mada je bolje da su otvarali fabričice umjesto sto su palili baklje
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kamen spoticanja
#42976 Re: Zeničani
ima vatre jos u gradu
-
Daft Haruki
#42977 Re: Zeničani
Ja kad procitam da nekom Celik nista ne znaci brate...
Nemoj ti drug vise ovdje pisat . Ko zna gdje si ti rastao....
Kako da ne citam vise postove od ovog lika?
- Sanjarko
#42978 Re: Zeničani
Vaznija je Zenica od Celika. Je li bilo ko razmislja sta cemo u post-Mittal eri? Neko je negdje pisao da do 2024 ili 2026 godine vijek ima fabrika ili slabo se sjecam i grijesim u vezi toga? Neko je postavljao i plan neki, nesto Arapi da ce graditi.
-
clio_dci120
#42979 Re: Zeničani
Iz Babina sam sljago...Daft Haruki wrote: ↑17/06/2020 02:51 Ja kad procitam da nekom Celik nista ne znaci brate...
-
clio_dci120
#42980 Re: Zeničani
Upravo zato moj Sanjarko I ti I mi svi Koji razmisljamo prozenicki trebamo glasati za hadziju Ramu, uvazeni doktor ekonomije ce otvoriti nekoliko fabricica I uposliti desetak hiljada ljudi. Jedini on ima viziju razvoja svog privatluka. Buducnost je njegova vizija razvoja sofisticirane tekstilne industrije,
-
veliki_ah
#42981 Re: Zeničani
Ljudi ne shvataju da Čelik nije samo zabava za krezubu masu, da je to nešto mnogo više.
Nije se u Čelik, stadion, pozorište, kino i sl 70tih ulagalo godina zato što neko voli loptu ili pozorište, nego sto je neko s parama (Zeljezara i Opcina) znao da je to jedan od načina kako imati zadovoljne i jeftine radnike i da samo tako mogu privuci dobre inzinjere. Da im ponude sadrzaj mimo posla.
Opštepoznata je cinjenica da je prije rata u zeljezari bilo da se proizvodnja ponedjeljkom udupla, ako Čelik pobijedi prethodni vikend. To je mnogo veći psoihološki značaj nego puko preživljavanje. Imaju razlozi što su klubovi iz sironašnih radničkih dijelova uglavnom uspješni.
I naravno da je taj klub ljudima prirastao srcu i da su sve generacije vezane za njega. Grad i Klub imaju neraskidivu vezu i ne moze jedno biti uspjesno bez drugog, i upravo imamo to da su oboje paralelno uništeni.
Nije se u Čelik, stadion, pozorište, kino i sl 70tih ulagalo godina zato što neko voli loptu ili pozorište, nego sto je neko s parama (Zeljezara i Opcina) znao da je to jedan od načina kako imati zadovoljne i jeftine radnike i da samo tako mogu privuci dobre inzinjere. Da im ponude sadrzaj mimo posla.
Opštepoznata je cinjenica da je prije rata u zeljezari bilo da se proizvodnja ponedjeljkom udupla, ako Čelik pobijedi prethodni vikend. To je mnogo veći psoihološki značaj nego puko preživljavanje. Imaju razlozi što su klubovi iz sironašnih radničkih dijelova uglavnom uspješni.
I naravno da je taj klub ljudima prirastao srcu i da su sve generacije vezane za njega. Grad i Klub imaju neraskidivu vezu i ne moze jedno biti uspjesno bez drugog, i upravo imamo to da su oboje paralelno uništeni.
- Casual's
#42982 Re: Zeničani
Nekad je Čelik bio radnički klub. Igrao u blatu Blatuše, a onda na Bilinom polju protiv Čelzija.
Nikada nisam bio neki gorljiv navijač, ali sam poštovao Čelik. Bio je to otvoren, pošten klub, jednostavan u svojim željama, trpeljiv u porazima, uvijek blizak sa svojim navijačima koji su vjerovali da mu samo mrvica fali, malo sudijskog razumijevanja i sportske sreće pa da postane najveći fudbalski klub na svijetu. Navijači su vjerovali da je već tako, čekao se samo odgovarajući raspored zvijezda pa da svi na svijetu povjeruju u to.
Na žalost, umjesto toga, došli su ljudi koji klub nikada nisu poštovali, ljigavi lokal patrioti, ratni profiteri, ambiciozni amateri i bjelosvjetski prevaranti. Čelik je ponovo srozan u blato.
U dlaku isto desilo se i njegovom gradu. Kao i uvijek, dijele istu sudbinu, kao što su rasli zajedno, samo zajedno se mogu oporaviti. Vratiti samopoštovanje. Makar krenuli ispočetka, iz Blatuše.
Nikada nisam bio neki gorljiv navijač, ali sam poštovao Čelik. Bio je to otvoren, pošten klub, jednostavan u svojim željama, trpeljiv u porazima, uvijek blizak sa svojim navijačima koji su vjerovali da mu samo mrvica fali, malo sudijskog razumijevanja i sportske sreće pa da postane najveći fudbalski klub na svijetu. Navijači su vjerovali da je već tako, čekao se samo odgovarajući raspored zvijezda pa da svi na svijetu povjeruju u to.
Na žalost, umjesto toga, došli su ljudi koji klub nikada nisu poštovali, ljigavi lokal patrioti, ratni profiteri, ambiciozni amateri i bjelosvjetski prevaranti. Čelik je ponovo srozan u blato.
U dlaku isto desilo se i njegovom gradu. Kao i uvijek, dijele istu sudbinu, kao što su rasli zajedno, samo zajedno se mogu oporaviti. Vratiti samopoštovanje. Makar krenuli ispočetka, iz Blatuše.
-
clio_dci120
#42983 Re: Zeničani
Jutro Kolumbo i onda kada ja kazem da je cinicno da takvi cestitaju rodjendan, ti kazes da serem.
-
clio_dci120
- Casual's
#42985 Re: Zeničani
Kolumbo, ovo je citat Selvedina Avdića.clio_dci120 wrote: ↑17/06/2020 13:40Jutro Kolumbo i onda kada ja kazem da je cinicno da takvi cestitaju rodjendan, ti kazes da serem.![]()
Na kraju ti i Krolj ispade cinican, a pohvlai ga ti što nije čestito.
- avenija
#42986 Re: Zeničani
Ne postoji instutucija, klub ili osoba u gradu koja moze okupiti oko sebe masu kao Čelik. To nesto govori.
To sto neki ciljano idu da ga ogade narodu i gradu da splasne interesovanje pa cak i gurajuci ga u nize rangove je plan osudjen na propast.
I iskreno drago mi je da to carsija vidjela i prepoznala pa se zato oni koji su nudili spas okrecu seoskoj alternativi u nadi da ce poraziti grad.
To sto neki ciljano idu da ga ogade narodu i gradu da splasne interesovanje pa cak i gurajuci ga u nize rangove je plan osudjen na propast.
I iskreno drago mi je da to carsija vidjela i prepoznala pa se zato oni koji su nudili spas okrecu seoskoj alternativi u nadi da ce poraziti grad.
-
clio_dci120
#42987 Re: Zeničani
Pa valjda trebas naznaciti od koga citat preuzimas, trebam ja znati od koga ti uzimas recenice, da pises pamentije postove.Casual's wrote: ↑17/06/2020 13:50Kolumbo, ovo je citat Selvedina Avdića.clio_dci120 wrote: ↑17/06/2020 13:40Jutro Kolumbo i onda kada ja kazem da je cinicno da takvi cestitaju rodjendan, ti kazes da serem.![]()
Na kraju ti i Krolj ispade cinican, a pohvlai ga ti što nije čestito.
Bio sam Ramin, sad sam Fudin, a na kraju ce ispasti da sam Mesha iz ProCompa.
-
skoronikako
#42988 Re: Zeničani
Simbol i odgovornost grada i gradjana Zenice.
-
Throttle
#42990 Re: Zeničani
Gdje je ovo tacno? Negdje prema Smetovima? Svaka cast za ovo 
-
belfy
#42991 Re: Zeničani
tacno je da je fudbal zabava samo za elitu i visokosofisticirane, recimo ove inzenjere koje pominjes. nema nista lose u tome da i klasa moze da uziva ponekada...veliki_ah wrote: ↑17/06/2020 12:23 Ljudi ne shvataju da Čelik nije samo zabava za krezubu masu, da je to nešto mnogo više.
nego, odakle potice ova opstepoznata cinjenica koju pominjes? kao i ova za siromasne radnicke dijelove?
i, tacno je da grad i klub imaju neraskidivu vezu, ali je ostatak recenice netacan...
-
belfy
#42992 Re: Zeničani
naravno da postoji. npr. SDA... recimo...avenija wrote: ↑17/06/2020 14:05 Ne postoji instutucija, klub ili osoba u gradu koja moze okupiti oko sebe masu kao Čelik. To nesto govori.
- muhafuca
#42993 Re: Zeničani
pa ovako ako postavis stvari - treba Celik pod hitno skinuti sa opstinskog budjeta a privatnici ako hoce duplo produktivan ponedeljakveliki_ah wrote: ↑17/06/2020 12:23 Ljudi ne shvataju da Čelik nije samo zabava za krezubu masu, da je to nešto mnogo više.
nek brate odrjese kesu i nek guraju Celik.
Ne treba od nasih poreza povecavati privatnicima promet i proizvodnju ponedeljkom.
nisu vise firme drzavne i drustvene pa da nam je svima u interesu da ih guramo pa i na ovaj nacin.
Nek privatnici u svoju poslovnu politiku i investiranje ugrade i Celik.
-
Daft Haruki
#42994 Re: Zeničani
Ja neznam sto ste zapeli za budet i Celik. Brate moj evo ruka ako 50% Bih ne egzistira iz budeta. Niko se ne buni . Milioni i milioni samo strankama. Niko se ne buni. Primanja politicara enormni a k. ne mrdaju po 4 godine mandata. Niko se ne buni.Samo Celik problem a iko se ne pita se gdje ce ti djete trenirat sutra i ko ce mu sutra sansu da se ostvari u fudbalu eventualno. Pa ima neke koristi i od Celika valjda. Pa nije zivot poso kuca damija majka mu stara pa ljudi dajte malo
-
veliki_ah
#42995 Re: Zeničani
1. To nije istina, al ako si pokušao da budeš sarkastičan onda ok.belfy wrote: ↑17/06/2020 21:29
1. tacno je da je fudbal zabava samo za elitu i visokosofisticirane, recimo ove inzenjere koje pominjes. nema nista lose u tome da i klasa moze da uziva ponekada...
2. nego, odakle potice ova opstepoznata cinjenica koju pominjes? kao i ova za siromasne radnicke dijelove?
3. i, tacno je da grad i klub imaju neraskidivu vezu, ali je ostatak recenice netacan...
2. Opštepoznata činjenica je zeničko narodno predanje koje sam čuo sa više strana. Naravo, nije isključeno da je preuveličano, ali je dovoljno interesantno da dokazuje činjenicu da je klub imao veliko značenje većini građana zenice.
3. U teoriji mogu biti uspješni jedan bez drugog, ali praksa to još nije pokazala.
Prvo - Čelik nije na budzetu.muhafuca wrote: ↑17/06/2020 21:53
pa ovako ako postavis stvari - treba Celik pod hitno skinuti sa opstinskog budjeta a privatnici ako hoce duplo produktivan ponedeljak
Ne treba od nasih poreza povecavati privatnicima promet i proizvodnju ponedeljkom.
nisu vise firme drzavne i drustvene pa da nam je svima u interesu da ih guramo pa i na ovaj nacin.
Drugo - ako ćemo ići u tom smjeru, onda hajmo da ukinemo sa (svih) budzeta sve sto ne donosi direktan prihod gradu i zajednici. Dakle: vjerske zajednice, vrtice, sportske objekte, sportske skole, pozorista, biblioteke, ekološke projekte, komunalna preduzeća, dio zdravstva, dio obrazovanja itd itd..
-
kakavdanakneiskustvu
-
clio_dci120
#42997 Re: Zeničani
Znam da se nesto bilo zakuhalo oko kase i SIPA je dolazila. Mozda je u vezi toga ili je nesto drugo...
-
clio_dci120
- muhafuca
#42999 Re: Zeničani
Prvo - o cemu onda uopste pricamo ako Celik nije na budjetu i ako nema opstina nista sa njimveliki_ah wrote: ↑18/06/2020 08:58Prvo - Čelik nije na budzetu.muhafuca wrote: ↑17/06/2020 21:53
pa ovako ako postavis stvari - treba Celik pod hitno skinuti sa opstinskog budjeta a privatnici ako hoce duplo produktivan ponedeljak
Drugo - ako ćemo ići u tom smjeru, onda hajmo da ukinemo sa (svih) budzeta sve sto ne donosi direktan prihod gradu i zajednici. Dakle: vjerske zajednice, vrtice, sportske objekte, sportske skole, pozorista, biblioteke, ekološke projekte, komunalna preduzeća, dio zdravstva, dio obrazovanja itd itd..
Stalno se prozivaju javni organi da guraju i poguraju Celik ili se kritikuju ako nisu pogurali.
Ne treba onda javne organe ni spominjati u kontekstu situacije u Celiku - ako stvari stoje kao sto ih postavljas, tj "Celik nije na budjetu"
Drugo - ovo ti je jeftina taktika - hajde da prosirimo temu i nabacamo svega i svacega da se zamuti poenta koja se napravila oko Celika.
Ali hajde da ti izadjem u susret pa odgovorim i drugo iako smo konkretno govorili o Celiku.
Dakle:
Drugo - Moze - ukini sve sa budjeta i idemo u taj kapitalizam kao sto smo i krenuli 100%
gdje god Opstina nema pravo da odlucuje o smjenama o potrosnji datih para, nema uvida u finansijsko poslovanje ...
nek brate opstina ne daje ni pare u takva preduzeca ili jos gore u neka Udruzenja Gradjana.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ovo stanje gdje u pojedinim tim nekim sportskim klubovima, organizacijama i institucijama
gdje se stalno traze neke pare od opcine a ne daje se nista zauzvrat se ne moze nikako drugacije zvati nego pljacka.
Pa kao sto si objasnio ako je privatnim firmama u interesu da im radnici potegnu duplo
ponedeljkom zato sto je celik pobjedio u nedelju - nek brate investiraju u Celik svoje pare.
Nemoj da im ti i ja (i drugi koji rade) od poreza motiviramo radnike
A tako vala i vjerske institucije - ako hoce da im ljudi s osmjehom idu u djamiju ili na sta si vac ciljao
moze - nek vala i oni izorganizuju nesto sa svoje strane - neka predavanja, govore itd pa nek naplacuju karte
nek traze donacije, svakako djemati placaju i struju i komunalije za djamije iz djepa, u sta uopste isu pare koje dobiju od opstine
a i svi ostali.
Opstina ne treba da trosi pare ni u sta, u cemu nema prvu i zadnju rjec kad pricamo o kadrovskoj politici i financijskoj politici.
Lahko je vodit klub i udruzenje kad svake godine na opstinske i kantonalne jasle nasjednes.
Zato se svakakvi ublehasi i pojavljuju kao vodeci ljudi tih organizacija.
De vodi privatno klub pa kad uspijes onda vala i kajmak pokupi, nije problem nikakav.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Za opstinski vrtic ti vec odavno treba dobra stela i u njega se uglavnom uvale oni koji realno imaju para da placaju i privatni
al im za uhar kad im ostane u djepu - pa vala i to ne bi bilo lose ukinuti
mada kakvo god stanje tu bilo - opet opstina tu vodi glavnu rjec i o kadrovskoj i o financijskoj politici
pa barem nekako logike ima to finansirati al eto ...
Ne znam sta si jos gore nabacao i strpao u isti kos sa Celikom al mislim da sam dovoljno izasao u susret
al ljepo bi bilo kad pricas o celiku da se drzis celika
a ako imas zelju mozemo pricati o svakoj od ovih institucija pojedino
ima svugdje svega
-
veliki_ah
#43000 Re: Zeničani
Lijepo je i kad pricas o nekoj temi da znas o cemu pricas, a ne da lupas ko maksum po diviziji. Takvi polupismeni i poluobrazovani probisvjeti su nas i doveli na prosjacki stap.
Celik TRENUTNO nije na budzetu. Nekada je bio, nezvanicno naravno, i opcina (stranka) je direktno upravljala klubom preko ljudi koje su imenovali. Namjerno nisu nista izvjestavali, pa zato klub ima dug od 13 mil (a mozda i vise). Dakle, sve je to opstina i ljudi iz opstine uradili. Sada kad je doslo do guse, ta ista opstina (sada grad) pere ruke od svega. Opstina je osnivac tog UG i ima odgovornost da postoji i da se brine o njemu.
Navijaci sada ne traze nista vise nego sto se ranije davalo (naprotiv, traze puno manje) i da to sve ide na servisiranje i vracanje duga koji je nabila upravo ta opstina/grad. Takodjer ti isti koji su naoravili te dugove, preko stranackih jataka koce svaku normalnu istragu tuzilastva.
Znaci, kad ti i takvi sljedeci put izvalite tu neku nebulozu da celik treba skinuti s budzeta, ja mogu hladno reci da tebi treba odsjeci ruku i nogu. Paralela je ista, jer se ti razumijes u celik koliko i ja u hirurgiju/mesarstvo.
Celik TRENUTNO nije na budzetu. Nekada je bio, nezvanicno naravno, i opcina (stranka) je direktno upravljala klubom preko ljudi koje su imenovali. Namjerno nisu nista izvjestavali, pa zato klub ima dug od 13 mil (a mozda i vise). Dakle, sve je to opstina i ljudi iz opstine uradili. Sada kad je doslo do guse, ta ista opstina (sada grad) pere ruke od svega. Opstina je osnivac tog UG i ima odgovornost da postoji i da se brine o njemu.
Navijaci sada ne traze nista vise nego sto se ranije davalo (naprotiv, traze puno manje) i da to sve ide na servisiranje i vracanje duga koji je nabila upravo ta opstina/grad. Takodjer ti isti koji su naoravili te dugove, preko stranackih jataka koce svaku normalnu istragu tuzilastva.
Znaci, kad ti i takvi sljedeci put izvalite tu neku nebulozu da celik treba skinuti s budzeta, ja mogu hladno reci da tebi treba odsjeci ruku i nogu. Paralela je ista, jer se ti razumijes u celik koliko i ja u hirurgiju/mesarstvo.