Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MorningStar

#501 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Meni samo nije jasno kako nam je bilo sta falilo u ratu . Sve ima sve moze - nidje nista. AC Unity sa 40 ljudi u dijelu za oruzje napravi smg - ovamo prese ove i one a nidje nista - proizvod rpg lanser , minobacaci (?) jedan (1) prototip samohodne haubice...

Neki problem ocito postoji jer citajuci ovo - tamo u Srbiji nemaju nista a vozila te ova te ona te izvoz te u vojsku.
prasoje

#502 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Mafioso wrote: 20/06/2020 21:24
victom wrote: 20/06/2020 20:32 šta je sa Fadilovih haubica, prave ih of 2014, i imaju jedan primjerak, netestiran... liči na pranje love..
također je Fadil rekao da hoće dronove ? đe su mu ?
Kakvi su "inžinjeri" i sindikati u tom TMH čudo nije izgorio i pogon i haubica. Sve je to srpski R&D ovi su samo radili. Pranje para je u pitanju svi su dali lovu TMH je bio u blokadi 8 miliona duga državi početkom prošle godine sad nema ništa a prodaja skroz slabo :D

Kamikaze dronovi natrpani visokoprobojnim eksplozivom su brilijantna ideja, definitivno jedno od naoružanja koje može puno učiniti za malu cijenu. Nek je 10k€ komad razbija oklop pa čak i manje brodove isplati se jako jer je navođen i super precizan, može se u kombi natrpat 20-30 i piči gdje hoćeš odakle hoćeš.

Nešto na ovaj fazon
Ne moraš da kačiš iz filma, ima i u stvarnosti. :)

prasoje

#503 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Guadalajara wrote: 21/06/2020 16:07 Zasto oni u Srbiji do sada nikad nisu pokazali gdje to oni prekivaju kosuljice od 155mm iz jednog komada ? Kurce se sa ovim, sa onim...pa u PM gdje ti je masina...tehnologije... sto ne snimis video klip...sto ne uslikas...kad proizvodis taj NVO...Nepismenim seljacima u Srbiji prodaju muda pod bubrege...
Baš ništa ne kujemo? :o

Ali sećam se da su se ovde nekima prodavala muda pod bubrege za dronove, haubice, onaj crtež oklopnog vozila... :-D
Last edited by prasoje on 21/06/2020 17:02, edited 1 time in total.
General War

#504 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by General War »

MorningStar wrote: 21/06/2020 16:55 Meni samo nije jasno kako nam je bilo sta falilo u ratu . Sve ima sve moze - nidje nista. AC Unity sa 40 ljudi u dijelu za oruzje napravi smg - ovamo prese ove i one a nidje nista - proizvod rpg lanser , minobacaci (?) jedan (1) prototip samohodne haubice...

Neki problem ocito postoji jer citajuci ovo - tamo u Srbiji nemaju nista a vozila te ova te ona te izvoz te u vojsku.
Pa bosnjao i njegova ekonomska logika...prodaje sibice na komad umjesto da prodaje kutiju odma sa sto komada u njoj gdje moze i kresnut sibicu
Guadalajara

#505 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

General War wrote: 21/06/2020 16:52
Guadalajara wrote: 21/06/2020 16:47
General War wrote: 21/06/2020 16:30
Kakvi automobili i teske masine? je li mi to proizvodimo automobile...na stranu sto je ovo vojna tema...
Samo pazi sta ces odgovoriti, tu te i cekam :D
Proizvodimo mobilne teske kranove i dizalice koje koristi i Njemacka vojska-inzinjerija ;-)

Image

Image
....A vamo se njemci se kurce sve njihovo...a vidi :D ...ni sjedista ne znaju raditi nas Prevent se jadan ubi da im sasije, jos nase radnice od usta odvajaju da njemci se puno ne potrose pa nek je i minimalac ...jel tako?
Jel kontas otprilike u kojem smjeru moje objasnjenej ide za ono vezano gore?...ne znaju a kurce se...ne znaju granatu napravit...
Cekaj...hoces da kazes da je industrija u Srbiji kao u Njemackoj :lol:

Ovo je multinacionalna firma, imaju tvornice u Bosni, Sloveniji i Njemackoj...Njemacka zabrani izvoz NVO u Saudijsku Arabiju...kad ono druga filijala u Italiji odobri izvoz... :mrgreen:

Artiljerijske granate i rakete za Plamen, Oganj, Grad, Orkan nikad nisu ni proizvodili. To je sve Pretis u Vogosci proizvodio, Ginex hemikalije, inicijalne kapisle, Slavo Rodic Bugojno upaljace, Slobodan Princip Seljo u Vitezu barute i raketna goriva. Kompletna teska industrija smjestena je u Bosni. :D
Guadalajara

#506 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

prasoje wrote: 21/06/2020 16:59
Guadalajara wrote: 21/06/2020 16:07 Zasto oni u Srbiji do sada nikad nisu pokazali gdje to oni prekivaju kosuljice od 155mm iz jednog komada ? Kurce se sa ovim, sa onim...pa u PM gdje ti je masina...tehnologije... sto ne snimis video klip...sto ne uslikas...kad proizvodis taj NVO...Nepismenim seljacima u Srbiji prodaju muda pod bubrege...

Ali sećam se da su se ovde nekima prodavala muda pod bubrege za dronove, haubice, onaj crtež oklopnog vozila... :-D
Vise se kurcite nego sto imate realnih kapaciteta.

Postavi sliku video pa cemo komentarisati :wink:
prasoje

#507 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Guadalajara wrote: 21/06/2020 17:06

A ja mislio da smo o ovome već pričali na 15. i 16. strani ove teme. :?
Guadalajara

#508 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

prasoje wrote: 21/06/2020 17:11

U nedostatku sadrzaja/vijesti...prica se reciklira...

Kakva je ona fabrika u Kursumliji ?
prasoje

#509 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Guadalajara wrote: 21/06/2020 17:14

A, dakle ipak smo to raspravili tada, lepo. :thumbup:

Eno je, gradila se, pa su je otvorili, pa se sad opet gradi da se završi. :)
Guadalajara

#510 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

prasoje wrote: 21/06/2020 17:18

stavi slike...video...ako ima...
prasoje

#511 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Guadalajara wrote: 21/06/2020 17:20

Čega?
Guadalajara

#512 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

prasoje wrote: 21/06/2020 17:22

Čega?
Slike fabrike u Kursumliji
prasoje

#513 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Guadalajara wrote: 21/06/2020 17:24

Čega?
One jedne hale? Možeš ti to i bez mene sigurno. :wink: Ja kačim video čim je završe. :)
Mafioso

#514 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Mafioso »

Guadalajara wrote: 21/06/2020 14:59
General War wrote: 21/06/2020 14:38
Koja ba bazna znanja? Pa ko im proizvodi?
Meni bas ne izgleda da su samo sklopili limove.
Znam da sam stavio cijev tenka, i sta sad? To isto kada Telekom postavi G5 mrezu, a ti im kazes hej pa niste vi Huawei...ne znate.
Nisam bas o tome gledao kakve prese imaju, ali odnekle, nekako i na nekakav nacin naprave sasvim solidna orudja...a te prese neka truhnu u novom travniku.
Uvozno sve :)

Problem je kad neko prezentacijom jedne masine ili tehnologije zeli da prikaze da je do sve sto je potrebno da se neki dio proizvede, a presuti koje jos tehnologije nedostaju i bez kojih nema samostalne proizvodnje tog dijela.

Sto si maliciozan ? :lol:

Ovako je izgledala stara kovacnica u Novom Travniku 2015. godine.

Nakon dvije godine modernizovana je i izgleda ovako.

Danas imaju i najmodernije robote u kovacnici :D

https://www.akta.ba/vijesti/autotech-bh ... s-u/102539
Kad smo kod najmodernijih oblika industrije, upravo su sindikatu naložili da potpiše aminovanje za otpuštanje 120 ljudi.
Guadalajara wrote: 21/06/2020 16:07 Ja se sjecam do prije par godina kad su govorili po forumima da BNT ne postoji, da je zapaljen u ratu, da je sve izgorilo...Kad ono HOP od nekud se pojavise slike, video klipovi, sluzbene obavijesti dijelova pogona BNT-a. Nasli smo video klipove i slike kovacnice gdje su studenti bili u posjeti.Na sluzbenoj stranici opstine Novi Travnik redovno obavjestavaju kad su ispitivanja i testiranja na fabrickom poligonu Margetici. Na nekim slikama i klipovima vide se mašine za dubinsko bušenje, honovanje, olucavanje cijevi...Pa peci za termicku obradu i to vise pogona...
Izgorio je samo jedan pogon čiji je krov od katrana bio pa se to urokalo začas. Malo nešto su tukli avijacijom taj dio gdje se proizvodio vojni asortiman pa se to prebacilo u zanatski odjel srednje škole a procedure vodio rahmetli Eso Đogić (obični majstor sa 40g iskustva).

Poslije rata sve je bilo proradilo jer je bilo kupaca, ali vođena kriminalcem Zijadom Krnjićem (sad u parlamentu + direktor PIO) kovačnica je degradirana, iako su milioni inkasirani plaće nisu isplaćivane (jednom je Zike Mirzi Kovačeviću direktoru BNT Hidraulike rekao pred haman 50-60 ljudi u kafani "Ti nisi normalan svaki mjesec plaće isplaćuješ"). Zike je također otjerao mađarsku Rabu koja je bila zainteresirana za ogroman posao da se haman po' srednje Bosne može hranit od toga (tik prije nego što će početi raditi ja mislim sa MAN pa je to sve bilo dio jednog većeg dogovora od čega bi mi živili ko bogovi već 2001 2002) literalno ih je lik otjerao i ispsovao, za to je nagrađen od strane kako stranaca tako i naših ovih kriminalaca položajem koji sad drži.

Dosta ljudi mješa, Kovačnica je sad Cimos (zvalo se NT Forging sad je Cimos podružnica NT) i sadašnji vlasnik je talijanski TCH invest fond (logor), Hidraulika je propala to je Šaban Rizvić uzeo pod svoje osnovao Steelproject rade na neki fazon tipa iznajmljivanja prostora i radnika sin mu to vodi, TMH je državni (federacija) + par privatnih akcionara jedan sandžaklija, Mandžuka (Šabanov čovjek) i još par njih, ADK je slovenački i oni se bave varenjem argonom (žešći otrov ja mislim zabranjen u EU) i plaće su dobre (1800+++) samo radiš 3-4 godine i laka ti crna zemlja bila rak pluća ala rahmetele, i u bratstvu ima još sad ovih što obuću prave, ima Mandžuka neki manji pogon Greben se firma zove. Šaban (inače prijeratni rukovodioc) je u Holdingu privatizirao odmah poslije rata i pomogao dosta ljudi da im se staž uveže, može se na njega gledati ko na čovjeka koji ne dozvoljava da to sve propadne, mada od kako mu je SFOR uletio za pokušaj aktiviranja svega kako treba (đe će Bošnjo nešta pravit vi ste samo kolonija i tržište za naš otpad, bila je sforova poruka, tad je Zike došao u kovačnicu <još bila državna>, digao lovu al kovačnicu uništio i bio nagrađen pozicijom na kojoj je evo 20 godina) mislim da mu nije do toga više..
Guadalajara

#515 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

prasoje wrote: 21/06/2020 17:28
Guadalajara wrote: 21/06/2020 17:24

Čega?
One jedne hale? Možeš ti to i bez mene sigurno. :wink: Ja kačim video čim je završe. :)
Mozda se neko i od nasih u BiH dosjeti da gradi ove objekte...i da tako izvlaci pare... :mrgreen:

Dobro izgleda ova rampa/kapija

Image

Image

Image

Image

Izvor: https://www.pmcinzenjering.com/reference.php
prasoje

#516 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

Misliš neće ništa tu da se radi? OK :)
General War

#517 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by General War »

Guadalajara wrote: 21/06/2020 17:05
General War wrote: 21/06/2020 16:52
Cekaj...hoces da kazes da je industrija u Srbiji kao u Njemackoj :lol:

Ovo je multinacionalna firma, imaju tvornice u Bosni, Sloveniji i Njemackoj...Njemacka zabrani izvoz NVO u Saudijsku Arabiju...kad ono druga filijala u Italiji odobri izvoz... :mrgreen:

Artiljerijske granate i rakete za Plamen, Oganj, Grad, Orkan nikad nisu ni proizvodili. To je sve Pretis u Vogosci proizvodio, Ginex hemikalije, inicijalne kapisle, Slavo Rodic Bugojno upaljace, Slobodan Princip Seljo u Vitezu barute i raketna goriva. Kompletna teska industrija smjestena je u Bosni. :D
Cekaj...necu to da kazem, vec kazem da hamalis i za njemce i za srbijance...oni to upakuju svako svoje i utuse i pokupe kajmak a tebi sirutka...samo sto kad radis za njmce onda je to Ok, a srbijanci se kurce...a ne sto je jeftinije od tebe nabaviti...eto to hocu da kazem
Guadalajara

#518 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

Mafioso wrote: 21/06/2020 17:38 Kad smo kod najmodernijih oblika industrije, upravo su sindikatu naložili da potpiše aminovanje za otpuštanje 120 ljudi.
Naravno jer im isticu radni ugovori. Objavili su konkurs gdje je na oglasu navedeno da primaju dosta mladje raje-pripravnika...Jedan dio starih radnika ce biti zadrzan, dok ce drugi biti otpusteni...A i ti koji ce biti otpusteni, vjerovatno ce ubaciti svoju djecu...

Evo oglasa:
http://www.bnt-tmh.ba/wp-content/upload ... i_2020.pdf

Image
Izgorio je samo jedan pogon čiji je krov od katrana bio pa se to urokalo začas. Malo nešto su tukli avijacijom taj dio gdje se proizvodio vojni asortiman pa se to prebacilo u zanatski odjel srednje škole a procedure vodio rahmetli Eso Đogić (obični majstor sa 40g iskustva).
Izgorili su bazeni sa uljem za kaljenje celika.
Evo i ovdje oglasa gdje traze da se novi i dodatni pogoni izgrade:
http://www.bnt-tmh.ba/wp-content/upload ... OBRADA.pdf

Poslije rata sve je bilo proradilo jer je bilo kupaca, ali vođena kriminalcem Zijadom Krnjićem (sad u parlamentu + direktor PIO) kovačnica je degradirana,
Degradirana je tako da su urađene dvije ozbiljne modernizacije i rekonstrukcije sa najsavremenijom robotima koje je ugradila domaća firma iz Ilijaša.
Dosta ljudi mješa, Kovačnica je sad Cimos (zvalo se NT Forging sad je Cimos podružnica NT) i sadašnji vlasnik je talijanski TCH invest fond (logor), Hidraulika je propala to je Šaban Rizvić uzeo pod svoje osnovao Steelproject rade na neki fazon tipa iznajmljivanja prostora i radnika sin mu to vodi, TMH je državni (federacija) + par privatnih akcionara jedan sandžaklija, Mandžuka (Šabanov čovjek) i još par njih, ADK je slovenački i oni se bave varenjem argonom (žešći otrov ja mislim zabranjen u EU)
Nije bolan argon otrovan, cak i udises u sebe svaki dan i noc. Proizvodi se razlaganjem zraka na azot, kisik i treci(argon). Opasan je samo ako je u zatvorenom prostoru velika koncentracija jer covjek moze da se ugusi ako istisne kisik i azot. U zeljezari Zenica bilo je poginulih/ugusenih jer je bila pukla cijev od dovoda argona prema metalurgiji lonca.
i plaće su dobre (1800+++) samo radiš 3-4 godine i laka ti crna zemlja bila rak pluća ala rahmetele,
Nije to zbog argona, vec od procesa zavarivanja(topljenja elektroda)
155_mm

#519 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by 155_mm »

Proizvodnja u užičkoj kompaniji namenske industrije “Prvi partizan” nije počela u utorak, 21. aprila, kako je bilo najavljeno, već će početi 4. maja. Kako je za “Vesti” rekao Dobrosav Adrić, generalni direktor “Prvog partizana” jedan od onsovnih razloga za produžetak kolektivnog godišnjeg odmora je bezbednosni aspekt zaposlenih, ali i to što su pomerene neke otpreme gotovih proizvoda ove kompanije zbog nemogućnosti prolaska robe kroz Evropu. Osim toga, “Prvi partizan” očekuje i materijale za proizvodnju koji će do kraja aprila stići u fabriku iz uvoza.

Podsećanja radi, zbog pandemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja u zemlji radi sprečavanja širenja infekcije, broj zaposlenih u ovoj velikoj i značajnoj užičkoj kompaniji namenske industrije prvo je bio redukovan, od 1620 na oko 900 do 1. aprila kada je proizvodnja zaustavljena i kada su radnici otišli na kolektivni godišnji odmor koji je bio planiran do 21. aprila. Kako nam je tada rekao Dobrosav Andrić, radnici sarađuju i svima je želja, da ovaj period što pre prođe sa što manje posledica i da se proizvodnja vrati u normalne tokove.

Nadamo se da ćemo izdržati ekonomski i da ćemo preživeti i uz mere koje država donosi a koje mi deluju veoma korektno – rekao na je tada Andrić.
https://www.infoera.rs/2020/04/21/proiz ... je-4-maja/

sudeci po izjavi direktora PPU srbija je ovisna o uvozu i kad se radi o proizbodnji pjesadijskoe municije i to nakon onog tajnog otvaranja kapislane u krusiku.
Guadalajara

#520 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

General War wrote: 21/06/2020 17:51 Cekaj...necu to da kazem, vec kazem da hamalis i za njemce i za srbijance...oni to upakuju svako svoje i utuse i pokupe kajmak a tebi sirutka...samo sto kad radis za njmce onda je to Ok, a srbijanci se kurce...a ne sto je jeftinije od tebe nabaviti...eto to hocu da kazem
@General War nemoj svoje postove kvotati kao moje ;-) :mrgreen:
prasoje

#521 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by prasoje »

155_mm wrote: 21/06/2020 18:10 onog tajnog otvaranja
:roll:
155_mm

#522 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by 155_mm »

sto se tice nove fabrike u kursumliji. ono sto je u predozbornoj otvoreno je navodno vrijedno 8.5 mio €. cisto poredjenja radi i da se vidi o kolikoj se investiciji radi, linija za proizvodnju pistoljske municije 9 mm nedavno pustenoj u pogon u IGMAN-u je kostala 7.5 mio. €.

naravno sa se je reklo kako je to samo pocetak i da ce biti ulozeno jos i da ce biti jos radni mjesta. ali takve izjave se daju prilikom skoro svakog otvaranja necega u regionu.

za predpostaviti je da ce IGMAN-ova linija za proizvodnju municije NATO kalibra 7.62X51 kostati
vise nego citava ova otvorena fabrika do sada.
155_mm

#523 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by 155_mm »

cisto pojasnjenja radi u vezi "tajnog" otvaranja. bugojanac je u prvoj predizbornoj prije korone otvorio i kapislanu i liniju za kovanje granata 155 mm bez i jedne slike ili snimka u javnosti.

a inace se u srbiji u predizbornoj otvaraju i poljski WC uz prisutvo medija.
155_mm

#524 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by 155_mm »

u vezi prodaje haubice Aleksandar od strane srbije treba istine radi reci da je srbija do sada samo prodala kipru NORU B52 sa naljepnicom "aleksandar" na kabini kamiona. cesta je pojava da se. neki proizvod licencno proizvodi pod drugim imenom ali da se jedan te isti prozvod raznim drzavama prodaje pod razlicitim imenom...
Mafioso

#525 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Mafioso »

Guadalajara wrote: 21/06/2020 18:08@@sve ovo @Guadalajara
Jel pod modernizaciju misliš period Cimosa ili prije toga dok je bilo državno vlasništvo? Ali i to poslije privatizacije je kriminal svojevrstan bio jer su Slovenci i Fadil dobijali 10x veće EBRD kredite za investiranje u zemlju u tranziciji, to je na kraju i koštalo Cimos svog postojanja. Fadil i sadašnja ekipa iz TMH izdobrili, svi pokupovali Mercedese, iz Sarajeva se službenim autom svaki dan na posao dolazi, u Stolac se isto ide...ma hajd da ne pričam :D

TMH i Kovačnica (Cimos, gdje je 50t čekić) nisu isto, pod otkaze sam mislio na Cimos.

Za argon i to ne znam jer nisam tehnički kadar po struci sam bliži ekonomiji i društvenim naukama, znam samo da ljudi odapinju iz dana u dan je sve sivlji samo ga prestaneš viđat u gradu.

Ti pripravnici i ako bi ko novi došao (iako je većinom u TMH oglas za rezapošljavanje, ne daju ugovore za stalno da bi kadrovi ostali lojalni direktoru ono ako mic mic haj zdravo) to se već sve zna ko je i šta je. SDA, SBB malo manje, džamija, RVI i "šehidi".
Post Reply