palermo wrote: ↑24/06/2020 11:56
high_volume wrote: ↑24/06/2020 11:40
Prema ovom dokumentarnom filmu, iz januara 2020. godine, krivci za raspad Jugoslavije, posredno, su Slovenci i Hrvati, odnosno njeni komunisti - delegati Slovenije i Hrvatske na vanrednom 14. Kongresu SKJ. Bili su protivnici načina odlučivanja u donošenju odluka, tražili su konsenzus, a imali su demokratski centralizam, koji je značio prava na raspravu i drugačije mišljenje, ali i obavezu provođenja odluka većine nakon glasanja. Prethodno je Srbija ustavnim amandmanima poništila pravo na veto njenih pokrajina. Nakon te odluke, Slovenija je smatrala da je Srbija krenula u stvaranje Velike Srbije, ovi su smatrali da je tim ustavnim promjenama Srbija postala jedinstvena Srbija, i onda je i Slovenija počela sa promjenama svog ustava amandmanima, i promjenu svih zakona koji nisu bili definisani Ustavom SFRJ. Ovi amandmani značili su potpunu nezavisnu i slobodnu republiku Sloveniju, odnosno da može naspustiti Jugoslaviju kada poželi, što nije odgovaralo drugim republikama. U septembru 1989. Skupština Slovenija je donijela novi Ustav, četiri mjeseca prije 14. Vanrednog kongresa SKJ. Na tom 14. Kongresu, nakon dva dana rasprava, delegati Slovenije su napustili Kongres.... Nakon godinu i po dana od tada, Jugoslavija se počela raspadati ratom...
Ima još mnogo... Ovaj dokumentarac se mora pogledati!
palermo wrote: ↑24/06/2020 08:51

ovo nisi ozbiljno napisao jel de ?
Zašto pitaš? Osim moje konstatacije da su, prema dokumentarcu, posredni krivci delegati Slovenije i Hrvatske na kongresu SKJ, sve ostalo napisano je sadržaj izjava učesnika ovog dokumentarca.
Trebao bi najprije pogledati film, pa onda ulaziti u raspravu. Ne možeš ovako napamet...
U dokumentarnom filmu govore učesnici 14. vanrednog Kongresa SKJ, oni koji su danas živi i neki istoričari čiji su komentari svedeni samo na datume i sl. Film treba pogledati. Napravljen je prije pola godine
Pa pogledao sam ja film, ali nisam morao. Ja se i sada sjećam te noći, čitava Jugoslavija je gledala to na TV, sjećam se kada je u dva sata po noći objavljeno da i delgacija SK BIH takođe napiušta Kongres kakvo je olakšanje bilo u mojoj kući, kako mi je rahmetli stari sve vikao po kući, tako je Nijaze,.....i vjeruj mi nije bilo tako samo u mojoj kući..
Mislim, gdje je u ovoj priči što ispriča RTS, 8 sjednica CK Srbije i smjena Dragiše Pavlovića, antibiroktarska revolucija, horde što mintinguju pred Skupštinama u Novom Sadu, u Titogradu.....gdje su intsalirana rukovdstva SK Kosova na čelu sa čuvenim Rahmanom Morinom, gdje je u ovoj priči hrvatska šutnja koja je prethodila jačanju hrvatskog nacionalizma....gdje su prijetnje događanjima naroda u Sarajevu, sjednice CK SK BIH i istupa Miće Carevića, Darinke Đurašković....i onih upita, pa hoće li im netko odgovoriti (pa odgovoirše i Nijaz Skenderagić, i Filip Vuković)...pa ekonomskkog bojkota Slovenije od strane Srbije......
Ovo je tako pojednostavljeno i jednostrano tumačenje da ga zaista ne bi trebao uzimati previše u obzir...
Ovo što sada pišeš, to je iz drugog filma, o 8. Sjednici CKSrbije i drugih. Ja pišem o 14. vanrednom Kongresu SKJ na kojem je delegacija Slovenije i Hrvatske napustila raspravu nakon dva dana, i nakon čega je i skoro pa prestao postojati Savez komunista, sve se počelo raspadati...
Ciril Ribičič kaže da su u Beograd i došli s planom da naspsute Kongres, ukoliko im ne udovolje uslovima. Raif Dizdarević to isto tako govori. Milan Kučan kaže da je razgovarao sa Ivicom Račan i rekao mu za najmeru prijveremenog napuštanja Kongresa, na šta je Račan popizdio, ali je kasnije i on odveo svoju delegaciju s Kongresa. Itd. Mislim da je film poprilično objektivno prikazao događaje iz tog vremena.
Proteklo je 30 godina, mnoge stvari su zaboravljene, sad ih se prisjećam i ja. Iz današnje perspektive, izgleda sve rješivo, i ta rasprava na Kongresu, i kasnije dešavanje u CK Srbije, i Gazimestan, i ratovi... Sve se moglo riješiti razgovorima i dogovorima, greška su bili ljudi na određenim pozicijama, njihovi lični interesi i idiotske pobude. Politička sljepoća, zapravo, u kojoj interes svog kruga stavlja ispred interesa šire zajednice. Tako nam je i u BiH danas...