Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Locked
salik79

#826 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 23/06/2020 00:58
salik79 wrote: 23/06/2020 00:57
tempuser wrote: 23/06/2020 00:50

A ko tebi brani da se izjasniš ko Srbin! U čemu je problem?
Evo ja pozivam i čekam da se jave ti nemuslimani koji se danas osjećaju kao Bošnjaci!

Zasto bih se u Bosni izjasnjavao kao Srbin?! Evo, moji djedovi i nene se nisu mogli izjasnjavati ni kao Bosnjaci, ni kao Muslimani, nego su bili Hrvati/ca i Srpkinja. Gore navedoh kao primjer ex forumasa insomniu.
Vukli znaci onim preko drine tvoji, moji jugosloveni jbg :lol:
Do '61 nisu mogli biti Jugoslaveni. Sta su bili?

Slaba ti geografija - kako ce "vuci preko Drine", ako je samo (jedna) nena bila Srpkinja (a i to je bila jer je djed bio Hrvat, moglo je biti i obrnuto).
DEMONIKA

#827 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by DEMONIKA »

salik79 wrote: 23/06/2020 01:09

Zasto bih se u Bosni izjasnjavao kao Srbin?! Evo, moji djedovi i nene se nisu mogli izjasnjavati ni kao Bosnjaci, ni kao Muslimani, nego su bili Hrvati/ca i Srpkinja. Gore navedoh kao primjer ex forumasa insomniu.

Slaba ti geografija - kako ce "vuci preko Drine", ako je samo (jedna) nena bila Srpkinja (a i to je bila jer je djed bio Hrvat, moglo je biti i obrnuto).
say TY Tito, pa se sad izjašnjavaš
salik79

#828 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

DEMONIKA wrote: 23/06/2020 01:11

Na bosanskom, molim!?
tempuser

#829 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

Zijo77 wrote: 23/06/2020 00:20 Zaista nije lako suditi o Aliji Izetbegoviću. Bio je u prokleto teškoj situaciji, ali je bio i kontraverzna ličnost. Svako bi se od nas trebao upitati šta bi radio na njegovom mjestu u to vrijeme? Koliko vidim, ovi koji su rodjeni kasnije ili su bili djeca pred rat, ne znaju dobro situaciju. Trebalo je živjeti dobrih 40 godina u bivšoj državi kao ja, da bi se znalo i razumjelo.
Alija nije pristao na ucjene Miloševića, a morao je pristati da bi spasio narod. Mogao je reći ono što je Osim rekao u trenutku napuštanja Slovenije i Hrvatske: Neka idu, sretno im bilo. Naravno, Osim nije bio političar nego trener u to vrijeme. Dakle, Alija je mogao reći ovako: "BiH mora protiv volje većine stanovnika ostati u skraćenoj Jugoslaviji da bi smo sačuvali narod od uništenja i BiH od raspada". Ako vam se ovo čini grozno, morate znati da se i tada znalo (čitao sam neke tekstove Adila Zulfikarpašića napisane pred rat, a i vama ih preporučujem) da će rata biti i da će Bošnjaci (Muslimani) teško stradati jer niti su bili naoružani, niti organizovani, niti su imali napismeno od neke velike sile da će biti zaštićeni. Adil je odlično znao i doživio sve što se dešavalo 1941. i 1942. Znalo se i da je za BiH kao državu, smrtna presuda ukoliko dođe do rata uzimajući sve posljedice! U BiH nikad nije smjelo niti smije biti rata!
Da li je Alija znao? Znao je da nema vojsku, oružje, logistiku, armiju itd. Na šta je onda računao i u što se uzdao? Mislim da je svjesno išao na žrtvovanje naroda i očekivanje da Amerika ili Evropa intervenišu. Za mjesec dana rata Srbi su zauzeli skoro 65% teritorije. Ostale su enklave u kojima su iskopani rovovi i sa nešto malo pušaka postavljene linije. Narod je satjeran u enklave tipa užeg gradskog centra Sarajeva, Goražda, Bihaća ili Tuzlanskog područja u kojem su okolna mjesta bila većinski bošnjačka.
Uporedo se iza scene odvijala politička utakmica i propagandno-psihološki rat u kojem je SAD bila naš prijatelj. Ja lično Aliju smatram dijelom odgovornim i za rat u Krajini i izdaju Abdića, kao i rat sa Hrvatima. Naglašavam, jednim dijelom! Jer, ako si vođa u takvim istorijskim trenucima moraš biti i diplomata. Ne smiješ dozvoliti luksuz da u tvom vlastitom narodu dodje do krvoprolića. Zar se nije mogao naći kompromis sa Abdićem i Hrvatima? Zar je zaista u svemu, Alija bio u pravu?
Ima tu više stvari koje ljudu spajaju ili ne razlikuju.
Prvo, odbrana od agresije i uspoistavljanje drćave su odvojeni procesi. BiH nisu samo branili samo Bošnjaci, a i Bošnjaci koji su je branili nisu svi bili za SDA ili vjernici, a drćžava je uspostavljena po mjeri SDA. S druge strane, država bi se branila o odbranila i da je Alija građanskiju i demokratskiju drćavu od srednjevjekovne monarhije.
Drugo, Alija je znao da proces osamostaljenja BiH nikad neće zaživjeti na cijelij teritoriji BiH i da će u jednoj fazi morati doći do podleje. Zato je 1992. forsirao farsu u građanskoj, demokratskoj i multinacionalnoj BiH na cijeloj teritoriji da bi obezbjedio međunrodnu podrpku i priznanje kao osnovu na dalje, da bi od 1993. otvoreno krenuo u stvaranje države po svojoj mjeri, islamizacija armije i države, podobni umjesto sposobnih, na teritoriji za koju je znao da je "njegova". Sve van te teritorije je svjesno žrtvovao.
Treće, vezano za neminovnost rata, lako je sad mudrovati, ali raspad Jugoslavije je bio neminovan i ispostavilo da su i Milo Đukanović i Kiro Gligorov bili puno mudriji od Alije i svoju samostalnost dobili bez ispaljenog metka jer su se klackali da se država raspadne sama po sebi, a ne nametanjem volje, a nije baš da su Srbi bili sretni kad se CG osamostalila i prešla u Nato.
MorningStar

#830 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

Za 11. pitanje koje se odnosilo na narodnost (nacionalna pripadnost) uputstvo je glasilo

Svako lice upisuje koje je narodnosti na pr. Srbin, Hrvat, Slovenac, Makedonac, Crnogorac, Mađar, Šiptar, Nemac, Italijan, Čeh, Slovak, Turčin, Ciganin itd. Lice jugoslovenskog porekla koje nije bliže nacionalno opredeljeno lice upisuje: jugosloven-neopredeljen, a drugo nacionalno neopredeljeno lice upisuje: nacionalno neopredeljen.
Bgm ti ... mozes li ti u Bosnjake puno si to nesto izmiksan, treba to provjeriti. Jos one bunde u ratu.... da tu kakvog sverca nije bilo :D
DEMONIKA

#831 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by DEMONIKA »

salik79 wrote: 23/06/2020 01:12

Na bosanskom, molim!?
reci fala veliko Titi, reci mu "Tito, fala ti velika, inače bih ja bio serbin ili rvat" i ustani :mrgreen:
tempuser

#832 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

salik79 wrote: 23/06/2020 00:44

A, ko brani ostalima da se izjasnjavaju kao Bosnjaci?! Ja znam masu nemuslimana koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci. I na forumu ih imas, ili si ih imao. U cemu je problem?
Evo ja pozivam i čekam da se jave ti nemuslimani koji se danas osjećaju kao Bošnjaci!

Zato što je to konstutivni narod u BiH!
Ti izgleda ne razumiješ razliku izmežu naroda, teritorijalne pripadnosti i državljanstva. To je otprilike kao da raspravljas o kvantnoj fizici, a ne znaš tablicu množenja. Zvanično, Bošnjaci su konstitutivan narod u BiH islamske vjeroispovjesti, a ne terorijalna kategorija ili državljanstvo.
Jesu li Muslimani u Srbiji (Sandžaku) Srbi ili Bošnjaci?
salik79

#833 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 23/06/2020 01:15

Za 11. pitanje koje se odnosilo na narodnost (nacionalna pripadnost) uputstvo je glasilo

Svako lice upisuje koje je narodnosti na pr. Srbin, Hrvat, Slovenac, Makedonac, Crnogorac, Mađar, Šiptar, Nemac, Italijan, Čeh, Slovak, Turčin, Ciganin itd. Lice jugoslovenskog porekla koje nije bliže nacionalno opredeljeno lice upisuje: jugosloven-neopredeljen, a drugo nacionalno neopredeljeno lice upisuje: nacionalno neopredeljen.
Bgm ti ... mozes li ti u Bosnjake puno si to nesto izmiksan, treba to provjeriti. Jos one bunde u ratu.... da tu kakvog sverca nije bilo :D
Pa, sta su ti bili?! Moji nisu zeljeli biti "nacionalno neopredjeljeni" u svojoj zemlji. I

Kopiras upis nekog cetalja ("Siptar") i kao slavodobitno zelis ukazati na moje "sumnjivo" Bosnjastvo :-) :roll:
MorningStar

#834 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

tempuser wrote: 23/06/2020 01:21

Ti izgleda ne razumiješ razliku izmežu naroda, teritorijalne pripadnosti i državljanstva. To je otprilike kao da raspravljas o kvantnoj fizici, a ne znaš tablicu množenja. Zvanično, Bošnjaci su konstitutivan narod u BiH islamske vjeroispovjesti, a ne terorijalna kategorija ili državljanstvo.
Po pravilu ne mozes vezati narod po vjeri , ali na nasim prostorima to jedino moze otprilike "razvrstati" nase mnogo mnogo razlicite narode :D
salik79

#835 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

DEMONIKA wrote: 23/06/2020 01:15

Na bosanskom, molim!?
reci fala veliko Titi, reci mu "Tito, fala ti velika, inače bih ja bio serbin ili rvat" i ustani :mrgreen:
Tito je tu nepravdu barem donekle ispravio. Eh, sada, zasto nije uveo stari naziv Bosnjak? Sta mislis, kome je smetalo?
MorningStar

#836 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 23/06/2020 01:21

Pa, sta su ti bili?! Moji nisu zeljeli biti "nacionalno neopredjeljeni" u svojoj zemlji. I

Kopiras upis nekog cetalja ("Siptar") i kao slavodobitno zelis ukazati na moje "sumnjivo" Bosnjastvo :-) :roll:
Nije to upis nekog cetalja nego pitanje tokom popisa :lol:
Vjerovatno vodjeno ovim:
Nowadays, Albanians call their country Shqipëri or Shqipëria. The words Shqipëri and Shqiptar are attested from 14th century onward, but it was only at the end of 17th and beginning of the early 18th centuries that the placename Shqipëria and the ethnic demonym Shqiptarë
tempuser

#837 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

salik79 wrote: 23/06/2020 01:02
tempuser wrote: 23/06/2020 00:55
salik79 wrote: 23/06/2020 00:52

Sta ne postoji?! Sta?

Kakve veze ima Sejina uvozna deklaracija sa svime?! :-)
Pa ne postoji tačan i istinit ratlog zašto je tačno Adil pobjegao u Trst , od čega j ekrenuo, i čime se bavio i na čemu je stekao bogastvo dok se nije počeo baviti bošnjaštvom!
Pa eto ima veze da znaš kako moj praamidža zna o Adlu i familiji! :lol:
Vidim samo da si maliciozan i lazljivi ignorant. A amidza je upoznao Adila jos kada je ovaj tek dosao u Cirih. Znao je, takoreci, sve o njemu i od cega je krenuo i na cemu je stekao bogatstvo. Uglavnom, nije na kriminalu i malverzacijama, na sta ti insinuiras.
Znači, ako znaš istnu onda si maliciozni i lažljivi ignorant!
Znači, preko Trsta dođeš u Cirih bez igdje ičega (ne daj bože umjetnina sumnjivog porijekla) i kupiš udio u banci i postaneš bogat? Jel to praamidža takreći zna? :lol:
Nije on napao novinara, on je napao kameru! :lol:
salik79

#838 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

tempuser wrote: 23/06/2020 01:21

Danas se moze izjasnjavati ko kako zeli. Jedino ti osporavas i opcenito ismijavas vracanje starog naziva Bosnjak u upotrebu. Najdraze bi ti bilo da smo Muslimani.
horkesh

#839 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by horkesh »

Na ovoj temi je najgore to što i MorningStar i Marachino imaju zbunjujuće slične avatare - uvijek moram odvojiti dodatnih par sekundi da raspoznam ko piše - a još im obojici nickovi počinju na M.
salik79

#840 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 23/06/2020 01:24

Vjerovatno vodjeno ovim:
Nowadays, Albanians call their country Shqipëri or Shqipëria. The words Shqipëri and Shqiptar are attested from 14th century onward, but it was only at the end of 17th and beginning of the early 18th centuries that the placename Shqipëria and the ethnic demonym Shqiptarë
Hajde, citat odakle si kopirao ono sto si postavio?!

Sta su tvoji bili do 1961.?
MorningStar

#841 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 23/06/2020 01:28

Vjerovatno vodjeno ovim:

Ne znam stvarno do 1961 znam da su svi sto sam ja zapamtio i sto sam pitao ili je naletilo u razgovoru rekli da su se izjasnjavali kao Jugosloveni, danas se vecina izjasnjava Bosancima - manji dio jos uvijek Jugoslovenima , ima par sto se izjasnjavaju (barem mislim) kao bosnjaci i hrvati u siroj porodici .. eto ne znam ne mogu konkretniji odgovor - fer ?
MorningStar

#842 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

horkesh wrote: 23/06/2020 01:27 Na ovoj temi je najgore to što i MorningStar i Marachino imaju zbunjujuće slične avatare - uvijek moram odvojiti dodatnih par sekundi da raspoznam ko piše - a još im obojici nickovi počinju na M.
Tragedija nasih naroda, tako slicni a tako razliciti stavovi :D
salik79

#843 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

tempuser wrote: 23/06/2020 01:26
salik79 wrote: 23/06/2020 01:02
tempuser wrote: 23/06/2020 00:55

Pa ne postoji tačan i istinit ratlog zašto je tačno Adil pobjegao u Trst , od čega j ekrenuo, i čime se bavio i na čemu je stekao bogastvo dok se nije počeo baviti bošnjaštvom!
Pa eto ima veze da znaš kako moj praamidža zna o Adlu i familiji! :lol:
Vidim samo da si maliciozan i lazljivi ignorant. A amidza je upoznao Adila jos kada je ovaj tek dosao u Cirih. Znao je, takoreci, sve o njemu i od cega je krenuo i na cemu je stekao bogatstvo. Uglavnom, nije na kriminalu i malverzacijama, na sta ti insinuiras.
Znači, ako znaš istnu onda si maliciozni i lažljivi ignorant!
Znači, preko Trsta dođeš u Cirih bez igdje ičega (ne daj bože umjetnina sumnjivog porijekla) i kupiš udio u banci i postaneš bogat? Jel to praamidža takreći zna? :lol:
Nije on napao novinara, on je napao kameru! :lol:
Jah, sve je kod njega "sumnjivog porijekla", pogotovo sto je bio iz bogate, begovske, porodice. Znao je praamidza doslovno sve, bas kao i svicarske vlasti, inace se nikada ne bi druzio s njim. Sve sto je stekao, stekao je svojom pameti, radom i umjecem.
MorningStar

#844 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

I taj fenomen me fascinira prilicno , kod nas pola ljudi ako ne i vise kad krenu u pricu poticu iz begovskih porodica i tako :D Nikom predci nisu orali njihvu sve begovi bili :D
salik79

#845 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 23/06/2020 01:30
salik79 wrote: 23/06/2020 01:28

Vjerovatno vodjeno ovim:

Ne znam stvarno do 1961 znam da su svi sto sam ja zapamtio i sto sam pitao ili je naletilo u razgovoru rekli da su se izjasnjavali kao Jugosloveni, danas se vecina izjasnjava Bosancima - manji dio jos uvijek Jugoslovenima , ima par sto se izjasnjavaju (barem mislim) kao bosnjaci i hrvati u siroj porodici .. eto ne znam ne mogu konkretniji odgovor - fer ?
Eh, vidis, moji su do 1961. zeljeli biti nesto u svojoj zemlji, a ne biti neopredjeljeni. I, sta cemo sad?

To "Bosanci" se u statistici zavodi kao "ostali".
tempuser

#846 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

MorningStar wrote: 23/06/2020 01:22 Po pravilu ne mozes vezati narod po vjeri , ali na nasim prostorima to jedino moze otprilike "razvrstati" nase mnogo mnogo razlicite narode :D
Zavisnosti od postanka... Ako gledas po porijeklu mi svi jesmo jedan narod Sloveni, ali se pod geopolitičkim i vjerskim utjecajima taj narod izdiferencirao na više novih naroda koje po pravili definisala i vjera.
DEMONIKA

#847 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by DEMONIKA »

salik79 wrote: 23/06/2020 01:24
DEMONIKA wrote: 23/06/2020 01:15

Na bosanskom, molim!?
Tito je tu nepravdu barem donekle ispravio. Eh, sada, zasto nije uveo stari naziv Bosnjak? Sta mislis, kome je smetalo?
mislim da nije problem kome je smetao, problem je koliko su Bos(š)njaci bili osvješteni da spoznaju razliku i koliko su ostali bili spremni da prihvate
Sadašnji je bošnjački narod (Bošnjaci, Muslimani, Bošnjaci muslimani) nastao najvećim dijelom islamizacijom, od 15. stoljeća nadalje, starosjedilačkoga bosansko-hercegovačkoga pučanstva (uglavnom Hrvati; kao što su bila plemena Bašča i Banjani u Malom Psetu), kao i stanovništva okolnih zemalja (Srbije, Hrvatske, Crne Gore), uz udio asimiliranih albanskih, turskih i drugih pojedinaca, došljaka iz ostalih zemalja Osmanskoga Carstva koje je obuhvaćalo i sjevernu Afriku i dobar dio prednje Azije do Irana.
mislim da ga nije uveo jer je morao zadovoljiti sve strane
svaka mu čast
salik79

#848 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 23/06/2020 01:33 I taj fenomen me fascinira prilicno , kod nas pola ljudi ako ne i vise kad krenu u pricu poticu iz begovskih porodica i tako :D Nikom predci nisu orali njihvu sve begovi bili :D
Ima li iko da je pokusao osporiti porijeklo Adil-bega?
MorningStar

#849 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

tempuser wrote: 23/06/2020 01:34
MorningStar wrote: 23/06/2020 01:22 Po pravilu ne mozes vezati narod po vjeri , ali na nasim prostorima to jedino moze otprilike "razvrstati" nase mnogo mnogo razlicite narode :D
Zavisnosti od postanka... Ako gledas po porijeklu mi svi jesmo jedan narod Sloveni, ali se pod geopolitičkim i vjerskim utjecajima taj narod izdiferencirao na više novih naroda koje po pravili definisala i vjera.
Da a mozemo se mnogo vise vezati kao juzni slaveni ili jugosloveni - jezik prakticno isti.Okupatori isti :D doduse znali smo i mijenjati izmjesano pomijesano konstantno. A diferencirali smo se od ostalih slavena prilicno.
MorningStar

#850 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 23/06/2020 01:36
MorningStar wrote: 23/06/2020 01:33 I taj fenomen me fascinira prilicno , kod nas pola ljudi ako ne i vise kad krenu u pricu poticu iz begovskih porodica i tako :D Nikom predci nisu orali njihvu sve begovi bili :D
Ima li iko da je pokusao osporiti porijeklo Adil-bega?
Ma nisam ni spomenuo njega, nego generalno. A alergican sam na te begove vozdove age banove i tako :D
Locked