Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Locked
Novak20

#126 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Novak20 »

high_volume wrote: 15/06/2020 23:04
winpin wrote: 15/06/2020 20:38
high_volume wrote: 15/06/2020 10:28

Sve političke razgovore o Mostaru treba što prije prenijeti u Federalni parlament!
Jah, u parlamentu sjede oni sto razmisljaju svojom glavom :mrgreen: . Da treba formirati neku radnu komisiju onda bi bili ukljuceni ili dok ne dobiju mig od ove dvojice seratora da je sve usaglaseno. Sve ostalo je mlacenje prazne slame.
Jah, treba dati SDA i HDZ sva prava da odlučuju i ime svih :-)
Mostar se Ustavom tretira poput općine - jedinice lokalne samouprave, ako se ne varam. Općine imaju pravo na referendum.

Ako se želi direktna demokracija, o prijedlogu/zima SDA/HDZ može se odlučivati referendumom.
Član 44.

Referendum se može raspisati radi odlučivanja o prijedlogu o promjeni statuta, o prijedlogu općeg akta ili drugih pitanja iz organa jedinica lokalne samouprave, kao i o drugim pitanjima određenim zakonom i statutom. Odluka donesena na referendumu obavezna je za vijeće jedinice lokalne samouprave.
high_volume

#127 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by high_volume »

Novak20 wrote: 16/06/2020 08:25
high_volume wrote: 15/06/2020 23:04
winpin wrote: 15/06/2020 20:38

Jah, u parlamentu sjede oni sto razmisljaju svojom glavom :mrgreen: . Da treba formirati neku radnu komisiju onda bi bili ukljuceni ili dok ne dobiju mig od ove dvojice seratora da je sve usaglaseno. Sve ostalo je mlacenje prazne slame.
Jah, treba dati SDA i HDZ sva prava da odlučuju i ime svih :-)
Mostar se Ustavom tretira poput općine - jedinice lokalne samouprave, ako se ne varam. Općine imaju pravo na referendum.

Ako se želi direktna demokracija, o prijedlogu/zima SDA/HDZ može se odlučivati referendumom.
Član 44.

Referendum se može raspisati radi odlučivanja o prijedlogu o promjeni statuta, o prijedlogu općeg akta ili drugih pitanja iz organa jedinica lokalne samouprave, kao i o drugim pitanjima određenim zakonom i statutom. Odluka donesena na referendumu obavezna je za vijeće jedinice lokalne samouprave.
Iz Ustava Federacije BiH:
VI.C. Organizacija Mostara81)
1) U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Grad Mostar se organizuje kao jedna teritorijalna jedinica uprave i lokalne samouprave.
2) Grad Mostar ima nadležnosti općine, osim ako zakonom nije drugačije propisano.
3) Organizacija grada Mostara se reguliše zakonom i Statutom Grada Mostara. Statutom se određuju gradska područja u kojima gradska uprava ima svoje podružnice isključivo u svrhu pružanja usluga građanima u njihovom okruženju. Statutom se određuje broj gradskih područja.
4) Gradska područja su izborne jedinice. Statutom se određuje sastav Gradskog vijeća, a izborni postupak se reguliše Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i Statutom na način koji može odstupati od uslova propisanih u članu VI.A. ovog Ustava.
5) Postupak donošenja odluka se određuje Statutom Grada Mostara. Izuzetno od odredaba bilo kojeg zakona koji propisuje postupke glasanja, Statutom Grada Mostara može se odrediti poseban postupak glasanja Gradskog vijeća za usvajanje određenih odluka.
6) Vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda su zaštićeni u Gradu Mostaru. Pitanja od vitalnog nacionalnog interesa su definisana u članu IV.A.17a. ovog Ustava, pod uslovom da su klubovi poslanika iz člana IV.A.17a., u svrhu Grada Mostara, oni klubovi poslanika koji su određeni Statutom Grada Mostara. Postupak zaštite vitalnih nacionalnih interesa se reguliše Statutom Grada Mostara. Taj postupak uključuje mogućnost upućivanja pitanja od vitalnog interesa Ustavnom sudu Federacije u skladu sa postupkom predviđenim u članu IV.A.18.a) tač. 5. do 8. ovog Ustava, u slučaju da se ne može doći do dogovorenog rješenja.
7) Svaki građanin Bosne i Hercegovine koji ispunjava uslove za glasanje u Gradu Mostaru može biti izabran za gradonačelnika Grada Mostara. Gradonačelnika bira i smjenjuje dvotrećinska većina izabranih vijećnika. Postupak izbora i smjenjivanje gradonačelnika se detaljnije određuje Statutom Grada Mostara.
8.) Konstitutivni narodi i ostali su proporcionalno zastupljeni u gradskoj upravi. Takva proporcionalna zastupljenost se bazira na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne sprovede, u skladu sa članom IX.11a. ovog Ustava.
Novak20

#128 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Novak20 »

Iz Statuta Grada Mostara.
Član 10.

Učešće građana u lokalnoj samoupravi

1. Grad uređuje pitanja samouprave odlukama svojih organa i putem referenduma.
2. Svi građani Grada mogu učestvovati u samoupravi Grada putem direktnog učešća. Građani mogu glasati, te se kandidovati na izborima za Gradsko vijeće u skladu sa zakonom.
3. Građani mogu direktno učestvovati u donošenju odluka vezanih za lokalne zadatke koje spadaju u nadležnost samouprave Grada, putem referenduma, zbora građana i građanske incijative u skladu sa zakonom. Odluke o raspisivanju referenduma donose se u skladu s članom 33. stav 3. ovog Statuta.
Član 33.

Glasanje

1. Odluke Gradskog vijeća Grada se usvajaju većinom glasova izabranih gradskih vijećnika, ukoliko ovim Statutom ili zakonom nije drugačije određeno.
2. Izuzetno od odredaba o postupku glasanja iz stava 1. ovog člana, usvajanje slijedećih odluka zahtijeva dvotrećinsku većinu glasova izabranih vijećnika:

a) o urbanističkom planu za teritoriju Grada;
b) o izmjenama i dopunama Statuta;
c) o usvajanju i izvršavanju budžeta;
d) o priznanjima i nagradama Grada;
e) smjeni gradonačelnika, predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća:
f) o izgledu grba, zastave i ostalim simbolima iz člana 4. stav 3 ovog Statuta;
g) o davanju naziva ulicama, trgovima i mostovima;
h) te o ostalim pitanjima koja su utvrđena ovim Statutom,
Škobo Habu

#129 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Škobo Habu »

''Riješili smo desetine stvari kroz pregovore koji su dugo trajali, samo još jedan detalj, jedan limit kod tzv. duplog potpisa, oko toga još treba sastanak ili dva i mislim da će se ta stvar riješiti'', rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. BHRT navodi kako dupli potpis znači kako sve važne odluke ubuduće potpisuju gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća, koji ne smiju pripadati istom narodu. SDA je odustala od pozicije dogradonačelnika ali s inzistiranjem da predsjednik Gradskog vijeća dobije veće ovlasti.
https://www.bljesak.info/vijesti/politi ... tar/315005
Novak20

#130 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Novak20 »

I Hadžikadićeva PzP ima prijedlog.

https://vijesti.ba/clanak/496176/hadzik ... la-mostara
Mi smo upravo na tragu toga predložili da prvi princip mora biti princip demoratije, a to je da se vijećnici u Gradskom vijeću Mostara biraju na bazi principa osvojenih glasova. Mi Mostar smatramo jednom izbornom jedinicom, u tom smislu tako što se svih 35 vijećenika bira sa bilo kojeg izbornog područja u Gradu Mostaru. Sa druge strane isto tako svaki kandidat na listi, također može da promovira svoje ideje u bilo kom području Grada Mostara - kazao je Hodžić.

Smatra da se vijećnički mandati trebaju da dodjeljuju prvo onim knadidatima koji dobiju najveću podršku svih građana Mostara, a tek onda dolazi drugi princip iz izbornih područja, odnosno teritorijani princip, koji će se samo popunjavati ukoliko vijećnici ne budu izabrani na bazi većine glasova.
Sociolog

#131 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Sociolog »

Prodade Žuto smeće MOSTAR,da Bog da kiša mu babine kosti, izbacila na površinu

Šta mislite raja o ovome?
Hafis

#132 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Hafis »

Sociolog wrote: 17/06/2020 14:39 Prodade Žuto smeće MOSTAR,da Bog da kiša mu babine kosti, izbacila na površinu

Jebo Mostar. Zato držimo Sarajevo,Tuzlu i Zenicu. Nema ih na mapi tamo.
MorningStar

#133 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by MorningStar »

Hafis wrote: 17/06/2020 14:43
Sociolog wrote: 17/06/2020 14:39 Prodade Žuto smeće MOSTAR,da Bog da kiša mu babine kosti, izbacila na površinu

Cek polako sta se desava - jel da pakujem se :shock: :D
Hafis

#134 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Hafis »

MorningStar wrote: 17/06/2020 14:44
Hafis wrote: 17/06/2020 14:43

Cek polako sta se desava - jel da pakujem se :shock: :D
Ma ne dešava se ništa. Nego, ne ide sve po planu kako je na minderu zamišljeno, a stvar se mora konačno riješiti.
saale

#135 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by saale »

Šta je prodao, de prosvjetli nas :D
Hafis

#136 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Hafis »

Mogu oni potpisivati što god hoće, ali džaba im. Komšo je bio decidan na Facetv - razjebat će se svaki njihov mogući deal, a za Mostar pogotovo. Čo'jek je pravnik, zna proceduru.
high_volume

#137 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by high_volume »

Hafis wrote: 17/06/2020 15:03 Mogu oni potpisivati što god hoće, ali džaba im. Komšo je bio decidan na Facetv - razjebat će se svaki njihov mogući deal, a za Mostar pogotovo. Čo'jek je pravnik, zna proceduru.
Ne treba biti pravnik, niti pretjerano inteligentan za zaključak da SDA i HDZ nemaju legitimitet za ovakve sporazume kojim se tretira pravni i politički status Grada Mostara i njegovog stanovništva.
MorningStar

#138 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by MorningStar »

high_volume wrote: 17/06/2020 15:09
Hafis wrote: 17/06/2020 15:03 Mogu oni potpisivati što god hoće, ali džaba im. Komšo je bio decidan na Facetv - razjebat će se svaki njihov mogući deal, a za Mostar pogotovo. Čo'jek je pravnik, zna proceduru.
Ne treba biti pravnik, niti pretjerano inteligentan za zaključak da SDA i HDZ nemaju legitimitet za ovakve sporazume kojim se tretira pravni i politički status Grada Mostara i njegovog stanovništva.
De facto i de jure... mnogo razlicito
Škobo Habu

#139 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Škobo Habu »

I ja to mislim. Radije će se odreći fotelje u Presjedništvu i otić' prodavati paprike na Ciglanama, nego li da pristane na dogovor između Čovića i Izetbegovića.

Auuuf, Senade.
Last edited by Škobo Habu on 17/06/2020 15:22, edited 1 time in total.
Hafis

#140 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Hafis »

Ne znam imaju li legitimitet za ovakve sporazum, ali ako ih proguraju kroz parlamentarnu proceduru, tj. budu imali dovoljno ruku u parlamentu, onda će to postati dio izbornog zakona.
Inače, osobno nisam oduševljen mogućim sporazumom i mogućim predstojećim izborima u Mostaru.
To nisu obične predizborne kampanje - to je ispiranje mozga, huškanje, govor mržnje, čitava jedna ratna psihoza za koju je predratna atmosfera u BiH 91.-92. priča o Ivici i Marici.
A tek razdoblje sklapanja vlasti.... i onda slijedi ono beskonačno međunacionalno prepucavanje, napuštanja sjednica, potezanje veta ...baš sam se nešto uželio tih vremena.
palermo

#141 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by palermo »

ma dobro hafizaga, pusti ti visoku politiku, nego ti meni reci ovo

Sinoć su Salem Marić i Slaven Zeljko, predsjednici gradskih mostarskih organizacija
škutor i podveležac se dogovaraju, šta ti misliš čija će škola pobijediti......obadvije su bogami vosokorangirane.....

ja lično oliti osobno mislim da će i Salem uspjeti zajebati Slavena a Slaven Salema.....veliki su to nauci
MorningStar

#142 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by MorningStar »

Hafis wrote: 17/06/2020 15:21
Ne znam imaju li legitimitet za ovakve sporazum, ali ako ih proguraju kroz parlamentarnu proceduru, tj. budu imali dovoljno ruku u parlamentu, onda će to postati dio izbornog zakona.
Inače, osobno nisam oduševljen mogućim sporazumom i mogućim predstojećim izborima u Mostaru.
To nisu obične predizborne kampanje - to je ispiranje mozga, huškanje, govor mržnje, čitava jedna ratna psihoza za koju je predratna atmosfera u BiH 91.-92. priča o Ivici i Marici.
A tek razdoblje sklapanja vlasti.... i onda slijedi ono beskonačno međunacionalno prepucavanje, napuštanja sjednica, potezanje veta ...baš sam se nešto uželio tih vremena.
Kako ce da polete sad za nase i za druge nase da glasaju jer oni drugi glasaju za svoje :D
Hafis

#143 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Hafis »

palermo wrote: 17/06/2020 15:38 ma dobro hafizaga, pusti ti visoku politiku, nego ti meni reci ovo

Sinoć su Salem Marić i Slaven Zeljko, predsjednici gradskih mostarskih organizacija
škutor i podveležac se dogovaraju, šta ti misliš čija će škola pobijediti......obadvije su bogami vosokorangirane.....

ja lično oliti osobno mislim da će i Salem uspjeti zajebati Slavena a Slaven Salema.....veliki su to nauci
Pun mi je kurac i Slavena i Salema. Totalno sam otupio od lokalne politike a pogotovo ovakvih likova.
Inače, nemam ni pojma što je općenito dogovoreno i koji se vrag danas potpisuje. Kako god, samo može biti gore nego što je danas... a i bit će tako garant.
Rastjerali su lokalnu mladost (i nisu još kako će je tek rastjerati) a ove dumine s dogovorima nek' prodavaju svom preostalom vjernom glasačkom tijelu - uhljebima, penzićima i razvojačenim i demobilisanim lažnjacima. I svima dobro.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#144 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by un1ted »

Hafis wrote: 17/06/2020 15:21 ali ako ih proguraju kroz parlamentarnu proceduru, tj. budu imali dovoljno ruku u parlamentu
Imaju li dovoljno ruku bez DF-a?
palermo

#145 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by palermo »

Hafis wrote: 17/06/2020 16:01
palermo wrote: 17/06/2020 15:38 ma dobro hafizaga, pusti ti visoku politiku, nego ti meni reci ovo

Pun mi je kurac i Slavena i Salema. Totalno sam otupio od lokalne politike a pogotovo ovakvih likova.
Inače, nemam ni pojma što je općenito dogovoreno i koji se vrag danas potpisuje. Kako god, samo može biti gore nego što je danas... a i bit će tako garant.
Rastjerali su lokalnu mladost (i nisu još kako će je tek rastjerati) a ove dumine s dogovorima nek' prodavaju svom preostalom vjernom glasačkom tijelu - uhljebima, penzićima i razvojačenim i demobilisanim lažnjacima. I svima dobro.
mah.....mislim da sada izađeš na ulice Mostara i pitaš ljude šta misle o sporazumu, da bi najmanje polovica razgoračenih očiju gledala u tebe i pitala o kakvom sporazumu pričaš...đe se to dešava. Uglavnom, zbnog toga što smo mi (u Mostaru) prilično svjesni da nikakvi sporazumi (osim da baš jedna strana ne poklekne, ali to se ne dašava) ne mijenjaju stanje na terenu.

Postoje neki prirodni procesi i oni će već ići kako će ići, pozitivno ili negativno zavisno sa koje strane i iz kojeg ugla iliti kuta gledaš
House

#146 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by House »

bakir se naguzio po 100-ti put :zzzz:. dabogda pogin'o
Hafis

#147 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Hafis »

palermo wrote: 17/06/2020 16:22
Postoje neki prirodni procesi i oni će već ići kako će ići, pozitivno ili negativno zavisno sa koje strane i iz kojeg ugla iliti kuta gledaš
Znam o čemu govoriš. Pretpostavka je da će mostarska ''hrvatska'' mlađa populacija u 50 % a možda i većem postotku konstantno odlaziti u EU, dok to bošnjačka mlađa populacija sve i da hoće neće moći. To je i danas evidentno.
Međutim, to se baš i neće osjetiti na izborima, barem ne tako brzo i ne tako drastično....mladost ionako ne glasa....bili ovdje ili ne...najveći broj izbornih apstinenata je upravo u toj populaciji. To će zato njihovi roditelji odrađivati i ono gore spomenuto glasačko tijelo koje nikuda ne odlazi....osim u grob.
Mostar će uvijek biti podijeljen grad....ako ništa, barem u glavama ljudi.
palermo

#148 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by palermo »

Hafis wrote: 17/06/2020 16:32
palermo wrote: 17/06/2020 16:22
Znam o čemu govoriš. Pretpostavka je da će mostarska ''hrvatska'' mlađa populacija u 50 % a možda i većem postotku konstantno odlaziti u EU, dok to bošnjačka mlađa populacija sve i da hoće neće moći. To je i danas evidentno.
Međutim, to se baš i neće osjetiti na izborima, barem ne tako brzo i ne tako drastično....mladost ionako ne glasa....bili ovdje ili ne. to e njihovi roditelji odraditi i zainteresirani gore spomenuto glasačko tijelo koje nikuda ne odlazi....osim u grob.
Mostar će uvijek biti podijeljen grad....ako ništa, barem u glavama ljudi.
Ne nužno, zaista. Kada sam rekao prirodni procesi, mislio sam da se stvari i procesi jednostavno dešavaju mimo sporazuma, politika stranaka. Jeste da u ovom trenutku izgleda logičnije i vjerovatnije da će uskoro bošnjačka populacija biti brojnija al ne mora nužno biti tako.Ko zna kako će se to dešavati.

A slažem se sa tobom, što se tiče izbora to će ostati zadugo isto stanje. Samo što izbori ne moraju biti ujedno i slika procesa koji se dešavaju.

Mislim, sjećaš se i ti i ja da je na prvim izborima pobijedila Koalicija za jedinstveni grad Mostar ( barem su slavili pobjedu). Pa šta je to značilo...
Hafis

#149 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Hafis »

palermo wrote: 17/06/2020 16:40 Ne nužno, zaista. Kada sam rekao prirodni procesi, mislio sam da se stvari i procesi jednostavno dešavaju mimo sporazuma, politika stranaka. Jeste da u ovom trenutku izgleda logičnije i vjerovatnije da će uskoro bošnjačka populacija biti brojnija al ne mora nužno biti tako. Ko zna kako će se to dešavati.
To jeste, odljev mladosti na ''zapadnoj'' strani dobiva stvarno tragične razmjere. Međutim, da bi se definitivno pobijedilo u takvoj demografskoj bitci, drugoj strani trebao bi pojačan natalitet ili svakako veći demografski priljev. Međutim, toga baš nema. Za to je potrebna i odgovarajuća politika a pogotovo sredina.
Složit ćeš se sa mnom da je ''istočna'' strana Mostara jedna od depresivnijih sredina u BiH, izuzimajući ono malo privida turističkog raja koji se dešava ljeti na onih nekoliko stotina kvadrata u Starom gradu (S tim da bi i to sve palo kada bi se konačno uvele fiskalne kase i računi...otišla bi para federaciji, a ovako ostaje doma.)
Od tih demografskih pobjeda nema baš mnogo nafake.. postoji isuviše je zaštitnih mehanizama i nekakvih veta u statutu grada, tako da nam je međunacioalno nagurivanje je jednostavno sudbina.
Mislim, sjećaš se i ti i ja da je na prvim izborima pobijedila Koalicija za jedinstveni grad Mostar ( barem su slavili pobjedu). Pa šta je to značilo...
Sjećam se.....tada je Safa uspio motivirati i dijasporu..to se autobusima dolazilo...glasalo se k'o u priči.....i na koncu opet ništa....Napravi se gradsko vijeće, nacionalni klubovi i haj'mo se prepucavati čija je ćuna veća.
Zato kažem - nema ovdje ''pobjednika''... barem za naših života.
Haris.ba

#150 Re: Statut grada Mostara - dogovor i razgovor

Post by Haris.ba »

Jesu šta konkretno potpisali, tipa besplatna struja za Aluminij, gradnja u sjevernom logoru i takve sitnice? :run:
Locked