Sta ti pricas, primjer je itekako adekvatan.
Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
- LBVIEW
#1026 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
- Veigar
#1027 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Pa ništa onda, kad sretneš javi se.
- MorningStar
#1028 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Tebi ostaje pitanje - na koje ces valjda naci... da tako kazem, konkretniji odgovor.
PS: Vidim sarkazam ti je pojam iznad kapaciteta... da tako kazemo.MorningStar wrote: ↑23/06/2020 13:01Znaci dodje neki Turcin od njih 80 miliona i ti osjecas neku vrstu "ljubavi" i nema netrpeljivosti - "obje strane su svjestne da podrzavaju jedna drugu" ?
Ne smeta mi nista nego samo pitam zasto ? (po treci put) a ovaj gore odgovor ti je.... mislim hhhhhh![]()
- Veigar
#1029 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
@MorningStar Konkretniji nisi mogao dobiti, to što ga ne shvataš ne znači da nije odgovor. Al čekaj ti i dalje možda se neko smiluje pa ti da odgovor koji priželjkuješ. 
- bingov buraz
#1030 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Kakav naivac
Postaviću ja glavu nek me udara šakom,rasturiće mi labrnju istina al što će njega poslije boliti ruka nemate pojma
- MorningStar
#1031 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Znaci ovo:
Veigar wrote: ↑23/06/2020 12:49 Vrlo jednostavno, kad smo zajedno u društvu ne osjećamo nikakvu netrpeljivost sa suprotne strane, čak što više osjeća se neka vrsta "ljubavi", i iako su obje strane svjesne svojih različitosti, isto tako su svjesne da podržavaju jedna drugu te im nimalo ne smeta to što nisu jedno te isto.
- Veigar
#1032 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Ponavljam, to što nemaš dovoljno moždanih ćelija da shvatiš je drugi par opanaka i kao što već rekoh čekaj još možda se neko smiluje pa ti da odgovor koji priželjkuješ.MorningStar wrote: ↑23/06/2020 13:26Znaci ovo:Veigar wrote: ↑23/06/2020 12:49 Vrlo jednostavno, kad smo zajedno u društvu ne osjećamo nikakvu netrpeljivost sa suprotne strane, čak što više osjeća se neka vrsta "ljubavi", i iako su obje strane svjesne svojih različitosti, isto tako su svjesne da podržavaju jedna drugu te im nimalo ne smeta to što nisu jedno te isto.Bjez ba.
![]()
-
Tromblon
#1033 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Vjerovatno. Inače bi ovo znao. Ja znam jer sam sa kolegom izabrao Musu za temu eseja pošto je bio jedini bh. musliman u udžbeniku koji nije bio vezan za nor i kpj.salik79 wrote: ↑23/06/2020 12:46Mora da sam ja zivio na Marsu.Tromblon wrote: ↑23/06/2020 12:12Ispravka netačnog navoda Musa Ćazim Čatić se čitao u srednješkolskom udžbeniku SH-HS jezika za II razred u vrijeme kada smo živjeli u državi zvanoj SFRJ.salik79 wrote: ↑23/06/2020 01:54
Bosnjaci su, u najvecoj mjeri, ostali vijerni svom historijskom nazivu, sto se ne moze reci za druge dvije vjere, koje su asimilirane u velikodrzavne projekte.
Vjerujem da ih ima i Srba i Bosnjaka. I jos jednom, mahsuzija za tebe:
Zasto nista od Safvet bega Basagica, ili Muse Cazima Catica nismo imali kao lektiru? Zasto nismo ucili o njima? Zapitas li se?
Ode tema od Alije predaleko. Trolanje na sve strane. Neko napisa da nije vidio Bosne kod Alije do 90. godine. Ja bih rekao da nije bilo ni poslije. I tada je to bila jedna lijepo upakovana šarena laža. Frajer je izdao i prevario sve istinske bh. patriote i radio u korist svoje ideje o panislamskoj državi koju će voditi mladonuslimanski feud.
-
Tromblon
#1034 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Moja lokacija je od 92 do kraja rata bila Sarajevo. Za koji dan će 25 godina otkako sam ranjen. Od 2012 ne živim u bih. I mogu mi, zna se već šta.
- Veigar
#1035 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
khm, kmetovi, khmm, kmetovi, khmm, kmetovi.tempuser wrote: ↑23/06/2020 11:23A upravo je Turska imperija pokorila Kraljevinu Bosnu, grb sa ljiljanima, Bošnjake bez obzira na vjeru i ubila bosanskog kralja u Ključu!
I onda priča, mi smo isti narod kao i prije dolaska Turaka, samo promjenili vjeru, a to što porobili svoj dojučerarašnji narod nije bitno![]()
- salik79
#1036 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Ovo prvi put cujem/citam. Mozes li mi reci koje je njegovo djelo bilo u udzbeniku?Tromblon wrote: ↑23/06/2020 13:33Vjerovatno. Inače bi ovo znao. Ja znam jer sam sa kolegom izabrao Musu za temu eseja pošto je bio jedini bh. musliman u udžbeniku koji nije bio vezan za nor i kpj.salik79 wrote: ↑23/06/2020 12:46Mora da sam ja zivio na Marsu.Tromblon wrote: ↑23/06/2020 12:12
Ispravka netačnog navoda Musa Ćazim Čatić se čitao u srednješkolskom udžbeniku SH-HS jezika za II razred u vrijeme kada smo živjeli u državi zvanoj SFRJ.
Ode tema od Alije predaleko. Trolanje na sve strane. Neko napisa da nije vidio Bosne kod Alije do 90. godine. Ja bih rekao da nije bilo ni poslije. I tada je to bila jedna lijepo upakovana šarena laža. Frajer je izdao i prevario sve istinske bh. patriote i radio u korist svoje ideje o panislamskoj državi koju će voditi mladonuslimanski feud.
- MorningStar
#1037 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Veigar wrote: ↑23/06/2020 13:28Ponavljam, to što nemaš dovoljno moždanih ćelija da shvatiš je drugi par opanaka i kao što već rekoh čekaj još možda se neko smiluje pa ti da odgovor koji priželjkuješ.MorningStar wrote: ↑23/06/2020 13:26Znaci ovo:Veigar wrote: ↑23/06/2020 12:49 Vrlo jednostavno, kad smo zajedno u društvu ne osjećamo nikakvu netrpeljivost sa suprotne strane, čak što više osjeća se neka vrsta "ljubavi", i iako su obje strane svjesne svojih različitosti, isto tako su svjesne da podržavaju jedna drugu te im nimalo ne smeta to što nisu jedno te isto.Bjez ba.
![]()
![]()
-
Zijo77
#1038 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Previše si tvrd tempusere, previše bukvalno shvataš stvari? Nije islamizacija počela odmah nakon pada bosanskog kraljevstva. A već prije Turaka su stanovnici Bosne bili izloženi raznim torturama, najvjerovatnije. Oblikovao se bosanski čovjek da se snalazi u raznim situacijama! Gdje ćeš za poredjenje uzeti stanje u Podrinju, Posavini itd., u zadnjem ratu. HALO TEMPUSER! Ti Bošnjaci (Muslimani) nisu imali nikakvu mogućnost izbora. Oni koji nisu odmah ubijeni ili napustili te krajeve, zatvoreni su u logore ili potrpani su kao stoka u autobuse i otpremljeni preko Srbije do granice Makedonije. U Makedoniji su bili izbjeglički logori za naše koji su na taj način dopremljeni. Vučurević u Trebinju je bio najblaži i najhumaniji jer je to uradio koliko, toliko civilizovano!tempuser wrote: ↑23/06/2020 12:46 Zaboravio si samo "mali detaljl", da bi se prijavio za konkurs moraš da se odrekneš Islama, staviš ruku na Bibliju i postaneš Hrišćanin. Hoćeš li i dalje biti Bošnjak?
Što ovo zadnje nisi savjetovao Bošnjacima iz Podrinja, Posavine i Krajine, moraš se uživjeti u stanje nakod raspada Jugslavije.
Turci su ubili bosanskog kralja i jedan dio vlastele, ali zatim su uspostavili državu i vlast, čak dobro organizovanu za ono vrijeme. Nisu protjerivali ni ubijali po osnovu vjerske i etničke odrednice. Prošle su decenije prije početka islamizacije koja nije bila nasilna nego pomalo perfidna: Ili uzmi sablju i bori se za sultana kao musliman, uz nagradu u vidu zemlje i privilegija ili budi kmet i plaćaj harač!
Ko ti je rekao da se američki vojnici moraju zakleti sa rukom na Bibliji? Da li si siguran da u američkoj vojsci nema pripadnika drugih vjera? I ko bi te tjerao da se odrekneš bošnjaštva pristupom američkoj vojsci? Važno je da odradjuješ posao, budeš dobar vojnik i voliš Ameriku! Turci su bili malo restriktivniji u vrijeme Otomanske imperije. Vojnik je morao biti musliman, odnosno nije bilo obaveze za nemuslimane da budu vojnici i ratuju! Naš Bošnjak je ratovao i za Austrougarsku carevinu i to jako dobro. I nemoj misliti da su Srbi i Hrvati bili nešto bolji od nas u moralnom pogledu! Hrvati su puzali pod Austrijancima i Mađarima, a vrhunac poniženja im je bio kada su molili Srbiju da pristane na stvaranje Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije, kao nasljednje monarhije Karađorđevića. I Srbi su im izašli u susret ne znajući da im Hrvatima to samo usputna stanica da dobiju nezavisnu državu. A dočekali su trenutak dolaska Hitlera i nacizma da bi se i njima uvukli u šupak. ("Nisu prodali vjeru za večeru", he, he
Cijela istorija na ovim prostorima je bila goli interes i snalaženje u stilu "samo pošteno, pa ko koga prevari". A možda i zakolje! Zašto se samo Bošnjaci optužuju za nekave izdaje i prodaje? Sve je to rezultat bolesne želje za podjelom BiH!
-
nikeze
- Maraschino
#1040 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Vazda je ovako bilo, nasrcu na nju a ona uvijek tu gdje jeste.bingov buraz wrote: ↑23/06/2020 13:24Kakav naivac![]()
Postaviću ja glavu nek me udara šakom,rasturiće mi labrnju istina al što će njega poslije boliti ruka nemate pojma![]()
Mi smo nebiti jer smo prolazni.
Zadnja agresija i rat su pokazali svu bestijalnost covjeka zarad teritorije. Strijeljali su neduzne civile, zatvorenike u logorima, silovali i na kraju genocid pocinise da nestane jednog naroda, da nestane BiH ali na njihovu zalost nista ne uspjese osim ljagu nase navuci.
BiH ce biti sve dok ima onih koji je vole. Ostali ga mogu glabati i uzalud trositi vrijeme kako na forumu tako i rl svijetu.
- Veigar
#1041 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Malo je reć da je maloumno porediti ono vrijeme i onaj društveni sistem i današnje vrijeme i društveni sistem. Razlika je nebo i zemlja. Čitajući komentare ovih četalja i uja tačno se vidi da svjesno ignoriraju stanje kmetova i njihov odnos sa pravovjernom vlastelom te komparaciju iste sa sadašnjim stanjem ali namjerno poturaju tu priču odnosa Bošnjačke vlastele naspram "raje" (čak bi se moglo reći da je Bošnjačka vlastela i bolje se odnosila naspram raje u odnosu na šta su sve bili primorani kmetovi u pravovjernim društvima) i porede to sa sadašnjim stanjem. Te time dokazuju kao neku nepravdu učinjenu njima, da je te neke kepravde i bilo, ne bi ni njih bilo da ovdje sad o tome prigovaraju. Tačno se vidi ta kmetovija kako izvire iz njih.Zijo77 wrote: ↑23/06/2020 13:52Previše si tvrd tempusere, previše bukvalno shvataš stvari? Nije islamizacija počela odmah nakon pada bosanskog kraljevstva. A već prije Turaka su stanovnici Bosne bili izloženi raznim torturama, najvjerovatnije. Oblikovao se bosanski čovjek da se snalazi u raznim situacijama! Gdje ćeš za poredjenje uzeti stanje u Podrinju, Posavini itd., u zadnjem ratu. HALO TEMPUSER! Ti Bošnjaci (Muslimani) nisu imali nikakvu mogućnost izbora. Oni koji nisu odmah ubijeni ili napustili te krajeve, zatvoreni su u logore ili potrpani su kao stoka u autobuse i otpremljeni preko Srbije do granice Makedonije. U Makedoniji su bili izbjeglički logori za naše koji su na taj način dopremljeni. Vučurević u Trebinju je bio najblaži i najhumaniji jer je to uradio koliko, toliko civilizovano!tempuser wrote: ↑23/06/2020 12:46 Zaboravio si samo "mali detaljl", da bi se prijavio za konkurs moraš da se odrekneš Islama, staviš ruku na Bibliju i postaneš Hrišćanin. Hoćeš li i dalje biti Bošnjak?
Što ovo zadnje nisi savjetovao Bošnjacima iz Podrinja, Posavine i Krajine, moraš se uživjeti u stanje nakod raspada Jugslavije.
Turci su ubili bosanskog kralja i jedan dio vlastele, ali zatim su uspostavili državu i vlast, čak dobro organizovanu za ono vrijeme. Nisu protjerivali ni ubijali po osnovu vjerske i etničke odrednice. Prošle su decenije prije početka islamizacije koja nije bila nasilna nego pomalo perfidna: Ili uzmi sablju i bori se za sultana kao musliman, uz nagradu u vidu zemlje i privilegija ili budi kmet i plaćaj harač!
Ko ti je rekao da se američki vojnici moraju zakleti sa rukom na Bibliji? Da li si siguran da u američkoj vojsci nema pripadnika drugih vjera? I ko bi te tjerao da se odrekneš bošnjaštva pristupom američkoj vojsci? Važno je da odradjuješ posao, budeš dobar vojnik i voliš Ameriku! Turci su bili malo restriktivniji u vrijeme Otomanske imperije. Vojnik je morao biti musliman, odnosno nije bilo obaveze za nemuslimane da budu vojnici i ratuju! Naš Bošnjak je ratovao i za Austrougarsku carevinu i to jako dobro. I nemoj misliti da su Srbi i Hrvati bili nešto bolji od nas u moralnom pogledu! Hrvati su puzali pod Austrijancima i Mađarima, a vrhunac poniženja im je bio kada su molili Srbiju da pristane na stvaranje Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije, kao nasljednje monarhije Karađorđevića. I Srbi su im izašli u susret ne znajući da im Hrvatima to samo usputna stanica da dobiju nezavisnu državu. A dočekali su trenutak dolaska Hitlera i nacizma da bi se i njima uvukli u šupak. ("Nisu prodali vjeru za večeru", he, he)
Cijela istorija na ovim prostorima je bila goli interes i snalaženje u stilu "samo pošteno, pa ko koga prevari". A možda i zakolje! Zašto se samo Bošnjaci optužuju za nekave izdaje i prodaje? Sve je to rezultat bolesne želje za podjelom BiH!
- Veigar
#1042 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Sretno u čekanju.MorningStar wrote: ↑23/06/2020 13:46Ajd dobro sacekat cu.
- MorningStar
#1043 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Sto editujes i brises svoj odgovor u qotanom postuVeigar wrote: ↑23/06/2020 14:10Sretno u čekanju.![]()
Ovo da vide oni koji mozda imaju sta da jos dodajuVeigar wrote: ↑23/06/2020 13:28Ponavljam, to što nemaš dovoljno moždanih ćelija da shvatiš je drugi par opanaka i kao što već rekoh čekaj još možda se neko smiluje pa ti da odgovor koji priželjkuješ.MorningStar wrote: ↑23/06/2020 13:26Znaci ovo:Veigar wrote: ↑23/06/2020 12:49 Vrlo jednostavno, kad smo zajedno u društvu ne osjećamo nikakvu netrpeljivost sa suprotne strane, čak što više osjeća se neka vrsta "ljubavi", i iako su obje strane svjesne svojih različitosti, isto tako su svjesne da podržavaju jedna drugu te im nimalo ne smeta to što nisu jedno te isto.Bjez ba.
![]()
![]()
- Veigar
#1044 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
@MorningStar Pa imaju u originalnom postu. Šta je problem? Opet nešto nisi shvatio?
- MorningStar
- Veigar
#1046 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Šta da ti kažem svi imamo svoje mahane pa tako i ti.
- madner
#1047 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Ovi branitelji lika i djela koji ne razumiju da sa biti u pravu nista ne kupuje u realnim politickim odnosima bi trebali otici na podforum bajke. To je kao ona izjava za rat je potrebno dvoje. Moze i jedna strana poceti, ako se druga brani onda je rat, ako ne onda su to masovni zlocini.
-
sumirprimus
#1048 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
- bingov buraz
#1049 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Čuj mi smo nebitni,šta će ti država bez naroda?Maraschino wrote: ↑23/06/2020 14:07Vazda je ovako bilo, nasrcu na nju a ona uvijek tu gdje jeste.bingov buraz wrote: ↑23/06/2020 13:24Kakav naivac![]()
Postaviću ja glavu nek me udara šakom,rasturiće mi labrnju istina al što će njega poslije boliti ruka nemate pojma![]()
Zadnja agresija i rat su pokazali svu bestijalnost covjeka zarad teritorije. Strijeljali su neduzne civile, zatvorenike u logorima, silovali i na kraju genocid pocinise da nestane jednog naroda, da nestane BiH ali na njihovu zalost nista ne uspjese osim ljagu nase navuci.
BiH ce biti sve dok ima onih koji je vole. Ostali ga mogu glabati i uzalud trositi vrijeme kako na forumu tako i rl svijetu.
Itekako su uspjeli,bar 50% svom naumu,Bošnjaci su odbačeni od Drine koja je uvijek bila bedem i Termopil Bošnjaka.Sljedeća agresija ti počinje u predgrađu Sarajeva pa ti vidi.
Dobar dio nas je fizički preživio da bi nas poslije rata opljačkali i na afrički nivo doveli ljudi kojim se rahmetlija iz naslova teme za života okružio.
Vizionar nema šta.
- Maraschino
#1050 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
A sta ako u ''sledecem pokusaju'' povratis sve sto je okupirano. Zasto uvijek tako pesimisticki razmisljate?bingov buraz wrote: ↑23/06/2020 14:51Čuj mi smo nebitni,šta će ti država bez naroda?Maraschino wrote: ↑23/06/2020 14:07Vazda je ovako bilo, nasrcu na nju a ona uvijek tu gdje jeste.bingov buraz wrote: ↑23/06/2020 13:24
Kakav naivac![]()
Itekako su uspjeli,bar 50% svom naumu,Bošnjaci su odbačeni od Drine koja je uvijek bila bedem i Termopil Bošnjaka.Sljedeća agresija ti počinje u predgrađu Sarajeva pa ti vidi.
Dobar dio nas je fizički preživio da bi nas poslije rata opljačkali i na afrički nivo doveli ljudi kojim se rahmetlija iz naslova teme za života okružio.
Vizionar nema šta.
Ja da sam tako '92 g. razmisljao ali ne samo ja, mi bi svi noge se hvatali sa kime smo imali posla.
To sto se desava poslije njegove smrti krivi smo mi a ne on.
Nikakvu on organizaciju nije ostavio da se ne moze razjebati pa makar to bila diktatura ili monarhija...ali eto, lakse je na njega sve svaliti.