Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Ali_G

#26901 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Kakav god da je, mnogo, malo, srednje opasan, virus je medju nama. U zadnjih 5 dana 4 osobe iz blize okoline su pozitivne.
Gibo u Zadru, Halid u Somboru, utakmice u Bg. Bumo vidjeli za sljedece kljucne 2 sedmice :D
Diwan

#26902 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

pinturicchio wrote: 21/06/2020 18:16
high_volume wrote: 21/06/2020 18:05
pinturicchio wrote: 21/06/2020 14:14 Čovjek je u Tešnju umro od moždanog udara, bio pozitivan na koronu, ubilježen je u zvanične brojke. Neko je to već objašnjavao, cilj je da se zadovolji jednačina.

Pozitivni + izliječeni + umrli = ukupan broj zaraženih

Razlika je u "umrli sa" i "umrli od" korone, to nisam vidio da je neko još počeo odvajati.
A kako "izgleda" smrt od coronavirusa?

Može li coronavirus svojim djelovanjem u organizmu izazvati moždani udar?
Prema ovome što sam ja imao priliku pročitati, virus izaziva zgrušavanje krvi, trombozu, što može biti razlog za moždani ili srčani.
Naravno da ce tako pisati - eno se utrkuju šta sve mogu nalagati da korona izaziva. Samo vjerujete šta vam kažu.
Dozer

#26903 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

invincible1921 wrote: 21/06/2020 22:11
Dozer wrote: 21/06/2020 21:44
pinturicchio wrote: 21/06/2020 14:14 Čovjek je u Tešnju umro od moždanog udara, bio pozitivan na koronu, ubilježen je u zvanične brojke. Neko je to već objašnjavao, cilj je da se zadovolji jednačina.

Razlika je u "umrli sa" i "umrli od" korone, to nisam vidio da je neko još počeo odvajati.
Odvajam ja, i ukazujem na to vec 3 mjeseca. Al' izgleda da slabo ko konta...

Dobro ece onaj prfa gore...Doslo se dotle da nekome padne saksija na glavu, u bolnici ga testiraju post mortem (za koji ga klinac testiraju na koronu post mortem, a on umro od udarca saksije u glavu, ili se skrsio s autom, ili se udavio u rijeci ili bilo koja druga nasilna smrt ili nesretan slucaj s fizickim uzrokom smrti...?), i onda ga proglase umrlim od - korone.

Sta je poenta ovoga...? Ima li iko neki iole logican razlog za ovakve radnje?
Meni jedino sto pada na pamet jeste da bi se povecavao broj umrlih od korone, a kako bi se virus mogao i dalje prikazivati kao ober smrtonosan, cime se odrzava panika i ona fama s pocetka februara koju je zapoceo WHO.

A po svim trenutno dostupnim informacijama, ukupni broj zanicno umrlih od korone je zasigurno bar 30% manji, jer su sigurno na sve strane zavodili pod koronu i ljude koji uopste nisu umrli od nje, pa cak ni od komplikacija koje je ovaj virus uzrokovao.

Da ne pricamo da je ove godine sezonska gripa zestoko podbacila u odnosu na najnizi broj umrlih od nje godinama unazad (290.000 je taj broj, a sad je manje od 230K), kao i da je ukupni broj umrlih od korone i sezonske gripe ove godines/sezone jedva prebacio onaj maksimalni godisnji broj umrlih od sezonske gripe po WHO (650.000).

Mislim...dovoljno je samo pogledati njihove zvanicne statistike, a onda i plejadu totalno kontradiktornih i besmislenih izjava, pa na to onda dodamo vec poznatu cenzuru koja se vec mjesec dana desava po FB, YT, itd., (a zapravo se u mainstream medijima desava od samog pocetka, tj. jos od kraja februara, a FB, YT itd. su sad samo ekstenzija toga), pa da svako s IQ visim od 60 skonta da nesto debelo ne stima.
Ma ovo ti je sve kako ti pojmis u svojoj glavi. Evo banalan primjer...

Ja cu ti reci lupam dns u srajevu 30 zarazenih TI CES POLUDIT, PANIKA ZATVRAJ SVE CU 30 AAAAAAAAAA STA CEMO SAD DJE SU BAGERI ODO REZREVISAT BAKIJE...

e pazi sad ovo. Da narednih vise od 3mj eveo uzecemo 100 dana , SVAKI DAN BUDE 30 odnosno onoliko za koliko si poceo panicarit to je 3000 LJUDI. Ponavljam 3000 - TRI HILJADE LJUDI ! Znaci dva tri malo veca haustora :-) :-) Racunaj da ce od njih bar pola to prebolovat tako sto im nece bit skoro nista, od ove druge polovine 90% normala bit bolesni i ozdravit, mali broj imat neke komplikacije i eto nek umre 3 ....

Uglavnom ti si na kraju panicario uvodio mjere syebavo se u zivot jer ti u mdijima predstalvjeno da u tvojoj glavi 30 ZVUCI OGROMNO, A 3000 JE VEC NA PRAGU SAMOUBISTVA OD PANIKA....dok recimo pogledas sa druge strane skotnas da si se ubio i panicario radi 2 haustora...malo veca :-) :-) :-)
Ovo t imeni govoris da ja panicarim ili...? :D
mO k3

#26904 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

eki @diwqan je ponovo tu ?? Pustili ti interner ponovo?? :shock:
invincible1921

#26905 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Dozer wrote: 21/06/2020 22:28

Dobro ece onaj prfa gore...Doslo se dotle da nekome padne saksija na glavu, u bolnici ga testiraju post mortem (za koji ga klinac testiraju na koronu post mortem, a on umro od udarca saksije u glavu, ili se skrsio s autom, ili se udavio u rijeci ili bilo koja druga nasilna smrt ili nesretan slucaj s fizickim uzrokom smrti...?), i onda ga proglase umrlim od - korone.

Meni jedino sto pada na pamet jeste da bi se povecavao broj umrlih od korone, a kako bi se virus mogao i dalje prikazivati kao ober smrtonosan, cime se odrzava panika i ona fama s pocetka februara koju je zapoceo WHO.

A po svim trenutno dostupnim informacijama, ukupni broj zanicno umrlih od korone je zasigurno bar 30% manji, jer su sigurno na sve strane zavodili pod koronu i ljude koji uopste nisu umrli od nje, pa cak ni od komplikacija koje je ovaj virus uzrokovao.

Da ne pricamo da je ove godine sezonska gripa zestoko podbacila u odnosu na najnizi broj umrlih od nje godinama unazad (290.000 je taj broj, a sad je manje od 230K), kao i da je ukupni broj umrlih od korone i sezonske gripe ove godines/sezone jedva prebacio onaj maksimalni godisnji broj umrlih od sezonske gripe po WHO (650.000).

Mislim...dovoljno je samo pogledati njihove zvanicne statistike, a onda i plejadu totalno kontradiktornih i besmislenih izjava, pa na to onda dodamo vec poznatu cenzuru koja se vec mjesec dana desava po FB, YT, itd., (a zapravo se u mainstream medijima desava od samog pocetka, tj. jos od kraja februara, a FB, YT itd. su sad samo ekstenzija toga), pa da svako s IQ visim od 60 skonta da nesto debelo ne stima.

Ja cu ti reci lupam dns u srajevu 30 zarazenih TI CES POLUDIT, PANIKA ZATVRAJ SVE CU 30 AAAAAAAAAA STA CEMO SAD DJE SU BAGERI ODO REZREVISAT BAKIJE...

e pazi sad ovo. Da narednih vise od 3mj eveo uzecemo 100 dana , SVAKI DAN BUDE 30 odnosno onoliko za koliko si poceo panicarit to je 3000 LJUDI. Ponavljam 3000 - TRI HILJADE LJUDI ! Znaci dva tri malo veca haustora :-) :-) Racunaj da ce od njih bar pola to prebolovat tako sto im nece bit skoro nista, od ove druge polovine 90% normala bit bolesni i ozdravit, mali broj imat neke komplikacije i eto nek umre 3 ....

Uglavnom ti si na kraju panicario uvodio mjere syebavo se u zivot jer ti u mdijima predstalvjeno da u tvojoj glavi 30 ZVUCI OGROMNO, A 3000 JE VEC NA PRAGU SAMOUBISTVA OD PANIKA....dok recimo pogledas sa druge strane skotnas da si se ubio i panicario radi 2 haustora...malo veca :-) :-) :-)
Ovo t imeni govoris da ja panicarim ili...? :D
Ne ne :D Ja i ti smo od prvog dana na istoj strani, nego kazem TI kao opcenito :D
megaribi1

#26906 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

invincible1921 wrote: 21/06/2020 22:11 Uglavnom ti si na kraju panicario uvodio mjere syebavo se u zivot jer ti u mdijima predstalvjeno da u tvojoj glavi 30 ZVUCI OGROMNO, A 3000 JE VEC NA PRAGU SAMOUBISTVA OD PANIKA....dok recimo pogledas sa druge strane skotnas da si se ubio i panicario radi 2 haustora...malo veca :-) :-) :-)
Ti haustori bi morali biti vrlo veliki, u Bosmalu ima u jednom haustoru oko 150 stanova, pa to znači oko 500 stanara. :wink: ali shvatam suštinu, da se željelo reći da 3000 nije prevelik broj. I nije, ... ako ne popuni sve kapacitete bolnica, što je govoreno od samog početka. Mislim da je u svijetu još u januaru bio strah od nedovoljnog kapaciteta bolnica, a ne od težine bolesti kao takve. Da li je rješenje problema bilo pretvaranje kasarni i nerentabilnih hotela u privremene bolnice, a ne gušenje stanovništva, privrede i školstva karantinom?
CPT

#26907 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CPT »

Image

ako je danas 30, sutra nije 30 vec 60 a onda 120, pa 240.... ti zdravstveni sistem siromasne drzave puca i onda pocinje igranka kao sto imaju u Brazilu...
biglebovski

#26908 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

CPT wrote: 21/06/2020 22:51 ako je danas 30, sutra nije 30 vec 60 a onda 120, pa 240.... ti zdravstveni sistem siromasne drzave puca i onda pocinje igranka kao sto imaju u Brazilu...
Milijarde života su u pitanju, 9 milijardi sve skupa sa majmunima, delfinima i avokadom... Pucaju sistemi, hahhaahahaha, nestalo paracetamola na svjetskom tržištu, hahhaahahaha....
...
Konjički paroh ističe da je po saznanju da ima COVID-19 kontaktirao sve osobe za koje se mogao sjetiti da je bio s njima u kontaktu, da na sreću niko od njih nije bio zaražen, da su ljudi uglavnom bili u samoizolaciji te da je nekoliko ljudi testirano negativno.

Njegova supruga je također testirana, no ona je bila negativna i od samog početka bez ikakvih simptoma, kao i njihovo dvoje djece.

"Mi smo pet dana bili zajedno dok smo saznali taj podatak da je ovaj čovjek iz Srbije pozitivan i tek onda kada sam ja otišao u samoizolaciju odvojio sam njih od sebe", kaže paroh.

Pa šta kaže kolega u komentaru na yahoo članku o DeBlasio-u:
...the greatest threat to this country is the people who control the content of information and the direction that is used by social media...
invincible1921

#26909 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

CPT wrote: 21/06/2020 22:51

Image

ako je danas 30, sutra nije 30 vec 60 a onda 120, pa 240.... ti zdravstveni sistem siromasne drzave puca i onda pocinje igranka kao sto imaju u Brazilu...
Ma ajde, sta mi rece....znaci sve radnice u bingu recimo bi do sad odavno trebale bit zarzaene ? Plus toliko pogresnih pretpostavki uzimate da je to nenormlano...

Naprimjer od 10 zarazenih mozda jedno trba pomoc u bolnici vi idete sa tim da ce ih trebat 9
Iako je smrtnost mizerna vi uzimate na fazon "Gospodoine imate rak pluca zao mi je"...."Ma suti dobor je ja konto korona" :-) :-) :-)

Tolko je zarzano da eo u pola godine jos nismo dogurali do 1% svjetske populcije
CPT

#26910 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CPT »

invincible1921 wrote: 21/06/2020 23:46
CPT wrote: 21/06/2020 22:51

Image

Ma ajde, sta mi rece....znaci sve radnice u bingu recimo bi do sad odavno trebale bit zarzaene ? Plus toliko pogresnih pretpostavki uzimate da je to nenormlano...

Naprimjer od 10 zarazenih mozda jedno trba pomoc u bolnici vi idete sa tim da ce ih trebat 9
Iako je smrtnost mizerna vi uzimate na fazon "Gospodoine imate rak pluca zao mi je"...."Ma suti dobor je ja konto korona" :-) :-) :-)
Glupo je koristiti rijeci kao "odavno", "sve" kad se radi o virus... Jedan od tih zarazenih moze traziti pomoci ili ali moze istovremeno zaraziti 50...
Isput, BiH prije par dana pala na negativnu listu iz bih bilo zarezeno. A tebi malo 3000.
invincible1921

#26911 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Kao prvo jako je upitno koliko su ti testovi tacno to pod broj 1...onda tebi je logicno da u zemlji poput BiH koja je slijepo crijevo evrope bez puteva turista aviona autoputeva ima vise zarazenih nego u jednoj hrvatskoj u kojoj je doslo 150 000 turista ? Ako jest onda ok .. Zarazenih ima onoliko kolko ti mediji kazu i to je sva istina. U nasem slucaju jos dodajem i na koji ti nacin kazu.
CPT

#26912 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CPT »

invincible1921 wrote: 21/06/2020 23:56 Kao prvo jako je upitno koliko su ti testovi tacno to pod broj 1...onda tebi je logicno da u zemlji poput BiH koja je slijepo crijevo evrope bez puteva turista aviona autoputeva ima vise zarazenih nego u jednoj hrvatskoj u kojoj je doslo 150 000 turista ? Ako jest onda ok .. Zarazenih ima onoliko kolko ti mediji kazu i to je sva istina. U nasem slucaju jos dodajem i na koji ti nacin kazu.
kako se ono pojavio virus u BiH? ko i kako? a broj zarazenih zavisi od 1000 faktora i ne samo od "aviona" :-)
invincible1921

#26913 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

CPT wrote: 22/06/2020 00:03
invincible1921 wrote: 21/06/2020 23:56 Kao prvo jako je upitno koliko su ti testovi tacno to pod broj 1...onda tebi je logicno da u zemlji poput BiH koja je slijepo crijevo evrope bez puteva turista aviona autoputeva ima vise zarazenih nego u jednoj hrvatskoj u kojoj je doslo 150 000 turista ? Ako jest onda ok .. Zarazenih ima onoliko kolko ti mediji kazu i to je sva istina. U nasem slucaju jos dodajem i na koji ti nacin kazu.
kako se ono pojavio virus u BiH? ko i kako? a broj zarazenih zavisi od 1000 faktora i ne samo od "aviona" :-)
dobro haj da ne idemo dalje...i sta sad...da opet se zabarikadiramo po kucama ? To je predposavljam plan...
CPT

#26914 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CPT »

invincible1921 wrote: 22/06/2020 00:12
dobro haj da ne idemo dalje...i sta sad...da opet se zabarikadiramo po kucama ? To je predposavljam plan...
za pocetak ne siri glupe teorije zavere zbog kojih ljudi rade glupe stvari... pa sami sebi zahebu zivot
invincible1921

#26915 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

CPT wrote: 22/06/2020 00:15
invincible1921 wrote: 22/06/2020 00:12

za pocetak ne siri glupe teorije zavere zbog kojih ljudi rade glupe stvari... pa sami sebi zahebu zivot
Ne sirim nikakve teorije zavjere nego razmisljam racionalno....ja ti opet kazem ti mi pricas o nakim klasterima gluposti eo proslo pola godine od pojave virusa niej ni 1% ljudi zrazeno
insajderica

#26916 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by insajderica »

brojevi su mali i nikakvi, panika se dize bespotrebno, na gradu od 400.000 stanovnika, 15-20 hospitalizovano, od toga jedan ce biti mozda teza klinicka slika...nek se svako zapita za svoj imunitet i zdravlje opcenito...
MedicinskiBrat

#26917 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MedicinskiBrat »

0,11 % ljudi na svijetu zaraženo "COVID-om"
red evil

#26918 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

Nema zatvaranja nikakvog više, ne treba stvari shvatati olako kako pojedini shvataju. Nije mi jasno da je ljudima toliki problem da se pridržavaju ovih tri stvari:

Pranje ruku
Stavljanje maski u zatvorenom prostoru
Držanje fizičke distance

Zar je ovo problem? Sa samo ove tri stvari riješili bi problem. Svi su paničari oni koji slušaju struku i pridržavaju se toga šta ti stručni ljudi kažu a nisu paničari oni koji se obrazuju preko youtube klipova. I još napadaju medije a oni gledaju koliko je na klixovom, avazovom i koji još postoje, brojaču bilo zaraženih u 10:23h pa onda to isto provjere u 10:43h i računaju razliku da bi se nešto dokazalo.

Virus ko virus nije opasan toliko, u normalnih okolnostima, ali se širi, prenosi, lako to jest lakše nego svi ostali. Tačno je da će 80% ljudi proći bez većih posljedica ali nije isto 20% na 1.000 zaraženih i na 100.000 zaraženih. Naš zdravstveni sistem taj broj ne može da podnese i pao bi totalno, kao što njemački ne može podnjeti da bude zaraženo 10 miliona jer bi tad 20% bio ogroman broj ljudi. To je cijeli problem, zbog toga su bile mjere a ne zbog toga što je virus sam od sebe smrtonosan.
Tesla Edison

#26919 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

red evil wrote: 22/06/2020 08:36 Nema zatvaranja nikakvog više, ne treba stvari shvatati olako kako pojedini shvataju. Nije mi jasno da je ljudima toliki problem da se pridržavaju ovih tri stvari:

Pranje ruku
Držanje fizičke distance

Zar je ovo problem? Sa samo ove tri stvari riješili bi problem. Svi su paničari oni koji slušaju struku i pridržavaju se toga šta ti stručni ljudi kažu a nisu paničari oni koji se obrazuju preko youtube klipova. I još napadaju medije a oni gledaju koliko je na klixovom, avazovom i koji još postoje, brojaču bilo zaraženih u 10:23h pa onda to isto provjere u 10:43h i računaju razliku da bi se nešto dokazalo.

Virus ko virus nije opasan toliko, u normalnih okolnostima, ali se širi, prenosi, lako to jest lakše nego svi ostali. Tačno je da će 80% ljudi proći bez većih posljedica ali nije isto 20% na 1.000 zaraženih i na 100.000 zaraženih. Naš zdravstveni sistem taj broj ne može da podnese i pao bi totalno, kao što njemački ne može podnjeti da bude zaraženo 10 miliona jer bi tad 20% bio ogroman broj ljudi. To je cijeli problem, zbog toga su bile mjere a ne zbog toga što je virus sam od sebe smrtonosan.
Crveno se u potpunosti slažem i to ne samo zbog virusa već općenito. Samo je debilizam kad policija razdvaja bračne parove i mjeri im distancu. Idiotizam čisti.

Ovo plavo se ne mogu složiti. Broji se razlika kako bi se dokazala medijska propaganda koja se sprovodi. Bilo je dana kada je u BiH bilo 40-tak novih slučajeva, oni napisali preko 80. Zbog takvog pisanja, medijske hiterije i propagande, rampa nam je na svim granicama. U Hrvatskoj vjerovatno ima na desetine hiljada zaraženih, niko ne piše o tome, čuvaju ljudi privredu. Ako su asimptopmatski slučajevi, čemu brojanje?

Ovaj nagli skok od početka juna do danas je jako koristan i dobar. Daj Bože da je još više zaraženih a asimptomatskih (to će pokazati jedino seriološki testovi) jer u tom slučaju, drugi val nećemo ni osjetiti zbog kolektivnog imuniteta. Makedonija opet sve zatvorila, uvela policijski sat. Držati ljude u staklenom zvonu u jeku pandemije nije nikako dobro jer u drugom i trećem valu mogu imati strahovitih problema. Činjenica je da je virus dosta "izapran" i kako reče ugledna virologinja iz bivše nam SFRJ, Ana Gligić, ''Virus je zasigurno oslabio, a do toga je došlo pasažiranjem kroz čovjeka. Čovjek nije supstrat na kojemu virus može opstati. Ja volim reći da smo mi ljudska bića za njega jedna slijepa ulica.''

Da zaključim, virus je tu, opasan nije, bar ne onako kako se predstavlja. Mediji vole senzacionalizam i mole Boga da se desi neka katastrofa kako bi oni imali o čemi pisati. Nažalost, njihov uticaj je dalekosežan i zbog takvog načina pisanja, ublehaških izjava pojedinih epidemiologa, uhljebskih botova na društvenim mrežama, stvara se slika da smo mi zemlja gubavaca. Naše (moje) da se protiv toga borim(o) koliko god je to moguće i koliko god malo bilo. Bitno je da se ne ponašamo kao ovce i da koristimo razum i kritičko razmišljanje a imalo efekta ili ne, nešto se ipak dešava.
muha_sa

#26920 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

Zar često pranje ruku nije obavezno i bRez korone :? :D
banjaluka078
Moderator

#26921 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

muha_sa wrote: 22/06/2020 08:53 Zar često pranje ruku nije obavezno i bRez korone :? :D
Ja isto to pomislim i za pranje zuba, svakodnevno tuširanje i mijenjanje veša, ali nažalost, ovdje još ima ljudi koji se kupaju nedjeljom ili uoči petka.
muha_sa

#26922 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

banjaluka078 wrote: 22/06/2020 09:00
muha_sa wrote: 22/06/2020 08:53 Zar često pranje ruku nije obavezno i bRez korone :? :D
Ja isto to pomislim i za pranje zuba, svakodnevno tuširanje i mijenjanje veša, ali nažalost, ovdje još ima ljudi koji se kupaju nedjeljom ili uoči petka.
:lol: :lol: :thumbup:
laik1981

#26923 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

red evil wrote: 22/06/2020 08:36 Nema zatvaranja nikakvog više, ne treba stvari shvatati olako kako pojedini shvataju. Nije mi jasno da je ljudima toliki problem da se pridržavaju ovih tri stvari:

Pranje ruku
Držanje fizičke distance

Nas zdravstveni sistem je pao odavno, a pogotovo je pao za vrijeme ove pandemije.. Oni koji nisu imali potrebu da koriste zdravstvene usluge u zadnja tri mjeseca nisu svjesni procedura i ogranicenja koja su prisutna u zdravstvenim ustanovama.. Ako imate bilo kakvu povisenu temperaturu, iz bilo kojeg razloga, odbice da vam pruze uslugu.. Odgodili su 90% operacija, zakazanih pregleda, itd.. Ja ne ignorisem koronu i ne smatram je bezopasnom, ali smatram da su retsrikcije u zdravstvenom sistemu puno veci problem za hronicne i ostale bolesnike od same korone.. Ja imam informaciju da je dobar dio pozitivnih u Sarajevu, u zadnjih nekoliko dana, osoblje u zdravstvenim ustanovama i da se 70% od broja ukupno testiranih u KS odnosi na preventivna testiranja zdravstvenih radnika.. Po brojevima koji se objavljuju svakodnevno u medijima mi nemamo nikakvu predstavu o pravom stanju na terenu jer obican narod skoro i da ne testiraju, vec 90% kontakata od zarazenih i one koji imaju blage simptome salju u samoizolaciju.. Zbog toga masa ljudi i ne prijavljuje da su bili u kontaktu sa zarazenim jer zbog posla i obaveza nemaju tu komociju da 15 dana budu u izolaciji..
daddy-kool

#26924 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 22/06/2020 09:34 Ja imam informaciju da je dobar dio pozitivnih u Sarajevu, u zadnjih nekoliko dana, osoblje u zdravstvenim ustanovama i da se 70% od broja ukupno testiranih u KS odnosi na preventivna testiranja zdravstvenih radnika.. Po brojevima koji se objavljuju svakodnevno u medijima mi nemamo nikakvu predstavu o pravom stanju na terenu jer obican narod skoro i da ne testiraju, vec 90% kontakata od zarazenih i one koji imaju blage simptome salju u samoizolaciju..
Ovo je istina, ali nisu brojevi 70% nego puno manji. Slažem se da trebaju više i brže testirati kontakte, te sumnjive slučajeve.

Samo i kada testiraju kontakte, opet se preporučuje samoizolacija zbog mogućih lažno negativnih rezultata.
Medobrundo25

#26925 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

daddy-kool wrote: 22/06/2020 09:39
laik1981 wrote: 22/06/2020 09:34 Ja imam informaciju da je dobar dio pozitivnih u Sarajevu, u zadnjih nekoliko dana, osoblje u zdravstvenim ustanovama i da se 70% od broja ukupno testiranih u KS odnosi na preventivna testiranja zdravstvenih radnika.. Po brojevima koji se objavljuju svakodnevno u medijima mi nemamo nikakvu predstavu o pravom stanju na terenu jer obican narod skoro i da ne testiraju, vec 90% kontakata od zarazenih i one koji imaju blage simptome salju u samoizolaciju..
Ovo je istina, ali nisu brojevi 70% nego puno manji. Slažem se da trebaju više i brže testirati kontakte, te sumnjive slučajeve.

Samo i kada testiraju kontakte, opet se preporučuje samoizolacija zbog mogućih lažno negativnih rezultata.
Znaci postoji opcija "lazno" negativnog testa ali ne postoji opcija "lazno" pozitivnog? Pa komedija :lol: . Ovo je provjerena informacija, instrukcije su stvarno takve?
Locked