_BataZiv_0809 wrote: ↑29/06/2020 21:38
salik79 wrote: ↑29/06/2020 20:49
Muhamed Hadziefendic je branio moj kraj, a Pijade je htio dijeliti moju drzavu.

Koja simplifikacija i izvlacenje iz konteksta.
A Moša Pijade ti je napadao kraj? Ako je tako, odmah reci da se ne natezemo
Koju drzavu? Onu sto je krvavi kralj podijelio na banovine, Cvetković Maček izdvojio u Banovinu Hrvatsku, Hadziefendicev jaran Kvaternik uz pomoc Firera u NDH?
Otprilike, tako nekako. Ako ne vjerujes meni, vjerujes li rahmetli Pasagi Mandzicu, narodnom heroju?
Ti i takvi su rahmetli Hazdiefendica, koji nije napustio svoju carsiju kada je Tuzla prvi put oslobodjena, uhapsili i strijeljali. I opet cu kopirati svoj upis na ovu temu, iz 2016.:
Kao sto @sumir rece, prvo priupitati starije, od 1930. godista, pa nanize, ko je bio Muhamedaga Hadziefendic r.a., pa tek onda donositi zakljucke. Naravno da je u bivsem sistemu njegov lik i djelo, iz raznoraznih pobuda, bivalo (na silu) diskreditovano, ali sav narod, bez obzira na konfesiju, je znao sta je Muhamedaga (i njegova Legija) znacio za Tuzlu i citavu SI Bosnu po pitanju odbrane od cetnickih upada. Svi su za njega imali samo rijeci hvale, bez obzira kako su se zvali i prezivali. Trebam li spominjati i njegovu bliskost sa efendijom Kurtom?!
Da ne bi bilo zabune, moja kompletna porodica i sa oceve i sa majcine strane je bila u partizanima, neki su bili nosioci Spomenice, neki komesari cete, rahmetli nena i politicki komesar za tuzlanski kraj, tako da sam i preko svih njih itekako bio upucen u ratna zbivanja u i okolo Tuzle, te o aktivnostima rahmetli Muhamedage. Moj rahmetli djed (cija ceta je, izmedju ostalih, ucestvovala i u oslobadjanju Zagreba) mi je potvrdio da je rahmetli Muhamedaga i njegova Legija u tom vaktu bila jedina barijera cetnickim upadima i klanjima na cijelom podrucju SI Bosne, jer partizani jos uvijek nisu imali kapacitet za takvo sta, jer bi ujedno kompromitovali svoje polozaje, te bili izlozeni kako cetnickim, tako i nacističkim i ustaskim napadima. Stoga su taj "posao" prepustili Legiji, koja je koristila svoju poziciju da bi od ustasko-nacistickih vlasti dobili dovoljno MTS-a za borbu protiv, iskljucivo, povampirenih cetnickih hordi. Uglavnom, Legija nikada nije dosla u sukob sa partizanskim odredima, cak su imali i tajni dogovor, da kada bi partizani (nocu) prolazili pored pojedinih kontrolnih tacaka/punktova/posti, na kojima bi bile mješovite patrole, da pucaju u zrak (i jedni i drugi). Dodatni dokaz tome je i da prilikom oslobodjenja Tuzle Hadziefendiceva legija nije pruzila apsolutno nikakav otpor, da su njegovi vojnici odmah polozili oruzje, te da je Muhamedaga danima nakon oslobodjenja zivio kao slobodan covjek u svom gradu, bez ikakvih privodjenja i ispitivanja. Tek kada je nekom zasmetao, a ujedno njegova imovina zapala za oko plus nezajazljiva zelja za dokazivanjem, odlucise ga uhapsiti te prijekim sudom osuditi na smrt strijeljanjem na sred carsije...Muhamedaga je, kao i mnogi drugi "dupli igraci" u porobljenoj Europi, naknadno zaplatio glavom zbog necijih ambicija i pohlepe, a njegova jedina zelja je bila pomoci i sacuvati narod od pokolja i progona.