Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Ali_G

#27726 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Ove slike prije 2 mjeseca se pokazivale kao stanje u Tuzli. Ebes slobodu govora, kad se ovakve ocite dezinformacije sire. Ovo je vise pos’o za policiju
Mogy87

#27727 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Evo jos jedne teorije :lol: Image
sumirprimus

#27728 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

dok ne pukne onda dovode u pitanje samo postojanje virusa. doktori lazovi, zavjeere vlada, ekonomski krah i tako to.
a kad pukne onda idu teorije kako se to bas rasirilo, sve osim jedinog logicnog i realnog objasnjenja...
generacija totalnih neznalica.
laik1981

#27729 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Okrutnija korona od cetnika.. Bravo :thumbup: Mora da si bio tu u ratu pa su ti ovakve paralele zapale za oko..
Mogy87

#27730 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 02/07/2020 10:21 Okrutnija korona od cetnika.. Bravo :thumbup: Mora da si bio tu u ratu pa su ti ovakve paralele zapale za oko..
Bila. U opkoljenom Sarajevu. Od prvog do posljednjeg dana. I dalje postoji razlog zasto je rat bioloskim oruzjem zabranjen.
Usput, potpuno si promasio poentu. Poenta su izgovori koje mnogi koriste, a tek kad se apliciraju na nesto sto oni vide kao opasnost postanu svjesni sta su govorili. Kod tebe je ocito upalilo cim se bunis.
laik1981

#27731 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 02/07/2020 10:25
laik1981 wrote: 02/07/2020 10:21 Okrutnija korona od cetnika.. Bravo :thumbup: Mora da si bio tu u ratu pa su ti ovakve paralele zapale za oko..
Bila. U opkoljenom Sarajevu. Od prvog do posljednjeg dana. I dalje postoji razlog zasto je rat bioloskim oruzjem zabranjen.
Onda si svjedok ili ucesnik i te igre na ulicama opkoljenog Sarajeva i rizikovala si zivot svaki put kada bi provirila napolje.. Pa smo se opet igrali, bez pancira i rovova.. Ja sam 92. imao 11 godina.. Postoji nesto u vecini ljudi sto je jace od straha i opreza, neki nagon zbog kojeg je covjek spreman rizikovati puno vise od bolesti zarad pokusaja da normalno zivi.. Na kazem ja da je to ispravno, da je pametno ignorisati rizike, ali to je jednostavno tako..
zubi

#27732 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

laik1981 wrote: 02/07/2020 10:07 Jeftin pokusaj uporedjivanja korone sa ratom.. Zamisli i u tom ratu su se djeca igrala na igralistima, sankala i skijala po mahalama, ljudi se borili da zive normalno koliko su mogli, bez obzira sto smo bili okruzeni puno vidljivijim i okrutnijim neprijateljem.. Imali smo i tada panicare, podrumase i profitere i to je jedina slicnost..
Sustina je da nismo imali internet, pa je domet pametologa bio ogranicen...
Mogy87

#27733 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 02/07/2020 10:40
Onda si svjedok ili ucesnik i ta igre na ulicama i rizikovala si zivot svaki put kada bi provirila napolje.. Pa smo se opet igrali, bez pancira i rovova.. Ja sam 92. imao 11 godina.. Postoji nesto u vecini ljudi sto nadvlada strah i oprez, neki nagon zbog kojeg je covjek spreman rizikovati puno vise od bolesti zarad pokusaja da normalno zivi.. Na kazem ja da je to ispravno, da je pametno ignorisati rizike, ali to je jednostavno tako..
Taj nagon se zove zelja za samoodrzanjem. Jer koliko god je postojala fizicka opasnost, psihicki su ljudi bili ako nista jednako optereceni. Ja dana nisam provela u podrumu jer su moji roditelji odlucili da je bitnije da ostanem/o mentalno zdravi koliko je to moguce. Ali ovo nije ista situacija. Vani mozes slobodno, cak i ljekari preporucuju radi jacanja imuniteta. Sve sto se trazi je maska i distanca. To je daleko od podruma.
laik1981

#27734 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 02/07/2020 10:45
Onda si svjedok ili ucesnik i ta igre na ulicama i rizikovala si zivot svaki put kada bi provirila napolje.. Pa smo se opet igrali, bez pancira i rovova.. Ja sam 92. imao 11 godina.. Postoji nesto u vecini ljudi sto nadvlada strah i oprez, neki nagon zbog kojeg je covjek spreman rizikovati puno vise od bolesti zarad pokusaja da normalno zivi.. Na kazem ja da je to ispravno, da je pametno ignorisati rizike, ali to je jednostavno tako..
Taj nagon se zove zelja za samoodrzanjem. Jer koliko god je postojala fizicka opasnost, psihicki su ljudi bili ako nista jednako optereceni. Ja dana nisam provela u podrumu jer su moji roditelji odlucili da je bitnije da ostanem/o mentalno zdravi koliko je to moguce. Ali ovo nije ista situacija. Vani mozes slobodno, cak i ljekari preporucuju radi jacanja imuniteta. Sve sto se trazi je maska i distanca. To je daleko od podruma.
Taj nagon je i sada prisutan samo u nekom drugom obliku.. Samo mi je zapelo za oko poredjenje sa ratom.. Nekako aludira da je krivica bila na ljudima koji su ginuli u ratu zato sto su bili neodgovorni, nisu sjedili u podrumima, nosili pancire i sto su pametovali.. Isto se i sada krive ljudi, a niko ne krivi zdravstvene sisteme koji pucaju pod bilo kakvim pritiskom.. I u N.Pazaru krivi neodgovorni ljudi koji su se razbolili zato sto bolnica nema kisika, nema osoblja, sto ih vracaju bolesne sa vrata bolnice, sto ne mogu zbrinuti stotinjak pacijenata.. Po meni pogresna percepcija.. Ljudi ovdje nisu sustinski puno drugaciji od ljudi bilo gdje u normalnom svijetu.. Ljudi se ponasaju onako kako su navikli i naucili i to se tesko mijenja, svidjelo se to nekom ili ne..
Mogy87

#27735 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 02/07/2020 11:09
Mogy87 wrote: 02/07/2020 10:45
Taj nagon je i sada prisutan samo u nekom drugom obliku.. Samo mi je zapelo za oko poredjenje sa ratom.. Nekako aludira da je krivica bila na ljudima koji su ginuli u ratu zato sto su bili neodgovorni, nisu sjedili u podrumima, nosili pancire i sto su pametovali.. Isto se i sada krive ljudi, a niko ne krivi zdravstvene sisteme koji pucaju pod bilo kakvim pritiskom.. I u N.Pazaru krivi neodgovorni ljudi koji su se razbolili zato sto bolnica nema kisika, nema osoblja, sto ih vracaju bolesne sa vrata bolnice.. Po meni pogresna percepcija.. Ljudi ovdje nisu sustinski puno drugaciji od ljudi bilo gdje u normalnom svijetu.. Ljudi se ponasaju onako kako su navikli i naucili i to se tesko mijenja, svidjelo se to nekom ili ne..
Nije poredjenje u ratu u tom smislu. Vec u sljedecem: Ti kao i svi normalni ljudi mislis da je rat opasan. E vidis kako su glupe izjave koje ljudi imaju za koronu kad se primijene na rat.
A ljudi itekako mjenjaju ponasanje. Samo ako se dovoljno opeku. Steta je samo sto ne uce na tudjim greskama. Pisala sam stranicu ranije za Italiju ali evo da ne trazis:
Zivi se normalno uz veliku dozu opreza jer su naucili na najtezi moguci nacin. Svi nose maske (onaj navijacki ekces ne racunam to je svakako mimo svega). Kazna je 400 eura za nenosenje maske. Imaju aplikaciju koja se zove Immuni koja za sve mobitele s kojim je tvoj mobitel bio u kontaktu obavijesti da si pozitivan tako da ljudi znaju i oni odu u izolaciju i testiraju se (naravno ti moras reci da si pozitivan). Aplikaciju je finansirala Italijanska vlada i jako puno ulozila u promociju (bukvalno je reklamiraju na sve strane). Oni su u takozvanoj fazi 3. Jucer su imali 25 umrlih. Radi sve, ali sa velikim mjerama opreza. Stolovi u restoranima i kaficima su udaljeni jedni od drugih. Kod frizera, stolice su udaljene. Na pranju kose moze biti samo jedna osoba. Unutra mogu biti 2-3 zavisi od velicine salona. Kako bi usao u Veneto moras imati test. Svi nose maske. Svi. Niko se ne buni. Kod frizera je drzis stalno. U restoranu je stavis dok hodas do tvog stola i ako ides u WC. U velikim supermarketima, unutra moze biti do 10 osoba.
laik1981

#27736 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Nose maske zato sto je 400 eura kazna.. I ovdje su je svi nosili dok se kaznjavalo.. Lafo Italijani oprezni a sepurili se po kaficima u sred krize dok im je stotine umiralo..
espn

#27737 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by espn »

Early trial results keep Pfizer vaccine development on track for possible 2020 distribution

https://abcnews.go.com/Health/early-tri ... d=71564008
Kaligrafija

#27738 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Kaligrafija »

Djokovic se zarazi prije deset dana, a inkubacija traje 14 dana, do mjesec, napusta Zadar i za dva dana ekspresno saznaje da je zarazen, znaci na samom pocetku inkubacija, prolazi tih 10 dana, Djokovic ozdravio, negativan na testu... Kako!?

Jel ovo skracena verzija korone za slavne i bogate!? Ma hajde, molim Vas...! :lol: :lol:

Kazu frajer se zdravo hrani, bla bla... Znaci i zena mu u sampionskom modu, posto je ona jos brze ozdravila...! :lol: :lol:
Ova slaba verzija, mutacija, napada bogate i slavne, a ova jaka sirotinju... PU PU PU viruse, gdje ce ti dusa... Sram te bilo... :D
Do sad sam vjerovao da je ovaj virus zajeban, sad ne vjerujem da je ista zajebaniji od sezonske gripe...A ovi sto umiru po bolnicama, vjerovatno umiru od preagresivnog lijecenja!
Ironmen

#27739 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Evo Djokovic u supruga mu uspjesno oporavljeni od corone za 5-6 dana se oporavio :-? :-? Kod nas brojac svaki dan novo oporavljenih od 0 do 15 :?
Ali_G

#27740 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Kaligrafija wrote: 02/07/2020 13:03 Djokovic se zarazi prije deset dana, a inkubacija traje 14 dana, do mjesec, napusta Zadar i za dva dana ekspresno saznaje da je zarazen, znaci na samom pocetku inkubacija, prolazi tih 10 dana, Djokovic ozdravio, negativan na testu... Kako!?

Jel ovo skracena verzija korone za slavne i bogate!? Ma hajde, molim Vas...! :lol: :lol:

Kazu frajer se zdravo hrani, bla bla... Znaci i zena mu u sampionskom modu, posto je ona jos brze ozdravila...! :lol: :lol:
Ova slaba verzija, mutacija, napada bogate i slavne, a ova jaka sirotinju... PU PU PU viruse, gdje ce ti dusa... Sram te bilo... :D
Do sad sam vjerovao da je ovaj virus zajeban, sad ne vjerujem da je ista zajebaniji od sezonske gripe...A ovi sto umiru po bolnicama, vjerovatno umiru od preagresivnog lijecenja!
Znam ja troje koji su pozitivni na test, a nikakav simptom nemaju. A nisu ni bogati ni slavni.
Prosjecna inkubacija traje 5-6 dana za pojavu simptoma.
Mogy87

#27741 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Novak Djokovic je vec u Zadru (20tog juna) imao simptome. Naravno da to nece javno reci jer su bukvalno svi osudili njegovu neodgovornost.
Ironmen

#27742 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

BLAŽE KLINIČKE SLIKE
U protekla 24 sata u BiH se oporavilo 88 osoba
Hvala bogu vise da je procepilo... ili su stigli testovi ili sta vise jbt nema logike nikakve...

Sad i kad budemo imali dnevno 200-300 zarazenih uz 150-200 oporavljenih nece to tako lose izgledati...

Imam neki osjecaj da smo tek sada mi na Balkanu usli u pravi epicentar zaraze i mozda su nam sada bez zajebancije sledece dvije sedmice kljucne :roll:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#27743 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Leon16v »

Ja koliko sam vidio i čuo, u Beogradu nisu maske obavezne nigdje, ni u javnom prevozu, trznim centrima itd. Gledajući neke snimke, svaku večer su derneci po splavovima, klubovi itd. Bazeni i kupališta prepuna bez ikakvih ograničenja i restrikcija (ako griješim neka me neko ispravi)
Ironmen

#27744 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Leon16v wrote: 02/07/2020 13:29 Ja koliko sam vidio i čuo, u Beogradu nisu maske obavezne nigdje, ni u javnom prevozu, trznim centrima itd. Gledajući neke snimke, svaku večer su derneci po splavovima, klubovi itd. Bazeni i kupališta prepuna bez ikakvih ograničenja i restrikcija (ako griješim neka me neko ispravi)
Sve normala radi niko maske ne nosi nocni klubovi i splavovi krcati jedno na drugom.
apsidejzi

#27745 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

Ironmen wrote: 02/07/2020 13:22
BLAŽE KLINIČKE SLIKE
Hvala bogu vise da je procepilo... ili su stigli testovi ili sta vise jbt nema logike nikakve...

Sad i kad budemo imali dnevno 200-300 zarazenih uz 150-200 oporavljenih nece to tako lose izgledati...

Imam neki osjecaj da smo tek sada mi na Balkanu usli u pravi epicentar zaraze i mozda su nam sada bez zajebancije sledece dvije sedmice kljucne :roll:
Problem je sto oko 5% zarazenih treba medicinsku pomoc desetak dana nakon zaraze a to je u danasnjem tempu 5-10 osoba dnevno. Cifre preko 100 zarazenih smo poceli gledati prije nekih 7 dana tako da ja ocekujem napad na intenzivnu njegu u roku od par dana. Problem za ovih 5% je to sto ce ti zauzeti bolnicki krevet u naredna dva do tri mjeseca. Dio (pola) ce ih umrijeti a dio preziviti. TO znaci da ce imati u narednih 7 dana, svaki dan 5 osoba koje ce biti u bolnici do kraja septembra. Ako nastavi ovaj tempo, bolnicki kapaciteti ce biti popunjeni do kraja jula. IMaces Novi Pazar, ili Lombardija scenario u mnogo gradova BiH.

Dodatni problem je taj sto bolnice ne dijele resurse a svaka ima ogranicene kapacitete. Sta ce se desiti sa pacijentima u nekom gradu kada se popune kapaciteti u lokalnoj bolnici? Trebalo bi ih prebaciti u drugu bolnicu koja ima resurse. Imamo li mi neko koordinaciono tijelo koje prati koliko dostupnih resursa ima u kojoj bolnici? Statistika definitivno nije na nasoj strani. MOramo imati ludu srecu pa da ne bude kolaps zdravstvenog sistema krajem mjeseca. Ljudi jednostavno nisu svjesni sta znaci imati 150-200 zarazenih dnevno. Oporavice se 140 njih od 150 ali ces imati problem kada onih 10 ostane dva mjeseca u bolnici a svaki dan novih 10 dodje... Ne sjecam se sad jel Ismet Gavrankapetanovic il neko drugi iz Opste bolnice izjavio da oni imaju 50 kreveta dostupnih. To je samo pet dana ovim tempom i popunjeno. Nema mjesta za 51 pacijenta. Naravno, ima jos bolnica u drzavi ali ne mislim da one imaju mnogo vise kapaciteta od ove. Tako da... Nas zdravsveni sistem mozda moze podnijeti 2000-3000 zarazenih u toku pola mjeseca a vec sad smo imali cca 1000 u posljednjih sedam dana. Definitivno se priblizavamo granici a vlasti apsolutno nista ne cine da se uspori ili zaustavi.

Bukvalno su zrtvovali ljude zarad ekonomije.
Last edited by apsidejzi on 02/07/2020 13:40, edited 1 time in total.
BadBoy

#27746 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

BLAŽE KLINIČKE SLIKE

Odlična vijest za broj oporavljenih!
Ironmen wrote: 02/07/2020 13:30
Leon16v wrote: 02/07/2020 13:29 Ja koliko sam vidio i čuo, u Beogradu nisu maske obavezne nigdje, ni u javnom prevozu, trznim centrima itd. Gledajući neke snimke, svaku večer su derneci po splavovima, klubovi itd. Bazeni i kupališta prepuna bez ikakvih ograničenja i restrikcija (ako griješim neka me neko ispravi)
Sve normala radi niko maske ne nosi nocni klubovi i splavovi krcati jedno na drugom.
Imam druga koji je poslovođa u jednom manjem kafiću na Dobrinji. Od kad su pušteni u rad, kaže da su više nego vratili izgubljenu dobit za vrijeme karantina. A pazi, riječ je o manjem, lokalnom kafiću na Dobrinji. Mislim da se većina ugostitelja kod nas vrlo brzo vratila. Ali zato turistički sektor ima da bude na koljenima još dugo...
Ali_G

#27747 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

BLAŽE KLINIČKE SLIKE

Pa sad je taman vrijeme da se ti blazi i asimptomatski slucajevi krenu oporavljati. Najbolji nam je pokazatelj kakav je rast hospitaliziranih na Podhrastovima. Jos uvijek smo na nekih 2-3 dnevno, sto je dobro. Za ocekivati je u sljedecih 7-8 dana i gore bude malo vise otpusta. Ne mislim da ce ljudi ostajati na podhrastovima po 2 mjeseca. Najveci broj ih je sa srednje teskim upalama pluca, nisu na respiratoru ni nakon kriticnih 8-10 dana
Ironmen

#27748 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

apsidejzi wrote: 02/07/2020 13:36
BLAŽE KLINIČKE SLIKE

Problem je sto oko 5% zarazenih treba medicinsku pomoc desetak dana nakon zaraze a to je u danasnjem tempu 5-10 osoba dnevno. Cifre preko 100 zarazenih smo poceli gledati prije nekih 7 dana tako da ja ocekujem napad na intenzivnu njegu u roku od par dana. Problem za ovih 5% je to sto ce ti zauzeti bolnicki krevet u naredna dva do tri mjeseca. Dio (pola) ce ih umrijeti a dio preziviti. TO znaci da ce imati u narednih 7 dana, svaki dan 5 osoba koje ce biti u bolnici do kraja septembra. Ako nastavi ovaj tempo, bolnicki kapaciteti ce biti popunjeni do kraja jula. IMaces Novi Pazar, ili Lombardija scenario u mnogo gradova BiH.

Dodatni problem je taj sto bolnice ne dijele resurse a svaka ima ogranicene kapacitete. Sta ce se desiti sa pacijentima u nekom gradu kada se popune kapaciteti u lokalnoj bolnici? Trebalo bi ih prebaciti u drugu bolnicu koja ima resurse. Imamo li mi neko koordinaciono tijelo koje prati koliko dostupnih resursa ima u kojoj bolnici? Statistika definitivno nije na nasoj strani. MOramo imati ludu srecu pa da ne bude kolaps zdravstvenog sistema krajem mjeseca. Ljudi jednostavno nisu svjesni sta znaci imati 150-200 zarazenih dnevno. Oporavice se 140 njih od 150 ali ces imati problem kada onih 10 ostane dva mjeseca u bolnici a svaki dan novih 10 dodje... Ne sjecam se sad jel Ismet Gavrankapetanovic il neko drugi iz Opste bolnice izjavio da oni imaju 50 kreveta dostupnih. To je samo pet dana ovim tempom i popunjeno. Nema mjesta za 51 pacijenta. Naravno, ima jos bolnica u drzavi ali ne mislim da one imaju mnogo vise kapaciteta od ove. Tako da... Nas zdravsveni sistem mozda moze podnijeti 2000-3000 zarazenih u toku pola mjeseca a vec sad smo imali cca 1000 u posljednjih sedam dana. Definitivno se priblizavamo granici a vlasti apsolutno nista ne cine da se uspori ili zaustavi.

Sve to stoji tako statistikci kosto si napisao slazem se u potpunosti sa svime... Ali nekako imam osjecaj mada nije jos strucno potvrdjeno da je trenutni ovaj virus sto je prisutan kod nas u ovih zadnjih 20 dana dosta mutirao u slabiju verziju, nadam se da sam u pravu...
Mogy87

#27749 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

apsidejzi wrote: 02/07/2020 13:36
BLAŽE KLINIČKE SLIKE

Evo pronasla sam studiju u kojoj kaze da u prosjeku pacijenti koji prezive ostaju 11 dana, a ovi drugi 14. 25% ostaje 16 ili vise dana. Za sve ostalo sto si napisao se slazem.

"Of the 1,277 Kaiser Permanente members who were hospitalized with COVID-19, 42% required care in the ICU, and 18% died from the disease. Modeling estimates based on observations in China usually assume that only about 30% of hospitalized patients will require ICU care.

Similarly, the data showed that hospital stays lasted an average of 10.7 days for survivors and 13.7 days for non-survivors, compared to an average of 7.5 days among non-survivors in China. Troublingly, 25% of patients were hospitalized for 16 days or more. In comparison, a widely-used modeling study from Imperial College London projecting health care needs assumes an average stay of eight days."
https://news.berkeley.edu/2020/05/26/lo ... -patients/
Ironmen

#27750 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Na Podhrastovima 23 pacijenta, jedan u izuzetno teškom stanju
Locked