Nekako s proljeća wrote: ↑28/06/2020 20:29Pogledao sam u monografiji o Aliji Izetbegoviću u vezi tvog zanimanja i našao sljedeća saznanja: ''Nakon pet godina i osam mjeseci, 29 novembra 1989 godine Alija Izetbegović je oslobođen. Kako je u zemlji uveden višepartijski sistem , Izetbegović sa skupinom istomišljenika odmah pristupa osnivanju jedne od prvih političkih partija s ciljem očuvanja nacionalnog interesa muslimana u SFRJ. ''Billy The Pljuc wrote: ↑25/06/2020 15:09 Više ružno nego lijepo.
Evo pokušavam i ne uspijevam pronaći nigdje odgovor na pitanje: Čijom odlukom i zašto je Alija Izetbegović pušten iz zatvora u Foči 1988-e?
Ima li neko od forumaša da zna nešto o ovome. Poprilično "zatamnjen" dio prošlosti o kojem se na netu, barem ja nisam uspio u tome, ne može pronaći mnogo podataka. Zna se samo godina izlaska iz zatvora i nema infa o tome gdje je bio i čime se bavio Alija recimo po izlasku iz zatvora pa tamo do početka priče o SDA.
Moguće da nešto i ima možda u kakvim (auto)biografskim knjigama o Aliji ako iste postoje, nisam čitao ništa od takvog eventualnog štiva i nemam namjeru da isto činim. Volio bih saznati nešto o ovome a pogotovo sa nekakvog nezavisnog izvora ukoliko podaci postoje naravno.
Ne bih da razvijam "teorije" zavjere, malo mi čudno sve oko njegovog puštanja iz zatvora nakon 4 odslužene godine od ukupno 14 na koliko je bio osuđen i gdje se naposlijetku izgubio nakon izlaska.
Ima dosta originalnih dokumenata i naravno fotografija iz različitog vremenskog perioda njegovog života, ali se zbog autorskih prava ustručavam da ih objavljujem. Dokumenta smatram da mogu i to nije problem. Mislim da je neko skretao pažnju na '' dokument'' koji se odnosi na da ga tako nazovemo ''dopis'' ''Odbor za odbranu slobode misli i izražavanja'' upućen Predsjedništvu SFRJ od strane 20-tak potpisnika uglavnom članova SANU-a.
Dopis je originalan i datiran je 8.10.1987.
Eto, to bi bio moj doprinos tvom zanimanju.
Hvala ti na uloženom trudu i vremenu odvojenom da ovo pronađeš.
Načuo sam nešto slično ali nisam bio siguran, znači dopis sa potpisnicima SANU-a je upućen u Predsjedništvo SFRJ i ono je donijelo odluku da se Alija Izetbegović pusti na slobodu.
Hvala još jednom.