Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Seawolf

#3301 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

Repetitor wrote: 18/06/2020 14:45
Emiremir33 wrote: 18/06/2020 14:22

Reci mi koje Mahalu branio i koja je uloga ong Klapuha bila?
Zufer se vodio kao komadant odbrane naselja a kasnije komadant 3ceg bataljona.
On je tih dana sa svojom grupom na drugom kraju naselja bio,u Titogradskoj ulici. I kad su ga ovi iz C5 koji su lafo dosli u ispomoc zalozili,i on ostao u okruzenju,navece je uspio da se izvuce.

Odbranom Mahale je komandovao Ibro.
Jesi li siguran? Koliko se ja sjećam, Zufer nikada nije bio komandant trećeg bataljona.

Zufer je 17. juna bio na poziciji komandira čete, koju je kasnije preuzeo Kajasa.

Zufer je kasnije bio komandant (koliko me sjećanje služi) četvrtog bataljona (Vojničko i Mojmilo).

Komandant trećeg bataljona je, otkako postoji taj pojam, bio Safet Alihodža.
shalla

#3302 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by shalla »

Repetitor wrote: 18/06/2020 09:22
Tromblon wrote: 18/06/2020 00:46 Imam ja dosta info sa njihove strane. Kako su se polakomili nakon što od 4 ujutro nikakav otpor nisu imali. Brnetovi i ilidžanci iz pravca aerodrona, a beli orlovi i ovi iz nedžarića napali iz nedžarića. Pa kad su između 8 i 9 počeli imati gubitke. Pa u 10 zvali u pomoć. Pa oko 12 sa Ilidže stigli Legijini. Pa nisu mogli dalje. Pa Bokanovi Beli orlovi pušili i 17. i 19. i 21. pa poslije jedinica prestala da postoji. Pa ispušiše i legijini 19. i 21. ali ne ko orlovi.
Podjeli nesto sa mnom ako imas sto mozda ja ne znam.
Opet ti ponavljam,kada su iz pravca aerodroma(drugi ulaz aerodroma kada ides npr iz pravca Kasindolske),pokusali da nam ulete u naselje sa Fordom Tranzitom kombijem i Golfom,upali su nam direktno u ruke sto bi se reklo.Borba je bila sa nekih 3-4 metra daljine.Ustvari nije borba,nisu bukvalno imali nikakve sanse.To je bilo oko 7 sati ujutro,mozda malo ranije.Eh onda su oni poslali 3 transportera i 2 tenka da izvlace mrtve(ranjenih nije bilo).Praga ih podrzavala iz pravca aerodromskog hangara,jedan tenk nam glavnom cestom dosao iza ledja i stao kod danasnje Avdine kafane i nije smio dalje vjerovatno je mislio da je minirano.Taj tenk da je tada presjekao paralelu i nastavio dalje,e onda bi mi tek nayebali.Taj tenk je veoma dobro znao,gdje nam je bila priprema straze,i gadjao je sa 3 pancirne granate hirurskom preciznoscu sto bi se reklo.To je peta kolona bila dobro odradila za njih.
Drugi tenk sa transporterom uspio da udje u naselje bukvalno medju nas.Tad je transporter bio gadjan RBom,i pogodjen u donji prednji dio,medjutim mina se odbila i aktivirala na cesti.Dan danas taj krater od te mine ima na tom dijelu asvalta.Treci transporter stajao pored ceste na autobuskoj stanici(nekadasnjoj) ,gdje danas obicno stoje oni taksisti (sto cekaju avion koji da sleti pa klepe koju musteriju :) ) i siljio po nama izmedju kuca. Nismo imali protivoklopa i mogli smo samo da mlatimo usima.

Medjutim zaboravio sam napomenuti,njihova prva grupa koja je bila upala prema nama bila je primjecena i zapucano je na nju.I tad su se oni necu reci razbjezali,nego povukli dole nize prema zgradama u Akifa Seremeta.E tu je straza nasa zakazala i kad su ovi upali,ove panika uhvatila pa se nisu bas snasli kako treba(straza 4 covjeka bila,od njih 4 jedan sa M48,jedan sa pistoljem bio)ali u svakom slucaju nasa greska.

Ja sam svecinu vremena bio na ovom dijelu naselja medju privatnim kucama koje su bile do aerodroma i tu smo se rokali.Oni su bili po kanalu kod ceste i u Akifa Seremeta polako ulazili.Oni nas suzavcem,pragom i tenkovima,mi njih puskama jbg.Eh kasnije sto ti kazes kada su pokusavali da nam pridju blize,na pretrcavanju izmedju onih zgrada su docekivani.
U Titogradskoj (to je onaj dio oko danasnjeg Konzuma) tu nam nisu mogli nista jer nisu smjeli oklopom da krenu izmedju nas i mahale.
Licno znam za njihova 4 koja su zijanila kod Konzuma(10 metara smo bili jedni od drugih).
Kada smo se povlacili iz naselja,ta praga je lakse ranila 6 nasih kod danasnjeg Kedasa a pucala je sa glavne ceste koja ide prema Kuli.

Uglavnom slusao sam ih kako galame i psuju "hlebac",a to je bilo rano ujutro,sto mislim da u prvim njihovim grupama je ili bilo srbijanaca ili su htjeli da glume srbijance.

Nekad kasnije,kada smo vracali onaj dio naselja,ostalo je par njihovih poginulih na nasoj strani,za koje nikad nisu izrazili interes za razmjenu ili nesto(jedan rumun,par srbijanaca i jedan slovenac).
Cak do kraja rata bio je skelet jednog na sred ulice sto ga nikada nisu potrazivali,pa ga kasnije EUFOR pokupio u kesu i negdje odnio.

Ispricah ja svasta nesto
Ne mogu nikako da vizualiziram sve ovo :sad:
Ima li neko ko bi bio raspoložen da mapira ovo sve na Google Maps, ja fkt jedino tako uspijem sklopiti u glavi koliko je to sve "blizu, ono prsa u prsa", sve ovo o čemu pričate i svjedočite :thumbup:
Repetitor

#3303 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

@Seawolf

Generacija smo ja i Zufer, odrasli smo skupa :)

Miro Kajasa je postao komandir cete a Zufer komadant bataljona.
Safet Alihodza je bio njegov zamjenik.
Kasnije komandir cete Adil pa Tarik.
Kada je Zufer otisao na skolovanje za oficire u Pazaric/Zenicu, tada je Alihodza iskoristio priliku i htio da se dokaze, te založio nas u onom napadu od 18.12.1992,gdje je 7 ljudi poginulo a 26 ranjeno.

I najveća tuga je sto ga nismo streljali tada.
Jer da smo ga streljali, ne bi se kasnije desio masakr u Ledicima...

Nakon rata, odnosno par godina unazad sjedio je sa Selvom u nekom odboru kao neka karina za boracko udruzenje 5 motorizovane.

Sve klosar do klosara,lopov do lopova.
Emiremir33

#3304 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Emiremir33 »

Repetitor wrote: 18/06/2020 14:47
Emiremir33 wrote: 18/06/2020 14:25

Onda si morao znati rahmetli Jasmina Mujezina,pokojnog Olija i tu ekipu sa Dobrinje jedan,koji su bili i poginuli na Aerodromskom naselju...
Znam i znao sam neke druge Mujezine. Jasmina ne.

Kada su poginuli u Aerodromskom?
17 juna,pola njih je ranjeno u prvom napadu,i neko iz te pete kolone ih je osmekao i ovi su ih tu i pobili.Eksuhumacijom nadjeni su u grobnici u Vlakovu
Emiremir33

#3305 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Emiremir33 »

Seawolf wrote: 18/06/2020 15:14
Emiremir33 wrote: 18/06/2020 14:22

Reci mi koje Mahalu branio i koja je uloga ong Klapuha bila?
On je tih dana sa svojom grupom na drugom kraju naselja bio,u Titogradskoj ulici. I kad su ga ovi iz C5 koji su lafo dosli u ispomoc zalozili,i on ostao u okruzenju,navece je uspio da se izvuce.

Jesi li siguran? Koliko se ja sjećam, Zufer nikada nije bio komandant trećeg bataljona.

Zufer je 17. juna bio na poziciji komandira čete, koju je kasnije preuzeo Kajasa.

Zufer je kasnije bio komandant (koliko me sjećanje služi) četvrtog bataljona (Vojničko i Mojmilo).

1 bataljon 101 b.brigade je bio na brdu Mojmilu ,a jedna ceta tog bataljona je bila na Vojnickom polju.Zufer Klapuh nije bio u 101 brigadi
Emiremir33

#3306 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Emiremir33 »

Repetitor wrote: 18/06/2020 13:58 Znas kako je. Sve sto napisem ovde,mozda je 10 % od onoga sto sam dozivio tih dana. Jednostavno nisam vican pisanju a i ne da mi se nesto plaho da ispravljam krive Drine.

Tog 17tog kada smo ih isibali na ulazu,ostala je nas trojica tu,ostali su otisli da pokrivaju druge pravce. Krece tenk i transporter prema nama i nas trojica se razdvajamo,ja sam otisao sam na jednu stranu sa RBom da gadjam taj tenk i tu mi je punjenje zakazalo.Taj tenk je prosao na neka 3-4 metra od mene .
Nisam u biti ni skontao da je jedna manja grupa (njih trojica) koja je isla iza tenka uspjela da udje nama medju kuce. I tu smo kao u crtanom filmu,iza coska jedne kuce jedne druge iznenadili. :) Izgledali su onako pomalo zbunjeno :mrgreen:

Ja sam eto i dan danas ziv...

I onda se na kojekakvim temama jave Rambo,Svarcineger i Van Dam i pocnu da mi pricaju neke price/bajke koje mene izbace iz takta.Kako je i sta je bilo.

A niko da spomene rahmetli Remziju,ili rahmetli Adija,rahmetli Asima,rahmetli Vehbiju ili Miru8on je ziv danas :) ) i mnoge druge koji su zaista bili istinski heroji.

I onda ja i izbjegavam da pisem i o cemu. A kamo srece da nisam tu bio.Da sam bio u Minhenu i uzimao socijalu. Bolio bi me K,ko sta pise,citao bih forum uz kokice i cips i zamisljao kako bih ja bio junak.

A ne ovako,uz promjenu vremena svaka me kost zaboli nakon teskog ranjavanja.
Repetitor @de mi reci koje taj Cigo? Spomnjiao se na ovoj temi
Seawolf

#3307 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

Emiremir33 wrote: 18/06/2020 16:02
Seawolf wrote: 18/06/2020 15:14

1 bataljon 101 b.brigade je bio na brdu Mojmilu ,a jedna ceta tog bataljona je bila na Vojnickom polju.Zufer Klapuh nije bio u 101 brigadi
Pišem o četvrtom bataljonu dobrinjske brigade (5. motorizovana, odnosno kasnije 155. brigada). Komanda tog bataljona je bila u naselju Vojničko polje.
Repetitor

#3308 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

4 bataljon nije sto i treći :D
Muhamed Handzic je bio tu komadant
Seawolf

#3309 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

Repetitor wrote: 18/06/2020 17:15 4 bataljon nije sto i treći :D
Griješiš saborče, ali ovaj sam put 100% siguran.

Muhamed Handžić je bio komandant drugog bataljona, koji je pokrivao Mahalu i Dobrinju V. Komanda tog bataljona je bila u Dobrinji V.

Četvrti bataljon se nadovezivao na desno krilo drugog bataljona i, kao što sam napisao, pokrivao je linije prema Neđarićima, od naselja Mojmilo, Vojničkog polja, pa do Tintorove pijace. Komanda tog bataljona je bila u naselju Vojničko polje.
Repetitor

#3310 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Seawolf wrote: 18/06/2020 17:51

Muhamed Handžić je bio komandant drugog bataljona, koji je pokrivao Mahalu i Dobrinju V. Komanda tog bataljona je bila u Dobrinji V.

Četvrti bataljon se nadovezivao na desno krilo drugog bataljona i, kao što sam napisao, pokrivao je linije prema Neđarićima, od naselja Mojmilo, Vojničkog polja, pa do Tintorove pijace. Komanda tog bataljona je bila u naselju Vojničko polje.
Može biti, to neću da tvrdim da nije tako. Denis je bio na Dobrinji 1 i dio D2. Muhamed, Mahala i D5, Zufer Aerodromsko i prostorna četa... Zaim BVP... Ostalih ne mogu da se sjetim, mozak trokira :D
90minut

#3311 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by 90minut »

Repetitor wrote: 18/06/2020 18:17

Može biti, to neću da tvrdim da nije tako. Denis je bio na Dobrinji 1 i dio D2. Muhamed, Mahala i D5, Zufer Aerodromsko i prostorna četa... Zaim BVP... Ostalih ne mogu da se sjetim, mozak trokira :D
Staroj mi mozak trokira od situacija iz 99-2000, a da tebi ne trokira za te stvari. :D
aldinjo

#3312 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by aldinjo »

Repetitor wrote: 18/06/2020 18:17

A koji je prostor pokrivao treći bataljon i ko je bio komandant istog?
Seawolf

#3313 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

aldinjo wrote: 19/06/2020 02:44 A koji je prostor pokrivao treći bataljon i ko je bio komandant istog?
Treći bataljon je pokrivao sve linije koje su bile južno od današnjeg Bulevara Mimara Sinana (zadnji trolejbuski pravac).

Na Dobrinji I su bile prva četa (u ulici Oslobodilaca Sarajeva) i treća četa (u ulici Vahide Maglajlić, nekadašnjoj Žikice Jovanovića Španca). U naselju C5 je bila druga četa, a u naselju C4 (aerodromsko naselje) je bila četvrta četa.

Komandant trećeg bataljona je bio Safet Alihodža.
riko-ga

#3314 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by riko-ga »

Samo da uletim na kratko.Vojnicko je bilo u sastavu 101 100%.Tu mi famelije bilo dolazio tu na Vojnicko cijeli rat.Jedino da je nekad 95 se nesto promjenilo al do tada je Vojnicko Polje bilo u sastavu 101 MoBr.
Repetitor

#3315 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Seawolf wrote: 19/06/2020 06:33
aldinjo wrote: 19/06/2020 02:44 A koji je prostor pokrivao treći bataljon i ko je bio komandant istog?
Treći bataljon je pokrivao sve linije koje su bile južno od današnjeg Bulevara Mimara Sinana (zadnji trolejbuski pravac).

Na Dobrinji I su bile prva četa (u ulici Oslobodilaca Sarajeva) i treća četa (u ulici Vahide Maglajlić, nekadašnjoj Žikice Jovanovića Španca). U naselju C5 je bila druga četa, a u naselju C4 (aerodromsko naselje) je bila četvrta četa.

Bio sam napisao da nije,evo sada se ispravljam. U pravu si,Safet je bio komadant Zufer je bio zamjenik.

Zufer je iz rata izasao sa cinom majora,penzionisao se sa cinom pukovnika.
Alihodza izasao sa cinom kapetana,i tako demobilisan. Nelogicno,ali je tako
Last edited by Repetitor on 19/06/2020 10:10, edited 1 time in total.
Seawolf

#3316 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

riko-ga wrote: 19/06/2020 07:46 Samo da uletim na kratko.Vojnicko je bilo u sastavu 101 100%.Tu mi famelije bilo dolazio tu na Vojnicko cijeli rat.Jedino da je nekad 95 se nesto promjenilo al do tada je Vojnicko Polje bilo u sastavu 101 MoBr.
Taj bataljon na Vojničkom polju je bio u sastavu 5. motorizovane dobrinjske brigade od februara 1993. godine do kraja rata, kao četvrti bataljon te (dobrinjske) brigade.
kakotakonikako

#3317 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by kakotakonikako »

Seawolf wrote: 19/06/2020 08:54
riko-ga wrote: 19/06/2020 07:46 Samo da uletim na kratko.Vojnicko je bilo u sastavu 101 100%.Tu mi famelije bilo dolazio tu na Vojnicko cijeli rat.Jedino da je nekad 95 se nesto promjenilo al do tada je Vojnicko Polje bilo u sastavu 101 MoBr.
Taj bataljon na Vojničkom polju je bio u sastavu 5. motorizovane dobrinjske brigade od februara 1993. godine do kraja rata, kao četvrti bataljon te (dobrinjske) brigade.
Istina 100% :bih:
Tromblon

#3318 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tromblon »

Repetitor wrote: 18/06/2020 09:22
Tromblon wrote: 18/06/2020 00:46 Imam ja dosta info sa njihove strane. Kako su se polakomili nakon što od 4 ujutro nikakav otpor nisu imali. Brnetovi i ilidžanci iz pravca aerodrona, a beli orlovi i ovi iz nedžarića napali iz nedžarića. Pa kad su između 8 i 9 počeli imati gubitke. Pa u 10 zvali u pomoć. Pa oko 12 sa Ilidže stigli Legijini. Pa nisu mogli dalje. Pa Bokanovi Beli orlovi pušili i 17. i 19. i 21. pa poslije jedinica prestala da postoji. Pa ispušiše i legijini 19. i 21. ali ne ko orlovi.
Podjeli nesto sa mnom ako imas sto mozda ja ne znam.
Opet ti ponavljam,kada su iz pravca aerodroma(drugi ulaz aerodroma kada ides npr iz pravca Kasindolske),pokusali da nam ulete u naselje sa Fordom Tranzitom kombijem i Golfom,upali su nam direktno u ruke sto bi se reklo.Borba je bila sa nekih 3-4 metra daljine.Ustvari nije borba,nisu bukvalno imali nikakve sanse.To je bilo oko 7 sati ujutro,mozda malo ranije.Eh onda su oni poslali 3 transportera i 2 tenka da izvlace mrtve(ranjenih nije bilo).Praga ih podrzavala iz pravca aerodromskog hangara,jedan tenk nam glavnom cestom dosao iza ledja i stao kod danasnje Avdine kafane i nije smio dalje vjerovatno je mislio da je minirano.Taj tenk da je tada presjekao paralelu i nastavio dalje,e onda bi mi tek nayebali.Taj tenk je veoma dobro znao,gdje nam je bila priprema straze,i gadjao je sa 3 pancirne granate hirurskom preciznoscu sto bi se reklo.To je peta kolona bila dobro odradila za njih.
Drugi tenk sa transporterom uspio da udje u naselje bukvalno medju nas.Tad je transporter bio gadjan RBom,i pogodjen u donji prednji dio,medjutim mina se odbila i aktivirala na cesti.Dan danas taj krater od te mine ima na tom dijelu asvalta.Treci transporter stajao pored ceste na autobuskoj stanici(nekadasnjoj) ,gdje danas obicno stoje oni taksisti (sto cekaju avion koji da sleti pa klepe koju musteriju :) ) i siljio po nama izmedju kuca. Nismo imali protivoklopa i mogli smo samo da mlatimo usima.

Medjutim zaboravio sam napomenuti,njihova prva grupa koja je bila upala prema nama bila je primjecena i zapucano je na nju.I tad su se oni necu reci razbjezali,nego povukli dole nize prema zgradama u Akifa Seremeta.E tu je straza nasa zakazala i kad su ovi upali,ove panika uhvatila pa se nisu bas snasli kako treba(straza 4 covjeka bila,od njih 4 jedan sa M48,jedan sa pistoljem bio)ali u svakom slucaju nasa greska.

Ja sam svecinu vremena bio na ovom dijelu naselja medju privatnim kucama koje su bile do aerodroma i tu smo se rokali.Oni su bili po kanalu kod ceste i u Akifa Seremeta polako ulazili.Oni nas suzavcem,pragom i tenkovima,mi njih puskama jbg.Eh kasnije sto ti kazes kada su pokusavali da nam pridju blize,na pretrcavanju izmedju onih zgrada su docekivani.
U Titogradskoj (to je onaj dio oko danasnjeg Konzuma) tu nam nisu mogli nista jer nisu smjeli oklopom da krenu izmedju nas i mahale.
Licno znam za njihova 4 koja su zijanila kod Konzuma(10 metara smo bili jedni od drugih).
Kada smo se povlacili iz naselja,ta praga je lakse ranila 6 nasih kod danasnjeg Kedasa a pucala je sa glavne ceste koja ide prema Kuli.

Uglavnom slusao sam ih kako galame i psuju "hlebac",a to je bilo rano ujutro,sto mislim da u prvim njihovim grupama je ili bilo srbijanaca ili su htjeli da glume srbijance.

Nekad kasnije,kada smo vracali onaj dio naselja,ostalo je par njihovih poginulih na nasoj strani,za koje nikad nisu izrazili interes za razmjenu ili nesto(jedan rumun,par srbijanaca i jedan slovenac).
Cak do kraja rata bio je skelet jednog na sred ulice sto ga nikada nisu potrazivali,pa ga kasnije EUFOR pokupio u kesu i negdje odnio.

Ispricah ja svasta nesto
Ti prvi sto su se povukli su bili Brnetovi, pa su zvali ove Bele orlove u pomoć. Ti su bili u tim autima i kombiju. Tenk i transp su pratili Ilidžance. Kod Belih orlova 95% ih je bilo iz Srbije. Kod Legijinih 100%.

Praga je bila iz Nedžarića. Locirana negdje preko puta one nove nedovršene zgrade. Na ćošku nove ceste. Jbg ne znam imena.

Iglavnom, brnetovi su imali neke simbolične gubitke kao i ilidžanci. Gro su popušili ovi orlovi. Kasnije tokom dana legijini 5 ili 6. Npr. Legijino kažu da su im borbe u aerodromskom bile najteže u cijelom ratu.

Ovih orlova je bilo oko 80 17. juna, a 22. jedinica više nije postojala.

Neki sa Ilidže i neke komšije su pokušavale, neke i spasile od egzekucije. A neke druge komšije su prokazivale i maloljetne sinove kao članove patriotske lige. Treba sve da se kaže. I da su leševi danima ležali po ulicama, oko garaža, igrališta.

Banda zvijeri je pobila ljude i polakomljena krenula u pljačku. To je primarni cilj bio. Npr. ovi iz nedžarića lokalci osim učestvovanja u zločinu nisam čuo da su se borili. Osim pucanja iz kuća ispod škole na naselje. Haračili su u prva dva reda zgrada.

Mislim da nisam nešto propustio što znam.
aldinjo

#3319 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by aldinjo »

Seawolf wrote: 19/06/2020 06:33

Prvi bataljon nije pokrivao dio prema Dobrinji 4?
Seawolf

#3320 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

aldinjo wrote: 19/06/2020 13:52
Seawolf wrote: 19/06/2020 06:33 Treći bataljon je pokrivao sve linije koje su bile južno od današnjeg Bulevara Mimara Sinana (zadnji trolejbuski pravac).

Da, Prvi bataljon je pokrivao, između ostalog, kompletnu liniju prema Dobrinji IV.

Prvi bataljon je pokrivao liniju od Bulevara Mimara Sinana, na lokaciji prema O.Š. Dušan Pajić Dašić (sada Osman Nuri Hadžić), pa preko cijelog istočnog dijela Dobrinje II B (prema Veljinama), cijelog istočnog dijela Dobrinje III (prema Dobrinji IV), pa preko Lukavičke ceste do iznad kuća Trapara uz padine brda Mojmilo. Na tom mjestu se 5. motorizovana dobrinjska brigada spajala sa desnim krilom 101. brigade.
aldinjo

#3321 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by aldinjo »

Seawolf wrote: 19/06/2020 16:11
Seawolf wrote: 19/06/2020 06:33 Treći bataljon je pokrivao sve linije koje su bile južno od današnjeg Bulevara Mimara Sinana (zadnji trolejbuski pravac).

Da, Prvi bataljon je pokrivao, između ostalog, kompletnu liniju prema Dobrinji IV.

Prvi bataljon je pokrivao liniju od Bulevara Mimara Sinana, na lokaciji prema O.Š. Dušan Pajić Dašić (sada Osman Nuri Hadžić), pa preko cijelog istočnog dijela Dobrinje II B (prema Veljinama), cijelog istočnog dijela Dobrinje III (prema Dobrinji IV), pa preko Lukavičke ceste do iznad kuća Trapara uz padine brda Mojmilo. Na tom mjestu se 5. motorizovana dobrinjska brigada spajala sa desnim krilom 101. brigade.
Zbunila me ova gore rečenica da se treća četa trećeg bataljona nalazila u ulici Vahide Maglajlić.
Seawolf

#3322 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

aldinjo wrote: 19/06/2020 16:47 Zbunila me ova gore rečenica da se treća četa trećeg bataljona nalazila u ulici Vahide Maglajlić.
Da, treća četa trećeg bataljona je bila na poziciji u ulici kojoj je današnji naziv Vahide Maglajlić, a koja se tada zvala ulica Žikice Jovanovića Španca.

Ulica koja se nalazi na Dobrinji I i položaj koji je tačno preko puta prve linije koju je tada držala VRS u ulici Miroslava Krleže, ulici Fočanskih propisa i u objektu G.P. Sedrenik.
Emiremir33

#3323 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Emiremir33 »

Transejom spojeni sa Mojmila do Dobrinje 3
Bancho

#3324 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

El_comadante

#3325 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by El_comadante »

ovde nema mnogo priča o ovom dijelu ratišta. volio bih čuti neke stvari.
Post Reply