Repetitor wrote: ↑18/06/2020 09:22
Tromblon wrote: ↑18/06/2020 00:46
Imam ja dosta info sa njihove strane. Kako su se polakomili nakon što od 4 ujutro nikakav otpor nisu imali. Brnetovi i ilidžanci iz pravca aerodrona, a beli orlovi i ovi iz nedžarića napali iz nedžarića. Pa kad su između 8 i 9 počeli imati gubitke. Pa u 10 zvali u pomoć. Pa oko 12 sa Ilidže stigli Legijini. Pa nisu mogli dalje. Pa Bokanovi Beli orlovi pušili i 17. i 19. i 21. pa poslije jedinica prestala da postoji. Pa ispušiše i legijini 19. i 21. ali ne ko orlovi.
Podjeli nesto sa mnom ako imas sto mozda ja ne znam.
Opet ti ponavljam,kada su iz pravca aerodroma(drugi ulaz aerodroma kada ides npr iz pravca Kasindolske),pokusali da nam ulete u naselje sa Fordom Tranzitom kombijem i Golfom,upali su nam direktno u ruke sto bi se reklo.Borba je bila sa nekih 3-4 metra daljine.Ustvari nije borba,nisu bukvalno imali nikakve sanse.To je bilo oko 7 sati ujutro,mozda malo ranije.Eh onda su oni poslali 3 transportera i 2 tenka da izvlace mrtve(ranjenih nije bilo).Praga ih podrzavala iz pravca aerodromskog hangara,jedan tenk nam glavnom cestom dosao iza ledja i stao kod danasnje Avdine kafane i nije smio dalje vjerovatno je mislio da je minirano.Taj tenk da je tada presjekao paralelu i nastavio dalje,e onda bi mi tek nayebali.Taj tenk je veoma dobro znao,gdje nam je bila priprema straze,i gadjao je sa 3 pancirne granate hirurskom preciznoscu sto bi se reklo.To je peta kolona bila dobro odradila za njih.
Drugi tenk sa transporterom uspio da udje u naselje bukvalno medju nas.Tad je transporter bio gadjan RBom,i pogodjen u donji prednji dio,medjutim mina se odbila i aktivirala na cesti.Dan danas taj krater od te mine ima na tom dijelu asvalta.Treci transporter stajao pored ceste na autobuskoj stanici(nekadasnjoj) ,gdje danas obicno stoje oni taksisti (sto cekaju avion koji da sleti pa klepe koju musteriju

) i siljio po nama izmedju kuca. Nismo imali protivoklopa i mogli smo samo da mlatimo usima.
Medjutim zaboravio sam napomenuti,njihova prva grupa koja je bila upala prema nama bila je primjecena i zapucano je na nju.I tad su se oni necu reci razbjezali,nego povukli dole nize prema zgradama u Akifa Seremeta.E tu je straza nasa zakazala i kad su ovi upali,ove panika uhvatila pa se nisu bas snasli kako treba(straza 4 covjeka bila,od njih 4 jedan sa M48,jedan sa pistoljem bio)ali u svakom slucaju nasa greska.
Ja sam svecinu vremena bio na ovom dijelu naselja medju privatnim kucama koje su bile do aerodroma i tu smo se rokali.Oni su bili po kanalu kod ceste i u Akifa Seremeta polako ulazili.Oni nas suzavcem,pragom i tenkovima,mi njih puskama jbg.Eh kasnije sto ti kazes kada su pokusavali da nam pridju blize,na pretrcavanju izmedju onih zgrada su docekivani.
U Titogradskoj (to je onaj dio oko danasnjeg Konzuma) tu nam nisu mogli nista jer nisu smjeli oklopom da krenu izmedju nas i mahale.
Licno znam za njihova 4 koja su zijanila kod Konzuma(10 metara smo bili jedni od drugih).
Kada smo se povlacili iz naselja,ta praga je lakse ranila 6 nasih kod danasnjeg Kedasa a pucala je sa glavne ceste koja ide prema Kuli.
Uglavnom slusao sam ih kako galame i psuju "hlebac",a to je bilo rano ujutro,sto mislim da u prvim njihovim grupama je ili bilo srbijanaca ili su htjeli da glume srbijance.
Nekad kasnije,kada smo vracali onaj dio naselja,ostalo je par njihovih poginulih na nasoj strani,za koje nikad nisu izrazili interes za razmjenu ili nesto(jedan rumun,par srbijanaca i jedan slovenac).
Cak do kraja rata bio je skelet jednog na sred ulice sto ga nikada nisu potrazivali,pa ga kasnije EUFOR pokupio u kesu i negdje odnio.
Ispricah ja svasta nesto