Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#3026 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

TESLA_EDISON wrote: 29/05/2020 23:07 Pozdrav forumaši,

Da li mi neko može dati više informacija o slijedećem. TEM, odnosno, Trans-evropska magistrala je autoput/brza cesta Doboj-Sarajevo planirana 80-tih godina. Preteča autoputa Vc. E sad me interesuje slijedeće:

1. Da li je cesta Lašva - Zenica izgrađeni dio TEM-a (postoji znak za brzu cestu iako po profilu to nije)?
2. Taj autoput je planiran da ide kroz Zenicu (kud i danas prolazi magistralna cesta) ili da ide istom trasom preko brda kao što se trenutno gradi?
3. Da li je tad planiran tunel 1. mart (Vijenac) ili je prvobitni plan bio da se ide preko Lašve?
4. Da li napušteni tunel između Krupca i Kijeva (vidi se sa desne strane iz pravca Krupca prema Kijevu) ima neke veze sa TEM projektom (kao nastavak prema istoku)?

Ove podatke je nemoguće naći na internetu pa ako neko zna, bio bih jako zahvalan :).
Pozdrav, pitanja su ti zanimljiva, ja nemam odgovor na sva, ali ti mogu dati okvirno onako neke odgovore. Dakle magistralna cesta M-17 od Sarajeva do Zenice, uključujući i dio kroz Zenicu je bila dio takozvanog polu-autoputa Sarajevo - Zenica.

Taj polu-autoput je ustvari predstavljao ono kako bi svaka magistrala trebala da izgleda, limitirana za saobraćaj samo motornih vozila, a iako su denivelisane petlje postavljene na ulazu u Žepče i Maglaj također, ovaj dio je imao baš fino izvedene te petlje, tako da je petlja u Blatuši bila jedna od najmodernijih i najvećih u državi.

Koliko je je taj polu-autoput bio dobar, govori i činjenica da je autoput od Sarajeva do Kaknja, izgrađen tako što je izgrađen samo i drugi profil na istu saobraćajnicu, a postojeći profil je rekonstruisan. Od Kaknja je već bilo nekih pomjeranja, i generalno s dionicom BIlješevo - Kakanj su se počele raditi dosta ozbiljnije stvari tokom izgradnje nego prethodno, a tunel Vijenac nije planiran, pa su pomjeranja upravo išla zbog njega.

Ono što možda znaš, ali nije loše spomenuti je da je Sarajevska obilaznica bila planiran prije rata, a neki tuneli su se čak počeli kopati prije rata također, poslije rata je samo ukomponovana u projekat koridora Vc.

Dakle odgovor je da je Lašva - Zenica i magistrala M-17 kroz Zenicu, jedini ostatak tog polu-autoputa, zahvaljući izboru trase kroz brda oko Zenice.

Ovaj znak, za brzu cestu još uvijek možeš vidjeti oko Zenice i Lašve, a predstavljao znaku za brzu cestu i ta se magistrala tu tako i posmatra.

Image
Tesla Edison

#3027 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Tesla Edison »

So What! wrote: 30/05/2020 12:27

Da li mi neko može dati više informacija o slijedećem. TEM, odnosno, Trans-evropska magistrala je autoput/brza cesta Doboj-Sarajevo planirana 80-tih godina. Preteča autoputa Vc. E sad me interesuje slijedeće:

1. Da li je cesta Lašva - Zenica izgrađeni dio TEM-a (postoji znak za brzu cestu iako po profilu to nije)?
2. Taj autoput je planiran da ide kroz Zenicu (kud i danas prolazi magistralna cesta) ili da ide istom trasom preko brda kao što se trenutno gradi?
3. Da li je tad planiran tunel 1. mart (Vijenac) ili je prvobitni plan bio da se ide preko Lašve?
4. Da li napušteni tunel između Krupca i Kijeva (vidi se sa desne strane iz pravca Krupca prema Kijevu) ima neke veze sa TEM projektom (kao nastavak prema istoku)?

Ove podatke je nemoguće naći na internetu pa ako neko zna, bio bih jako zahvalan :).
Pozdrav, pitanja su ti zanimljiva, ja nemam odgovor na sva, ali ti mogu dati okvirno onako neke odgovore. Dakle magistralna cesta M-17 od Sarajeva do Zenice, uključujući i dio kroz Zenicu je bila dio takozvanog polu-autoputa Sarajevo - Zenica.

Taj polu-autoput je ustvari predstavljao ono kako bi svaka magistrala trebala da izgleda, limitirana za saobraćaj samo motornih vozila, a iako su denivelisane petlje postavljene na ulazu u Žepče i Maglaj također, ovaj dio je imao baš fino izvedene te petlje, tako da je petlja u Blatuši bila jedna od najmodernijih i najvećih u državi.

Koliko je je taj polu-autoput bio dobar, govori i činjenica da je autoput od Sarajeva do Kaknja, izgrađen tako što je izgrađen samo i drugi profil na istu saobraćajnicu, a postojeći profil je rekonstruisan. Od Kaknja je već bilo nekih pomjeranja, i generalno s dionicom BIlješevo - Kakanj su se počele raditi dosta ozbiljnije stvari tokom izgradnje nego prethodno, a tunel Vijenac nije planiran, pa su pomjeranja upravo išla zbog njega.

Ono što možda znaš, ali nije loše spomenuti je da je Sarajevska obilaznica bila planiran prije rata, a neki tuneli su se čak počeli kopati prije rata također, poslije rata je samo ukomponovana u projekat koridora Vc.

Dakle odgovor je da je Lašva - Zenica i magistrala M-17 kroz Zenicu, jedini ostatak tog polu-autoputa, zahvaljući izboru trase kroz brda oko Zenice.

Ovaj znak, za brzu cestu još uvijek možeš vidjeti oko Zenice i Lašve, a predstavljao znaku za brzu cestu i ta se magistrala tu tako i posmatra.

Image
Hvala puno na iscrpnom odgovoru.

Kad si spomenuo zaobilaznicu, sad sam se sjetio da su prije izgradnje današnje zaobilaznice, bili vidiljivi portali dvije tunelske cijevi iznad ceste Vog. petlja - Rajlovac i da su tu bila 2-3 stuba za vijadukt. Kasnije su ti portali i stubovi iskorišteni za današnju zaobilaznicu.

Sad još mi ostaje da nađm podatke za tunel između Krupca i Kijeva :)

Još jednom, hvala puno za ove informacije :thumbup:
sijalica+

#3028 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sijalica+ »

Pozdrav

Da li iko ima info dokle se stiglo sa izgradnjom treće trake na magistrali dionice Lanište (Ključ - B. Petrovac)? Nema vijesti o tome a koliko me sječanje služi krajni rok izgradnje je maj, to jest ovih dana. Je li završavaju ili odmaraju (razvlače)?
super_bayern

#3029 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by super_bayern »

sijalica+ wrote: 31/05/2020 22:26 Pozdrav

Da li iko ima info dokle se stiglo sa izgradnjom treće trake na magistrali dionice Lanište (Ključ - B. Petrovac)? Nema vijesti o tome a koliko me sječanje služi krajni rok izgradnje je maj, to jest ovih dana. Je li završavaju ili odmaraju (razvlače)?
Nije još završeno, mada je dosta urađeno.
sijalica+

#3030 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sijalica+ »

:thumbup: Dobro je da rade, nadam se da ćemo završetak vidjet do ljeta.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3031 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

sijalica+ wrote: 01/06/2020 16:01 :thumbup: Dobro je da rade, nadam se da ćemo završetak vidjet do ljeta.
Hoces k*rac da izvines :lol:

Prolazio sam u novembru decembru januaru i evo prosle sedmice
U novembru je bilo radova, bio semafor
Decembar isto
Januar semafor nema radova
Sad razguljeno brdo stoji, i ovamo pri kraju prema velagićima jedan bager bio parkiran, radova nije bilo. Krcili su sumu pored jedne trake, da li je vezano za ovo, ne znam. Stoji obiljezena traka i to je to. Cak nj na bihamku nema obiljezenih radova na toj dionici. Idem opet u srijedu a vjerujem da ce biti isto, cim nisam nigdje na putu sreo auto od EA, to neko drugi pomalo kopka, od toga nema nista. Izgleda da je autocesta navalila...
high_volume

#3032 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by high_volume »

TESLA_EDISON wrote: 30/05/2020 12:45
Sad još mi ostaje da nađm podatke za tunel između Krupca i Kijeva :)
Meni se čini da bi tim tunelom samo bila ukinuta ona oštra i vrlo opasna krivina. Pretpostavljam da je tako, jer mi je to jedino logično rješenje
drug_profi

#3033 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

I ja mislim da je samo trebala biti cesta ispravljena.
Tesla Edison

#3034 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Tesla Edison »

drug_profi wrote: 01/06/2020 21:54 I ja mislim da je samo trebala biti cesta ispravljena.
Pa jel probijen? Prtal stoji, prilaz uredan, sve po ps-u a ne koristi se. To mi je malo čudno :D
sijalica+

#3035 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sijalica+ »

Pretpostavljam da se za EA misli na Euroasfalt kao izvođači dionice Lanište?
Ne ulazim u to zašto su oni izabrani ali mi nije jasno zašto se EA uopšte javljaju na sitne tendere kao što je ova i to negdje u krajini. Rade autoputeve, buše tunele, poslovi u inostranstvo itd. itd. zašto im ovo treba. Da barem imaju neko drugo gradilište u blizi pa haj ono mogu lako dovući ljude i opremu ali koliko ja znam nemaju već maksuz dovlaći samo za tu dionicu i vračaj nazad jer negdje zafalilo.

Mislim, ne shvatam taj mentalitet i ono, kako je neko napisao gore, "šišičarenje" radi 1000 maraka uštede na šahtu ili na šta već.
Ne zamjerite, samo glasno razmišljam i pitam a ne tražim odg.
mk ultra

#3036 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

sijalica+ wrote: 02/06/2020 12:15 Pretpostavljam da se za EA misli na Euroasfalt kao izvođači dionice Lanište?
Ne ulazim u to zašto su oni izabrani ali mi nije jasno zašto se EA uopšte javljaju na sitne tendere kao što je ova i to negdje u krajini. Rade autoputeve, buše tunele, poslovi u inostranstvo itd. itd. zašto im ovo treba. Da barem imaju neko drugo gradilište u blizi pa haj ono mogu lako dovući ljude i opremu ali koliko ja znam nemaju već maksuz dovlaći samo za tu dionicu i vračaj nazad jer negdje zafalilo.

Mislim, ne shvatam taj mentalitet i ono, kako je neko napisao gore, "šišičarenje" radi 1000 maraka uštede na šahtu ili na šta već.
Ne zamjerite, samo glasno razmišljam i pitam a ne tražim odg.
Snimio sam video jutros te dionice, pa ocjeni dokle su radovi, rok je bio u maju ove godine... i ne korona nije razlog kasnjenja, i da jeste za 2mj ne mogu ovo zavrsiti...

Evo jos malo slika od danas
M15 mlinište glamoč :-D

Image

Image

Image

Image

Image

Image
mk ultra

#3037 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

M16 Livno Kupres

Image

Image
studiorum_tuzlaensis

#3038 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

ovo Lanište Ključ za očekivati je oko 2022. u septembru...

Čak i izgledom vuče na famoznu Karaulu.
mk ultra

#3039 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

Tako nekako, ima ovdje duzine pofino, oko 5km
Brzina na videu je oko 60-70kmh
sijalica+

#3040 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sijalica+ »

:thumbup: za slike, svaka čast. Nadam se da u ovom slućaju neće ponoviti karaula i da ćemo dionicu vidjeti gotovu dok je još 2020 g. :lol:
perfect_guy

#3041 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by perfect_guy »

4. ne. Valjda ima dosta vode tu i nisu uspjeli to regulisati. Odmah poslije su i drugu stijenu počeli kopati za tunel, ista stvar
mk ultra

#3042 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

Ima li neko info kakav je put do čelića ovamo sa šićkog, do sad sam preko gornje tuzle i lopara a ne ide mi se tamo... :mrgreen:
high_volume

#3043 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by high_volume »

mk ultra wrote: 13/06/2020 01:08 Ima li neko info kakav je put do čelića ovamo sa šićkog, do sad sam preko gornje tuzle i lopara a ne ide mi se tamo... :mrgreen:
Preko Gornje Tuzle i Lopara treba zabraniti saobraćaj, cesta je toliko loša :-) Neki dan išao preko Dubrava odličan, jedini da valja.
mk ultra

#3044 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

high_volume wrote: 13/06/2020 01:27
mk ultra wrote: 13/06/2020 01:08 Ima li neko info kakav je put do čelića ovamo sa šićkog, do sad sam preko gornje tuzle i lopara a ne ide mi se tamo... :mrgreen:
Preko Gornje Tuzle i Lopara treba zabraniti saobraćaj, cesta je toliko loša :-) Neki dan išao preko Dubrava odličan, jedini da valja.
Ma znam da je gore OK, ali mi rekose da je ovamo prije srebrenika na onom skretanju, da ima makadama :mrgreen:
escobar__

#3045 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

A zašto ne ideš na Priboj, pa Lopare i Čelić?
mk ultra

#3046 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/veliko- ... /200623031

ode cesta...

put Olovo - Maoča - Banovići je daleko stabilniji i ravniji sa vrlo malo uspona i padova, i meni iskreno logičnija opcija nego Kladanj...
escobar__

#3047 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Jeste ali bi tu bilo bruka ulaganja, posebno u dio Olovo - Ribnica koji je praktično cesta s jednom kolovoznom trakom.

Ne mogu održavat ni ovo postojeće, kamoli da grade cestu dolinom Krivaje. :D
mk ultra

#3048 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

pa bilo bi razvaljivanja kamena, ali kad kontaš koliko je lakše i kamionima i autima da nema uspona skoro nikako... ne znam zašto je ta dionica u startu zapostavljena, još ima i opcija povezivanja na M17 sa zavidovićima, maglajem i dalje...
So What!

#3049 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Kanjon Krivaje je prelijep, i postoji prostor da se tu uradi odličan put u rangu magistrale, jer do Maoče je profilom skoro magistrala, ali eto ne postoji ozbiljnija inicijativa.
Hercegoviina

#3050 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Hercegoviina »

evo malo trenutačnih sa gradilišta stolac-neum
Image
Image
Image
Image
Image
Post Reply