Isaiah4110 wrote: ↑24/06/2020 18:18
li bila je jos gora stvar, 2 sorca i 2 majice 95 KM sa postarinom sa sportdirect, preko dhla islo, otislo na carinski, zovu me, 85 KM svi troskovi
Sve razumijem, ali neznanje nije izgovor. DHL i slični imaju svoju taksu koja iznosi 50KM, dok BHP vodi carinski postupak po skracenom postupku. Prema tome, imaš izbor između dva zla, da prepustis carinejnej BHP i da ti naplate te 3.5KM, ili da otkupis carinsku dokumentaciju i da ti to uradi bilo koji spediter za 50KM.
Ja ne branim poštu, ali moramo se informisati, znati naša prava i obaveze, pa onda tražiti bolje, a ne uzimati ono što nam se sviđa, a kukati na ono što smatramo da ne treba. Evo, da nam uvedu EU pravila, pa da naplaćuju carinu na 22 eura, a PDV, ja mislim na 50e, uz obavezne fitosanitarne provjere, uništavanje kopija na naš račun i slično.
kabal1337 wrote: ↑24/06/2020 18:30
Meni jednom za artikal u vrijeme kada je bio prag 50 KM, nisu htjeli cariniti kacigu( cca 200 KM vrijednosti) i ja pitao firmu koja mi je poslala artikal da li su dobili natrag-nisu. Hladno neko klepio sebi.
Ja bih sa nekih 95% sigurnosti rekao da lažu. Ta pošiljka je imala svoj TN broj i gotovo nemoguće ukrasti robu, jer pošiljaoc mora pokrenuti proceduru, a BHP dostaviti izvještaj šta se desilo sa pošiljkom. Ako su je oni izgubili i nisu odaslali nazad pošiljaocu, osiguranje će pokriti troškove pošiljaocu, a pošte između sebe nadoknaditi troškove.
Da, poštari kradu, ali to je većinom pošiljke bez broja za praćenje, jer ne možeš dokazati da je ušlo u državu i može se reći da je ukradeno negdje u međunarodnom transportu.
kabal1337 wrote: ↑24/06/2020 18:30
Meni jednom za artikal u vrijeme kada je bio prag 50 KM, nisu htjeli cariniti kacigu( cca 200 KM vrijednosti) i ja pitao firmu koja mi je poslala artikal da li su dobili natrag-nisu. Hladno neko klepio sebi.
Vidiš, i za to postoji zakon, koji smo im MI OMOGUĆILI DA KREIRAJU, bez provjera, a kaže da carinik ima diskreciono pravo da ODBIJE FAKTURU i da carini prema katalogu. Zašto? Pa recimo ti kupuješ Samsung S10 koji košta 1000 eura, ali se dogovoriš s prodavačem da s jednog računa platiš 100e a s drugog ostatak. Ti predočiš tu fakturu od 100e i očekuješ da je prihvate? Malo sutra, ne rade u carini glupi ljudi (da, ponekad bezobrazni), te neće prihvatiti tu fakturu.
Ovaj zakon je dobar, ali nedostaje nadzor, pa da ista pravila važe za sve nas.