LIBIJA
-
Dinno Su
#7326 Re: LIBIJA
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu: Erdogna je dao upute za zajedničku suradnju s US-om u Libyi.
- HarTar
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#7328 Re: LIBIJA
Lavrov upravo to i govori, odnosno denuncira USA njenim evropskim "partnerima" koji nemoćno gledaju tursko pozicioniranje. "Eto vam USA, *ebale vas USA".
Poentira a onaj šalabajzer gore se kliberi, a ništa ne shvata.
-
Frankfurt05
#7329 Re: LIBIJA
Dokle su dosli nasi danas? Jos uvijek taktiziranje?
-
Frankfurt05
#7330 Re: LIBIJA
Pojasni malo sta ti mislis da je iza ovoga ako ti nije tesko. Na sta Ruje ciljaju? Da zavade USA sa Francuskom? Da razjedine NATO?Challenger_ wrote: ↑18/06/2020 23:58 Lavrov upravo to i govori, odnosno denuncira USA njenim evropskim "partnerima" koji nemoćno gledaju tursko pozicioniranje. "Eto vam USA, *ebale vas USA".
- Challenger_
#7331 Re: LIBIJA
Da posljedice turskog angažmana prebace na američku adresu. Nije riječ samo o Francuskoj, riječ je o skoro svim evropskim zemljama.Frankfurt05 wrote: ↑19/06/2020 00:00Pojasni malo sta ti mislis da je iza ovoga ako ti nije tesko. Na sta Ruje ciljaju? Da zavade USA sa Francuskom? Da razjedine NATO?
-
Frankfurt05
#7332 Re: LIBIJA
Kojim tacno? Njemacka je manje vise suzdrzana. Velika Britanija presutno odobrava Turski angazman. Italija takodjer. Jedino Francuzi se dernjaju. Sto je i razumljivo jer su ih Turci nakon 100 godina izbacili sa Bliskog Istoka.Challenger_ wrote: ↑19/06/2020 00:06Da posljedice turskog angažmana prebace na američku adresu. Nije riječ samo o Francuskoj, riječ je o skoro svim evropskim zemljama.Frankfurt05 wrote: ↑19/06/2020 00:00Pojasni malo sta ti mislis da je iza ovoga ako ti nije tesko. Na sta Ruje ciljaju? Da zavade USA sa Francuskom? Da razjedine NATO?
- Challenger_
#7333 Re: LIBIJA
Čuj kojim. Od Grčke preko Njemačke do Francuske i Portugalije. "Izvan igre ste jer USA ne zaustavlja Tursku. A vi ste članice NATO, hahahahaha".
Mislim, jasno je i budali koja je funckija Lavrovljevog adresata.
- Challenger_
#7334 Re: LIBIJA
Verbalna kapitalizacija aktuelnih procesa. Tehnička, svakodnevna stvar.
-
Frankfurt05
#7335 Re: LIBIJA
Moguce. Mada ja tu nevidim neki pretjerani Njemacki interes. Niti ce njemacka ista uraditi osim da ce Merkelica biti jako zabrinuta. Portugal?Challenger_ wrote: ↑19/06/2020 00:12 Čuj kojim. Od Grčke preko Njemačke do Francuske i Portugalije. "Izvan igre ste jer USA ne zaustavlja Tursku. A vi ste članice NATO, hahahahaha".
Ja tu vidim Grcku i Francusku. Ostaje da vidimo sta su se Erdogan i Trump tacno dogovorili oko Libije. Ali mi ne izgleda bas da je Francuska zadovoljna sa tim dogovorom, barem ako vidimo ponasanje Macrona.
- Challenger_
#7336 Re: LIBIJA
Ma kakav Trump. Njemu je bitno da mu se zadovolji sujeta, da je pravoremeno obavješten - a jeste - i da u slučaju turskog uspjeha USA imaju pilava, a imaju. Sada mu je reizbor u fokusu.
Ankara je pravovremeno ispipala puls Rusa i Amerikanaca i u pravo vrijeme udarila. Zna da su evropske zemlje nemoćne i frustrirane (osim ENI-Italije) i za sada Ankara odlično vodi igru.
Rusi koriste priliku da pošalju poruku - denuncijaciju - evropskom političkom koru i to je to, za sada.
Ankara je pravovremeno ispipala puls Rusa i Amerikanaca i u pravo vrijeme udarila. Zna da su evropske zemlje nemoćne i frustrirane (osim ENI-Italije) i za sada Ankara odlično vodi igru.
Rusi koriste priliku da pošalju poruku - denuncijaciju - evropskom političkom koru i to je to, za sada.
Last edited by Challenger_ on 19/06/2020 00:23, edited 1 time in total.
- HarTar
#7337 Re: LIBIJA
'ta će Francuska, Čečeni i Alžirci im popališe gradove po Francuskoj...Frankfurt05 wrote: ↑19/06/2020 00:15Moguce. Mada ja tu nevidim neki pretjerani Njemacki interes. Niti ce njemacka ista uraditi osim da ce Merkelica biti jako zabrinuta. Portugal?Challenger_ wrote: ↑19/06/2020 00:12 Čuj kojim. Od Grčke preko Njemačke do Francuske i Portugalije. "Izvan igre ste jer USA ne zaustavlja Tursku. A vi ste članice NATO, hahahahaha".
Ja tu vidim Grcku i Francusku. Ostaje da vidimo sta su se Erdogan i Trump tacno dogovorili oko Libije. Ali mi ne izgleda bas da je Francuska zadovoljna sa tim dogovorom, barem ako vidimo ponasanje Macrona.
- Challenger_
#7338 Re: LIBIJA
U stvari, ovo je značenje njegove izjave: Ako vam se ne sviđaju aktuelni procesi, žalite se USA i NATO.
- HarTar
#7339 Re: LIBIJA
Ruje nek se drže Prasada i Sirije, francuzčiči nek gledaju na Korziku i šta im se dešava u vlastitim gradovima.Challenger_ wrote: ↑19/06/2020 00:21 Ma kakav Trump. Njemu je bitno da mu se zadovolji sujeta, da je pravoremeno obavješten - a jeste - i da u slučaju turskog uspjeha USA imaju pilava, a imaju. Sada mu je reizbor u fokusu.
- HarTar
#7340 Re: LIBIJA
Izgleda da je politika umiješala prste... Zastoj.
-
sandzokan
#7341 Re: LIBIJA
Zaista su mi čudne te individue koje se izdaju za velike Bošnjake, pune nacionalnog ponosa i patriotizma, a na jedan tako dehumanizirajući način govore o jednom dijelu svoga naroda. Čak se i izruguju sa poginulim pripadnicima Armije samo zato što su porijeklom ili mjestom rođenja iz Sandžaka. Znam da ima osoba koje su autošovinisti, ali ovakav partikularni soj autošovinizma zaista nisam do sada imao priliku da susretnem.Challenger_ wrote: ↑18/06/2020 00:44
Ne treba to da te čudi, niti sa tim treba da se pomiriš. Ovo su gadna vremena u kojima se - mimo svake logike, pameti i istine - etiketiraju čitave regionalne, nacionalne i vjerske skupine. Etiketiranje je posljedica diskriminatornih pristupa i ideologija a protiv takvih pristupa se treba boriti. Za početak na ličnom, intelektualnom nivou.
Jer, sve kreće od misli.
Pa on je čisti fenomenHarTar wrote: ↑18/06/2020 22:45
Hvala na pojašnjenju,ali Zukorlić je veoma mutan tip. Što se tiče Tvrtka lično ga poznajem tako da ti mogu reći da je lik iz Novog Pazara, živi u Sarajevu, tačnije na području općine Ilidža. Njegov antagonizam prema Turskoj je iz razloga što optužuje Osmansko carstvo za otimanje Sandžaka od Bosne, kao i prodaju same Bosne Austro-Ugarskoj. Tu su i ptivatni razlozi za vrijeme njegovog izbjeglištva u Turskoj za vrijeme rata.
Bosanskim izbjeglicama u Turskoj zaista nije bilo lako, čak i oni koji su imali tamo rodbinu su loše prošli. Znam to iz iskustva jednog dijela moj šire familije.
Eto vjerujem ti da je Kiki Sandžaklija, opravdava li to generalizaciju i pljuvanje po ostalim Sandžaklijama?
- HarTar
#7342 Re: LIBIJA
Ne opravdava, ne znam gdje si vidio da ja vrijeđam Sandžaklije!? Tvrtka zovem Šošonom samo iz jednog razloga zato što kada priča sa Bosancima priča na perfektnom bosanskom sa sarajevskim naglaskom, ali čim je u društvu nekoga iz Sandžaka automatski promjeni naglasak što je meni presmiješno. Pričaj na prvi ili drugi način, ali ne glumataj.sandzokan wrote: ↑19/06/2020 00:42Zaista su mi čudne te individue koje se izdaju za velike Bošnjake, pune nacionalnog ponosa i patriotizma, a na jedan tako dehumanizirajući način govore o jednom dijelu svoga naroda. Čak se i izruguju sa poginulim pripadnicima Armije samo zato što su porijeklom ili mjestom rođenja iz Sandžaka. Znam da ima osoba koje su autošovinisti, ali ovakav partikularni soj autošovinizma zaista nisam do sada imao priliku da susretnem.Challenger_ wrote: ↑18/06/2020 00:44
Ne treba to da te čudi, niti sa tim treba da se pomiriš. Ovo su gadna vremena u kojima se - mimo svake logike, pameti i istine - etiketiraju čitave regionalne, nacionalne i vjerske skupine. Etiketiranje je posljedica diskriminatornih pristupa i ideologija a protiv takvih pristupa se treba boriti. Za početak na ličnom, intelektualnom nivou.
Jer, sve kreće od misli.
Pa on je čisti fenomenHarTar wrote: ↑18/06/2020 22:45
Hvala na pojašnjenju,ali Zukorlić je veoma mutan tip. Što se tiče Tvrtka lično ga poznajem tako da ti mogu reći da je lik iz Novog Pazara, živi u Sarajevu, tačnije na području općine Ilidža. Njegov antagonizam prema Turskoj je iz razloga što optužuje Osmansko carstvo za otimanje Sandžaka od Bosne, kao i prodaju same Bosne Austro-Ugarskoj. Tu su i ptivatni razlozi za vrijeme njegovog izbjeglištva u Turskoj za vrijeme rata.![]()
Bosanskim izbjeglicama u Turskoj zaista nije bilo lako, čak i oni koji su imali tamo rodbinu su loše prošli. Znam to iz iskustva jednog dijela moj šire familije.
Eto vjerujem ti da je Kiki Sandžaklija, opravdava li to generalizaciju i pljuvanje po ostalim Sandžaklijama?
-
sandzokan
#7343 Re: LIBIJA
hahaha mislim da je to refleksno. Ukoliko druga osoba priča sandžačkim naglaskom ili dijalektom on se i nesvjesno "prebaci" na dijalekat koji je, vjerovatno, bio prvi koji je naučio još u djetinjstvu. Nije jedini sa sličnim "problemom".HarTar wrote: ↑19/06/2020 00:51
Ne opravdava, ne znam gdje si vidio da ja vrijeđam Sandžaklije!? Tvrtka zovem Šošonom samo iz jednog razloga zato što kada priča sa Bosancima priča na perfektnom bosanskom sa sarajevskim naglaskom, ali čim je u društvu nekoga iz Sandžaka automatski promjeni naglasak što je meni presmiješno. Pričaj na prvi ili drugi način, ali ne glumataj.
- HarTar
#7344 Re: LIBIJA
Još nešto sam zaboravio napisati što se tiče našeg Tvrtka Kikice. Čovjek je veliki bosanski patriota, možda veći čak i od većine ovdje, i tu mu odajem priznanje.
-
Frankfurt05
#7345 Re: LIBIJA
Znaci Tvrtko mrzi Tursku zato sto mu nije bilo lijepo dok je bio izbjeglica. I zato sto su Turci Sandzak predali Austrijancima.
Nevjerovatno.
Nevjerovatno.
- Challenger_
#7346 Re: LIBIJA
Sličnu pojavu sam zapazio u Zagrebu prema Hercegovcima. Mislim da to nije ekskluzivno bošnjački fenomen.sandzokan wrote: ↑19/06/2020 00:42Zaista su mi čudne te individue koje se izdaju za velike Bošnjake, pune nacionalnog ponosa i patriotizma, a na jedan tako dehumanizirajući način govore o jednom dijelu svoga naroda. Čak se i izruguju sa poginulim pripadnicima Armije samo zato što su porijeklom ili mjestom rođenja iz Sandžaka. Znam da ima osoba koje su autošovinisti, ali ovakav partikularni soj autošovinizma zaista nisam do sada imao priliku da susretnem.Challenger_ wrote: ↑18/06/2020 00:44
Jer, sve kreće od misli.
- HarTar
#7347 Re: LIBIJA
Hahaha, ne znam, moguće. Uglavnom, lik je ok, samo previše je opterećen geopolitikom i politikom uopće. Sve živo pratisandzokan wrote: ↑19/06/2020 00:57hahaha mislim da je to refleksno. Ukoliko druga osoba priča sandžačkim naglaskom ili dijalektom on se i nesvjesno "prebaci" na dijalekat koji je, vjerovatno, bio prvi koji je naučio još u djetinjstvu. Nije jedini sa sličnim "problemom".HarTar wrote: ↑19/06/2020 00:51
Ne opravdava, ne znam gdje si vidio da ja vrijeđam Sandžaklije!? Tvrtka zovem Šošonom samo iz jednog razloga zato što kada priča sa Bosancima priča na perfektnom bosanskom sa sarajevskim naglaskom, ali čim je u društvu nekoga iz Sandžaka automatski promjeni naglasak što je meni presmiješno. Pričaj na prvi ili drugi način, ali ne glumataj.
- HarTar
#7348 Re: LIBIJA
Kaže da su ih (ga) loše dočekali, govorili im i nama je teško pta će te nam još i vi itd. Uglavnom jedva su nekako preživljavali, onda ode u De, ostalo ti je jasnoFrankfurt05 wrote: ↑19/06/2020 01:01 Znaci Tvrtko mrzi Tursku zato sto mu nije bilo lijepo dok je bio izbjeglica. I zato sto su Turci Sandzak predali Austrijancima.![]()
Nevjerovatno.![]()
-
Frankfurt05
#7349 Re: LIBIJA
Ono sto sam ja rekao je apsolutno tacno by the way. Sandzaklije kao takve nisu bile dio Bosnjackog etnickog bica u ranom, kasnom srednjem vijeku niti za vrijeme Otomana. Primljeni su u Bosnjastvo zato sto su muslimani. Ista stvar je sa nasom bracom katolicima. Koji jesu etnicki Bosnjaci. Ovi katolici iz Kaknja, K. Sutjeske, Varesa, su Bosnjaci od 8. vijeka jer se tada spominje taj teritorij u sastavu knezevine Bosne. Ali danas su oni Hrvati u nacionalnom smislu. U etnickom smislu naravno nemogu nista drugo biti nego Bosnjaci.Challenger_ wrote: ↑19/06/2020 01:02
Sličnu pojavu sam zapazio u Zagrebu prema Hercegovcima. Mislim da to nije ekskluzivno bošnjački fenomen.
- Challenger_
#7350 Re: LIBIJA
Imaš ih masu u Zagrebu koji Hercegovcima govore da su Srbi. Kao što su za Srbe svi Bošnjani/Bošnjaci/Bosanci etnički Srbi. Ali, to nije tema ove emisije.
Laku noć.
Laku noć.