Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote: ↑29/06/2020 08:03
U svakom od popisa dolazi do izmjene u pogledu jednog naroda, 1948 je predvidjeno da se Muuslimani jugoslovenskog porijekla deklerisu kao Srbi/Hrvati/neopredjeljeni-muslimani, bilo je i onih koji su se izjasnili kao Bosanci (tu je revizija vrsena prema imenu lica pa su ta lica svrstana u Srbe, Hrvate ili neopredjeljene muslimane tamo gje se nisu mogli dogovoriti oko imena isao je u ostale ili nepoznate) u popisu 1953 lica koja su se izjasnjavala kao Muslimani a nisu blize nacionalno opredjelili su isli u kategoriju Jugosloven neopredjeljen (tu su isli i drugi koji su izrazavali regionalnu pripadnost itd...). U popisu 1961 dolazi do modifikacije grupe Muslimani i tako lica jugoslovenskog porijekla koji su se osjecali Muslimanima u slislu etnicke a ne vjerske pripadnosti deklarisali su se kao Muslimani (etnicki). Tek 1971 Muslimani su iskazani u smislu narodnosti. Jugoslavija je po mnogim pitanjima bila ozbiljna drzava po ovome pitanju ne.
Klasika, juce cuo za ovo, danas tumaci.
[/quote]
Ma o ove se pricalo prije popisa nasiroko i nadugo u galvnoj ulozi hAznadar a stovani forumas je bio jako aktivan sa istom pricom...ali ako nije tada uspjelo evo sad da se pokusa opet...
Billy The Pljuc wrote: ↑25/06/2020 15:09
Više ružno nego lijepo.
Evo pokušavam i ne uspijevam pronaći nigdje odgovor na pitanje: Čijom odlukom i zašto je Alija Izetbegović pušten iz zatvora u Foči 1988-e?
Ima li neko od forumaša da zna nešto o ovome. Poprilično "zatamnjen" dio prošlosti o kojem se na netu, barem ja nisam uspio u tome, ne može pronaći mnogo podataka. Zna se samo godina izlaska iz zatvora i nema infa o tome gdje je bio i čime se bavio Alija recimo po izlasku iz zatvora pa tamo do početka priče o SDA.
Moguće da nešto i ima možda u kakvim (auto)biografskim knjigama o Aliji ako iste postoje, nisam čitao ništa od takvog eventualnog štiva i nemam namjeru da isto činim. Volio bih saznati nešto o ovome a pogotovo sa nekakvog nezavisnog izvora ukoliko podaci postoje naravno.
Ne bih da razvijam "teorije" zavjere, malo mi čudno sve oko njegovog puštanja iz zatvora nakon 4 odslužene godine od ukupno 14 na koliko je bio osuđen i gdje se naposlijetku izgubio nakon izlaska.
Pogledao sam u monografiji o Aliji Izetbegoviću u vezi tvog zanimanja i našao sljedeća saznanja: ''Nakon pet godina i osam mjeseci, 29 novembra 1989 godine Alija Izetbegović je oslobođen. Kako je u zemlji uveden višepartijski sistem , Izetbegović sa skupinom istomišljenika odmah pristupa osnivanju jedne od prvih političkih partija s ciljem očuvanja nacionalnog interesa muslimana u SFRJ. ''
Ima dosta originalnih dokumenata i naravno fotografija iz različitog vremenskog perioda njegovog života, ali se zbog autorskih prava ustručavam da ih objavljujem. Dokumenta smatram da mogu i to nije problem. Mislim da je neko skretao pažnju na '' dokument'' koji se odnosi na da ga tako nazovemo ''dopis'' ''Odbor za odbranu slobode misli i izražavanja'' upućen Predsjedništvu SFRJ od strane 20-tak potpisnika uglavnom članova SANU-a.
Dopis je originalan i datiran je 8.10.1987.
BHCluster wrote: ↑29/06/2020 02:04
Penzijom od 130 miliona tadasnjih dinara, a ti pravdas nepravdu naspram Sirotanovic kriminalom sdO izdajnika i onda zakljucujes da sam ja smijesan.
Ponovo
Sirotanović izabrao, nudili mu, on odbio, a ti nikada nećeš znati da li je bilo tu nepravde
naspram ove nepravde za koju svi znamo i gledamo je desetljećima, spram vojnika koji su odbranili nam zemlju, a nitko im nije ponudio ni konca oko prsta
nisi smiješan, žalostan si u svom ubjeđenju
kunoć, idi pokloni se Aliji i uživaj u ljepoti ove države, onoga što je od nje ostalo, dok je ne poharaju skroz
On uživa u ljepoti neke zapadne države, čini mi se. Zato se i klanja Aliji. Otamo rahat može sanjati neku divnu Bosnu koja postoji samo u raseljeničkoj imaginaciji, političkim kampanjama i patetičnim sevdalinkama.
Penzijom od 130 miliona tadasnjih dinara, a ti pravdas nepravdu naspram Sirotanovic kriminalom sdO izdajnika i onda zakljucujes da sam ja smijesan.
Ponovo
Sirotanović izabrao, nudili mu, on odbio, a ti nikada nećeš znati da li je bilo tu nepravde
naspram ove nepravde za koju svi znamo i gledamo je desetljećima, spram vojnika koji su odbranili nam zemlju, a nitko im nije ponudio ni konca oko prsta
kunoć, idi pokloni se Aliji i uživaj u ljepoti ove države, onoga što je od nje ostalo, dok je ne poharaju skroz
On uživa u ljepoti neke zapadne države, čini mi se. Zato se i klanja Aliji. Otamo rahat može sanjati neku divnu Bosnu koja postoji samo u raseljeničkoj imaginaciji, političkim kampanjama i patetičnim sevdalinkama.
A Bosna prije Alije bila zemlja rahatluka i blagostanja. Jes da su citave kolone odlazile ali nema veze, kao turisti naravno. Alija je kriv sto je od siromasne republike u siromasnoj drzavi nije napravio novu Svicu. Ha ja...
CPT wrote: ↑29/06/2020 11:09
A Bosna prije Alije bila zemlja rahatluka i blagostanja. Jes da su citave kolone odlazile ali nema veze, kao turisti naravno. Alija je kriv sto je od siromasne republike u siromasnoj drzavi nije napravio novu Svicu. Ha ja...
Ono kad neko puca od ljubomore.
Od kakve ljubomore?
Vidi se...
Ti sigurno znas da je vecina te tebi tako mrske dijaspore otisla zbog stanja u BiH? Da ne zive u savrsenim drzavama? Da u vecini tih drzava postoji sd0 i slicne price?
Od kakve ljubomore?
Vidi se...
Ti sigurno znas da je vecina te tebi tako mrske dijaspore otisla zbog stanja u BiH? Da ne zive u savrsenim drzavama? Da u vecini tih drzava postoji sd0 i slicne price?
Ima li ko da prevede sta je vrli pisac htio reKti?
Od kakve ljubomore?
Vidi se...
Svi mi znamo da je dijaspora otišla zbog stanja u BiH. Time si i sam sebi dao odgovor na sva pitanja. Stanje je takvo da bježi glavom bez obzira ko može.
Svi mi znamo da je dijaspora otišla zbog stanja u BiH. Time si i sam sebi dao odgovor na sva pitanja. Stanje je takvo da bježi glavom bez obzira ko može.
Da i to nije pocelo sa Alijom ili zbog Alije. To sto je neko ocekivao Svicu, hebiga.... I nije tako samo u BiH. Isto je u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, ...
General War wrote: ↑29/06/2020 12:46
..pa i govno se moze prodati...bitno je kako ga samo dobro zapakovati...
Ima i toga... Pa se prica nacionalnih u 2020 svede na reprizu Karadzicevih monologa iz Haaga. Alija, Muslimani i Islamska dekleracija. Kao pocetak svih problema
Njemacka otvara granice svakih 50-60 godina jer nemaju prorodnog prirastaja.
Ko je desetine hiljada gastarbajtera iz cijele bivse jugoslavije poslao u njemacku krajem sezdesetih?
Alija i sda,?
bunk wrote: ↑29/06/2020 14:27
Ko je desetine hiljada gastarbajtera iz cijele bivse jugoslavije poslao u njemacku krajem sezdesetih?
Alija i sda,?
Pogledaj procentualno koliko je stanovnistva otislo iz sfrj pa pogledaj sadasnji egzodus.
bunk wrote: ↑29/06/2020 14:27
Alija i sda,?
Pogledaj procentualno koliko je stanovnistva otislo iz sfrj pa pogledaj sadasnji egzodus.
...a pogledaj sta je agresija i etnicko ciscenje uradilo.
BHCluster wrote: ↑28/06/2020 00:27
A gradjani shutke promatrali sklopljenih ruku svu tu pljacku.
Gradjani se borili da se povrate u zivot, da nadju posao, nesto pokrenu, ponovo formiraju razjedinjene porodice, ili da se oporave od gubitaka koje su imali... Slabo je ko u tih prvih 4-5 poslijeratnih godina imao vremena da se bavi onim sta radi vlast.
Sta su "vrhovnici" radili tada? Opet isto kao i u ratu - krcmili donacije i utvrdjivali svoje pozicije u i na vlasti. A sve samo s jednim ciljem - kako bi mogli krcmiti budzete kada donacije presuse.
I sve to svi mi danas vidimo, i to je jasno k'o dan. Samo njihovi insideri i oni s dvije mozdane vijuge ovo ne vide i ne kontaju.
Alija prno u fenjer prije 17 godina, a njegova stranka pljackasa pobjedjuje sa 25-30% glasova. Do kada ce gradjani spavati?
Ponovo
Zaboravila si dodati i imena koja daju djeci. Fuj.
BHCluster wrote: ↑29/06/2020 02:52
U svakom od popisa dolazi do izmjene u pogledu jednog naroda, 1948 je predvidjeno da se Muuslimani jugoslovenskog porijekla deklerisu kao Srbi/Hrvati/neopredjeljeni-muslimani, bilo je i onih koji su se izjasnili kao Bosanci (tu je revizija vrsena prema imenu lica pa su ta lica svrstana u Srbe, Hrvate ili neopredjeljene muslimane tamo gje se nisu mogli dogovoriti oko imena isao je u ostale ili nepoznate) u popisu 1953 lica koja su se izjasnjavala kao Muslimani a nisu blize nacionalno opredjelili su isli u kategoriju Jugosloven neopredjeljen (tu su isli i drugi koji su izrazavali regionalnu pripadnost itd...). U popisu 1961 dolazi do modifikacije grupe Muslimani i tako lica jugoslovenskog porijekla koji su se osjecali Muslimanima u slislu etnicke a ne vjerske pripadnosti deklarisali su se kao Muslimani (etnicki). Tek 1971 Muslimani su iskazani u smislu narodnosti. Jugoslavija je po mnogim pitanjima bila ozbiljna drzava po ovome pitanju ne.
Klasika, juce cuo za ovo, danas tumaci.
Ma o ove se pricalo prije popisa nasiroko i nadugo u galvnoj ulozi hAznadar a stovani forumas je bio jako aktivan sa istom pricom...ali ako nije tada uspjelo evo sad da se pokusa opet...