Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#20251 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

TESLA_EDISON wrote: 24/06/2020 11:21
avijon wrote: 24/06/2020 11:14
TESLA_EDISON wrote: 24/06/2020 11:06

Svega 4 nova slučaja :thumbup:
Al kakav manipulatirski naslov onda :lol: :lol: Znaci ovih 11 je ubrojano i jucer il kad vec u neku vijest za KS?
To ti ja pričam. I onda se čudimo što nam je rampa na granicama.
Trudim se ne ulaziti u diskusiju s tobom, ali zaista mislis da Institut Robert Koch preporuke daje na osnovu naslova s Klixa?
laik1981

#20252 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 24/06/2020 11:05

Procitaj clanak koji sam postavila. Bukvalno adresira sve sto si naveo/la. Ili ipak ne citas nista vec samo ponavljas mantru?
Meni ne trebaju clanci da bih razmisljao i iznosio svoje misljenje.. Clanci ko clanci.. Jedni ovako, drugi onako..
Mogy87

#20253 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 24/06/2020 11:37

Procitaj clanak koji sam postavila. Bukvalno adresira sve sto si naveo/la. Ili ipak ne citas nista vec samo ponavljas mantru?
Meni ne trebaju clanci da bih razmisljao i iznosio svoje misljenje.. Clanci ko clanci.. Jedni ovako, drugi onako..
Onda ti ne treba ni misljenje strucnjaka poput Igora Rudana? Jer ti znas koliko i on :thumbup: sve jasno
Da ne bude zabune ovo je retoricko pitanje. :)
zubi

#20254 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Mogy87 wrote: 24/06/2020 11:40

Onda ti ne treba ni misljenje strucnjaka poput Igora Rudana? Jer ti znas koliko i on :thumbup: sve jasno
Ti to sve sam? Aferim!

Tja ko kad nismo svi isti, neko mora u skolu da uci, a neko sve sam... :D
Tesla Edison

#20255 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Mogy87 wrote: 24/06/2020 11:24
TESLA_EDISON wrote: 24/06/2020 11:21
avijon wrote: 24/06/2020 11:14

Al kakav manipulatirski naslov onda :lol: :lol: Znaci ovih 11 je ubrojano i jucer il kad vec u neku vijest za KS?
To ti ja pričam. I onda se čudimo što nam je rampa na granicama.
Trudim se ne ulaziti u diskusiju s tobom, ali zaista mislis da Institut Robert Koch preporuke daje na osnovu naslova s Klixa?
A bem mu ga, jeste li fakat ograničeni ili čovjek vam sve mora crtati? Bez uvrede ali stvarno ne razumijem vas.

Ko je rekao da Robert Koch čita Klix? Stvar je opšte atmosfere koja se stvara, opšteg imidža kao nesigurne zemlje. Klix objavi manipulativan broj, na to se nadovežu svi mogući portali, epidemiolozi krenu u kuknjavu i eto ti pogrešne slike.

Na kraju krajeva Robert Koch je uveo to što je uveo jer ne postoje zvanične DRŽAVNE institucije koje bi dale tačne i provjerene podatke. Nemamo državno Ministarstvo zdravstva. Oni su nam uveli rampu iz razloga što nemaju nikakvih pouzdanih podataka o nama. Ne zanima Njemačku naš Dejton i federalni nivoi. Njh zanima država al od države nema nikakavih podataka. Dakle, ako nema podataka, udari rampu, zašto rizikovati?

Hrvatska i Slovenija su druga priča. Tu su politički razlozi kojima ovakvi medijski natpisi itekako idu na ruku.
laik1981

#20256 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ne znam ja nista.. Za pola sata dodje neki drugi covjek iz struke i kaze nesto drugacije.. Iz WHO dodje informacija da asimptomacni rijetko sire virus, a za dva dana iz te iste WHO se neko drugi ogradi od te izjave i tvrdi suprotno.. Iste primjere izjava smo imali za maske, za ogranicavanja kretanja itd.. Svi biraju kome ce vjerovati, a izjave precesto ciste kontradiktornosti.. Koliko onda ima smisla citati raznorazne clanke u kojima se precesto izvlaci iz konteksta i objavljuje ono sto novinar misli da treba poslati kao poruku?
Mogy87

#20257 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 24/06/2020 11:47
Ne znam ja nista.. Za pola sata dodje neki drugi covjek iz struke i kaze nesto drugacije.. Iz WHO dodje informacija da asimptomacni rijetko sire virus, a za dva dana iz te iste WHO se neko drugi ogradi od te izjave i tvrdi suprotno.. Iste primjere izjava smo imali za maske, za ogranicavanja kretanja itd.. Svi biraju kome ce vjerovati, a izjave precesto ciste kontradiktornosti.. Koliko onda ima smisla citati raznorazne clanke u kojima se precesto izvlaci iz konteksta i objavljuje ono sto novinar misli da treba poslati kao poruku?
Pa upravo o tome Rudan i pise. Kako se mijenjalo misljenje struke. Ovdje se, vjeruj mi, nista ne izvlaci iz konteksta. Zato je dugacki "dosadni" clanak koji je vecini ljudi mrsko citati. Rudan ima svoju kolumnu koju pise bez uredjivanja od stane novina.
Tesla Edison

#20258 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Eno na klix brojaču 59 u BiH :-). Priheftali i retestirane ko od šale. :lol: :lol: :izet:

Samo da je što veća brojka da nam naše BoleBole mogu biti mirne i spokojne u izolaciji do vakcine (ali 100% efikasne) :lol:
Casual's

#20259 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

"Ovo je još uvijek prvi val u čitavoj Evropi, samo se mijenjaju mjesta udara, ali u Bosni je došlo do žestokog pogoršanja. Ako pogledate na portalu Klix.ba koji evidentira broj oboljelih iz dana u dan, vidi se da je ovo treća krivulja od početka i da je najžešća, a tek je počela rasti. Za vikend su evidentirana 93 oboljela, što je najveći broj oboljelih u jednom danu i zbog toga se svi moramo zabrinuti jer nema ni političke ni socijalne odgovornosti“, kaže Arapović.
jaoooo :-)
Horke

#20260 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horke »

TESLA_EDISON wrote: 24/06/2020 11:59 Eno na klix brojaču 59 u BiH :-). Priheftali i retestirane ko od šale. :lol: :lol: :izet:

Samo da je što veća brojka da nam naše BoleBole mogu biti mirne i spokojne u izolaciji do vakcine (ali 100% efikasne) :lol:
Ili si ti pogresno shvatio? Na vise mjesta kaze 15 novih slucajeva. 11 retestiranih. 2 izlijecena.

Koji dio u ovo "novi" ti nije jasan?
Tesla Edison

#20261 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Casual's wrote: 24/06/2020 12:02 "Ovo je još uvijek prvi val u čitavoj Evropi, samo se mijenjaju mjesta udara, ali u Bosni je došlo do žestokog pogoršanja. Ako pogledate na portalu Klix.ba koji evidentira broj oboljelih iz dana u dan, vidi se da je ovo treća krivulja od početka i da je najžešća, a tek je počela rasti. Za vikend su evidentirana 93 oboljela, što je najveći broj oboljelih u jednom danu i zbog toga se svi moramo zabrinuti jer nema ni političke ni socijalne odgovornosti“, kaže Arapović.
jaoooo :-)
Gdje si ovo našao? :D

EDIT: Našao :D
Last edited by Tesla Edison on 24/06/2020 12:09, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#20262 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Horke wrote: 24/06/2020 12:03
TESLA_EDISON wrote: 24/06/2020 11:59 Eno na klix brojaču 59 u BiH :-). Priheftali i retestirane ko od šale. :lol: :lol: :izet:

Ili si ti pogresno shvatio? Na vise mjesta kaze 15 novih slucajeva. 11 retestiranih. 2 izlijecena.

Koji dio u ovo "novi" ti nije jasan?
U posljednja 24 sata, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom.
Kod 11 osoba, zaraženih ranije, retestiranjem je potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Jutros su stigli rezultati za 198 testiranih osoba, među kojima je navedenih 15 osoba bilo pozitivno na ovaj virus. Dvije osobe su izliječene.
Dakle da nacrtam i obojim:

Ukupno testirano: 198
Ukupno pozitivno: 15
Ukupno retestirano pozitivno: 11
Ukupno retestirano negativno: 2

Ukupno NOVIH slučajeva: 4

Dakle 15 - 11 = 4 jer je 11 + 4 = 15
Horke

#20263 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horke »

Klixovi novinari inace vaze za pismene.

Ja ti kazem drugi portali javljaju o 15 novih (znaci novih) slucajeva.
Tesla Edison

#20264 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Horke wrote: 24/06/2020 12:10 Klixovi novinari inace vaze za pismene.

A da slučajno ne prepisuju jedni od drugih?

Ravnam se po Klixu jer njegove podatke koriste i propaga..., ovaj, epidemiolozi i po ovom članku, u KS je 4 slučaja.

Evo i Jurica je za lockdown:

"Izrazivši zabrinutost on napominje da medicinska struka nije bila saglasna s naglim popuštanjem mjera."

Jučer propagandisti trube da je virus oslabio a propagandista iz Hercegovine (Jurica) sam protiv svih :-) :-) :

"Upozorio je i na činjenicu da virus nije mutirao i nije blaži nego što je bio. Ističe da je on opasan kao i na samom početku i da može biti poguban za ugrožene skupine."

Prije par dana, drugi epidemiolozi:

Dr. Nakaš: Po riječima dr. Nakaša promjene koje su se u međuvremenu desile kod virusa dovele su do toga da su sadašnje kliničke slike oboljelih blaže
Dr. Sršen: Sršen je pojasnila kako bi se virus mogao pretvoriti, kao i neki ranije, u dio nas, našeg života i postati običan respiratorni virus koji daje prehladu. Dodala je kako je pozitivno to što i zaraženi kojima je potrebna hospitalizacija, ne završavaju na respiratorima i nemaju toliko kritičnu kliničku sliku.

J L Z struke i .....

Kako je krenula pandemija, dvije iste izjave, sva ista mišljenja, nismo imali.
laik1981

#20265 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/infekto ... /200624013
Evo i braci hrvatima iz Hercegovine krivi bosanci :-) Njima nije dolazila dijaspora, oni se pridrzavaju distance i postuju sve mjere, nikako ne sjede po kaficima i neokupljaju se.. Ovo sve vise pocinje prelaziti sve granice zdravog razuma.. Jurice znas ti dobro sto je korona gotovo pa iscezla u onim dijelovima gdje se koristi domovnica, tako da prestani da vrijedjas neciju inteligenciju..
Horke

#20266 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horke »

TESLA_EDISON wrote: 24/06/2020 12:19

Ravnam se po Klixu jer njegove podatke koriste i propaga..., ovaj, epidemiolozi i po ovom članku, u KS je 4 slučaja.

"Izrazivši zabrinutost on napominje da medicinska struka nije bila saglasna s naglim popuštanjem mjera."

Jučer propagandisti trube da je virus oslabio a propagandista iz Hercegovine (Jurica) sam protiv svih :-) :-) :

"Upozorio je i na činjenicu da virus nije mutirao i nije blaži nego što je bio. Ističe da je on opasan kao i na samom početku i da može biti poguban za ugrožene skupine."

Dr. Nakaš: Po riječima dr. Nakaša promjene koje su se u međuvremenu desile kod virusa dovele su do toga da su sadašnje kliničke slike oboljelih blaže
Dr. Sršen: Sršen je pojasnila kako bi se virus mogao pretvoriti, kao i neki ranije, u dio nas, našeg života i postati običan respiratorni virus koji daje prehladu. Dodala je kako je pozitivno to što i zaraženi kojima je potrebna hospitalizacija, ne završavaju na respiratorima i nemaju toliko kritičnu kliničku sliku.

J L Z struke i .....

https://covid19.fmoh.gov.ba/novost/170/ ... d-covid-19

Nije 15. Vec 17.
Tesla Edison

#20267 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12 sati), u Federaciji BiH testirano je 868 uzoraka, od kojih je 44 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.
Jel moguće da nema retestiranih? Ima ali ne prikazuju, pumpaju brojke.

I nisu pozitivni na COVID-19 već na SARS-CoV-2. COVID je teška upala pluća izazvana SARS-CoV-2 virusom, kao što je SIDA bolest imunog sistema uzrtokovana HIV virusom. Ako je neko bez simptima on nikako ne može imati COVID-19.
Tesla Edison

#20268 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Horke wrote: 24/06/2020 12:25
TESLA_EDISON wrote: 24/06/2020 12:19

J L Z struke i .....

https://covid19.fmoh.gov.ba/novost/170/ ... d-covid-19

Nije 15. Vec 17.
Vjeruj mi, nešto razmišljam, tačno bih volio sve da nas zatvore i da niko ne može mrdnuti nekih 2-3 mjeseca minimalno. Sve da stane i da vidimo onda šta će portali pisati i koga će optuživati za totalni fijasko svega. Oni misle da će profitirati od lockdown-a, da to na njih ne utiče. Kad padne ekonomija i oni su donji. Nema marketinga, nema prihoda pa neka im onda epidemiolozi pomognu da prežive. Bitno je da ne fasuju prehladu, jebo pare, jebo ostalo.
Kaligrafija

#20269 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Kaligrafija »

laik1981 wrote: 24/06/2020 12:22 https://www.klix.ba/vijesti/bih/infekto ... /200624013
Evo i braci hrvatima iz Hercegovine krivi bosanci :-) Njima nije dolazila dijaspora, oni se pridrzavaju distance i postuju sve mjere, nikako ne sjede po kaficima i neokupljaju se.. Ovo sve vise pocinje prelaziti sve granice zdravog razuma.. Jurice znas ti dobro sto je korona gotovo pa iscezla u onim dijelovima gdje se koristi domovnica, tako da prestani da vrijedjas neciju inteligenciju..
Image
palermo

#20270 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

laik1981 wrote: 24/06/2020 12:22 https://www.klix.ba/vijesti/bih/infekto ... /200624013
zašto je iščezla u hercegovini ???
laik1981

#20271 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

palermo wrote: 24/06/2020 12:38
Pa po Jurici imaju 7 aktivnih zarazenih i to sve direktni kontakti sa ljudima iz Bosne :-) Nema ovo veze sa politikom nikako, sa cinjenicom da 90% turizma u Hercegovini ovisi o turistima iz Hrvatske, i sa cinjenicom da 100% hrvata u Hrcegovini koristi hrvatsku domovnicu..
Tesla Edison

#20272 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

laik1981 wrote: 24/06/2020 12:42
Pa po Jurici imaju 7 aktivnih zarazenih i to sve direktni kontakti sa ljudima iz Bosne :-) Nema ovo veze sa politikom nikako, sa cinjenicom da 90% turizma u Hercegovini ovisi o turistima iz Hrvatske, i sa cinjenicom da 100% hrvata u Hrcegovini koristi hrvatsku domovnicu..
A jesi li primjetio kako Jurica se žali da nema graničnih kontrola između kantona? Jurica bi se malo igrao separatizma :-)
geralt

#20273 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Mogy87 wrote: 24/06/2020 09:01
sinuhe wrote: 24/06/2020 08:41 Gdje se toliki ljudi zaraze? Kao da nije doslo do ekonomske krize. Nece se niko zaraziti odlaskom do prodavnice vec druzenjem u zatvorenim prostorijama i to u po ljeta.
Nece ni odlaskom u kafic prema uputama. Ali prilikom pijanke do u gluho doba noci hoce. Neminovan obilazak familije bez ikakve predostroznosti, a kad znas da si dosao iz podrucja sa velikim brojem zarazenih i slicno. Veoma je zanimljivo stajaliste jednog od forumasa koji kaze da je kontrolisana zaraza dobra stvar, ali ako se ogranici na mlade i zdrave. Ali tada nema obilaska roditelja, nana i deda.
Zaraze se ljudi i u kancelariji, fabrickom pogonu, tramvaju, autobusu, opstinskoj salter sali... Zaraze se i djeca u vrticu pa donesu kuci. A nista od toga ne mozes ukinuti bez teskih posljedica po drustvo. Cak je i obilazak familije neophodan za psihicko zdravlje, ne moze covjek sve staviti na pauzu godinu dana.

Ne moze se bas sve svaliti na nargile i nocne klubove.
palermo

#20274 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

laik1981 wrote: 24/06/2020 12:42
Bezveze lupaš (ne zahmeti na ovome). Istina je da u ovom trenutku imaš samo sedam aktivnih slučajeva u Mostaru i večinom su (ne znam jesu lki svi, ali ne vidim što se ne bi vjerovalo dr. Arapoviću) vezani za Bosnu. Prvi slučaj neakon mjesec dana corone je bila nena koja je otišla na Bajrma kod brata u Zenicu. A vezano za turizam, i Međugorje i Mostar sve je potpuno prazno tako da baš ne vidim neku korist. Jedino ko može donekle profitirati je Neum, al on bi svakako ove godine mogao biti pun, ta razliku od susjednih hrvatskih mjesta.
Ako bih ja mogao nagađati što u ovom trenutku ima manje u hercegovini, onda bi par razloga naveo:

1. klima, ovdje je ipak toplije (evo u ovom trenutku je u Mostaru preko 30 stepeni) sve se odvija vani, ja ne znam kada sam ušao u zatvoren prostor osim kada odem na minut.dva u prodavnicu
2. Zahvaljujući lošem iskustvu sa početka pandemije ovdje se narod manje više pridržava osnovnih mjera. Ovih dana me posao vodio i u Sarajevo, i u Crnu goru i moram reći da se nigdje toliko maske ne nose kao u Mostaru. To naravno ne znači da se u potpunosti poštuju preporuke, ali nekog uticaja ima. I u bolnicama se, opet manje više, poštuju maske i oprema koju je potrebno da koristi medicinsko osoblje.
3. Vjerovatno, najvažniji. puka sreća, sutra može ovdje buknuti...
daddy-kool

#20275 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/infekto ... /200624013
Jurica Arapović

On smatra kako je ukidanje mjera zaštite doprinijelo pogoršanju situacije, jer, kako objašnjava, uglavnom se radi o uvezenim slučajevima, a razvijanje porodičnih klastera dovelo je do lokalne transmisije.

"Velika je konekcija Srednje Bosne, ljudi su većinom vani, po Njemačkoj, Švedskoj i po skandinavskim zemljama, a vraćali su se za praznike i oni su importirali veći broj slučajeva, koji su dospjeli do velikih fabrika i pogona što je dovelo i do širenja virusa. Tako je bilo u Tešnju, Modruči, Živinicama i ostalim mjestima koja su pogođena epidemijom“, pojašnjava Arapović za Klix.ba.

Upozorio je i na činjenicu da virus nije mutirao i nije blaži nego što je bio. Ističe da je on opasan kao i na samom početku i da može biti poguban za ugrožene skupine.
Dobar Arapović. :thumbup:

Mene brine što povećanje broja zaraženih ne prati povećanje broja testiranih, nego se samo procenat pozitivnih u odnosu na testirane povećava. Doći ćemo do tačke zasićenja gdje nećemo moći detektovati stvarni porast broja inficiranih na ovaj način i pomislićemo da smo dostigli novi plato, a realnost će biti nešto sasvim drugo. Ako bi se mogli voditi epidemiološkom observacijom da je broj detektovanih tek desetina stvarno zaraženih, a što je potvrđeno serološkim studijama, mi bi trenutno mogli imati oko 1000 novozaraženih dnevno. To bi po donjoj krivoj moglo biti stanje od prije 5-7 dana unazad, jer je to prosjek vremena od infekcije do pojave simptoma/detekcije.

Image
Locked