Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
doboj71

#451 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by doboj71 »

MorningStar wrote: 19/06/2020 13:03
Hrmpallier wrote: 19/06/2020 12:48

Niz industrijA !!!??
Srbija proizvodi Maljutku (po licenci), a njen tehnologijski nivo, nije daleko od našeg. Razlika je što su agilniji, preduzetniji i imaju puno više ljudi koji sjede za PC-om na nekom od programa za simuliranje.
Kod nas je zaposleno više švalerki i rodbine, pa nema para za inžinjere. Najsloženiji računi za naše inžinjere su - računanje procenta.

Nema tu nekih velikih "industrijA", sa skupom i velikom opremom. Pa to već imamo u Travniku i Zenici. Imamo i nešto znanja o raketama (pogonu) i ekplozivu. Ostalo treba razviti/kupiti. Sve je jeftinije od stalne ovisnosti od nečega što sami možemo imati.
Robotika,elektronika,eksplozivi,raketna goriva...... a maljutka je veliko go*anjce sa dzojstikom gdje je stopa pogodka relativno niska za navodjenu raketu - tow gledas kroz nisan raketa slijedi koncanicu..... ovamo sa bismilom navijas dzojstikom :lol: . Ja sam za neovisnost 100% ali kad budemo imali metak proizveden 100% u bih od bosanskih sirovina, jurisnu pusku i druge osnove - vjerovatno onda gledati za navodjene raketne sisteme.
Aka nije tajna ,koje si godiste?
MorningStar

#452 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

doboj71 wrote: 19/06/2020 13:37
MorningStar wrote: 19/06/2020 13:03
Hrmpallier wrote: 19/06/2020 12:48

Niz industrijA !!!??
Srbija proizvodi Maljutku (po licenci), a njen tehnologijski nivo, nije daleko od našeg. Razlika je što su agilniji, preduzetniji i imaju puno više ljudi koji sjede za PC-om na nekom od programa za simuliranje.
Kod nas je zaposleno više švalerki i rodbine, pa nema para za inžinjere. Najsloženiji računi za naše inžinjere su - računanje procenta.

Nema tu nekih velikih "industrijA", sa skupom i velikom opremom. Pa to već imamo u Travniku i Zenici. Imamo i nešto znanja o raketama (pogonu) i ekplozivu. Ostalo treba razviti/kupiti. Sve je jeftinije od stalne ovisnosti od nečega što sami možemo imati.
Robotika,elektronika,eksplozivi,raketna goriva...... a maljutka je veliko go*anjce sa dzojstikom gdje je stopa pogodka relativno niska za navodjenu raketu - tow gledas kroz nisan raketa slijedi koncanicu..... ovamo sa bismilom navijas dzojstikom :lol: . Ja sam za neovisnost 100% ali kad budemo imali metak proizveden 100% u bih od bosanskih sirovina, jurisnu pusku i druge osnove - vjerovatno onda gledati za navodjene raketne sisteme.
Aka nije tajna ,koje si godiste?
1990 :) - i da li i kako to utice na ono sto sam napisao ? :shock:
doboj71

#453 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by doboj71 »

Nevezano.pokusavam ti "docarati " moje iskustvo iz rata.Lijepo ja znati i tehnicke detalje , ali pokusavam da objasnim kako je bilo.Dok cizma ne kroci na tu zemlju, nije osvojeno.Dzaba i tenkovi, prage i boforsi.Kada je borce Armije prosao taj prvi strah od tenkova, kad smo skontali da su bez pjesadije nista, onda smo ih poceli zaustavljati.Jos kad znas da je iza tebe tvoje mjesto, porodica, raja.onda proradi bosanski inat.E znaci taj inat , zajedno sa dovoljnom kolicinom oruzja , raketa, municije i bombi , pa ce biti puno drugacije.Pozdeav
MorningStar

#454 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

doboj71 wrote: 19/06/2020 15:04 Nevezano.pokusavam ti "docarati " moje iskustvo iz rata.Lijepo ja znati i tehnicke detalje , ali pokusavam da objasnim kako je bilo.Dok cizma ne kroci na tu zemlju, nije osvojeno.Dzaba i tenkovi, prage i boforsi.Kada je borce Armije prosao taj prvi strah od tenkova, kad smo skontali da su bez pjesadije nista, onda smo ih poceli zaustavljati.Jos kad znas da je iza tebe tvoje mjesto, porodica, raja.onda proradi bosanski inat.E znaci taj inat , zajedno sa dovoljnom kolicinom oruzja , raketa, municije i bombi , pa ce biti puno drugacije.Pozdeav
Super sve odlicno, e sada pitanje - da li bi nedao Bog da se isto ili slicno desi - jel preferiras opet da zaustavljas-dok ti je porodica iza ledja, sve sa oruzjem i opremom inferiornom neprijatelju, nedostatkom municije. Ili preferiras da buduce generacije ili ove nedao bog opet kazem imaju sredstva koja pariraju u najmanju ruku potencionalnim neprijateljima - ili da racunaju na inat ??? A jos da dodam da diplomatija kazu raste iz cijevi oruzja - samim tim sto si naoruzan propisno i imas sredstva da se odupres neprijatelju - a isti zna da ce ga docekati sistemi itd odbrane koji nisu puskice i rb-ovi tim su i manje sanse da ce taj neprijatelj uopste pomisliti da te napadne.
Last edited by MorningStar on 19/06/2020 15:22, edited 1 time in total.
Guadalajara

#455 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Guadalajara »

Kad je BNT osvojio proizvodnju avionskog topa GsH-23mm

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gryazev-Shipunov_GSh-23

Mogu vala i topove ZU-23 i ove za Prage i Boforse...

Na ovim kovackim masinama i cekicima mogu bez problema prekovati cijevi..

Image

Image

Ovo je realnije da proizvodu nego ATGM rakete i lansera
doboj71

#456 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by doboj71 »

MorningStar wrote: 19/06/2020 15:09
doboj71 wrote: 19/06/2020 15:04 Nevezano.pokusavam ti "docarati " moje iskustvo iz rata.Lijepo ja znati i tehnicke detalje , ali pokusavam da objasnim kako je bilo.Dok cizma ne kroci na tu zemlju, nije osvojeno.Dzaba i tenkovi, prage i boforsi.Kada je borce Armije prosao taj prvi strah od tenkova, kad smo skontali da su bez pjesadije nista, onda smo ih poceli zaustavljati.Jos kad znas da je iza tebe tvoje mjesto, porodica, raja.onda proradi bosanski inat.E znaci taj inat , zajedno sa dovoljnom kolicinom oruzja , raketa, municije i bombi , pa ce biti puno drugacije.Pozdeav
Super sve odlicno, e sada pitanje - da li bi nedao Bog da se isto ili slicno desi - jel preferiras opet da zaustavljas-dok ti je porodica iza ledja, sve sa oruzjem i opremom inferiornom neprijatelju, nedostatkom municije. Ili preferiras da buduce generacije ili ove nedao bog opet kazem imaju sredstva koja pariraju u najmanju ruku potencionalnim neprijateljima - ili da racunaju na inat ??? A jos da dodam da diplomatija kazu raste iz cijevi oruzja - samim tim sto si naoruzan propisno i imas sredstva da se odupres neprijatelju - a isti zna da ce ga docekati sistemi itd odbrane koji nisu puskice i rb-ovi tim su i manje sanse da ce taj neprijatelj uopste pomisliti da te napadne.
Ma o tome ne treba ni pricati.Ako dodje do toga, mi trebamo imati 100 puta vise svega, a narocito kad sami proizvodimo.Ali neko pametniji treba od nas treba da odluci u kom smjeru namjenska treba da ide.Mozemo pricati o dronovima i sl, ali osnova svake vojske je pjesadija i artiljerija(po meni) .I protivoklop, naravno.
MorningStar

#457 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

doboj71 wrote: 19/06/2020 15:28
Ma o tome ne treba ni pricati.Ako dodje do toga, mi trebamo imati 100 puta vise svega, a narocito kad sami proizvodimo.Ali neko pametniji treba od nas treba da odluci u kom smjeru namjenska treba da ide.Mozemo pricati o dronovima i sl, ali osnova svake vojske je pjesadija i artiljerija(po meni) .I protivoklop, naravno.
I tu se slazemo u svemu. Samo razlika koju smo imali je u tipu protivoklopa - jer recimo onaj bofors ces tesko gadjati rpgom, maljutka je zastario sistem ekstremno tezak za koristiti tj. obucavati posadu i sa opet niskim koeficijentom pogodaka ako se gledaju drugi atgm sistemi. TOW, Milan ili nesto slicno bi ti rijesilo cijeli problem protuoklopnih sredstava srednjeg dometa. Proizvesti ne mozemo ali mozemo kupit i zasto da ne... nisu preskupi , dobili smo humveeje u donaciju moze se na njih dio montirati i eto efikasnih PO sredstava.
Veigar

#458 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Veigar »

doboj71 wrote: 19/06/2020 15:28
Moje skromno mišljenje je da zbog terena na kojem se nalazimo nama je najbitnija pješadija, artiljerija i mnogo vozila za logističku podršku, nešto malo PVO-a i to je to. Nema tenk šta tražit među brdima i planinama, avion također, preskupe su to igračke za pretpostavljeni cilj.
salik79

#459 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by salik79 »

Frankfurt05

#460 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Frankfurt05 »

salik79 wrote: 19/06/2020 23:49
Svaka cast Irancima. Ali ovo je naoruzanje iz sedamdesetih godina koje prave. :D
salik79

#461 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by salik79 »

Frankfurt05 wrote: 19/06/2020 23:55
Svaka cast Irancima. Ali ovo je naoruzanje iz sedamdesetih godina koje prave. :D
Jah. :roll: Vjerovatno su sa tim oruzjem mogli iz prve okinuti RQ 4A Global Hawk i to iz prve, a istovremeno upozoriti izvidjacki avion sa posadom da se odmah udalji.

Uskoro idu i hipersonicne protubrodske rakete. 8-)
Frankfurt05

#462 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Frankfurt05 »

salik79 wrote: 20/06/2020 00:01
Jah. :roll: Vjerovatno su sa tim oruzjem mogli iz prve okinuti RQ 4A Global Hawk i to iz prve, a istovremeno upozoriti izvidjacki avion sa posadom da se odmah udalji.

I JNA je oborila najsavremeniji NATO avion. To je slucajnost. Iranci su u rangu sa Sjevernom Korejom i Pakistan sto se tice nauke. Imaju oni tu jos dosta toga da urade. Nisu jos industrijalizirana zemlja.
salik79

#463 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by salik79 »

Frankfurt05 wrote: 20/06/2020 00:07

I JNA je oborila najsavremeniji NATO avion. To je slucajnost. Iranci su u rangu sa Sjevernom Korejom i Pakistan sto se tice nauke. Imaju oni tu jos dosta toga da urade. Nisu jos industrijalizirana zemlja.
Nije JNA, nego JA. Koje si ti godiste?

JA je rokala svim i svacim po nebu i slucajno okinula taj avion, koji je (u moru ostalih) letio daleko nize nego Globalhawk. Ovi su ga roknuli jednim jedinim preciznim pogotkom, a prije toga ih jos upozorili. Ameri su mislili da Globalhawk uopce nije bio ni detektovan, a kamoli da ce biti pogodjen. Samo su izvidjaca uklonili.

I to jos sa ovim srednje naprednim sistemom. A najnapredniji im je Bavar 373. Taj jede malu djecu.

A sa intaktnim prizemljenjem RQ 170 su pokazali na kojem su nivou nauke. ;-)
Frankfurt05

#464 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Frankfurt05 »

salik79 wrote: 20/06/2020 00:13

JA je rokala svim i svacim po nebu i slucajno okinula taj avion, koji je (u moru ostalih) letio daleko nize nego Globalhawk. Ovi su ga roknuli jednim jedinim preciznim pogotkom, a prije toga ih jos upozorili. Ameri su mislili da Globalhawk uopce nije bio ni detektovan, a kamoli da ce biti pogodjen. Samo su izvidjaca uklonili.

I to jos sa ovim srednje naprednim sistemom. A najnapredniji im je Bavar 373. Taj jede malu djecu.

Pa nije Iran neozbiljna zemlja. Oni su regionalna sila. Imaju neke segmente odbrane u koje ulazu vec decenijama i imaju odredjene uspjehe.
Zato cak ni Ameri nece tek tako da ih napadnu. Ali oni nemogu konkurisati sa savremenima vojskama. Mogu jedino voditi asimetricni rat. Dakle preko proxya tipa Hezbollaha, Assada, Yemena itd.

Da bi spadali u ozbiljne zemlje trebali bi imati ozbiljnu avijaciju i mornaricu. A oni nemaju ni u ludilu ni jedno ni drugo. Okrsaj sa vojskama poput Francuske, Britanske, Ruske ili Turske u zraku ili u moru bi mogli biti uspjesni samo blizu njihove vlastite teritorije kroz asimitericni rat. A to je recimo da posalju hrpu brzih camaca na modernu corvetu ili nosac aviona i da se mole bogu da ce uspjeti.

Recimo frontalni napad Turske avijacije sa Iranskom bi zavrsio debaklom za Irance jer imaju malo jacu avijaciju od Titine naspram 250 savremenih llovaca NATO standarda.
salik79

#465 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by salik79 »

Frankfurt05 wrote: 20/06/2020 00:25
salik79 wrote: 20/06/2020 00:13

Pa nije Iran neozbiljna zemlja. Oni su regionalna sila. Imaju neke segmente odbrane u koje ulazu vec decenijama i imaju odredjene uspjehe.
Zato cak ni Ameri nece tek tako da ih napadnu. Ali oni nemogu konkurisati sa savremenima vojskama. Mogu jedino voditi asimetricni rat. Dakle preko proxya tipa Hezbollaha, Assada, Yemena itd.

Da bi spadali u ozbiljne zemlje trebali bi imati ozbiljnu avijaciju i mornaricu. A oni nemaju ni u ludilu ni jedno ni drugo. Okrsaj sa vojskama poput Francuske, Britanske, Ruske ili Turske u zraku ili u moru bi mogli biti uspjesni samo blizu njihove vlastite teritorije kroz asimitericni rat. A to je recimo da posalju hrpu brzih camaca na modernu corvetu ili nosac aviona i da se mole bogu da ce uspjeti.

Recimo frontalni napad Turske avijacije sa Iranskom bi zavrsio debaklom za Irance jer imaju malo jacu avijaciju od Titine.
Oni imaju vrhunsko defanzivno naoruzanje, tako da se niko ne bi ni usudio bilo cime pokusati napasti tu zemlju. Vise im ne treba, ofanzivno ne zele djelovati.

Sto se tice Engleza, to si mogao skoro upratiti tokom sage o tankerima. Ko je prvi popustio i zasto? Iz istog razloga se vise niko nije usudio zaustaviti pet iranskih supertankera na putu u Venecuelu, iako je bilo verbalnih osuda i prijetnji. Prodjose i kroz Suez, kroz Gibraltar i zadjose u americki "mehki trbuh" bez da se iko usudio ista poduzeti. Sam skontaj zasto.
Frankfurt05

#466 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Frankfurt05 »

salik79 wrote: 20/06/2020 00:34

Oni imaju vrhunsko defanzivno naoruzanje, tako da se niko ne bi ni usudio bilo cime pokusati napasti tu zemlju. Vise im ne treba, ofanzivno ne zele djelovati.

Sto se tice Engleza, to si mogao skoro upratiti tokom sage o tankerima. Ko je prvi popustio i zasto? Iz istog razloga se vise niko nije usudio zaustaviti pet iranskih supertankera na putu u Venecuelu, iako je bilo verbalnih osuda i prijetnji. Prodjose i kroz Suez, kroz Gibraltar i zadjose u americki "mehki trbuh" bez da se iko usudio ista poduzeti. Sam skontaj zasto.
Sigurno se Amerikanci ne boje Irana. Amerikanci se boje svojih saveznika i za cjenu nafte. Jer Iran moze ispaliti par raketa na Saudijska naftna polja i ode cjena nafte. To je upravo sto kazem asimetricno ratovanje. Nije to odraz jedne velike sile. Takvih sila ima hrpa na svijetu. Primjeri su Sjeverna Koreja, Iran. Iran ne spada u industrijalizirane zemlje. Dakle one zemlje koje mogu kroz svoju tehnolosku superiornost projektirati svoju moc daleko od svojih granica a da pri tom budu skoro sigurni da se niko od velikih igraca nece usuditi da ih napadnu zbog savremene tehnologije koju posjeduju.
salik79

#467 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by salik79 »

Frankfurt05 wrote: 20/06/2020 00:46

Sigurno se Amerikanci ne boje Irana. Amerikanci se boje svojih saveznika i za cjenu nafte. Jer Iran moze ispaliti par raketa na Saudijska naftna polja i ode cjena nafte. To je upravo sto kazem asimetricno ratovanje. Nije to odraz jedne velike sile. Takvih sila ima hrpa na svijetu. Primjeri su Sjeverna Koreja, Iran. Iran ne spada u industrijalizirane zemlje. Dakle one zemlje koje mogu kroz svoju tehnolosku superiornost projektirati svoju moc daleko od svojih granica a da pri tom budu skoro sigurni da se niko od velikih igraca nece usuditi da ih napadnu zbog savremene tehnologije koju posjeduju.
Jok, ne boje se, zato su podvukli rep nakon sto su im ovi sravnili najvecu vojnu bazu u Iraku sa zemljom. Zasto se nisu toga, sto ti tvrdis, bojali u slucaju Sadama i iracke vojske, kojoj je jos lakse bilo pogoditi saudijska naftna polja?

Cuj, Iran ne spada u industrijalizirane zemlje. :lol: Jok, eto, Turska ti spada :lol:

Malo mi je glupo raspravljati s likom koji Iran osim na masmedijskim stereotipima nije vidio. Isto kao kada mi kiki pocne truniti o "raspaloj", "bijednoj" Turskoj, a vidio je jedino na reklamama turistickih agencija. Iran je ucinio cudo koje bi rijetko koja drzava, pod ovakvim, visedecenijskim sankcijama, bila u stanju uciniti. Pogotovo ako jos k tome dodamo i 8-godisnju krvavu proxy agresiju na tu zemlju. Uz sve to su bili prvi koji su i nama pritekli u pomoc, kada niko drugi nije htio, smio, ili zelio. A to su ucinili nakon jedva tri godine vlastitog oporavka od razorne agresije na svoju domovinu. Ustati i spomenuti Iran.

Kada su svi protiv tebe, a ti napredujes, onda znas da vrijedis.
MorningStar

#468 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 20/06/2020 01:07

Jok, ne boje se, zato su podvukli rep nakon sto su im ovi sravnili najvecu vojnu bazu u Iraku sa zemljom. Zasto se nisu toga, sto ti tvrdis, bojali u slucaju Sadama i iracke vojske, kojoj je jos lakse bilo pogoditi saudijska naftna polja?

Cuj, Iran ne spada u industrijalizirane zemlje. :lol: Jok, eto, Turska ti spada :lol:

Malo mi je glupo raspravljati s likom koji Iran osim na masmedijskim stereotipima nije vidio. Isto kao kada mi kiki pocne truniti o "raspaloj", "bijednoj" Turskoj, a vidio je jedino na reklamama turistickih agencija. Iran je ucinio cudo koje bi rijetko koja drzava, pod ovakvim, visedecenijskim sankcijama, bila u stanju uciniti. Pogotovo ako jos k tome dodamo i 8-godisnju krvavu proxy agresiju na tu zemlju. Uz sve to su bili prvi koji su i nama pritekli u pomoc, kada niko drugi nije htio, smio, zelio. A to su ucinili nakon jedva tri godine vlastitog oporavka od razorne agresije na svoju domovinu. Ustati i spomenuti Iran.

Mislis pogodili par satora nakon sto su im raznijeli glavnokomandujuceg :lol: I onda javili da lijepo mogu sta narodu pokazati preko iracana da ce gadjati malo sijeva bam bum bim jer sramota valja pred narod a vec rekli vadite crvene zastave borba do smrti :lol: kaze 3 amera uganula zglob a jedan pretprio dusevnu bol. Onda raznijeli sami svoj avion pa na dzenazi se izgazili... Kakva velicanstvena pobjeda :D

Optilike ovako je kasim zavrsio :
:D

Inace uspjeli ste i ovdje na temu da upadate sa mulama sultanima k*rcima palcima.
Frankfurt05

#469 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Frankfurt05 »

Malo mi je glupo raspravljati s likom koji Iran osim na masmedijskim stereotipima nije vidio. Isto kao kada mi kiki pocne truniti o "raspaloj", "bijednoj" Turskoj, a vidio je jedino na reklamama turistickih agencija. Iran je ucinio cudo koje bi rijetko koja drzava, pod ovakvim, visedecenijskim sankcijama, bila u stanju uciniti. Pogotovo ako jos k tome dodamo i 8-godisnju krvavu proxy agresiju na tu zemlju. Uz sve to su bili prvi koji su i nama pritekli u pomoc, kada niko drugi nije htio, smio, ili zelio. A to su ucinili nakon jedva tri godine vlastitog oporavka od razorne agresije na svoju domovinu. Ustati i spomenuti Iran.

Pricas gluposti. Ja imam mnogo prijatelja Iranaca i sa njima sam studirao. Smatram ih prijateljskom zemljom. Neki od njih su sluzili 2 godine vojsku u Iranu. Ali to neznaci da netreba biti realan. Iran nije zemlja koja moze projektirati svoju moc jer nisu industrijalizirani. Sama Turska koja ima 2 puta veci standard od Irana i 2 x vise izdvaja za vojsku te jedno 5 puta jacu vojnu industriju tek sada stidljivo ulazi medju velike igrace. Iran tu jos nije; sto neznaci da nece biti.

Svakako su zemlja sa kojom svako na bliskom istoku mora voditi racuna. Ali ne zemlja od koje se svakome tresu gace.
salik79

#470 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 20/06/2020 01:11

Malo mi je glupo raspravljati s likom koji Iran osim na masmedijskim stereotipima nije vidio. Isto kao kada mi kiki pocne truniti o "raspaloj", "bijednoj" Turskoj, a vidio je jedino na reklamama turistickih agencija. Iran je ucinio cudo koje bi rijetko koja drzava, pod ovakvim, visedecenijskim sankcijama, bila u stanju uciniti. Pogotovo ako jos k tome dodamo i 8-godisnju krvavu proxy agresiju na tu zemlju. Uz sve to su bili prvi koji su i nama pritekli u pomoc, kada niko drugi nije htio, smio, zelio. A to su ucinili nakon jedva tri godine vlastitog oporavka od razorne agresije na svoju domovinu. Ustati i spomenuti Iran.

Mislis pogodili par satora nakon sto su im raznijeli glavnokomandujuceg :lol: I onda javili da lijepo mogu sta narodu pokazati preko iracana da ce gadjati malo sijeva bam bum bim jer sramota valja pred narod a vec rekli vadite crvene zastave borba do smrti :lol: kaze 3 amera uganula zglob a jedan pretprio dusevnu bol. Onda raznijeli sami svoj avion pa na dzenazi se izgazili... Kakva velicanstvena pobjeda :D

Optilike ovako je kasim zavrsio :

Inace uspjeli ste i ovdje na temu da upadate sa mulama sultanima k*rcima palcima.
Lijepo se hvaliti presedanom drzavnog, kukavickog, terorizma. Culi smo svjedocenja danskih vojnika kako je izgledalo to gadjanje "satora". A i americkih. Ukrajinski avion je napravio neobjasnjivi zaokret i poletio nazad prema aerodromu gdje se nalazi i IRGC. Zasto je to uradio niko nema objasnjenja. Kako je moguce da su svi ostali avioni i letovi bez problema obavljeni, a da jedino ukrajinski bude srusen? Dzenaza je bila spontana i nije bilo moguce kontrolirati visemilionske mase. U zapadnim zemljama se na koncertima izgaze do smrti, a kamoli da im se desi spontano visemilionsko okupljanje, na kojem svi zele jos jednom dotaci tabute sehida.

Sta bi s D'Andreom i najskupljim vojnim avionom americke avijacije (milijarda dolara)?! Zasto CIA nikada nije demantovala pogibiju glavnoodgovornog za koordinaciju teroristickog napada na civilni aerodrom u Bagdadu? Neka, neka, bolje je da sute... A bice jos svasta, ne brini.
salik79

#471 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by salik79 »

Frankfurt05 wrote: 20/06/2020 01:17

Pricas gluposti. Ja imam mnogo prijatelja Iranaca i sa njima sam studirao. Smatram ih prijateljskom zemljom. Neki od njih su sluzili 2 godine vojsku u Iranu. Ali to neznaci da netreba biti realan. Iran nije zemlja koja moze projektirati svoju moc jer nisu industrijalizirani. Sama Turska koja ima 2 puta veci standard od Irana i 2 x vise izdvaja za vojsku te jedno 5 puta jacu vojnu industriju tek sada stidljivo ulazi medju velike igrace. Iran tu jos nije; sto neznaci da nece biti.

Svakako su zemlja sa kojom svako na bliskom istoku mora voditi racuna. Ali ne zemlja od koje se svakome tresu gace.
Ma da, pisem gluposti. Uredu je. :thumbup:
salik79

#472 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by salik79 »

Jos jednom i ovdje, iz prve ruke, komentar pravog naucnika o Iranu, a ne kojekakvih wannabe forumskih strucnjaka:

Mafioso

#473 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by Mafioso »

Iranci mogu, ono što bi Ameri rekli, "pack a punch", definitivno da bi ih Ameri satrali, oni bi satrali sve izuzev Kineza i Rusa, ali po kojoj cijeni...

Smiješno je upoređivati nekoga ko je svijetska supersila 100 godina i nekoga čije sve su crpili kolonizatori do prije haman 30-40 godina. Startne pozicije su neuporedive, a baška kad se na to doda i geografski položaj, i resursi, i sve ostalo. Kad se sve uračuna opet se može reći da je Iran u određenom smislu sila, jako puno ulažu u know-how, vrijedni su uče strahota puno, po iranskim web stranicama može se strahota materijal za učenje naći pogotovo npr iz oblasti informatike (cyber warfare npr).

Te asimetrične metode ratovanja su ono što ćemo sve više gledati kako idemo prema 22. stoljeću, konvencionalno oružje, pa i nuklearno, služit će samo da se sirotinja bije između sebe i kao deterrent da te drugi ne napadnu direktno na taj način. Hakerski napad na hidroelektrane, bolnice, rafinerije, nuklearne elektrane, u momentu kad je sve uvezano i povezano, i gdje vrhunski ekspert to može učiniti iz pećine preko mobitela koji se nalazi u nekom objektu putem satelita - to je strahota. Naravno podrazumijeva se da to i ovi znaju, i da to i ovi mogu učiniti onome ko ih je napao, pa se svi suzdržavaju.

A ovo što mi kontamo haubice, vatrometi kojekakvi i to, ja mislim da je to davno za našu situaciju prevaziđeno. Avijacija (lovci) i rakete (zemlja-zrak,more,zemlja) sada sve čine pogotovo za zemlje kao što je Bosna koja niti može niti želi ikoga napasti, nego se samo braniti. A i nema nas ko više napasti, nema tu niko budžeta i svi su podjednako kolonizirani i vojske (Balkana) su toliko degradirane da nisu sposobne da jedno selo adekvatno od poplave izbave a kamoli da izvrše napad na bilo koju drugu zemlju. Sad da će nas Srbija nešto napasti može kampanju voditi jedno 3 sata i bankrotirati, a osim ako je to naređeno od strane Berlina ili Vašingtona Beograd bi bio prašina u roku od 2 sata i 55 minuta od početka te trosatne kampanje, a ako jeste naređeno od navedenih onda nam niko ne može pomoći ma šta imali, jer smo u srcu njihove infrastrukture i nema nas nigdje.

Ulagati u to, a da nema dobre komercijale za izvoz je velika besmislica za sada.
salik79

#474 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by salik79 »

MorningStar

#475 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Post by MorningStar »

Minuteman 3 - LGM-30G
Greater than 6,000 mi (9,700 km)
Flight ceiling 700 mi (3,700,000 ft; 1,100 km)
Maximum speed Mach 23
(17,508 miles per hour; 28,176 kilometers per hour; 7.8267 kilometers per second) (terminal phase)

Trident 2 - UGM-133 SLBM
More than 7,500 mi (12,000 km) (exact is classified)
Maximum speed Approximately 18,030 mph (29,020 km/h) (Mach 24; 8,060 m/s)
Post Reply