Dešavanja u Srbiji

oaza85

#45826 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by oaza85 »

neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 22:24 @oaza85
Prestani provocirati! Ne znam šta se tačno dogodilo u slučaju kafića Panda u Peći a svi događaji koji sam naveo su se dogodili. Postoje i dokazi i svjedoci. Nisu žrtve na Kosovu bile samo na jednoj strani bez obzira šta ti i dio forumaša mislili iz nekih vaših razloga. a osim trgovine organima otetih Srba ostali događaji koje sam naveo dogodili su se nakon sukoba.
Otvori dokumente BIA-e, nemoj da ih krijes.
Onda cemo pricati.
detroit-mercy

#45827 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by detroit-mercy »

neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 22:10
oaza85 wrote: 22/06/2020 21:44
neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 21:43 @oaza85
Jesam napisao sam to jer bi u tom slučaju zagarantovano dolazilo do terorističkih napada po gradovima u Srbiji te je stoga najbolje za sada pristati da Kosovo i neprijateljski nastrojeno stanovništvo bude van pravnog sistema Srbije i obavezno oduzeti državljanstvo.
A gdje su vas to teroristicki napadali do sad?
Napadali su preostale Srbe po Kosovu. Postavili su bombu pod autobus Niš Ekspresa na Kosovu i naravno niko nije odgovarao za ubistva. Pucali su na djecu na kupanju u selu Goraždevac kod Peći i opet niko nije odgovarao. Ubijali su žeteoce na njivi i opet bez sudskog epiloga. Da ne pominjem trgovinu organima. Bilo je još terorističkih napada u izvedbi kosovskih Albanaca. Makedonija im ništa nije radila pa su i tamo Albanci divljali i to uglavnom uvezeni sa Kosova kojima je dala sklonište. Ne bih volio viđati scene bombaških napada u Beogradu, Nišu, Novom Sadu ukoliko bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije jer Srbija nema kapaciteta da se uspješno nosi sa terorističkim napadima dijela stanovništva koje izdržava.
Zaboravio si na hladnjace :mrgreen:, ups izvini, to su ipak bili legitimni ciljevi :mrgreen:
neko_sa_strane

#45828 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by neko_sa_strane »

oaza85 wrote: 22/06/2020 22:26
Prestani provocirati! Ne znam šta se tačno dogodilo u slučaju kafića Panda u Peći a svi događaji koji sam naveo su se dogodili. Postoje i dokazi i svjedoci. Nisu žrtve na Kosovu bile samo na jednoj strani bez obzira šta ti i dio forumaša mislili iz nekih vaših razloga. a osim trgovine organima otetih Srba ostali događaji koje sam naveo dogodili su se nakon sukoba.
Onda cemo pricati.
Dobro ti je rekao zaista si pacijent. Nema svrhe voditi ikakvu diskusiju.
detroit-mercy

#45829 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by detroit-mercy »

RandomAndCasual wrote: 22/06/2020 22:23
detroit-mercy wrote: 22/06/2020 21:56
RandomAndCasual wrote: 22/06/2020 21:51

Ko smo mi ponovo?

Ja sam bosanac iz bosne ako te to interesovalo. Bosanac prvo a bosnjak po onome sto tebe vjerovatno interesuje, a ja licno ne bjezim ni od toga.

A da imas imalo obrazovanja znao bi da njemci koji su cinili zlocine nisu dosli sebi, vec su povjesani, streljani ili se razbiezali po svjetu.

Ostatak njemackog naroda nije imao od cega doci sebi
Pa ga podijelise u BRD i DDR :mrgreen:.
Sa time sto ovdje pricamo o istom narodu i razdvojenosti tog istog naroda :mrgreen:.
U ovom slucaju ste razdvojeni vi i Albanci, kuzis ili ti treba crtati :mrgreen: .
Znaci u sustini dvije znacajno razlicite situacije pa ne znam sto povuce paralelu.

Al eto i u toj drugoj situaciji doslo je do ispravke historijske pogreske.
Poveli rat-
Izvrsili holocaust -
Ostali bez dijelova teritorija
Nijemci iz drugih drzava poslani u Njemacku
Potpuno ista situacija, sa time sto cetalji nisu imali snagu jedne Njemacke ili Hice, nego dok je bilo mlavit nenauruzane sva se hrabrost ispoljila.
O Koningsburga do Sudeta, puno toga izgubljeno :mrgreen: .
oaza85

#45830 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by oaza85 »

neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 22:30
Onda cemo pricati.
Je li to neka nova Vuckova taktika?
Kad vas se razbije, onda ide, pacijentu, nemamo mi sta pricat, izdaaajaaa?
neko_sa_strane

#45831 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by neko_sa_strane »

detroit-mercy wrote: 22/06/2020 22:26
oaza85 wrote: 22/06/2020 21:44

A gdje su vas to teroristicki napadali do sad?
Napadali su preostale Srbe po Kosovu. Postavili su bombu pod autobus Niš Ekspresa na Kosovu i naravno niko nije odgovarao za ubistva. Pucali su na djecu na kupanju u selu Goraždevac kod Peći i opet niko nije odgovarao. Ubijali su žeteoce na njivi i opet bez sudskog epiloga. Da ne pominjem trgovinu organima. Bilo je još terorističkih napada u izvedbi kosovskih Albanaca. Makedonija im ništa nije radila pa su i tamo Albanci divljali i to uglavnom uvezeni sa Kosova kojima je dala sklonište. Ne bih volio viđati scene bombaških napada u Beogradu, Nišu, Novom Sadu ukoliko bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije jer Srbija nema kapaciteta da se uspješno nosi sa terorističkim napadima dijela stanovništva koje izdržava.
Zaboravio si na hladnjace :mrgreen:, ups izvini, to su ipak bili legitimni ciljevi :mrgreen:
Što se matere ti meni obraćaš? Kao da sam ja lično učestvovao? Je li se meni čini ili je u pitanju generalizacija. A i ja sam izgleda zaboravio da je to mainstream na ovom forumu kao nekad na Sarajevo - x forumu. Neke se stvari ne mijenjaju.
Last edited by neko_sa_strane on 22/06/2020 22:36, edited 1 time in total.
neko_sa_strane

#45832 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by neko_sa_strane »

oaza85 wrote: 22/06/2020 22:31

Onda cemo pricati.
Jebo te Vučko! Da se mene pita završio bi kao Čaušesku.
oaza85

#45833 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by oaza85 »

neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 22:36

Sto, ne moze nista Albancima?
Sramota.
A takva superiorna, nebeska nacija, ne zna iskoristiti potencijal kojim raspolaze.
neko_sa_strane

#45834 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by neko_sa_strane »

oaza85 wrote: 22/06/2020 22:37

Sramota.
A takva superiorna, nebeska nacija, ne zna iskoristiti potencijal kojim raspolaze.
Znaš šta! Uzmi i Vučka i Albance skupa sa Tačijem i vodi ih kući a od mene se otkači debilko.
oaza85

#45835 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by oaza85 »

neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 22:39
Sramota.
Znaš šta! Uzmi i Vučka i Albance skupa sa Tačijem i vodi ih kući a od mene se otkači debilko.
Opa, nervoza...
Pa
Kako ces takav pred Milosa?
detroit-mercy

#45836 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by detroit-mercy »

neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 22:34
Što se matere ti meni obraćaš? Kao da sam ja lično učestvovao? Je li se meni čini ili je u pitanju generalizacija. A i ja sam izgleda zaboravio da je to mainstream na ovom forumu kao nekad na Sarajevo - x forumu. Neke se stvari ne mijenjaju.
Nije nikakva generalizacija ti pises o teroristima ja pisem o hladnjacama, ko je ucestovao nije me briga. I ti pises o kosovskim Albancima kao teroristima, ili ti vise odgovara kada ti generalizujes :mrgreen:
neko_sa_strane

#45837 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by neko_sa_strane »

:lol:
oaza85 wrote: 22/06/2020 22:41
neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 22:39

Sramota.
Opa, nervoza...
Pa
Kako ces takav pred Milosa?
:lol: :lol:
neko_sa_strane

#45838 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by neko_sa_strane »

detroit-mercy wrote: 22/06/2020 22:42
Nije nikakva generalizacija ti pises o teroristima ja pisem o hladnjacama, ko je ucestovao nije me briga. I ti pises o kosovskim Albancima kao teroristima, ili ti vise odgovara kada ti generalizujes :mrgreen:
Što se ti osjećaš prozvanim? Ti si im advokat? Među kosovskim Albancima ima terorista. Teroristi su i na funkcijama u Prištini, djelimično u sadašnjoj garnituri a pogotovo u ranijim vladama kada su se smjenjivali Tači, Haradinaj i Agim Čeku koji je organizator orkestriranog nasilja nad Srbima iz marta 2004. godine.
Last edited by neko_sa_strane on 22/06/2020 22:50, edited 1 time in total.
oaza85

#45839 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by oaza85 »

neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 22:46

Što se ti osjećaš prozvanim? Ti si im advokat? Među kosovskim Albancima ima terorista. Teroristi su i na funkcijama u Prištini, djelimično u sadašnjoj garnituri a pogotovo u ranijim vladama kada su se smjenjivali Tači, Haradinaj i Agim Čeku.
Sva srbijanska vlast je go terorista i genocidas.
detroit-mercy

#45840 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by detroit-mercy »

Što se ti osjećaš prozvanim? Ti si im advokat? Među kosovskim Albancima ima terorista. Teroristi su i na funkcijama u Prištini, djelimično u sadašnjoj garnituri a pogotovo u ranijim vladama kada su se smjenjivali Tači, Haradinaj i Agim Čeku.
Pa i medju Srbima imas onih koji su trpali u hladnjace ili su se Albanci sami potrpali :mrgreen:.
Teroristi na funkcijama u Pristini a vama presjednik cetnik koji je skakutao po brdima oko Sarajeva i slao poruke 100 za jednoga :mrgreen:.
Dobru vam robu valjaju po Begesu :mrgreen:.
zilog

#45841 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

Vrti se prica zasto je Srbija ostala bez Kosova?

Kada si spreman da pocinis najmonstruozniji zlocin na vlastitij djeci, samo da bi dobio povoda da etnicki ocistis Kosovo, jedino sto se moze uraditi je da te se sprijeci da to vise ikada napravis.

Vucic moze da glumi, ili ne glumi pokajnika, ali je sigurno dobio pristup najstroze cuvanim tajnama Srbije. To se najbolje vidjelo kada je za masakr srpskih mladica u kaficu Panda u Peci decembra 1998. indirektno optuzio ondasnji DB Srbije (svakako je to javna tajna u Srbiji). Nikome nije svejedno kada skonta za kakve se ublehe borio...

https://www.kurir.rs/vesti/politika/118 ... -peci-1998
Spoiler
Show
BEOGRAD - Na tragu rešenja strašnog zločina.Nadležnim organima ponuđeni su dokazi da su za smrt šestorice srpskih mladića u kafiću „Panda“ u Peći 1998. odgovorni pojedinci iz tadašnje službe Državne bezbednosti, saznaje Kurir.Izvor blizak Vladi Srbije tvrdi da je Radomir Marković, bivši načelnik DB, ponudio nadležnima konkretne dokaze da je napad na kafić „Panda“ 14. decembra 1998. izveden u organizaciji Milorada Ulemeka Legije! Marković, navodno, ima dokaze da je grupu koja je izvela tu akciju, za koju se godinama verovalo da je delo albanskih ekstremista, organizovao bivši komandant JSO. Cilj ovog zločina bio je, prema rečima našeg izvora, da se u očima međunarodne javnosti OVK prikaže kao teroristička organizacija i opravdaju akcije srpskih snaga na području Kosova.Lažni napadi na MI6- Međutim, s druge strane, Ulemek je spreman da posvedoči o direktnoj odgovornosti Radomira Markovića za taj zločin. Ulemek je otkrio da je nalog za organizovanje ljudi iz bezbednosnih struktura za ubistvo u Peći stigao iz samog vrha službe DB, na čijem čelu je u to vreme bio Rade Marković. Oni sad okrivljuju jedan drugog, još ne znamo kakve dokaze poseduju, ali činjenica je da je za taj zločin odgovorna država, to jest DB - kaže izvor našeg lista.- Ovo jeste problem za Srbiju, godinama se taj zločin pripisivao albanskim ekstremistima i ne samo to. Taj zločin, ubijanje srpske dece, smatrao se povodom da srpske snage krenu u akciju na Kosovu. Ako se ti dokaze ispostave kao relevantni, ovo je veliki šamar - kako da objasnite roditeljima te dece da su im sinovi žrtvovani da bi se opravdala akcija DB. S druge strane, mi kao zemlja moramo da raščistimo sa senkama iz prošlosti i rešimo sve zločine, ma koliko da nam se ne sviđa ishod - dodaje naš izvor.Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je nedavno da nas zbog onoga što se dogodilo u kafiću „Panda“ sve može zaboleti glava i da još treba videti da li se mogu naći valjani dokazi koji bi ukazivali na zločince.- Moram da demantujem da su u ubistvu srpskih dečaka u kafiću „Panda“ u Peći učestvovali MI6 ili SAS. To nanosi štetu našoj zemlji, mi s njima imamo odlične odnose, a oni s tim nemaju veze. Tu ima čudnih stvari i veoma je teško da o tome danas govorim. Kada budemo imali više detalja, mi ćemo o njima obavestiti javnost - rekao je Vučić nedavno.Ubice obučene u crnoPodsetimo, još uvek nepoznati počinioci 14. decembra 1998. ubili su u kafiću u Peći šestoricu mladića - Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (18), Svetislava Ristića (17), Zorana Stanojevića (17), Dragana Trifovića (17) i Ivana Radevića (25). Nikola Rajović, njihov drug, koji se u trenutku masakra zatekao u kafiću, priča:- Čuo sam strahovit tresak vrata, a zatim i pucnjavu. Moji drugovi su padali kao snoplje jedan za drugim. Na vratima su stajala dvojica terorista obučena u crno s kapama na glavi i nemilosrdno pucali po nama. Prvi metak je pogodio Ivana, koji je pao na mene - ispričao je jednom prilikom Rajović.Državni organi su tada preko medija okrivili albanske ekstremiste za zločin, a istraga o ubistvu nikad nije sprovedena.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/za ... caju-panda
Kako mati jednog od ubijenih djecaka rece: "Da ne ispadne veca bruka nego muka".
neko_sa_strane

#45842 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by neko_sa_strane »

detroit-mercy wrote: 22/06/2020 22:51
Pa i medju Srbima imas onih koji su trpali u hladnjace ili su se Albanci sami potrpali :mrgreen:.
Teroristi na funkcijama u Pristini a vama presjednik cetnik koji je skakutao po brdima oko Sarajeva i slao poruke 100 za jednoga :mrgreen:.
Dobru vam robu valjaju po Begesu :mrgreen:.
Ja nisam nikad branio Vučića niti podržavao, niti osjećam potrebu da se nekome pravdam a evo opet mi se u usta gura Vučić.
Ja živim u Sarajevu.
Niste mi jasni. Većina podržava nezavisnost Kosova, svako iz svog razloga a kada ja napišem da ne bih volio Kosovo u sastavu Srbije ospe se drvlje i kamenje po meni. Nije se rodio taj ko je ugodio narodu na ovom prostoru a koji i sam ne zna šta hoće.
neko_sa_strane

#45843 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by neko_sa_strane »

Iako sam se zarekao da neću ostavljati komentare na politici, ne poslije 15 godina opet sam poklekao, nekad me povuče a pogotovo me izvade iz takta pacijenti poput forumaša oaza85. Mislim da mu treba stručna pomoć. Elem odjavljujem se sa politike, jer svakako niti od jedne diskusije nema koristi. Zbog čega raspravljati o nečemu na šta se ne može uticati čak ni na izborima jer je stvoren lopovski sistem i izlazak na izbore jednostavno nema smisla.
Goodbye!
horkesh

#45844 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by horkesh »

neko_sa_strane wrote: 22/06/2020 23:24 Iako sam se zarekao da neću ostavljati komentare na politici, ne poslije 15 godina opet sam poklekao, nekad me povuče a pogotovo me izvade iz takta pacijenti poput forumaša oaza85. Mislim da mu treba stručna pomoć. Elem odjavljujem se sa politike, jer svakako niti od jedne diskusije nema koristi. Zbog čega raspravljati o nečemu na šta se ne može uticati čak ni na izborima jer je stvoren lopovski sistem i izlazak na izbore jednostavno nema smisla.
Goodbye!
Džaba se opraštaš, otišao je na godišnji u Banoviće.
horkesh

#45845 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by horkesh »

Kao što je neko ispravno primijetio (ali sada ne mogu nikako da nađem taj post!), moderna Srbija najviše podsjeća na Njemačku iz perioda 1930-1934. Da me se ne shvati pogrešno, ovim ne upoređujem Hitlera s Vučićem niti SNS s nacistima, ali određene historijske paralele su vrlo očite.

Svi elementi su tu.

Gorčina poraza
i osjećaj nepravednog mira? Njemačka je smatrala Versajski sporazum nepravednim (i to s pravom), a Srbija osjeća gorčinu, kao prvo zbog gubitka teritorija u Hrvatskoj, a tu je i gubitak Kosova. RS je jedina polupobjeda za Srbiju iz ratova devedesetih.

Ekonomija u velikoj krizi nekoliko godina nakon svjetske ekonomske krize - za Njemačku je to bila kriza iz 1929. godine, za modernu Srbiju kriza iz 2008/2009 godine. U obla slučaja par godina nakon krize se pojavljuje spasitelj.

Preporod ekonomije. Njemačka je, pod nacistima, preko deficitarnog zaduživanja ušla u period ekonomske stabilizacije, obnove i napretka, većinom preko velikih infrastrukturnih radova. Slična je stvar i u Srbiji. Osim autoputeva (po uzoru na Hitlerove autobahnove), akcenat je na infrastrukturi poput plina i željeznice.

Ulaganje u vojsku. Kao što je i Hitler, odmah po dolasku na vlast, počeo ulagati u modernizaciju i obnovu vojske, tako je i Vučić u VS uložio znatna sredstva i od gladne, poluraspadnute armije stvorio respektabilnu vojnu silu.

Sprega političke moći i medijske mašinerije. Treba li pojašnjavati? Uzorci su više nego komparabilni. Ako se dobro sjećam, na posljednjim "izborima" u nacističkoj Njemačkoj je 98% Nijemaca glasalo "ZA". Nije uopšte bitno za šta.

Ono što je za sve nas bitno je - kuda Vučić ide dalje? Da li će, kao Hitler, odlučiti da obnovi nacionalni ponos pobjedama nad drevnim neprijateljima ili će zaista nastaviti da id eisključivo putem ekonomije i primjene meke političke moći u okolnim državama?

Ah, da, ono što je zaista bitno - Hitler nije imao Kosovo kao uteg, kao što ga Vučić ima.
zilog

#45846 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

Canak prokomentarisao sta se desilo:

"Kada se popnes ovako visoko, pad ne mozes preziveti"... :roll:
MorningStar

#45847 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by MorningStar »

horkesh wrote: 22/06/2020 23:50 Kao što je neko ispravno primijetio (ali sada ne mogu nikako da nađem taj post!), moderna Srbija najviše podsjeća na Njemačku iz perioda 1930-1934. Da me se ne shvati pogrešno, ovim ne upoređujem Hitlera s Vučićem niti SNS s nacistima, ali određene historijske paralele su vrlo očite.

Svi elementi su tu.

Gorčina poraza
i osjećaj nepravednog mira? Njemačka je smatrala Versajski sporazum nepravednim (i to s pravom), a Srbija osjeća gorčinu, kao prvo zbog gubitka teritorija u Hrvatskoj, a tu je i gubitak Kosova. RS je jedina polupobjeda za Srbiju iz ratova devedesetih.

Ekonomija u velikoj krizi nekoliko godina nakon svjetske ekonomske krize - za Njemačku je to bila kriza iz 1929. godine, za modernu Srbiju kriza iz 2008/2009 godine. U obla slučaja par godina nakon krize se pojavljuje spasitelj.

Preporod ekonomije. Njemačka je, pod nacistima, preko deficitarnog zaduživanja ušla u period ekonomske stabilizacije, obnove i napretka, većinom preko velikih infrastrukturnih radova. Slična je stvar i u Srbiji. Osim autoputeva (po uzoru na Hitlerove autobahnove), akcenat je na infrastrukturi poput plina i željeznice.

Ulaganje u vojsku. Kao što je i Hitler, odmah po dolasku na vlast, počeo ulagati u modernizaciju i obnovu vojske, tako je i Vučić u VS uložio znatna sredstva i od gladne, poluraspadnute armije stvorio respektabilnu vojnu silu.

Sprega političke moći i medijske mašinerije. Treba li pojašnjavati? Uzorci su više nego komparabilni. Ako se dobro sjećam, na posljednjim "izborima" u nacističkoj Njemačkoj je 98% Nijemaca glasalo "ZA". Nije uopšte bitno za šta.

Ono što je za sve nas bitno je - kuda Vučić ide dalje? Da li će, kao Hitler, odlučiti da obnovi nacionalni ponos pobjedama nad drevnim neprijateljima ili će zaista nastaviti da id eisključivo putem ekonomije i primjene meke političke moći u okolnim državama?

Ah, da, ono što je zaista bitno - Hitler nije imao Kosovo kao uteg, kao što ga Vučić ima.
I drugi bitni dio da Srbija nije Njemacka a NATO bi ih mlatno u roku odmah da nesto pokusaju.
horkesh

#45848 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by horkesh »

MorningStar wrote: 23/06/2020 00:18
horkesh wrote: 22/06/2020 23:50 Kao što je neko ispravno primijetio (ali sada ne mogu nikako da nađem taj post!), moderna Srbija najviše podsjeća na Njemačku iz perioda 1930-1934. Da me se ne shvati pogrešno, ovim ne upoređujem Hitlera s Vučićem niti SNS s nacistima, ali određene historijske paralele su vrlo očite.

Svi elementi su tu.

Gorčina poraza

I drugi bitni dio da Srbija nije Njemacka a NATO bi ih mlatno u roku odmah da nesto pokusaju.
Uzdanje u to da će NATO nešto d'uradi se pokazalo vrlo diskutabilnim.
MorningStar

#45849 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by MorningStar »

horkesh wrote: 23/06/2020 00:54

Nisu dovoljno mocni da mogu tako da projektuju silu.... Da mogu BiH vojno satrati u 3-4 mjesca NATO bi veoma moguce sutio, ali dugorocni belaj nervirao bi ih (zapad) a imaju kapacitete da ih mlatnu u 7 dana da im zvoni u glavi 5 godina , za razliku od Njemacke koja je bila supersila u tom vremenu.
horkesh

#45850 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by horkesh »

MorningStar wrote: 23/06/2020 00:57
horkesh wrote: 23/06/2020 00:54

Nisu dovoljno mocni da mogu tako da projektuju silu.... Da mogu BiH vojno satrati u 3-4 mjesca NATO bi veoma moguce sutio, ali dugorocni belaj nervirao bi ih (zapad) a imaju kapacitete da ih mlatnu u 7 dana da im zvoni u glavi 5 godina , za razliku od Njemacke koja je bila supersila u tom vremenu.
Jedno je imati kapacitet, a drugo je imati volju da se taj kapacitet upotrijebi. Imao je Zapad i 1992. godine kapacitet da upotrijebi silu, ali do pojave Clintona za njenu primjenu nije bilo volje.

Da se vratim na poređenje s vremenom Hitlerove Njemačke... Kad je Hitler postao agresivan, zapadne sile su mu popuštale kako bi očuvale mir i stabilnost.

Tako su Hitleru prepustili Rajnu, pustili su ga da se ponovno naoruža, prepustili su mu Češku, pa Austriju...

Ne mora Vučić nikakvu silu da projektuje, ali svakako još uvijek nije agresivan. Dilema i jeste da li će uopšte postati agresivan, bez obzira na retoriku njega i njegovih pratilaca kroz godine. Možda je čovjek stvarno stabilokrata.

Ipak, ovo je vrijeme hibridnih ratova. Sve se može ispod stola dobiti u ime očuvanja mira i stabilnosti, a Bosna je, zaista, jako mala moneta za potkusurivanje ako dođe do toga.
Post Reply