Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sociolog

#1 Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by Sociolog »

Pozz ,je li iko vidio cuo, da se ova humanitarna pomoc DIJELI narodu?

Toliko je maski doslo, koliko znam slabo se sta podijelilo..

Molim vas bez spama i ironije
piupiu

#2 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by piupiu »

I mene zanima gdje je sve to završilo.

Da li su podijelili zdravstvenim ustanovama ili... ?

Trebalo bi postaviti pitanje nekome - Kriznom štabu, Vladi, nekome... da nam tačno objasne gdje je završila koja vrsta pomoći, kome su je podijelili i po kojim kriterijima.
daario naharis

#3 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by daario naharis »

Bas ste nekako naizvni sto se tice toga. Maske i dez. sredstva su podjeljena (rastaljena) apotekama i narod ih uredno kupuje. :-D
piupiu

#4 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by piupiu »

daario naharis wrote: 14/06/2020 15:35 Bas ste nekako naizvni sto se tice toga. Maske i dez. sredstva su podjeljena (rastaljena) apotekama i narod ih uredno kupuje. :-D
Baš ih zato treba pitati. Samo da obidje jedan predizborni krug i ta pričica. :D
Sociolog

#5 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by Sociolog »

Slusao sam na radiu Federacije, da se javila zena, sto su joj prodavali masku koja je bila donacija iz Malezije
skambrljo

#6 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by skambrljo »

Ukradeno je. Maske koje su došle kao humanitarna pomoć su "donirane" apotekama, a apoteka ih je prodavala nama građanima. Dobit su podijelili vlasnici apoteka i oni koji su im ih dali.
high_volume

#7 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by high_volume »

Sociolog wrote: 14/06/2020 15:32 Pozz ,je li iko vidio cuo, da se ova humanitarna pomoc DIJELI narodu?

Griješim li ako mislim da si ti novinar, školovani novinar?
high_volume

#8 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by high_volume »

skambrljo wrote: 14/06/2020 18:33 Ukradeno je. Maske koje su došle kao humanitarna pomoć su "donirane" apotekama, a apoteka ih je prodavala nama građanima. Dobit su podijelili vlasnici apoteka i oni koji su im ih dali.
Imaš li neki dokaz za ovu tvrdnju, jer je to krivično djelo? Da je tako bio bi prekršen carinski zakon.
spinel_

#9 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by spinel_ »

Prije korona maske bile 0,30 pf i to ona Ffp2. Danas ista je 9 maraka. pravo bosnjacki
Sociolog

#10 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by Sociolog »

high_volume wrote: 14/06/2020 18:49
Sociolog wrote: 14/06/2020 15:32 Pozz ,je li iko vidio cuo, da se ova humanitarna pomoc DIJELI narodu?

Griješim li ako mislim da si ti novinar, školovani novinar?
Grijesis, medicinar sam, trenutno cekam papire za Njemacku..a s faksom sam radio 1 kademsku godinu kao profesor.

Vjerovatno si me skontao, jer mi je bivsa djevojka bila novinarka, recimo 6+ starija
high_volume

#11 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by high_volume »

OK, ništa onda...

Nije problem dobiti vjerodostojnu informaciju o svim doniranim anticoronavirusnim rekvizitima, maskama i ostalo.. Slijedom Zakona o slobodi pristupa informacija svaka osoba u nas ima pravo poslati zahtjev i dobiti takvu informaciju. Novinari znaju kako, i zaista, trebao bi neko dobiti ove informacije, jer je vjerovatno da je nastala "muljavina" :-) :(
high_volume

#12 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by high_volume »

...
tap3ah75

#13 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by tap3ah75 »

Mislim da je podjeljeno:
Policiji
Vatrogascima
Doktorima
Opštinarima i ostalim ukruhima.
I to toliko podijeljeno da mjenjaju svaki dan ljudi + sa fameliji ponesu. A ne ko ja mjesečno jednu kratkotrajnu.
+ Imaju zaštekano još kamaru jer bolje zaštekati nego narodu podijeliti.

Nešto kontam da bi previše bilo da su talnuli to u neke apoteke da se prodaje.
ANamelessGhoul

#14 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by ANamelessGhoul »

tap3ah75 wrote: 15/06/2020 02:14 Mislim da je podjeljeno:
Policiji
Vatrogascima
Doktorima
I to toliko podijeljeno da mjenjaju svaki dan ljudi + sa fameliji ponesu. A ne ko ja mjesečno jednu kratkotrajnu.

Smijem se kladiti da su ovo upravo i uradili. Bagra je to. Dok se ne proda rast će broj ovaj na klixu svaki dan 30+.
dr_Evil

#15 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by dr_Evil »

Problem bh. vlasti leži u tome da nemaju gdje sa poklonjenom opremom, a razlog je nemogućnost preuzimanja donacije zbog komplikovanog sistema odlučivanja o raspodjeli opreme i pomagala između entiteta.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/boeing- ... /200605092

eto novinari pitali
dr_Evil

#16 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by dr_Evil »

Ja nisam spremna da primim novu opremu ako nismo u stanju da podijelimo onu opremu koja je došla do sada. Moguće da današnjeg slijetanja neće ni biti. Ni pomoć iz Katara nije podijeljena. Oprema sa dva leta je trebala već biti podijeljena, ali nije. To je nedopustivo", poručila je ministrica Turković.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ko-koci ... /200605062
Stoga agencija ne dozvoljava da nadležna entitetska tijela preuzmu opremu iz kargo centra sarajevskog aerodroma i drugih skladišta, bez obzira na to što je carinski postupak okončan. Također, zanemaruje se činjenica da se radi o donaciji, a ne o uvozu i da je podjela medicinske opreme zdravstvenim ustanovama širom države neophodna jer se u međuvremenu troši novac za kupovinu svih neophodnih sredstava.
dr_Evil

#17 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by dr_Evil »

Ma hebo ovo, treba napravit temu za legalizaciju prostitucije
costacurta

#18 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by costacurta »

tap3ah75 wrote: 15/06/2020 02:14 Mislim da je podjeljeno:
Policiji
Vatrogascima
Doktorima

Blizak član obitelji radi u jednoj od gore pobrojanih institucija i sa 100% garancijom ti kažem da ništa od zaštitne opreme nije vidjelo. Jest doduše neki kurton jednodijelni mantil koji su njih 4oro mijenjali. Sve smo kupovali, od početka do danas. U Tz najjeftinija maska 1.2KM, kutija rukavica u DMu 9KM. Pa ti vidi
paladinka

#19 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by paladinka »

Citav europa momentalno lez na maskama ! Prvi val je prosao ! Mnogi si mislili mogu zaraditi na tome ali nista...
Maraschino

#20 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by Maraschino »

dr_Evil wrote: 15/06/2020 10:35
Ja nisam spremna da primim novu opremu ako nismo u stanju da podijelimo onu opremu koja je došla do sada. Moguće da današnjeg slijetanja neće ni biti. Ni pomoć iz Katara nije podijeljena. Oprema sa dva leta je trebala već biti podijeljena, ali nije. To je nedopustivo", poručila je ministrica Turković.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ko-koci ... /200605062
Stoga agencija ne dozvoljava da nadležna entitetska tijela preuzmu opremu iz kargo centra sarajevskog aerodroma i drugih skladišta, bez obzira na to što je carinski postupak okončan. Također, zanemaruje se činjenica da se radi o donaciji, a ne o uvozu i da je podjela medicinske opreme zdravstvenim ustanovama širom države neophodna jer se u međuvremenu troši novac za kupovinu svih neophodnih sredstava.
Ne razumijem da im je tesko podijeliti, Dodik zatrazio od Rusije i Srbije i sve sto je stiglo otislo njima a ovo je Turkovicka i Dzafer isposlovali tako da bi im dao drva u naramku.
Maraschino

#21 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by Maraschino »

paladinka wrote: 15/06/2020 22:04 Citav europa momentalno lez na maskama ! Prvi val je prosao ! Mnogi si mislili mogu zaraditi na tome ali nista...
Ja prije par dana 50 kom.3-sloj. platio 20€ kao najjeftinije a ono preko bol.com u pola cijene. jbga.
paladinka

#22 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by paladinka »

Maraschino wrote: 15/06/2020 22:15
paladinka wrote: 15/06/2020 22:04 Citav europa momentalno lez na maskama ! Prvi val je prosao ! Mnogi si mislili mogu zaraditi na tome ali nista...
Ja prije par dana 50 kom.3-sloj. platio 20€ kao najjeftinije a ono preko bol.com u pola cijene. jbga.
Citava europa lezi na maskama momentalno. Jest bizarno , ali monogi shopovi su ocekivali profit , ali nista od toga:
skambrljo

#23 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by skambrljo »

high_volume wrote: 14/06/2020 18:50
skambrljo wrote: 14/06/2020 18:33 Ukradeno je. Maske koje su došle kao humanitarna pomoć su "donirane" apotekama, a apoteka ih je prodavala nama građanima. Dobit su podijelili vlasnici apoteka i oni koji su im ih dali.
Imaš li neki dokaz za ovu tvrdnju, jer je to krivično djelo? Da je tako bio bi prekršen carinski zakon.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :bih:
high_volume

#24 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by high_volume »

skambrljo wrote: 16/06/2020 13:20
high_volume wrote: 14/06/2020 18:50
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: : :lol: :lol: :lol: :bih:
A što se tako smiješ, dragi kolega :D
costacurta

#25 Re: Maske i ostalo iz humanitarne pomoci??

Post by costacurta »

UKC-u Tuzla ponestaje zaštitne opreme, 
:-)
Koje bolan Vahide zaštitne opreme?! :shock:
Nije je nikad ni bilo, svijet se snalazi kako zna i umije. Svak sebi kupuje.
Gdje je donirana oprema iz Emirata, Kine, Malezije itd?
Neki dan reče da ste skršili 270 000 samo za zaštitna sredstva za koronu, sad kažeš da 600 odijela košta 6000 KM znači 2700 odijela i da ste svakom uposleniku UKCa podijelili po jedno odijelo, a ima uposlenika 2500 što medicinskog što nemedicinskog kadra, portira, čistača itd ostalo bi 200 odijela rezerva. A gdje su donacije.
Ako nije došlo u UKC onda traži od Federalne vlade obrazloženje gdje se i kome roba donirala.
Post Reply