Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#27226 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Medobrundo25 wrote: 26/06/2020 09:46 Struka:
Mislimo, vjerujemo, pretpostavljamo, sumnjamo, predvidjamo, nismo sigurni, mozda, ne znamo itd itd. Mislim da sam bio jasan. :thumbup:
Ne bolje je pogledati par videa na youtube-u i reci ja ZNAM. Ja sam siguran, uvjeren, nista ne moze promijeniti moje misljenje.
Upravo ta promjena misljenja je ljepota nauke: nista nije "sveta istina" sve je podlozno premisljanjima. Ovaj virus je tu 6 mjeseci. Za spoznaje do kojih smo dosli u tom periodu za druge viruse u prethodnim vremenima trebale su godine nekad i desetljeca. I sreca da kredibilni naucnici nemaju tu tvrdoglavost, zadrtost i neutemeljno samopouzdanje poput pojedinih ovdje. Zato oni mijenjaju svijet na bolje.
Medobrundo25

#27227 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Ja se skolovao dovoljno dugo da znam o cemu pricam , i kad nesto ne znas bar se potrudi da naucis a nemoj napadati ljude koje ne poznajes. :thumbup: nikakve ovo veze nema sa strukom niti naukom nego s necim o cemu ti pricas sa visine a nemas pojma elementarne stvari. :thumbup:
Mogy87

#27228 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Medobrundo25 wrote: 26/06/2020 09:55 Ja se skolovao dovoljno dugo da znam o cemu pricam , i kad nesto ne znas bar se potrudi da naucis a nemoj napadati ljude koje ne poznajes. :thumbup: nikakve ovo veze nema sa strukom niti naukom nego s necim o cemu ti pricas sa visine a nemas pojma elementarne stvari. :thumbup:
Ne napadam nikoga, branim ljude koje cijenim, a koje ti napadas. Zao mi je sto si rezigniran, ali nisu svi naucnici isti.
Medobrundo25

#27229 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Mogy87 wrote: 26/06/2020 10:00
Medobrundo25 wrote: 26/06/2020 09:55 Ja se skolovao dovoljno dugo da znam o cemu pricam , i kad nesto ne znas bar se potrudi da naucis a nemoj napadati ljude koje ne poznajes. :thumbup: nikakve ovo veze nema sa strukom niti naukom nego s necim o cemu ti pricas sa visine a nemas pojma elementarne stvari. :thumbup:
Ne napadam nikoga, branim ljude koje cijenim, a koje ti napadas. Zao mi je sto si rezigniran, ali nisu svi naucnici isti.
Ja tebe napadam, nikakve naucnike ja ne napadam, jer ti si taj koji "pametuje" sa visine o necemu o cemu ima veze kao ja sa nuklearnom fizikom. Mislim ds se oni sami znaju braniti gdje ima potrebe, ne vjerujem da im cinis uslugu :thumbup:
Mogy87

#27230 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Medobrundo25 wrote: 26/06/2020 10:02
Ja tebe napadam, nikakve naucnike ja ne napadam, jer ti si taj koji "pametuje" sa visine o necemu o cemu ima veze kao ja sa nuklearnom fizikom. Mislim ds se oni sami znaju braniti gdje ima potrebe, ne vjerujem da im cinis uslugu :thumbup:
Kritikujes ljude sto nemaju jasan stav ili su ga promijenili za virus koji je tu 6 mjeseci. Nismo djeca, nema potrebe da citiram tvoje postove.
Medobrundo25

#27231 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Mogy87 wrote: 26/06/2020 10:04
Kritikujes ljude sto nemaju jasan stav ili su ga promijenili za virus koji je tu 6 mjeseci. Nismo djeca, nema potrebe da citiram tvoje postove.
Odgovorio sam ti na drugom thread-u, nema potrebe za spinove , ja nikakve korone niti gripe ne spominjem. Jednostavnonti nisi kompetentan da raspravljas o necemu o cemu nemas apsolutno nikakvo znanje, tacnije u ovom slucsju statistici. Lp i dalje nemam potrebu s tobom nastavljati bilo kakav diskurs. :thumbup:
Mogy87

#27232 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Medobrundo25 wrote: 26/06/2020 10:19
Mogy87 wrote: 26/06/2020 10:04

Odgovorio sam ti na drugom thread-u, nema potrebe za spinove , ja nikakve korone niti gripe ne spominjem. Jednostavnonti nisi kompetentan da raspravljas o necemu o cemu nemas apsolutno nikakvo znanje, tacnije u ovom slucsju statistici. Lp i dalje nemam potrebu s tobom nastavljati bilo kakav diskurs. :thumbup:
I ja sam tebi. Jos jedna preporuka: nemoj koristiti "velike" rijeci cije znacenje ne razumijes.
daddy-kool

#27233 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Opet klix promoviše ove teze da je virus oslabio. :roll:

Težina kliničke slike ovisi o demografiji oboljelih (starost, spol, rasa), zdravstvenom stanju, genetskim predispozicijama, infektivnoj dozi, te (suncu i) vitaminu D.

Postojala je (neutemeljena) nada da će ovaj virus nestati tokom ljeta, iako smo mogli prethodno vidjeti njegovo širenje u Australiji, istina sa nešto blažom kliničkom slikom zbog gornjih parametara. Više sunca znači više vitamina D, više boravka na otvorenomm (smanjen R0 za 0.5), manju infektivnu dozu.

U genetskom smislu virus je isti, nema pokazatelja da je "oslabio" (odnosno mutirao u drugačiju formu).

https://www.medscape.com/viewarticle/931670
https://www.washingtonpost.com/health/e ... story.html
espn

#27234 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by espn »

Cujte sad ovo, hrvatski naucnik kaze da virus nije oslabio i da je tvrdnja da je oslabio politicki spin.

https://www.klix.ba/vijesti/regija/hrva ... /200626041
laik1981

#27235 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

espn wrote: 26/06/2020 10:36 Cujte sad ovo, hrvatski naucnik kaze da virus nije oslabio i da je tvrdnja da je oslabio politicki spin.

Mi smo i u trećem mjesecu znali da 60 do 80 posto ljudi nema simptome. To je najveća opasnost ove bolesti i tome se zna već jako dugo", kazao je Đikić.

Zanimljivo sta smatra najvecom opasnoscu.. Vjerovatno bi bio manje opasan da svi imaju simptome.. Struka je bila podijeljena i u martu, a danas je puno podjeljenija..

Djikic tvrdi da je prema istrazivanjima 80000 ljudi u Hrvatskoj bilo zarazeno.. Pretpostavljam da je od tih 80000 veci dio asipmtomatskih ili sa blazim simptomima.. Ako te cifre ubacimo u formulu dobicemo puno jasniju sliku o koroni, procentima smrtnosti i procentima onih kojima je neophodna hospitalizacija..
zubi

#27236 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

laik1981 wrote: 26/06/2020 10:48
espn wrote: 26/06/2020 10:36 Cujte sad ovo, hrvatski naucnik kaze da virus nije oslabio i da je tvrdnja da je oslabio politicki spin.

Mi smo i u trećem mjesecu znali da 60 do 80 posto ljudi nema simptome. To je najveća opasnost ove bolesti i tome se zna već jako dugo", kazao je Đikić.

Zanimljivo sta smatra najvecom opasnoscu.. Vjerovatno bi bio manje opasan da svi imaju simptome.. Struka je bila podijeljena i u martu, a danas je puno podjeljenija..

Djikic tvrdi da je prema istrazivanjima 80000 ljudi u Hrvatskoj bilo zarazeno.. Pretpostavljam da je od tih 80000 veci dio asipmtomatskih ili sa blazim simptomima.. Ako te cifre ubacimo u formulu dobicemo puno jasniju sliku o koroni, procentima smrtnosti i procentima onih kojima je neophodna hospitalizacija..
Kako majke ti, to nije najveca opasnost?? Ljudi hodaju i sire zarazu a i ne znaju da su zarazni... ako to nije opasno ja stvarno ne znam sta je....
biglebovski

#27237 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

piupiu wrote: 26/06/2020 07:40
biglebovski wrote: 25/06/2020 17:16
TESLA_EDISON wrote: 25/06/2020 16:06

Sad me samo zanima, kad se obustavi isplata penzija, da li će noliferi govoriti da trebamo brinuti da se stariji ne prehlade ili će skontati da će sve starije, bukvalno, pobiti glađu ako se desi novi lockdown?

Koja smrt je gora? Od prehlade ili od gladi?
Ma samo neka nastave prepadati narod, zazivat zatvaranja i kazne. Niko im ne govori da novo normalno znači novo siromašno...
Dočim ovdje inače vlada ekonomsko blagostanje i prosperitet, nema ni gladnih, ni nezaposlenih. Nego virus sad zavrnuo ruku inače berićetnim, blagorodnim i blagoglagoljivim vladama i privatnicima.
Gladnih teško da ima, a da li će ih biti, vidjet ćemo... Jesmo li bili u karanteni, jesmo, jesu li bile neviđene restrikcije, jesu, jeste li više dopizdili i bogu i narodu sa propagiranjem apokalipse čovječanstva, jeste...
Očigledno ne živite poput 80% ostalih koji žive od svog rada i nastavljate sa širenjem straha i panike, te degradacijom svakoga ko drugačije misli, pa bio to nobelovac, država poput Švedske ili anonimus poput mene... Ulazimo u četvrti mjesec ove priće, ti vaši stručnjaci ako ni sada ne znaju ništa o virusu i kako spasiti čovječanstvo, neka se maknu jer očigledno im ne ide najbolje...
high_volume

#27238 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Vjerujem da forumski "internet stručnjaci" iz oblasti epidemiologije i virusologije, posebno oni savršenih IT studija, tehničkih nauka, i poneki srednjoškolac, svi sa nekoliko dana radnog staža ili nijednim, imaju protivno mišljenje raznoraznim studijama i analizama ljudi koji se godinama bave medicinom i naukom, i da će vješto i stručno pobiti i ovu britansku studiju, ali za svaki slučaj nek' se nađe ovdje, nek' neko pročita štetnost coronavirusa i njegovu "bezazlenost" :D

Image
Preliminarna studija pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 pokazala je da bolest u nekim teškim oblicima može uzrokovati oštećenja mozga, izazvati komplikacije poput moždanog udara, upale te simptoma poput psihoze i demencije.

To su rezultati prve detaljne studije raspona neuroloških komplikacija COVID-19, rekli su istraživači, naglasivši potrebu za opsežnijim studijama kako bi se otkrili mehanizmi koji se kriju iza njih i olakšala potraga za lijekom.

"Ovo je važno evidentiranje komplikacija COVID-19 povezanih s mozgom kod hospitaliziranih pacijenata. Jako je važno nastaviti prikupljati ove informacije da bismo u potpunosti shvatili virus", rekla je koautorica istraživanja, profesorica s University Collegea u Londonu Sarah Pett.

U studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Lancet Psychiatry detaljno je proučeno 125 slučajeva diljem Velike Britanije. Koautor Benedict Michael sa sveučilišta u Liverpoolu rekao je da je bitno napomenuti da je istraživanje bilo usredotočeno na teške slučajeve bolesti.

Podaci su prikupljani između 2. i 26. travnja, dok je broj oboljelih u Velikoj Britaniji eksponencijalno rastao.

Najčešće komplikacije bile su moždani udar, koji je prijavljen kod 77 od 125 slučajeva. Od tih slučajeva, većina su bili pacijenti stariji od 60 godina, a većinom je bila riječ o ishemijskom udaru, odnosno krvnom ugrušku u mozgu.

Studija je pokazala i to da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promjene u ponašanju što se odrazilo i na njihovo duševno stanje. Među njima je devet osoba imalo nespecifične moždane disfunkcije, odnosno encefalopatije, a kod sedam je zabilježena upala mozga, odnosno encefalitis.

Michael je rekao da su ova otkrića važan korak prema definiranju djelovanja COVID-19 na mozak. "Sada su nam potrebne detaljne studije koje će nam pomoći da shvatimo moguće biološke mehanizme... kako bi smo mogli istraživati moguće lijekove", rekao je Michael.
https://www.thelancet.com/journals/lanp ... X/fulltext
Last edited by high_volume on 26/06/2020 11:22, edited 1 time in total.
piupiu

#27239 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

biglebovski wrote: 26/06/2020 11:20 Gladnih teško da ima, a da li će ih biti, vidjet ćemo...
Haj' da odmah završimo raspravu ovdje.
splinter

#27240 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Pisao sam ovdje ( ili ona tema o virusu u BiH) već ima 7-8 dana da virus vjerojatno nije oslabio, ali da djelovanje UV zraka može pozitivno djelovati na kliničku sliku i intenzitet simptoma.
Postavit ću kasnije i neke linkove. Uostalom mutiranje virusa moguće je dokazati sekvencioniranjem genoma , moraju se pojaviti na filogenskoj strukturi uočljive promjene i jasno vidljive na samom virusu. Kada se desi mutacija ona mijenja strukturu virusa i to je moguće dokazati. Za sada takvih dokaza nema. Uostalom iako imaju jako veliki genom od skoro 30000 kb, CoV virusi od svih RNK virusa mutiraju najsporije, mnogo sporije nego npr virusi influence. Naime razlog je jer posjeduju tzv kontrolni enzim koji kontroliše nastale klonove , koji onda mogu mutirati u manjoj mjeri ali ukoliko dođe do veće pogreške ovaj enzim jednostavno "ispravlja" grešku. Ovo čini virus mnogo stabilnijim nego što je slučaj sa nekim drugim RNK virusima i zato se ovako teško boriti s njim.
On mutira svakako ali u manjoj mjeri, npr u odnosu na viruse influence. Dosadašnje mutacije bi se teško osjetile u smislu blažih ili jačih simptoma. Ipak vremenom je i to moguće. Također zavisi gdje se dešava mutacija, da li na nekom od strukturnih proteina ( S, M,,N E) ili nestrukturnim ORF a ili ORFb. Jačina mutacije znatno ovisi o njenom mjestu, a dosada su mutacije obično bile na S proteinu.
Tesla Edison

#27241 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

high_volume wrote: 26/06/2020 11:20 Vjerujem da forumski "internet stručnjaci" iz oblasti epidemiologije i virusologije, posebno oni savršenih IT studija, tehničkih nauka, i poneki srednjoškolac, svi sa nekoliko dana radnog staža ili nijednim, imaju protivno mišljenje raznoraznim studijama i analizama ljudi koji se godinama bave medicinom i naukom, i da će vješto i stručno pobiti i ovu britansku studiju, ali za svaki slučaj nek' se nađe ovdje, nek' neko pročita štetnost coronavirusa i njegovu "bezazlenost" :D

Image
Preliminarna studija pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 pokazala je da bolest u nekim teškim oblicima može uzrokovati oštećenja mozga, izazvati komplikacije poput moždanog udara, upale te simptoma poput psihoze i demencije.

To su rezultati prve detaljne studije raspona neuroloških komplikacija COVID-19, rekli su istraživači, naglasivši potrebu za opsežnijim studijama kako bi se otkrili mehanizmi koji se kriju iza njih i olakšala potraga za lijekom.

"Ovo je važno evidentiranje komplikacija COVID-19 povezanih s mozgom kod hospitaliziranih pacijenata. Jako je važno nastaviti prikupljati ove informacije da bismo u potpunosti shvatili virus", rekla je koautorica istraživanja, profesorica s University Collegea u Londonu Sarah Pett.

U studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Lancet Psychiatry detaljno je proučeno 125 slučajeva diljem Velike Britanije. Koautor Benedict Michael sa sveučilišta u Liverpoolu rekao je da je bitno napomenuti da je istraživanje bilo usredotočeno na teške slučajeve bolesti.

Podaci su prikupljani između 2. i 26. travnja, dok je broj oboljelih u Velikoj Britaniji eksponencijalno rastao.

Najčešće komplikacije bile su moždani udar, koji je prijavljen kod 77 od 125 slučajeva. Od tih slučajeva, većina su bili pacijenti stariji od 60 godina, a većinom je bila riječ o ishemijskom udaru, odnosno krvnom ugrušku u mozgu.

Studija je pokazala i to da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promjene u ponašanju što se odrazilo i na njihovo duševno stanje. Među njima je devet osoba imalo nespecifične moždane disfunkcije, odnosno encefalopatije, a kod sedam je zabilježena upala mozga, odnosno encefalitis.

Michael je rekao da su ova otkrića važan korak prema definiranju djelovanja COVID-19 na mozak. "Sada su nam potrebne detaljne studije koje će nam pomoći da shvatimo moguće biološke mehanizme... kako bi smo mogli istraživati moguće lijekove", rekao je Michael.
Kažu virus izaziva i kurje oči na stopalama.

Treba biti u strahu, opasno je ovo jako.
high_volume

#27242 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

piupiu wrote: 26/06/2020 11:22
biglebovski wrote: 26/06/2020 11:20 Gladnih teško da ima, a da li će ih biti, vidjet ćemo...
Haj' da odmah završimo raspravu ovdje.
Jedu kolače...
Tesla Edison

#27243 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

splinter wrote: 26/06/2020 11:23 Pisao sam ovdje ( ili ona tema o virusu u BiH) već ima 7-8 dana da virus vjerojatno nije oslabio, ali da djelovanje UV zraka može pozitivno djelovati na kliničku sliku i intenzitet simptoma.
Postavit ću kasnije i neke linkove. Uostalom mutiranje virusa moguće je dokazati sekvencioniranjem genoma , moraju se pojaviti na filogenskoj strukturi uočljive promjene i jasno vidljive na samom virusu. Kada se desi mutacija ona mijenja strukturu virusa i to je moguće dokazati. Za sada takvih dokaza nema. Uostalom iako imaju jako veliki genom od skoro 30000 kb, CoV virusi od svih RNK virusa mutiraju najsporije, mnogo sporije nego npr virusi influence. Naime razlog je jer posjeduju tzv kontrolni enzim koji kontroliše nastale klonove , koji onda mogu mutirati u manjoj mjeri ali ukoliko dođe do veće pogreške ovaj enzim jednostavno "ispravlja" grešku. Ovo čini virus mnogo stabilnijim nego što je slučaj sa nekim drugim RNK virusima i zato se ovako teško boriti s njim.
On mutira svakako ali u manjoj mjeri, npr u odnosu na viruse influence. Dosadašnje mutacije bi se teško osjetile u smislu blažih ili jačih simptoma. Ipak vremenom je i to moguće. Također zavisi gdje se dešava mutacija, da li na nekom od strukturnih proteina ( S, M,,N E) ili nestrukturnim ORF a ili ORFb. Jačina mutacije znatno ovisi o njenom mjestu, a dosada su mutacije obično bile na S proteinu.
Može li ga radijacija mutirati? Ne zajebavam, fakat me zanima.
laik1981

#27244 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

zubi wrote: 26/06/2020 11:05
laik1981 wrote: 26/06/2020 10:48

Kako majke ti, to nije najveca opasnost?? Ljudi hodaju i sire zarazu a i ne znaju da su zarazni... ako to nije opasno ja stvarno ne znam sta je....
Pa po istrazivanjima u Hrvatskoj dodatnih 80000 ljudi kojih nema u zvanicnim statistikama je hodalo i sirilo zarazu.. Ako to stavis u siri kontekst sta nam to govori? Meni govori, ne iskljucujem da grijesim, da je smrtnost u Hrvatskoj 0,13% (1,3 smrtna slucaja na 1000 zarazenih), da je u procentima potrebno puno manje hospitalizacija, da su zvanicne cifre zbog kojih se cimamo iz dana u dan potpuno irelevantne.. Kada sve ovo ubacimo u neku formulu podaci kazu da nije ni blizu opasno kako se predstavlja.. Ne govorim da ga treba potcjenjivati i da ne treba biti oprezan..

A i predstavnica WHO je rekla da asimtomatski slucajevi rijetko prenose virus.. Zasto je onda opasnije imati asimtomatske od simptomatskih?
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/wh ... sire-virus
Last edited by laik1981 on 26/06/2020 11:31, edited 1 time in total.
splinter

#27245 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

TESLA_EDISON wrote: 26/06/2020 11:25
splinter wrote: 26/06/2020 11:23 Pisao sam ovdje ( ili ona tema o virusu u BiH) već ima 7-8 dana da virus vjerojatno nije oslabio, ali da djelovanje UV zraka može pozitivno djelovati na kliničku sliku i intenzitet simptoma.
Može naravno. Radijacija mnijenja strukturu RNK. Međutim ovdje uglavnom riječ o strukturnim proteinima koji mutiraju, RNK to nije. Ne znam kakavog bi intenziteta bila ta mutacija.
high_volume

#27246 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

TESLA_EDISON wrote: 26/06/2020 11:23
high_volume wrote: 26/06/2020 11:20 Vjerujem da forumski "internet stručnjaci" iz oblasti epidemiologije i virusologije, posebno oni savršenih IT studija, tehničkih nauka, i poneki srednjoškolac, svi sa nekoliko dana radnog staža ili nijednim, imaju protivno mišljenje raznoraznim studijama i analizama ljudi koji se godinama bave medicinom i naukom, i da će vješto i stručno pobiti i ovu britansku studiju, ali za svaki slučaj nek' se nađe ovdje, nek' neko pročita štetnost coronavirusa i njegovu "bezazlenost" :D
Kažu virus izaziva i kurje oči na stopalama.

Treba biti u strahu, opasno je ovo jako.

Te seljačke upadice, njima najbolje vladaš :-)
Tesla Edison

#27247 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

splinter wrote: 26/06/2020 11:28
TESLA_EDISON wrote: 26/06/2020 11:25
Može naravno. Radijacija mnijenja strukturu RNK. Međutim ovdje uglavnom riječ o strukturnim proteinima koji mutiraju, RNK to nije. Ne znam kakavog bi intenziteta bila ta mutacija.
Ma nešto kontam, ako se pojavi korona među radnicima na održavanju černobilske elektrane, da ne mutira u kakav zajeban soj. Tad bi nam baš fešta bila.
splinter

#27248 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Pojednostavljeno, dosadašnje mutacije su bile uglavnom na dijelu virusa koji se veže za receptore u ljudskom organizmu. Zahvaljujući tim mutacijama je i skočio sa životinja na ljude. Nije se mijenjala struktura RNK i nije bilo nekih većih mutacija. To je dobro ako bi ostalo tako.
Tesla Edison

#27249 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

splinter wrote: 26/06/2020 11:34 Pojednostavljeno, dosadašnje mutacije su bile uglavnom na dijelu virusa koji se veže za receptore u ljudskom organizmu. Zahvaljujući tim mutacijama je i skočio sa životinja na ljude. Nije se mijenjala struktura RNK i nije bilo nekih većih mutacija. To je dobro ako bi ostalo tako.
Zato i kažem. Ako mu Černobil zajebe RNK, može svašta ispasti. Trenutno je oko 1000 radnika tamo na održavanju. Ne znam kakve Ukrajina poduzima mjere ali ta zona bi trebala 24 sata biti pod karantenom.
biglebovski

#27250 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Image

Meni, kao i ovim ljudima sa kojim se svakodnevno susrećem, ne trebaju nikakve studije da me ubjeđuju o opasnosti. Dovoljno mi je da pogledam situaciju u gradu u kojem živim i da zahvalim doktorima i osoblju zeničke bolnice što izgleda znaju šta rade. Dovoljno mi je da pogledam kako je ta vaša apokalipsa čovječanstva prošla u klasterima i žarištima u regiji u kojoj živim. A vi nastavite i dalje širiti strah, ja ću nastaviti vjerovati svojim očima.
Locked