Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
PM72

#3776 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Nekako s proljeća wrote: 21/06/2020 10:42 Maloljetni forumaši bi morali znati da se, kada govorimo bar o vremenskom periodu tokom 1992., branioci grada Sarajeva nisu borili protiv pravoslavnog ili srpskog naroda, nego dijela naoružanih pripadnika tog naroda. Takvi su u medijima nazivani ''pobunjeni bosanski Srbi, Karadzićevi Srbi, četnici'' i sl. Mi smo ih žargonski zvali papci, brđani ili četnici.
Tačno tako uz napomenu (da maloljetni forumaši i to znaju) kako je dobar dio srpskog stanovnistva bio dobrovoljno ili pod prisilom (mobilizacija) u jedinicama Armije BiH ili MUP-a vjerujući u ideju Bosne.
Tako smo imali primjer da su Prvu slavnu mototizovanu brigadu Prvog korpusa Armije BiH u šali nazivali -Prva slavna pravoslavna jer je u njoj bilo,ako se dobro sjecam,preko 300 Srba.Ili u mojoj stanici policije,od 150 pripadnika imali smo 36 Srba.

Islamizacijom svega i svačega,od naljepnica po ulazima ”nazovite selam-širimo islam”,zavaljivanjem tih vojnika u pogibeljnim akcijama,privođenjem na ”informativne” razgovore,davanjem dozvola i BH pasošima da odu vani u posjetu (sa nadom da se neće vratiti) i sličnim podlostima našeg rukovodstva,od tih ljudi je na kraju ostala šačica...
Na kraju bi govorili-vidi šupka pobjeze i on i da je od pocetka bio sumnjiv...
high_volume

#3777 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by high_volume »

PM72 wrote: 21/06/2020 06:41 Pripadnici MUP-a su ,po dojavi,u proljece 1993-dakle godinu od pocetka rata,upali u kucu visokopozicioniranog SDA-ovca i pronasli 70 mađarskih kalasnjikova sa rapovima i municijom.
Nije stigao prodati pa ostalo u tavanu...
Taj SDA-ovac se ispalio ali je ostao trag,u nečijoj teci je ostalo da je taj XY ”podjelio” 30 komada...
To ”podjelio” se u njihovim tekama podrazumjeva da je uzeo pare.Sa tih zastekanih 70 kalasnjikova mogla se odbraniti recimo Grbavica ili Ilidza...i da im ne psujem okot...
Sjetit ćeš se da su "Čavka" sa Sokoca i njegovi, opljačkali TO magacin u Han Pijsku, i ukradene pištolje, municiju i bombe prodali Muslimanima sa Otesa, preko 50 bombi...
Emiremir33

#3778 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

PM72 wrote: 21/06/2020 11:21
Nekako s proljeća wrote: 21/06/2020 10:42 Maloljetni forumaši bi morali znati da se, kada govorimo bar o vremenskom periodu tokom 1992., branioci grada Sarajeva nisu borili protiv pravoslavnog ili srpskog naroda, nego dijela naoružanih pripadnika tog naroda. Takvi su u medijima nazivani ''pobunjeni bosanski Srbi, Karadzićevi Srbi, četnici'' i sl. Mi smo ih žargonski zvali papci, brđani ili četnici.
Tačno tako uz napomenu (da maloljetni forumaši i to znaju) kako je dobar dio srpskog stanovnistva bio dobrovoljno ili pod prisilom (mobilizacija) u jedinicama Armije BiH ili MUP-a vjerujući u ideju Bosne.
Tako smo imali primjer da su Prvu slavnu mototizovanu brigadu Prvog korpusa Armije BiH u šali nazivali -Prva slavna pravoslavna jer je u njoj bilo,ako se dobro sjecam,preko 300 Srba.Ili u mojoj stanici policije,od 150 pripadnika imali smo 36 Srba.

Islamizacijom svega i svačega,od naljepnica po ulazima ”nazovite selam-širimo islam”,zavaljivanjem tih vojnika u pogibeljnim akcijama,privođenjem na ”informativne” razgovore,davanjem dozvola i BH pasošima da odu vani u posjetu (sa nadom da se neće vratiti) i sličnim podlostima našeg rukovodstva,od tih ljudi je na kraju ostala šačica...
Tacno tako PM 72@Ako se pocelo ratovati za muliti etnicku BiH ,cemu onda ta islamizacija?
PM72

#3779 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

high_volume wrote: 21/06/2020 11:54
PM72 wrote: 21/06/2020 06:41 Pripadnici MUP-a su ,po dojavi,u proljece 1993-dakle godinu od pocetka rata,upali u kucu visokopozicioniranog SDA-ovca i pronasli 70 mađarskih kalasnjikova sa rapovima i municijom.
Nije stigao prodati pa ostalo u tavanu...
Taj SDA-ovac se ispalio ali je ostao trag,u nečijoj teci je ostalo da je taj XY ”podjelio” 30 komada...
To ”podjelio” se u njihovim tekama podrazumjeva da je uzeo pare.Sa tih zastekanih 70 kalasnjikova mogla se odbraniti recimo Grbavica ili Ilidza...i da im ne psujem okot...
Sjetit ćeš se da su "Čavka" sa Sokoca i njegovi, opljačkali TO magacin u Han Pijsku, i ukradene pištolje, municiju i bombe prodali Muslimanima sa Otesa, preko 50 bombi...
Ne znam za to ali prodaja 50 bombi je sića.,nisu avio bombe nego ručne..sanduk bombi sadrži 40 komada pakovanih u plastične kutije.Dakle malo jače od jednog sanduka a takvih u skladistima na stotine...
PM72

#3780 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ma kakva multieticna Bosna,to bio samo mamac za budale poput mene i hiljade drugih.Njima je trebao keš a Bora je fino napisao da samo budale ginu za ideale
pirpa

#3781 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

:thumbup:
PM72 wrote: 21/06/2020 11:21 Tačno tako uz napomenu (da maloljetni forumaši i to znaju) kako je dobar dio srpskog stanovnistva bio dobrovoljno ili pod prisilom (mobilizacija) u jedinicama Armije BiH ili MUP-a vjerujući u ideju Bosne.

Poučen iskustvim, ja bi im preporučio da olako ne prihvataju našu prošlu istoriju onako kako je danas pišu otureni KOS,ovci da izgleda kao da je sve crno, bijelo.
Da ne vjeruju Srpskoj propagandi a posebno našoj.
Neka ne misle da je rat u Bosnu počeo preko noći i to onda kad se zapucalo u Sarajevu...
desio se JNA napad na sela Ravno i Hrasno, bosanski Brod, gorile su policijske stanice uz Drinu ...
A u Sarajevu se pjevalo, druže Tito mi ti se kunemo... :shock:

Nego, ne sjećam se da sam čitao na ovom forumu o ratnom zločinu nad porodicom Ristović sa Velešića i tko ga je počinio...ili da sam čitao o lišavanja slobode stotinjak Srba sa Čengić Vile i Otoke a koji su poslužili za razmjenu zarobljenika muslimana krajem 92...mogli smo i o tome malo pisati ili ćemo nastaviti da pišemo, vanzemaljci iznad Sarajeva🤔
Nekako s proljeća

#3782 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Porodica Ristović je sa područja Velešići , dakle sa ove strane Miljacke, pa je to razlog da se ne piše o tom počinjenom ratnom zločinu nad tom porodicom. Koliko se sjećam, počinioci su bili iz sastava MUP-a R BiH, i privedeni su od strane Vojne policije A RBiH. Taguj me na temi fidbek ako hoćeš da vidim dodatna saznanja.
Emiremir33

#3783 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

pirpa wrote: 21/06/2020 13:17
PM72 wrote: 21/06/2020 11:21 Tačno tako uz napomenu (da maloljetni forumaši i to znaju) kako je dobar dio srpskog stanovnistva bio dobrovoljno ili pod prisilom (mobilizacija) u jedinicama Armije BiH ili MUP-a vjerujući u ideju Bosne.

Poučen iskustvim, ja bi im preporučio da olako ne prihvataju našu prošlu istoriju onako kako je danas pišu otureni KOS,ovci da izgleda kao da je sve crno, bijelo.
Da ne vjeruju Srpskoj propagandi a posebno našoj.
Neka ne misle da je rat u Bosnu počeo preko noći i to onda kad se zapucalo u Sarajevu...
desio se JNA napad na sela Ravno i Hrasno, bosanski Brod, gorile su policijske stanice uz Drinu ...
A u Sarajevu se pjevalo, druže Tito mi ti se kunemo... :shock:

Nego, ne sjećam se da sam čitao na ovom forumu o ratnom zločinu nad porodicom Ristović sa Velešića i tko ga je počinio...ili da sam čitao o lišavanja slobode stotinjak Srba sa Čengić Vile i Otoke a koji su poslužili za razmjenu zarobljenika muslimana krajem 92...mogli smo i o tome malo pisati ili ćemo nastaviti da pišemo, vanzemaljci iznad Sarajeva🤔
Ko ceti bolje opisati ratnu proslost ,nego od tebe samog.Sjec am se da su ubijeni za vrijeme rucka,cetvoro ili petero Ristovica nisam siguran
zateznistub

#3784 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

pirpa wrote: 21/06/2020 13:17 ili da sam čitao o lišavanja slobode stotinjak Srba sa Čengić Vile i Otoke a koji su poslužili za razmjenu zarobljenika muslimana krajem 92...mogli smo i o tome malo pisati ili ćemo nastaviti da pišemo, vanzemaljci iznad Sarajeva🤔
Skoro čitav život sam proveo na cvili, kako prije tako i u ratu i koliko ja znam ni jedan nije uhapšen, pogotovo ne za razmjene '92. Bilo ih je dosta koji su "otišli na vikendicu" početkom rata i kod njih smo nalazili pozamasne količine oružja municije i bombi.
Glede islamizacije ARBiH na to ne bih trošio vrijeme i živce, jer kome to nije jasno da je pogan iz SDA sve to organizovano radila ima ozbiljnih problema sa percepcijom...
PM72

#3785 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ristovice je pobio ”junak” sa Kobilje glave i bio je pripadnik rezervnog sastava MUP-a Novo Sarajevo.Uhapsen i procesuiran ali nimalo rehabilitovan jer sam cuo da hoda ko paun,sav ponosan ko da je unistio dva tenka a ne pobio zene,djecu i starce za stolom...
Interesantno je da je to jedini ratni zlocin pocinjen od strane pripadnika MUP-a CSB Sarajevo,sve ostale jade pravile su kojekakve vojne policije...
Ja da sam se pitao-bio bi streljan i bačen u rupu bez oznaka.
Za te pohapsene Srbe s Cengic vile nisam cuo a koliko se sjecam,Cegar je privodio nekakve radi razmjene pa pustio...
pirpa

#3786 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

zateznistub wrote: 21/06/2020 13:35

Skoro čitav život sam proveo na cvili, kako prije tako i u ratu i koliko ja znam ni jedan nije uhapšen, pogotovo ne za razmjene '92. Bilo ih je dosta koji su "otišli na vikendicu" početkom rata i kod njih smo nalazili pozamasne količine oružja municije i bombi.
Vjeruj mi da je čak i oslobođenje napisalo članak o tome..imam čak to negdje ali mi peglanje tražiti po datumima i mjesecima izdanje...
Glede islamizacije ARBiH na to ne bih trošio vrijeme i živce, jer kome to nije jasno da je pogan iz SDA sve to organizovano radila ima ozbiljnih problema sa percepcijom...
To je već posebna priča, druga komandna linija...
Nekako s proljeća

#3787 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Bolje da se ti peglaš a ne da nas peglaš sa dezinformacijom.
pirpa

#3788 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

Nekako s proljeća wrote: 21/06/2020 14:40 Bolje da se ti peglaš a ne da nas peglaš sa dezinformacijom.
Evo sad ću odvojiti maksuz za tebe sat, dva da to nađem😏
pirpa

#3789 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

PM72 wrote: 21/06/2020 13:59 Ristovice je pobio ”junak” sa Kobilje glave i bio je pripadnik rezervnog sastava MUP-a Novo Sarajevo.Uhapsen i procesuiran ali nimalo rehabilitovan jer sam cuo da hoda ko paun,sav ponosan ko da je unistio dva tenka a ne pobio zene,djecu i starce za stolom...
Interesantno je da je to jedini ratni zlocin pocinjen od strane pripadnika MUP-a CSB Sarajevo,sve ostale jade pravile su kojekakve vojne policije...
Ja da sam se pitao-bio bi streljan i bačen u rupu bez oznaka.
Za te pohapsene Srbe s Cengic vile nisam cuo a koliko se sjecam,Cegar je privodio nekakve radi razmjene pa pustio...
Nije sad da ih je baš on sam sve pobio i nije baš da su procesuirani ...

A po svim prilikama, čini mi se da nisu ni oni sami od sebe došli na imanje pokojnih Ristoća...
zateznistub

#3790 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

pirpa wrote: 21/06/2020 14:37
Vjeruj mi da je čak i oslobođenje napisalo članak o tome..imam čak to negdje ali mi peglanje tražiti po datumima i mjesecima izdanje...
Vjeruj ti meni,

Neću i ne mogu da tvrdim da nekih sporadičnih hapšenja na području cengic vile nije bio, ali organizovano, pogotovo razmjene radi i to '92. Nije garant. Područje oko škole Petar dokic nije bilo ni sporadično...
zateznistub

#3791 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Samo je ovaj hapsio jer su mu roditelje zarobili. Ne garantujem da ne bi isto učinio da sam se našao u njegovoj koži
Image
aldinjo

#3792 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

Emiremir33 wrote: 21/06/2020 09:30
aldinjo wrote: 21/06/2020 01:41
Emiremir33 wrote: 20/06/2020 22:52 Formiranje seoski,mahalski,ulicni straza krenulo je razvojem situacije u gradu.Kako je izvjesno bilo da ce rata biti,tako su i straze bile masovnije,mislim tu na periferna mjesta u gradu.Uvijek je vladala ta neizvjesnost,to iscekivanje ko ce prvi opaliti metak.Od tih "straza",nastale su jedinice (vodovi,cete,bataljoni)Sad dali se moglo ista sa strazama na Grbavici i Vracama uraditi,gdje su Srbi 80 %u vecini bili,plus Jna ,tesko je bilo sta reci ....
Na Grbavici 1. i 2. Srbi bili 80% stanovništva?
Kazem za Vraca,Grbavicu 1 i 2,Kovacice vecina su bili.Najveci broj Srba je zivio u opstini Novo Sarajevo ,prije rata plus sto su vojna i milicionerska naselja bili
Mislio sam da bez Vraca nisu bili u nekoj velikoj većini.
aldinjo

#3793 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

PM72 wrote: 21/06/2020 06:25
aldinjo wrote: 21/06/2020 01:44
PM72 wrote: 20/06/2020 15:01 Grbavica je bila puna oficira i milicionera koji su bili iz p.materine i na službi u Sarajevu a naoruzani do zuba.
E sad ti zamisli ”patriotu” koji je,sa kupljenom puškom koju su mu prošvercovali iz SDA,na straži pred ulazom u Lenjinovoj ili Zagrebackom a u ulazu žive tri kapetana,dva pukovnika i tri milicionera od kojih svaki ima zaduženu automatsku pušku...
I naravno da smo bili budale,snimaju se serije koje ne spominju patrote nego Bakira kako je bio ranjen u odbrani predsjednistva,jebem mu pleme...
Bilo ih je i u drugim dijelovima grada.
Ove psovke bi trebala administracija obrisati.
Na Grbavici je bilo najvise vojnih i milicijskih stanova a nisam tebi psovao a ako te vrijeđa sto psujem kompletan okot Izetbegovica-zali se centrali SDA.
Za psihičke bolesnike postoji određeni tretman.
Izvinjavam se zbog off-topic.
aldinjo

#3794 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

pirpa wrote: 21/06/2020 06:54 Možda se i mogla Grbavica obraniti sa tih 70 kalaša ali pod uslovima da si imao u tom dijelu 70 ljudi koji su bili spremni uzeti pušku u ruke...

Jesam li ti slučajno pričao kaku su me moje komšije Balije mogle koštati glave kad su trčali u SDS štab da prijave da mi se u stanu nalaze dvije puške :roll:
Od bošnja tadašnjeg vremena i nije bilo za iznenaditi. Tako su i za vrijeme komunizma prijavljivali. Ostala im navika prisutna.
aldinjo

#3795 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

Čovjek je osuđen za ubistva članova porodice Ristović, mislim na 12 godina. I "odležao" je tu kaznu.
Bloo
Globalna šefica

#3796 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bloo »

aldinjo wrote: 21/06/2020 15:36 Čovjek je osuđen za ubistva članova porodice Ristović, mislim na 12 godina. I "odležao" je tu kaznu.
Koliko znam.bilo je vise osumnjicenih i optuzenih.
Na koga mislis?
PM72

#3797 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

aldinjo wrote: 21/06/2020 15:29
aldinjo wrote: 21/06/2020 01:44
Bilo ih je i u drugim dijelovima grada.
Ove psovke bi trebala administracija obrisati.
Na Grbavici je bilo najvise vojnih i milicijskih stanova a nisam tebi psovao a ako te vrijeđa sto psujem kompletan okot Izetbegovica-zali se centrali SDA.
Slazem se.Kod god podrzava ratne zlocince,kabadahije,ratne profitere i ostalu marvu iz SDA je psihicki bolesnik.Ili je na njihovim jaslama.
aldinjo

#3798 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

Bloo wrote: 21/06/2020 15:54
aldinjo wrote: 21/06/2020 15:36 Čovjek je osuđen za ubistva članova porodice Ristović, mislim na 12 godina. I "odležao" je tu kaznu.
Na koga mislis?
Čovjek se zove Osman. Za prezime nisam siguran. A vjerovatno je bilo više osumnjičenih. Da li je neko još osuđen, ne znam.
Last edited by aldinjo on 23/06/2020 01:20, edited 1 time in total.
PM72

#3799 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Bloo wrote: 21/06/2020 15:54
Na koga mislis?
jedan osuđen drugi ucesnici,oni sto su pokupili sta su stigli...nisu.E sad samo zamisljam kako bi mi trunili da je neki Srbin pobio 5 bosnjaka,na pravdi boga,i osuđen na 12 godina a izasao nakon 6...
aldinjo

#3800 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

PM72 wrote: 21/06/2020 15:57
aldinjo wrote: 21/06/2020 15:29

Slazem se.Kod god podrzava ratne zlocince,kabadahije,ratne profitere i ostalu marvu iz SDA je psihicki bolesnik.Ili je na njihovim jaslama.
Da je normalnija država takvi kao ti i slični tebi dokazivali bi na sudu te tvrdnje.
Post Reply