Mostar u ratu

Post Reply
tetejac

#1576 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

dr_Evil wrote: 22/06/2020 15:53
tetejac wrote: 22/06/2020 15:46
dr_Evil wrote: 22/06/2020 15:31 A to je to, ako bi covjek i razumio razloge sukoba, recimo hajde kao sto srbi kazu strah od ponavljanja zlocina iz NDH, onog trenutka kada ta strana zagazi u zlocin (konkretno kod njih genocid) tesko je imati ikakvu simpatiju ili razumijevanje.

Ovde su u WWII bile svabe i italijani pa se niko ne ljuti na njih, dok zlocine domacih kvinslinga svi pamte
Ja ću pamtit razgovor sa doktorom. Zapovjednikom HVO-a u Rami. Kaže mi, mi dok pregovaramo s Muslimanima, doslovno sjedimo u zapovjedništvu i pokušavamo postići dogovor i smiriti situaciju, Muslimani nam ubijaju vojnike na crnim vrhovima. Ja vjerujem njemu.
I kakve sada veze ima to sto su muslimani vojnici ubijali katolike vojnike ili obrnuto sa gore spomenutom izjavom?

Hoces da kazes sa katolici spustili oruzje dok su ih muslimani ubijali? Ako se to desilo onda se slazemo da je zlocin.
Ovi ih iznenadili i pobili jer još otvorenog sukoba nije ni bilo. Znači ja pregovaram da smirim napetosti a ti mi iza leđa ubijaš vojnike.
riko-ga

#1577 Re: Mostar u ratu

Post by riko-ga »

tetejac wrote: 22/06/2020 15:43
riko-ga wrote: 22/06/2020 15:20 Zaista se moram malo osvrnuti na ovoga tetejca.Majkemi kad ga covjek slusa rekao bi da su nas oni odbranili i pomalo bili sto ne zelimo jos da nas brane.

Licno iskustvo.Brigada u 4.korpusu.Do sukoba sa HVO-om u sastavu brigade bilo 15-20 Hrvata.Naravno svi do jednoga imali oznake HVO.Ispred kasarne uz ljiljane bila i sahovnica.Po izbijanju sukoba u Prozoru pa Konjicu itd HVO se ispario.Ostao samo jedan(slovom i brojem 1-jedan) Hrvat i cijelo to vrijeme dok je gorilo izmedju HVO-a i ARBiH taj isti je na ramenu imao oznaku HVO.I niko mu nista.Nit ga zarobi nit ga protjera niti mu silova majku nedo Bog.Tako je docekao i Dejton.

A sta bi sa 95% Bosnjaka u HVO-u?Pokupise ih sa linija i u Logor.Da ne pricam sta bi se desilo ili bolje reci sta se desilo onim iz ARBiH gdje su bili ne manjina vec statisticka greska u odnosu na HVO.Navedi jedan primjer gdje je neko sa oznakom ARBiH stajao rame iz rame sa HVO-m.A da nije Posavina to jeste tamo gdje sukoba nikada nije bilo.

Prema tome to sto ti pricas okaci macku o rep i nabi ga nogom.Suvise sam ja licno vidjeo taj tvoj HVO i to njihovo junastvo.Da krenem od Dretelja pa preko Heliodruma........
Nema problema, pošteno. Mogu ja sad tebe nešto pitat i osvrnut se malo? Kad si ti to pristupio toj brigadi u četvrtom korpusu? Kojeg datuma? Ovdje se priča o Mostaru. Gdje si to ti bio i kada si pristupio toj brigadi? De nam ti reci onda kako je bilo, ‘ko je koga branio i gdje je tko i kada udarao na četnike? Jeste se to vi možda sami obranili pa onda se zaletili u ofanzivu i oslobađanje? Vidili smo tu ofanzivu kad ste mislili da vam srbi vjeruju jer ste s njima šurovali protiv nas i sastančili na Merdžan Glavi, samo ovi vas gadno nacjepaše. Hajde reci, kako je bilo? ‘Ko je branio i oslobađao Mostar i kada si ti pristupio četvrtom korpusu? Ovaj forum pun kompleksaša, ne možeš naći normalnog za razgovor a svima nešto istina ide na kurac.

Izvinjavam se.Nisam ja iz Mostara niti sam ratovo u Mostaru.Nije tema al sam napiso ono sto sam licno vidio i sto sam dozivio.Al posto imam rodbine u Mostaru a tu su proveli cijeli rat i iz njihovog iskustva znam sta su prezivjeli.Prema tome ponovo ti kazem.Macku o rep i dobro nabi macka nogom.
dr_Evil

#1578 Re: Mostar u ratu

Post by dr_Evil »

tetejac wrote: 22/06/2020 15:43 [

Nema problema, pošteno. Mogu ja sad tebe nešto pitat i osvrnut se malo? Kad si ti to pristupio toj brigadi u četvrtom korpusu? Kojeg datuma? Ovdje se priča o Mostaru. Gdje si to ti bio i kada si pristupio toj brigadi? De nam ti reci onda kako je bilo, ‘ko je koga branio i gdje je tko i kada udarao na četnike? Jeste se to vi možda sami obranili pa onda se zaletili u ofanzivu i oslobađanje? Vidili smo tu ofanzivu kad ste mislili da vam srbi vjeruju jer ste s njima šurovali protiv nas i sastančili na Merdžan Glavi, samo ovi vas gadno nacjepaše. Hajde reci, kako je bilo? ‘Ko je branio i oslobađao Mostar i kada si ti pristupio četvrtom korpusu? Ovaj forum pun kompleksaša, ne možeš naći normalnog za razgovor a svima nešto istina ide na kurac.

Istina je jako cudna stvar, tipa kad ti i Ultras od maloprije tvrdite da je Herceg-Bosna bila samo privremena i dio RBiH pisalo u banerima (ukrali foru od Babe, a jos nije ni pisalo). Dok jos na Pologu je bio razglas da se bez obzira na sve i u svakom smislu daje na raspolaganje nasem predsjedniku Franji Tudjmanu i koga slusat osim njega jer je osim boga samo on na celu, kako rece onaj, i jos dodao svi za hrvatsku i sve za hrvatsku. Dok Stjepan Kljujic naslonio se na auto i pusi, bas me zanima sta mu je tada kroz glavu prolazilo. Valjda je eto i tada svima bilo jasno, ali eto.

Sad cemo da pricamo ko je branio Mostar, branio od cega ili koga, JNA se namontirala na Neretvu dok drugaciji sporazum nije potpisan, eto pregulili se svi braneci lijevu obalu.

Tetejac, vecinom realno pises, ali pregonis malo kad je u pitanju odbrana Mostara.
Last edited by dr_Evil on 22/06/2020 16:18, edited 1 time in total.
dr_Evil

#1579 Re: Mostar u ratu

Post by dr_Evil »

tetejac wrote: 22/06/2020 16:04
dr_Evil wrote: 22/06/2020 15:53
tetejac wrote: 22/06/2020 15:46
Ja ću pamtit razgovor sa doktorom. Zapovjednikom HVO-a u Rami. Kaže mi, mi dok pregovaramo s Muslimanima, doslovno sjedimo u zapovjedništvu i pokušavamo postići dogovor i smiriti situaciju, Muslimani nam ubijaju vojnike na crnim vrhovima. Ja vjerujem njemu.
I kakve sada veze ima to sto su muslimani vojnici ubijali katolike vojnike ili obrnuto sa gore spomenutom izjavom?

Hoces da kazes sa katolici spustili oruzje dok su ih muslimani ubijali? Ako se to desilo onda se slazemo da je zlocin.
Ovi ih iznenadili i pobili jer još otvorenog sukoba nije ni bilo. Znači ja pregovaram da smirim napetosti a ti mi iza leđa ubijaš vojnike.

Ako nije bilo sukoba, onda jeste zlocin, a sami proces pregovora ne mora znaci da je privremeno primirje. Ne znam situaciju zato svaki komentar bi bio suvisan
tetejac

#1580 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

dr_Evil wrote: 22/06/2020 16:17
tetejac wrote: 22/06/2020 15:43 [

Istina je jako cudna stvar, tipa kad ti i Ultras od maloprije tvrdite da je Herceg-Bosna bila samo privremena i dio RBiH pisalo u banerima (ukrali foru od Babe, a jos nije ni pisalo). Dok jos na Pologu je bio razglas da se bez obzira na sve i u svakom smislu daje na raspolaganje nasem predsjedniku Franji Tudjmanu i koga slusat osim njega jer je osim boga samo on na celu, kako rece onaj, i jos dodao svi za hrvatsku i sve za hrvatsku. Dok Stjepan Kljujic naslonio se na auto i pusi, bas me zanima sta mu je tada kroz glavu prolazilo. Valjda je eto i tada svima bilo jasno, ali eto.

Sad cemo da pricamo ko je branio Mostar, branio od cega ili koga, JNA se namontirala na Neretvu dok drugaciji sporazum nije potpisan, eto pregulili se svi braneci lijevu obalu.

Tetejac, vecinom realno pises, ali pregonis malo kad je u pitanju odbrana Mostara.
Bio sam ja tada tu, došao sam na Balinovac sa nekim ljudima. Mal si ti bio, možda se ni rodio nisi. To je bila jedina opcija. Tada, u to vrijeme na tome mjestu. Bio je tu i Alija! Dočekan aplauzom i ovacijama. Održao nam fin govor. Tenkovi pušteni, sreli ih opet 10.4 na Kupresu kada nas je izginulo na stotine.
O obrani Mostara se sve zna. Glupo je više pričati o tome.
tetejac

#1581 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

riko-ga wrote: 22/06/2020 16:13
riko-ga wrote: 22/06/2020 15:20 Zaista se moram malo osvrnuti na ovoga tetejca.Majkemi kad ga covjek slusa rekao bi da su nas oni odbranili i pomalo bili sto ne zelimo jos da nas brane.

Licno iskustvo.Brigada u 4.korpusu.Do sukoba sa HVO-om u sastavu brigade bilo 15-20 Hrvata.Naravno svi do jednoga imali oznake HVO.Ispred kasarne uz ljiljane bila i sahovnica.Po izbijanju sukoba u Prozoru pa Konjicu itd HVO se ispario.Ostao samo jedan(slovom i brojem 1-jedan) Hrvat i cijelo to vrijeme dok je gorilo izmedju HVO-a i ARBiH taj isti je na ramenu imao oznaku HVO.I niko mu nista.Nit ga zarobi nit ga protjera niti mu silova majku nedo Bog.Tako je docekao i Dejton.

A sta bi sa 95% Bosnjaka u HVO-u?Pokupise ih sa linija i u Logor.Da ne pricam sta bi se desilo ili bolje reci sta se desilo onim iz ARBiH gdje su bili ne manjina vec statisticka greska u odnosu na HVO.Navedi jedan primjer gdje je neko sa oznakom ARBiH stajao rame iz rame sa HVO-m.A da nije Posavina to jeste tamo gdje sukoba nikada nije bilo.

Prema tome to sto ti pricas okaci macku o rep i nabi ga nogom.Suvise sam ja licno vidjeo taj tvoj HVO i to njihovo junastvo.Da krenem od Dretelja pa preko Heliodruma........

Izvinjavam se.Nisam ja iz Mostara niti sam ratovo u Mostaru.Nije tema al sam napiso ono sto sam licno vidio i sto sam dozivio.Al posto imam rodbine u Mostaru a tu su proveli cijeli rat i iz njihovog iskustva znam sta su prezivjeli.Prema tome ponovo ti kazem.Macku o rep i dobro nabi macka nogom.
Vidiš stari, ti nisi ratovao a soliš pamet meni koji jesam. Hajde ok. De se udostoji pa odgovori kad si već upao na temu. Kada si ti to pristupio četvrtom korpusu i toj brigadi? Kojeg datuma?
dr_Evil

#1582 Re: Mostar u ratu

Post by dr_Evil »

tetejac wrote: 22/06/2020 16:32
Bio sam ja tada tu, došao sam na Balinovac sa nekim ljudima. Mal si ti bio, možda se ni rodio nisi. To je bila jedina opcija. Tada, u to vrijeme na tome mjestu. Bio je tu i Alija! Dočekan aplauzom i ovacijama. Održao nam fin govor. Tenkovi pušteni, sreli ih opet 10.4 na Kupresu kada nas je izginulo na stotine.
[/quote]

Mal bio, ali dovoljno da pamtim (ako pamtim kombi HOS-a od maloprije onda nije problem i Polog pamtit, mada osim straha i zelje da idem na kupanje nisam mogao da shvatim neke stvari tada). Bio je Alija, sa parolama ja sam vas i vi ste moji, dok mu ispred glave samo Hrvatske zastave, i cim je sisao opet po starom.

Tenkovi pusteni, nazalost, slazem se.

Ali nije bila to jedina opcija, zasto je bila jedina opcija, da se probude neki duhovi iz NDH, da bi se kasnije Hrvati koji su imali roditelje u NOR-u uvodili u kancelariju sa Pavelicovom slikom i pitali sta mislis o ovome. Realno nije se pricalo o Bosni kao zajednickoj domovini, i od pocetka je bila figa u dzepu. Moglo se sve drugacije.

Onog trenutka kada su se razisle politike Bosnjaka i Hrvata, ili katolika i muslimana kao sto ti volis da napises, i Bosnjaci i Hrvati su izgubili Bosnu, i samo su Srbi profitirali.
ofentash

#1583 Re: Mostar u ratu

Post by ofentash »

Mislim da poznajem tog što je ostao. Ostali pojačali 2. lpbr VRS na pravcu prema Konjicu.
tetejac

#1584 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

dr_Evil wrote: 22/06/2020 16:42
tetejac wrote: 22/06/2020 16:32

Mal bio, ali dovoljno da pamtim (ako pamtim kombi HOS-a od maloprije onda nije problem i Polog pamtit, mada osim straha i zelje da idem na kupanje nisam mogao da shvatim neke stvari tada). Bio je Alija, sa parolama ja sam vas i vi ste moji, dok mu ispred glave samo Hrvatske zastave, i cim je sisao opet po starom.

Tenkovi pusteni, nazalost, slazem se.

Ali nije bila to jedina opcija, zasto je bila jedina opcija, da se probude neki duhovi iz NDH, da bi se kasnije Hrvati koji su imali roditelje u NOR-u uvodili u kancelariju sa Pavelicovom slikom i pitali sta mislis o ovome. Realno nije se pricalo o Bosni kao zajednickoj domovini, i od pocetka je bila figa u dzepu. Moglo se sve drugacije.

Onog trenutka kada su se razisle politike Bosnjaka i Hrvata, ili katolika i muslimana kao sto ti volis da napises, i Bosnjaci i Hrvati su izgubili Bosnu, i samo su Srbi profitirali.
[/quote]
A šta očekuješbu zapadnoj Hercegovini nego Hrvatske zastave? Uostalom bila je i vaša zelena sa polumjesecom, vidio sam je 100%. A to i nema puno veze, jebo zastave. Šta je trebalo? Čuj nije bila jedina opcija?! Šta smo trebali pustit tenkove i JNA da rade šta hoće? Kakav NOR o čemu ti? Šta smo trebali glumit’ partizane 1992? :roll:
Nije bilo figa u džepu, to je šuplja priča. Kako se nije pričalo o zajedničkoj državi? Otkud ti to? Da su Hrvati htijeli kako neki ovdje tvrde, pripojili bi još na početku zapadnu Hercegovinu zar ne? Ja se sjećam da je bila granica, kada sam god prelazio između. I na Metkoviću, i Gabeli i preko Vrgirca itd... i ljiljani i hrvatski grb. Tako da ti ovo nije istina i netko te laže. Slobodno pitaj tu raju iz MB odakle im oružje a i starog. Neko mu je dao, negdje je zadužio. Normalno da su srbi profitirali. Uzeli pola BiH i boli ih kurac.
riko-ga

#1585 Re: Mostar u ratu

Post by riko-ga »

tetejac wrote: 22/06/2020 16:36

Vidiš stari, ti nisi ratovao a soliš pamet meni koji jesam. Hajde ok. De se udostoji pa odgovori kad si već upao na temu. Kada si ti to pristupio četvrtom korpusu i toj brigadi? Kojeg datuma?
Pa ne rece ti meni nista za ove moje navode.Al evo kad hoces da znas.15.4.1992 godine.Naravno nije odma bila brigada.Prvo odred pa poslije brigada.Al to je datum mog licnog stupanja u taj odred.A ako hoces da znas sreazu sam drao u zimu 91-92 u Sarajevu.Ne pitaj sad kako i zasto sam zavrsio u 4.korpusu nije tema.I onako sam ovdje "padobranac"Al brate odvadi malo....

Kad vec sve znas a tako se prestavljas budi covjek i reci gdje su momci iz komande 4.Korpusa.Il su to bili marsovci i ti to ne znas.
Emiremir33

#1586 Re: Mostar u ratu

Post by Emiremir33 »

Braca Cupine jesuli bili u HvO-u?I koja je fora bio onaj Srecko Vucina?
tetejac

#1587 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

riko-ga wrote: 22/06/2020 16:57

Pa ne rece ti meni nista za ove moje navode.Al evo kad hoces da znas.15.4.1992 godine.Naravno nije odma bila brigada.Prvo odred pa poslije brigada.Al to je datum mog licnog stupanja u taj odred.A ako hoces da znas sreazu sam drao u zimu 91-92 u Sarajevu.Ne pitaj sad kako i zasto sam zavrsio u 4.korpusu nije tema.I onako sam ovdje "padobranac"Al brate odvadi malo....

Kad vec sve znas a tako se prestavljas budi covjek i reci gdje su momci iz komande 4.Korpusa.Il su to bili marsovci i ti to ne znas.
Koje tvoje navode? Stari tema je Mostar, tebi očigledno ne paše ovo moje pisanje i ok. Otvoriš temu o Konjicu i to je to. Pitao sam te za datum jer je 4 korpus osnovan krajem 92. Evo reću ti čim ti meni kažeš gdje je recimo general Šantić? Ili Totić. Kakva su ti ovo pitanja :roll:
tetejac

#1588 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Emiremir33 wrote: 22/06/2020 17:00

Ne poznajem te ljude.
tetejac

#1589 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Emiremir33 wrote: 22/06/2020 17:00

Bio je sa Jaganjcem, mislim da je bio dozapovjednik.
riko-ga

#1590 Re: Mostar u ratu

Post by riko-ga »

tetejac wrote: 22/06/2020 17:07

Koje tvoje navode? Stari tema je Mostar, tebi očigledno ne paše ovo moje pisanje i ok. Otvoriš temu o Konjicu i to je to. Pitao sam te za datum jer je 4 korpus osnovan krajem 92. Evo reću ti čim ti meni kažeš gdje je recimo general Šantić? Ili Totić. Kakva su ti ovo pitanja :roll:
Ima tema Konjic al mi ovdje nesto drago svratiti.Hos mi zabraniti'Vidim ja da ti biras sebi sta ti odgovara.Ko Svedski sto.Ovo hocu ovo necu.Al evo da me ne ruze ovi mjerodavni na temi.Moj drug iz moje brigade dosao kod sestre u Mostar.Na dopust 10 dana.I .....zavrsi u Dretelju.Sto?Kako?Zbog cega?Ma jok.Al je zato HVO spasio nas Bosnjake.Ja....sto bi stari ljudi rekli nakon pet minuta sutnje.....jahhhh...

Macku o rep pa dobro ga nabi u straznjicu.....
tetejac

#1591 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

riko-ga wrote: 22/06/2020 17:15
tetejac wrote: 22/06/2020 17:07

Ima tema Konjic al mi ovdje nesto drago svratiti.Hos mi zabraniti'Vidim ja da ti biras sebi sta ti odgovara.Ko Svedski sto.Ovo hocu ovo necu.Al evo da me ne ruze ovi mjerodavni na temi.Moj drug iz moje brigade dosao kod sestre u Mostar.Na dopust 10 dana.I .....zavrsi u Dretelju.Sto?Kako?Zbog cega?Ma jok.Al je zato HVO spasio nas Bosnjake.Ja....sto bi stari ljudi rekli nakon pet minuta sutnje.....jahhhh...

Macku o rep pa dobro ga nabi u straznjicu.....
I moj drug iz četvrte gardijske došao na dopust kući obići rodbinu pa ga vi zarobili i to dok Dretelja nije bilo.
riko-ga

#1592 Re: Mostar u ratu

Post by riko-ga »

Reko ja.Svedsi sto.Al necu vise.Davno je receno.Ne raspravljaj se sa budalom.Prvo te dovede na svoj nivo i onda te dotuce argumentima.

Macku o rep moj tetejaccc.Pa nogom........
tetejac

#1593 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

riko-ga wrote: 22/06/2020 17:23 Reko ja.Svedsi sto.Al necu vise.Davno je receno.Ne raspravljaj se sa budalom.Prvo te dovede na svoj nivo i onda te dotuce argumentima.

Macku o rep moj tetejaccc.Pa nogom........
Samo ti svrati, bujrum što se kaže. Šta je? I ti slobodno to tvoje mačku o rep pa kad se nakaniš budi čovjek i reci gdje mi je suborac što ste ga zarobili na avijatičarskom mostu dosta prije Vranice. Kad sve znaš. Mačku o rep pa nogom stari moj.
adapter

#1594 Re: Mostar u ratu

Post by adapter »

Silos

#1595 Re: Mostar u ratu

Post by Silos »

Svašta za pročitati
PM72

#1596 Re: Mostar u ratu

Post by PM72 »

mostarac1905 wrote: 22/06/2020 13:52
PM72 wrote: 21/06/2020 11:46 Sta kaze-Herceg Bosna nije bila paradrzava nego zajednica opstina odsjecene od Sarajeva”...grohotom se smijem.
Bili su odsjeceni i od Zagreba pa su sve naredbe i uputstva otamo dobijali...
HZ Herceg-Bosna osnovana je 18.11.1991. Sta se desava u Hrvatskoj tog dana i kakav je stav predsjednika predjsedništva o ratu u Hrvatskoj koji se prelijeva na Ravno itd.?

HR Herceg-Bosna osnovana je skoro 2 godine poslije HZ HB. A to se cesto namjerno ili slucajno mijesa.

Kao i sto se se zanemaruje cinjenica koju je "tetejac" spomenuo, da je na svim dokumentima uvijek na vrhu pisalo Bosna i Hercegovina. Bio sam dijete i ne znam sta se dogadjalo u pozadini i politici, ali da je postojao takav neki 'svehrvatski' plan o odcjepljenju valjda ne bi čitav rat nas djecu u zapadnom mostaru učili o Zelengori kao i o Bjelašnici, Unama, Vrbasima, Miljackama itd..

Al eto, tako je kako je.

živio.
Ma pusti tetejca ...hoce slagat.dokazano

To sto je pisalo na svim dokumentima Bosna i Hercegovina je samo paravan paradrzavne politike iz Zagreba.I Srbi i Hrvati smatraju BiH švedskim stolom sa koga uzimaju sta im se sviđa.Svi traze svoja prava a zaboravljaju obaveze.Kunu se u Bosnu jedino kad bjeze od zakona ko Mamić.
Nego,iz kakvih si ti ”zemljopisnih” knjiga učio ako su spominjali Zelengoru? Koliko znam,i sad se u ustaskoj tvorevini HB koriste učila iz matice...
invincible1921

#1597 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

dr_Evil wrote: 22/06/2020 14:54
tetejac wrote: 22/06/2020 14:43
Dobro jebiga sad, pitaj starog odakle mu puška. Jel’ ukrai od srbina ili mu je ne’ko dao. Kompletan mostarski bataljon je naoružao HVO. To se zna nemoj da ti dokumente postavljam. Pitaj raju ako su pošteni reći će ti. Nemoj nasjedat na te priče da se kralo od srba pa vam i to mi uzeli. To su zli jezici. Nije tako bilo. Vidiš ti dokle je došlo to stari moj da ste vi krali od srba a Hrvati vam oduzimali :roll:
Ne znam s kim si pričao i kakve informacije imaš ali ovako ti je bilo. Ne kužim te tvoje postove o oznakama HVO, ranjeniku što je pao sa stijene...
To za kradju od srba nije pricao stari nego ekipa iz Mahale, iskreno ne vidim razlog da lazu. Sta ima iko od toga.

Tih se dana sjecam kada je HOS otvorio kombi (bio sam tu) kraj stare bolnice pa rokao po bjelusinama da bi srbi zapucali na bolnicu, nista nije crno i bijelo.

Ja razumijem tvoj stav, ako si vec bio u organizaciji i zapovjednistvu koja je mozda bila politika koju si ti vodio, ali ne vjerujem da su svi dijelili tvoje stavove kako se treba odnositi prema drugima (nevezano za naciju sada, govorimo o XY osobi koja je nosila oruzje).

Razumijem i tvoje frustracije pasivnoscu Alije i SDA koji nisu organizovali u Mostaru nista sta su trebali, i treba ih na to sada podsjecati, mogu qrcu svirat.
E gledaj covjeka konacno dosao dan da se slozim sa nekim od njegovih navoda al ja mu na ignor listi nece vidjeti :D mislim na tetejca :D

Slazem sa ovim oruzjem. Stari kad se ukljucio u TO nakon bjekstva iz JNA prvu pusku koju je dobio i kasnije do kraja rata koristio (licno njegova bila nije je duzio) je dobio od HVO. On i ostali koji su bili sa njim u TO odnosno tada mostarskom bataljonu (koji su se tu zatekli ne govorim za global) uzeli sa hrpe koju je dovezo HVO, njega zapala "ciganka" :D

Sto jes jes ovo tetejac nije slago :D

Naravano kasnjne mu je ta puska prisjela jer kada je pred kraj 92 poceo trpit pritiske da predje u HVO iz armije, pored paketa i para koje su mu nudili, nabijali su mu i tu pusku na nos :D Kae mi te naoruzali a ti hoces u naku armiju :-D
mostarac1905

#1598 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac1905 »

PM72 wrote: 22/06/2020 18:55
mostarac1905 wrote: 22/06/2020 13:52
PM72 wrote: 21/06/2020 11:46 Sta kaze-Herceg Bosna nije bila paradrzava nego zajednica opstina odsjecene od Sarajeva”...grohotom se smijem.
Bili su odsjeceni i od Zagreba pa su sve naredbe i uputstva otamo dobijali...
HZ Herceg-Bosna osnovana je 18.11.1991. Sta se desava u Hrvatskoj tog dana i kakav je stav predsjednika predjsedništva o ratu u Hrvatskoj koji se prelijeva na Ravno itd.?

HR Herceg-Bosna osnovana je skoro 2 godine poslije HZ HB. A to se cesto namjerno ili slucajno mijesa.

Kao i sto se se zanemaruje cinjenica koju je "tetejac" spomenuo, da je na svim dokumentima uvijek na vrhu pisalo Bosna i Hercegovina. Bio sam dijete i ne znam sta se dogadjalo u pozadini i politici, ali da je postojao takav neki 'svehrvatski' plan o odcjepljenju valjda ne bi čitav rat nas djecu u zapadnom mostaru učili o Zelengori kao i o Bjelašnici, Unama, Vrbasima, Miljackama itd..

Al eto, tako je kako je.

živio.
Ma pusti tetejca ...hoce slagat.dokazano

To sto je pisalo na svim dokumentima Bosna i Hercegovina je samo paravan paradrzavne politike iz Zagreba.I Srbi i Hrvati smatraju BiH švedskim stolom sa koga uzimaju sta im se sviđa.Svi traze svoja prava a zaboravljaju obaveze.Kunu se u Bosnu jedino kad bjeze od zakona ko Mamić.
Nego,iz kakvih si ti ”zemljopisnih” knjiga učio ako su spominjali Zelengoru? Koliko znam,i sad se u ustaskoj tvorevini HB koriste učila iz matice...
vidis u krivu si. koriste se učila iz matice, iz Mostara. Knjige za hr nastavni plan radi Školska naklada Mostar.

U ratu su knjige dolazile iz Zagreba ali je program bio prilagođen. Masa mojih kolega bošnjaka muslimana sa mnom je u desetoj osnovnoj učio ćirilicu, dok su pred katedralu padale četničke granate. samo primjer obrazovnog programa u 'ustaškoj HB'.
horkesh

#1599 Re: Mostar u ratu

Post by horkesh »

Voli tetejac da blokira i da prijeti kako mu je ovo zadnji post na forumu i kako više neće dolaziti, ali, eto, još je tu. I neka ga :)

Mene je, BTW, blokirao kad je u jednoj raspravi iznio isti sud, da je Armija RBiH odlučila napasti HVO jer je gubila od Srba. Odgovorio sam da bi samo idiot otvorio drugi front i napao saveznika, a da je riječ o klasičnoj zamjeni teza . Naime, HVO je gubio od VRS-a gdje god je bilo borbi 1992. godine, od Kupresa, preko Posavine i Jajca - tad me i blokirao.

Nakon toga je HVO odlučio napasti Armiju RBiH i proširiti "hrvatski teritorij", i to po Vance-Owenovoj mapi. Kad tetejac spominje potčinjavanje, zaboravlja spomenuti da je HVO ultimativno tražio da im se potčine jedinice Armije RBiH u svim "hrvatskim provincijama" po toj mapi. To je uključivalo Travnik, Bugojno, Konjic... Naravno, i Mostar.

HVO se protiv VRS-a uspješno borio tamo gdje je djelovao u savezništvu s Armijom RBiH, poput Brčkog i Usore.

Ako ćemo spominjati Lipanjsku zoru, kao i operacije u '94. i '95. godini, treba se sjetiti da je sve te operacije, praktički, vodila Hrvatska vojska, a ne HVO, koji, naravno, jeste učestvovao. Kao samostalna vojna formacija, HVO je bio prilično neučinkovit.

Elem, da se ne zaboravi:

Nastanak i nestanak "Herceg-Bosne": Uzroci i počeci sukoba
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... u-i/283162

Nastanak i nestanak "Herceg-Bosne": HVO pokreće ofanzivu
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ina/283248

Nastanak i nestanak "Herceg-Bosne": Armija uzvraća udarac
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... rac/283353
Last edited by horkesh on 22/06/2020 20:36, edited 1 time in total.
MLA_333

#1600 Re: Mostar u ratu

Post by MLA_333 »

adapter wrote: 20/06/2020 12:57
Kupres je oslobodio Armija BIH, 10 dana su se vodile borbe za Demirovac i Kupreska vrata, Armija je sisla do benzinske pumpe u centru grada i ostali na Vilinim kucama, dok je HVO najavio dolazak ARBIH se povukla na kupreska vrata.
Post Reply