Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimist

#2926 Re: Uvoz auta

Post by Optimist »

Pa nije ni ovo sto bi bilo registrovano na brata u Sloveniji a koristio on u Bosni. :-D

P. S. Jedan poznanik je tako godinama vozio auto kod nas jer je tamo imao brata koji je to kupovao na sebe.
Ne vidjam ga vise, pa ne znam jel nastavio sa tom praksom.
Sjecam se da je cak i tehnicki radio ovdje a slao papire bratu u SLO na produzenje registracije. (ovo ne znam kako je moguce)
530i

#2927 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

Za rent-a-car auta pravila su posebna, njih ne treba svrstavati sa ostalima.

Ovo kako @Umax piše je tačno, međutim slabo to ko gleda kod nas. Recimo u USK najmanje auta bh. tablica... Tehnički je moguće uraditi ovdje jer Slovenija priznaje naše stanice tp-a :D Skontali ljudi fol...pošalji krš za Bosnu, a još i plaćaš neku registraciju i osiguranje gore. Naša carina bi jednostavno trebala sprovesti detaljnu akciju kontrole i oduzimanja auta stranih tablica - ona koja su tu bez vlasnika i koja su tu preko, čini mi se, 185 dana.
mirsek

#2928 Re: Uvoz auta

Post by mirsek »

Optimist wrote: 25/06/2020 10:22 Pa nije ni ovo sto bi bilo registrovano na brata u Sloveniji a koristio on u Bosni. :-D

P. S. Jedan poznanik je tako godinama vozio auto kod nas jer je tamo imao brata koji je to kupovao na sebe.
Sjecam se da je cak i tehnicki radio ovdje a slao papire bratu u SLO na produzenje registracije. (ovo ne znam kako je moguce)
Znam i ja za takve slucajeve. Kucni prijatelj kupi auto i registruje na sebe, momak ga ovdje voza i svake godine ga taj kucni prijatelj odveze u SLO na obnovu registracije.
To je regularno jer je vlasnik u Sloveniji, ko ga voza po BIH to nije bitno dok god vlasnik ima sve papire regularne.
mirsek

#2929 Re: Uvoz auta

Post by mirsek »

530i wrote: 25/06/2020 10:28 Za rent-a-car auta pravila su posebna, njih ne treba svrstavati sa ostalima.

Ovo kako @Umax piše je tačno, međutim slabo to ko gleda kod nas. Recimo u USK najmanje auta bh. tablica... Tehnički je moguće uraditi ovdje jer Slovenija priznaje naše stanice tp-a :D Skontali ljudi fol...pošalji krš za Bosnu, a još i plaćaš neku registraciju i osiguranje gore. Naša carina bi jednostavno trebala sprovesti detaljnu akciju kontrole i oduzimanja auta stranih tablica - ona koja su tu bez vlasnika i koja su tu preko, čini mi se, 185 dana.
Jesi li siguran da je isto osoba koja je preko 185 dana u nekoj drzavi. i auto koje je preko 185 dana u nekoj drzavi ? Ti mozes dati svoje auto bilo kome da vozi koliko hoce.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#2930 Re: Uvoz auta

Post by RagibUzoriti »

Nema tu puno filozofije,jaran od malog Hame voza,ja vidio pa mozes i ti.

Ne mozes i tacka. Ustvari mozes dok te murija ne zaustavi prvi put. I onda ti ide vozilo u Butmir ( ako si iz KS) a ti dokazuj sta si radio sa tudjim vozilom pa taman imao 15 punomoci od vlasnika.

Ako imas adresu boravka sa vazecim dokumentima u stranoj drzavi,onda mozes vozilo sa tablicama iz te drzave da vozis u BiH.

Rent A Car je biznis i to apsolutno nije pristojno ni pitati kako oni mogu.

U Skandinaviji ako imas vozilo stranih tablica i zatekne te policija da upravljas istim,automatski ide na carinski terminal,placas sve dadzbine kao da uvozis to vozilo u tu zemlju( konkretno Norveska) plus kazna.Ako zelis mozes ga uvesti ako ne,plati sve dadzbine i vozi automobil natrag u roku odmah.
Cak su za poljake kojih je ovdje masa,uveli obaveznu kontrolu prilikom ulaska/izlaska iz drzave koliko novca trebaju platiti za koristenje putarine.Fino iz sistema izvuku potrazivanja za vozilo XY odnosno registarske tablice XY i izvoli plati fakturu 8-)
Hemel

#2931 Re: Uvoz auta

Post by Hemel »

mirsek wrote: 25/06/2020 11:15
Optimist wrote: 25/06/2020 10:22 Pa nije ni ovo sto bi bilo registrovano na brata u Sloveniji a koristio on u Bosni. :-D

Znam i ja za takve slucajeve. Kucni prijatelj kupi auto i registruje na sebe, momak ga ovdje voza i svake godine ga taj kucni prijatelj odveze u SLO na obnovu registracije.
To je regularno jer je vlasnik u Sloveniji, ko ga voza po BIH to nije bitno dok god vlasnik ima sve papire regularne.
mozda ga drzi u garazi a na cesti nema sanse.
placas dazbine u sloveniji a gazis nase ceste, to ni slovenac ne bi dozvolio.
mirsek

#2932 Re: Uvoz auta

Post by mirsek »

Hemel wrote: 25/06/2020 12:24
mirsek wrote: 25/06/2020 11:15

mozda ga drzi u garazi a na cesti nema sanse.
placas dazbine u sloveniji a gazis nase ceste, to ni slovenac ne bi dozvolio.
Vozi ga lik po Sarajevu i po Zenici a vlasnik je Slovenac i registrovan je u Sloveniji. Doduse, moguce je da taj vlasnik boravi cesto u BIH, ne znam kako to zakon tretira.
UmaX

#2933 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

Ne mozes imat dva prebivalista, niti smijes voziti tudje auto iz druge drzave.

Npr. ako moj rodjak dodje u BiH iz Njemacke sa svojim Njemackim autom, ja ga ne smijem vozit, bez obzira na okolnosti. Cak ni ako je on sa mnom u autu.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2934 Re: Uvoz auta

Post by sime_cipol »

Mislim da je i stranac koji vozi auto u BiH na stranim tablama, a ovdje boravi vise od 180 dana u carinskom prekršaju.
mirsek

#2935 Re: Uvoz auta

Post by mirsek »

UmaX wrote: 25/06/2020 13:32 Ne mozes imat dva prebivalista, niti smijes voziti tudje auto iz druge drzave.

Npr. ako moj rodjak dodje u BiH iz Njemacke sa svojim Njemackim autom, ja ga ne smijem vozit, bez obzira na okolnosti. Cak ni ako je on sa mnom u autu.
E onda ovaj lik ima srece. Mada ne znam kako da ga policija nije bar jednom zaustavila svih ovih godina. On vec godinama vozi na taj nacin. Cak razmislja da uzme bolje auto i da nastavi isto.
high_volume

#2936 Re: Uvoz auta

Post by high_volume »

UmaX wrote: 25/06/2020 13:32 Ne mozes imat dva prebivalista, niti smijes voziti tudje auto iz druge drzave.

A uz punomoć vlasnika?
UmaX

#2937 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

high_volume wrote: 25/06/2020 14:03

A uz punomoć vlasnika?
Nikakva punomoc, ne vrijedi ni ako je s tobom u autu. Jednostavno ne smijes sjest za volan od auta na stranim tablama.

To da nas narod voza slovence, svedjane i slicno svi znamo da voza, a je li legalno, nije.
RagibUzoriti

#2938 Re: Uvoz auta

Post by RagibUzoriti »

Pa kao da obicni policajac zna ( a ne znam da li moze) provjeriti uopste da li je vozilo sa stranim tablicama legalno uopste.

U XY zemalja ako odjavis vozilo i vratis tablice,zadrzat ces saobracajnu tj dokumentaciju od vozila.
Prijavis tablice ukradene ili izradis iste takve na piku za cvaju,dovuces vozilo dole i vozikas se.

Ako imas imalo savjesti onda ces barem ono neko osiguranje divlje platiti,da ne budes bas djoner obraz.

Znam ih tonu koji tako rade :D
high_volume

#2939 Re: Uvoz auta

Post by high_volume »

UmaX wrote: 25/06/2020 14:13
high_volume wrote: 25/06/2020 14:03

A uz punomoć vlasnika?
Nikakva punomoc, ne vrijedi ni ako je s tobom u autu. Jednostavno ne smijes sjest za volan od auta na stranim tablama.

To da nas narod voza slovence, svedjane i slicno svi znamo da voza, a je li legalno, nije.
Ovo je tvoje vlastito mišljenje, ili je utemeljeno nekim zakonom, nekim propisima?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2940 Re: Uvoz auta

Post by bitanga_sa_otesa »

vlastito misljenje, naravno :lol:
UmaX

#2941 Re: Uvoz auta

Post by UmaX »

bitanga_sa_otesa wrote: 25/06/2020 14:25 vlastito misljenje, naravno :lol:
takoe, jer ne znam sto bi bilo ilegalno vozit auto na stranim tablama, tobejarabi

ta vlast pise zakone samo da zajebava posten svijet sto se napatiJo da kupi auto
530i

#2942 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

RagibUzoriti wrote: 25/06/2020 14:17 Pa kao da obicni policajac zna ( a ne znam da li moze) provjeriti uopste da li je vozilo sa stranim tablicama legalno uopste.
Obični policajac nema ovlasti propisane ZOBS-om da reaguje po tom pitanju. Bilo je priče o tim izmjenama, ali nisam siguran da su prošle, dodatak ZOBS-u koji reguliše upravljanje autima stranih tablica.

Ali zato može pozvati carinsku službu koja vrlo dobro zna šta i kako. Samo što se to baš i ne čini uvijek nažalost svih nas koji poštujemo propise i platili smo i plaćamo uvozne dadžbine.
HardCore

#2943 Re: Uvoz auta

Post by HardCore »

Kakva je situacija s uvozom mercedesa iz de, jel ide full pdv i carina? Moze li se za njega dobit euro1?
Seyfo

#2944 Re: Uvoz auta

Post by Seyfo »

Moze li neko da mi da informacije ili bar uputi na instituciju koju bih nazvao i pitao o trenutnoj situaciji sa uvozom auta iz USA i Kanade u BiH? Koje su mogucnosti i procedure? U zadnje vrijeme sam vidio i na cesti i u oglasima dosta auta iz Kanade,cak se vozaju na kanadskim tablicama.
CikCikCikPogodi

#2945 Re: Uvoz auta

Post by CikCikCikPogodi »

I meni trebaju informacije oko emisija, da li se može Ford Crown Victoria 2011., bivsi policijski autu, uvoziti.
https://www.ebay.com/itm/2011-Ford-Crow ... Sw29NfDK1u

All ovdje ako zavrsim u policiji, hoću da ga opremim za svaki slucaj, zastita za branik NYPD stil, radio komanda sa postoljem za tablet ili laptop, kamera naprijed i nazad, i u gepek ladica za oruzje i opremu, reflektor ima vec.

Ovo je zato sto ja zivim u zabacenijem dijelu grada. Napravio bi ja u Wordu sve zabiljeske, koje bi se printale u autu (ima poseban printer kupiti, nije skup, cijena obicnog laser jeta). Tako da policajci na sceni je mogu popuniti. Samo zelim da pokazem kako se lakse posao moze raditi. I to sto Zelin da sam 24/7, cak i kad sam slobodan, pripremljen da reagujem.
HardCore

#2946 Re: Uvoz auta

Post by HardCore »

HardCore wrote: 22/07/2020 19:43 Kakva je situacija s uvozom mercedesa iz de, jel ide full pdv i carina? Moze li se za njega dobit euro1?
Znal ko?
RagibUzoriti

#2947 Re: Uvoz auta

Post by RagibUzoriti »

HardCore wrote: 23/07/2020 13:52
HardCore wrote: 22/07/2020 19:43 Kakva je situacija s uvozom mercedesa iz de, jel ide full pdv i carina? Moze li se za njega dobit euro1?
Znal ko?
Jarane nista ti vise nije relevantno kao info. Uvezao sam iz neke druge drzave dosta vozila( vecinom VW koncern) i uvjek u roku par sati dobijao Euro1 obrazac bez ikakvih problema.
Evo predzadnjeg kojeg sam uvezao nisam mogao dobiti E1.
Nakon njega opet jos jedan, bez ikakvih problema...
CikCikCikPogodi

#2948 Re: Uvoz auta

RagibUzoriti wrote: 23/07/2020 14:25
HardCore wrote: 23/07/2020 13:52
Znal ko?
Jarane nista ti vise nije relevantno kao info. Uvezao sam iz neke druge drzave dosta vozila( vecinom VW koncern) i uvjek u roku par sati dobijao Euro1 obrazac bez ikakvih problema.
Evo predzadnjeg kojeg sam uvezao nisam mogao dobiti E1.
Nakon njega opet jos jedan, bez ikakvih problema...
Moze li se Ford Explorer ili Taurus uvoziti tj. ovi noviji, gledam na aukcijama policijske. U Europi su ponovo poceli prodavati Explorera ali samo hybrid.
AKK

#2949 Re: Uvoz auta

Post by AKK »

CikCikCikPogodi wrote: 23/07/2020 11:23 da li se može Ford Crown Victoria 2011., bivsi policijski autu, uvoziti.
Ovo niti ima euro norma niti je Euro 5. Tako da je teško uvoziti tako auto.
CikCikCikPogodi

#2950 Re: Uvoz auta

AKK wrote: 23/07/2020 15:03
CikCikCikPogodi wrote: 23/07/2020 11:23 da li se može Ford Crown Victoria 2011., bivsi policijski autu, uvoziti.
Ovo niti ima euro norma niti je Euro 5. Tako da je teško uvoziti tako auto.
Pitanje je kakva je regularnost. Vidim da ih ima na mobile.de. Jos se prodaju sa full policijskom opremom, vjerovatno jer se oslobadaju carina kao u BiH, ali upitna je legalnost toga u EU, vidio sam da ih neki ljudi znaju vozati sa full opremom ko atrakciju. Da svane jedan od NYPD-a, zagrizao bi ga za branik, ali volio bi ga kupiti da pritisak dizem pojedinim ljudima.
Post Reply