Republika Turska

Post Reply
Kikibombona

#22176 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Frankfurt05 wrote: 11/06/2020 20:30Jesi li ti Srbin islamske vjere iz Sandzaka? Mislim porijekplom srbin?
:lol: :lol: :lol: :lol:

Nisam Srbin
Nisam musliman
Nisam Sandzaklija

---

Haj ovo Srbin i musliman, ok, ali otkud Sandzak jbt? Tamo nikad u zivotu nisam bio, nemam nikog i ne znam nikog iz Sandzaka. :D

...

Jesi li ti Turcin ili Nijemac?

Jesi li zut?
Mislim jesu ti kosa i glava zute boje?
Frankfurt05

#22177 Re: Republika Turska

Post by Frankfurt05 »

Kikibombona wrote: 11/06/2020 20:43
Frankfurt05 wrote: 11/06/2020 20:30Jesi li ti Srbin islamske vjere iz Sandzaka? Mislim porijekplom srbin?

Nisam Srbin
Nisam musliman
Nisam Sandzaklija

---

Haj ovo Srbin i musliman, ok, ali otkud Sandzak jbt? Tamo nikad u zivotu nisam bio, nemam nikog i ne znam nikog iz Sandzaka. :D

...

Jesi li zut?
Da nisu Kurd :D
Kikibombona

#22178 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Frankfurt05 wrote: 11/06/2020 20:48Da nisu Kurd :D
Znao sam da si zut.
@mba

#22179 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Nisam Srbin
Nisam musliman
Nisam Sandzaklija

---

...

Jesi li zut?

mslis musliman, katolik, pravoslavac

mijesas vjeru i naciju, ako ne znas da ti pojasnim?
HarTar

#22180 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

@mba wrote: 12/06/2020 06:56

Nisam Srbin
Nisam musliman
Nisam Sandzaklija

---

...

Jesi li zut?

mslis musliman, katolik, pravoslavac

mijesas vjeru i naciju, ako ne znas da ti pojasnim?
On misli da je bogumil :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
The 51st State

#22181 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Tudskoj tek predstoji put do mlazne avijacije, zaostali su puno sa tehnogojimo mlaznjaka, tek sad fataju korak, no s obzirom na resurse i ulaganja brzo ce to osvojiti, ovo maltretiranje od strane amera sa f35 ce samo dodatno ubrzati razvoj prvo uhurrijeta pa onda tf=x.

Inace, zanimljiva inicijativa jordanskog ministra vanjskih poslova koji se direktno obratio turskoj i iranu vezano za aneksaciju zapadne obale, simptomaticno je da se njima obratio, a ne egiptu ili saudiji, .
The 51st State

#22182 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Uz indiju, turska je jedina zemlja koja je imala rast ekonomije od svih g20 zemalja u prvom kvartalu ove godine.
MorningStar

#22183 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

The 51st State wrote: 14/06/2020 11:24 Uz indiju, turska je jedina zemlja koja je imala rast ekonomije od svih g20 zemalja u prvom kvartalu ove godine.
Jos malo pa ce prestic saudijce i holandjane al im indonezija bjezi a svicarska dise za vratom :lol:
drastic

#22184 Re: Republika Turska

Post by drastic »

Kuce antalija bagatela
The 51st State

#22185 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

MorningStar wrote: 14/06/2020 23:11
The 51st State wrote: 14/06/2020 11:24 Uz indiju, turska je jedina zemlja koja je imala rast ekonomije od svih g20 zemalja u prvom kvartalu ove godine.
Jos malo pa ce prestic saudijce i holandjane al im indonezija bjezi a svicarska dise za vratom :lol:
Da se malo manje smijavamo tudjem trudu, mozda bi i mi makar albaniju prestigli ili tako nesto.
MorningStar

#22186 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

The 51st State wrote: 15/06/2020 06:19
Da se malo manje smijavamo tudjem trudu, mozda bi i mi makar albaniju prestigli ili tako nesto.
Daleko da ismijavam razvoj turske i prilicno dobro im ide - nista spektakularno, a ovdje je nabubano kao da je ista galaksijska sila :lol:
The 51st State

#22187 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

MorningStar wrote: 15/06/2020 07:57

Daleko da ismijavam razvoj turske i prilicno dobro im ide - nista spektakularno, a ovdje je nabubano kao da je ista galaksijska sila :lol:
U vojnoj industriji im ide beton, ne mozes reci nista spelktakularno kad su recimo sad izbacili svoju verziju amraama, to je state of the art projektil za avione, malo zemalja moze po tom terenu da hoda. Ono sto im fali lagano popunjavaju sopstvenim razvojem i ulaganjem, sebi su zacrtali da budu selfsuficien i to ce ostvariti, to je pitanje vremena.
MorningStar

#22188 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

The 51st State wrote: 15/06/2020 08:07

U vojnoj industriji im ide beton, ne mozes reci nista spelktakularno kad su recimo sad izbacili svoju verziju amraama, to je state of the art projektil za avione, malo zemalja moze po tom terenu da hoda. Ono sto im fali lagano popunjavaju sopstvenim razvojem i ulaganjem, sebi su zacrtali da budu selfsuficien i to ce ostvariti, to je pitanje vremena.
Ide im dobro kazem ali najlakse je gledati jednostavno koliko trosis para na vojsku , kako ide generalno gdp drzave itd.

Imaju dobre rakete sto fikaju sa onih dronova - za amraam ne znam jer jos nismo vidili da su turski avioni dosli u sukob sa nekim drugim ? Imas dosta zemalja koje su self-sufficient ali je bitno u cemu sve - trenutno imaju jos dosta posla.
Medjutim citajuci ovdje tehnoloski ocekujemo da preteknu kinu rusiju ameriku izrael francusku njemacku itd u roku sac’e samo ovo i ono maketa ova to i onda je to to.

Pravilo zlatno koliko imas para (gdp) + koliko ulazes u vojsku tom putanjom ce ti ici i vojna industrija.
The 51st State

#22189 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

MorningStar wrote: 15/06/2020 08:12
The 51st State wrote: 15/06/2020 08:07

Ide im dobro kazem ali najlakse je gledati jednostavno koliko trosis para na vojsku , kako ide generalno gdp drzave itd.

Imaju dobre rakete sto fikaju sa onih dronova - za amraam ne znam jer jos nismo vidili da su turski avioni dosli u sukob sa nekim drugim ? Imas dosta zemalja koje su self-sufficient ali je bitno u cemu sve - trenutno imaju jos dosta posla.
Medjutim citajuci ovdje tehnoloski ocekujemo da preteknu kinu rusiju ameriku izrael francusku njemacku itd u roku sac’e samo ovo i ono maketa ova to i onda je to to.

Pravilo zlatno koliko imas para (gdp) + koliko ulazes u vojsku tom putanjom ce ti ici i vojna industrija.
nece ih preteci danas ili sutra ali su se dosta pribilizili kapacitetom, sto je quantum leap odakle su krenuli.

sto se tice ratia gdp i ulaganja i tu su vrlo komforni, nesto manje od 2% posta izdvajaju ako se ne varam, dakle prostora koliko hoces.
Kikibombona

#22190 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote: 15/06/2020 08:07Da se malo manje smija

Napreduju sve zemlje, Indija recimo. Velikog cuda sto drzava od 80 miliona stanovnika ima respektabilnu vojnu industriju.

...

Sto se tice Bajraktara, uopste nisam fasciniran. Libija, koja je sjebana drzava, oborila je prilican broj Bajraktara. Sirija isto. Obje drzave imaju slabasan PVO, ko zna kakve operatere. Sta mislis da li bi Libijci mogli obarati Amerikancima, Francuzima ili Britancima dronove? Tesko.

...

Turska vojska je imala jedino u Afrinu nesto ozbiljniji okrsaj u proteklih par decenija. Region je duplo manji od US kantona, nalazi se uz samu granicu sa Turskom. 15 000 Kurda sa kalasima je tri mjeseca pruzalo otpor, nanijevsi Turcima ozbiljne gubitke. 61 mrtav i 243 ranjenih vojnika, prema izvjestajima turske vojske. Sta bi bilo da su isli sami, bez vehabija? Bilo bi makar 300 mrtvih i 1000 ranjenih. Kada sve to uporedis sa americkom invazijom na Irak, cinjenicom da su ogromnu zemlju i jaku armiju porazili za nesto vise od mjesec dana, uz minimalne gubitke, shvatis koliko je turska armija manjkava. Kako bi Turci uzeli Sadamov Irak i da li bi uopste bili u stanju?

...

I jos nesto za dronove. Kako je Iran izveo filigranski precizne napade na saudijska naftna postrojenja? Meni je to fascinantnije od turskog izivljavanja nad sjebanim armijama. Ili, recimo, iranske balisticke rakete koje su filigranski precizno zdrmale americku bazu u Iraku. Generalno, Iran se u regionu pokazao kao nadmocniji faktor u odnsu na Tursku. Da nema Amerike, ljudi bi zauzeli cijeli bliski istok.
The 51st State

#22191 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Kikibombona wrote: 15/06/2020 09:27

Napreduju sve zemlje, Indija recimo. Velikog cuda sto drzava od 80 miliona stanovnika ima respektabilnu vojnu industriju.

...

Sto se tice Bajraktara, uopste nisam fasciniran. Libija, koja je sjebana drzava, oborila je prilican broj Bajraktara. Sirija isto. Obje drzave imaju slabasan PVO, ko zna kakve operatere. Sta mislis da li bi Libijci mogli obarati Amerikancima, Francuzima ili Britancima dronove? Tesko.

...

Turska vojska je imala jedino u Afrinu nesto ozbiljniji okrsaj u proteklih par decenija. Region je duplo manji od US kantona, nalazi se uz samu granicu sa Turskom. 15 000 Kurda sa kalasima je tri mjeseca pruzalo otpor, nanijevsi Turcima ozbiljne gubitke. 61 mrtav i 243 ranjenih vojnika, prema izvjestajima turske vojske. Sta bi bilo da su isli sami, bez vehabija? Bilo bi makar 300 mrtvih i 1000 ranjenih. Kada sve to uporedis sa americkom invazijom na Irak, cinjenicom da su ogromnu zemlju i jaku armiju porazili za nesto vise od mjesec dana, uz minimalne gubitke, shvatis koliko je turska armija manjkava. Kako bi Turci uzeli Sadamov Irak i da li bi uopste bili u stanju?

...

I jos nesto za dronove. Kako je Iran izveo filigranski precizne napade na saudijska naftna postrojenja? Meni je to fascinantnije od turskog izivljavanja nad sjebanim armijama. Ili, recimo, iranske balisticke rakete koje su filigranski precizno zdrmale americku bazu u Iraku. Generalno, Iran se u regionu pokazao kao nadmocniji faktor u odnsu na Tursku. Da nema Amerike, ljudi bi zauzeli cijeli bliski istok.
veliko cudo kad skines koprenu sa ociju, imas jos hrpu zemalja sa slicnim brojem stanovnika koje nemaju priblizno razvijen vojno industrijski segment, maliciozno kao i obicno sa tvoje strane uporedba turske sa indijom iz prostog razloga sto je turska medju najvecim donatorima humanitarne pomoci na svijetu dok je indija najveci primaoc humanitarne pomoci.

to sto si ti impresioniran propagandom i lazima vezano za tb2 je tvoja stvar, od desetina klipova koje si ovdje postavljo 99posto se radi o kineskim lna dronovima ili istim snimkama ako je se gdje potrefio da su koji oborili, ratio u milionima dolara je otprilike 10mil usd naspram vise stotina miliona usd, toliko o efikasnosti tb2

u afrinu su ih decimirali bez ugrozavanja svog ljudstva i prezentovali visoko tehnoloski rat gdje civili nisu stradali, 2000 pkk manje za tu teroristicku formaciju, vrlo mali gubici s obzirom na teren i dugogodisnje ukopavanje i spremanje terorista za napad, svi smo vidjeli betonske bunkere sirom granice.

da mnogo impresivnije od ismijavanja ruskog vojnog industrijskog kompleksa na masovnoj skali, dok iranci ne znam jesu li opet uspjeli ponoviti diverziju.
Ramo98

#22192 Re: Republika Turska

Post by Ramo98 »

turgut wrote: 15/06/2020 10:01 iranci su najprecizniji kad gađaju vlastite putničke avione iznad svog glavnog grada. Iranci nisu sposobni organizovat sahranu da ne utabaju 200 svojih ljudi.
E moj djecace :lol: :lol: :lol:
Prvo skoci pa reci hop :wink:
@mba

#22193 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 15/06/2020 09:27

...

...

...

ne kontas ti u opste kako turska vodi rat u siriji, pa zar stvarno mislis da turci nisu bili u stanju da afrin sravne sa zemljom kao sto to rade ameri i rusi??!

de mi samo to odgovori!
aerodinamika

#22194 Re: Republika Turska

Post by aerodinamika »

Kikibombona wrote: 10/06/2020 15:18
Frankfurt05 wrote: 10/06/2020 15:02
HarTar wrote: 10/06/2020 14:59 Kurdi su slični srbima i hrvatima koji rade u državnim institucijama BiH i dobro žive od toga, a mrze državu koja ih hrani... Talko i kurdi porijeklom iz vuko.ebina istočne Turske drže hotele po ljetovalištima turske obale i opet mrze države koja im je to omogućila, konkretno u ovom slučaju Erdoğan i AKP...
Vecina Kurda koje ja znam iz zapadne Turke su pro Turski orijentisani. A ti iz Istocne Turske slabo sta drze osim ovaca. Njima kemalisti nisu dali da disu 50 godina a kamoli nesto drugo. Mada mozda ima i takvih ali to su izuzetci.
Pa kurdska HDP ima vise pristalica u Istanbulu nego Dijarbakiru. :lol: Samo na izborima su dobili preko milion glasova u Istanbulu. Kada na to dodas one koji podrzavaju a ne glasaju, maloljetne, ode cifra debelo preko 2 miliona samo u Istanbulu. :mrgreen:

HDP u Stambolu :D

Kurdi u Izmiru pjevaju PKK himnu :lol: Izmiru brale :D :D ovdje da dodjes sa turskom zastavom u supak bi ti ugurali, a centar Izmira :D

Desetine hiljada ljudi u Adani skandira 'Biji serok Apo' - zivio lider Odzalan. :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jWaR6s5Zo1k&t=137s[/youtube]

Desetine hiljada Kurda u Ankari pjeva himnu PKK

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-n6Eoy2FdCY&t=27s[/youtube]

...

Neki Kurdi sigurno sute iz straha, da ne bi dosli u nepriliku, ali svi znaju ko su i sta su...
kurda moze bit i 300 miliona i tri miljarde ali nikad nece imati drzaVU, politicki nepismen i nesposoban narod, kultura im je misaona imenica, neke strane sluzbe im ture kalasnjikov u ruke i razmasu se ko majmuni u dzungli i podivljali psi po dvoristu dok nedode gazda pa ih odvali lopatom po praznoj tintari, onda podviju repinu i povuku se u cosak i kmece
Frankfurt05

#22195 Re: Republika Turska

Post by Frankfurt05 »

Kurdi su asimilirani u Turskoj. Isto kao Bosnjaci. Jedino gdje nisu asimilirani su u istocnoj Turskoj. Dakle oni su nesto poput nas Zeljko Komsic samo sto ne samo da su patrioti i nacionalisti i da svoj jezik anzivaju Turskim vec su u velikoj vecini suniti muslimani i smatraju PKK nevjernicima i komunistima. Dakle klasicni Turci.
@mba

#22196 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Radimo na proizvodnji turskog domaćeg brzog voza koji će moći razvijati brzinu kretanja i veću od 225 kilometara na sat, kazao je resorni ministar Karaismailoglu
Ankara
Tuba Şahin

Ministar transporta i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu najavio je da će prvi električni vozovi turske proizvodnje u upotrebi biti prije kraja 2020. godine, a da će posljednja testiranja biti završena 30. augusta, javlja Anadolu Agency )AA).

Tokom posjete fabrici za proizvodnju vagona TUVASAS u sjeverozapadnoj provinciji Sakaryi, resorni ministar Karaismailoglu kazao je da su prošle godine počeli testovi proizvodnje i farbanja aluminijumske konstrukcije električnih vozova.

Prvi prototipi turskog električnog voza proizvedeni su sa dizajniranim i operativnim brzinama kretanja od 176 i 160 kilometara na sat.

“Radimo na proizvodnji turskog domaćeg brzog voza koji će moći razvijati brzinu kretanja i veću od 225 kilometara na sat“, kazao je Karaismailoglu.

On je također kazao da proizvodnja vozova predstavlja lokomotivu razvoja domaće industrije u Turskoj.

“Vozovi će se sastojati od pet vozila i imat će kapacitet od 324 sjedeća mjesta. Posebna mjesta će biti rezervirana za osobe s invaliditetom“, kazao je Karaismailoglu.
@mba

#22197 Re: Republika Turska

Post by @mba »

kazu kriza, lira propada, turska ekonomija propada, turska pred kolapsom :?

List Sabah prenosi vijest pod naslovom "Historijsko otvaranje treće piste od strane predsjednika Erdogana" prenosi da je juče na aerodromu u Istanbulu svečano otvorena treća pista, uz sudjelovanje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Govoreći tom prilikom, predsjednik Erdogan je rekao: "Nastavit ćemo služiti i graditi nove objekte.Aerodrom je koristilo preko 65 miliona putnika u kratkom vremenskom periodu. Podigit ćemo naše ciljeve. "

List Hurririyet prenosi vijest pod naslovom "pretvorit ćemo Tursku u svjetski finansijski centar" gdje se prenosi izjava ministara financija Berata Albayrak. U vijesti se ističe da će Tursku u kratkom period prerasti u veliki svjetski financijski centar.
Kikibombona

#22198 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

@mba wrote: 15/06/2020 11:30ne kontas ti u opste kako turska vodi rat u siriji, pa zar stvarno mislis da turci nisu bili u stanju da afrin sravne sa zemljom kao sto to rade ameri i rusi??!

de mi samo to odgovori!
Turcima je trebalo tri mjeseca (3) da zauzmu kurdske gradove u danasnjoj Turskoj, Nusajbin, Sirnak, Sur, Dzizre.

Gradove su sravnili sa zemljom gore nego to rade Ameri i Rusi. Sravnili su gradove u vlastitoj drzavi. Kontas :?: :?: :?: :?:

Nusajbin

Image

Sirnak

Image

Dzizre

Image
Frankfurt05

#22199 Re: Republika Turska

Post by Frankfurt05 »

Kikibombona wrote: 15/06/2020 15:06
@mba wrote: 15/06/2020 11:30ne kontas ti u opste kako turska vodi rat u siriji, pa zar stvarno mislis da turci nisu bili u stanju da afrin sravne sa zemljom kao sto to rade ameri i rusi??!

de mi samo to odgovori!
Turcima je trebalo tri mjeseca (3) da zauzmu kurdske gradove u danasnjoj Turskoj, Nusajbin, Sirnak, Sur, Dzizre.

Gradove su sravnili sa zemljom gore nego to rade Ameri i Rusi. Sravnili su gradove u vlastitoj drzavi. Kontas :?: :?: :?: :?:

Nusajbin

Image

Sirnak

Image

Dzizre

Image
To je predivno. Imas li jos ovakvih slika? :lol:
Nike af1 white

#22200 Re: Republika Turska

Post by Nike af1 white »

Frankfurt05 wrote: 15/06/2020 15:07
Kikibombona wrote: 15/06/2020 15:06

de mi samo to odgovori!

Nusajbin

Image

Sirnak

Image

Dzizre

Image
To je predivno. Imas li jos ovakvih slika? :lol:
samo da te pitam jesi li skontao nakon toliko godina kako cemo preci sa tenkom preko Trebevića da sletimo u lukavicu znam da ti o geostrategu iz Holandije to najbolje znas hahahahah
Post Reply