Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#4176 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Oružane snage BiH u kopnenoj vojsci imaju svega 25 do 30 posto opreme koju bi trebalo zamijeniti.

-Primjera radi, oklopne jedinice OSBiH, posjeduju 90 posto tenkova i transportera zapadne proizvodnje. Njihova kvalitetna modernizacija može produžiti resurse upotrebe te opreme na duži vremenski period, a u našoj zemlji postoje vrlo razvijeni tehnički kapaciteti za održavanje složenih zapadnih borbenih sistema. Kod artiljerije je situacija nešto drugačija, jer se koristi svega 45 posto oružja zapadne tehnologije. Prema dostupnim podacima, OSBiH posjeduju 36 odličnih lako prenosivih britanskih haubica L-118 kalibra 105 mm i 126 američkih haubica M-114 kalibra 155 mm. Ostaje da se eventualno zamijeni 258 haubica D30 kalibra 122 mm koje BiH radi u domaćoj proizvodnji zajedno sa municijom, kao i 36 višecjevnih bacača raketa APRA 40 kalibra 122 mm baziranih na ruskim sistemima BM-21 GRAD.
archi_a

#4177 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Eh, kad bi se uspjeli odblokirati i ubrzati procesi, pa da se u zanavljanju artiljerije pogura namjenska i samohodna haubica (dvije muhe jednim udarcem, servisiranje i logistika za OS BiH, a referenca za namjensku), da se M60 tenk, u saradnji Turske i naše namjenske podigne na razinu SABRA, uz nabavku oklopnih točkaša. Servis i upgrade M113..... Gdje bi bio kraj.
Od uniforme i lične opreme, preko M4, mitraljeza M60, Humvee vozila, M2 Browning, M113 upgrade, tank M60 upgrade, oklopnih točkaša iz neke od zemalja zapadne alijanse, samohodna haubica, protivoklopna sredstva MILAN i AT 4, helikopteri Huey II, L3 Harris Falcon komunikacija, uspostavljanje sistema kodirane, šifrovane, sigurne veze, komunikacije sa NATO štabom.......
Mislim, svakom normalnom je jasno u kojem smjeru idemo. :D
Juliuscezar

#4178 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Juliuscezar »

Nadam se da neko u OSBiH barem na "crno" promatra tehnike i taktike djelovanja Wagner grupe. Nije teško pretpostavit da bi u slučaju belaju sa njima se valjalo pucat
archi_a

#4179 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

:D bilo je i prije raznih "specijalnih" grupa, plaćenika i dobrovoljaca.
MorningStar

#4180 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by MorningStar »

bhnapoleon1 wrote: 12/06/2020 17:15 Nadam se da neko u OSBiH barem na "crno" promatra tehnike i taktike djelovanja Wagner grupe. Nije teško pretpostavit da bi u slučaju belaju sa njima se valjalo pucat
Nema potrebe puno daleko gledati, pola opreme koju imas u arsenalu os bih bi gledao na drugoj strani uperenu u tebe .

Mada nema ovde rata cika sam je navukao kosulju pa jal dok ne pocrkamo jal dok se ne dozovemo pameti. :D
Juliuscezar

#4181 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Juliuscezar »

MorningStar wrote: 12/06/2020 19:15
bhnapoleon1 wrote: 12/06/2020 17:15 Nadam se da neko u OSBiH barem na "crno" promatra tehnike i taktike djelovanja Wagner grupe. Nije teško pretpostavit da bi u slučaju belaju sa njima se valjalo pucat
Nema potrebe puno daleko gledati, pola opreme koju imas u arsenalu os bih bi gledao na drugoj strani uperenu u tebe .

Mada nema ovde rata cika sam je navukao kosulju pa jal dok ne pocrkamo jal dok se ne dozovemo pameti. :D
Archi je vjerovatno bolje upoznat ali ne bih rekao bas pola opreme. Tenkovi su kako znam u Tuzli gotovo svi, helikopteri dio je u Sarajevu. Također bitno je ono da su OSBiH bez obzira na dezertere legitimna vojna sila na teritoriji čitave BiH, a siguran sam da bi dio oficira dobro promislio da li će počiniti veleizdaju, šta to znači i kakve su šanse da od veleizdajnika postane 'eroj to jeste da RS postane samostalna.

Svakako rat nije izgledna opcija ali za ne daj Bože...
MorningStar

#4182 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by MorningStar »

bhnapoleon1 wrote: 12/06/2020 19:20
MorningStar wrote: 12/06/2020 19:15

Archi je vjerovatno bolje upoznat ali ne bih rekao bas pola opreme. Tenkovi su kako znam u Tuzli gotovo svi, helikopteri dio je u Sarajevu. Također bitno je ono da su OSBiH bez obzira na dezertere legitimna vojna sila na teritoriji čitave BiH, a siguran sam da bi dio oficira dobro promislio da li će počiniti veleizdaju, šta to znači i kakve su šanse da od veleizdajnika postane 'eroj to jeste da RS postane samostalna.

Svakako rat nije izgledna opcija ali za ne daj Bože...
Arci neka prvo nauci otkociti m4,m16 ku .... :D moram se malo nasaliti neka ne uzme za zlo :D

Evo rasporeda bataljona tako da i oprema je vjerovatno srazmjerno tako rasporedjena. Znam da su pri ujedinjavanju VRS i VF BiH naravno ameri odredili kako sta pa su granate za m60 tenkove zavrsile u doboju i slicno... opet ono vjerovatno logikom de ih zavezi vidis da su budale :D
Zajednički štab Oružanih snaga Bosne i Hercegovine razmješten je u Sarajevu na Bistriku. Dvije podređene komande razmještene su u NATO Bazi Butmir kod Sarajeva – OKOSBiH te u Kasarni Kozara u Banjoj Luci KPOSBiH.

Pješadijski pukovi baštine identitet i vojno naslijeđe jedinica i konstitutivnih naroda (Bošnjaka, Hrvata i Srba) iz kojih potječu: Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Vojske Republike Srpske (VRS). Pukovi i komande pukova nemaju operativna ni administrativna ovlaštenja. Svaki puk ima malu, neoperativnu komandu puka i personal, a dijele se na tri bataljona, raspoređena u tri pješadijske brigade OSBIH.

Operativna komanda (Butmir Sarajevo)
4. pješadijska brigada (Čapljina)
1. pješadijski bataljon (Livno)
2. pješadijski bataljon (Bileća)
3. pješadijski bataljon (Goražde)
Artiljerijski bataljon (Mostar)
Izviđačka četa (Čapljina)
Vod veze (Čapljina)
Vod vojne policije (Čapljina)

5. pješadijska brigada (Baza Orao Tuzla)
1. pješadijski bataljon (Zenica)
2. pješadijski bataljon (Kiseljak)
3. pješadijski bataljon (Bijeljina)
Artiljerijski bataljon (Žepče)
Izviđačka četa (Baza Orao Tuzla)
Vod veze (Baza Orao Tuzla)
Vod vojne policije (Baza Orao Tuzla)

6. pješadijska brigada (Kozara Banja Luka)
1. pješadijski bataljon (Kozara Banja Luka)
2. pješadijski bataljon (Bihać)
3. pješadijski bataljon (Orašje)
Artiljerijski bataljon (Doboj)
Izviđačka četa (Kozara Banja Luka)
Vod veze (Kozara Banja Luka)
Vod vojne policije (Kozara Banja Luka)

Brigada za taktičku podršku (Sarajevo)
Oklopni bataljon (Baza Orao Tuzla)
Inžinjerski bataljon (Derventa)
Vojnoobavještajni bataljon (Rajlovac, Sarajevo)
Bataljon vojne policije (Rajlovac, Sarajevo)
Deminerski bataljon (Rajlovac Sarajevo), Ujedno i škola za deminiranje
Bataljon veze (Pale)
ABHO četa (Baza Orao Tuzla)
Brigada ratnog zrakoplovstva i protivzračne odbrane (Mahovljani – Banja Luka)
Helikopterski skvadron (Sarajevo) UH 1H platforma
Helikopterski skvadron (Mahovljani) MI8 platforma
Bataljon PVO (Sarajevo)
Bataljon motrenja i ranog upozoravanja (Banja Luka)
Bataljon zračne podrške (Sarajevo, Banja Luka)

Komanda za podršku OS BIH (Banja Luka)
Komanda za upravljanje personalom (Banja Luka)
Komanda za obuku i doktrinu' (Travnik)'
Komanda logistike' (Doboj)'
Image
archi_a

#4183 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

I tako, počinje panika, puškaranje, primjećeni su nekakvi "vukovi" kako se u cik zore provlače ulicama grada. Obavještajni podaci govore da se radi o lako naoružanoj pješadiji, paramiliciji, dobrovoljcima. Naredba stiže da se pale tenkovi u "Dubravama", kad ono kliker, Doboj ne da municiju. Eto, tako neki zamišljaju situaciju. :pisnuo:
moram se malo nasaliti neka ne uzme za zlo :D
I prema Dejtonu i kasnije, prema sporazumu iz Firence, oprema i snage su uvijek, smještajem 2:1 u korist entiteta fBiH, pri čemu se Članom 70. Zakona o odbrani BiH ukupna pokretna imovina OSBiH, u šta spada i teško naoružanje OSBiH, vodi kao imovina Ministarstva odbrane BiH, pa se navedeni limiti unutar BiH predviđeni sporazumom ne odnose na vlasništvo već teritorij na kojemu je imovina smještena.
MorningStar

#4184 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by MorningStar »

archi_a wrote: 12/06/2020 20:03 I tako, počinje panika, puškaranje, primjećeni su nekakvi "vukovi" kako se u cik zore provlače ulicama grada. Obavještajni podaci govore da se radi o lako naoružanoj pješadiji, paramiliciji, dobrovoljcima. Naredba stiže da se pale tenkovi u "Dubravama", kad ono kliker, Doboj ne da municiju. Eto, tako neki zamišljaju situaciju. :pisnuo:
moram se malo nasaliti neka ne uzme za zlo :D
To dok bi stiglo do obavjestajnih podataka i paljenja tenkova svi bi vec bili svako na "svojoj" strani, naprimjer ja u autu ili avionu :D :D

A to za tenkove itd , to sam napisao zato sto mi je prijatelj kukao na to a bio je pripadnik JNA,pa AR BiH ,pa VF BiH pa OS BiH :D da su ameri namjerno rasporedili oruzja i municiju da se ne moze naglo ubaciti u upotrebu :D .

Mislim da zna otkociti i m16 ku :D
Last edited by MorningStar on 12/06/2020 20:37, edited 1 time in total.
archi_a

#4185 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Niđe veze. Naoružanje sa kompletima municije je uvijek dostupno regularnim snagama raspoređenim na svojim pozicijama i zadacima. :wink:
Ljudi kontaju, ako je komanda logistike i centar za nadzor pokreta jedinica u Doboju da je to to (slave pobEdu na novom mitu). A ne znaju npr. da je jedan od najvećih magacina u visokom pa i krupa hadžići. Da ne spominjemo Bihać. :D
Last edited by archi_a on 12/06/2020 20:23, edited 1 time in total.
Juliuscezar

#4186 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Juliuscezar »

a dobro realno i da nije dostupna municija lakše je nabavit granate nego tenkove, logično.

Oklopni bataljon jeste smješten u Tuzli, tu su oni m60, ali vidio sam ovdje po slikama da po drugim lokacijama su smješteni drugi tenkovi. Čini mi se da je bila slika iz Mostara sa T-55. Moze li se to upalit :D
archi_a

#4187 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Sve se može upaliti, kao što i helikopteri koji su trenutno "prizemljeni" jer su im istekli resursi, ne znači da ne mogu letjeti, već da treba na "zakonski" servis. U situaciji, biti ili ne biti i "dedina" rora se stavi u opticaj i ima svoju funkciju. :wink:
mirsek

#4188 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by mirsek »

archi_a wrote: 12/06/2020 20:11 Niđe veze. Naoružanje sa kompletima municije je uvijek dostupno regularnim snagama raspoređenim na svojim pozicijama i zadacima. :wink:
Ljudi kontaju, ako je komanda logistike i centar za nadzor pokreta jedinica u Doboju da je to to (slave pobEdu na novom mitu). A ne znaju npr. da je jedan od najvećih magacina u visokom pa i krupa hadžići. Da ne spominjemo Bihać. :D
I ja sam cuo od prijatelja koji je bio u OSBIH prije 15tak godina da je bio takav raspored, npr. haubice kod Bosnjaka, municija kod Srba a mehanizmi za okidanje kod Hrvata. Ne znam da li je i kad je to izmjenjeno.
mirsek

#4189 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by mirsek »

archi_a wrote: 12/06/2020 15:03
Oružane snage BiH u kopnenoj vojsci imaju svega 25 do 30 posto opreme koju bi trebalo zamijeniti.

-Primjera radi, oklopne jedinice OSBiH, posjeduju 90 posto tenkova i transportera zapadne proizvodnje. Njihova kvalitetna modernizacija može produžiti resurse upotrebe te opreme na duži vremenski period, a u našoj zemlji postoje vrlo razvijeni tehnički kapaciteti za održavanje složenih zapadnih borbenih sistema. Kod artiljerije je situacija nešto drugačija, jer se koristi svega 45 posto oružja zapadne tehnologije. Prema dostupnim podacima, OSBiH posjeduju 36 odličnih lako prenosivih britanskih haubica L-118 kalibra 105 mm i 126 američkih haubica M-114 kalibra 155 mm. Ostaje da se eventualno zamijeni 258 haubica D30 kalibra 122 mm koje BiH radi u domaćoj proizvodnji zajedno sa municijom, kao i 36 višecjevnih bacača raketa APRA 40 kalibra 122 mm baziranih na ruskim sistemima BM-21 GRAD.
D30 je odlicna haubica, vrti se 360 stepeni, mobilna, ja je nikad ne bih mijenjao. Isto ovi rumunski VBR-ovi. Koji klinac smo ih kupovali da bi ih sad mijenjali.
high_volume

#4190 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by high_volume »

mirsek wrote: 13/06/2020 01:48
archi_a wrote: 12/06/2020 20:11 Niđe veze. Naoružanje sa kompletima municije je uvijek dostupno regularnim snagama raspoređenim na svojim pozicijama i zadacima. :wink:
I ja sam cuo od prijatelja koji je bio u OSBIH prije 15tak godina da je bio takav raspored, npr. haubice kod Bosnjaka, municija kod Srba a mehanizmi za okidanje kod Hrvata. Ne znam da li je i kad je to izmjenjeno.
Koja je svrha postojanja vojske u BiH, ako se pri tome međusobno plaše i kriju jedni od drugih oružja, oruđa i miniciju? Koja je svrha vojske BiH u slučaju vojnog napada, npr. Hrvatske, ili Srbije s druge strane, ko bi bio učesnik odbrane teritorije i države BiH, odnosno - ko ne bi?

Ili je možda jedina svrha postojanja oružanih snaga BiH njihovo učešće u NATO savezu i odlazak na međunarodna ratišta u interesu NATO moćnika?

Može li BiH biti članica NATO saveza, a da nema svoju vojsku?
90minut

#4191 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 90minut »

Ti kao da ziviš na Madagaskaru pa postavljaš ta pitanja.
archi_a

#4192 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Što se tiče D30, istina + što posjedujemo know how za taj proizvod, ali ne znam kako teško će biti oduprijeti se tome u paketu promjena.
I opet, što se tiče naoružanja i municije i rasparčavanja na različite lokacije..... Ne budite smiješni sa pričom o tome. :D
mirsek

#4193 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by mirsek »

archi_a wrote: 13/06/2020 12:48 Što se tiče D30, istina + što posjedujemo know how za taj proizvod, ali ne znam kako teško će biti oduprijeti se tome u paketu promjena.
I opet, što se tiče naoružanja i municije i rasparčavanja na različite lokacije..... Ne budite smiješni sa pričom o tome. :D
Meni je to nekad prije 2010. pricao dobar prijatelj koji je bio porucnik u OSBIH.
Takodjer mi je rekao da je Dudakovic unistio mogucnost razvoja nasih zracnih snaga za vrijeme dok je bio komandant OS.
archi_a

#4194 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Nema nikakve priče o rasparčavanje naoružanja i municije. Municija i naoružanje je operativno i raspoređeno prema planovima i na lokacijama koje su određene za operativnu upotrebu. To je moglo biti na samom početku uspostavljanja sistema. A vezano za RV, dvije su stvari koje se vežu za to. Prva je, mešetarenje i protivljenje na mahovljanima i među srpskim komandnim kadrom i pilotima nakon uspostavljanja OS BiH, a kako ARBiH i HVO nisu imali tog kadra i tehnike bilo je teško napraviti dogovor šta i kako dalje, druga je naravno politička (puno važnija), gdje je sva avijacija fiksnih krila trebala za sitnu lovu preći u vlasništvo srbije. Zbog te i takve politike i nemogućnosti dogovora, prvenstveno političkog, avioni truhnu u hangarima i pored hangara i dan danas. Nit ih prodaju, jer se ne mogu dogovoriti oko raspodjele novca, niti se razmišlja o uspostavi "zračnog policinga" i školovanju kadrova. Na kraju će se sve isjeći.
General War

#4199 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

mirsek wrote: 13/06/2020 17:52
archi_a wrote: 13/06/2020 12:48 Što se tiče D30, istina + što posjedujemo know how za taj proizvod, ali ne znam kako teško će biti oduprijeti se tome u paketu promjena.
Meni je to nekad prije 2010. pricao dobar prijatelj koji je bio porucnik u OSBIH.
Takodjer mi je rekao da je Dudakovic unistio mogucnost razvoja nasih zracnih snaga za vrijeme dok je bio komandant OS.
Ma nema Dudakovi nikakve veze sa tim, to je rekla MZ da nama ne treba mlazna avijacija, samo vrtoleti i to je to...ko biva skupo.
archi_a

#4200 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

SPJ FUP

Image

Image

Image
Post Reply