nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
azdralovic

#18326 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by azdralovic »

Sve na stranu, ali kod nas nema prepreke zakonske da vozis ljeti na zimskim koliko sam ja upratio ?
nivla

#18327 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nivla »

azdralovic wrote: 30/06/2020 23:58 Sve na stranu, ali kod nas nema prepreke zakonske da vozis ljeti na zimskim koliko sam ja upratio ?
a moze li se navesti u kojoj zemlji ima

meni se lik zabio u proslo auto, trag zimskih guma bio oko 14 metara, da nije udario u moje auto klizao bi jos sigurno 15 m koliku mi je stetu napravio, ukratko zakocio je on ali gume na vrelom asfaltu nisu
el_bake007

#18328 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by el_bake007 »

tip osobe koja zaviruje kakve su kome gume po parkingu i jos slika :-)
drug_profi

#18329 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Sprdate se sa ozbiljnim stvarima. Nije sad da ce na 40 km/h ciniti bitnu razliku, ali i na toj brzini moze dodati mozda metar ili pola na kocenju, sto bi na kraju donijelo milju ili vise stete.

A ako ce vozit cijelo ljeto 40-60, onda ga jebi.
I doci ce u zimu sa spaljenim zimskim gumam i mislice da je spreman, pa ce tek onda da leta....
Ako ti je skupo imat dva seta, postoje sasvim prihvatljivi kompromisi u vidu allseason guma.
Optimus09

#18330 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimus09 »

drug_profi wrote: 01/07/2020 02:02 Sprdate se sa ozbiljnim stvarima. Nije sad da ce na 40 km/h ciniti bitnu razliku, ali i na toj brzini moze dodati mozda metar ili pola na kocenju, sto bi na kraju donijelo milju ili vise stete.

I doci ce u zimu sa spaljenim zimskim gumam i mislice da je spreman, pa ce tek onda da leta....
Ako ti je skupo imat dva seta, postoje sasvim prihvatljivi kompromisi u vidu allseason guma.
Nisam expert,gdje je korist od allseason gdje je temperatura -20 do +35 stepeni tokom godine :-D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#18331 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bobi »

JavierBosnia

#18332 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

drug_profi wrote: 01/07/2020 02:02 Sprdate se sa ozbiljnim stvarima. Nije sad da ce na 40 km/h ciniti bitnu razliku, ali i na toj brzini moze dodati mozda metar ili pola na kocenju, sto bi na kraju donijelo milju ili vise stete.

Ma pusti ih drug, nisu shvatili poentu mog posta. Al hajde, svako svoje misljenje ima
Laplace

#18333 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

JavierBosnia wrote: 30/06/2020 20:09 Image

Ne razumijem ovo, vozis poprilicno dobar auto i trosis citavo ljeto zimske gume na ovim vrelinama kao ovih dana to je patnja za gume i za zdrav razum
Para imas, problem je nesto drugo? Mozda pametniji od ostalih?
A šta ako usred jula udari snijeg i sve zaveje mećava? :D
BadBoy

#18334 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

Laplace wrote: 01/07/2020 09:21
A šta ako usred jula udari snijeg i sve zaveje mećava? :D
Ma vala ne bih ga ja čistio po ovom zvizdanu nema tih para
drug_profi

#18335 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Optimus09 wrote: 01/07/2020 02:17

Nisam expert,gdje je korist od allseason gdje je temperatura -20 do +35 stepeni tokom godine :-D
Allseason su projektovane za takve raspone. Nisu nikad bolje od sezonskih guma ali su sasvim zadovoljavajuce.
Laplace

#18336 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 30/06/2020 23:32 Ti vazda drkas istu pricu, prije ces ga ti pokupiti u petici nego on u skodi.

Da vidim to produzenje zaustavnog puta pri brzini @40 km/h i nema je. Pricas kao da ostali voze sportske gume koje su zagrijane. Samo lupetas
Donekle ste obojica u pravo.

Tačno je da na zaustavni put utiču gume, i to značajno. Recimo, da sam prošle godine na autu imao dobre ljetne gume, usudio bih se na oštrije kočenje pa ne bih zakačio psa (izletio mi noću iz mrtvog ugla, srećom nije bio jak udar, on je otrčao dalje a na autu mala šteta).

Međutim, na zaustavni put utiče i još ponešto: stanje kočnica, tehnologija kočenja (elektronska asistencija pri kočenju), a u dobroj mjeri i vrijeme reakcije (što je uticalo kod gorepomenutog izlijetanja psa: bio sam umoran i dugo sam vozio, pa su reakcije bile za nijansu sporije)(.

Ove godine sam trebao kupiti nove ljetne gume, ali zbog situacije sa COVID-19 (nije bilo sigurno hoće li biti plata) sam umjesto toga nabavio četiri polovne (dobro očuvane). Juče mi je niz Kobilju Glavu izletilo mače, a kako mi niko nije bio u gepeku smio sam da naglo zakočim. Epilog: Stao sam na vrijeme da ga izbjegnem, a i pokazalo se da su polovne zimske bolje odradile od polovnih ljetnih (tj. onih koje su došle sa autom) - jednostavno su te ljetne bile u lošijem stanju.

Jasno, ne sporim da bih sa novim ljetnim put kočenja bio mnogo kraći (možda i previše kraći - možda bi me onaj iza sustigao), ali hoću da kažem da sam slabije gume nadoknadio brzom reakcijom i pažnjom.

P.S. Za one koji će sad reći "rizikovao si sudar zbog mačke" - zamislite dijete umjesto mačeta. Btw, brzina je bila relativno mala, oko pedesetak km/h.
Laplace

#18337 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

JavierBosnia wrote: 01/07/2020 08:25

Ma pusti ih drug, nisu shvatili poentu mog posta. Al hajde, svako svoje misljenje ima
1. Put kočenja sa zimskom gumom ljeti je duži - tačno.
2. Poslije korištenja zimske gume ljeti, ta guma nije dobra za zimu. Naročito ako tako uđe u još jednu godinu.
3. Put kočenja ovisi i od drugih stvari, prvenstveno od vozača i tehničke ispravnosti auta.

Kako god, loša je odluka da se zimske gume koriste i ljeti, ako ništa drugo zato što su zimi nepouzdane.

I meni je nejasno da neko vozi skup auto a nema dva seta guma. Nije da su gume danas skupe.
drug_profi

#18338 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Laplace wrote: 01/07/2020 09:53
P.S. Za one koji će sad reći "rizikovao si sudar zbog mačke" - zamislite dijete umjesto mačeta. Btw, brzina je bila relativno mala, oko pedesetak km/h.
Vazda bih rizikovao sudar umjesto da zgazim zivo stvorenje.
Naslovnica

#18339 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 01/07/2020 10:12
Laplace wrote: 01/07/2020 09:53
Vazda bih rizikovao sudar umjesto da zgazim zivo stvorenje.
Bravo majstore!
:lol:
Qler

#18340 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Qler »

Meni na auto putu neki dan iskoci macka, taman poslije naplatnih kucica prema Tarčinu, isao sam cca 130km/h sjebala me pravo, izbjegao sam je, ali sam i mogao sranje napraviti... ali ne znam, nisam ni razmisljao o opciji da je zgazim... mozda bi da jednostavno nije bilo opcije, ali sad da svjesno idem da je ubijem, mislim da ne bih mogao...
Naslovnica

#18341 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

Qler wrote: 01/07/2020 10:29 Meni na auto putu neki dan iskoci macka, taman poslije naplatnih kucica prema Tarčinu, isao sam cca 130km/h sjebala me pravo, izbjegao sam je, ali sam i mogao sranje napraviti... ali ne znam, nisam ni razmisljao o opciji da je zgazim... mozda bi da jednostavno nije bilo opcije, ali sad da svjesno idem da je ubijem, mislim da ne bih mogao...
Pa normalno da nećeš namjerno ići da je ubiješ, ali RIZIKOVATI SUDAR da bi izbjegao mačku, e to je (za mene) idiotluk.
Svaki put kada mi tako nešto izleti (uglavnom mačka ili jež) gledam da izbjegnem ako neću ugroziti sebe, a posebno nekoga ko mi dolazi u susret.
Stavljati svoju, a posebno tuđu glavu, u rizik zbog mačke? Nikada!
Naslovnica

#18342 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

BTW, imao sam davnih dana sudar sa rotvajlerom, 450KM štete, rot preživio.
Desilo se to u Gladnom polju, gazda pustio pašče, ovaj trčeći preko kapije i pravo pod auto.
Desno sam mogao u jarak, lijevo direktan sudar sa drugim autom.
Laplace

#18343 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 01/07/2020 10:37
Qler wrote: 01/07/2020 10:29 Meni na auto putu neki dan iskoci macka, taman poslije naplatnih kucica prema Tarčinu, isao sam cca 130km/h sjebala me pravo, izbjegao sam je, ali sam i mogao sranje napraviti... ali ne znam, nisam ni razmisljao o opciji da je zgazim... mozda bi da jednostavno nije bilo opcije, ali sad da svjesno idem da je ubijem, mislim da ne bih mogao...
Pa normalno da nećeš namjerno ići da je ubiješ, ali RIZIKOVATI SUDAR da bi izbjegao mačku, e to je (za mene) idiotluk.
Svaki put kada mi tako nešto izleti (uglavnom mačka ili jež) gledam da izbjegnem ako neću ugroziti sebe, a posebno nekoga ko mi dolazi u susret.
To i kažem - pošto pratim saobraćaj, znao sam da je auto iza mene na dovoljnom odstojanju, a i sa suprotne strane nije bilo vozila pa sam smio naglo kočiti i motati za nijansu ulijevo (nisam prešao na suprotnu stranu, samo se približio liniji).

Prije par godina sam pregazio ptivu pri brzini 130 km/h, dionica Podlugovi - Jošanica. U tom trenutku nije bilo sigurno niti naglo kočiti nito motati da je izbjegnem (a i auto je bilo slabija klasa, starije i sa starijo terhnologijom kontrole kočenja i stabilnosti - ABS starije generacije i bez EPS-a).

Znači, uvijeć ću pokušati da izbjegnem udariti životinju ako time nikoga ne ugrožavam.

Na primjer, u pomenutom slučaju sa psom bih ugrozio i sebe i druge da sam pokušao da ga izbjegnem.
drug_profi

#18344 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

lim se popravi.
zivot se ne vraca.
jednom sam zgazio macku u neznanju.radije bih napravio stetu na autu nego to ponovo dozivio.
A kako si ti zamislio sad da ce se neka teska havarija sa mrtvim glavama desiti, da me zato nazivas idotom, ja ne znam...
Naslovnica

#18345 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 01/07/2020 12:22
lim se popravi.
zivot se ne vraca.
jednom sam zgazio macku u neznanju.radije bih napravio stetu na autu nego to ponovo dozivio.
A kako si ti zamislio sad da ce se neka teska havarija sa mrtvim glavama desiti, da me zato nazivas idotom, ja ne znam...
De ti bogati izbjegavaj mačke i kokoške tako što ćeš napotati u desnu stranu, nemoj u lijevo.
A ako zaista misliš da je bolje napraviti havariju nego zgaziti kokoš, onda nisi dobar u glavu, nikako.
drug_profi

#18346 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Prije nego komentarises nesto na taj nacin pokusaj malo razmisliti o onome na sta repliciras.
Mozda nisam bio jasan, ali svaka logika kaze da niko osim samoubice nije sposoban namjerno se zabiti u prepreku za koju mu instinkt kaze da je opasna.
Moze doci do bocnog kontakta sa drugim vozilom, ili slicnog sa nekom drugom preprekom na cesti.
Ono sto sam htio reci je da bih sigurno manevrisao da izbjegnem zivo bice, cak i ako bi pri tom manevru mogao ostetiti svoje vozilo.

Ali ti si nekako zamislio teske havarije. Inace sam dozivio 35 godina vozackog staza tako sto sam svako malo napravio havariju....
Naslovnica

#18347 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 01/07/2020 12:50 Prije nego komentarises nesto na taj nacin pokusaj malo razmisliti o onome na sta repliciras.
Mozda nisam bio jasan, ali svaka logika kaze da niko osim samoubice nije sposoban namjerno se zabiti u prepreku za koju mu instinkt kaze da je opasna.
Moze doci do bocnog kontakta sa drugim vozilom, ili slicnog sa nekom drugom preprekom na cesti.
Ono sto sam htio reci je da bih sigurno manevrisao da izbjegnem zivo bice, cak i ako bi pri tom manevru mogao ostetiti svoje vozilo.

Ali ti si nekako zamislio teske havarije. Inace sam dozivio 35 godina vozackog staza tako sto sam svako malo napravio havariju....
Razumijem ako je tebi važniji život kokoške od sopstvenog automobila.
I ja ću manevrisati u cilju da izbjegnem živo biće, pogotovu ako je krupnije tipa pas ili divlja svinja.
Naravno da ću manevristai i kada je u pitanju neka manja životinja, tipa jež, mačka, kokoška - ali samo u slučaju kada sam siguran da neću ugroziti nikoga u suprotnoj traci i ako neću oštetiti svoje auto rizikovanjem da sletim u jarak, zakačim zaštitnu ogradu i sl.
Da - više mi je stalo do moje krntije nego do mačke, taman da je persijska.
I zaboli me neka stvar šta ćeš ti raditi sa svojim vozilom, dokle god ne ugrožavaš mene, moje saputnike i moje vozilo zbog jebene kokoške.
Kontaš?!
seoBIH

#18348 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by seoBIH »

Ne radi se o tome da li bih, ili ne bih. Refleksi su u pitanju i moja procjena. Ako mi ide auto u susret, moj mozak koji je i dalje zdrav će zgaziti zivotinju, ali ako ustanovim u tom djelicu sekunde da ne ugrozavam nikoga, svaki manevar koji je kontrolisan dolazi u obzir. Ne razmisljam o limu, kočnicama i slično.
Naslovnica

#18349 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

seoBIH wrote: 01/07/2020 13:13 Ne radi se o tome da li bih, ili ne bih. Refleksi su u pitanju i moja procjena. Ako mi ide auto u susret, moj mozak koji je i dalje zdrav će zgaziti zivotinju, ali ako ustanovim u tom djelicu sekunde da ne ugrozavam nikoga, svaki manevar koji je kontrolisan dolazi u obzir. Ne razmisljam o limu, kočnicama i slično.
Pa evo lik iznad kaže da će izbjeći kokošku i zabiti se u mene u suprotnoj traci.
drug_profi

#18350 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Ajd ne seri, da ti ovako lijepo kazem...
Post Reply