Predstojeće ofanzive SRK-a i drugih korpusa VRS-a imale su za cilj „staviti Sarajevo u duboko okruženje“, za što je bilo neophodno urediti položaje tako da se „iz tih objekata za dejstvo može ostvariti uspješna vatra po izabranom objektu“, a Pripreme za dejstvo uključivale su, pored obezbjeđenja dodatnih minobacača, i pripremu lansera za aviobombe, koje bi, prema naredbi Dragomira Miloševića, trebale biti „spremne za dejstvo po gradu“. Krajem aprila, u sklopu Priprema za dejstvo, Talas-1, SRK je planirao korištenje većeg broja aviobombi, „tako da, u slučaju promašaja, sledeći projektil mora pasti u cilj (...) Za pripremu ovih sredstava neposredno je odgovoran pukovnik Manojlović Tadija” (Komanda SRK, Str. pov. br. 20/04-133, 21. april 1995, Pripreme za dejstvo, ''talas-1'', Komandant: generalmajor Dragomir Milošević). Tokom naredna dva mjeseca zabilježeno je njihovo djelovanje posebno po ulicama Safeta Zajke, Majdanska, Safeta Hadžića, višespratnicama u naselju Alipašino Polje (na Trgu međunarodnog prijateljstva, Geteova ulica, RTV-dom), Dositejevoj ulici – Institut za onkologiju UMC i na drugim lokacijama po gradu.
Neke od spomenutih ulica nalazile su se u neposrednoj blizini zgrade RTV-doma. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je cilj SRK-a bila upravo ta zgrada, ali na 46. sjednici Skupštine RS-a Radovan Karadžić je negodovao zbog neuspjeha njegovih snaga da „sruše (...) sarajevsku televiziju“, iako su je „tukli ... svim sredstvima“:
Molim vas, mi smo tukli sarajevsku televiziju svim sredstvima koja smo imali i nismo joj mogli ništa. Ja sam tek kada je rat počeo shvatio zašto je zgrada sarajevske TV onako ružna, ja sam tamo ulazio kao književnik itd. to su neke kasete, zidovi, hodnici nešto čudno, to je sve pravljeno za slučaj rata, jer su oni znali da će biti građanski rat. (Radovan Karadžić, 24. novembar 1994)
Jednoj od ovih bombi, lansiranoj iz pravca Dogloda ili Butila, uspjelo je da 28. juna 1995. godine oko 9.20, pogodi krov zgrade RTV-doma na drugom spratu (zgrada RTV-doma ima 10 spratova, ali je drugi sprat imao svoj krov i odvojen je od drugih dijelova zgrade velikim atrijem), usljed čijeg je razornog djelovanja ubijen jedan civil, ranjeno ih 28, a u prostorijama RTV-doma pričinjena je ogromna materijalna šteta.