Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#26926 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Medobrundo25 wrote: 22/06/2020 09:49
daddy-kool wrote: 22/06/2020 09:39
laik1981 wrote: 22/06/2020 09:34 Ja imam informaciju da je dobar dio pozitivnih u Sarajevu, u zadnjih nekoliko dana, osoblje u zdravstvenim ustanovama i da se 70% od broja ukupno testiranih u KS odnosi na preventivna testiranja zdravstvenih radnika.. Po brojevima koji se objavljuju svakodnevno u medijima mi nemamo nikakvu predstavu o pravom stanju na terenu jer obican narod skoro i da ne testiraju, vec 90% kontakata od zarazenih i one koji imaju blage simptome salju u samoizolaciju..
Ovo je istina, ali nisu brojevi 70% nego puno manji. Slažem se da trebaju više i brže testirati kontakte, te sumnjive slučajeve.

Samo i kada testiraju kontakte, opet se preporučuje samoizolacija zbog mogućih lažno negativnih rezultata.
Znaci postoji opcija "lazno" negativnog testa ali ne postoji opcija "lazno" pozitivnog? Pa komedija :lol: . Ovo je provjerena informacija, instrukcije su stvarno takve?
Upravo to htjedoh napisati. Kod njih samo postoji "lažno negativni" a nikako "lažno pozitivni" :lol:
laik1981

#26927 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

laik1981 wrote: 22/06/2020 09:34 Ja imam informaciju da je dobar dio pozitivnih u Sarajevu, u zadnjih nekoliko dana, osoblje u zdravstvenim ustanovama i da se 70% od broja ukupno testiranih u KS odnosi na preventivna testiranja zdravstvenih radnika.. Po brojevima koji se objavljuju svakodnevno u medijima mi nemamo nikakvu predstavu o pravom stanju na terenu jer obican narod skoro i da ne testiraju, vec 90% kontakata od zarazenih i one koji imaju blage simptome salju u samoizolaciju..
Ovo je istina, ali nisu brojevi 70% nego puno manji. Slažem se da trebaju više i brže testirati kontakte, te sumnjive slučajeve.

Samo i kada testiraju kontakte, opet se preporučuje samoizolacija zbog mogućih lažno negativnih rezultata.
U Sarajevu svaki dan testiraju vecinom zdravstvene radnike, te kontakte zdravstvenih radnika koji su pozitivni.. Ti uzi kontakti pozitivnih zdravstvenih radnika budu testirani jer imaju stelu.. Ostali koji sumnjaju ili imaju neke blaze simptome ne dobijaju termine za testiranje.. Probaj sam zakazati termin.. Indiciraj da si bio u kontaktu sa zarazenim i da imas blagu temperaturu pa ces cuti sta ce ti reci..

Kupili su 170000 testova sto se zna.. Nekoliko desetina hiljada testova dobili kroz donacije.. To samo za FBiH.. Kapacitet testiranja samo u Sarajevu je 2000 ljudi dnevno, ako se uzmu u obzir sve laboratorije koje su u mogucnosti da testiraju.. Oni testiraju par stotina.. Mogu testirati pet puta vise, ali lakse im poslati nekog u samoizolaciju.. Ljudi koji nemaju simptome odbijaju prijavljivati da su bili u kontaktu jer ne mogu sebi priustiti samoizolaciju..
Medobrundo25

#26928 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

TESLA_EDISON wrote: 22/06/2020 09:51

Znaci postoji opcija "lazno" negativnog testa ali ne postoji opcija "lazno" pozitivnog? Pa komedija :lol: . Ovo je provjerena informacija, instrukcije su stvarno takve?
Upravo to htjedoh napisati. Kod njih samo postoji "lažno negativni" a nikako "lažno pozitivni" :lol:
Korona mijenja matematicka pravila, stubove vjerovatnoce i statisticke analize. :thumbup: ja se nadam da ovo nije istina , i da ozbiljni strucni ljudi racunaju na greske na obje strane. :thumbup:
daddy-kool

#26931 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Postoji i opcija lažno pozitivnog, ali zbog prirode testa ona je izuzetno mala i to se dešava najprije zbog kontaminacije uzorka, a što se sve pokazalo i u praksi. Razlika u vrijednostima je ovakva da u najboljem slučaju , tj kada je test rađen u pravo vrijeme, vjerovatnoća za lažno negativne 20%, dok je vjerovatnoća za lažno pozitivne 0,1%. Ako se pogriješi nalaz za lažno negativnog onda inficiranog čovjeka podstičemo da rasijava virus, dok kod lažno pozitivnog nalaza se taj 0,1% ljudi bez potrebe izoluje na 2 sedmice. Da li je teško zaključiti gdje je veća šteta?
daddy-kool

#26932 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Kod kojih njih?
palavlada

#26933 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palavlada »

Dobar članak na The Bosnia Times:

https://thebosniatimes.ba/47199/mracnja ... ih-pobuda/

Nevjerovatno je da je ovaj čovjek na čelu Hitne pomoći. Zna li neko koja stranka ga čuva?

Stanje sa virusom je dobro kad vidimo ko nas vodi.
daddy-kool

#26934 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 22/06/2020 09:54
U Sarajevu svaki dan testiraju vecinom zdravstvene radnike, te kontakte zdravstvenih radnika koji su pozitivni.. Ti uzi kontakti pozitivnih zdravstvenih radnika budu testirani jer imaju stelu.. Ostali koji sumnjaju ili imaju neke blaze simptome ne dobijaju termine za testiranje..
Znam kako ide, samo nije 70% nego puno manje, ali se u principu slažem da treba više i brže testirati.
Tesla Edison

#26935 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

daddy-kool wrote: 22/06/2020 10:04
Kod kojih njih?
Epidemiologa, propagandista i ovih što naplaćuju testove iz humanitarne po 215 KM.
laik1981

#26936 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

TESLA_EDISON wrote: 22/06/2020 09:56
Lik trener a pozitivan? Nije mrtav? Ne kontam :-)
Stvorili su toliku paniku i histeriju da se ljudi useru kada saznaju da su bili u kontaktu ili kada imaju neke od blazih simptoma.. Ljudima se noge odsjeku i dozivljavaju ogroman stres, a nemaju razloga za tako nesto.. Mnogi od nas godinama nisu prebolovali pravu gripu vec mislimo da je gripa ono kada nam malo curi nos i kada imamo par dana blagu temperaturu.. Kuma mi u februaru fasovala gripu koja je bukvalno svezala za krevet 15 dana.. Temperatura preko 39, strasni bolovi u misicima, smrsala nekoliko kg jer nije mogla da jede.. Mlada, 33 godine, zdrava, sportski tip.. Trebalo joj jos 20 dana posle da se dohaviza.. E to je prava gripa i to da safata nekog osjetljivog sa hronicnm oboljenjima bilo bi povuci potegni da glavu sacuva..
Medobrundo25

#26937 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

daddy-kool wrote: 22/06/2020 10:03
Postoji i opcija lažno pozitivnog, ali zbog prirode testa ona je izuzetno mala i to se dešava najprije zbog kontaminacije uzorka, a što se sve pokazalo i u praksi. Razlika u vrijednostima je ovakva da u najboljem slučaju , tj kada je test rađen u pravo vrijeme, vjerovatnoća za lažno negativne 20%, dok je vjerovatnoća za lažno pozitivne 0,1%. Ako se pogriješi nalaz za lažno negativnog onda inficiranog čovjeka podstičemo da rasijava virus, dok kod lažno pozitivnog nalaza se taj 0,1% ljudi bez potrebe izoluje na 2 sedmice. Da li je teško zaključiti gdje je veća šteta?
Samo mi objasni kako si ti dosao do procenata? :thumbup: jesi ti svjestan koliko faktora igra ulogu? Aposlutno to sto si napisao nema veze sa vezom, niti sa matematicki strane niti logicke. Podrzavam ublazavanje stete sa samoizolacijom , to je logicno i ima smisla, i tako treba pisati a ne pokusavati lupati neke cifre, ovaj tvoj pokusaj matematickog objasnjenja necu dalje komentarisati. :thumbup:
daddy-kool

#26938 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

TESLA_EDISON wrote: 22/06/2020 10:06
daddy-kool wrote: 22/06/2020 10:04
Kod kojih njih?
Epidemiologa, propagandista i ovih što naplaćuju testove iz humanitarne po 215 KM.
Ima razloga zašto tako govore, slobodno se edukuj o ovim stvarima.
Nadzorna_ploca

#26939 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Tesla vs daddy
Jako nategnuto na temi 8)
Tesla Edison

#26940 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

palavlada wrote: 22/06/2020 10:05 Dobar članak na The Bosnia Times:

https://thebosniatimes.ba/47199/mracnja ... ih-pobuda/

Nevjerovatno je da je ovaj čovjek na čelu Hitne pomoći. Zna li neko koja stranka ga čuva?

Stanje sa virusom je dobro kad vidimo ko nas vodi.
:shock: :shock: :shock:

Za ovo se ide u zatvor. Ili autor članka (zbog klevete) ili direktor (zbog nemara i drskosti). Obojica slobodno da hodaju, teško da može.
daddy-kool

#26941 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Medobrundo25 wrote: 22/06/2020 10:10
Samo mi objasni kako si ti dosao do procenata? :thumbup: jesi ti svjestan koliko faktora igra ulogu? Aposlutno to sto si napisao nema veze sa vezom, niti sa matematicki strane niti logicke. Podrzavam ublazavanje stete sa samoizolacijom , to je logicno i ima smisla, i tako treba pisati a ne pokusavati lupati neke cifre, ovaj tvoj pokusaj matematickog objasnjenja necu dalje komentarisati. :thumbup:
Naravno da ima veze.

Lažno negativni:
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 173832.htm

Lažno pozitivni, zbog prirode testa mogućnost u idealnim uslovima je nula. U praksi zbog kontaminacije je 0,1%
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0891-7

Takođe, često se neki retestiraju radi elimisanja ovih mogućih grešaka.

"pokušaj matematičkog objašnjenja" - ne razumijem šta želiš da kažeš.
Medobrundo25

#26942 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

daddy-kool wrote: 22/06/2020 10:18
Medobrundo25 wrote: 22/06/2020 10:10
Naravno da ima veze.

Lažno negativni:
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 173832.htm

Lažno pozitivni, zbog prirode testa mogućnost u idealnim uslovima je nula. U praksi zbog kontaminacije je 0,1%
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0891-7

Takođe, često se neki retestiraju radi elimisanja ovih mogućih grešaka.

"pokušaj matematičkog objašnjenja" - ne razumijem šta želiš da kažeš.
Prihvatam tezu da lazno pozitivni svejedno trebaju ici u izolaciju, to mi je sa logicke strane prihvatljivo, jer se ide ovom logikom: Furthermore, a false-positive result for SARS-CoV-2 is unlikely to initiate treatment with negative side effects, as would chemotherapy for misdiagnosed cancer. Iz tvog drugog linka.

Iz citavog clanka je vidljivo da se ide receptom eci peci pec, da tacnost testova varira ogromno i naglasava se konstantno retestiranje sto uvodi ogromnu kolicinu varijabli da bi se mogao izvuci zakljucak da je bilo koji test ikada pokazao lazno negativno, jer ako nekoga retestiras za par dana kako dokazati da virus nije pokupljen u medjuvremenu? Sama mogucnost kontaminacije se ne moze izracunati, opet previse varijabli. Nadam se da razumijes sta mislim. :thumbup:
daddy-kool

#26943 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Medobrundo25 wrote: 22/06/2020 10:46

Prihvatam tezu da lazno pozitivni svejedno trebaju ici u izolaciju, to mi je sa logicke strane prihvatljivo, jer se ide ovom logikom: Furthermore, a false-positive result for SARS-CoV-2 is unlikely to initiate treatment with negative side effects, as would chemotherapy for misdiagnosed cancer. Iz tvog drugog linka.

Iz citavog clanka je vidljivo da se ide receptom eci peci pec, da tacnost testova varira ogromno i naglasava se konstantno retestiranje sto uvodi ogromnu kolicinu varijabli da bi se mogao izvuci zakljucak da je bilo koji test ikada pokazao lazno negativno, jer ako nekoga retestiras za par dana kako dokazati da virus nije pokupljen u medjuvremenu? Sama mogucnost kontaminacije se ne moze izracunati, opet previse varijabli. Nadam se da razumijes sta mislim. :thumbup:
Za lažno negativne zato što prate pacijente i njihove kliničke parametre. Niko ne dokazuje da je infekcija pokupljena u međuvremenu, nije to ni bitno ako je nalaz pozitivan.
Kod lažno pozitivnih opet zato što prate pacijente i retestiraju, ne gleda se nalaz testa izolovan od ostatka slike.
Retestiranje se radi da bi se postigla veća tačnost i pouzdanost.

I da se vratim opet na priču sa testovima, PCR testovi koji se rade su "zlatni standard", state-of-the-art, nema ništa bolje na svijetu za detektovanje ovog virusa. Testovi su odlični ali imaju svoje limitacije, od koji je najvažnija izraženo mogućnost lažno negativnih rezultata. Zato se rade retestiranja, uzima u obzir kompletna klinička slika i ostali nalazi.
Last edited by daddy-kool on 22/06/2020 11:03, edited 1 time in total.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#26944 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matijevic_Vlado »

laik1981 wrote: 22/06/2020 10:09
TESLA_EDISON wrote: 22/06/2020 09:56 :skoljka:

Lik trener a pozitivan? Nije mrtav? Ne kontam :-)
Stvorili su toliku paniku i histeriju da se ljudi useru kada saznaju da su bili u kontaktu ili kada imaju neke od blazih simptoma.. Ljudima se noge odsjeku i dozivljavaju ogroman stres, a nemaju razloga za tako nesto.. Mnogi od nas godinama nisu prebolovali pravu gripu vec mislimo da je gripa ono kada nam malo curi nos i kada imamo par dana blagu temperaturu.. Kuma mi u februaru fasovala gripu koja je bukvalno svezala za krevet 15 dana.. Temperatura preko 39, strasni bolovi u misicima, smrsala nekoliko kg jer nije mogla da jede.. Mlada, 33 godine, zdrava, sportski tip.. Trebalo joj jos 20 dana posle da se dohaviza.. E to je prava gripa i to da safata nekog osjetljivog sa hronicnm oboljenjima bilo bi povuci potegni da glavu sacuva..
Imal momka?
Medobrundo25

#26945 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Edit greska u citiranju
Last edited by Medobrundo25 on 22/06/2020 11:05, edited 1 time in total.
Medobrundo25

#26946 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

daddy-kool wrote: 22/06/2020 10:57
Medobrundo25 wrote: 22/06/2020 10:46

Za lažno negativne zato što prate pacijente i njihove kliničke parametre. Niko ne dokazuje da je infekcija pokupljena u međuvremenu, nije to ni bitno ako je nalaz pozitivan.
Kod lažno pozitivnih opet zato što prate pacijente i retestiraju, ne gleda se nalaz testa izolovan od ostatka slike.
Retestiranje se radi da bi se postigla veća tačnost i pouzdanost.
U teoriji da, u praksi cisto sumnjam. Sta je sa asimptomatskih slucajeva koji nemaju klinicku sliku? Ovo je mozda blizu istine u laboratoriju, u realnosti ovi brojevi razbacivanje stoje. Nemam ja problem sa citavim nacinom, sve ok ali moje misljenje je da jednostavno greske postoje u oba extrema i tu nema diskusije. Ne dopada mi se razbacivanje brojevima , tu imam problem.
daddy-kool

#26947 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Medobrundo25 wrote: 22/06/2020 11:03 U teoriji da, u praksi cisto sumnjam. Sta je sa asimptomatskih slucajeva koji nemaju klinicku sliku?
Ako ih slučajno testiraju ili kao kontakte, onda ih uhvate. Znam nekoliko takvih slučajeva. U suprotnom ti ljudi neznajući rasijavaju virus.
Medobrundo25 wrote: 22/06/2020 11:03Ovo je mozda blizu istine u laboratoriju, u realnosti ovi brojevi ne stoje. Nemam ja problem sa citavim nacinom, sve ok ali moje misljenje je da jednostavno greske postoje u oba extrema i tu nema diskusije. Ne dopada mi se razbacivanje brojevima , tu imam problem.
Brojevi su potvrđeni u praksi.
Medobrundo25

#26948 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

daddy-kool wrote: 22/06/2020 11:05
Medobrundo25 wrote: 22/06/2020 11:03 U teoriji da, u praksi cisto sumnjam. Sta je sa asimptomatskih slucajeva koji nemaju klinicku sliku?
Ako ih slučajno testiraju ili kao kontakte, onda ih uhvate. Znam nekoliko takvih slučajeva. U suprotnom ti ljudi neznajući rasijavaju virus.
Medobrundo25 wrote: 22/06/2020 11:03Ovo je mozda blizu istine u laboratoriju, u realnosti ovi brojevi ne stoje. Nemam ja problem sa citavim nacinom, sve ok ali moje misljenje je da jednostavno greske postoje u oba extrema i tu nema diskusije. Ne dopada mi se razbacivanje brojevima , tu imam problem.
Brojevi su potvrđeni u praksi.
Hajde dobro ako ti mislis da su potvrdjeni u praksi i da je iste moguce potvrditi, necemo dalje ulaziti u raspravu. :thumbup:
hladan.preminger

#26949 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

Dam bris za test. Nakon toga odem u kafanu, tržni centar, pekaru ili bilo gdje gdje se okupljaju ljudi i pokupim virus.
Dođem po test koji je negativan, a ja sam zaražen. I 48/36 sati ja mogu ici preko granice ili bilo gdje gdje se traži test a u biti mogu druge zaraziti.
Jel' samo meni ovo nelogično ili?
daddy-kool

#26950 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Naravno da test nije garancija, ali jeste filter da neko neće doći ko je sigurno bolestan, da neće nagrnuti nemilice jer test nije besplatan niti brz. Za BiH je trebalo uvesti obavezan test prilikom ulaska, ili ako ne posjeduje onda testirati na granici.
Locked