SDA-All about

Zijo77

#49051 Re: SDA-All about

Post by Zijo77 »

vatrogasac wrote: 25/06/2020 22:19
Zijo77 wrote: 25/06/2020 18:30 Je li vam sada jasno zašto su kod nove klase "komunjare" krive za sve? I zašto se odmah potegne argument diktature. Ne laje kuja zbog sela....
Nabacit ću ti jednu stvar, a ti napravi opet na osnovu nje novu analizu. Da li su ti tvoji nabrojani ljekari, inženjeri, biolozi, majori....padom komunizma pobacali KP knjižice pa promijenili ih nacionalnim ili nacionalističkim? Odakle je Karadžić i šta mu je partija dala u Sarajevu? Ili Šešelj? Ili Dodik? Ili Čović? Ili general Mladić? iz kakve porodice su Čampare? Fadil Novalić? Lagumdžija? Mogu ti nabrajati još hiljadu imena i njihove partijske funkcije u onom sistemu u dužem komentaru od tvog. Nit su hodže, nit begovi.Nisu došli u ovu državu neki ljudi iz Australije i Kanade i napravili ovo novo stanje.

U Srbiji su to najbolje pokazali kroz lik Šojića.
Ti si samo malo izmijenio šablon ovih o kojima sam pisao! Dakle, umjesto pominjanja diktature, ti si u igru (po ustaljenom i standardnom običaju) ubacio majore, Karadziće i Mladiće koji je kao odškolovao onaj sistem, tj. “komunjare”. A ja sam htio reći da je taj sistem vršio pozitivnu selekciju i proizvodio naučnike, profesore, inžinjere i doktore visoke klase. Ovaj sistem ima negativnu selekciju i pogoduje prosječnim i ispodprosjecnim. Partijske knjižice su svi pobacali, ali zna se ko je zgrabio vlast i nametnuo novu ideologiju i nova pravila! Promašio si komentar!
vatrogasac

#49052 Re: SDA-All about

Post by vatrogasac »

Zijo77 wrote: 25/06/2020 22:47
Zijo77 wrote: 25/06/2020 18:30 Je li vam sada jasno zašto su kod nove klase "komunjare" krive za sve? I zašto se odmah potegne argument diktature. Ne laje kuja zbog sela....
Nabacit ću ti jednu stvar, a ti napravi opet na osnovu nje novu analizu. Da li su ti tvoji nabrojani ljekari, inženjeri, biolozi, majori....padom komunizma pobacali KP knjižice pa promijenili ih nacionalnim ili nacionalističkim? Odakle je Karadžić i šta mu je partija dala u Sarajevu? Ili Šešelj? Ili Dodik? Ili Čović? Ili general Mladić? iz kakve porodice su Čampare? Fadil Novalić? Lagumdžija? Mogu ti nabrajati još hiljadu imena i njihove partijske funkcije u onom sistemu u dužem komentaru od tvog. Nit su hodže, nit begovi.Nisu došli u ovu državu neki ljudi iz Australije i Kanade i napravili ovo novo stanje.

Ti si samo malo izmijenio šablon ovih o kojima sam pisao! Dakle, umjesto pominjanja diktature, ti si u igru (po ustaljenom i standardnom običaju) ubacio majore, Karadziće i Mladiće koji je kao odškolovao onaj sistem, tj. “komunjare”. A ja sam htio reći da je taj sistem vršio pozitivnu selekciju i proizvodio naučnike, profesore, inžinjere i doktore visoke klase. Ovaj sistem ima negativnu selekciju i pogoduje prosječnim i ispodprosjecnim. Partijske knjižice su svi pobacali, ali zna se ko je zgrabio vlast i nametnuo novu ideologiju i nova pravila! Promašio si komentar!
Ma loše su to oni očito odradili vršeći selekciju. Bar po gornjim komentarima. Neko veče upadnem u priču o Novaliću i neki ga pohvališe kakve je dobre projekte ili patente napravio između '83. i '90 u Famosu. Ne upamtih i šta. Kažu da je bio uključen u nekoliko značajnih političkih projekta, od kojih je najpoznatiji implementacija Zakona o privatizaciji Ante Markovića 1990. godine. Takvo povjerenje u onom sistemu nisu mogli dobiti ako nisu bili moralno-politički podobni, a to se potvrđivalo crvenom knjižicom.
Zijo77

#49053 Re: SDA-All about

Post by Zijo77 »

Ustvari, samo sam htio objasniti odakle ta halabuka na “komunjare” i “jugobalije”. Možda sam malo prekomplikovao! Čim pocneš kritikovati javašluk, lopovluk i nesposobnost, prilijepe ti etiketu “komunjare! Ili ti se izderu u lice: Je li, ne valja ti Bakir, a valja ti Karadžić! Sve je to postalo providno i ofucano!
Styling

#49054 Re: SDA-All about

Post by Styling »

Zijo77 wrote: 25/06/2020 23:16 Ustvari, samo sam htio objasniti odakle ta halabuka na “komunjare” i “jugobalije”. Možda sam malo prekomplikovao! Čim pocneš kritikovati javašluk, lopovluk i nesposobnost, prilijepe ti etiketu “komunjare! Ili ti se izderu u lice: Je li, ne valja ti Bakir, a valja ti Karadžić! Sve je to postalo providno i ofucano!
Bitno je da su u koaliciji sa jednim od vecih komunjara bivseg sistema koji se cak i potpisivao cirilicom. On im, cini mi se valja. Kazu da su prirodni partneri.
JThomas

#49055 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

pa bukvalno svi osim mladih muslimana su bili i komunjare. ali etiketa je samo za one koji nisu "došli tobe", odnosno nisu danas u stroju.
madner

#49056 Re: SDA-All about

Post by madner »

vatrogasac wrote: 25/06/2020 22:59
Zijo77 wrote: 25/06/2020 22:47

Ma loše su to oni očito odradili vršeći selekciju. Bar po gornjim komentarima. Neko veče upadnem u priču o Novaliću i neki ga pohvališe kakve je dobre projekte ili patente napravio između '83. i '90 u Famosu. Ne upamtih i šta. Kažu da je bio uključen u nekoliko značajnih političkih projekta, od kojih je najpoznatiji implementacija Zakona o privatizaciji Ante Markovića 1990. godine. Takvo povjerenje u onom sistemu nisu mogli dobiti ako nisu bili moralno-politički podobni, a to se potvrđivalo crvenom knjižicom.
Fadil je radio na pumpi visokog pritiska za tenk M-84A. Izuzetno uspjesno jer Rusi motor sa tim karakteristikama nisu mogli ugraditi (u manju seriju) preko decenije poslje.

Ideologija je 80 bila potpuno nebitna, nesto kao SDA danas. Dovoljno je viditi gdje su bili MM i njihova rodbina da bude jasno da vise nije bilo bitno.

Ne treba ni onaj sistem previse hvaliti, on je samo puno bolji od trenutnog ali nije ni on davao cistu selekciju najboljih. Medjutim omogucavao je dovoljno kompeticije da sposobne solucije isplivaju.
vatrogasac

#49057 Re: SDA-All about

Post by vatrogasac »

madner wrote: 26/06/2020 10:00 Ideologija je 80 bila potpuno nebitna, nesto kao SDA danas. Dovoljno je viditi gdje su bili MM i njihova rodbina da bude jasno da vise nije bilo bitno.
Bili su u zatvorima u sred osamdesetih. Istraga je otkrila da ih karakteriše ekstremističko istupanje, potpuno identično platformi terorističke organizacije, "koju naša novija povijest poznaje pod imenom "Mladi Muslimani." Prvostepena presuda je izrekla ukupno 90 godina kazne. Da su osudili Meliku i Đulu dobili bi tamam kao UZP-ovci. O kakvoj se opasnoj grupi radilo dokazuje to da je Rušid Prguda, teški srčani bolesnik, umro za vrijeme trajanja istrage.
Better Man

#49058 Re: SDA-All about

Post by Better Man »

Ne smijemo zaboraviti jednu bitnu stvar vezanu za grupu s Alijom Izetbegovićem, koja je osamdestih procesuriana i osuđena, a to je da su najglasniji zagovornici da se oni puste na slobodu bili projektanti velike Srbije i ratnih zločina poput Dobrice Ćosića i Vojislava Šešelja.
drug_profi

#49059 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Better Man wrote: 26/06/2020 12:43 Ne smijemo zaboraviti jednu bitnu stvar vezanu za grupu s Alijom Izetbegovićem, koja je osamdestih procesuriana i osuđena, a to je da su najglasniji zagovornici da se oni puste na slobodu bili projektanti velike Srbije i ratnih zločina poput Dobrice Ćosića i Vojislava Šešelja.
Pa njima nisu odgovarali bosanski muslimani kakvi su bili u titovo vrijeme, samozatajni, već im je trebala galama i strah od zelene transferzale, šerijata i sl.
vatrogasac

#49060 Re: SDA-All about

Post by vatrogasac »

Better Man wrote: 26/06/2020 12:43 Ne smijemo zaboraviti jednu bitnu stvar vezanu za grupu s Alijom Izetbegovićem, koja je osamdestih procesuriana i osuđena, a to je da su najglasniji zagovornici da se oni puste na slobodu bili projektanti velike Srbije i ratnih zločina poput Dobrice Ćosića i Vojislava Šešelja.

Dobro pitanje što bi rekli političari. Ko ih pohapsi i sa kakvim ciljem? Ispljuvaše ih i TV Sarajevo i Oslobođenje i tužioci i sudije u sred Sarajeva. Nazvaše ih Homeinijevim plaćenicima. Kome je naša kratkovidost koja se ponavlja išla na ruku?
Novak20

#49061 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

Bisera Turković je model, uzor "snalažljivosti" SDA kadra.

Bezvezni doktorat verificirala ne Pravnom fakultetu u Sarajevu. Žena je zmaj mada se na prvi pogled ne bi reklo. Zaslužila je titulu akademika u najmanju ruku. :D

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/I ... oma/606797
SARAJEVO - Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH, stekla je 1995. godine doktorat na američkom univerzitetu Pacific Western, koji je nakon istraga američke savezne vlade i tužbi lokalnih američkih vlasti zatvoren jer je utvrđeno da se radi o neakreditovanoj "fabrici diploma", koji je "fantomska zvanja" izdavao američkim vladinim službenicima.

Pacific Western je djelovao na lokacijama na Havajima, u Kaliforniji i Luizijani, a Revizorska kancelarija Vlade SAD provela je 2004. istragu o svim obrazovnim institucijama u Americi, u kojoj fakultet koji je pohađala Bisera Turković ima zapaženo mjesto.

Odbor za vladine poslove američkog Senata je na osnovu tog izvještaja čak i organizovao javno saslušanje. I Revizorska kancelarija i Senat su Pacific Western univerzitet označili kao "fabriku diploma". Naime, kako stoji u izvještaju, Vlada SAD je angažovala skrivenog agenta da se "upiše" na program Pacific Western univerziteta. U izvještaju, koji se lako može pronaći na internetu, navedeno je da Pacific Western ne traži da studenti prisustvuju predavanjima, a prikrivenom agentu je osoblje "fakulteta" objasnilo da se diplome dodjeljuju na osnovu "životnog iskustva". Agentu je bez ustezanja čak ponuđen i cjenovnik da odmah izabere željenu diplomu.

"Našem agentu su na Pacific Western univerzitetu ponuđene diplome 'diplomirani naučnik' za 2.395 dolara, 'master diploma za poslovnog administratora' za 2.395 dolara i doktorat za 2.595 dolara. Rukovodstvo škole je našem agentu objasnilo da njihov posao nije da upisuju studente za pojedinačne studijske programe niti to omogućavaju. Umjesto toga, zatražili su punu uplatu za dobijanje željenog zvanja", naglašeno je. Razlog što je američka vlada istraživala ovaj fakultet je to što je utvrđeno da su čak 463 zaposlenika američke savezne administracije stekla "diplome" na "univerzitetima" poput Pacific Westerna, a mnogi od njih su čak uspjeli obezbijediti stipendije za "studiranje" na trošak poreskih obveznika.

Brojni američki mediji su godinama otkrivali afere visokorangiranih političara i zaposlenika u američkim saveznim institucijama koji su diplome sticali na jednom od tri Pacific Western univerziteta. Najveća američka TV mreža CBS je za sva tri izvijestila da su zatvarani nakon istraga američkih vlasti. Australijski mediji su takođe otkrili da je na Pacific Westernu "studirao" i savezni sudija te zemlje Markus Ajnfeld.

"Pacific Western univerzitet je prokazan kao 'fabrika diploma' na kojima doktorat možete steći za 2.800 australijskih dolara", pisali su tamošnji mediji povodom afere
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/T ... SAD/606928
"U skladu sa zaključkom Nastavno-naučnog vijeća, usvojenog na XII sjednici NNV, održanoj 17. novembra 1999. godine, zahtjev je dostavljen Katedri za državno i međunarodno javno pravo. Imenovana je Komisija koja je prilikom ispitivanja teze zauzela pozitivan stav o zahtjevu, ali je s obzirom na istorijsko-pravni tretman problematike rada, istu proslijedila i Katedri za historiju države i prava. Na prijedlog tadašnjeg dekana fakulteta, Nastavno-naučno vijeće Pravnog fakulteta u Sarajevu je na IV sjednici, održanoj 11. aprila 2003, većinom glasova odlučilo da naučni stepen doktora nauka Bisere Turković odgovara naučnom stepenu doktora nauka koji se stiče na Pravnom fakultetu u Sarajevu", navodi Turkovića i dodaje da hoće da vjeruje da je naše istraživačko novinarstvo motivisano željom da javnost objektivno informišemo o svim ministrima i njihovim kvalifikacijama.
Roccohljup

#49062 Re: SDA-All about

Post by Roccohljup »

eh bas ona i stranka nisu imali uticaj na "komisiju" :-) :-) :-)

a to je stara priča da su se tu diplome bukvalno kupovale.

https://www.gao.gov/new.items/d041096t.pdf
JThomas

#49063 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

"komunjare" u negativnom značenju nema nikakve veze sa tim šta si bio osamdesetih i ranije, nego isključivo sa tim kako slušaš danas. jer je i prvi saf sda pun onih koji su to bili osamdesetih.
JThomas

#49065 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

:( čime ćemo se liječiti ako proganjaju direktora agencije za lijekove?
palermo

#49066 Re: SDA-All about

Post by palermo »

drug_profi wrote: 26/06/2020 12:46
Pa njima nisu odgovarali bosanski muslimani kakvi su bili u titovo vrijeme, samozatajni, već im je trebala galama i strah od zelene transferzale, šerijata i sl.
A kome su odgovarali ti samozatajni bosanski muslimani ? Šta je osnovna karakteristika samozatajnosti bosanskih muslimana ? Je li taj atribut, samozatajni, važi i za njihove bratske narode Srbe i Hrvate ?
drug_profi

#49067 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

palermo wrote: 26/06/2020 16:38
drug_profi wrote: 26/06/2020 12:46
A kome su odgovarali ti samozatajni bosanski muslimani ? Šta je osnovna karakteristika samozatajnosti bosanskih muslimana ? Je li taj atribut, samozatajni, važi i za njihove bratske narode Srbe i Hrvate ?
Bjezi ba palermo, ti si opterecen u pitcku materinu.
Ako nisi kadar shvatiti sta sam rekao, i hoces da izvrnes to u nesta svoje, nemam ja sta sa tobom pricati.
Sve vise uvidjam da si obicni podlac koji se kao stalno pravi nevjest. Tipicno SDA grlo.
palermo

#49068 Re: SDA-All about

Post by palermo »

drug_profi wrote: 26/06/2020 21:41
Bjezi ba palermo, ti si opterecen u pitcku materinu.
Ako nisi kadar shvatiti sta sam rekao, i hoces da izvrnes to u nesta svoje, nemam ja sta sa tobom pricati.
Sve vise uvidjam da si obicni podlac koji se kao stalno pravi nevjest. Tipicno SDA grlo.
imaš apsolutno pravo da misliš o meni šta god želiš. Pa i da me zoveš kako hoćeš, svakako moderacija i ne postoji na ovom forumu.

Ali, to meni ne oduzima pravo da ti kažem da je ono što si napisao nacionalistički post uz dodatak one tradicionalne doze omalovažavanja Bošnjaka, njihove samsvijesti, kulture i identiteta.

Ono što je u svemu meni tužno je što ti to nitko od ovih tvojih drugova sa foruma koji podržavaju četvorku to ne kaže, jer bi možda kod tebe to i pilo vode. A sasvim sam siguran da to mogu prepoznati.

Ovako, možeš uvijek reći SDA grlo ko ga jebe.
drug_profi

#49069 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Vidiš li ti šta si napisao na moje iskreno divljenje bosanskim muslimanima i primjedbu kako su izmanipulisani da postanu nalik na tebe da bi ih se moglo mrziti?
Jesi li svjestan kako si opterecen?
Jesi li svjestan da ti ja nisam neprijatelj?
Nisi naravno ni po kojoj tački.
Tebi valja samo ako je sve po tvom, onako kako ti mislis da treba da bude, jer ko smo ba mi da se ti nama prilagođavaš, ha ja...
drug_profi

#49070 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Zapravo da se ispravim. Osoba koja navija, podrzava i glasa za SDA JESTE moj neprijatelj i neprijatelj mojoj djeci.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#49071 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Sta mu se pravdas
palermo

#49072 Re: SDA-All about

Post by palermo »

drug_profi wrote: 26/06/2020 21:56 Vidiš li ti šta si napisao na moje iskreno divljenje bosanskim muslimanima i primjedbu kako su izmanipulisani da postanu nalik na tebe da bi ih se moglo mrziti?
Jesi li svjestan kako si opterecen?
Jesi li svjestan da ti ja nisam neprijatelj?
Nisi naravno ni po kojoj tački.
Tebi valja samo ako je sve po tvom, onako kako ti mislis da treba da bude, jer ko smo ba mi da se ti nama prilagođavaš, ha ja...
hajde......a kakav ja tebi valjam, samozatajan...
drug_profi

#49073 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Ti meni ne valjas nikakav. Vidio sam ko si i sta si.
Obicni tupavi nacionalista i pokusavas od drugih napraviti isto.
palermo

#49074 Re: SDA-All about

Post by palermo »

drug_profi wrote: 26/06/2020 22:15 Ti meni ne valjas nikakav. Vidio sam ko si i sta si.
Potpuno si u krivu, niti sam tupav, niti sam nacionalista....

Da li si ti nacionalista ne znam, ono što znam je da ti je onaj post bio nacionalistički intoniran, i još znam da si iznimno nevaspitan.....
drug_profi

#49075 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

palermo wrote: 26/06/2020 22:19
drug_profi wrote: 26/06/2020 22:15 Ti meni ne valjas nikakav. Vidio sam ko si i sta si.
Potpuno si u krivu, niti sam tupav, niti sam nacionalista....

Da li si ti nacionalista ne znam, ono što znam je da ti je onaj post bio nacionalistički intoniran, i još znam da si iznimno nevaspitan.....
Nit je moj post nacionalisticki bio nit si ti to sto mislis za sebe. Nisam nevaspitan vec mi te je pun qurac.
Ne qvotaj me vise nemoj da budes prvi na foe listi.
Post Reply