Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
-
Tambure
#2801 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
lancano to ide ... drzava ne podrzava firme, firme to dalje prenose na radnike, radnici manje troše, manje prihoda za drzavu, drzava se zaduzi i to je sva filozofija
-
aldinjo
#2802 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Postoji u Sarajevu jedna poznata građevinska firma u kojoj su smanjene radnicima plate iako su isti radili čitavo ovo vrijeme od marta mjeseca sa uobičajenim radnim vremenom.
- Tesla Edison
#2803 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sad će uhljeb reći "što se nisu školali pa bi radili u kanceloriji i radili svi od kuće"
-
laik1981
#2804 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa valja prikazati pad od 20% da dobiju Fadilovu subvenciju.. Nakaradni korona zakon ce iskoristiti i oni koji su imali rast u doba korone jer su se potrudili da prikazu pad.. 90% privrednih subjekata smanjuju zvanicne cifre za plate i razliku daju u kesu, odgadjaju naplate potrazivanja da bi zadovoljili kriterije koje su Fadilovi intelektualci postavili..
- Gusar-from-Riga
#2805 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Bilo je na portalu da ce vlada objaviti listu privatnika koji ce primati subvencije. Kod mene u firmi vec su poceli da koriste situaciju, plate su manje 30% bez opravdanja i naredni period. Privatnici ce se vaditi na koronu naredne 2 godine..laik1981 wrote: ↑13/06/2020 10:11Pa valja prikazati pad od 20% da dobiju Fadilovu subvenciju.. Nakaradni korona zakon ce iskoristiti i oni koji su imali rast u doba korone jer su se potrudili da prikazu pad.. 90% privrednih subjekata smanjuju zvanicne cifre za plate i razliku daju u kesu, odgadjaju naplate potrazivanja da bi zadovoljili kriterije koje su Fadilovi intelektualci postavili..
- Sanjarko
#2806 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
U Mittalu su smanjene plate kako znam, a kako su radnici pričali nikad više nisu radili. Sad su mnogi na čekanju.
Ovo nikad više radili se odnosi na period prije čekanja i remonta. Tako sam barem ja razumio.
Ovo nikad više radili se odnosi na period prije čekanja i remonta. Tako sam barem ja razumio.
-
laik1981
#2807 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Evo samo da obavijestim da jos niko nije dobio marke od famoznih Fadilovih subvencija za doprinose.. Da kazem i da su poslodavci u Sarajevu kojima je bio zabranjen rad dobili samo 183KM od Kantonalne Vlade za dio marta u kojem se nije radilo.. Te 183 marke se odnose na uplatu iznosa za minimalnu platu za tih 13 dana marta.. Za april su se usutili i nista vise i ne pominju, niti iz Ministarstva Privrede KS odgovaraju na direktne upite.. Informacije koje su do mene dosle su da vlada KS ceka raspodjelu onih 330 miliona KM od mmf-a i da ce posle toga uplatiti minimalce za april firmama kojima je bio zabranjen rad.. U isto vrijeme imam onformaciju da vlada KS na sve moguce nacine pokusava da tu obavezu isplate minimalaca prebace na opcinski nivo..
Za to vrijeme se u Opcini Centar dijele klix pomoci od nekoliko hiljada KM probranom drustvu poslodavaca okupljenom oko Ajnadzica.. I Koldzo je obecao neku jednokratnu pomoc poslodavcima sa njegove opcine ali u dosta manjem iznosu od iznosa koji Ajnadzic dijeli svojim jaranima..
Ima li neko ovdje, ko se bavi privatlukom i kome je mjerama bio zabranjen rad? Imate li nekih informacija?
Za to vrijeme se u Opcini Centar dijele klix pomoci od nekoliko hiljada KM probranom drustvu poslodavaca okupljenom oko Ajnadzica.. I Koldzo je obecao neku jednokratnu pomoc poslodavcima sa njegove opcine ali u dosta manjem iznosu od iznosa koji Ajnadzic dijeli svojim jaranima..
Ima li neko ovdje, ko se bavi privatlukom i kome je mjerama bio zabranjen rad? Imate li nekih informacija?
-
kormax
#2808 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Obrtnici paušalci su prebačeni na opštinski nivo tzv. pomoći. Iz ličnog iskustva govorim za Novo Sarajevo, gdje je raspisan javni poziv od nekih 14 tačaka i jedna se odnosi za pomoć privrednicima ali za nabavku sredstva za dezinfekciju. Samo je za mart uplaćeno 184 km kao što ste naveli ostala pomoć je nula, još uvijek čekam da vidim šta je bilo sa doprinosima.laik1981 wrote: ↑23/06/2020 10:38 Evo samo da obavijestim da jos niko nije dobio marke od famoznih Fadilovih subvencija za doprinose.. Da kazem i da su poslodavci u Sarajevu kojima je bio zabranjen rad dobili samo 183KM od Kantonalne Vlade za dio marta u kojem se nije radilo.. Te 183 marke se odnose na uplatu iznosa za minimalnu platu za tih 13 dana marta.. Za april su se usutili i nista vise i ne pominju, niti iz Ministarstva Privrede KS odgovaraju na direktne upite.. Informacije koje su do mene dosle su da vlada KS ceka raspodjelu onih 330 miliona KM od mmf-a i da ce posle toga uplatiti minimalce za april firmama kojima je bio zabranjen rad.. U isto vrijeme imam onformaciju da vlada KS na sve moguce nacine pokusava da tu obavezu isplate minimalaca prebace na opcinski nivo..
Obrtnici su napravili grešku što nisu odjavili obrte pa na biro,kada prođe frka opet prijaviti i gotovo. Isplatnije bi bilo i novčano a Boga mi i što se živaca tiče.
-
biglebovski
#2809 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Za Zenicu još ništa isplaćeno nije, kanton još uvijek procesuira zahtjeve za pola minimalne plate za mart, za april je bio poziv, kad će to doći na red, bogtepito... Maj niko ni ne spominje... Porezna je primala prijave za doprinose, za nadati se da prebijanje doprinosa krene u avgustu, septembru, ni oni izgleda ne znaju kako da primjene korona-zakon... Do tad, plaćaj sve... Od opštine smo dobili 20 KM dezinfekcije gratis... Mušterije se rastjeruju redovnim inspekcijskim kontrolama... Normala uglavnom:)))laik1981 wrote: ↑23/06/2020 10:38 Evo samo da obavijestim da jos niko nije dobio marke od famoznih Fadilovih subvencija za doprinose.. Da kazem i da su poslodavci u Sarajevu kojima je bio zabranjen rad dobili samo 183KM od Kantonalne Vlade za dio marta u kojem se nije radilo.. Te 183 marke se odnose na uplatu iznosa za minimalnu platu za tih 13 dana marta.. Za april su se usutili i nista vise i ne pominju, niti iz Ministarstva Privrede KS odgovaraju na direktne upite.. Informacije koje su do mene dosle su da vlada KS ceka raspodjelu onih 330 miliona KM od mmf-a i da ce posle toga uplatiti minimalce za april firmama kojima je bio zabranjen rad.. U isto vrijeme imam onformaciju da vlada KS na sve moguce nacine pokusava da tu obavezu isplate minimalaca prebace na opcinski nivo..
-
laik1981
#2810 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Iz kantona su rekli da ce isplatiti i minimalce za april i taj dio se ne odnosi na ovaj dio pomoci od strane opcine koji navodis.. Provjereno znam da su neki u opcini centar dobijali po 2000KM klix pomoci.. Radilo se o odredjenim vlasnicima frizerskih salona.. Za opsinu Novo Srajevo sam cuo da ce biti neki mizerni iznosi od stotinjak KM.. I Novalic je u vise navrata isticao da ce minimalne plate biti isplacivane iz kantonalnih budzeta, a subvencije za doprinose iz federalnog budzeta.. Sacekati tu raspodjelu mmf-ovih sredstava pa cemo vidjeti.. Cudno je da niko vise i ne pominje te stvari.. U medijima nema nikakvih informacija..kormax wrote: ↑23/06/2020 10:59Obrtnici paušalci su prebačeni na opštinski nivo tzv. pomoći. Iz ličnog iskustva govorim za Novo Sarajevo, gdje je raspisan javni poziv od nekih 14 tačaka i jedna se odnosi za pomoć privrednicima ali za nabavku sredstva za dezinfekciju. Samo je za mart uplaćeno 184 km kao što ste naveli ostala pomoć je nula, još uvijek čekam da vidim šta je bilo sa doprinosima.laik1981 wrote: ↑23/06/2020 10:38 Evo samo da obavijestim da jos niko nije dobio marke od famoznih Fadilovih subvencija za doprinose.. Da kazem i da su poslodavci u Sarajevu kojima je bio zabranjen rad dobili samo 183KM od Kantonalne Vlade za dio marta u kojem se nije radilo.. Te 183 marke se odnose na uplatu iznosa za minimalnu platu za tih 13 dana marta.. Za april su se usutili i nista vise i ne pominju, niti iz Ministarstva Privrede KS odgovaraju na direktne upite.. Informacije koje su do mene dosle su da vlada KS ceka raspodjelu onih 330 miliona KM od mmf-a i da ce posle toga uplatiti minimalce za april firmama kojima je bio zabranjen rad.. U isto vrijeme imam onformaciju da vlada KS na sve moguce nacine pokusava da tu obavezu isplate minimalaca prebace na opcinski nivo..
Obrtnici su napravili grešku što nisu odjavili obrte pa na biro,kada prođe frka opet prijaviti i gotovo. Isplatnije bi bilo i novčano a Boga mi i što se živaca tiče.
-
Tambure
#2811 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nisu to zanimljive teme ... ko ce slusat tudju muku raja trazi veselo .... ceka se ko je sljedeci zarazen.
-
laik1981
#2812 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Posljednja isplata novčane naknade nezaposlenim osobama u Kantonu Sarajevo koje se vode na evidenciji Službe je bila sa 12.06.2020. godine. Nakon ovog datuma zahtjevi su obrađivani, ali isplata nije bilo, a razlog je promjena vrha u Zavodu za zapošljavanje.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/isplate ... /200629051
https://www.klix.ba/vijesti/bih/isplate ... /200629051
- bunk
#2813 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Niko nije marke dobio za subvenciju doprinosa za mart,april i maj.
Provjereno kod ljudi koji su ispunili uslove i oredali zahtjev.
Valjda nema love na nivou federacije...
Provjereno kod ljudi koji su ispunili uslove i oredali zahtjev.
Valjda nema love na nivou federacije...
-
Tambure
#2814 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
htje li ste da radite dali su vam, sta jos hocete da vam neko i plate isplacuje
dok je bilo po 20-30 dnevnih slucajeva fadil i solak se nisu skidali s televizije ... sada kad je 100-200 slucajeva nema ih, valjda na godišnjem sta li
dok je bilo po 20-30 dnevnih slucajeva fadil i solak se nisu skidali s televizije ... sada kad je 100-200 slucajeva nema ih, valjda na godišnjem sta li
-
nekome
#2815 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ocigledno ne razumijes o cemu se radi.
-
Silos
#2816 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Kad će naše vlasti se konačno smilovati i otvoriti granice za građane Europske unije?
Ne shvatam u čemu je poenta držanje granice zatvorenom prema zapadu a iz Srbije ulaze bez ikakve kontrole. Znamo koliko su njihove informacije vjerodostojne. Tamo gdje režim nema apsolutnu vlast imaju 450 zaraženih (Novi Pazar) Kad svi znamo barem 50 poznatih ličnosti iz Srbije koje su zaražene. Zamislite tek kakvo je stanje među običnim narodom.
Ne shvatam u čemu je poenta držanje granice zatvorenom prema zapadu a iz Srbije ulaze bez ikakve kontrole. Znamo koliko su njihove informacije vjerodostojne. Tamo gdje režim nema apsolutnu vlast imaju 450 zaraženih (Novi Pazar) Kad svi znamo barem 50 poznatih ličnosti iz Srbije koje su zaražene. Zamislite tek kakvo je stanje među običnim narodom.
-
Benjo34
#2817 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ima li neko informaciju šta je sa uplatom novčane naknade za nezaposlene u Ze Do kantonu?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2818 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Samo da javim da i dalje obrađuju zahtjeve iz jebenog MARTA. Da li su oni normalni? Pišljivih 200KM obrađuju evo već tri mjeseca 
-
Benjo34
#2819 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Poslao im mail jučer, nisu se udostojili odgovorit, isplata u ZE Do kantonu je uglavnom bila oko 25.u mjesecu, koja vnago
-
use your illusion
#2820 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sta znaci ova odluka da mi nećemo dopustiti stranim drzavljanima ulazak u BiH. Odnosi li se to na dijasporu
-
dado_
#2821 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ko ima bh drzavljanstvo moze uci, i srbija, hrvatska i cg mislim. Ostali ne. Znaci slijedi potpuni kolapsuse your illusion wrote: ↑30/06/2020 18:14 Sta znaci ova odluka da mi nećemo dopustiti stranim drzavljanima ulazak u BiH. Odnosi li se to na dijasporu
-
daddy-kool
#2822 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
https://www.cnbc.com/2020/06/30/goldman ... t-hit.html
Goldman Sachs says a national mask mandate could slash infections and save economy from a 5% hit
Goldman Sachs says a national mask mandate could slash infections and save economy from a 5% hit
-
Nivelacija
#2823 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ovo sto radi vlada FBiH na celu sa Novalicem sa ublazavanjem posljedica je ekonomski genocid stanovnistva.
- tandmand
#2824 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
kakva je situacija?
-
kormax