Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimist

#4651 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

Naslovnica wrote: 13/06/2020 18:53 Ne može se sa ove slike nikako zaključiti čija je krivica.
Ovdje se ne vidi ni ko se penjao a ko se spuštao.
Iz tog razloga je uvidjaj trajao do iza 19h. Punto je isao iz pravca Konjica, motor iz pravca Sarajeva.
Ovoga iz Punta jedva vatrogasci izvadili uz sjecenje.
530i

#4652 Re: Crna hronika BH cesta

Post by 530i »

Punto vozio čovjek '46. godište. Moguće da mu je nešto bilo tokom vožnje, a motocikl maaalo brže išao i eto ga.
zigson

#4653 Re: Crna hronika BH cesta

Post by zigson »

530i wrote: 13/06/2020 20:57 Punto vozio čovjek '46. godište. Moguće da mu je nešto bilo tokom vožnje, a motocikl maaalo brže išao i eto ga.
Kako ljekarski prodje... Ako je tako bilo, onda stvarno.. 74 godine i vozi.. I da je full zdrav opet ima 74 godine
spinel_

#4654 Re: Crna hronika BH cesta

Post by spinel_ »

Sa 74 godine preticao i to ni manje ni vise nego s Puntom..kako god tuga i rahmet im dusa obojici...
Optimist

#4655 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

spinel_ wrote: 13/06/2020 21:37 Sa 74 godine preticao i to ni manje ni vise nego s Puntom..kako god tuga i rahmet im dusa obojici...
Jesi bio na licu mjesta pa tako tvrdis?
ruud

#4656 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ruud »

I meni se to nameće kao 'logično', pretpostavljam po ovoj slici da je uzimao kamiona koji se potom zaustavio i ostao na licu mjesta.
Optimist

#4657 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

Zaustavljeni kamion koji se vidi na slici nema veze sa udesom.
ruud

#4658 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ruud »

kako ti kažeš. meni izgleda da je upravo njega punto prestizao na nizbrdici...
tužno svakako. tužno je uopšte i komentarisati...
ne daj Bože nikome takve sudbine...
Seyfo

#4659 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Seyfo »

Ne kontam zasto bi auto na tom dijelu prelazio preko pune u lijevu traku. Em je nadesno krivina oa se ne vidi em je zabranjeno. A kao da je tako bilo.
zomri

#4660 Re: Crna hronika BH cesta

Post by zomri »

Seyfo wrote: 13/06/2020 22:38 Ne kontam zasto bi auto na tom dijelu prelazio preko pune u lijevu traku. Em je nadesno krivina oa se ne vidi em je zabranjeno. A kao da je tako bilo.
moguće je da je čovjeku iz fiata fakat pozlilo.
drug_profi

#4661 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Ima logike da je vozac fiata mozda bio mrtav i prije udesa. Nekako mi trenutna smrt u ceonom sudaru sa motorom nije vjerovatna.
high_volume

#4662 Re: Crna hronika BH cesta

Post by high_volume »

Optimist wrote: 13/06/2020 22:20 Zaustavljeni kamion koji se vidi na slici nema veze sa udesom.
Pa napiši nam ti kako je bilo, očito je da znaš više
high_volume

#4663 Re: Crna hronika BH cesta

Post by high_volume »

Ovaj nesretni sudar desio se danas u 14.50 sati, Uviđaj je završen u 18.45 sati, a saobraćaj pušten u 19.25 sati. Dakle, jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u državi bila je blokirana 4.35 minuta, čime je u oba pravca stvorena nepregledna kolona. Zašto je tako dugo trajao uviđaj?

Po nekom zakonu, uviđaj u saobraćajne nesreće obavljaju tužioci. Niko više, samo tužioci. Nakon nesreće, tužiocima stiže poziv, dežurni tužilac se sprema i dolazi na mjesto nesreće. Ako je dan vikenda, ako je tužilac jedini dežurni, ako je u toku drugi uviđaj, ako ... onda sve čeka dok tužilac ne dođe...

Zašto se ovaj propis ne promijeni, zašto ovlašteni policajci ne obavljaju uviđaje?

Time bi bilo smanjeno vrijeme uviđaja, bile bi manje kolone, saobraćaj bi brže bivao pušten, itd. Zašto trpimo birokratske metode i otežavamo sebi život... :-) :(
Maraschino

#4664 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Maraschino »

Ovdje vise nista nije bitno.
Seyfo

#4665 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Seyfo »

Pa nezahvalno je govoriti o ovom slucaju,ali kao neko ko je milion puta presao ovom dionicom, mogu reci da sam se nagledao bas svega, ali nikad nisam vidio da je na tom dijelu vozilo koje se krece nizbrdo od tunela Ivan sedlo prema Tarcinu preticalo bilo sta. Svaki mentalno zdrav vozac vidi da je ispred nepregledna desna krivina i da nema sanse vidjeti dolazi li ko odozdo,pogotovo sto u suprotnom smjeru svi gas pritisnu do poda. Cak i kad se vozeci tuda naleti na zaprezno vozilo ispred,pa kad bi ga pretjecao to bi bilo skoro pa obilazenje,svi pa i najbrzi uspore,skoro stanu,i prodju tu krivinu polako, jer poslije nje slijedi dugi pravac na kojem je sigurno preteci. Tako da bih se usudio reci da je bio neki drugi,vanredan i neobican,razlog da se Fiat prestroji u lijevu traku. Cesta je bila suha,vrijeme suho,suncano i toplo pa je vjerovatnoca proklizavanja mala. Mozda je sustigao kolonu prebrzo pa pokusao izbjeci kontakt sa vozilom ispred kratkim i privremenim skretanjem u lijevo sa namjerom da se brzo vrati,kad vec nije imao desno prostor za tu radnju,ne vidjevsi motocikl u tom momentu. Takodje,postoji sansa i da zbog zdravstvenih ili drugih razloga nije u tom momentu imao kontrolu nad vozilom,pa se ono nastavilo pravolinijski kretati a ne lagano desno sa kolonom. Naravno,ovo uz pretpostavku da se kontakt desio u srednjoj traci. Sa slika se cini da jeste ali je moguce i da nije.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4666 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

Prosao sam i ja milion puta pa kad god je kolona preticu preko pune, cak i u totalno nepreglednim krivinama
A lijevom se tu vozi 100...
Dope_Man

#4667 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Dope_Man »

high_volume wrote: 13/06/2020 23:19 Ovaj nesretni sudar desio se danas u 14.50 sati, Uviđaj je završen u 18.45 sati, a saobraćaj pušten u 19.25 sati. Dakle, jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u državi bila je blokirana 4.35 minuta, čime je u oba pravca stvorena nepregledna kolona. Zašto je tako dugo trajao uviđaj?

Po nekom zakonu, uviđaj u saobraćajne nesreće obavljaju tužioci. Niko više, samo tužioci. Nakon nesreće, tužiocima stiže poziv, dežurni tužilac se sprema i dolazi na mjesto nesreće. Ako je dan vikenda, ako je tužilac jedini dežurni, ako je u toku drugi uviđaj, ako ... onda sve čeka dok tužilac ne dođe...

Zašto se ovaj propis ne promijeni, zašto ovlašteni policajci ne obavljaju uviđaje?

Time bi bilo smanjeno vrijeme uviđaja, bile bi manje kolone, saobraćaj bi brže bivao pušten, itd. Zašto trpimo birokratske metode i otežavamo sebi život... :-) :(
Ovo je meni najvaznije pitanje u cijelom ovom procesu jucer. Desio sam u koloni nekih 30 minuta nakon sto se desila stvari, ostao u koloni oko sat dok nisam vidio neki putic pored kuce i lokalni klinci objasnise da se moze nekako provuci, policajci rekose da mozemo probati na svoju odgovornost, da ce nas pustiti tu da prodjemo, i tad je nas par i proslo. Ali na zadnjem klixovom clanku u kom pise da ljudi i dalje stoje sam vidio ljude koji su stajali gore sa mnom, dakle vjerovatno su svo vrijeme bili tu sve dok se nije zvanicno otvorilo.

Cista glupost da uvidjaj nisu mogli zavrsiti i pustiti saobracaj u roku od dva sata maksimalno, i to na bukvalno glavnoj cesti u drzavi, na mjestu gdje alternative bas i nema.
Optimist

#4668 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

high_volume wrote: 13/06/2020 23:09
Optimist wrote: 13/06/2020 22:20 Zaustavljeni kamion koji se vidi na slici nema veze sa udesom.
Pa napiši nam ti kako je bilo, očito je da znaš više
Napisao sam par postova iznad. Tijelo covjeka iz Punta su vadili vatrogasci koliko je auto bilo unisteno.
ing-ecc

#4669 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ing-ecc »

drug_profi wrote: 13/06/2020 23:05 Ima logike da je vozac fiata mozda bio mrtav i prije udesa. Nekako mi trenutna smrt u ceonom sudaru sa motorom nije vjerovatna.
Nekako je i onaj punto fino utucen, k'o da ga je raketa pogodila bas na vozacevo mjesto
esso_sa

#4670 Re: Crna hronika BH cesta

Post by esso_sa »

Seyfo wrote: 13/06/2020 22:38 Ne kontam zasto bi auto na tom dijelu prelazio preko pune u lijevu traku. Em je nadesno krivina oa se ne vidi em je zabranjeno. A kao da je tako bilo.
Jako cesto se desava da preticu na Ivanu preko pune i u zavoju. Toliko cesto da me cudi da nema vise nesreca. Isto vazi i za Bradinu...
Ovo je preticanje bilo, iz aviona se vidi da je punto presao u lijevu traku za uspon iz suprotnog pravca, naisao motor i eto...
Poznavao sam poginulog motoristu i imao priliku da vozim sa njim. Jako dobar vozac je bio, odmjeren i nije divljao... Neka mu je laka zemlja, otisao je jedan jako dobar momak...
Naslovnica

#4671 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Ja tom dionicom vozim desnom trakom, poštujem ograničenja na putu i shvatam ograničenja mog automobila i mene kao vozača amatera.
Kada vidim šta se radi uzbrdo i nizbrdo, kako ljudi jurcaju van svojih mogućnosti, mogućnosti automobila i profila ceste, desno je ipak najsigurnije.
A svi oni koji kažu da nam ne treba autoput su u velikoj zabludi. Jednom kada se otvori taj koridor, to će biti fantazija!
high_volume

#4672 Re: Crna hronika BH cesta

Post by high_volume »

esso_sa wrote: 14/06/2020 11:37
Jako cesto se desava da preticu na Ivanu preko pune i u zavoju. Toliko cesto da me cudi da nema vise nesreca. Isto vazi i za Bradinu...
Ovo je preticanje bilo, iz aviona se vidi da je punto presao u lijevu traku za uspon iz suprotnog pravca, naisao motor i eto...
Poznavao sam poginulog motoristu i imao priliku da vozim sa njim. Jako dobar vozac je bio, odmjeren i nije divljao... Neka mu je laka zemlja, otisao je jedan jako dobar momak...
I odozdo lijeva traka je preticajna traka. Pravilo je da se vozi desnom trakom, i pretiče drugo vozilo lijevom trakom, pa nazad u desnu.

Ovdje su obojica neodgovorni, s tim da je veći krivac Punto, jer je preticao preko pune linije, ali je i motociklist sijekao krivinu svojom lijevom trakom, ukoliko nije nekog preticao.

Mnogi rade upravo ovako, pa i ja takođe, ali konkretno na ovoj krivini ipak ne, ova je krivina najopasnija na istočnoj Ivanskoj uzbrdici
Naslovnica

#4673 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Znači zvanično je da je Punto bio izvan pune?
muha_sa

#4674 Re: Crna hronika BH cesta

Post by muha_sa »

moram ovo kazat-nevezano za ovu jucerašnju tragediju :(

Neodgoj, bahatost, krknluk, vozacka i svaka nekultura kod nas je na sceni :( zato ne treba cudit kad se nesereca il nesrece dese :-)

Svakodnevno se susrecem sa idiotima koji voze u svojoj traKi tik uz liniju ili cak malkice nagaze suprotnu traku---moraš reagovat hOtio ne hOtio i pomac se krajnje desno.
To gdje postoje iscrtane trake a tamo gdje nije obilježeno tu je da bog mili sacuva i sakloni :-) NeŠ ti meni govorit kako cu ja vozit--ja sam po svojim livadam holco kako je meni cejf bilo :lol:
ing-ecc

#4675 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ing-ecc »

esso_sa wrote: 14/06/2020 11:37
Ne mora znaciti da je bilo preticanje :-) ali punto u lijevoj traci to DA :shock:
Koliko puta je bila situacija da ide krivina na desno a auto ode ulijevo :shock: :shock: i eto, nekom srecom ne bude niko iz suprotnog pravca pa bude hajirli.
Mozda i ovde čičica nije namoto a punto svojom politikom. :skoljka:
Post Reply