a posebno ne podnosim roditelje koji sav teret stavljaju na ono uspjesnije dijete,da ono pomaze manje uspjesnoj sestri/bratu
Pomoc duznost ili ?
- sadie_forever
#1 Pomoc duznost ili ?
Jesmo li duzni pomagati braci,sestrama,roditeljima ako im je pomoc potrebna? moj stav je da smo duzni samo roditeljima pomoci,sve ostalo dobra volja! sta vi mislite?
a posebno ne podnosim roditelje koji sav teret stavljaju na ono uspjesnije dijete,da ono pomaze manje uspjesnoj sestri/bratu
- Hercegoviina
#2 Re: Pomoc duznost ili ?
blago njima pa te rodišesadie_forever wrote: ↑26/06/2020 17:42 Jesmo li duzni pomagati braci,sestrama,roditeljima ako im je pomoc potrebna? moj stav je da smo duzni samo roditeljima pomoci,sve ostalo dobra volja! sta vi mislite?
a posebno ne podnosim roditelje koji sav teret stavljaju na ono uspjesnije dijete,da ono pomaze manje uspjesnoj sestri/bratu![]()
- sadie_forever
#3 Re: Pomoc duznost ili ?
sto?Hercegoviina wrote: ↑26/06/2020 17:47blago njima pa te rodišesadie_forever wrote: ↑26/06/2020 17:42 Jesmo li duzni pomagati braci,sestrama,roditeljima ako im je pomoc potrebna? moj stav je da smo duzni samo roditeljima pomoci,sve ostalo dobra volja! sta vi mislite?
a posebno ne podnosim roditelje koji sav teret stavljaju na ono uspjesnije dijete,da ono pomaze manje uspjesnoj sestri/bratu![]()
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#4 Re: Pomoc duznost ili ?
Duzni pomagati? Ja nisam nikom nista duzan. Ni roditelju, ni bratu, ni sestri, ni zeni, ni komsiji, ni rodjaku, ni prijatelju, ni poznaniku. Ali onom ko je zasluzio cu pomoci uvijek, bez obzira da li mi je rod ili ne.
- sadie_forever
#5 Re: Pomoc duznost ili ?
Roditelju si duzan pomoci jbg..kakav je takav je moras mu pomoci ako zapne ?
vise mi je smetalo sto vidjam cesto u Bosni,ako je recimo jedno dijete uspjesno da roditelj upre ocima u njega i ocekuje da to dijete "vadi" i ostalu bracu i sestre.A to mi vala ne pada na pamet,
- Entropio
#6 Re: Pomoc duznost ili ?
Ponavljam, nisam duzan. Srecom imam divne roditelje, pa bih pomogao jer su to zasluzili. Ali da su govna, nema sanse. A to kakvi su takvi su roditelji su su izmislili losi roditelji da bi stvorili osjecaj krivice kod djece i primorali ih da se brinu o njima. Govno je govno, bez obira sta ti je. A dobar covjek je dobar, bez obzira sta ti je.sadie_forever wrote: ↑26/06/2020 18:22Roditelju si duzan pomoci jbg..kakav je takav je moras mu pomoci ako zapne ?
vise mi je smetalo sto vidjam cesto u Bosni,ako je recimo jedno dijete uspjesno da roditelj upre ocima u njega i ocekuje da to dijete "vadi" i ostalu bracu i sestre.
- sadmire
#7 Re: Pomoc duznost ili ?
Pa sta ces ako ga vidis da se pati kao da je kakav stranac, a nije ti nista nazao uradio...sadie_forever wrote: ↑26/06/2020 17:42 Jesmo li duzni pomagati braci,sestrama,roditeljima ako im je pomoc potrebna? moj stav je da smo duzni samo roditeljima pomoci,sve ostalo dobra volja! sta vi mislite?
- sadie_forever
#8 Re: Pomoc duznost ili ?
pa dobro ne pricam o tome,ja pricam o situaciji dodjes ti iz Njemacke a trazi da pomognes bratu da sagradi i drugi sprat ,treba mu bolje auto itd .znaci luksuzne stvarisadmire wrote: ↑26/06/2020 18:30Pa sta ces ako ga vidis da se pati kao da je kakav stranac, a nije ti nista nazao uradio...sadie_forever wrote: ↑26/06/2020 17:42 Jesmo li duzni pomagati braci,sestrama,roditeljima ako im je pomoc potrebna? moj stav je da smo duzni samo roditeljima pomoci,sve ostalo dobra volja! sta vi mislite?
ali da se neko pati ,nema da jede..to bi svakome pomogla
- sadie_forever
#9 Re: Pomoc duznost ili ?
Ok doduse tu se slazem,ali pitanje je koliko je neko spreman otici daleko.Meni da je taj roditelj zivot zagorcao ja bih pomogla cisto radi sebe,sto ne znaci da bi ja njemu vrata otvorila i lijepo pricala s njim kao sto bi normalnom roditeljuEntropio wrote: ↑26/06/2020 18:26Ponavljam, nisam duzan. Srecom imam divne roditelje, pa bih pomogao jer su to zasluzili. Ali da su govna, nema sanse. A to kakvi su takvi su roditelji su su izmislili losi roditelji da bi stvorili osjecaj krivice kod djece i primorali ih da se brinu o njima. Govno je govno, bez obira sta ti je. A dobar covjek je dobar, bez obzira sta ti je.sadie_forever wrote: ↑26/06/2020 18:22Roditelju si duzan pomoci jbg..kakav je takav je moras mu pomoci ako zapne ?
vise mi je smetalo sto vidjam cesto u Bosni,ako je recimo jedno dijete uspjesno da roditelj upre ocima u njega i ocekuje da to dijete "vadi" i ostalu bracu i sestre.
- Entropio
#10 Re: Pomoc duznost ili ?
sadie_forever wrote: ↑26/06/2020 18:33
pa dobro ne pricam o tome,ja pricam o situaciji dodjes ti iz Njemacke a trazi da pomognes bratu da sagradi i drugi sprat ,treba mu bolje auto itd .znaci luksuzne stvari
- sadie_forever
#11 Re: Pomoc duznost ili ?
Ne trazi to otvoreno nikada ali iza ledja prica kako NISI dao i ti ispadas los,ma seljacka politikaEntropio wrote: ↑26/06/2020 18:36sadie_forever wrote: ↑26/06/2020 18:33
pa dobro ne pricam o tome,ja pricam o situaciji dodjes ti iz Njemacke a trazi da pomognes bratu da sagradi i drugi sprat ,treba mu bolje auto itd .znaci luksuzne stvari
ali da se neko pati ,nema da jede..to bi svakome pomoglaZar ima i ovakvih? Cuj trazi. Ne bih takvim nikad vise dosao.
- eltroxin
#12 Re: Pomoc duznost ili ?
Ja otvorio temu samo da vidim jeli je saddia pokrenula. Potvrdio ,i sada sam sretan sto nema takvih osoba u mom zivotu.
- sadie_forever
#13 Re: Pomoc duznost ili ?
Sta je u biti lose? jesam li rekla ne treba pomagati? ne volim samo kad se to ocekuje.I kako ti znas kakvih ljudi ima u tvom zivotu? sta ljudi misle u sebi?
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#14 Re: Pomoc duznost ili ?
Ti se uvalila nekom jadniku u dijaspori i smatras se uspjesnom? Ako je tako nisi duzna pomagati.
- sadie_forever
#15 Re: Pomoc duznost ili ?
ne radi se o meni sve sto otvorim,smatras li ti da si ti duzan pomagati manje dobrostojecem rodjaku?? ja ovdje zelim da diskutujem o ocekivanjima versus ono sto ti licno hocesMatijevic_Vlado wrote: ↑26/06/2020 18:53 Ti se uvalila nekom jadniku u dijaspori i smatras se uspjesnom? Ako je tako nisi duzna pomagati.
- sadie_forever
#17 Re: Pomoc duznost ili ?
Lijepo je cuti sta ljudi misle,po stavu islama se ja vodim,a stav islama je sljedeci
1.Roditelju si duzan pomoci bez obzira koji je razlog njegove nemoci,i bez obzira sto ces ,sto bi nas narod rekao,morati od grla ustedjeti.
2.Bratu/sestri si duzan pomoci ako to mozes i ako on nije u stanju da se sam izvuce radi zdravlja i sl.Recimo brat u kolicima koji nema nikakva primanja,a ti mozes da pomognes
Ovo je sve u biti "common sense"
1.Roditelju si duzan pomoci bez obzira koji je razlog njegove nemoci,i bez obzira sto ces ,sto bi nas narod rekao,morati od grla ustedjeti.
2.Bratu/sestri si duzan pomoci ako to mozes i ako on nije u stanju da se sam izvuce radi zdravlja i sl.Recimo brat u kolicima koji nema nikakva primanja,a ti mozes da pomognes
Ovo je sve u biti "common sense"
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#18 Re: Pomoc duznost ili ?
Malo je sadeta to zapetljala
...ne misli se na dužnost kao neka obaveza ali ako imaš neki osjecaj bliskosti naravno da ces pomoci u granicama normale, ako ti brat ili sestra u Bosni na primjer rade za 600 km i imaju porodicu i na primjer nemaju mogucnost da odvoje neki novac na pr. za auto neko od par hiljada KM vecina ih pogura a to trošenje na luksuz toga nisam susretao
.
-
allem_77
#19 Re: Pomoc duznost ili ?
Neka svako daje po svojim mogućnostima.sadie_forever wrote: ↑26/06/2020 18:33
-
moonca
#20 Re: Pomoc duznost ili ?
HM. ako je opisana situacija- zar ne bi bilo -bolje --umjesto za auto, koji je za neke luksuz a i trosak...'kupiti' neko radno mjesto ili ako je mladja osoba - pomoci u prekvalifikaciji, a, time i vecoj zaradi.Bobi wrote: ↑26/06/2020 19:08 Malo je sadeta to zapetljala...ne misli se na dužnost kao neka obaveza ali ako imaš neki osjecaj bliskosti naravno da ces pomoci u granicama normale, ako ti brat ili sestra u Bosni na primjer rade za 600 km i imaju porodicu i na primjer nemaju mogucnost da odvoje neki novac na pr. za auto neko od par hiljada KM vecina ih pogura a to trošenje na luksuz toga nisam susretao
.
I ta osoba , nece imati osjecaj da je nekome -sadaka- i da se osjeca jadno o ponizno..
- DEMONIKA
#21 Re: Pomoc duznost ili ?
ja šta si naveo primjera, ako ovo, ako ono,Bobi wrote: ↑26/06/2020 19:08 Malo je sadeta to zapetljala...ne misli se na dužnost kao neka obaveza ali ako imaš neki osjecaj bliskosti naravno da ces pomoci u granicama normale, ako ti brat ili sestra u Bosni na primjer rade za 600 km i imaju porodicu i na primjer nemaju mogucnost da odvoje neki novac na pr. za auto neko od par hiljada KM vecina ih pogura a to trošenje na luksuz toga nisam susretao
.
elem
nikome nije dužnost pomagati članove koji su radno sposobni, a sjede po nargilama, kao pola naše države
i čekaju pare od dijaspore
da bi se kur*ili sa ajfonima i srkali kafu po vascijeli dan
- DEMONIKA
#22 Re: Pomoc duznost ili ?
u stvari, niko nije dužan nikome pomagati, eto pa ni roditeljima
ako mu je takva furka
gdje se ono sloboda završava, a gdje počinje?
ima li je uopće, ako se postavljaju pitanja dužnosti
To je savjest
ako ti savjest može trpiti da ne pomogneš, koga onda drugog briga o tebi i tvojoj pomoći
ako mu je takva furka
gdje se ono sloboda završava, a gdje počinje?
ima li je uopće, ako se postavljaju pitanja dužnosti
To je savjest
ako ti savjest može trpiti da ne pomogneš, koga onda drugog briga o tebi i tvojoj pomoći
-
Bobi
- Forum administrator
#23 Re: Pomoc duznost ili ?
Trošak auto od par hiljada maraka koje je potreba, tebi auto luksuz u AmeriKimoonca wrote: ↑27/06/2020 00:39HM. ako je opisana situacija- zar ne bi bilo -bolje --umjesto za auto, koji je za neke luksuz a i trosak...'kupiti' neko radno mjesto ili ako je mladja osoba - pomoci u prekvalifikaciji, a, time i vecoj zaradi.Bobi wrote: ↑26/06/2020 19:08 Malo je sadeta to zapetljala...ne misli se na dužnost kao neka obaveza ali ako imaš neki osjecaj bliskosti naravno da ces pomoci u granicama normale, ako ti brat ili sestra u Bosni na primjer rade za 600 km i imaju porodicu i na primjer nemaju mogucnost da odvoje neki novac na pr. za auto neko od par hiljada KM vecina ih pogura a to trošenje na luksuz toga nisam susretao
.
I ta osoba , nece imati osjecaj da je nekome -sadaka- i da se osjeca jadno o ponizno..
-
Bobi
- Forum administrator
#24 Re: Pomoc duznost ili ?
Nije to bas tako, ne sjedi Bosna po nargila barovima, ne kurče se sa ajfonima...to vama upadne u oci kad dodjete ovdje ali u Skandinaviji ima na hiljade socijalnih slučajeva koji samo bleje po ulicama po kakvim barovima i sta ti ja znam , chekaju socijalu i tako u krug. Ja ti govorim o porodichnim ljudima, starim penzionerima koji imaju 350 km penziju...normalno da pomazu iz dijaspore.DEMONIKA wrote: ↑27/06/2020 00:43ja šta si naveo primjera, ako ovo, ako ono,Bobi wrote: ↑26/06/2020 19:08 Malo je sadeta to zapetljala...ne misli se na dužnost kao neka obaveza ali ako imaš neki osjecaj bliskosti naravno da ces pomoci u granicama normale, ako ti brat ili sestra u Bosni na primjer rade za 600 km i imaju porodicu i na primjer nemaju mogucnost da odvoje neki novac na pr. za auto neko od par hiljada KM vecina ih pogura a to trošenje na luksuz toga nisam susretao
.
![]()
elem
nikome nije dužnost pomagati članove koji su radno sposobni, a sjede po nargilama, kao pola naše države
i čekaju pare od dijaspore
da bi se kur*ili sa ajfonima i srkali kafu po vascijeli dan![]()
-
neko_sa_strane
#25 Re: Pomoc duznost ili ?
Mene nervira ako imaš bolju platu da služiš ponekad kao krava muzara i još ti kažu otvoreno da je zbog toga što imaš višu platu. Nije mnogo ali se nakupi. Ja kada tražim dobijem tišinu. Od 2016. godine tražim bar sitnicu za rođendan i samo se ludi naprave.Kada dođe ljeto čujem otišli na odmor na neke destinacije gdje ni ja ne bih mogao bez da dobro uštedim iako je meni lično to postalo bacanje novca. Evo sada zbog korone neki kukaju jer neće moći na more.