Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Point. wrote: ↑23/06/2020 07:21
Meni niko ništa ne guli, uredno mi legne plata svakog 25 u mjesecu za moj rad, fina svotica za solidan familijarni život.
Ako iko zaslužuje da mu guli kožu sa leđa onda si to ti i tebi slični, koji samo kukaju a kurcem nisu mrdnuli da išta promijene, samo se vode pričom ma to je mafija ne možeš im ništa i onda onu šnjuru od nargile metnu u usta i tako u krug. Nekad zakukate i na dijasporu, izaći nezadovoljni na ulicu je naučna fantastika za takve.
OSCE redovno prati izbore, šalji njima slike i žali se. Od forumanja slaba fajda. Ili ide priče da je SDA toliko jaka da drže i njih u šaci za šaku dolara?
Još jedan dijasporac!
Mogao sam predpostaviti...
Na ovoj temi samo i jedino dijaspora brani lopovsku stranku i osnivača mu!
Nije bolest sve što boli!
Skontali smo te da si četalj, ne moraš se više pretvarat ba.
Jučer sam bio ustaša, jutros Rvat, sad sam četalj.
Ko bi vama lavorima iz vaseljene ugodio!
salik79 wrote: ↑23/06/2020 10:17
Branimo ono sto bi ti da nam osporis, nasu autohtonost, porijeklo i naziv (naroda)!
Dakle, geolokacija nula poena?!
Ja, kao i svaki normalan čovjek kojem mozak nije ispran, ovdje sporim svojatanje uzurpaciju naziva i simbola koji su pripadali svima da budu simbol i naziv samo jednog naroda.
Čitaj koliko god treba puta dok ne shvatiš tu vrlo jednostavnu istinu.
salik79 wrote: ↑23/06/2020 10:16
1. Da je Adil radio za naciste?
2. Da nikada nisi cuo za svicarsku neutralnost, koja im je bila i privilegija i obaveza?
3. Da je u tada ultrakonzervativnu svicarsku mogao doci neki Bosnjo, musliman, masuc' saka pokucati na vrata banke, pitat posto i kupit je?
Stalno izbjegavas odgovoriti, kako se zvala ta banka koju je, navodno, kupio?!
Tebi igleda treba ipak malo više crtati, nije Adil radio za naciste, ali kad je nacista mogao doći u Švicarsku i računati na Švicarsku netralnost i diskreciju mogao je doći i Adil Beg sa umjetninama koje su mu se slučano našle u prtljazi!
Ne izbjegavam, nego ne znam napamet, a mrsko mi je sad tražiti...
Mogao je neki visokopozicionirani nacista, ispred drzave, doci, a ne neki nacisticki disident.
Koje "umjetnine" su mu se "slucajno nasle u prtljazi", bas da cujem?! Ono, da to nije laz, ex Yu ga nije mogla procesuirati za to i legalnim kanalima isposlovati njegovo privodjenje u Svicarskoj?! Ima li neka takva presuda?
Aha, ne izbjegavas, "znas napamet", ali ti "mrsko traziti" (valjda da ne zamaras mozdane celije).
Kejn wrote: ↑23/06/2020 09:51
Lik je trol. Po njegovoj logici jedan Ahhmed Paša Hercegović nije više Bošnjak jer je promjenio ime iz Stjepan u Ahmed. Nema veze što je sin Stjepana Herceg Kosače Čovjek uzurpiro ime Bošnjak gluho bilo neuzubillah
Kakav tupav spin! Valjda ne možeš bolje!
Niko ne spori da je Ahhmed Paša Hercegović bio Bošnjak, ali spori Alijinu politiku koja je naziv Bošnjak uzirpirala i njime zamjenila dotadašnji naziv Musliman, čime je uzurpirala nešto što pripada svima.
To je isto kao da sutra neki hrvatski sabor "intelektualaca" u BiH zasjedne, kao što su zasjeli 1993. u Sarajevu, i odluči da se naziv Hrvat u BiH mijenja u naziv Hercegovac i da na sljedećem popisu imaš Bošnjaci, Hercegovci, Srbi i Ostali. Da li bi Bošnjak iz Hercegovine i dalje identifikovao kao Hercegovac? Bi dupe moje, a niko mu neće braniti da se osjeća Hercegovcem
Svaki put kad pomenen uzurpaciju naziva i simbola, svi tupe samo o nazivu niko da obrazloži otkud ljiljan u identitetu SDA!
Pa Bošnjak je sinonim za muslimana u BiH. Gdje se kršćani u BiH nazivaju Bošnjacima sem kod ostrašćenih Franjevaca sredinom 19. vijeka? Jel se neki Jozo kmet koji je možda obrađivao zemlju nekom Senad Begu iz Livna osjećao Bošnjakom. Misliš da bi taj Senad na kraju želio da djeli bilo kakav zajednički identitet sa Jozom Već sam ti stavio citat da se u Bosni samo muslimani zovu Bošnjacima, o tome ti piše i Čelebija 200 godina prije Mažuranića. Bošnjaci su muslimansko stanovništvo koje žive u gradovima dok su im raja Srbi i Hrvati (tada vlasi, latini). Dakle od 1500-1878-te. Krivac ti nije Alija i Drugi Bošnjački Sabor, već su ti krvici Osmanlijska uprava, Ahmed Paša Hercegović, te na kraju samo Bošnjaci koji su se "poturčili" i kojima je očito odgovaralo takvo stanje.
Branimo ono sto bi ti da nam osporis, nasu autohtonost, porijeklo i naziv (naroda)!
Ja, kao i svaki normalan čovjek kojem mozak nije ispran, ovdje sporim svojatanje uzurpaciju naziva i simbola koji su pripadali svima da budu simbol i naziv samo jednog naroda.
Ko svojata?! Oni kojima je nametnut (jedva odobren) naziv Musliman za narod?! Gdje se je neki bosanski Hrvat, ili Srbin oglasio da mu neko svojata naziv Bosnjak?! Da li to neki Srbin, ili Hrvat zeli ponovo biti Bosnjak, ali mu to "mrski mundzosi" ne dozvoljavaju? Ono, licencirali naziv i niko nema pristup bez dozvole?! Oni hudnjaci bi ponovo bili Bosnjaci, ali im to "zlocinacka" SDO ne da
Lik je trol. Po njegovoj logici jedan Ahhmed Paša Hercegović nije više Bošnjak jer je promjenio ime iz Stjepan u Ahmed. Nema veze što je sin Stjepana Herceg Kosače Čovjek uzurpiro ime Bošnjak gluho bilo neuzubillah
Niko ne spori da je Ahhmed Paša Hercegović bio Bošnjak, ali spori Alijinu politiku koja je naziv Bošnjak uzirpirala i njime zamjenila dotadašnji naziv Musliman, čime je uzurpirala nešto što pripada svima.
To je isto kao da sutra neki hrvatski sabor "intelektualaca" u BiH zasjedne, kao što su zasjeli 1993. u Sarajevu, i odluči da se naziv Hrvat u BiH mijenja u naziv Hercegovac i da na sljedećem popisu imaš Bošnjaci, Hercegovci, Srbi i Ostali. Da li bi Bošnjak iz Hercegovine i dalje identifikovao kao Hercegovac? Bi dupe moje, a niko mu neće braniti da se osjeća Hercegovcem
Svaki put kad pomenen uzurpaciju naziva i simbola, svi tupe samo o nazivu niko da obrazloži otkud ljiljan u identitetu SDA!
Pa Bošnjak je sinonim za muslimana u BiH. Gdje se kršćani u BiH nazivaju Bošnjacima sem kod ostrašćenih Franjevaca sredinom 19. vijeka? Jel se neki Jozo kmet koji je možda obrađivao zemlju nekom Senad Begu iz Livna osjećao Bošnjakom. Misliš da bi taj Senad na kraju želio da djeli bilo kakav zajednički identitet sa Jozom Već sam ti stavio citat da se u Bosni samo muslimani zovu Bošnjacima, o tome ti piše i Čelebija 200 godina prije Mažuranića. Bošnjaci su muslimansko stanovništvo koje žive u gradovima dok su im raja Srbi i Hrvati. Dakle od 1500-1878-te. Krivac ti nije Alija i Drugi Bošnjački Sabor, već su ti krvici Osmanlijska uprava, Ahmed Paša Hercegović, te na kraju samo Bošnjaci koji su se "poturčili" i kojima je očito odgovaralo takvo stanje.
Da samo znaš koliko smo se poturčili sjebo bi se kad bi skonto da su Bošnjaci više evropljani i od Hrvata i Srba. Vi negatori Bošnjaka se ponavljate ko pokvarena ploča. Haman sendviči nisu više toliko kvalitetni ko prije. Evo sad je Vučić osvojio apsolutnu vlast u Srbiji valjda se poboljša ta gibira koju dobivate da serendate ovdje po forumima.
Pa Bošnjak je sinonim za muslimana u BiH. Gdje se kršćani u BiH nazivaju Bošnjacima sem kod ostrašćenih Franjevaca sredinom 19. vijeka?
To bi možda bilo tako da je istorija Bosne i Bošnjaštva počela 1463. godine, tako i SDA vidi istoriju, ali kako nije svoju teporiju i pamet možeš nabti na neku stvar!
Pa Bošnjak je sinonim za muslimana u BiH. Gdje se kršćani u BiH nazivaju Bošnjacima sem kod ostrašćenih Franjevaca sredinom 19. vijeka?
To bi možda bilo tako da je istorija Bosne i Bošnjaštva počela 1463. godine, ali kako nije svoju teporiju i pamet možeš nabti na neku stvar!
Nije to moja teorija to su zapažanja ljudi koji su tada živili u Bosni za razliku od tebe. Il možda bolje znaš šta je bilo 1600-te i 1800-te od jednog Evlije Čelebije i Matije Mažuranića Na osnovu tih zapažanja jedan Noel Malcom (inače obavezno štivo za sve one koji se bave bosanskom historijom) govori da su se pod Bošnjacima uglavnom nazivali muslimani.
Ko svojata?! Oni kojima je nametnut (jedva odobren) naziv Musliman za narod?! Gdje se je neki bosanski Hrvat, ili Srbin oglasio da mu neko svojata naziv Bosnjak?! Da li to neki Srbin, ili Hrvat zeli ponovo biti Bosnjak, ali mu to "mrski mundzosi" ne dozvoljavaju? Ono, licencirali naziv i niko nema pristup bez dozvole?! Oni hudnjaci bi ponovo bili Bosnjaci, ali im to "zlocinacka" SDO ne da
Čitaj dok ne shvatiš...
Za laovore u torovima postoje samo Srbi, Hrvati i Musliman and nothing in between!
Pa Bošnjak je sinonim za muslimana u BiH. Gdje se kršćani u BiH nazivaju Bošnjacima sem kod ostrašćenih Franjevaca sredinom 19. vijeka? Jel se neki Jozo kmet koji je možda obrađivao zemlju nekom Senad Begu iz Livna osjećao Bošnjakom. Misliš da bi taj Senad na kraju želio da djeli bilo kakav zajednički identitet sa Jozom Već sam ti stavio citat da se u Bosni samo muslimani zovu Bošnjacima, o tome ti piše i Čelebija 200 godina prije Mažuranića. Bošnjaci su muslimansko stanovništvo koje žive u gradovima dok su im raja Srbi i Hrvati. Dakle od 1500-1878-te. Krivac ti nije Alija i Drugi Bošnjački Sabor, već su ti krvici Osmanlijska uprava, Ahmed Paša Hercegović, te na kraju samo Bošnjaci koji su se "poturčili" i kojima je očito odgovaralo takvo stanje.
Da samo znaš koliko smo se poturčili sjebo bi se kad bi skonto da su Bošnjaci više evropljani i od Hrvata i Srba. Vi negatori Bošnjaka se ponavljate ko pokvarena ploča. Haman sendviči nisu više toliko kvalitetni ko prije. Evo sad je Vučić osvojio apsolutnu vlast u Srbiji valjda se poboljša ta gibira koju dobivate da serendate ovdje po forumima.
Ti izgleda nisi najbistriji Bošnjo u svojoj mahali
To bi možda bilo tako da je istorija Bosne i Bošnjaštva počela 1463. godine, ali kako nije svoju teporiju i pamet možeš nabti na neku stvar!
Nije to moja teorija to su zapažanja ljudi koji su tada živili u Bosni za razliku od tebe. Il možda bolje znaš šta je bilo 1600-te i 1800-te od jednog Evlije Čelebije i Matije Mažuranića Na osnovu tih zapažanja jedan Noel Malcom (inače obavezno štivo za sve one koji se bave bosanskom historijom) govori da su se pod Bošnjacima uglavnom nazivali muslimani.
Znači po tebi su se prvi ljudi u BiH pojavili 1463. godine, prije toga dinosauri i planeta majmuna?
Pa Bošnjak je sinonim za muslimana u BiH. Gdje se kršćani u BiH nazivaju Bošnjacima sem kod ostrašćenih Franjevaca sredinom 19. vijeka? Jel se neki Jozo kmet koji je možda obrađivao zemlju nekom Senad Begu iz Livna osjećao Bošnjakom. Misliš da bi taj Senad na kraju želio da djeli bilo kakav zajednički identitet sa Jozom Već sam ti stavio citat da se u Bosni samo muslimani zovu Bošnjacima, o tome ti piše i Čelebija 200 godina prije Mažuranića. Bošnjaci su muslimansko stanovništvo koje žive u gradovima dok su im raja Srbi i Hrvati (tada vlasi, latini). Dakle od 1500-1878-te. Krivac ti nije Alija i Drugi Bošnjački Sabor, već su ti krvici Osmanlijska uprava, Ahmed Paša Hercegović, te na kraju samo Bošnjaci koji su se "poturčili" i kojima je očito odgovaralo takvo stanje.
Ovo prvi put cujem... I nema mi smisla, posto imam masu ovakvih dokumenata:
Necemo tako , ljiljan je dodan naknadno u identitet sda
Čitaj dok ne shvatiš...
Za laovore u torovima postoje samo Srbi, Hrvati i Musliman and nothing in between!
Pa ti si taj, cim ustrajes na tom poluretardiranom nazivu za jedan narod (Musliman).
Last edited by salik79 on 23/06/2020 11:08, edited 1 time in total.
Ovo prvi put cujem... I nema mi smisla, posto imam masu ovakvih dokumenata:
Ne vjerujem da nisi čuo jer o tome pišem na ovom forumu već drugu godinu zaredom. Pokušaj izfiltrirati moje komentare, jer mi se ne da po hiljaditi put citirati jedne te iste autore. Uglavnom traži, Matiju Mažuranića, Evliju Čelebiju i Noela Malcoma (citirao je M. Imamovića).
I dalje se selektino kače "argumenti" iz 18. i 19. vijeka.
I tebi isto pitanje, da li su ljudi postojalo u Bosni prije 1463. ili su ti živjeli dinosari?
Evo čekam da još samo neko napiše da se naziv Bošnjak prvi put pominje nakod dolaska Osmanlija!
Auuu, brate..... Ovo sam mnogo puta doživio. Čim Bošnjaci hoće raščistiti nešto izmedju sebe, pojave se ustaški i četnički lobiji da nas educiraju kako mi nismo ustvari ništa drugo nego jedna vjerska grupa zaostala iza Turaka. Lijepo bi to bilo za njih da mogu slobodno po svijetu i u Briselu objašnjavati da u BiH žive Hrvati i Srbi, a ima i jedna vjerska grupacija zaostala iza Turske koju je lahko otpremiti u Tursku. I onda lijepo podijeliti BiH dolinom Bosne i Neretve. Već sam rekao da sam 40 godina živio u bivšoj državi. Narod koji se danas zove Bošnjacima je bio pod strašnim, a nevidljivim pritiskom da se ne smije drugačije nacionalno izraziti nego onako kako mu dopusti, čak i u to vrijeme snažan četnički lobi! Ni Tito se nije usudjivao dirati u pitanje nacionalnog opredjeljenja bosanskih muslimana pa smo se izjašnjavali kao Srbi, Hrvati, Jugosloveni, neopredjeljeni i sl. Imali smo paradoksalnu situaciju da su velikim dijelom "uvezene" i vještački formirane nacije u BiH bile priznate, a narod koji se osjećao Bošnjacima ili Bosancima, nije o tome smio zucnuti! I sada nam neko na ovom forumu kaže da smo hinjski, u Holidayu 1993. uveli ima Bošnjak! Pošto imam puno godina, moram reći da pokvarenijeg soja od srpskih i hrvatskih šovinista nema u Europi. Nema te šovinističke podlosti i pokvarenosti (bar ne u toj mjeri) kod Rusa, Bugara, Madjara, Engleza, Francuza itd.
Glavna nit za koju se uhvate srpski i hrvatski šovinistički lobiji je uvijek vjera. "Eto, vi ste se prodali za večeru, eto vi ste promijenili vjeru", ponavljaju do besvijesti, a zna se i zašto. E pa nismo se mi prodali za večeru nego su naši pretci, kao i vaši, dolaskom Turaka počeli kalkulisati. Naši pretci su odabrali da kao muslimani ratuju za Tursku imperiju i da na račun toga dobiju privilegije. (Turska nije obavezivala nemuslimane da budu vojnici i ratuju! ) Vaši pretci su odabrali kmetstvo i davanje harača jer su se vjerovatno bojali ratovanja! Dakle, radilo se o čistim interesima i naših i vaših predaka! Nikada u istoriji nije odlučivala vjera, nego samo obični, banalni ekonomski i drugi interesi!
salik79 wrote: ↑23/06/2020 11:08
Pa ti si taj, cim ustrajes na tom poluretardiranom nazivu za jedan narod (Musliman).
Ja samo koristim zvanični nazv do 1993. godine.
Da su Muslimani sebe preimenovali u bilo koje ime koje nema geografsku, a samim time svebosansku i zajedniču odrednicu, ne bi bilo ništa sporno, ali jok, uzurpiraj zajedničko da pokažeš da je to sad samo tvoje!
Da su Muslimani sebe preimenovali u bilo koje ime koje nema geografsku, a samim time svebosansku i zajedniču odrednicu, ne bi bilo ništa sporno, ali jok, uzurpiraj zajedničko da pokažeš da je to sad samo tvoje!
Ti si sine bitan ko prdež u pidžami. Boli ljude k... koji ćeš ti izraz koristiti.
Zijo77 wrote: ↑23/06/2020 11:17
E pa nismo se mi prodali za večeru nego su naši pretci, kao i vaši, dolaskom Turaka počeli kalkulisati. Naši pretci su odabrali da kao muslimani ratuju za Tursku imperiju i da na račun toga dobiju privilegije.
A upravo je Turska imperija pokorila Kraljevinu Bosnu, grb sa ljiljanima, Bošnjake bez obzira na vjeru i ubila bosanskog kralja u Ključu!
I onda priča, mi smo isti narod kao i prije dolaska Turaka, samo promjenili vjeru, a to što porobili svoj dojučerarašnji narod nije bitno
Ti si sine bitan ko prdež u pidžami. Boli ljude k... koji ćeš ti izraz koristiti.
Evo ti jedan iznad koga ne boli qurac.
Dogovorite se, da li vas bli qurac ili ne!
Ma da, bitan ko prdež u pidžami, da vas se četvorica jutros okupilo da mi se "nagovorite", ali uzalud vam tru svirači, dopli smo do toga da ili možete tvrditi da su se prvi ljudi u Bosni pojavili tek 1463. ili možete poklopiti ušima i f... of in short jumps!
Last edited by tempuser on 23/06/2020 11:30, edited 1 time in total.
I dalje se selektino kače "argumenti" iz 18. i 19. vijeka.
I tebi isto pitanje, da li su ljudi postojalo u Bosni prije 1463. ili su ti živjeli dinosari?
Evo čekam da još samo neko napiše da se naziv Bošnjak prvi put pominje nakod dolaska Osmanlija!
Kad sam ja to napisao?! Naprotiv, ja tvrdim da je Bosnjak hiljadugodisnji naziv za narod, a ti da je izmisljen 1993. u Holiday Innu.