Ali svjesno zna da indija saradjuje sa izraelom, cak i da ugnjetava svoje muslimane, zasto prodaju naftu indiji?
Republika Turska
-
The 51st State
#22376 Re: Republika Turska
- salik79
#22377 Re: Republika Turska
Kao sto rekoh, ne moze Iran prekinuti odnose sa svima koji saradjuju s Izraelom. S kim bi onda poslovao? Ali, kada bi sve vecinske zemlje, bas kao Iran, prrkinuli apsolutno sve odnose sa Izraelom, zauzevsi stav kao Iran, drugacija bi se prica pricala.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 18:52Ali svjesno zna da indija saradjuje sa izraelom, cak i da ugnjetava svoje muslimane, zasto prodaju naftu indiji?
-
zlajaBHF
#22378 Re: Republika Turska
Nikad se sa nickom Salih nisam slagao, ali smatram da je u ovoj diskusiji potpuno u pravu.....
-
The 51st State
#22379 Re: Republika Turska
Onda nema smisla prozivka za licemjerstvo to je poenta kad se zauzima moralno uzviseni stav, ostalo su nijamse.salik79 wrote: ↑17/06/2020 18:58Kao sto rekoh, ne moze Iran prekinuti odnose sa svima koji saradjuju s Izraelom. S kim bi onda poslovao? Ali, kada bi sve vecinske zemlje, bas kao Iran, prrkinuli apsolutno sve odnose sa Izraelom, zauzevsi stav kao Iran, drugacija bi se prica pricala.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 18:52Ali svjesno zna da indija saradjuje sa izraelom, cak i da ugnjetava svoje muslimane, zasto prodaju naftu indiji?
E kad bi svi, ali znas da to nije realno u ovom trenutku.
Btw. Indija na slican haba kasmir kao izrael palestinu, pa to ne smeta iranu da radi biznis sa njima.
- salik79
#22380 Re: Republika Turska
The 51st State wrote: ↑17/06/2020 19:00Onda nema smisla prozivka za licemjerstvo to je poenta kad se zauzima moralno uzviseni stav, ostalo su nijamse.salik79 wrote: ↑17/06/2020 18:58Kao sto rekoh, ne moze Iran prekinuti odnose sa svima koji saradjuju s Izraelom. S kim bi onda poslovao? Ali, kada bi sve vecinske zemlje, bas kao Iran, prrkinuli apsolutno sve odnose sa Izraelom, zauzevsi stav kao Iran, drugacija bi se prica pricala.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 18:52
Ali svjesno zna da indija saradjuje sa izraelom, cak i da ugnjetava svoje muslimane, zasto prodaju naftu indiji?
Btw. Indija na slican haba kasmir kao izrael palestinu, pa to ne smeta iranu da radi biznis sa njima.
Zasto nije realno? I kada bi, po tebi, moglo biti realno? Evo, za Iran je to postalo realno jos davne 1979., koliko to jos godina mora proci da bi i za ostale moglo postati realno?
Indija, Pakistan, Kasmir, to je vec nesto sasvim drugo (Englezi, takodjer, ubacili kosku, cijepajuci Indijski potkontinent). Iran tu pokusava igrati konstruktivnu, medijatorsku, ulogu koji bi doveo do najboljeg rjesenja za sve.
Izrael je nesto sasvim drugo i sam si toga svjestan.
- salik79
-
The 51st State
#22382 Re: Republika Turska
Pa nije realno, ni iranu nije nije jedini cilj u zivotu da oslobodi palestinu i oni vode real politiku i neizostavno je da uprljaju makar malo ruke, a eto uzmimo hipoteticki da su *najjcisci" kakvi su onda ostali?salik79 wrote: ↑17/06/2020 21:19The 51st State wrote: ↑17/06/2020 19:00Onda nema smisla prozivka za licemjerstvo to je poenta kad se zauzima moralno uzviseni stav, ostalo su nijamse.
Zasto nije realno? I kada bi, po tebi, moglo biti realno? Evo, za Iran je to postalo realno jos davne 1979., koliko to jos godina mora proci da bi i za ostale moglo postati realno?
Indija, Pakistan, Kasmir, to je vec nesto sasvim drugo (Englezi, takodjer, ubacili kosku, cijepajuci Indijski potkontinent). Iran tu pokusava igrati konstruktivnu, medijatorsku, ulogu koji bi doveo do najboljeg rjesenja za sve.
Mozda ce biti realno kad se saudija, turska i iran sustinski dogovore i budu motor ostatka islamskog svijeta, a teoretski potencijal za to imaju.
A to je vrlo trsko jer su sve tri drzave u potpunosti razlicite po uredjenju, mentalitetu i tradiciji.
Sto se tic kasmira, nema tu sta iran biti konstruktivan, valjda bi trebalo da bude bezrezervno uz pakistan po tom pitanju, samo mi nemoj kartu talibana zasto nisu uz pakistan, imace zadnjih gdoinu dana stanovnici kasmira su pod policijskim satom i odsjeceni od svijeta uz pripremljen teren za etnicki jnzinjering bas kako izrael radi.
Da, izrael je koska u grlu bacena cijelom islamskom svijetu da bi se "bijela" savjest saprala, a opet nikakve pouke da valja se nije izvuklo, nikad vise rascjepkan i dezorjentisan nije bio.
- salik79
#22383 Re: Republika Turska
Iran je dao primjer i pozvao i poziva sve ostale da ga u tome slijede. Ali, dokle god je raznoraznih talova (i dok ih drze u saci) sa cionistima, do toga nece doci. Za to treba imati apsolutni, potpuno iskreni takvaluk.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 21:41Pa nije realno, ni iranu nije nije jedini cilj u zivotu da oslobodi palestinu i oni vode real politiku i neizostavno je da uprljaju makar malo ruke, a eto uzmimo hipoteticki da su *najjcisci" kakvi su onda ostali?salik79 wrote: ↑17/06/2020 21:19The 51st State wrote: ↑17/06/2020 19:00
Onda nema smisla prozivka za licemjerstvo to je poenta kad se zauzima moralno uzviseni stav, ostalo su nijamse.
Mozda ce biti realno kad se saudija, turska i iran sustinski dogovore i budu motor ostatka islamskog svijeta, a teoretski potencijal za to imaju.
A to je vrlo trsko jer su sve tri drzave u potpunosti razlicite po uredjenju, mentalitetu i tradiciji.
Sto se tic kasmira, nema tu sta iran biti konstruktivan, valjda bi trebalo da bude bezrezervno uz pakistan po tom pitanju, samo mi nemoj kartu talibana zasto nisu uz pakistan, imace zadnjih gdoinu dana stanovnici kasmira su pod policijskim satom i odsjeceni od svijeta uz pripremljen teren za etnicki jnzinjering bas kako izrael radi.
Da, izrael je koska u grlu bacena cijelom islamskom svijetu da bi se "bijela" savjest saprala, a opet nikakve pouke da valja se nije izvuklo, nikad vise rascjepkan i dezorjentisan nije bio.
Narod u Kasmiru najvise pomaze Iran. Uprati sve njihove tviterase, pa ces vidjeti sta osjecaju za tu drzavu. Do sada, doslovno, nikoga nisam upratio iz Kasmira da ne voli Iran.
- HarTar
#22384 Re: Republika Turska
Ma za Iranom lude svi, toliko da čak i iranci svi koji ikako mogu bježe iz njegasalik79 wrote: ↑17/06/2020 21:47Iran je dao primjer i pozvao i poziva sve ostale da ga u tome slijede. Ali, dokle god je raznoraznih talova (i dok ih drze u saci) sa cionistima, do toga nece doci. Za to treba imati apsolutni, potpuno iskreni takvaluk.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 21:41Pa nije realno, ni iranu nije nije jedini cilj u zivotu da oslobodi palestinu i oni vode real politiku i neizostavno je da uprljaju makar malo ruke, a eto uzmimo hipoteticki da su *najjcisci" kakvi su onda ostali?salik79 wrote: ↑17/06/2020 21:19
Narod u Kasmiru najvise pomaze Iran. Uprati sve njihove tviterase, pa ces vidjeti sta osjecaju za tu drzavu. Do sada, doslovno, nikoga nisam upratio iz Kasmira da ne voli Iran.
-
The 51st State
#22385 Re: Republika Turska
Niti lorifikujem niti osporavam poziciju irana samo kazem da njje to jednostavan zadatak i da sutra se razjebu talovi kako kazes i da najednom svi pobrojani akteri iskazu prvzensot cilju, realno i do jastanka izraela nije bilo jedinstva, ono sto je sigurno iran sam nece postici nista presudno po tom pitanju.salik79 wrote: ↑17/06/2020 21:47Iran je dao primjer i pozvao i poziva sve ostale da ga u tome slijede. Ali, dokle god je raznoraznih talova (i dok ih drze u saci) sa cionistima, do toga nece doci. Za to treba imati apsolutni, potpuno iskreni takvaluk.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 21:41Pa nije realno, ni iranu nije nije jedini cilj u zivotu da oslobodi palestinu i oni vode real politiku i neizostavno je da uprljaju makar malo ruke, a eto uzmimo hipoteticki da su *najjcisci" kakvi su onda ostali?salik79 wrote: ↑17/06/2020 21:19
Ako im salju ooremu i naoruzanje, aferim. Mada bi bilo korisninije da probaju sa pakistanom popraviti odnose i to je velika steta, inace nisam ni reko dw mrze iran, ne znam oktud stalna potreba za tim vidom satisfakcije
- @mba
#22386 Re: Republika Turska
dzaba sve, opet su mi turski hoteli najdraziMorningStar wrote: ↑16/06/2020 19:44Uzmi dobar hotel na bracu,hvaru, peljescu .. ne brini nece te nitko cackati da zauzimas more.@mba wrote: ↑16/06/2020 19:36MorningStar wrote: ↑16/06/2020 19:27
Pa eto nismo daleko , za mene bosna prva - jugoslavija druga. A i dan danas kad putujem dok sam na teritorijima ex-yu osjecam se kao kod kuce (nas jezik - cak i slovenci pretezno znaju) mentalitet , ljudi vidis da su nasi itd itd. A u Turskoj nisam bio ali znam pofino Turaka sto zive kod nas i ne vidim slicnost u mentalitetu,jeziku pa ni izgledu. A plaze Hrvatske i Crne gore su prelijepe i imas udobne i odlicne hotele ali zato treba kesa jer ipak ljetujes u evropi a ne aziji
![]()
te drzave koje ti spominjes autom samo prodjem i ne osjecam se kao kod kuce ama bas nikako, u gori nisam nikad bio i kada bi isao mozda ulcinj, a kesa je puna ne brini, samo neke stvari ne radim iz principa da mi nemoze reci da samo piskim i njihovo more i uzimam mjesto, za iste pare radije letim za dubai eto recimo u turski lanac hotela rixos, doduse bio sam jednom i u rixos dubrovnik, ali mi je ipak drazi rixos u belek, evropa ili ne ne interesuje mi ni kao lanjski snijeg!
A da je kesa puna nebi bio u rixosu u dubaiju nego four seasonsu,ritz-u,adressu ili nedaj boze onim top burj al arab ili armani a ne u nekom turskom![]()
juznu granicu bosne ne prelazim ma haman da mi dzaba nude, iz principa iz ponosa nekog necu da je zlatno sve, ama ne interesuje me ama bas nikako, kontas?
al hajd mozda je i stvar ukusa, da ne skrecemo sa teme, neka svako sam odluci, mislim da je fer tako!
-
The 51st State
#22387 Re: Republika Turska
Za turski turizam si u pravu sto posto, ko je jednom bio tesko da mijenja destinaciju, broj 1 na svijetu za prst u uho i family friendly odmor.@mba wrote: ↑17/06/2020 22:09dzaba sve, opet su mi turski hoteli najdraziMorningStar wrote: ↑16/06/2020 19:44Uzmi dobar hotel na bracu,hvaru, peljescu .. ne brini nece te nitko cackati da zauzimas more.@mba wrote: ↑16/06/2020 19:36
te drzave koje ti spominjes autom samo prodjem i ne osjecam se kao kod kuce ama bas nikako, u gori nisam nikad bio i kada bi isao mozda ulcinj, a kesa je puna ne brini, samo neke stvari ne radim iz principa da mi nemoze reci da samo piskim i njihovo more i uzimam mjesto, za iste pare radije letim za dubai eto recimo u turski lanac hotela rixos, doduse bio sam jednom i u rixos dubrovnik, ali mi je ipak drazi rixos u belek, evropa ili ne ne interesuje mi ni kao lanjski snijeg!
A da je kesa puna nebi bio u rixosu u dubaiju nego four seasonsu,ritz-u,adressu ili nedaj boze onim top burj al arab ili armani a ne u nekom turskom![]()
,u dubai kod beduina sam jednom otisao i dosta mi za cijeli zivot, nema od njih nista!
juznu granicu bosne ne prelazim ma haman da mi dzaba nude, iz principa iz ponosa nekog necu da je zlatno sve, ama ne interesuje me ama bas nikako, kontas?
al hajd mozda je i stvar ukusa, da ne skrecemo sa teme, neka svako sam odluci, mislim da je fer tako!
-
zlajaBHF
- salik79
#22389 Re: Republika Turska
Aha, zato ih danas u Iranu zivi 80 milionaHarTar wrote: ↑17/06/2020 22:03Ma za Iranom lude svi, toliko da čak i iranci svi koji ikako mogu bježe iz njegasalik79 wrote: ↑17/06/2020 21:47Iran je dao primjer i pozvao i poziva sve ostale da ga u tome slijede. Ali, dokle god je raznoraznih talova (i dok ih drze u saci) sa cionistima, do toga nece doci. Za to treba imati apsolutni, potpuno iskreni takvaluk.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 21:41
Pa nije realno, ni iranu nije nije jedini cilj u zivotu da oslobodi palestinu i oni vode real politiku i neizostavno je da uprljaju makar malo ruke, a eto uzmimo hipoteticki da su *najjcisci" kakvi su onda ostali?
Narod u Kasmiru najvise pomaze Iran. Uprati sve njihove tviterase, pa ces vidjeti sta osjecaju za tu drzavu. Do sada, doslovno, nikoga nisam upratio iz Kasmira da ne voli Iran.![]()
Koliko ono bi turske dijaspore?
De poslusaj koju pametnu, od skolovanog covjeka, koji je imao priliku obilaziti Iran i gostovati (kao profesor) tamo:
A, zamisli gdje bi tek bili da se slizu, kao ostalii, s Izraelom i da im se, nakon toga, ukinu sankcije, otvore sva polja suradnje i ekonomske razmjene.
Ali, ima nesto Vece i Prece od toga
Takvaluk je cudo, a garibi su "cudaci".
- salik79
#22390 Re: Republika Turska
Naprotiv, upravo u Bosni sam salik. Suluk je sa bosanskim islamom neraskidivo povezan.
- salik79
#22391 Re: Republika Turska
Prvi bih bio protiv Irana da dodje do nekakvog priblizavanja sa Izraelom.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 22:07Niti lorifikujem niti osporavam poziciju irana samo kazem da njje to jednostavan zadatak i da sutra se razjebu talovi kako kazes i da najednom svi pobrojani akteri iskazu prvzensot cilju, realno i do jastanka izraela nije bilo jedinstva, ono sto je sigurno iran sam nece postici nista presudno po tom pitanju.salik79 wrote: ↑17/06/2020 21:47Iran je dao primjer i pozvao i poziva sve ostale da ga u tome slijede. Ali, dokle god je raznoraznih talova (i dok ih drze u saci) sa cionistima, do toga nece doci. Za to treba imati apsolutni, potpuno iskreni takvaluk.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 21:41
Pa nije realno, ni iranu nije nije jedini cilj u zivotu da oslobodi palestinu i oni vode real politiku i neizostavno je da uprljaju makar malo ruke, a eto uzmimo hipoteticki da su *najjcisci" kakvi su onda ostali?
Ako im salju ooremu i naoruzanje, aferim. Mada bi bilo korisninije da probaju sa pakistanom popraviti odnose i to je velika steta, inace nisam ni reko dw mrze iran, ne znam oktud stalna potreba za tim vidom satisfakcije
Odakle ti informacija da Pakistan i Iran nemaju dobre odnose? Naprotiv, imaju vrlo dobre odnose. I stalno ih unaprjedjuju.
-
The 51st State
#22392 Re: Republika Turska
Nije niko posebno blizu izraelu, mada je meni u ovom gore sto su blizu asadu, velika mrlja, ne moras odgovorati na ovo znam da si apsolutno kontra stava .salik79 wrote: ↑17/06/2020 22:21Prvi bih bio protiv Irana da dodje do nekakvog priblizavanja sa Izraelom.The 51st State wrote: ↑17/06/2020 22:07Niti lorifikujem niti osporavam poziciju irana samo kazem da njje to jednostavan zadatak i da sutra se razjebu talovi kako kazes i da najednom svi pobrojani akteri iskazu prvzensot cilju, realno i do jastanka izraela nije bilo jedinstva, ono sto je sigurno iran sam nece postici nista presudno po tom pitanju.salik79 wrote: ↑17/06/2020 21:47
Iran je dao primjer i pozvao i poziva sve ostale da ga u tome slijede. Ali, dokle god je raznoraznih talova (i dok ih drze u saci) sa cionistima, do toga nece doci. Za to treba imati apsolutni, potpuno iskreni takvaluk.
Odakle ti informacija da Pakistan i Iran nemaju dobre odnose? Naprotiv, imaju vrlo dobre odnose. I stalno ih unaprjedjuju.
A znam da su imali krizu kad su talibani pobili iranske diplomate, drago mi je cuti da sada saradjuju.
-
Frankfurt05
#22393 Re: Republika Turska
Iran i Turska su nam obadvije savesznicke zemlje. I u interesu nam je da zajedno saradjuju na bliskom istoku. I naravno da sto prije obadvije dodju do atomskog naoruzanja. 
No daleko je Iran od Turske da bi se sa njom mogao mjeriti. I sto se tice svijesti stanovnistva i ekonomije i potencije ali i vojne industrije i nauke i dijaspore. Na svim poljima su daleko iza no svakako su nam prijateljska zemlja. U interesu nam je sto tjesnija saradnja na relaciji Iran-Pakistan-Turska.
No daleko je Iran od Turske da bi se sa njom mogao mjeriti. I sto se tice svijesti stanovnistva i ekonomije i potencije ali i vojne industrije i nauke i dijaspore. Na svim poljima su daleko iza no svakako su nam prijateljska zemlja. U interesu nam je sto tjesnija saradnja na relaciji Iran-Pakistan-Turska.
- MorningStar
- salik79
#22395 Re: Republika Turska
Duhovni put. A salik je putnik na tom putu.
- MorningStar
- salik79
#22397 Re: Republika Turska
Ako ti je lakse...MorningStar wrote: ↑17/06/2020 22:57Nesto ko argonauti u grckoj jel![]()
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
- HarTar
#22399 Re: Republika Turska
Fino sam napisao svi koji mogu. A, da mogu Iran bi ostao minimum bez 50% stanovništva. Mene Iranci podsjećaju na Rome čim su na zapadu veliki broj ih automatski pređe na kršćanstvo. Tako i Romi, u Bosni većinom muslimani, u Srbiji pravoslavci, u Hrvatskoj katolici itd...salik79 wrote: ↑17/06/2020 22:12Aha, zato ih danas u Iranu zivi 80 milionaHarTar wrote: ↑17/06/2020 22:03Ma za Iranom lude svi, toliko da čak i iranci svi koji ikako mogu bježe iz njegasalik79 wrote: ↑17/06/2020 21:47
Iran je dao primjer i pozvao i poziva sve ostale da ga u tome slijede. Ali, dokle god je raznoraznih talova (i dok ih drze u saci) sa cionistima, do toga nece doci. Za to treba imati apsolutni, potpuno iskreni takvaluk.
Narod u Kasmiru najvise pomaze Iran. Uprati sve njihove tviterase, pa ces vidjeti sta osjecaju za tu drzavu. Do sada, doslovno, nikoga nisam upratio iz Kasmira da ne voli Iran.![]()
Koliko ono bi turske dijaspore?
De poslusaj koju pametnu, od skolovanog covjeka, koji je imao priliku obilaziti Iran i gostovati (kao profesor) tamo:
A, zamisli gdje bi tek bili da se slizu, kao ostalii, s Izraelom i da im se, nakon toga, ukinu sankcije, otvore sva polja suradnje i ekonomske razmjene.
Ali, ima nesto Vece i Prece od toga
Takvaluk je cudo, a garibi su "cudaci".
- MorningStar
#22400 Re: Republika Turska
O gospon geopoliticar zahvaljujem se vam na vasem vrijemenu da date svoje cijenjeno geopoliticarsko misljenje to jest spustite se i kazete nama glupim sta pametno.
Jos jednom veliko hvala.