Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Locked
Nekako s proljeća

#301 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Nekako s proljeća »

_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2020 21:58 Jos da vas skinemo u oktobru/novembru i gdje bi nam bio kraj. Sa cetnicima znamo na cemu smo, sa gujama u njedrima nikad rahat. No passaran!
Nije to daleko, čim ljeto prođe. Do tada u gradu na Vrbasu:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/prekraj ... /200629101
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#302 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

Nekako s proljeća wrote: 29/06/2020 22:18 Nije to daleko, čim ljeto prođe. Do tada u gradu na Vrbasu:

Sto ne odes u Siroki ili Banja Luku tu pricu prosipat :D Evo ne znam Senade, šta bi ti uradio
Hemel

#303 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Hemel »

Nekako s proljeća wrote: 29/06/2020 22:18

Nije to daleko, čim ljeto prođe. Do tada u gradu na Vrbasu:
Masina za probleme radi punom parom i taman prodje par godina dok se to raspetlja a do toga ko ziv ko mrtav.
Bakire, Dodik ti babo bio. Sa njim se ne razgovara i pregovara pa makar sve stalo.
laga-nini

#304 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by laga-nini »

MorningStar wrote: 29/06/2020 21:55
Kejn wrote: 29/06/2020 21:53 Trebali smo mi muslimani leći da nas zakolju četnici da nas Mornign Star 50 godina poslije na klixu ne bi prozivo da smo sarađivali sa fašistima :-D
Ma kakvi , srecom su bile ustase tu pa spasise muslimane.
pa muslimani su bili ustaše i ma kolko ti čudno bilo spasili su dosta toga kolko ja poznam povjest a umišljam da znam.. :-)
Hemel

#305 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Hemel »

laga-nini wrote: 29/06/2020 22:49
Kejn wrote: 29/06/2020 21:53 Trebali smo mi muslimani leći da nas zakolju četnici da nas Mornign Star 50 godina poslije na klixu ne bi prozivo da smo sarađivali sa fašistima :-D
pa muslimani su bili ustaše i ma kolko ti čudno bilo spasili su dosta toga kolko ja poznam povjest a umišljam da znam.. :-)
Dedo i tata ti bili pa se ravnas?
salik79

#306 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2020 21:38
salik79 wrote: 29/06/2020 20:49 Muhamed Hadziefendic je branio moj kraj, a Pijade je htio dijeliti moju drzavu.
:jbt: Koja simplifikacija i izvlacenje iz konteksta.

A Moša Pijade ti je napadao kraj? Ako je tako, odmah reci da se ne natezemo :izet:

Koju drzavu? Onu sto je krvavi kralj podijelio na banovine, Cvetković Maček izdvojio u Banovinu Hrvatsku, Hadziefendicev jaran Kvaternik uz pomoc Firera u NDH?
Otprilike, tako nekako. Ako ne vjerujes meni, vjerujes li rahmetli Pasagi Mandzicu, narodnom heroju?

Image
Image

Ti i takvi su rahmetli Hazdiefendica, koji nije napustio svoju carsiju kada je Tuzla prvi put oslobodjena, uhapsili i strijeljali. I opet cu kopirati svoj upis na ovu temu, iz 2016.:
Kao sto @sumir rece, prvo priupitati starije, od 1930. godista, pa nanize, ko je bio Muhamedaga Hadziefendic r.a., pa tek onda donositi zakljucke. Naravno da je u bivsem sistemu njegov lik i djelo, iz raznoraznih pobuda, bivalo (na silu) diskreditovano, ali sav narod, bez obzira na konfesiju, je znao sta je Muhamedaga (i njegova Legija) znacio za Tuzlu i citavu SI Bosnu po pitanju odbrane od cetnickih upada. Svi su za njega imali samo rijeci hvale, bez obzira kako su se zvali i prezivali. Trebam li spominjati i njegovu bliskost sa efendijom Kurtom?!

Da ne bi bilo zabune, moja kompletna porodica i sa oceve i sa majcine strane je bila u partizanima, neki su bili nosioci Spomenice, neki komesari cete, rahmetli nena i politicki komesar za tuzlanski kraj, tako da sam i preko svih njih itekako bio upucen u ratna zbivanja u i okolo Tuzle, te o aktivnostima rahmetli Muhamedage. Moj rahmetli djed (cija ceta je, izmedju ostalih, ucestvovala i u oslobadjanju Zagreba) mi je potvrdio da je rahmetli Muhamedaga i njegova Legija u tom vaktu bila jedina barijera cetnickim upadima i klanjima na cijelom podrucju SI Bosne, jer partizani jos uvijek nisu imali kapacitet za takvo sta, jer bi ujedno kompromitovali svoje polozaje, te bili izlozeni kako cetnickim, tako i nacističkim i ustaskim napadima. Stoga su taj "posao" prepustili Legiji, koja je koristila svoju poziciju da bi od ustasko-nacistickih vlasti dobili dovoljno MTS-a za borbu protiv, iskljucivo, povampirenih cetnickih hordi. Uglavnom, Legija nikada nije dosla u sukob sa partizanskim odredima, cak su imali i tajni dogovor, da kada bi partizani (nocu) prolazili pored pojedinih kontrolnih tacaka/punktova/posti, na kojima bi bile mješovite patrole, da pucaju u zrak (i jedni i drugi). Dodatni dokaz tome je i da prilikom oslobodjenja Tuzle Hadziefendiceva legija nije pruzila apsolutno nikakav otpor, da su njegovi vojnici odmah polozili oruzje, te da je Muhamedaga danima nakon oslobodjenja zivio kao slobodan covjek u svom gradu, bez ikakvih privodjenja i ispitivanja. Tek kada je nekom zasmetao, a ujedno njegova imovina zapala za oko plus nezajazljiva zelja za dokazivanjem, odlucise ga uhapsiti te prijekim sudom osuditi na smrt strijeljanjem na sred carsije...Muhamedaga je, kao i mnogi drugi "dupli igraci" u porobljenoj Europi, naknadno zaplatio glavom zbog necijih ambicija i pohlepe, a njegova jedina zelja je bila pomoci i sacuvati narod od pokolja i progona.
MorningStar

#307 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 29/06/2020 23:38
salik79 wrote: 29/06/2020 20:49 Muhamed Hadziefendic je branio moj kraj, a Pijade je htio dijeliti moju drzavu.

A Moša Pijade ti je napadao kraj? Ako je tako, odmah reci da se ne natezemo :izet:

Koju drzavu? Onu sto je krvavi kralj podijelio na banovine, Cvetković Maček izdvojio u Banovinu Hrvatsku, Hadziefendicev jaran Kvaternik uz pomoc Firera u NDH?
Otprilike, tako nekako. Ako ne vjerujes meni, vjerujes li rahmetli Pasagi Mandzicu, narodnom heroju?

Image
Image

Ti i takvi su rahmetli Hazdiefendica, koji nije napustio svoju carsiju kada je Tuzla prvi put oslobodjena, uhapsili i strijeljali. I opet cu kopirati svoj upis na ovu temu, iz 2016.:
Kao sto @sumir rece, prvo priupitati starije, od 1930. godista, pa nanize, ko je bio Muhamedaga Hadziefendic r.a., pa tek onda donositi zakljucke. Naravno da je u bivsem sistemu njegov lik i djelo, iz raznoraznih pobuda, bivalo (na silu) diskreditovano, ali sav narod, bez obzira na konfesiju, je znao sta je Muhamedaga (i njegova Legija) znacio za Tuzlu i citavu SI Bosnu po pitanju odbrane od cetnickih upada. Svi su za njega imali samo rijeci hvale, bez obzira kako su se zvali i prezivali. Trebam li spominjati i njegovu bliskost sa efendijom Kurtom?!

Da ne bi bilo zabune, moja kompletna porodica i sa oceve i sa majcine strane je bila u partizanima, neki su bili nosioci Spomenice, neki komesari cete, rahmetli nena i politicki komesar za tuzlanski kraj, tako da sam i preko svih njih itekako bio upucen u ratna zbivanja u i okolo Tuzle, te o aktivnostima rahmetli Muhamedage. Moj rahmetli djed (cija ceta je, izmedju ostalih, ucestvovala i u oslobadjanju Zagreba) mi je potvrdio da je rahmetli Muhamedaga i njegova Legija u tom vaktu bila jedina barijera cetnickim upadima i klanjima na cijelom podrucju SI Bosne, jer partizani jos uvijek nisu imali kapacitet za takvo sta, jer bi ujedno kompromitovali svoje polozaje, te bili izlozeni kako cetnickim, tako i nacističkim i ustaskim napadima. Stoga su taj "posao" prepustili Legiji, koja je koristila svoju poziciju da bi od ustasko-nacistickih vlasti dobili dovoljno MTS-a za borbu protiv, iskljucivo, povampirenih cetnickih hordi. Uglavnom, Legija nikada nije dosla u sukob sa partizanskim odredima, cak su imali i tajni dogovor, da kada bi partizani (nocu) prolazili pored pojedinih kontrolnih tacaka/punktova/posti, na kojima bi bile mješovite patrole, da pucaju u zrak (i jedni i drugi). Dodatni dokaz tome je i da prilikom oslobodjenja Tuzle Hadziefendiceva legija nije pruzila apsolutno nikakav otpor, da su njegovi vojnici odmah polozili oruzje, te da je Muhamedaga danima nakon oslobodjenja zivio kao slobodan covjek u svom gradu, bez ikakvih privodjenja i ispitivanja. Tek kada je nekom zasmetao, a ujedno njegova imovina zapala za oko plus nezajazljiva zelja za dokazivanjem, odlucise ga uhapsiti te prijekim sudom osuditi na smrt strijeljanjem na sred carsije...Muhamedaga je, kao i mnogi drugi "dupli igraci" u porobljenoj Europi, naknadno zaplatio glavom zbog necijih ambicija i pohlepe, a njegova jedina zelja je bila pomoci i sacuvati narod od pokolja i progona.
Image
Dobrocudni ustasa.
laga-nini

#308 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by laga-nini »

Hemel wrote: 29/06/2020 23:27

a sinko uči još si mlad..a što da ti drugo kažem.. :-)
salik79

#309 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2020 20:45 Druze imas Homeinija na avataru, proslavio si se servilnoscu prema njemu, onda istrpi kad te neko proizva da ne volis Jevreje, it is part od the business, nista licno. Znas da smo na Siriji na istoj strani i da si mi drag.

Ovo sam propustio - pa, druze, ti imas Batu Zivojinovica, sa subarom, na avataru, on ti je i nickname, pa posto si "servilan prema njemu", a svi znamo da je bio deklarisani cetalj, onda istrpi kada te neko proziva za salonsko cetnikovanje i mrznju prema svemu sto ima veze s Islamom, it is part of business, nista licno. Je l' to-to? :oops:
Hemel

#310 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Hemel »

laga-nini wrote: 29/06/2020 23:45

da imas godina bio bi ozbiljan i nesto bi znao a ne slusao sto ti drugi prica
ovaj djecak samo sto nije zivio u IIs.r.
muslimana je bilo i u ustasama kao sto je i hrvata bilo ili srba u cetnicima.
MorningStar

#311 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 29/06/2020 23:49
_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2020 20:45 Druze imas Homeinija na avataru, proslavio si se servilnoscu prema njemu, onda istrpi kad te neko proizva da ne volis Jevreje, it is part od the business, nista licno. Znas da smo na Siriji na istoj strani i da si mi drag.

Ovo sam propustio - pa, druze, ti imas Batu Zivojinovica, sa subarom, na avataru, on ti je i nickname, pa posto si "servilan prema njemu", a svi znamo da je bio deklarisani cetalj, onda istrpi kada te neko proziva za salonsko cetnikovanje i mrznju prema svemu sto ima veze s Islamom, it is part of business, nista licno. Je l' to-to? :oops:
Dobro nije ti pomoglo ni ono "dlaka sa brade" :D :lol:
salik79

#312 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 29/06/2020 23:42
salik79 wrote: 29/06/2020 23:38

Image
Image

Image
Dobrocudni ustasa.
Evo dokle su dogurali tvoji dobrocudni:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Radoslav_%C4%90uri%C4%87

Zato je Pasagi, narodnom heroju, sudjeno i spivano za dusu - dok je tvoj dobrocudni uzivao tekovine svoje borbe, u zasluzenoj pukovnickoj penziji.
MorningStar

#313 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

Neki se opamete brzo:
Major Radoslav Đurić se između 1941. i 1944. godine više puta suprostavljao Vrhovnom zapovedniku Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću. Tokom ustanka u Srbiji 1941. godine je odbio napad na partizane u Čačku, potom je više puta obaveštavao Mihailovića o saradnji pojedinih četnika sa Nemcima i protestovao zbog četničkih zločina. 1943. godine kada su u njegov rejon došle britanske misije, general Mihailović je majoru Đuriću branio da vrše sabotaže protiv Vermahta, i umesto toga mu je zapovedao da napada partizane.

U proleće 1944. godine, major Đurić je prešao na stranu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.
A neki odu u SS. :lol:
laga-nini

#314 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by laga-nini »

Hemel wrote: 29/06/2020 23:49

pa ko to osporava nisu valjda ameri bili u ustašama il četnicima il partizanima al velika većina muslimana je bila u ustašama dok ne znam kolko ih je bilo u četnicima...kužiš što ti oću reć..ako ne žami te.. :)
salik79

#315 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 29/06/2020 23:53 Neki se opamete brzo:
Major Radoslav Đurić se između 1941. i 1944. godine više puta suprostavljao Vrhovnom zapovedniku Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću. Tokom ustanka u Srbiji 1941. godine je odbio napad na partizane u Čačku, potom je više puta obaveštavao Mihailovića o saradnji pojedinih četnika sa Nemcima i protestovao zbog četničkih zločina. 1943. godine kada su u njegov rejon došle britanske misije, general Mihailović je majoru Đuriću branio da vrše sabotaže protiv Vermahta, i umesto toga mu je zapovedao da napada partizane.

U proleće 1944. godine, major Đurić je prešao na stranu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.
Opametio se 1944?! Ma bravo! Tada je Hadziefendic vec vise od pola godine bio pod zemljom. Dakle, nije imao vakta da se "opameti". I to upravo od takvih, o kojima je i Pasaga javno govorio.
Last edited by salik79 on 29/06/2020 23:58, edited 1 time in total.
MorningStar

#316 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 29/06/2020 23:56

Opametio se 1944?! Ma bravo! Tada je Hadziefendic vec godinu i po bio pod zemljom. Dakle, nije imao vakta da se "opameti". I to upravo od takvih, o kojima je i Pasaga javno govorio.
Image
Image
Image
Image
:bih:
Last edited by MorningStar on 30/06/2020 00:04, edited 3 times in total.
Hemel

#317 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Hemel »

laga-nini wrote: 29/06/2020 23:54

pa ko to osporava nisu valjda ameri bili u ustašama il četnicima il partizanima al velika većina muslimana je bila u ustašama dok ne znam kolko ih je bilo u četnicima...kužiš što ti oću reć..ako ne žami te.. :)
koliko je to?
laga-nini

#318 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by laga-nini »

Hemel wrote: 29/06/2020 23:59

koliko je to?
nebi zna točno al bilo ih je itekako npr. u Crnoj legiji je bilo zastupljeno oko 70% muslimana koji su junački branili hrvatsku granicu na Drini, ter svoja sela i domove od krvoločnih partizana i četnika...
salik79

#319 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 29/06/2020 23:58

Opametio se 1944?! Ma bravo! Tada je Hadziefendic vec godinu i po bio pod zemljom. Dakle, nije imao vakta da se "opameti". I to upravo od takvih, o kojima je i Pasaga javno govorio.
Image
Image
Image
Je l' to vise ni Pasaga ne valja?! Laze, izmislja, petlja?! :oops:
salik79

#320 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

laga-nini wrote: 30/06/2020 00:04
Hemel wrote: 29/06/2020 23:59

koliko je to?
nebi zna točno al bilo ih je itekako npr. u Crnoj legiji je bilo zastupljeno oko 70% muslimana koji su junački branili hrvatsku granicu na Drini, ter svoja sela i domove od krvoločnih partizana i četnika...
Hajde ne dipr...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#321 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

I ti poredis glumca sa ajatolahom islamske republike. :-) Deklarisani četalj? Može li neki izvor za tu tvrdnju?

Pa prozivali su mnogi i većina ih je letila sa foruma, oni koji nisu predstavljaju forumski talog, a ja sam tu zdrav prav i forumam slobodno bez ijednog bana u sedmogodišnjoj formuskoj karijeri 8) istina uvijek pobjeđuje na kraju, tako kažu :thumbup:

I jedan savjet prijateljski, kad slikaš stranice iz knjige, slikaj i stranicu gdje se vidi naziv knjige, ime autora, izdavacka kuća i godina izdanja. To ako hoćeš da ozbiljno pričamo naravno :thumbup:
MorningStar

#322 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 30/06/2020 00:05
MorningStar wrote: 29/06/2020 23:58

Image
Image
Image
Je l' to vise ni Pasaga ne valja?! Laze, izmislja, petlja?! :oops:
Image
Image
Image
Last edited by MorningStar on 30/06/2020 00:08, edited 1 time in total.
salik79

#323 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

Znaci i Pasaga bio "ustasa", ha?
MorningStar

#324 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 30/06/2020 00:08 Znaci i Pasaga bio "ustasa", ha?
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Last edited by MorningStar on 30/06/2020 00:25, edited 2 times in total.
salik79

#325 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

_BataZiv_0809 wrote: 30/06/2020 00:06

I ti poredis glumca sa ajatolahom islamske republike. :-) Deklarisani četalj? Može li neki izvor za tu tvrdnju?

Pa prozivali su mnogi i većina ih je letila sa foruma, oni koji nisu predstavljaju forumski talog, a ja sam tu zdrav prav i forumam slobodno bez ijednog bana u sedmogodišnjoj formuskoj karijeri 8) istina uvijek pobjeđuje na kraju, tako kažu :thumbup:

I jedan savjet prijateljski, kad slikaš stranice iz knjige, slikaj i stranicu gdje se vidi naziv knjige, ime autora, izdavacka kuća i godina izdanja. To ako hoćeš da ozbiljno pričamo naravno :thumbup:
Cek', zar trebam dokazivati nesto za lika koji je tokom rata bio clan Milosevicevog SPS-a, u ratu dolazio na Pale i slicno?? Mislim, fakat...

A, je li to nesto sporno u citatima iz knjige?! Je li nesto pogresno, ili lazno citirano?! Naziv knjige je "Salih Burek, sjecanja i izabrani spisi", a koju je priredio Kadrija Hozdic. Izdavac Medjunarodni Forum Bosna (Forum Bosnae). Urednicko vijece: Mile Babic, Rusmir Mahmutcehajic i Zarko Papic.

Zadovoljan?! Mozemo li sada ozbiljno pricati?
Locked