Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Locked
zposao

#76 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by zposao »

high_volume wrote: 26/06/2020 23:56
zposao wrote: 26/06/2020 18:07 Evo ne znam gdje da ovo postavim pa mi se tema učini prigodnom..

https://www.klix.ba/vijesti/bih/procita ... /200626133
...Preporuča se DRŽAVLJANIMA Federacije da...
Kako bode oči ovo "DRŽAVLJANI federacije". Ko je to potpisao? Kako adminiistrativna jedinica moze davati državljanstvo? Zar sama riječ "državljanstvo" ne implicira da se odnosi na pripadnost državi?

Zašto nemamo državljanstvo BiH? Ko je kriv? Kada se to potpisalo? Zašto se prihvatilo?
"Potpisali" su Haris Silajdžić i Mate Granić, u proljeće 1994. godine uspostavom Federacije BiH. Entitetsko državljanstvo uneseno je i u Ustav FBiH. Zašto... Moguće da su potpsnici vjerovali da se teritorija RBiH nikad neće osloboditi agresije srpske vojske, pa da na ostatku države što prije formiraju svoju državu.

Inače, u to vrijeme "Washingtonskog" potpisa, Alija Izetbegović potpisao je sa Franjom Tuđmanom sporazum o formiranju konfederacije, koju bi sačinjavala teritorija pod tada kontrolom Armije RBiH i HVO, i Republike Hrvatske. Sporazumom nigdje nije spomenuta okupirana teritorija RBiH koju su kontrolisali VRS i RS paravojni i paradržavni pobunjenici. Moguće da su tih dana upravitelji državom RBiH prećutno predali taj okupirani dio Srbima, a bazirali se na zapadni dio i ujedninjenje sa Hrvatskom. Mada sumnjam da bi Alija Izetbegović dozvolio, on je bio bezgrešan državnik :oops:

Ovo formiranje Federacije BiH kasnije je bilo osnov za pregovore u Parizu i Daytonu, i tako da danas imamo državljanstava u BiH na pasja preskakala. Imamo svega u izobilju u ovoj našoj državi... Hvala Alija :D
Hvala :thumbup:
Malo se o tome tabiri, a mislim da je prevažna tema. Žalosno mi je svaki put kad pročitam "DRŽAVLJANI federacije bla bla.."

Jednostavno, nije to to. Smrdi takva konstrukcija na kilometar
The 51st State

#77 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by The 51st State »

zposao wrote: 27/06/2020 11:07
high_volume wrote: 26/06/2020 23:56
zposao wrote: 26/06/2020 18:07 Evo ne znam gdje da ovo postavim pa mi se tema učini prigodnom..

Kako bode oči ovo "DRŽAVLJANI federacije". Ko je to potpisao? Kako adminiistrativna jedinica moze davati državljanstvo? Zar sama riječ "državljanstvo" ne implicira da se odnosi na pripadnost državi?

Zašto nemamo državljanstvo BiH? Ko je kriv? Kada se to potpisalo? Zašto se prihvatilo?
"Potpisali" su Haris Silajdžić i Mate Granić, u proljeće 1994. godine uspostavom Federacije BiH. Entitetsko državljanstvo uneseno je i u Ustav FBiH. Zašto... Moguće da su potpsnici vjerovali da se teritorija RBiH nikad neće osloboditi agresije srpske vojske, pa da na ostatku države što prije formiraju svoju državu.

Inače, u to vrijeme "Washingtonskog" potpisa, Alija Izetbegović potpisao je sa Franjom Tuđmanom sporazum o formiranju konfederacije, koju bi sačinjavala teritorija pod tada kontrolom Armije RBiH i HVO, i Republike Hrvatske. Sporazumom nigdje nije spomenuta okupirana teritorija RBiH koju su kontrolisali VRS i RS paravojni i paradržavni pobunjenici. Moguće da su tih dana upravitelji državom RBiH prećutno predali taj okupirani dio Srbima, a bazirali se na zapadni dio i ujedninjenje sa Hrvatskom. Mada sumnjam da bi Alija Izetbegović dozvolio, on je bio bezgrešan državnik :oops:

Ovo formiranje Federacije BiH kasnije je bilo osnov za pregovore u Parizu i Daytonu, i tako da danas imamo državljanstava u BiH na pasja preskakala. Imamo svega u izobilju u ovoj našoj državi... Hvala Alija :D
Hvala :thumbup:
Malo se o tome tabiri, a mislim da je prevažna tema. Žalosno mi je svaki put kad pročitam "DRŽAVLJANI federacije bla bla.."

Jednostavno, nije to to. Smrdi takva konstrukcija na kilometar
uopste nije tako, po dejtonskom mirovnom sporazumu bih je nasljednica rbih, sad sto je lagumdzija iz svojih razloga progurao zakon o drzavljanstvu je druga prica. ustavi nizih nivoa vlasti ne obavezuju vise, sve ostalo je politika.
bunk

#78 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by bunk »

Upravo je to kljuc svega i rjesenje .
Nizi nivoi vlasti NEMAJU nikakve ingerencije nad visim nivoima vlasti .
zposao

#79 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by zposao »

bunk wrote: 27/06/2020 12:03 Upravo je to kljuc svega i rjesenje .
Kako nemaju kad je nedavno Bakir izjavljivao da odredbe vijeća ministara nemaju nikakve ingerencije nad federacijom. Bila priča o dijeljenju para od MMF-a.
Čoek potvrdi Miletovu priču da su entiteti države i da BiH nema ingerencije nad njima.

A ova priča o državljanstvu mi je samo potvrda te činjenice da zapravo živimo u dvije države.
zposao

#80 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by zposao »

The 51st State wrote: 27/06/2020 11:42
uopste nije tako, po dejtonskom mirovnom sporazumu bih je nasljednica rbih, sad sto je lagumdzija iz svojih razloga progurao zakon o drzavljanstvu je druga prica. ustavi nizih nivoa vlasti ne obavezuju vise, sve ostalo je politika.
Čovječe je li tebi normalno da ti se piše da si DRŽAVLJANIN FBiH a ne Bosne i Hercegovine? A tamo nekom Slaviši piše da je DRŽAVLJANIN RS-a?

Sveži ti mačku o rep tu priču. Kad malo sagledam stvari, ispade Srbi su izgonjali da imaju praktički državu u državi. Ko im šta može zapovjediti ili nametnuti? Samo što još nemaju vlastitu valutu...državljastvo imaju, jezik i pismo imaju i ne fermaju ostale. Otiđi samo na stranice entitetskih agencija RS-a. Tipa hidrometeorološki zavod. Nema latinice uopšte. Sve na ćirilici. Putni znakovi kroz RS na ćirilici. Svi administrativni akti na ćirilici... Imaju svoj nekakav parlament, svog predjsednika.... Imaju praktično i vlastiti represivni aparat...samo im valuta i međunarodno priznanje nedostaju.

Neznam čime se vi tješite samo mene steže u prsima kad se malo okrenem oko sebe pa vidim da su praktički oteli pola BiH. A neko je to aminovo od probosanskih političara. I pomirili se svi sa time.
The 51st State

#81 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by The 51st State »

zposao wrote: 27/06/2020 14:04
The 51st State wrote: 27/06/2020 11:42
Čovječe je li tebi normalno da ti se piše da si DRŽAVLJANIN FBiH a ne Bosne i Hercegovine? A tamo nekom Slaviši piše da je DRŽAVLJANIN RS-a?

Sveži ti mačku o rep tu priču. Kad malo sagledam stvari, ispade Srbi su izgonjali da imaju praktički državu u državi. Ko im šta može zapovjediti ili nametnuti? Samo što još nemaju vlastitu valutu...državljastvo imaju, jezik i pismo imaju i ne fermaju ostale. Otiđi samo na stranice entitetskih agencija RS-a. Tipa hidrometeorološki zavod. Nema latinice uopšte. Sve na ćirilici. Putni znakovi kroz RS na ćirilici. Svi administrativni akti na ćirilici... Imaju svoj nekakav parlament, svog predjsednika.... Imaju praktično i vlastiti represivni aparat...samo im valuta i međunarodno priznanje nedostaju.

Neznam čime se vi tješite samo mene steže u prsima kad se malo okrenem oko sebe pa vidim da su praktički oteli pola BiH. A neko je to aminovo od probosanskih političara. I pomirili se svi sa time.
Nije normalno, no nema se kad na te anomalije gledati prije nego sto se urede odnosi medju snagama kojima to nije normalno.
Pretreseno je to milion puta.
zposao

#82 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by zposao »

The 51st State wrote: 27/06/2020 14:20
Nije normalno, no nema se kad na te anomalije gledati prije nego sto se urede odnosi medju snagama kojima to nije normalno.
Pretreseno je to milion puta.
Ne znam šta je preče od ovoga što se od '95 Srbima kontinuirano isporučuje pola države.
Neznam gdje je pretreseno, nisam vidio
General War

#83 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by General War »

zposao wrote: 27/06/2020 13:58
Kako nemaju kad je nedavno Bakir izjavljivao da odredbe vijeća ministara nemaju nikakve ingerencije nad federacijom. Bila priča o dijeljenju para od MMF-a.
Čoek potvrdi Miletovu priču da su entiteti države i da BiH nema ingerencije nad njima.

A ova priča o državljanstvu mi je samo potvrda te činjenice da zapravo živimo u dvije države.
Tri molit cu lijepo...tehnicki.
zposao

#84 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by zposao »

General War wrote: 27/06/2020 14:57

De facto je tako. De iure je 2. Još nisam vidio drzavljanstvo herceg bosne.
Dok drzavljanina RSa i federacije jesam...

Neznam. Mučna mi je ova prica. Ajmo o veselijim temama. Tipa korona i iseljavanje :lol:
General War

#85 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by General War »

zposao wrote: 27/06/2020 15:21
General War wrote: 27/06/2020 14:57

De facto je tako. De iure je 2. Još nisam vidio drzavljanstvo herceg bosne.
Dok drzavljanina RSa i federacije jesam...

Neznam. Mučna mi je ova prica. Ajmo o veselijim temama. Tipa korona i iseljavanje :lol:
Mozda nisi drzavljane HB ali sigurno jesi drzavljane Hrvatske.
Ne znam sto ti je sad mucna kad je jos aktuelna od cini mi se 2009..jedina razlika je sto sad i SDA fura tu pricu a sve vrijeme se ko biva ibretili
zposao

#86 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by zposao »

General War wrote: 27/06/2020 15:23 Mozda nisi drzavljane HB ali sigurno jesi drzavljane Hrvatske
To da. Ali ne spada u umutrašnje ustrojstvo BiH.
General War

#87 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by General War »

zposao wrote: 27/06/2020 15:26
General War wrote: 27/06/2020 15:23 Mozda nisi drzavljane HB ali sigurno jesi drzavljane Hrvatske
To da. Ali ne spada u umutrašnje ustrojstvo BiH.
Kako da ne, tehniciki imas zakonodavnu i izvrsn vlast koja radi prvo za strane interese pa onda svoje ako bas ako mora...vidi pod Peljeski most i iskoristavanje prirodnih bogastava BiH od strane Hrvatske.
BHCluster

#88 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by BHCluster »

Sta bi sa ovov odredbom ustava tzv "rs-a"?
"Republika Srpska je drzava srpskog naroda i svih njenih gradjana".
P.S.
Glavni grad tzv "rs-a" je Sarajevo. :oops:
Dozer

#89 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Dozer »

Nekad nismo znali, nismo bili svjesni, nismo vidjeli jer smo bili zaokupljeni drugim stvarima, poput prezivljavanja u ratu, a onda i pokusaja pokretanja vlastitih zivota nakon rata...

A za to vrijeme, tacnije jos i prije nego je bas to vrijeme doslo, imali smo prijevremeno pustanje Alije iz zatvora, nakon cega mu se gubi svaki trag u javnosti. Ali, neki bliski ljudi toj "nomenklaturi" se sjecaju da je te '89 provodio vise vremena u Beogradu kod "oca nacije" (znamo koje) Cosica, nego u Sarajevu i BiH. Zli jezici ce reci "aha....u tom zecu lezi grm". A oni "dobronamjerni" ce reci - "ma budalastine...".
Medjutim, cinjenice su da Alija jeste pusten ranije, kao i da jeste vrlo cesto nakon toga boravio u BG, a kada se sva ta hronologija poreda iz danasnje perspektive i vremenske distance, dolazimo do sljedecih cinjenica i stvari koje bi svakome trebale postaviit veliki upitnik nad glavom...
- Prva osnovana etno-nacionalna stranka u BIH je bila - SDA, i to vrlo brzo nakon pustanja iz zatvora ne samo Alije, nego kompletne te mladomuslimanske bulumente. Interesantno - upravo su oni i osnivaci SDA.
- Odgovor na to osnivanje SDA je bilo osnivanje HDZ, a zatim i SDS.
- I pored danasnjih bajki kako su "u SDA jos 1990 znali sta se sprema", a zatim i silnih tvrdnji kako su upravo oni "organizovali otpor srpskim agresorima", cinjenice su da je ta organizacija bila vise nego traljava, kao ida su se kroz nju mnogi jos tada kvalitetno namirili, sve iz SDA, logicno (granate pocele odavno padati, a Alija i dalje govorio "mirno spavajte, rata nece biti"), a pri cemu je JNA, koja je u junu '91 uredno ukopala artiljerijske polozaje oko Sarajeva, okrenute prema gradu naravno, hladno prepustio da isprazne sva moguca skladista TO. Vrhunska organizacija i priprema za odbranu, nema sta...
- Dok su se ljudi borili za gole zivote, komandni pozadinci iz SDA, s Alijom i Bakirom na celu, uredno su zauzimali sve moguce i nemoguce pozicije vlasti, logistike, krcmili donacije, "sticali" diplome, preprodavali humanitarnu pomoc na pijacama po 10-20-30x visim cijenama nego su bile izvan Sarajeva (a dobili sve dzaba, i ne, nisu se bogatili na ovaj nacin. To je sve bilo "za odbranu"...), prekidali uspjesne prodore nasih jedinica i vracali sve na pocetne polozaje, naredjivali da se ne puca tu i tu jer ce tuda proci Karadzic, ovaj i onaj, itd.itd.itd..
- Nakon rata su odmah primijenili ono sto su planirali prije njega - zaokruzivanje mlamomuslimanskog sna, tj. svih BH muslimana sto blize jedan drugom.
- Pri tome su, i usput, uspostavili takav sistem u kojem su oni nedodirljivi, a narod, i to njihov privesntveno, sluzi im samo kao krava muzara, od cega zive vise nego dobro. Npr., samo bracni par Izetebegovic godisnje inkasira preko 250.000 KM po osnovu svojih budzetskih radnih mjesta, komisija, UO, itd.. Sica, zar ne?

Da ne nabrajamo cijelu plejadu tih likova koji danas na svojim racunima imaju bukvalno desetine i stotine miliona EUR, a da niko od njih nije u zivotu radio nista osim "bavljenja" politikom. A i to traljavo i samo za licnu korist.
Sjetimo se rhm. Hadzipasica i 16 miliona KM koje mu je zena zatekla na racunu. I naslijedila. Naravno, nikad se nije utvrdilo odakle mu 16 miliona KM...
Ili, pogledajmo Brankovica "po zakonu"... Sin mu u srednjoj imao dzeparac 100 KM dnevno, a danas hladno za jednu noc potrosi 1500-2000 na kafanski ceh. I tako nocima zaredom. Zlatna mladez, sta li...

Ovako se moze nabrajati straniama, ali nema potrebe jer je i iz ovoga sve jasno. A sve je poteklo od osnivaca, tako da... jbg...
Rothmans

#90 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Rothmans »

zposao wrote: 27/06/2020 11:05
Rothmans wrote: 26/06/2020 23:35

Sta te ima cudit ? Bosnjaci ako i to drzavljanstvo zadrze to je jack pot
Ne kontam?
Hocu rec , ako nam i fbih ostane na kraju ,odlicno smo prosli
Man of steel

#91 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Man of steel »

Niste vi u stanju racionalno pojmiti veličinu i ulogu koju je rehmetli Alija imao čitavog svog života pa i onog dijela kada je vodio ovaj narod.
Better Man

#92 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Better Man »

Man of steel wrote: 27/06/2020 23:08 Niste vi u stanju racionalno pojmiti veličinu i ulogu koju je rehmetli Alija imao čitavog svog života pa i onog dijela kada je vodio ovaj narod.
Nemamo mi šta misliti pozitivno o čovjeku koji je kriminalcima i lopovima dao sve, a običnom poštenom svijetu ništa i još je dopustio da se taj obični pošteni svijet opljačka. Za njegove vladavine su se desile najveće pljačke i uništavanje privrednih giganata. Tako da o njemu samo budala može imati pozitivno mišljenje.
BHCluster

#93 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by BHCluster »

A gradjani shutke promatrali sklopljenih ruku svu tu pljacku. :oops:
MorningStar

#94 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

BHCluster wrote: 28/06/2020 00:27 A gradjani shutke promatrali sklopljenih ruku svu tu pljacku. :oops:
Super vodja nego narod ne valja. A ovi sto kukaju na tu pljacku oni su protiv vodje i napadaju “nase” - ikona sa tavana,uzp i to.
BHCluster

#95 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by BHCluster »

MorningStar wrote: 28/06/2020 00:30
BHCluster wrote: 28/06/2020 00:27 A gradjani shutke promatrali sklopljenih ruku svu tu pljacku. :oops:
Super vodja nego narod ne valja. A ovi sto kukaju na tu pljacku oni su protiv vodje i napadaju “nase” - ikona sa tavana,uzp i to.
Tesko ti breme nosis ali sta cu ti ja. :lol:
Sanjarko

#96 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Sanjarko »

Kad sam ja govorio da su akteri umjesani u desavanja 90tih godina vecinom agenti ili dousnici primjerice kao Ceric. Opcenito govorim, mislim na sve drzave bivse Juge. Ali vecinom su to oportunisti samo takvi bili i ostali. Ja ih predatorima zovem.
allem_77

#97 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by allem_77 »

Ja bih da se referendum ponovo raspiše.
Jeste li za ukidanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine i njenom pripajanju:

1.Srbiji
2.Rvatskoj
3.Deutschlandu

Ako je neko na ovom listiću zaokružio ZA, a možda se pokajao?

Image
howdy

#98 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by howdy »

salik79 wrote: 26/06/2020 16:57
General War wrote: 26/06/2020 09:01
howdy wrote: 26/06/2020 08:18 Dok je Emerik Blum osnivao i razvijao Energoinvest ovaj futalj je pisao pamflet na 32 stranice pod nazivom Islamska deklaracija
otprilike se tu vidi o kakvom vizionaru se radilo
Plus, vazno je naglasiti radi teme i budalastina sto se postavljaju da Gospodin Blum nikada nije bio clan SK.
Jok, ja i moj babo smo bili. Covjek deportovan u logor kao komunista. Nakon rata bio i ministar, a svi znamo da se ministrom moglo biti bez clanstva u SK. Kakvih sve supljaka se ne procita na ovom forumu. :-)

Eventualno, da nisi mislio na Emerika Gudelja? :mrgreen:
Bio ti je i Alija komunjara
salik79

#99 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

howdy wrote: 28/06/2020 07:14
salik79 wrote: 26/06/2020 16:57
General War wrote: 26/06/2020 09:01

Plus, vazno je naglasiti radi teme i budalastina sto se postavljaju da Gospodin Blum nikada nije bio clan SK.
Jok, ja i moj babo smo bili. Covjek deportovan u logor kao komunista. Nakon rata bio i ministar, a svi znamo da se ministrom moglo biti bez clanstva u SK. Kakvih sve supljaka se ne procita na ovom forumu. :-)

Eventualno, da nisi mislio na Emerika Gudelja? :mrgreen:
Bio ti je i Alija komunjara
Meni nije. Ako i jeste, sebi je. Nego, kakve to veze ima s ovim na sta sam Generalu replicirao?!
Point.

#100 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Point. »

Nije bio prirodni lider al poveo je BiH u samostalnost, sasvim ispravno. Najjače kad čitam postove forumaša koji su još hodali u pelenama tih godina kako ga krive i iz današnje perspektive ga kude za sve nedaće koje imaju danas.
Locked