Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
-
DonieBrasco
#151 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Bakir i Covic su ovo uradili pod pritiskom stranaca to je jasno kao dan, ali smijem se kladiti da je Covic opet nadmudrio ovog magaraca i dobio sta je htio.
-
palermo
#152 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Meni je jasno da ovdje postoji značajan broj forumaša koji bi rado vidjeli prodaju Mostara samo zbog toga da bi se najebali matere Bakiru.
Glede toga, dvije bih stvari rekao, prvo Bakir sve da i hoće, ne može, nema snage niti mogućnosti da proda Mostar, ni 92, ni 93 godine u mnogo težim okolnostima ta prodaja nije uspjela pa neće ni sada.
Druga stvar, poštujem da svatko ima želje , ali neke jednostavno nije pristojno naglas izreći ako ništa zbog onih 50 000 mostaraca koji žive Bosnu i Hercegovinu i još koliko hiljada hercegovaca diljem čitave Bosne i Hercegovine koji su svojim identitetom, porijeklom vezani za Mostar.
Naprosto nije ni liiepo ni pristojno.
Glede toga, dvije bih stvari rekao, prvo Bakir sve da i hoće, ne može, nema snage niti mogućnosti da proda Mostar, ni 92, ni 93 godine u mnogo težim okolnostima ta prodaja nije uspjela pa neće ni sada.
Druga stvar, poštujem da svatko ima želje , ali neke jednostavno nije pristojno naglas izreći ako ništa zbog onih 50 000 mostaraca koji žive Bosnu i Hercegovinu i još koliko hiljada hercegovaca diljem čitave Bosne i Hercegovine koji su svojim identitetom, porijeklom vezani za Mostar.
-
Bazinga1234
#153 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Sad kad ovo obore u parlamentu.
-
winpin
#154 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Po sturim izjavama dogoveren je model slican odnosima RS - FBiH! Mogucnost blokada skoro svega i svacega. Znaci sranje. 
Last edited by winpin on 17/06/2020 18:18, edited 2 times in total.
-
Juliuscezar
#155 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Nije mi jasno ovo da treba skupština koja budei zabrana odbrit. Šta ako ne bude skupštinske većine ???
- horkesh
#156 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Naravno.palermo wrote: ↑17/06/2020 18:11 Meni je jasno da ovdje postoji značajan broj forumaša koji bi rado vidjeli prodaju Mostara samo zbog toga da bi se najebali matere Bakiru.
Jeste li vi u Mostaru zadovoljni?
- MorningStar
#157 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
palermo wrote: ↑17/06/2020 18:11 Meni je jasno da ovdje postoji značajan broj forumaša koji bi rado vidjeli prodaju Mostara samo zbog toga da bi se najebali matere Bakiru.
Nista sa'ce komsic po prstima to."Statut je koncipiran tako da se u Mostaru treba rukovoditi zajedno. Rukovoditi, ne vladati. Naravno da to znači mnogo blokada, mogućih usporavanja i zaustavljanja procesa, ali u ovom trenutku to je tako. Ne postoji dovoljno povjerenja. Ne znam da li će nova generacija političara dočekati jedan normalniji statut za grad Mostar. Nadam se da hoće neka buduća, bez potrebe tolikih blokada i zaustavljanja.
Na pitanje novinara o ocjeni ustavnosti sporazuma, Izetbegović je dodao: "Trebat ćete pročitati sporazum jer nije onakav kako se prenosilo u medijima proteklih dana. Rano je govoriti o sudarima statuta sa Ustavom BiH".
Izetbegović je ponovio da je sporazum tako postavljen da u Mostaru niko ne može raditi neke stvari, a da ga ovaj drugi ne može zaustaviti.
"Pobjednici u ovome su građani i glasači Mostara. Sazrijevaju stvari. Ono što nije bilo moguće prije godinu dana, sada jeste. Dobro je da nije obratno i da ne idemo unazad s tim mogućnostima", rekao je Izetbegović.
-
fplBosnia
#158 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
...
Last edited by fplBosnia on 23/06/2020 15:32, edited 1 time in total.
- nosara
#159 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Ono ce izbacit...

-
palermo
#160 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Pa i Mostar je kao forum. Svatko na svoj način to doživljava.horkesh wrote: ↑17/06/2020 18:17Naravno.palermo wrote: ↑17/06/2020 18:11 Meni je jasno da ovdje postoji značajan broj forumaša koji bi rado vidjeli prodaju Mostara samo zbog toga da bi se najebali matere Bakiru.
Ali , eno vidi onu moju prepisku sa Hafizom na prethodnoj strani, mislim da može prilično jasno sublimirati nekakva generalna stjališta mostaraca. Otprilike, što god se dogovorili, stanje na terenu će davati prave odgovore.
Ako posmatram kao Bošnjak, rekao bih , mi u ovoj bitci za Mostar ne moramo pobijediti nama je dovoljno da ne izgubimo. I to je ono što nam daje određenu prednost u odnosu na HDZ-ovsku politiku vezanu za Mostar. Njima je praktički sve osim potpune pobjede jednako porazu.
A čini mi se da nismo izgubili (sada pišem kao Bošnjak, da sada pišem kao mostarac možda bih nešto drugo napisao)
- horkesh
#161 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Pošteno, hvalapalermo wrote: ↑17/06/2020 18:34Pa i Mostar je kao forum. Svatko na svoj način to doživljava.horkesh wrote: ↑17/06/2020 18:17Naravno.palermo wrote: ↑17/06/2020 18:11 Meni je jasno da ovdje postoji značajan broj forumaša koji bi rado vidjeli prodaju Mostara samo zbog toga da bi se najebali matere Bakiru.
Ali , eno vidi onu moju prepisku sa Hafizom na prethodnoj strani, mislim da može prilično jasno sublimirati nekakva generalna stjališta mostaraca. Otprilike, što god se dogovorili, stanje na terenu će davati prave odgovore.
Ako posmatram kao Bošnjak, rekao bih , mi u ovoj bitci za Mostar ne moramo pobijediti nama je dovoljno da ne izgubimo. I to je ono što nam daje određenu prednost u odnosu na HDZ-ovsku politiku vezanu za Mostar. Njima je praktički sve osim potpune pobjede jednako porazu.
A čini mi se da nismo izgubili (sada pišem kao Bošnjak, da sada pišem kao mostarac možda bih nešto drugo napisao)
-
fplBosnia
#162 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
...
Last edited by fplBosnia on 23/06/2020 15:32, edited 1 time in total.
- nosara
-
high_volume
#164 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Nakon jednostranog "dogovora" SDA i HDZ u Mostaru, prijedlog za imjenu Izbornog zakona BiH kosi se sa ravnopravnošću Ostalih spram svih drugih konstitutivnih etničkih grupa u BiH:
Članak 19.4 mijenja se i glasi:
„Članak 19.4
(1) Iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika. Najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih će biti zastupljeni u Gradskom vijeću.
-
high_volume
#165 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Iz prijedloga novog mostarskog Statuta uočljiva su dva sjedišta
Pozicija gradonečalnika ne poznaje biranje neposrednim glasanjem
Ima i nejasnoća šta će biti sa mjestom 35. vijećnika gradskog vijeća kada iz njegovog sastava bude izabran gradonačelnik:
Uglavnom novi Statut je ništa spektakularno. Osim nekoliko diskriminirajućih članova spram Ostalih, što se mora ispraviti, jedino što je loše sačinjeno je komplikovan postupak izbora gradonačelnika, pa na kraju još i mlađi. Ali ok, može se podnijeti mladost spram iskustva. Bit će zanimljivo pratiti i rad "podružnica" gradskog vijeća, obzirom da će njima upravljati i lokalni vijećnici izabrani u gradsko vijeće.
Kad se smjenjuje gradonačelnik, onda je potrebna nadpolovična većina, kad se smjenjuje predsjedavajući gradskog vijeća,onda je potrebna dvotrećinska većina, a kvorum se sastoji od nadpolovičnog broja izabranih delegata
Smeta mi i "vitalni nacionalni interes", ima ga u Ustavu FBiH i treba ga ukidati ili mijenjati, obzirom na Ostale
https://www.hdzbih.org/sites/default/fi ... ium=Clanak
Davnom Odlukom Ustavnog suda BiH, naziv "županija" proglašena je neustavnim. Nemoguće je izvanustavni naziv koristiti u statutu jedne jedinice lokalne samouprave1. Naziv Grada je: “Grad Mostar”.
2. Sjedište Grada je u Mostaru, Hrvatskih branitelja br.2, Adema Buća br.19,
I ovaj član novog Statuta je izvanpravni, diskriminirajući za OstaleČlanak 12.
Nadzor
1. Grad podliježe nadzoru tijela Federacije Bosne i Hercegovine i Županije, sukladno zakonima Federacije Bosne i Hercegovine i Županije.
Članak 16.
Zastupljenost u Gradskom vijeću
1. Najmanje četiri (4) predstavnika iz reda svakog konstitutivnog naroda i jedan (1) iz reda Ostalih će biti zastupljeni u Gradskom vijeću.
2. Nijedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od petnaest (15) vijećnika.
Pozicija gradonečalnika ne poznaje biranje neposrednim glasanjem
Članak 49.
Izbor Gradonačelnika
1. Na mjesto gradonačelnika mogu biti izabrani samo vijećnici izabrani u Gradsko vijeće.
Ima i nejasnoća šta će biti sa mjestom 35. vijećnika gradskog vijeća kada iz njegovog sastava bude izabran gradonačelnik:
Članak 52.
Nespojivost dužnosti
Kada bude izabran, gradonačelnik podnosi ostavku na svoje mjesto u Gradskom vijeću.
Članak 14.
Sastav Gradskog vijeća
1. Gradsko vijeće Grada (u daljem tekstu: Gradsko vijeće) se sastoji od 35 vijećnika, koji se biraju na slobodnim, demokratskim i neposrednim izborima sukladno Izbornom zakonom Bosne i Hercegovine.
Uglavnom novi Statut je ništa spektakularno. Osim nekoliko diskriminirajućih članova spram Ostalih, što se mora ispraviti, jedino što je loše sačinjeno je komplikovan postupak izbora gradonačelnika, pa na kraju još i mlađi. Ali ok, može se podnijeti mladost spram iskustva. Bit će zanimljivo pratiti i rad "podružnica" gradskog vijeća, obzirom da će njima upravljati i lokalni vijećnici izabrani u gradsko vijeće.
Kad se smjenjuje gradonačelnik, onda je potrebna nadpolovična većina, kad se smjenjuje predsjedavajući gradskog vijeća,onda je potrebna dvotrećinska većina, a kvorum se sastoji od nadpolovičnog broja izabranih delegata
Smeta mi i "vitalni nacionalni interes", ima ga u Ustavu FBiH i treba ga ukidati ili mijenjati, obzirom na Ostale
https://www.hdzbih.org/sites/default/fi ... ium=Clanak
Last edited by high_volume on 17/06/2020 20:29, edited 6 times in total.
- SAID5
- Maraschino
#167 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
SDA i HDZ ce hvaliti i biti zadovoljni postignutim, opozicija ce naci nacina da ih blate.
Nista novo ali dobro za gradjane Mostara.
-
Škobo Habu
#168 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Mnogo buke oko ničega.
Odblokirani "demokratski" procesi da bi se opet mogli svjesno blokirati.
Promjene dolaze iz glave ljudi. Dole, trenutno, u glavama ljudi su još uvijek granice.
Gdje god kod nas kreneš udariš na neki od onih povijesno-historijskih graničnih mentaliteta.
Odblokirani "demokratski" procesi da bi se opet mogli svjesno blokirati.
Promjene dolaze iz glave ljudi. Dole, trenutno, u glavama ljudi su još uvijek granice.
Gdje god kod nas kreneš udariš na neki od onih povijesno-historijskih graničnih mentaliteta.
-
swanfilter
#169 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Bakir politicki nista nije postigao, a da se nije prodao. Sacekajmo ...
-
winpin
#170 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Na sve ovo samo cu citirati Jakoba Fincija: "Morate pripadati jednom od velikih nacionalnih torova. Ako niste ni u jednom, onda ste - ostali, a ostali su po svemu sudeći, zaostali"!Maraschino wrote: ↑17/06/2020 19:55 SDA i HDZ ce hvaliti i biti zadovoljni postignutim, opozicija ce naci nacina da ih blate.
- duh_sa_sjekirom
#171 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Ima li slavlja na hb portalima?
Kad će "treći"?

Kad će "treći"?
- MarshalDodik
#172 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Ja sam spokojan
Da nešto nije kako treba ljiljan bi se oglasio i ulozio korektiv
-
winpin
#173 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Mostarski sporazum Izetbegovic -Covic

-
winpin
#174 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
MarshalDodik wrote: ↑17/06/2020 21:04 Ja sam spokojan
Željko Komšić za Oslobođenje: SDA i HDZ su se dogovorili da prevare jedni druge
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... i1DSU47A5s
-
Milenkov buraz
#175 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor
Jbt. da smo normalan sistem neko bi zaglavio zatvora na dugogošnjoj robiji zbog opstrukcije iozbora 10-12 godina. Meni je sve ovo degutantno ali hajde, novi dan nova nafaka pa dokle izdura.