Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mara_Simo_Isprosimo

#101 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Mara_Simo_Isprosimo »

escobar__ wrote: 17/06/2020 21:55 Baš bih volio da ovakve inicijative ponekad krenu iz Nevesinja, Gacka, Bijeljine, Lištice i drugih fašističko-nacističkih izdrkotina, da ne bude antifašizam samo u Sarajevu i Tuzli xexe
Pa to ti je iskljucivo rezultat sramne politike SDP-a u zadnjih 25 godina, od "antifazizma" su stvorili supkulturu, furku...sta je konkretno uradio npr. Alija Nametak da ga ovako prozivaju, za sta ga terete?! Pojma nemaju, vazno je kenjati okolo i razlikovati se od drugih
piupiu

#102 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by piupiu »

U fokusu imena ulica: Stvarna uloga muslimana u Drugom svjetskom ratu

Objašnjavajući činjenicu da se u svjetskim medijima može pročitati o plemenitoj ulozi muslimana tokom Drugog svjetskog rata, kada su u Sarajevu skrivali susjede Jevreje, i sami često stradajući od nacista zbog toga, a da se istovremeno pojavljuju ličnosti, također muslimani, za koje se kaže da su sarađivali s nacistima i ustašama, Kamberović kaže da su muslimani u Drugom svjetskom ratu bili strašno podijeljeni, "lutali su i bilo ih je na svim stranama, što se može i historijski objasniti ako se ima u vidu ne samo kontekst Drugog svjetskog rata nego i duža historija muslimana od 1830-ih godina".

"Jedan dio muslimana 1942. pisao je Hitleru tražeći autonomiju Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Trećeg Rajha, jedan dio bio je integriran u strukture vlasti Nezavisne Države Hrvatske, bili su u ustašama i domobranima, Mustafa Mulalić bio je u četničkom štabu Draže Mihailovića, Ismet Popovac stvarao je nekakve 'muslimanske odrede Jugoslovenske vojske u otadžbini' i u stalnom kontaktu sa Dražom Mihailovićem, jedan dio muslimana je otišao u 13 SS 'Handžar diviziju', ali su Avdo Humo i brojni drugi muslimani dizali ustanak, formirali partizanske odrede, borili se i protiv ustaša i četnika i Nijemaca. Dok su neki mirno gledali kako ustaše odvode brojne Jevreje iz Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova u konclogore, neki su to podržavali, a neki, poput časnog Derviša Korkuta, spašavali su Hagadu i svoje komšije Jevreje. Sve su to bili muslimani: podijeljeni tada kao i sada."

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/u- ... tskom-ratu
Bascarsija1

#103 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bascarsija1 »

1) Stvarno je neprimjerno da SDP srbski predstavnik kritikuje Sarajevo dok fasizam and podrska/nepriznavanje genocida od srbske strane postoji.
2) Nazivi skola i ulica po imenima osudjenih ratnih zlocinaca u genocidnoj tvorevini jos uvijek postoje u dijelovima BiH.

Ja bih zamolio da se srbski SDP predstavnik prvo pozabavi sa fazizmom u genocidnoj tvorevini. Kad pomogne rijesavanju tog problema imat ce pravo da kritikuje dalje. Neka svako pomete ipred svojih vrata prvo pa onda da kaze komsiji "hej ja pomeo a ti jos nisi".
General War

#104 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by General War »

escobar__ wrote: 17/06/2020 21:55 Baš bih volio da ovakve inicijative ponekad krenu iz Nevesinja, Gacka, Bijeljine, Lištice i drugih fašističko-nacističkih izdrkotina, da ne bude antifašizam samo u Sarajevu i Tuzli xexe
Pa ti se furas na antifasizam, njih zaboli nesto kako ih drugi gledaju.
General War

#105 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by General War »

Bascarsija1 wrote: 18/06/2020 03:34 1) Stvarno je neprimjerno da SDP srbski predstavnik kritikuje Sarajevo dok fasizam and podrska/nepriznavanje genocida od srbske strane postoji.
2) Nazivi skola i ulica po imenima osudjenih ratnih zlocinaca u genocidnoj tvorevini jos uvijek postoje u dijelovima BiH.

Ja bih zamolio da se srbski SDP predstavnik prvo pozabavi sa fazizmom u genocidnoj tvorevini. Kad pomogne rijesavanju tog problema imat ce pravo da kritikuje dalje. Neka svako pomete ipred svojih vrata prvo pa onda da kaze komsiji "hej ja pomeo a ti jos nisi".
A je li Sarajevo glavni grad BiH ili Bosnjakistana?..ja bih zamolio SDA i njihove botove da se dogovore sa samim sobom, sta ustvari hoce.
General War

#106 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by General War »

turgut wrote: 17/06/2020 21:38 @geralt

Evo ti tvojih Handzarovaca i njihovih saveznika:
po čemu su to nacističko topovsko meso moji? :-) jer sam samo rekao da su komunjarski govnari primali, (kako to i sami tvrde u svojim memoarima, dokumentima,dnevnicima, izvještajima itd) u svoje redove šugave i ušljive šubaraše i šajkačare koji su činili pokolje po Podrinju.
:-) :-) :-) :-)
Hoooj matero draga
Pa jel i Alija ti komunista sto priznade Vojsku republike Srpske i HVO u regularne snage VFBiH pa onda OSBiH, i dade 3/4 Bosne ?????

Vrhunac licemjerja ili nedostatak svijesti :lol:
piupiu

#107 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by piupiu »

Bascarsija1 wrote: 18/06/2020 03:34 1) Stvarno je neprimjerno da SDP srbski predstavnik kritikuje Sarajevo dok fasizam and podrska/nepriznavanje genocida od srbske strane postoji.

"Srbski predstavnik" je rodjeni Sarajlija i ulice grada Sarajeva, koje je branio u ratu, nalaze se upravo ispred njegovih vrata. Samim tim, on ih ima pravo i mesti.
MarlboroGold

#108 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by MarlboroGold »

Vidim da i ovdje ima SDA botova. Vrijeme je da napustim temu.
Naslovnica

#109 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Naslovnica »

Sam sebe diskredituješ svojom polupismenošću.
nosara

#110 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by nosara »

Kakva grcevita borba za svoje naciste. To se trazi. :D
sinuhe

#111 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by sinuhe »

SDA bi jos i preimenovala ali izostao je zajednicki nastup probosanskih stranaka. :D
kakavdanakneiskustvu

#112 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by kakavdanakneiskustvu »

gradonačelnik sarajeva se ionako hvali borbom protiv antifasizma
kakavdanakneiskustvu

#113 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

General War wrote: 18/06/2020 05:08

A je li Sarajevo glavni grad BiH ili Bosnjakistana?..ja bih zamolio SDA i njihove botove da se dogovore sa samim sobom, sta ustvari hoce.

vidiš,problem je što je igor stojanović to spomenuo,pokrenuo,jer je igor stojanović,srbin valjda
kakavdanakneiskustvu

#114 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

piupiu wrote: 18/06/2020 08:00

"Srbski predstavnik" je rodjeni Sarajlija i ulice grada Sarajeva, koje je branio u ratu, nalaze se upravo ispred njegovih vrata. Samim tim, on ih ima pravo i mesti.
:thumbup:
geralt

#115 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by geralt »

Mara_Simo_Isprosimo wrote: 17/06/2020 22:02 sta je konkretno uradio npr. Alija Nametak da ga ovako prozivaju, za sta ga terete?!
Sirio nacionalnu mrznju, isto kao i Risto Djogo ili Smiljko Sagolj 90-ih. Hocemo li i njima po ulicu dati?
General War

#116 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by General War »

kakavdanakneiskustvu wrote: 18/06/2020 09:06

vidiš,problem je što je igor stojanović to spomenuo,pokrenuo,jer je igor stojanović,srbin valjda
Nemam pojma ni ko je dao incijaivu..ali vidim staru mantru, a ovo to i potvrdjuje kako ko gleda na Sarajevo...ko je sta jamio, jamio.
General War

#117 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by General War »

turgut wrote: 18/06/2020 10:40
General War wrote: 18/06/2020 05:14
turgut wrote: 17/06/2020 21:38 @geralt

po čemu su to nacističko topovsko meso moji? :-) jer sam samo rekao da su komunjarski govnari primali, (kako to i sami tvrde u svojim memoarima, dokumentima,dnevnicima, izvještajima itd) u svoje redove šugave i ušljive šubaraše i šajkačare koji su činili pokolje po Podrinju.
:-) :-) :-) :-)
Hoooj matero draga
Pa jel i Alija ti komunista sto priznade Vojsku republike Srpske i HVO u regularne snage VFBiH pa onda OSBiH, i dade 3/4 Bosne ?????

Vrhunac licemjerja ili nedostatak svijesti :lol:

nije komunista nego sekularista i demoNkrata, (a što sam već napisao, koncentriši se malo) a ne islamista kako ga ovdje neki pokušavaju utrpat.
:shock:

Sad tek ne kontam sta sui hoTjeo reci, jel se zezas ili nesto mi repliciras?
Mara_Simo_Isprosimo

#118 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Mara_Simo_Isprosimo »

geralt wrote: 18/06/2020 10:21
Mara_Simo_Isprosimo wrote: 17/06/2020 22:02 sta je konkretno uradio npr. Alija Nametak da ga ovako prozivaju, za sta ga terete?!
Sirio nacionalnu mrznju, isto kao i Risto Djogo ili Smiljko Sagolj 90-ih. Hocemo li i njima po ulicu dati?
Gdje majke ti, u šalama o Nasrudin-hodži?! Ovo poređenje sa Đogom i Šagoljem neću da komentarišem, sramota...
geralt

#119 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by geralt »

Mara_Simo_Isprosimo wrote: 18/06/2020 11:53 Gdje majke ti, u šalama o Nasrudin-hodži?! Ovo poređenje sa Đogom i Šagoljem neću da komentarišem, sramota...
Prošastog ljeta, kako vam počeh pričati, na dan dva ispred Vidova-dne, dođe mi sin Vejsil iz Stoca. Izdaleka ga poznah, i nije da ide, nego kao da je ko poda nj krila podmetnuo. Jedva čekam da saznam, šta je to bilo, pa tako leti. Dođe kući, a sav cvate od nekakve dragosti. - Šta je, sine, hajrola! – velim mu ja. - Dobro, babo, ako Bog da – veli mi on. – Još malo, pa će nestati i sjemena od vlaha. - Šuti, ne govori, jadniče! – kažem ja. – Vidiš, šta ih je ovdje oko nas. - Nisu oni oko nas, nego među nama, babo. - Ama, pusti ti tu pamet! Njih je taman četiri puta više, pa, ne daj Bože, da im zlo na um pane. Nego kazuj, šta ima u Stocu. - Dobro, babo! Šta je sinoć omrklo vlaškog uha u Stocu, nije ga ni pola osvanulo, a i danas ih love, pa s njima nekud, kako vele, na prisilni rad. - Ajak, nije mi to nikako drago. - A što? Ti ih nisi nikad mogao ni očima zgledati! - Ne mogu ni sad. I kad bi se kojim čudom mogli oni smanjiti koliko zrnje od prosa, nasuo bi pune đepove, pa s njima zajedno s ćuprije u Bregavu, da nikad više ne izađemo. Ali ovako… - A šta ovako? – kaže mi Vejsil. - Množina je njih, a nas šaka. Ne daj Bože, da im na um pane, da se na nama svete
salik79

#120 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by salik79 »

geralt wrote: 18/06/2020 13:06
Mara_Simo_Isprosimo wrote: 18/06/2020 11:53 Gdje majke ti, u šalama o Nasrudin-hodži?! Ovo poređenje sa Đogom i Šagoljem neću da komentarišem, sramota...
Prošastog ljeta, kako vam počeh pričati, na dan dva ispred Vidova-dne, dođe mi sin Vejsil iz Stoca. Izdaleka ga poznah, i nije da ide, nego kao da je ko poda nj krila podmetnuo. Jedva čekam da saznam, šta je to bilo, pa tako leti. Dođe kući, a sav cvate od nekakve dragosti. - Šta je, sine, hajrola! – velim mu ja. - Dobro, babo, ako Bog da – veli mi on. – Još malo, pa će nestati i sjemena od vlaha. - Šuti, ne govori, jadniče! – kažem ja. – Vidiš, šta ih je ovdje oko nas. - Nisu oni oko nas, nego među nama, babo. - Ama, pusti ti tu pamet! Njih je taman četiri puta više, pa, ne daj Bože, da im zlo na um pane. Nego kazuj, šta ima u Stocu. - Dobro, babo! Šta je sinoć omrklo vlaškog uha u Stocu, nije ga ni pola osvanulo, a i danas ih love, pa s njima nekud, kako vele, na prisilni rad. - Ajak, nije mi to nikako drago. - A što? Ti ih nisi nikad mogao ni očima zgledati! - Ne mogu ni sad. I kad bi se kojim čudom mogli oni smanjiti koliko zrnje od prosa, nasuo bi pune đepove, pa s njima zajedno s ćuprije u Bregavu, da nikad više ne izađemo. Ali ovako… - A šta ovako? – kaže mi Vejsil. - Množina je njih, a nas šaka. Ne daj Bože, da im na um pane, da se na nama svete
Eh, kada je Ivo Andric u pitanju, onda su to "pisceve slobode" i "fikcije"... Bas kao i kod Njegosa.
thekupus

#121 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by thekupus »

salik79 wrote: 18/06/2020 13:53
Eh, kada je Ivo Andric u pitanju, onda su to "pisceve slobode" i "fikcije"... Bas kao i kod Njegosa.
Ako se složimo da su radovi te dvojice puni mržnje, hoćemo li se složiti da i kod Nametka možemo pronaći istu?
salik79

#122 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by salik79 »

thekupus wrote: 18/06/2020 14:01
salik79 wrote: 18/06/2020 13:53
Ako se složimo da su radovi te dvojice puni mržnje, hoćemo li se složiti da i kod Nametka možemo pronaći istu?
Naravno.
omega369

#123 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by omega369 »

The 51st State wrote: 17/06/2020 20:10
MarlboroGold wrote: 17/06/2020 20:01
The 51st State wrote: 17/06/2020 19:30 Meni je i tito sporan sta cemo sad, znacajna istorijska licnost svakako, no diktator i masovni ubica, sta cemo sad?

Zelimo li da nasa djeca uce kako je super provesti 50 godina na vlasti?
Ma što se mene tiče neka se maknu i njegove ulice ako smeta velikom broju ljudi.
Karikiram u smislu da naglasim koliko je apsurdno rasipanje drustvene i politicke energije pored drugih egzistencijalnih pitanja.,

Moze se cak smatrati i da je bezobrazno insistirati na tome u ovom trenutku, ono sve nam je potaman pa kad se zamjene table namah ce lakse biti.
Kljucna stvar. Trosenje energije na, za sada, ne bitne stvari spram toliko bitnijih ili precih stvari je tuga :cry:
Aferim za idiota kojem.je ovo palo na pamet. Bas je neofirno pogurao sda ka glasackom tijelu
Bascarsija1

#124 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bascarsija1 »

Ja neznam sta SDA hoce. Ja hocu da se isti arsini primjenjuju na cijelom podrucju BiH.

Sta je interesantno ovdije je da SDP se prikazuje kao stranka koja nije nacionalno opredijeljena. Postupci njihovog srbskog predstavnika su pokazali da je vrlo nacionalno opredijeljen u njegovoj kritici dok je bio potpuno nesposoban za samokritiko sopstvenog naroda.

Ako je SDP nacionalno neopredjeljen njemu mema mijesta u toj stranci.

Sarajevo jeste glavni grad ali je ocigledno da BiH nema sposobnosti da sprovodi BiH zakone na cijelom teritoriju BiH. Recimo gospodin is SDPa se nije pobunio da u genovidnoj tvorevini se ne upisuje Bosnjacki jezik u skolske knjizice. To mu nesmeta. Njemu smetaju muslimanska imena ulica (pa bila I upitna ali su sva muslimanska). Taj gospodin bi isad sudio muslimane kad napisu knjigu o pozici muslimana a nista mu nesmetaju cetnicki nazivi ulica u BiH. Ponovo kazem neka svako mete prvo ipred svojih vrata.
Bascarsija1

#125 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bascarsija1 »

MarlboroGold wrote: 18/06/2020 08:21 Vidim da i ovdje ima SDA botova. Vrijeme je da napustim temu.
Nisam SDA. Molime te napusti ako nemas zelje da se sve nacije tretiraju po istom arsinu na cijelom teritoriju BiH.

Kritika Sarajeva za ulice nekih relativno anonimusa mulimana dok u ostalim dijelovima BiH je ok da budu ulice Draze Mihajlovica, skole Radovana Karadzica, ljudi nose majce Ratka Mladica.
Post Reply