Nemam ja sta da smatram, samo ti kazem kako jeste kada ides u hebeni svijet. Sto se mene tice mozes se pisati kao Medjed. Za mene su nacije na balkanu zavrsena stvar, i svi treba da se predstvaljaju kako im odgovara, ja se pisem kao Bosnjo to i jesam, dakle ne kao bosanac. Naravno da su skoti - skoti, i da su hrvati-hrvati, samo ti tog skota ovde kad dodje da se useli neces posmatrati kao skota, nego kao drzavljana hebene VB. Isto kao sto ce kolegu gore da slucajno nema domovnicu posmatrati kao bosanca. Ili kao sto bi mene da imam domovnicu posmatrali kao hrvata kada odem u australiju.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑03/07/2020 15:56 "...In national communities where citizenship is seen as a major unifying force, the term nationality usually denotes citizenship; in nations whose unity rests largely on common culture and ancestry, nationality generally refers to ethnic origin..."
To što ti nešto smatraš, ne znači da je tako i da je tačno. Čitavi su narodi ubijani jer je neko smatrao nešto i mislio da je njegovo mišljenje po pitanju tudjeg identiteta relevatno (a nije, ni malo).
Nacionalnost nema uniformu definiciju i samim tim se ne moze posmatrati uniformno.
Naprimjer, Amerika svoj nacionalni identitet gradi oko drzavljanstva. Nacionalni identite u Velikoj Britaniji, s druge strane, NIJE izgradjen oko drzavljanstva. Škoti NEMAJU škotsko državljanstvo. Jel to Škoti nisu Škoti?
Vrtili smo se oko tebe belgije i svicarske koje su kao uzor, svi koji odu iz svice su svicarci, i nikoga u inostranstvu ne zanima njihova podjela.
Suluda je tema, a ti samo potvrdio tim tvojim na engleskom da se radi o etnickim grupama, koje mi volimo da nazivamo nacije na balkanu, a konstitutivne narode- pa da i ne kazem sta