Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post Reply

Tko(što) je kriv za raspad Jugoslavije ?

Njen loš sistem i gušenje demokracije
45
19%
Nacionalisti sa svake strane
152
63%
Jednostavno joj istekao rok trajanja
45
19%

Total votes: 242

ekvivalent

#426 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by ekvivalent »

Vidis, kako se tebi lako slizati sa hrvatskim domoljubom koji ne da na Tudjmana. :-)
Upravo o takvim likovima, kao sto ste vas dvojica ovdje, ja i pishem jer upravo ta i takva oblizivanja su me i kostala gubitka dvije domovine!
Smetam ti ja koji sam za to da svaki covjek, kojemu je BiH na srcu bez pretjeranog isticanja nekih svojih posebnosti (sto, po svojoj definiciji proizvodi isticanja onih drugih a to opet neminovno vodi ka nacionalizmu i shovinizmu, posebno medju nasim ljudima) a ne smeta ti covjek kojemu je toliko stalo do toga da istakne svoje domoljublje i brigu zbog napada na vrhovnika mu...

I koliko puta vise reci? Jesam! Bio sam i jesam opozicija ljudima koji su na vlasti od 1990. i kao takav pretpostavljam da je, u demokratiji koje su vam puna usta, potpuno normalno da iznosim sav prljav vesh doticnih! A samo tipovi poput vas, koji zapravo pojma nemaju o tome sta je prava demokratija, napade na vladajucu strukturu smatraju napadom na drzavu, narod, vjeru! :zzzz:
Ocito niste ni svjesni toga, ali upravo ste vas dva sa svojim stavovima, predstavnici onog najcrnjeg recidiva komunisticke ideologije koji se moze i zamisliti! :roll:
[/quote][/quote]
oo vodeni ja se taman ponadao kad ono ope' :-)
kako ti bolan ne dosadi pricati o necijoj nesvjesti cim se taj neko ne poklapa s tvojim politickim uvjerenjima
uopce ne kontam kako me stavi u istu ravan s pristalicama krivoustog,kako me uopste stavljas u kosh s bilo cijim pristalicama
sto se mene tice napadaj vladajucu strukturu svugdje gdje za to imas pravo,imas moju podrsku
samo kad budes napadao sjeti se da partija koju nudis kao alternativu sjedi u opoziciji od rata na ovamo, osim naravno u periodu alzirske grupe,(sto naravno nije slucajnost)
sjeti se da od rata na ovamo imaju jednog generala koji je sve bitke izgubio i jos uvijek je na celu kolone
pa se onda sjeti da bez realne opozicije nemas ozbiljnu vlast
kad si vec tako samosvjestan :wink:
jeza u ledja

#427 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by jeza u ledja »

ekvivalent wrote:oo vodeni ja se taman ponadao kad ono ope' :-)
kako ti bolan ne dosadi pricati o necijoj nesvjesti cim se taj neko ne poklapa s tvojim politickim uvjerenjima
uopce ne kontam kako me stavi u istu ravan s pristalicama krivoustog,kako me uopste stavljas u kosh s bilo cijim pristalicama
sto se mene tice napadaj vladajucu strukturu svugdje gdje za to imas pravo,imas moju podrsku
samo kad budes napadao sjeti se da partija koju nudis kao alternativu sjedi u opoziciji od rata na ovamo, osim naravno u periodu alzirske grupe,(sto naravno nije slucajnost)
sjeti se da od rata na ovamo imaju jednog generala koji je sve bitke izgubio i jos uvijek je na celu kolone
Dva posta tvoja procitah i u oba spominjes 'alzirsku grupu'. Ne kontam kakve to ima veze sa temom?
ekvivalent

#428 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by ekvivalent »

jeza u ledja wrote:
Dva posta tvoja procitah i u oba spominjes 'alzirsku grupu'. Ne kontam kakve to ima veze sa temom?
s temom nema upravu si
ali s kontekstom ima pravo plaho
citati i dalje :wink:
jeza u ledja

#429 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by jeza u ledja »

ekvivalent wrote:
jeza u ledja wrote:
s temom nema upravu si
ali s kontekstom ima pravo plaho
citati i dalje :wink:
Kakve veze ima s kontekstom?
Vodenjak

#430 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Vodenjak »

ekvivalent wrote:
Vodenjak wrote:Vidis, kako se tebi lako slizati sa hrvatskim domoljubom koji ne da na Tudjmana. :-)
Upravo o takvim likovima, kao sto ste vas dvojica ovdje, ja i pishem jer upravo ta i takva oblizivanja su me i kostala gubitka dvije domovine!
Smetam ti ja koji sam za to da svaki covjek, kojemu je BiH na srcu bez pretjeranog isticanja nekih svojih posebnosti (sto, po svojoj definiciji proizvodi isticanja onih drugih a to opet neminovno vodi ka nacionalizmu i shovinizmu, posebno medju nasim ljudima) a ne smeta ti covjek kojemu je toliko stalo do toga da istakne svoje domoljublje i brigu zbog napada na vrhovnika mu...

I koliko puta vise reci? Jesam! Bio sam i jesam opozicija ljudima koji su na vlasti od 1990. i kao takav pretpostavljam da je, u demokratiji koje su vam puna usta, potpuno normalno da iznosim sav prljav vesh doticnih! A samo tipovi poput vas, koji zapravo pojma nemaju o tome sta je prava demokratija, napade na vladajucu strukturu smatraju napadom na drzavu, narod, vjeru! :zzzz:
Ocito niste ni svjesni toga, ali upravo ste vas dva sa svojim stavovima, predstavnici onog najcrnjeg recidiva komunisticke ideologije koji se moze i zamisliti! :roll:
Ovo je vec delirijum, dragi moj, do juce samo nerEvozni @ekvivalentu... :wink:

Kad i u kom kontekstu ja pominjem bilo kakvu partiju kao alternativu ovima koje, kao, ni ti ne volis? :-) :lol:
ekvivalent

#431 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by ekvivalent »

Vodenjak wrote:
ekvivalent wrote:
Vodenjak wrote:Vidis, kako se tebi lako slizati sa hrvatskim domoljubom koji ne da na Tudjmana. :-)

Ovo je vec delirijum, dragi moj, do juce samo nerEvozni @ekvivalentu... :wink:

Kad i u kom kontekstu ja pominjem bilo kakvu partiju kao alternativu ovima koje, kao, ni ti ne volis? :-) :lol:
hmm menscini od kad sam ja na ovom forumu
a to traje podugo,mislim to moje forumovanje i tvoja politicka opredjeljenost :wink:
neUrozni vodeni :-)
Vodenjak

#432 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Vodenjak »

ekvivalent wrote: hmm menscini od kad sam ja na ovom forumu
a to traje podugo,mislim to moje forumovanje i tvoja politicka opredjeljenost :wink:
A jesi li ti u stanju da diskutujes o konkretnim stvarima, vezanim za temu, da odgovaras na stavove ljudi, bez da se kacis za njihova politicka opredeljenja?
Znaci li to da bi, ako bi nas dva na kojoj sportskoj temi navijali za razlicite klubove, ti razloge nalazio u mojim simpatijama prema SDP-u? :-)

Stvarno delirijum... :wink:
ekvivalent

#433 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by ekvivalent »

Vodenjak wrote:
ekvivalent wrote: hmm menscini od kad sam ja na ovom forumu
A jesi li ti u stanju da diskutujes o konkretnim stvarima, vezanim za temu, da odgovaras na stavove ljudi, bez da se kacis za njihova politicka opredeljenja?
Znaci li to da bi, ako bi nas dva na kojoj sportskoj temi navijali za razlicite klubove, ti razloge nalazio u mojim simpatijama prema SDP-u? :-)

Stvarno delirijum... :wink:
i onda meni kaze delirijum :-) i demagog :-)
kojim konkretnim stvarima
hajd bar se vrati stranicu ili dvije nazad pa vidi o cemu opce razgovaramo
i ovako me zbunjuje ta tvoja konfuzija
post prije nisi politicki obojen,sad jesi simpatizer,pred izbore bio si clan i aktivista
sekira me ta tvoja konfuzija i neuroza
to inace nikad nije dobra kombinacija :-)
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#434 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Što je uništilo Jugoslaviju ? :? :-?

Nista. :roll:
Ona jos uvjek postoji. :(
Doduse, dobrano preuredjena po mjeri domace oligarhije i MAFIJE. :D :x
mostarac

#435 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by mostarac »

Prozor wrote:
mostarac wrote:
Prozor wrote:Haag je priznata internacionalna institucija, za razliku od the zeitgeist movement ili ostalog smeca kojim se hranite.
dobro je neko prokuzio namjeru iza ovih prica o strancima i zavjerama, ko nas bre zavadi

cek cek je li to ona institucija koja nije donije presudu za agresiju na BiH i koja je rekla da je genocid bio samo u Srebrenici, a da nam se trnopolje, omarska, manjaca, bijeljina, sarajevo samo onako ponekad pricine pred ocima?
Ne, to je ICJ. Ovo je ICTY.
ma ja nije sija nego vrat :D
Ovo je medjunarodni sud pravde, a ovo medjunaradni tribunal za jugoslaviju, a gazda je isti.
mostarac

#436 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by mostarac »

ekvivalent wrote:
Replay wrote:
Vodenjak wrote: E tako...
Sa ovim se tema moze lagaHno i zatvoriti! :wink:
Pa to je tvoja razina ,takve tlapnje tebe zadovoljavaju ,ne iznenađuje tvoja oduševljenost tim tkenjanjem... :thumbup:
pa vidis njemu je bitno da se u ovaj jedan te isti fasisticki kosh utjerao i alija
kao relativizacija ovo ono
i onda analogijom ispadne da nam samo sdp moze pomoci
znas onaj sdp koji je izgubio sve izbore,osim onog pred desavanja s alzircima
onaj sto ima titu za preCjednika,dozivotnog
onaj koji je u vjecitoj koaliciji s ovim koji su vjecito na vlasti :wink:
istorija se ponavlja :D

1941-1945; 1990-1992 (a i sverc 1992-1995); 1995 - danas

Ko s kim balije s ustasama protiv postena svijeta :D

a i cetnici su tu da se zajedno popije slika i veze poneka zastava ili izglasa poneki ratni zlocinac za predsjednika komisije za ljudska prava. Pravo malo lutkarsko pozoriste :D

a "nu" ih sto su nam lijepi, cili i veseli i donose ljepsu i bolju buducnost i pale svijetlo da izadjemo iz mraka komunizma :D

Image
mostarac

#437 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by mostarac »

Lincoln-Burrows wrote:
hadzofield wrote:
hahah o hrvati nisu imalu autonomiju u okviru jugoslavije?? nije se govorio srpskohrvatski odnosno hrvatsko srpski?
Sve su te drzave postojale koliko znam ... slovenija, hrvatska ....imale su vise autonomije nego katalonija i baskija
I hrvati su u jugoslaviji imali poprilicno visok standard.. mozda odmah iza slovenaca

A sta je ustav iz 1974 nego davanje vise autonomije ... prakticno je tada jugoslavija postala zavez drzava
a spanija nije savez drzava...

Pocinjem da mislim da ste vi hrvati bolesniji od srba kad se prica o autonomiji, zastavi i jeziku o nekakvim regijama, kantonima i slicnim pi-dama materinama:D
naziv srpskohrvatski je neprihvatljiv za Hrvate, a zastava je sa petokrakom i to nije hrvatska zastava,
pa pročitaj ponovo moj prethodni post pa ćeš vidjeti da govorim o slobodama građana i slobodi vjere, govora, izražavanja nacije,
o tome ti govorim. Katalonci to imaju, da su Hrvati to imali nebi im ni trebala država,
ali im se to nije dozvoljavalo do 91', a tada je bilo prekasno za sve.
ako me sjecanje ne vara, a ne vara ovo je grb hrvatske u jugoslaviji
Image

I ti si prvi koji tvrdi da Hrvati nisu imali pravo na naciju u Jugoslaviji. Covjece hajde molim te, ali fakat te molim, procitaj barem nesto osim onoga sto ti se servira pa dodji da raspravljas. Ovako ispadas smjesan.
Znas li ti koja je pjesma na komemoraciji povodom Titove smrti svirala odmah nakon "Hej Sloveni", a cak i prije Internacionale? Ako ne znas evo ti pa poslusaj
sasa_t

#438 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by sasa_t »

Pa budimo realni Jugoslaviju je unistila FIFA uz asistenciju UEFE, uz pokroviteljstvo FIBE i EHF-a :lol:
Pa ljudi moji od 94 pa na ovamo u svim takmicenjima bio bi samo jedan pobjednik....

Zamisli sad ovo

Ibrahimovic(Pantelic) Dzeko(Vucinic) Ibisevic(Olic)

Modirc Misimovic Kranjcar

Salihovic Vidic Ivanovic Corluka

Na golu ne treba niko!!! :D

Pa ljudi moji sljedecih 10 godina bi harali bez problema...........

O kosarci, rukometu, vaterpolu, i svim ostalim sportovima da i ne govorim....

Jedini realan zakljucak FIFA nas je unistila :lol: 8)
Prozor

#439 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Prozor »

mostarac wrote:ma ja nije sija nego vrat :D
Ovo je medjunarodni sud pravde, a ovo medjunaradni tribunal za jugoslaviju, a gazda je isti.
ICTY osnovan 1993. godine, ICJ, ne znam tacno, ali podobro je stariji. a gazda? da nisu masoni, ili pak vatikan? dosadni ste vise.
ko je unistio?
rekoh vec vatikansko-masonsko-kapitalisticko-ustasko-balijsko-cetnicko-albansko-kinesko-australijsko-njemacko-zapadno-istocno-gornjevakufsko-svedsko-cia-americko-eu-fifa zavjera. vi sto se ne slazete ste kapitalisti, i to zesci.
covjek_sam_zeno

#440 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by covjek_sam_zeno »

mostarac wrote:
Image
kak dobra slika :

mali skromni Aljo, drčni Karadžić, i gosin veseli Kljuić

high_volume

#441 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by high_volume »

Replay wrote: 12/05/2009 12:22 Jugoslavija je bila zemlja s ogromnim potencijalima. Na odličnom geostrateškom položaju, s morem, planinama, ravnicama... I dosta je dugo trajala, 45 godina...

Jesu li Jugoslaviju stvarno uništili nacionalisti ili je ipak najveća odgovornost na promašaju "socijalističkog samoupravljanja". Je li pohlepa svakog naroda presudila Jugi ili je odgovornost na jugoslavenskom dopuštanju korupcije, lopovluka, lijenosti, neogovornosti, favorizma, je li odgovornost na diktaturi, gušenju demokracije...
Prema ovom dokumentarnom filmu, iz januara 2020. godine, krivci za raspad Jugoslavije, posredno, su Slovenci i Hrvati, odnosno njeni komunisti - delegati Slovenije i Hrvatske na vanrednom 14. Kongresu SKJ. Bili su protivnici načina odlučivanja u donošenju odluka, tražili su konsenzus, a imali su demokratski centralizam, koji je značio prava na raspravu i drugačije mišljenje, ali i obavezu provođenja odluka većine nakon glasanja. Prethodno je Srbija ustavnim amandmanima poništila pravo na veto njenih pokrajina. Nakon te odluke, Slovenija je smatrala da je Srbija krenula u stvaranje Velike Srbije, ovi su smatrali da je tim ustavnim promjenama Srbija postala jedinstvena Srbija, i onda je i Slovenija počela sa promjenama svog ustava amandmanima, i promjenu svih zakona koji nisu bili definisani Ustavom SFRJ. Ovi amandmani značili su potpunu nezavisnu i slobodnu republiku Sloveniju, odnosno da može naspustiti Jugoslaviju kada poželi, što nije odgovaralo drugim republikama. U septembru 1989. Skupština Slovenija je donijela novi Ustav, četiri mjeseca prije 14. Vanrednog kongresa SKJ. Na tom 14. Kongresu, nakon dva dana rasprava, delegati Slovenije su napustili Kongres.... Nakon godinu i po dana od tada, Jugoslavija se počela raspadati ratom...

Ima još mnogo... Ovaj dokumentarac se mora pogledati!

corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#442 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by corolla02 »

sasa_t wrote: 17/05/2009 02:19 Pa budimo realni Jugoslaviju je unistila FIFA uz asistenciju UEFE, uz pokroviteljstvo FIBE i EHF-a :lol:
Pa ljudi moji od 94 pa na ovamo u svim takmicenjima bio bi samo jedan pobjednik....

Zamisli sad ovo

Ibrahimovic(Pantelic) Dzeko(Vucinic) Ibisevic(Olic)

Modirc Misimovic Kranjcar

Salihovic Vidic Ivanovic Corluka

Na golu ne treba niko!!! :D

Pa ljudi moji sljedecih 10 godina bi harali bez problema...........

O kosarci, rukometu, vaterpolu, i svim ostalim sportovima da i ne govorim....

Jedini realan zakljucak FIFA nas je unistila :lol: 8)

ovo gore svakako stoji, ali ne treba smetnuti ni ovaj razlog :mrgreen:

palermo

#443 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by palermo »

high_volume wrote: 24/06/2020 00:15
Replay wrote: 12/05/2009 12:22 Jugoslavija je bila zemlja s ogromnim potencijalima. Na odličnom geostrateškom položaju, s morem, planinama, ravnicama... I dosta je dugo trajala, 45 godina...

Jesu li Jugoslaviju stvarno uništili nacionalisti ili je ipak najveća odgovornost na promašaju "socijalističkog samoupravljanja". Je li pohlepa svakog naroda presudila Jugi ili je odgovornost na jugoslavenskom dopuštanju korupcije, lopovluka, lijenosti, neogovornosti, favorizma, je li odgovornost na diktaturi, gušenju demokracije...
Prema ovom dokumentarnom filmu, iz januara 2020. godine, krivci za raspad Jugoslavije, posredno, su Slovenci i Hrvati, odnosno njeni komunisti - delegati Slovenije i Hrvatske na vanrednom 14. Kongresu SKJ. Bili su protivnici načina odlučivanja u donošenju odluka, tražili su konsenzus, a imali su demokratski centralizam, koji je značio prava na raspravu i drugačije mišljenje, ali i obavezu provođenja odluka većine nakon glasanja. Prethodno je Srbija ustavnim amandmanima poništila pravo na veto njenih pokrajina. Nakon te odluke, Slovenija je smatrala da je Srbija krenula u stvaranje Velike Srbije, ovi su smatrali da je tim ustavnim promjenama Srbija postala jedinstvena Srbija, i onda je i Slovenija počela sa promjenama svog ustava amandmanima, i promjenu svih zakona koji nisu bili definisani Ustavom SFRJ. Ovi amandmani značili su potpunu nezavisnu i slobodnu republiku Sloveniju, odnosno da može naspustiti Jugoslaviju kada poželi, što nije odgovaralo drugim republikama. U septembru 1989. Skupština Slovenija je donijela novi Ustav, četiri mjeseca prije 14. Vanrednog kongresa SKJ. Na tom 14. Kongresu, nakon dva dana rasprava, delegati Slovenije su napustili Kongres.... Nakon godinu i po dana od tada, Jugoslavija se počela raspadati ratom...

Ima još mnogo... Ovaj dokumentarac se mora pogledati!

:? ovo nisi ozbiljno napisao jel de ?
muha_sa

#444 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by muha_sa »

Uništili je Bosanci i ENDE
mO k3

#445 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by mO k3 »

muha_sa wrote: 24/06/2020 08:57 Uništili je Bosanci i ENDE
mala digresija !! Bosnjaci , tada muslimani da ne ubise svata na bascasrsiji ne bi rata
broj dva

#446 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by broj dva »

Objektivno (haahahahah) unisti je pad komunizma i pokvaren pogan zloban i krvozedan narod. Looking at you komsije..
LBVIEW

#447 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by LBVIEW »

Zipa ovog genijalca gore, ono "jest da su Srbi prvi poceli krsiti Ustav", te drugima jasno pokazali sta ih ceka u toj "novoj Jugoslaviji", al' "Slovenci i Hrvati su ipak krivi jer su pokusali zastititi svoje interese". :-)
General War

#448 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by General War »

broj dva wrote: 24/06/2020 09:07 Objektivno (haahahahah) unisti je pad komunizma i pokvaren pogan zloban i krvozedan narod. Looking at you komsije..
...Sreca gdje si ti oslobodio i pokazao kako treba :roll:
Last edited by General War on 24/06/2020 09:37, edited 1 time in total.
General War

#449 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by General War »

LBVIEW wrote: 24/06/2020 09:33 Zipa ovog genijalca gore, ono "jest da su Srbi prvi poceli krsiti Ustav", te drugima jasno pokazali sta ih ceka u toj "novoj Jugoslaviji", al' "Slovenci i Hrvati su ipak krivi jer su pokusali zastititi svoje interese". :-)
..i isto tako srbiima je pokazano sta ih snaslo u novim uspostavljenim demokratijama..i tako je i bilo.
General War

#450 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by General War »

mO k3 wrote: 24/06/2020 09:00
muha_sa wrote: 24/06/2020 08:57 Uništili je Bosanci i ENDE
mala digresija !! Bosnjaci , tada muslimani da ne ubise svata na bascasrsiji ne bi rata
...A inace sasvi beznacajan cin, svat manje-vise..oko mlade se pozikase koliko sam cuo.
Post Reply