Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#21101 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 29/06/2020 21:04
laik1981 wrote: 29/06/2020 20:58 @BadBoy Nisi ti mene shvatio.. Neko sigurno laze.. Ako jedan epidemiolog kaze jedno, a drugi za pola sata kontrira tom prvom iznoseci dijametralno suprotno misljenje.. Onaj kaze virus oslabio jer imamo bolju situaciju na terenu, manje hospitalizacija i blaze klinicke slike, a drugi za sat kaze nije istina da je oslabio.. 99% ljudi ne kopa po izvornim naucnim istrazivanjima.. Niti imaju vremena, niti volje.. Mediji sve to prezentuju.. Mediji su od ovog i napravili apokalipsu, krajnost zbog koje su ljudi poceli histerisati.. Kada se apokalipticne najave nisu ostvarile ljudi sirom svijeta izgubili povjerenje i otisli u suprotnu krajnost, ponasajuci se kao da nicega nema..

Pokusavam pricati realno, a ne predstavljati se nekim strucnjakom kako se mnogi ovdje pokusavaju predstaviti..
Shvatio sam ja tebe druže, ali ponovo pogrešno postavljaš teze.

Mediji su problem sa koronavirusom. Ali mediji su bili problem i 29.06.2019. godine kada su pisali o XY vijesti. To je problem medija.

A to što ti pokušavaš simplificirati problem na crno-bijelo, jedan epidemiolog kaže istinu drugi sigurno govori laž je ono o čemu ja pričam da nije u redu. Ima tu milion faktora zašto su možda (naizgled) izjave oprečne.

Evo ti najkonkretniji primjer. Doktor Michael Ryan rekao nekada u martu da maske mogu nanijeti više štete nego koristi i da ih ne treba nositi. Tako mediji prenijeli. Ali ako pročitaš njegovu izjavu direktno, čovjek je rekao da pogrešno nošenje maske može nanijeti više štete nego koristi. Znači treba nositi masku ali ispravno.

Tako i za te izjave raznih ljudi. Treba vidjeti ko je izjavio, kako je izjavio, na osnovu kojeg istraživanja, a ne odmah suditi po tome da li je istina ili laž (a to obično sudimo po tome da li se predmetna izjava poklapa sa našim stavovima ili ne - dobro poznati fenomen u psihologiji zvani "cognitive bias").
A izvini molim te, da li ti provjeravas svaku informaciju koju mediji objave? Ides do izvora informacija i provjeris biografije i reference onih koji su nesto izjavili? Ako provjeravas svaka cast.. Mogu misliti koliko to zahtijeva vremena..

A hajmo biti realni oko maski.. Koliko ljudi ispravno nosi masku? Koliko ljudi nosi istu masku po mjesec dana dok se ne raspadne? Koliko je drzi negdje u kaseti u autu i navuce je samo kada treba uci u banku ili negdje gdje ju je potrebno nositi? Vi pricate kao da niste svjesni kakvi su ljudi, da gledaju samo da sebi olaksaju i ispune formu.. Nisu samo kod nas takvi ljudi.. Danas covjek u banci nosi masku i hladno je pomace sa usta, kihnu onako momacki i kada je zavrsio vrati masku.. Treba biti realan i svjestan stvarnosti a ne razgovarati iz nekog apstraktnog ugla.. Ko se danas trudi da ljudima objasni kako da nose maske i koje posljedice mogu imati ako ih nose neispravno? Onako kako vecina ljudi nose maske je stetno, pogotovo na ovom toplom vremenu.. Po frizerajima se radnici osuli.. I onda im pukne film i nece da je nose nikako.. Radnice u apotekama ih ne nose, kao ni vecina radnica u trgovinama To je realnost u kojoj zivimo.. Citiranje nekih strucnjaka i naucnih istrazivanja ne postoji na ulici.. Ovo sto se moze procitati na forumu ni 1% ne prezentuje ono sto se vidi u stvarnom zivotu..

Uvodili nam policijski sat, zakljucali djecu i stare u kuce.. Zatvarali biznise po nekoj, samo sebi znanoj, logici.. Radili nebuloze koje veze sa zdravom pamecu nemaju.. Ljudi su sa tim mjerama izmijesali i one mjere koje su imale i imaju smisla.. Stavili ih u istu ravan..
banjaluka078
Moderator

#21102 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

biglebovski wrote: 29/06/2020 21:28
Pa evo gledam da u Njemačkoj, medicinski radnici testirani pozitivni na kovid a koji ne pokazuju simptome najnormalnije nastavljaju raditi u medicinskoj ustanovi uz upotrebu maske. Kod nas kad nađu jednog, cijelo odijeljenje na godišnji petnest dana.
U BL su nastavljali raditi, u Covid odjeljenju za lakše pacijente. Pod uslovom da su se sami dobro osjećali.
biglebovski

#21103 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

daddy-kool wrote: 29/06/2020 21:34
biglebovski wrote: 29/06/2020 21:28
Pa evo gledam da u Njemačkoj, medicinski radnici testirani pozitivni na kovid a koji ne pokazuju simptome najnormalnije nastavljaju raditi u medicinskoj ustanovi uz upotrebu maske. Kod nas kad nađu jednog, cijelo odijeljenje na godišnji petnest dana. Firme isto tako, katanac. A o medijima da ne govorim.
Koje su firme stavile katanac, nisam upratio?
Pa evo ova u Stocu npr. A ima još primjera, sigurno...
daddy-kool

#21104 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

biglebovski wrote: 29/06/2020 21:40
Pa evo ova u Stocu npr. A ima još primjera, sigurno...
Nisu imali izbora kada su skoro svi zaposleni zaraženi?

Trebali su raditi pod maskama dok ne padnu sa temperaturom?

Zar nisu i kod Švaba zatvorili onu klaonicu/mesnoprerađivačku fabriku i okolne škole kad je izbila masovna zaraza?
pinturicchio

#21105 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinturicchio »

Sarajevo +31

Ali se onaj Tešanj smirio, svaka čast, ne znam kako im je to uspjelo.
BadBoy

#21106 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 29/06/2020 21:38
A izvini molim te, da li ti provjeravas svaku informaciju koju mediji objave? Ides do izvora informacija i provjeris biografije i reference onih koji su nesto izjavili? Ako provjeravas svaka cast.. Mogu misliti koliko to zahtijeva vremena..

A hajmo biti realni oko maski.. Koliko ljudi ispravno nosi masku? Koliko ljudi nosi istu masku po mjesec dana dok se ne raspadne? Koliko je drzi negdje u kaseti u autu i navuce je samo kada treba uci u banku ili negdje gdje ju je potrebno nositi? Vi pricate kao da niste svjesni kakvi su ljudi, da gledaju samo da sebi olaksaju i ispune formu.. Nisu samo kod nas takvi ljudi.. Danas covjek u banci nosi masku i hladno je pomace sa usta, kihnu onako momacki i kada je zavrsio vrati masku.. Treba biti realan i svjestan stvarnosti a ne razgovarati iz nekog apstraktnog ugla.. Ko se danas trudi da ljudima objasni kako da nose maske i koje posljedice mogu imati ako ih nose neispravno? Onako kako vecina ljudi nose maske je stetno, pogotovo na ovom toplom vremenu.. Po frizerajima se radnici osuli.. I onda im pukne film i nece da je nose nikako.. Radnice u apotekama ih ne nose, kao ni vecina radnica u trgovinama To je realnost u kojoj zivimo.. Citiranje nekih strucnjaka i naucnih istrazivanja ne postoji na ulici.. Ovo sto se moze procitati na forumu ni 1% ne prezentuje ono sto se vidi u stvarnom zivotu..

Uvodili nam policijski sat, zakljucali djecu i stare u kuce.. Zatvarali biznise po nekoj, samo sebi znanoj, logici.. Radili nebuloze koje veze sa zdravom pamecu nemaju.. Ljudi su sa tim mjerama izmijesali i one mjere koje su imale i imaju smisla.. Stavili ih u istu ravan..
Idemo redom. Ja ne provjeravam većinu medijskih navoda prosto iz razloga što svoje informacije pokušavam dobiti direktno od provjerenih izvora tipa američki CDC, evropski CDC, čitanjem naučnih studija i istraživanja. Ali to sam ja, volim to raditi i u slobodno vrijeme umjesto gledanja serija čitam te stvari.

Ja se u potpunosti slažem da narod ne nosi ispravno maske. Ali to ne znači da je ne treba onda nikako nositi. Pogrešno je nositi je samo "pro forme". Šta je teško staviti masku kratko kad si u zatvorenom i držati distancu?

Šta znači treba biti realan i svjestan stvarnosti? Znači ako neki frajer u banci ne zna pravilno nositi masku, umjesto tom čovjeku da se objasni kako i šta, ne treba je niko nositi? Jel to znači biti realan i svjetsan? Nije ovo kvantna fizika.

Drži se dalje od drugih ljudi i nosi masku kad je to potrebno. Kući kad dođeš dezifinciraš ili opereš je i pređeš peglom. Maska spremna za ponovno nošenje. Šta je tu teško? Doslovno treba 10 minuta za to.
Mogy87

#21107 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Hame_ wrote: 29/06/2020 21:04 Da li je iko od forumaša pričao uživo (fizički ne preko medija) sa teško oboljelim/preboljelim od korone?

Neki dan pričamo, niko direktno ni uživo ni neuživo nije, pa reko da pitam malo šire.

Dalje, gotovo svi smo imali teške simptome gripe krajem januara ili u februaru. Npr. sam sam kašljao sigurno dvije sedmice februara zorile, bez temperature. Samo suhi kašalj ujutro. Većina kolega je imala pravo izraženu gripu ono sedam dana klasika, ko skoro svako nekoliko godina.

Uglavnom, ovo za koronu niko od nas što smo radili na benzinskim pumpama na TK nije imo, niti u velikim marketima što je nemoguće ba kolika je hajka bila.

Nikoga bolesnog ni uz 1+1+1+1+1... niti uz 1+2+4+8+16... od svih koje poznajem i koje sam pito jesu li upoznali lično - nismo.
Poznavala sam gospodju, nazalost, nije se dobro zavrsilo.
Sto se tice rada benzinska pumpa je od svih djelatnosti tog tipa ocijenjena kao najmanji rizik. Potreban je blizak kontakt duzi vremenski period. Na pumpi dodjes, naspu ti gorivo, kupis jos neku sitnicu, platis i odes. Nadam se da se ne priblizavas kupcima dovoljno da ti kaslju bas u lice :)
Market takodjer. Niko ne ceka na kasi 2 sata.
laik1981

#21108 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Najvise se raja zadrzava u kafanama, pa ona neki dan rece da nemaju slucjeva zarazenih iz ugostiteljskih objekata.. Mada ja znam za jedan nedavni "klaster" iz jedne dudlaone na Ilidzi..
Mogy87

#21109 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 29/06/2020 21:59 Najvise se raja zadrzava u kafanama, pa ona neki dan rece da nemaju slucjeva zarazenih iz ugostiteljskih objekata.. Mada ja znam za jedan nedavni "klaster" iz jedne dudlaone na Ilidzi..
Jedno je otici na kafu u bastu gdje su stolovi normalno odmaknuti (svakako ne volim prisluskivati tudje razgovore), a drugo su nargilhane gdje je bukvalno jedno po drugom i skoro svi sjede skupa.
Uostalom ti eminentni objekti su nam rasadnici tuberkuloze tako da su svakako opasnost za javno zdravlje
laik1981

#21110 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 29/06/2020 21:47
laik1981 wrote: 29/06/2020 21:38

Idemo redom. Ja ne provjeravam većinu medijskih navoda prosto iz razloga što svoje informacije pokušavam dobiti direktno od provjerenih izvora tipa američki CDC, evropski CDC, čitanjem naučnih studija i istraživanja. Ali to sam ja, volim to raditi i u slobodno vrijeme umjesto gledanja serija čitam te stvari.

Ja se u potpunosti slažem da narod ne nosi ispravno maske. Ali to ne znači da je ne treba onda nikako nositi. Pogrešno je nositi je samo "pro forme". Šta je teško staviti masku kratko kad si u zatvorenom i držati distancu?

Šta znači treba biti realan i svjestan stvarnosti? Znači ako neki frajer u banci ne zna pravilno nositi masku, umjesto tom čovjeku da se objasni kako i šta, ne treba je niko nositi? Jel to znači biti realan i svjetsan? Nije ovo kvantna fizika.

Drži se dalje od drugih ljudi i nosi masku kad je to potrebno. Kući kad dođeš dezifinciraš ili opereš je i pređeš peglom. Maska spremna za ponovno nošenje. Šta je tu teško? Doslovno treba 10 minuta za to.
Realnost je da 95% ljudi masku ne nosi ispravno i da je nosi samo da ispuni formu.. To se odnosi na onih desetak posto ljudi koji je uopste i nose.. Ja je nosim u banci i tamo gdje su veci redovi za cekanje.. Ja sam siguran da sam ja sa svojim ponasanjem sigurniji za druge i bez maske nego 80% onih sa maskom koji je ne znaju da nose.. Ne kasljem, ne kisem, izbjegavam da razgovaram ako nema neke potrebe, drzim distancu.. Osim u kafani.. U kafani ne postujem nista :D Ovaj je nosi non stop, samo je malo makne kada treba da kihne i da se nakaslje.. Konta ko ce nositi vlaznu masku.. Nisam jednom vidio takvu reakciju ljudi koji nose maske non stop.. Kad treba kihnuti i zakasljati se uredno je sklone..
laik1981

#21111 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 29/06/2020 22:03
laik1981 wrote: 29/06/2020 21:59 Najvise se raja zadrzava u kafanama, pa ona neki dan rece da nemaju slucjeva zarazenih iz ugostiteljskih objekata.. Mada ja znam za jedan nedavni "klaster" iz jedne dudlaone na Ilidzi..
Jedno je otici na kafu u bastu gdje su stolovi normalno odmaknuti (svakako ne volim prisluskivati tudje razgovore), a drugo su nargilhane gdje je bukvalno jedno po drugom i skoro svi sjede skupa.
Uostalom ti eminentni objekti su nam rasadnici tuberkuloze tako da su svakako opasnost za javno zdravlje
A s kim pijes kafe? Kako se odmaknes od svog drustva? U ovom proteklom kisnom periodu niko nije sjedio u bastama, pa opet po njoj nije bilo zarazenih iz objekata tog tipa.. Ne posjecujem dudlaone, ali ih ima mali milion u Sarajevu.. Znam samo za jedan slucaj tog dudlaskog klastercica na Ilidzi.. Ja kontam de je ovo tesko izbjeci bilo kakvim normama ponasanja.. Vecina ovo pokupi tamo gdje se najmanje nada i od koga se najmanje nada.. Najoprezniji treba biti kada se posjecuju apoteke, zdravstvene ustanove, opstine, policijske stanice i sl.. Tu cirkulise svak ziv..
Tambure

#21112 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

Kakva su iskustva sa taslacinom zigu li ko sta?
laik1981

#21113 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Samo ako postoje uslovi za glory hole :D
winpin

#21114 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Evropske unije bit će broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU”, dogovorili su ambasadori zemalja članica EU, javlja Hina.
Hercegoviina

#21115 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hercegoviina »

winpin wrote: 29/06/2020 22:50 Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Evropske unije bit će broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU”, dogovorili su ambasadori zemalja članica EU, javlja Hina.
i koliko je kod nas , a koliko kod srba?
dječak sa šibicama

#21116 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Danas 20 dzenaza u Novom Pazaru.

Malo jaca gripica.
megaribi1

#21117 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

dječak sa šibicama wrote: 29/06/2020 23:13 Danas 20 dzenaza u Novom Pazaru.

Malo jaca gripica.
Ajoj, prođoše gore nego 1972 kada je od variole u tom gradu oboljelo šestoro,
dust71000

#21118 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dust71000 »

Malo jaca gripica.
I svima uzrok smrti korona ?
Izvor ? Na portalima nema takve informacije.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#21119 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matijevic_Vlado »

Hercegoviina wrote: 29/06/2020 22:57
winpin wrote: 29/06/2020 22:50 Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Evropske unije bit će broj novozaraženih na sto hiljada stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU”, dogovorili su ambasadori zemalja članica EU, javlja Hina.
i koliko je kod nas , a koliko kod srba?
I mene zanima, ako je neki statisticar voljan da nam predstavi bio bih veoma zahvalan
breba

#21120 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

Matijevic_Vlado wrote: 30/06/2020 01:00
I mene zanima, ako je neki statisticar voljan da nam predstavi bio bih veoma zahvalan
Matijevic_Vlado wrote: 27/06/2020 22:22
pinturicchio wrote: 27/06/2020 21:21 Sarajevo +32
Jest bilo je bas toplo.
Trazis "meteorologa" ili "statisticara"?

Sarkazam pali sve dok ne zatreba licno.
Last edited by breba on 30/06/2020 03:32, edited 1 time in total.
sadie_forever

#21121 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

megaribi1 wrote: 29/06/2020 23:33

Malo jaca gripica.
znaci toliko si star da se sjecas 1972,a ljudskosti jos nemas :(
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#21122 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matijevic_Vlado »

breba wrote: 30/06/2020 03:00
Matijevic_Vlado wrote: 30/06/2020 01:00
Matijevic_Vlado wrote: 27/06/2020 22:22
pinturicchio wrote: 27/06/2020 21:21 Sarajevo +32
Jest bilo je bas toplo.
Trazis "meteorologa" ili "statisticara"?

Sarkazam pali sve dok ne zatreba licno.
Cime se ti bavis u 03:00 :mrgreen:
megaribi1

#21123 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

sadie_forever wrote: 30/06/2020 03:27
megaribi1 wrote: 29/06/2020 23:33

Malo jaca gripica.
znaci toliko si star da se sjecas 1972,a ljudskosti jos nemas :(
Zar je neljudski zabrinuti se nad takvim podatkom, čak i ako su mi ranije poruke na ovom forumu bile optimistične? (uzgred 1972. sam imao 3 godine, pa je ovo podatak iz knjige). Novi Pazar je tada uz Đakovicu bio izvor epidemije daleko opasnije i zaraznije bolesti od Covid-19, pa ipak je stradalo manje ljudi u njemu nego sad.
Locked