Stani malo, zar ne bi tom logikom onda sve penzije bile iste? Zasto onda neko ima vecu, a neko manju penziju? A istu zdravstvenu uslugu.geralt wrote: ↑02/07/2020 11:41Zasto je besmisleno? Ti ne uplacujes za svoje lijecenje, vec za lijecenje drugih. Isto kao sto ne uplacujes u penzijsko za svoju penziju vec za trenutne penzionere, a za tvoju penziju ce uplacivati buduce generacije. To je citava poenta fonda solidarnosti i nacin na koji on funkcionise u svim zemljama.
Problem nastaje
1) u neefikasnom trosenju sredstava
2) u tome sto je sistem zamisljen uz stopu nezaposlenosti od 3-4% i puno veci postotak radno aktivnog stanovnistva
Sam Beveridzov model zdravstva koji mi koristimo se uspjesno koristi u Britaniji, Skandinaviji, Italiji, Spaniji, Kubi, i sam model kao model nije problem.
Sebija All about
- joint union
#9026 Re: Sebija All about
- geralt
#9027 Re: Sebija All about
Zato sto su model penzijskog sistema pisali ljudi koji ce prema tom modelu imati vece penzijejoint union wrote: ↑02/07/2020 11:55Stani malo, zar ne bi tom logikom onda sve penzije bile iste? Zasto onda neko ima vecu, a neko manju penziju? A istu zdravstvenu uslugu.geralt wrote: ↑02/07/2020 11:41Zasto je besmisleno? Ti ne uplacujes za svoje lijecenje, vec za lijecenje drugih. Isto kao sto ne uplacujes u penzijsko za svoju penziju vec za trenutne penzionere, a za tvoju penziju ce uplacivati buduce generacije. To je citava poenta fonda solidarnosti i nacin na koji on funkcionise u svim zemljama.
Problem nastaje
2) u tome sto je sistem zamisljen uz stopu nezaposlenosti od 3-4% i puno veci postotak radno aktivnog stanovnistva
Sam Beveridzov model zdravstva koji mi koristimo se uspjesno koristi u Britaniji, Skandinaviji, Italiji, Spaniji, Kubi, i sam model kao model nije problem.
Kako bi ti definisao razlicite nivoe zdravstvene usluge, i gdje bi "povukao crtu" izmedju njih?
- zubi
#9028 Re: Sebija All about
Svi imaju pravo na jednaku zdravstvenu uslugu, ali neko je citav zivot zdrav ko drijen pa ne pravi troskove zdravstvenom sistemu a neko ne izlazi od doktora...joint union wrote: ↑02/07/2020 11:55Stani malo, zar ne bi tom logikom onda sve penzije bile iste? Zasto onda neko ima vecu, a neko manju penziju? A istu zdravstvenu uslugu.geralt wrote: ↑02/07/2020 11:41 Zasto je besmisleno? Ti ne uplacujes za svoje lijecenje, vec za lijecenje drugih. Isto kao sto ne uplacujes u penzijsko za svoju penziju vec za trenutne penzionere, a za tvoju penziju ce uplacivati buduce generacije. To je citava poenta fonda solidarnosti i nacin na koji on funkcionise u svim zemljama.
Problem nastaje
- joint union
#9029 Re: Sebija All about
Ne mora biti razlicit nivo uopste, moze biti jednak za sve (kakav imamo sada npr). Iznos za mjesecno placanje moze biti neki najmanji, ali da se ljudima odbija odredjena suma (recimo kao sad za namanju platu), svima isto.geralt wrote: ↑02/07/2020 11:58Zato sto su model penzijskog sistema pisali ljudi koji ce prema tom modelu imati vece penzijejoint union wrote: ↑02/07/2020 11:55Stani malo, zar ne bi tom logikom onda sve penzije bile iste? Zasto onda neko ima vecu, a neko manju penziju? A istu zdravstvenu uslugu.geralt wrote: ↑02/07/2020 11:41
Zasto je besmisleno? Ti ne uplacujes za svoje lijecenje, vec za lijecenje drugih. Isto kao sto ne uplacujes u penzijsko za svoju penziju vec za trenutne penzionere, a za tvoju penziju ce uplacivati buduce generacije. To je citava poenta fonda solidarnosti i nacin na koji on funkcionise u svim zemljama.
Problem nastaje
Sam Beveridzov model zdravstva koji mi koristimo se uspjesno koristi u Britaniji, Skandinaviji, Italiji, Spaniji, Kubi, i sam model kao model nije problem.![]()
Kako bi ti definisao razlicite nivoe zdravstvene usluge, i gdje bi "povukao crtu" izmedju njih?
Last edited by joint union on 02/07/2020 12:13, edited 2 times in total.
- joint union
#9030 Re: Sebija All about
To je vec lutrija, danas zdrav covjek sutra moze biti bolestan. Sto se mene tice, ovo je jedina usluga koju bih rado placao, a Boga molio da je nikad ne koristim.zubi wrote: ↑02/07/2020 12:05Svi imaju pravo na jednaku zdravstvenu uslugu, ali neko je citav zivot zdrav ko drijen pa ne pravi troskove zdravstvenom sistemu a neko ne izlazi od doktora...joint union wrote: ↑02/07/2020 11:55Stani malo, zar ne bi tom logikom onda sve penzije bile iste? Zasto onda neko ima vecu, a neko manju penziju? A istu zdravstvenu uslugu.geralt wrote: ↑02/07/2020 11:41 Zasto je besmisleno? Ti ne uplacujes za svoje lijecenje, vec za lijecenje drugih. Isto kao sto ne uplacujes u penzijsko za svoju penziju vec za trenutne penzionere, a za tvoju penziju ce uplacivati buduce generacije. To je citava poenta fonda solidarnosti i nacin na koji on funkcionise u svim zemljama.
Problem nastaje
- zubi
#9031 Re: Sebija All about
Da, to i kazem, ne izdvajas jednako al ni ne trosis jednako.joint union wrote: ↑02/07/2020 12:12 To je vec lutrija, danas zdrav covjek sutra moze biti bolestan. Sto se mene tice, ovo je jedina usluga koju bih rado placao, a Boga molio da je nikad ne koristim.
- joint union
#9032 Re: Sebija All about
E to bi bila solidanost, mislim na nejednake troskove, jer niko ne zna da li ce mu i kada te usluge trebati. Tu uslugu svako ko ima ovjerenu knjizicu moze koristiti jednako, u zavisnosti treba li mu ili ne. No izdvajanje bi moralo biti isto, ponovo, jer je usluga ista. Moze se uvesti, npr, da ljudi koji izvjestan period (npr. 10 godina) ne koriste usluge zdravstva dobiju neki povrat od ZZO.zubi wrote: ↑02/07/2020 12:14Da, to i kazem, ne izdvajas jednako al ni ne trosis jednako.joint union wrote: ↑02/07/2020 12:12 To je vec lutrija, danas zdrav covjek sutra moze biti bolestan. Sto se mene tice, ovo je jedina usluga koju bih rado placao, a Boga molio da je nikad ne koristim.
- Dozer
#9033 Re: Sebija All about
Mislim da si fulio... To kako se sredstva koriste je jedan par rukava, ali svi mi osiguranje uplacujemo za sebe. I to po procentu od plate, a ne linearno. Ako ne uplacujemo, imamo li licno zdravstveno? Nemamo. Samim tim je tvoj odgovor po ovom pitanju djelimicno tacan, tj. u dijelu da se od onoga sto mi upacujemo za svoje ime sredstva koriste za druge.geralt wrote: ↑02/07/2020 11:41 Zasto je besmisleno? Ti ne uplacujes za svoje lijecenje, vec za lijecenje drugih. Isto kao sto ne uplacujes u penzijsko za svoju penziju vec za trenutne penzionere, a za tvoju penziju ce uplacivati buduce generacije. To je citava poenta fonda solidarnosti i nacin na koji on funkcionise u svim zemljama.
Problem nastaje
U problemu smo kada ta sredstva koja je uplatio svako od nas zatrebaju nama licno. Tada ih nema, ili ima, ali s gomilom limita. Plus sto na sve to st ouplacujemo i dalje moramo placati razne famozne participacije.
Sto se tice Britanije, i tu si malo fulio. Odgledaj dokumentarac Michala Moora o tome. Vidjeces da to nije ni blizu ovoga sto je kod nas. Jedan od primjera je recimo kupovina lijekova. Osigurani gradjanin u GB ce za svaki lijek, bez obzira o kojem se lijeku radi, platiti uvijek istu cijenu (cini mi se nesto oko 6 GBP), a ostatak do trzisne cijene namiruje ZO.
I kod ostalih postoji ovaj tzv. solidarni sitem ZO, medjutim bukvalno nigdje ne funkcionise ovako kao kod nas.
- Dozer
#9034 Re: Sebija All about
Upravo tako. I penziono se uplacuje procentualno od plate, ali to sa sobom nosi na kraju manju ili vecu penziju.joint union wrote: ↑02/07/2020 11:55 Stani malo, zar ne bi tom logikom onda sve penzije bile iste? Zasto onda neko ima vecu, a neko manju penziju? A istu zdravstvenu uslugu.
Samo se u nasem zdravstvu za ZO odbija procentulano od plate, a usluga svakome ista, tacnije - skoro pa nikakva. A i ovo sto je imamo, cesto bi bolje bilo da je nemamo takvu kakva jeste...
- Dozer
#9035 Re: Sebija All about
Vrlo jednostavno.
Definise se fiksni mjesecni iznos za uplatu za solidarni dio sistema, a ostatak obaveznog ZO se podijeli na 2-3-4 paketa, pa neka svako sebi bira koji hoce.
Logicno, svaki paket podrazumijeva svoje usluge.
Identicno raznim drugim osiguranjima, poput zivotnog, osgirana goozova, osiguranja kuce, itd.. Imas pakete koji podrazumijevaju to i to, pa bujrum.
Ili, drugi nacin - linearni mjesecni obavezni iznos za ZO sa svakoga, pri cemu se 50% odbija za solidarni dio sistema, a 50% ostaje na licnom podracunu osiguranika, sto on onda moze koristiti za zdravstvene usluge po licnoj volji - privatno ili u JZS.
Ovako je, recimo, u Njemackoj.
Last edited by Dozer on 02/07/2020 12:59, edited 1 time in total.
-
smjesko071
#9036 Re: Sebija All about
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... aka-569553
da li stvarno neko može biti ovako zao ili postoji i druga strana priče
da li stvarno neko može biti ovako zao ili postoji i druga strana priče
- joint union
#9037 Re: Sebija All about
Dodao bih na kraju: "nazalost".Dozer wrote: ↑02/07/2020 12:40Upravo tako. I penziono se uplacuje procentualno od plate, ali to sa sobom nosi na kraju manju ili vecu penziju.joint union wrote: ↑02/07/2020 11:55 Stani malo, zar ne bi tom logikom onda sve penzije bile iste? Zasto onda neko ima vecu, a neko manju penziju? A istu zdravstvenu uslugu.
Samo se u nasem zdravstvu za ZO odbija procentulano od plate, a usluga svakome ista, tacnije - skoro pa nikakva. A i ovo sto je imamo, cesto bi bolje bilo da je nemamo takvu kakva jeste...
Naravno da nikom ne pada na pamet da ovo pitanje uopste pokrene, jer se ZZO, bolnice, DZ... posmatraju iskljucivo kao "ratni plijen", ili mozda bolje reci "izborni plijen". Nekad smo se salili za Dalmose, da bi vise volili da im posaljemo pare za ljetovanje postom, a da ne dolazimo. Sad takvu situaciju doslovno imamo u UKC.
-
merk030
#9038 Re: Sebija All about
Zna li ko šta je cilj svega ovog što provodi menadžment na KCUSu ?
- Dozer
#9039 Re: Sebija All about
Jedini cilj koji ja uspijevam vidjeti jeste prikrivanje nesposobnosti menadzmenta, pogotovo samog vrha tog menadzmenta, uz istovremeno pumpanje nebuloznih i totalno friziranih rezultata, po kojima je taj menadzment najbolji na planeti.
Drugim rijecima - zadovoljavanje sifzofrenicnog egomanijakalnog tripa sefice.
Drugi dio cilja je pustosenje ZZO i krcmljenje nasih sredstava, sto je svakako osnovna djelatnost SDA na svim poljima, tj. svim sektorima i resorima kojih su se dokopali ili koje su samo dotakli.
Drugim rijecima - zadovoljavanje sifzofrenicnog egomanijakalnog tripa sefice.
Drugi dio cilja je pustosenje ZZO i krcmljenje nasih sredstava, sto je svakako osnovna djelatnost SDA na svim poljima, tj. svim sektorima i resorima kojih su se dokopali ili koje su samo dotakli.
- geralt
#9040 Re: Sebija All about
Ovo sto ti opisujes vec u praksi postoji i kod nas. Ako imas dioptriju, ZO ce ti pokriti trosak najjeftinijeg rjesenja - naocale sa jeftinim staklima. Ko ima para, dodace i kupice kvalitetnija stakla ili lece, a ko ima jos vise para, otici ce privatno na operaciju skidanja dioptrije.Dozer wrote: ↑02/07/2020 12:48
Vrlo jednostavno.
Definise se fiksni mjesecni iznos za uplatu za solidarni dio sistema, a ostatak obaveznog ZO se podijeli na 2-3-4 paketa, pa neka svako sebi bira koji hoce.
Logicno, svaki paket podrazumijeva svoje usluge.
Identicno raznim drugim osiguranjima, poput zivotnog, osgirana goozova, osiguranja kuce, itd.. Imas pakete koji podrazumijevaju to i to, pa bujrum.
Ili, drugi nacin - linearni mjesecni obavezni iznos za ZO sa svakoga, pri cemu se 50% odbija za solidarni dio sistema, a 50% ostaje na licnom podracunu osiguranika, sto on onda moze koristiti za zdravstvene usluge po slicnoj volji - privatno ili u JZS.
Ovako je, recimo, u Njemackoj.
Pazi, imas razne sisteme zdravstva u razlicitim zemljama od kojih za svaki mozes naci pozitivne i negativne primjere. Meni kao ljevicaru je ideoloski najblizi Beveridzov model jer se u njemu zdravstvo uopste ne posmatra kao komercijalna djelatnost, vec kao ljudsko pravo koje je jednako za sve bez obzira na primanja i drustveni polozaj, i koje svako finansira iz primanja prema mogucnostima. Prihvatljiv mi je i "single-payer" model (Kanada, Francuska), gdje je ZO socijalno/drzavno, a bolnice privatne, i gdje se bolnice natjecu na trzistu prema kvalitetu usluge da privuku pacijente.
Sad, to sto je kod nas to nakaradno implementirano je drugi par opanaka.
- Dozer
#9041 Re: Sebija All about
Pa i pricamo o nakaradnoj implementaciji.
Naravno, pricamo i o tome da u nasem obaveznom ZO ne psotoji ni naznaka bilo cega dobrovoljnog, pogotovo ne za visinu iznosa koji se placa.
I onda imamo situaciju da neko to placa na platu od 1000KM, a neko na platu od 5000, pri cemu i jedan i drugi imaju istu uslugu. Tj. ona koja je ranije bila osrednja, ili niza, sad je nikakva, al' hajd' , da ne zakeramo...
Naravno, pricamo i o tome da u nasem obaveznom ZO ne psotoji ni naznaka bilo cega dobrovoljnog, pogotovo ne za visinu iznosa koji se placa.
I onda imamo situaciju da neko to placa na platu od 1000KM, a neko na platu od 5000, pri cemu i jedan i drugi imaju istu uslugu. Tj. ona koja je ranije bila osrednja, ili niza, sad je nikakva, al' hajd' , da ne zakeramo...
- jazzer
#9042 Re: Sebija All about
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-f ... /200702088NA TERET KANTONA SARAJEVO
|
Vlada FBiH dala saglasnost za adaptaciju izolatorija u krugu Opće bolnice
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zasto-k ... /200214151Iako je Vlada Federacije BiH 2014. godine izdvojila više od 200.000 KM za opremanje izolatorija na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uslijed ebole koja je tada predstavljala globalnu prijetnju, izolatorij nikada nije stavljen u funkciju. Novi koronavirus otvorio je pitanja gdje je novac, a gdje izolatorij.
Prilikom nedavnog istraživanja gdje bi naša zemlja smjestila pacijente u slučaju potvrde koronavirusa, došli smo do saznanja da najveća bolnica u BiH ne bi imala mjesta za zaražene. Kako su nam kazali, izolatorija nema, ali ni mjesta za zaražene koronavirusom među hospitaliziranim pacijentima s drugim dijagnozama, što su, napominju, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.
Drugi put se daju pare za izolatorij a da niko nije odgovorio gdje su nestale pare predvidjene za onaj prvi. Ili je dr. Izetbegovic to
razumno obrazlozila a meni ta informacija promakla. Vjerujem da je do mene.
- Dozer
#9043 Re: Sebija All about
Pa logicno da je do tebe. Kao i do svih nas.
Ako ona kaze da na KCUS prima uredno pacijente, da postoji izolatorij, da KCUS ima svega potrebnog u izobilju - onda je to tako.
To sto ti ili ja ili bilo ne mozemo uci u KCUS, sto donesemo sve skuplje od 2KM potrebno za lijecenje (a to je 99,99% svega), i sto vlastitim ocima vidimo da je sve sto ona kaze laz - to nema veze.
Naravno da je ona u pravu.
Ako ona kaze da na KCUS prima uredno pacijente, da postoji izolatorij, da KCUS ima svega potrebnog u izobilju - onda je to tako.
To sto ti ili ja ili bilo ne mozemo uci u KCUS, sto donesemo sve skuplje od 2KM potrebno za lijecenje (a to je 99,99% svega), i sto vlastitim ocima vidimo da je sve sto ona kaze laz - to nema veze.
Naravno da je ona u pravu.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#9044 Re: Sebija All about
Od zene mi Amidza trebao na zakazanu operaciju, sve otkazala generalica, moresH se jebat da udjes, prije ces u pentagon uc neg na kosevo...
- JThomas
#9045 Re: Sebija All about
- uništio šanko.
- pa zašto su onda vaše ruke u zraku za njega za ministra?
- dokazan, iskusan, poznaje procese...
(uz prilog - pa šta sebija ima s tim, ona je samo direktorica kliničkog centra, to odlučuju stranački organi)
- pa zašto su onda vaše ruke u zraku za njega za ministra?
- dokazan, iskusan, poznaje procese...
(uz prilog - pa šta sebija ima s tim, ona je samo direktorica kliničkog centra, to odlučuju stranački organi)
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#9047 Re: Sebija All about
koji cirkus od doktora, poltroni, djabahljebarosi i izetbegovicevi kmetovi... sve to treba govnjivom motkom rapČerat... dosta vas je i vas i generalice, bando zelena pokvarena Munafička...DVOSTRUKI ARŠINI
|
Burna konferencija Ljekarske komore KS: Raspravljali i optuživali novinare, a izbjegavali odgovore
Nakon burnih reakcija javnosti zbog pokretanja postupka za oduzimanja licence ortopedu Ismetu Gavrankapetanoviću Ljekarska komora KS organizovala je konferenciju za medije kako bi razjasnila sve nejasnoće. No, konferenciju je obilježila žustra rasprava s predstavnicima medija jer prisutni na konferenciji nisu dali konkretan odgovor ni na jedno postavljeno pitanje.
- hadzinicasa
#9048 Re: Sebija All about
koji krah i sunovrat jedne plemenite profesije.
- hadzinicasa
#9050 Re: Sebija All about
#izvadjenoizkonteksta