Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
NecuVise

#10851 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

mehkoca wrote: 01/06/2020 11:37 Šta je ovo, 1. juni, a loži se :D
Baš neki dan spominjem kolika je prednost grijati se na klime posebno u ovakvim okolnostima. U stanovima gradsko grijanje davno isključeno, u kućama ko loži na ćumur niti naložiti niti ne, na drva također.

Kod nas ispade sezona grijanja 9 mjeseci, ko da živim na sjevernom polu :lol: sjećam se prošle godine u septembru bilo hladno, kao što je sad pa možda i gore. Kasnije je oktobar bio neuobičajeno topal.
Ermin ZM

#10852 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 01/06/2020 13:21
Ermin ZM wrote: 23/05/2020 11:29 ne pati u japanskim kantama, dosta se ovde zivcira nek se malo razrahati :D
Ovdje je i više nego očito ko "slini" na Japanske proizvode.
Ne slinim ja ni na sta. Meni je ova tema ubijanje vremena, nemam tih djecijih bolesti ko ti. U zadnjih par mjeseci koliko sam aktivan ovde, brat bratu jedno ti je 10 ljudi reklo da popustis, s kojima si usao u konflikt. Zbog cega? Zbog hebene teme o grijanju na struju na kojoj ti sve dozivljavas kao neki personalni atak cim se spomene bilo sta osim japanaca. Mozda bih i skontao da imas kakav finansijski interes, ovako stvarno ne kontam de se neko toliko pali na ovakvoj temi... cilaj ba, opusti se, osijedices
piplica
Grijem se na: Ćumur

#10853 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Trebaš prvo definisti pojam "dječija bolest"?

Trebam da slušam šta trolovi pričaju, na tih 10 misliš?

Ja zagovaram kvalitetna rješenja u startu, i toga se držim kako ovdje tako i privatno.
Ermin ZM

#10854 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Nemam namjere se natezat vise, ionako se sa tobom nmz diskutovat jer ti selektivno uvijek citas. od sad cu radije izbjegavat komunikaciju a tobom. A duzan sam da pojasnim sta mislim pod djecije bolesti. Znacu bukvalno sta god da je u pitanju kontriras. Nisu svi trolovi, istina bilo ih je, al nisu samo oni u pitanju. Sam rovac koji je starosjedioc ovde, covjek koji puno zna o ovoj tematici, je napisao "piplica nam je malo nerevozan zadnjih mjeseci", jbm jel i on troll? Ima tu jos nekih stalnih clanova. Sto se tice kvaliteta, ti ne pokusavas prosirit horizonte vec se drzis te neke "apsolutne istine" u tvojoj glavi tako je i nikako drugacije. Evo ja se izvinjavam sto sam te u sali prozvao za japanska auta, vidim ne znas prepoznat salu, pogotovo ako dira u tvoj kult "japanskih proizvoda".
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#10855 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

Eh ovako...uskoro uplovljavam u bracne vode i lagano pripremam stan za useljenje. Namece se pitanje grijanja. Stan je nekih 75 kvadrata, fasada stiropor 10ka(jos nije potpuno gotova samo mrezica navucena) prozori su pvc sa troslojnim staklom punjeni plinom(saplast) da kazemo solidna izolacija...eh sad da li je ok ici sa multisplit inverter klimama (dvije unutrasnje jedinice) i koliko bi kostala ta.muzika? Ili neka "jaca" sa jednom jedinicom koja bi mogla zagrijavati tih 75 kvadrata?
boshniak

#10856 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

bordo gandalf wrote: 02/06/2020 21:30 Eh ovako...uskoro uplovljavam u bracne vode i lagano pripremam stan za useljenje. Namece se pitanje grijanja. Stan je nekih 75 kvadrata, fasada stiropor 10ka(jos nije potpuno gotova samo mrezica navucena) prozori su pvc sa troslojnim staklom punjeni plinom(saplast) da kazemo solidna izolacija...eh sad da li je ok ici sa multisplit inverter klimama (dvije unutrasnje jedinice) i koliko bi kostala ta.muzika? Ili neka "jaca" sa jednom jedinicom koja bi mogla zagrijavati tih 75 kvadrata?
Dvije slabije su bolje nego jedna jača, uvijek će u stanu biti potrebno neke privatnosti, zatvaranje vrata i sl, tako da je bolje da griju dvije slabije, a kod nas je za stanove uobičajen monosplit sistem, po meni je jednostavnije rješenje da svaka klima radi za sebe
bordo gandalf

#10857 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

boshniak wrote: 02/06/2020 23:08
bordo gandalf wrote: 02/06/2020 21:30 Eh ovako...uskoro uplovljavam u bracne vode i lagano pripremam stan za useljenje. Namece se pitanje grijanja. Stan je nekih 75 kvadrata, fasada stiropor 10ka(jos nije potpuno gotova samo mrezica navucena) prozori su pvc sa troslojnim staklom punjeni plinom(saplast) da kazemo solidna izolacija...eh sad da li je ok ici sa multisplit inverter klimama (dvije unutrasnje jedinice) i koliko bi kostala ta.muzika? Ili neka "jaca" sa jednom jedinicom koja bi mogla zagrijavati tih 75 kvadrata?
Dvije slabije su bolje nego jedna jača, uvijek će u stanu biti potrebno neke privatnosti, zatvaranje vrata i sl, tako da je bolje da griju dvije slabije, a kod nas je za stanove uobičajen monosplit sistem, po meni je jednostavnije rješenje da svaka klima radi za sebe
Koje dvije slabije bi preporucio? I da li bi vanjske jedinice mogle da se postave u zatvoreni prostor tipa garaze ili tavana?
boshniak

#10858 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

bordo gandalf wrote: 03/06/2020 15:21
Koje dvije slabije bi preporucio? I da li bi vanjske jedinice mogle da se postave u zatvoreni prostor tipa garaze ili tavana?
Fujitsu LLCE moja preporuka jer sa drugim nemam iskustva, ali imaš u prethodnim postovima neke prporuke od drugih forumaša. Imam komšiju koji grije 60m2 sa dvije Gree ne znam koji su model. Vanjsku jedinicu nikako ne u zatvoreni prostor, jer mora crpiti energiju iz vazduha, ako je staviš u zatvorenu garažu zimi će ti garaža biti ledena a ljeti k'o sauna, dakle obavezno napolje.
bordo gandalf

#10859 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

boshniak wrote: 03/06/2020 15:47
bordo gandalf wrote: 03/06/2020 15:21
Fujitsu LLCE moja preporuka jer sa drugim nemam iskustva, ali imaš u prethodnim postovima neke prporuke od drugih forumaša. Imam komšiju koji grije 60m2 sa dvije Gree ne znam koji su model. Vanjsku jedinicu nikako ne u zatvoreni prostor, jer mora crpiti energiju iz vazduha, ako je staviš u zatvorenu garažu zimi će ti garaža biti ledena a ljeti k'o sauna, dakle obavezno napolje.
Aha. Jos jedno pitanje :mrgreen: ako je radni opseg inverter klime zimi do -15° kao kod ove LLCE sta se desava sa grijanjem ako temperature vani budu ispod tih -15°?
Ermin ZM

#10860 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Izbaci mi na piku mitsubishi LN35VG za 1520km. Meni tu nesto smrdi, prejeftina je

KLIMA INVERTER MITSUBISHI ELECTRIC - 3,50kW (1.520 KM)
https://www.olx.ba/r/38415034/1311481

Edit: citam sad u opisu pise unutrasnja jedinica. Al je nekako skroz zamrseno. Al opet nema logike unutrasnja 1500, sta onda vanjska samo 1000.

Edit2: na moj upit, odgovorili su mi da se radi o modelu LN35VG i da je komplet klima na prodaju. Meni malo zvuci previse dobro da bi bilo istinito, sa 2500 na 1500km. Ko ima da trazi ovaj model, ovo je super akcija.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#10861 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Meni na ovom linku otvara SF seriju
Ermin ZM

#10862 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Poslali su mi poruku da su greskom stavili LN i da je SF serija... nasa posla :)
mehkoca

#10863 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

10. juni, možemo li konačno zatvoriti sezonu grijanja :-)

Kod mene oko 12-13% manje potrošeno u odnosu na prošlu sezonu :thumbup:
Ermin ZM

#10864 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Od nedavno Gree ima eurovent na svoje split klime. Meni licno nista je znaci al evo za one koji sumnjaju i podatke koje daje Gree za SCOP i pozivaju se na eurovent izvolite

https://www.eurovent-certification.com/ ... t=12341083
kenan77

#10865 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

pozdrav,ne da mi se citati stare postove da bi našao odogovor a moje pitanje..naime,prelazim sa peleta na struju i mislim da uzmem termoblok ekopan ili vaillant..razlog prelaska je taj što imam jacu peć nego mi treba,interio kamin thermofluxov od 20kW a stan od 64m2.. Da li ima ko iskustva sa ovim termoblokovimaod 9kW ,da li su efikasni i koliko struje otprilike dođe mjesecno? Hvala
Maraschino

#10866 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

kenan77 wrote: 16/06/2020 13:04 pozdrav,ne da mi se citati stare postove da bi našao odogovor a moje pitanje..naime,prelazim sa peleta na struju i mislim da uzmem termoblok ekopan ili vaillant..razlog prelaska je taj što imam jacu peć nego mi treba,interio kamin thermofluxov od 20kW a stan od 64m2.. Da li ima ko iskustva sa ovim termoblokovimaod 9kW ,da li su efikasni i koliko struje otprilike dođe mjesecno? Hvala
Ako je to razlog, drzi se ti peleta, smanji na minimum rad kotla dok ga ne zamijenis za manji ili inventer.
Termoblokovi tek deru struju.
rovac13

#10867 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

kenan77 wrote: 16/06/2020 13:04 pozdrav,ne da mi se citati stare postove da bi našao odogovor a moje pitanje..naime,prelazim sa peleta na struju i mislim da uzmem termoblok ekopan ili vaillant..razlog prelaska je taj što imam jacu peć nego mi treba,interio kamin thermofluxov od 20kW a stan od 64m2.. Da li ima ko iskustva sa ovim termoblokovimaod 9kW ,da li su efikasni i koliko struje otprilike dođe mjesecno? Hvala
Ti bi trebao najbolje zanti koliko bi trosio struje.

Ugrubo.Koliko si trosio peleta u parama,dvostruko vise bi trebalo ici struje.
To je bas ugrubo.
Za detaljnije bi trebalo sjesti pa racunati malo vise,i opet ne mozes tacno izracunati jer niko ne moze pretpostavit kakav tacno kvalitet peleta dobijes.
kenan77

#10868 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

Maraschino wrote: 16/06/2020 13:59
Ako je to razlog, drzi se ti peleta, smanji na minimum rad kotla dok ga ne zamijenis za manji ili inventer.
Termoblokovi tek deru struju.
Pa peć je već na minimumu samim tim sto grije 5 radijatora tj 64 m2 a moze duplo više,tako da ona već brzo dostigne trazenu temperaturu koliko god da staviš.U takvom radu ona ima puno paljenja i gašenja u sat vremena a tek koliko u toku dana,tada se češće zapuše,ne sagori pelet do kraja i ide na gašenje..potrošim 3 do 3ipo tone peleta.To je oko 1200km ,a da mi na struju izade 100-150km više halalit cu..
kenan77

#10869 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

rovac13 wrote: 16/06/2020 14:12
Ti bi trebao najbolje zanti koliko bi trosio struje.

Ugrubo.Koliko si trosio peleta u parama,dvostruko vise bi trebalo ici struje.
To je bas ugrubo.
Za detaljnije bi trebalo sjesti pa racunati malo vise,i opet ne mozes tacno izracunati jer niko ne moze pretpostavit kakav tacno kvalitet peleta dobijes.
Pa u prethodnom postu sam stavio isto,potrošim 3 do 3ipo tone peleta..neke ljude koje koriste termoblok sam pitao,oni kazu da im nije nikad došao veći racun od 200KM samo za grijanje,doduše mozda su malo topliji njihovi stanovi neg moj,ja sam na prvom spratu,termo izolacija okolo i ispod dodatno ja uradio jer su podrumi ispod mene..
rovac13

#10870 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Sto bi se ravnao prema drugim ljudima,drugim stanovima kucama,kad se mozes ravnat prema sebi,to ti je daleko preciznije :D
Prostori se toliko razlikuju,neko ima stanove,neko kuce,stanove lakse grijat nego kuce,neko ima izolaciju,neko ne,neko obicne prozore,neko bolje sa low-e staklima.neko grije na 20*C neko na 27*C ,1000 zasto 1000 zato :D

I ja grijem sprat kuce potrosio za cijelu zimu 300 KM na grijanje.
Ali to ne znaci da se trebas ravnat prema meni :D

Najbolje poredit grijanja u svom stanu.
1kg peleta bi trebao imat 5kwh toplote.
3000-3500 peleta bi trebalo imat od 15 000 do 17 500 kwh
Termoblok i sve vrste grijaca pretvaraju el energiju u toplotu 1kwh : 1kwh
Toliko kwh bi kostalo izmedju 2300-2800 KM

Ako sad ubacis u racun da su ti uvalili losiji pelet,i da ti taj kamin nema dobro iskoristenje,kolko mozes odbit od toga.
Kad bi odbio 35 % opet ti treba 1500-1800 KM

Ne mozes se grijat na pelet i struju za skoro istu cijenu nazalost.

Ako zelis da se grijes jeftinije nego na pelet,opcija je toplotna pumpa.
Najjeftiniji vid toplotne pumpe je klima inverter.
Ja sam se peleta presao na to 2012. i grijanje je debelo jeftinije.
Ima prednosti i mane,ali je puno jeftinije.
HardCore

#10871 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

Evo LUK zbavio Midea klime, u promotivnom videu kazu da su globalni lideri xD

Znal iko ista o njima?
AkumAone

#10872 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by AkumAone »

Midea je velika kineska grupacija koja proizvodi za razne proizvodjace. Cak i japanski proizvodjaci prodaju Midea klime pod svojim imenom, ali su to obicno jeftiniji modeli. Znam da je vecina kucnih odvlazivaca zraka iz njihove fabrike, i za cijenu su solidni.
radiostar

#10873 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radiostar »

HardCore wrote: 18/06/2020 18:39 Evo LUK zbavio Midea klime, u promotivnom videu kazu da su globalni lideri xD

Znal iko ista o njima?
zbaviti ih moze svako
ovo je malo ozbiljnija prica od prodaje kucnih klima uredjaja
toplotne pumpe, vrf, mini vrf, chilleri, fan coili
direktna saradnja sa Mideom, bez posrednika = super cijena i vrhunska tehnicka podrska
Dzontra_Volta

#10874 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzontra_Volta »

Kakve su ove Hisense klime?
Jesu li to rebrendirane Gorenje klime (koliko znam Hisense je kupio Gorenje) ili su to one "original" kineske sa Hitachi tehnologijom?
Ima li iko iskustva iz prve ruke?
https://www.ekupi.ba/Hisense-klima-ured ... 23965.aspx
Ermin ZM

#10875 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Ima li ko da grije ovde stan/sprat kuce sa 1 klimom a da mu nije postavljena da puse u hodnik? Kakva je razlika u temperaturi izmedju sobe gdje je klima i ostalim sobama u tom slucaju?
Kod mene je nastimana da puse u hodnik i razlika je 2 stepena. Kod roditelja mozda bude postavljena da nije prema hodniku okrenuta pa me zato zanima.

I drugo smije li klima stajati 2 metra od peci? Tu mozda gdje dodje ima preko puta pec, u biti ne bi se trebala lozit al ko zna sta mom ocu naleti mozda je i nalozi ponekad.
Post Reply