Haris.ba wrote: ↑19/06/2020 14:54
Ja ne znam jesmo li napravili mi neki krug pa se vratili na neke pocetne postavke, ili je ovo samo posljedica historijskih (ne)prilika vezanih za ovo podrucje, pa ono neki logican nastavak.
Kao drustvu vidim da nam odgovara nepotizam, korupcija, klijentelizam...
Ogroman napor bi bio potreban nakon 90ih to uvesti da nije bilo pogodnoga tla.
I u komunizmu je bilo bitno kako se zoves.
Pogledajmo imena koja su upravljala, bili lideri. Naces i tu da je rodbina imala uticaja. Jedina razlika u odnosu na danas je sto je mnogo cesce bila mogucnost
ako si stvarno sposoban da dobijes sansu. Naravno, ako si bio iz pogresne familije (recimo sa ustaskim "pedigreom", u odsudnom momentu ostao za Staljina....), dzaba ti sve.
Uvijek su bile vladajuće porodice, samo što su vladali i Pozderci, i Dizdarevići, i Bijedići, i Mikulići, i Renovice itd, itd, a ne iskljućivo jedni, dok politički neisomišljenici su imali poslove, stanove, a djeca im se školovala. Uzeti za primjer jednog Aliju Izetbegovića koji je, uprkos svojim stavovima, uredno radio u struci, imao stan, a djeca u mrskom komunizmu pozavršavala besplatne fakultete, stekle iskustva itd. Čak šta više, na račun "tužne porodične priče" Alijine radne kolege su im pisale diplomske radove iz elektrotehnike. Danas ti je bez pogodnog rodnog lista džaba biti ne znam koliko sposoban, a ako nisi pogodan bolje da te nema.