Hvalahigh_volume wrote: ↑26/06/2020 23:56"Potpisali" su Haris Silajdžić i Mate Granić, u proljeće 1994. godine uspostavom Federacije BiH. Entitetsko državljanstvo uneseno je i u Ustav FBiH. Zašto... Moguće da su potpsnici vjerovali da se teritorija RBiH nikad neće osloboditi agresije srpske vojske, pa da na ostatku države što prije formiraju svoju državu.zposao wrote: ↑26/06/2020 18:07 Evo ne znam gdje da ovo postavim pa mi se tema učini prigodnom..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/procita ... /200626133
Kako bode oči ovo "DRŽAVLJANI federacije". Ko je to potpisao? Kako adminiistrativna jedinica moze davati državljanstvo? Zar sama riječ "državljanstvo" ne implicira da se odnosi na pripadnost državi?...Preporuča se DRŽAVLJANIMA Federacije da...
Zašto nemamo državljanstvo BiH? Ko je kriv? Kada se to potpisalo? Zašto se prihvatilo?
Inače, u to vrijeme "Washingtonskog" potpisa, Alija Izetbegović potpisao je sa Franjom Tuđmanom sporazum o formiranju konfederacije, koju bi sačinjavala teritorija pod tada kontrolom Armije RBiH i HVO, i Republike Hrvatske. Sporazumom nigdje nije spomenuta okupirana teritorija RBiH koju su kontrolisali VRS i RS paravojni i paradržavni pobunjenici. Moguće da su tih dana upravitelji državom RBiH prećutno predali taj okupirani dio Srbima, a bazirali se na zapadni dio i ujedninjenje sa Hrvatskom. Mada sumnjam da bi Alija Izetbegović dozvolio, on je bio bezgrešan državnik![]()
Ovo formiranje Federacije BiH kasnije je bilo osnov za pregovore u Parizu i Daytonu, i tako da danas imamo državljanstava u BiH na pasja preskakala. Imamo svega u izobilju u ovoj našoj državi... Hvala Alija![]()
Malo se o tome tabiri, a mislim da je prevažna tema. Žalosno mi je svaki put kad pročitam "DRŽAVLJANI federacije bla bla.."
Jednostavno, nije to to. Smrdi takva konstrukcija na kilometar