Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

belfy

#42901 Re: Zeničani

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2020 22:32 Da, stan u Sarajevu kao vjeciti san svakog provincijalca...ekstremno dobra ilustracija seljacke pokondirenosti....
zar ti ne zivis u stanu u Sarajevu?
ExNihilo

#42902 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

belfy wrote: 12/06/2020 23:22
ExNihilo wrote: 12/06/2020 22:28
belfy wrote: 12/06/2020 22:15 ne znam kakva hipoteya je u pitanju... mozda neki sanjaju o stanu u Sarajevu, pa tamo kupuju, ali to pobija ono sto si sam rekao. da je skoro nevjerovatno da u Zenici novogradnja bude skuplja za kupiti...

a ovo u ultraniskim kamatnim stopama bih zaista volio da znam na sta mislis. koje su to i u kojim bankama takve nudjene (nakon opisa sta znaci ultraniske)?
Zašto pobija? Tražnja postoji, ono što govorim jeste da tu tražnju ne može objasniti nekoliko desetina porodica koje su dobile pare od autoputa, jer je u potpunom nesrazmjeru sa brojem stanova koji se gradi, i to ne samo u Zenici, nego okolini i Sarajevu, pogotovo uzevši u obzir da ko je dobio pare od autoputa nije prinuđen da ih potroši ni na stan, ni u Zenici.

Što se kamata tiče. Svaka banka na tržištu, bez izuzetka, ima najniže kamate na hipotekarne kredite u svojoj historiji. Od kada se statistika vodi u Evropi, pa i kod nas, nikada u historiji čovječanstva prosječna kamata nije bila niža. To znači ultraniske. :D
pobija time onime sto si govorio da se Zenica izjednacava sa Sarajevom cijenama ili cak i da je cijena kvadrata vise. onda je lako doci do zakljucka kako se u Ze kupuje vise nego u Sa. jer, odakle cijene?

tu bih dodao da nije rijec o desetinama, nego mnogo vise. i malo je nesuvislo reci da neko ko bude iseljen iz kuce gdje je zivio nije prinudjen da nadje drugi smjestaj.

a sada bih te jos jednom zamolio za primjer tih ultraniskih i nikada nizih kamata. nebitno da li su hipotekarske ili neke trece. i, ovo ne pitam iz zahebancije, nego sto cu ih ja prvi uzeti. kao neko ko je otplatio 7 kredita i otplacuje trenutacno 2.
Ne pobija, jer se cijena ne određuje samo potražnjom, nego presjekom potražnje i ponude. Dakle, u Zenici se može kupovati manje, a da cijena bude na nivou Sarajeva, jer niža ponuda gura cijenu gore.

Dobro, evo ja sam pretpostavio da je riječ o desetinama, imamo li ikakve podatke? Ako nemamo, nesuvislo je insistirati na tezi da sve stanove pokupovaše provinicijalci.

Ponovit ću ti, referentna vrijednost kamate je njena visina kroz historiju, a ne moje ili tvoje subjektivno poimanje niskog. Možda je meni i 1% visoko, a tebi 10% nije. To je subjektivno i kao takvo nije relevantno za diskusiju. Ono što je relevantno jeste da prosječna kamatna stopa nikada u historiji nije bila niža.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#42903 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote: 12/06/2020 23:23

Zivim. Ali da ne zivim nikad ga ne bih kupio.
belfy

#42904 Re: Zeničani

Post by belfy »

ExNihilo wrote: 12/06/2020 23:30
ExNihilo wrote: 12/06/2020 22:28

Zašto pobija? Tražnja postoji, ono što govorim jeste da tu tražnju ne može objasniti nekoliko desetina porodica koje su dobile pare od autoputa, jer je u potpunom nesrazmjeru sa brojem stanova koji se gradi, i to ne samo u Zenici, nego okolini i Sarajevu, pogotovo uzevši u obzir da ko je dobio pare od autoputa nije prinuđen da ih potroši ni na stan, ni u Zenici.

Što se kamata tiče. Svaka banka na tržištu, bez izuzetka, ima najniže kamate na hipotekarne kredite u svojoj historiji. Od kada se statistika vodi u Evropi, pa i kod nas, nikada u historiji čovječanstva prosječna kamata nije bila niža. To znači ultraniske. :D
pobija time onime sto si govorio da se Zenica izjednacava sa Sarajevom cijenama ili cak i da je cijena kvadrata vise. onda je lako doci do zakljucka kako se u Ze kupuje vise nego u Sa. jer, odakle cijene?

tu bih dodao da nije rijec o desetinama, nego mnogo vise. i malo je nesuvislo reci da neko ko bude iseljen iz kuce gdje je zivio nije prinudjen da nadje drugi smjestaj.

a sada bih te jos jednom zamolio za primjer tih ultraniskih i nikada nizih kamata. nebitno da li su hipotekarske ili neke trece. i, ovo ne pitam iz zahebancije, nego sto cu ih ja prvi uzeti. kao neko ko je otplatio 7 kredita i otplacuje trenutacno 2.
Ne pobija, jer se cijena ne određuje samo potražnjom, nego presjekom potražnje i ponude. Dakle, u Zenici se može kupovati manje, a da cijena bude na nivou Sarajeva, jer niža ponuda gura cijenu gore.

Dobro, evo ja sam pretpostavio da je riječ o desetinama, imamo li ikakve podatke? Ako nemamo, nesuvislo je insistirati na tezi da sve stanove pokupovaše provinicijalci.

Ponovit ću ti, referentna vrijednost kamate je njena visina kroz historiju, a ne moje ili tvoje subjektivno poimanje niskog. Možda je meni i 1% visoko, a tebi 10% nije. To je subjektivno i kao takvo nije relevantno za diskusiju. Ono što je relevantno jeste da prosječna kamatna stopa nikada u historiji nije bila niža.
ok, onda ispada da se po Zenici manje gradi stambenih objekata nego po Sarajevu. no, nebitno. ti si rekao ovo o cijenama, a prije ono na sta sam replicirao.

pa, upravo sam ja i rekao da je nesuvislo reci da sve stanove kupuju provincijalci, jer vise vole kucu. ti si se tome usprotivio...

sto se tice ultraniskih kamata, opet moram ponoviti... molim te da me usmjeris gdje su takve i tako mi pomognes. ne zahebavam se ni sekunde.
belfy

#42905 Re: Zeničani

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2020 23:33

ajdeee. da ne zivis u stanu nikada ga ne bi kupio... pa o cemu smo pricali? ili, sta si mislio kada si ovo rekao:
_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2020 22:32 Da, stan u Sarajevu kao vjeciti san svakog provincijalca...ekstremno dobra ilustracija seljacke pokondirenosti....
?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42906 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Pa kupio sam ga jer zivim tu pobogu, a ne da ga imam samo zato sto je to moda, a zivim negdje drugo :-)
ExNihilo

#42907 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

belfy wrote: 12/06/2020 23:39

ok, onda ispada da se po Zenici manje gradi stambenih objekata nego po Sarajevu. no, nebitno. ti si rekao ovo o cijenama, a prije ono na sta sam replicirao.

pa, upravo sam ja i rekao da je nesuvislo reci da sve stanove kupuju provincijalci, jer vise vole kucu. ti si se tome usprotivio...

sto se tice ultraniskih kamata, opet moram ponoviti... molim te da me usmjeris gdje su takve i tako mi pomognes. ne zahebavam se ni sekunde.
Pa gradi se manje stanova nego u Sarajevu. Čak i da ne gradi, na cijenu utiče i ponuda "starogradnje", koje u Sarajevu opet ima više.

Ne, ja sam rekao da je pogrešno misliti kako je 100% novca od autoputa otišlo na kupovinu stana, i to isključivo u Zenici. Među tim ljudima bio je, vjerovatno, neko ko ima već stan ili drugu kuću, neko ko je odselio iz države, neko ko je kupio stan/kuću, ali u Sarajevu, Kaknju, pizdi materini... Dakle, premisa je pogrešna, a čak i da nije, ne objašnjava takvu stanogradnju.

Kamate, rekao sam već, bilo koja banka na tržištu.
belfy

#42908 Re: Zeničani

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2020 23:44 Pa kupio sam ga jer zivim tu pobogu, a ne da ga imam samo zato sto je to moda, a zivim negdje drugo :-)
a oni "drugi" ne zive tu, nego ga kupe jer je "moderno"?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42909 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote: 12/06/2020 23:47 a oni "drugi" ne zive tu, nego ga kupe jer je "moderno"?
Da, o takvima sam pricao.
belfy

#42910 Re: Zeničani

Post by belfy »

ExNihilo wrote: 12/06/2020 23:44
belfy wrote: 12/06/2020 23:39

Pa gradi se manje stanova nego u Sarajevu. Čak i da ne gradi, na cijenu utiče i ponuda "starogradnje", koje u Sarajevu opet ima više.

Ne, ja sam rekao da je pogrešno misliti kako je 100% novca od autoputa otišlo na kupovinu stana, i to isključivo u Zenici. Među tim ljudima bio je, vjerovatno, neko ko ima već stan ili drugu kuću, neko ko je odselio iz države, neko ko je kupio stan/kuću, ali u Sarajevu, Kaknju, pizdi materini... Dakle, premisa je pogrešna, a čak i da nije, ne objašnjava takvu stanogradnju.

Kamate, rekao sam već, bilo koja banka na tržištu.
sada idemo u sbbkbb... ne mislim da mnogi kojima je vrsena eksproprijacija imaju rezervnu adresu. i ako takvih ima mislim da je njihov broj mali i zanemariv. elem, mislim da smo totalno pobjegli od poente, pa cu jos jednom da kazem: ne mislim da je gradnja autoputa i samim tim i ekspropiacija uticala na cijene kvadrata stanova u Zenici. i to iz razloga koje smo naveli i ti i Bata i ja.

mozda ja ne vidim dovoljno, pa te molim, opet, da mi preporucis bilo koju sa ultraniskim kamatama.
belfy

#42911 Re: Zeničani

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2020 23:55
belfy wrote: 12/06/2020 23:47 a oni "drugi" ne zive tu, nego ga kupe jer je "moderno"?
Da, o takvima sam pricao.
znaci, kada si ovo napisao, misao je bila da je san svakog provincijalca da kupi, pa potom izdaje stan u Sarajevu? jel to?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42912 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Nisam licitirao sta ce im, ali stan u Sarajevu je za takve statusni simbol, nesto sto se posebno naglasava i istice.

U mojoj zgradi ima 10tak stanova (veca zgrada je u pitanju) u vlasnistvu ljudi iz dijaspore koji nikakve veze sa Sarajevom nemaju i ti stanovi su prazni vecinu godine.
clio_dci120

#42913 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2020 23:33

Hoces reci da je pametnije rentati stan u Zenici za 300 maraka nego u Sarajevu za 600KM. To je ta tvoja logika za ljude Koji nemaju vezu sa Sarajevom a uzmu tamo stan. Da ne govorim o rastu cijena ...
Glupa ti je logika I generaliziranje seljaka...
Last edited by clio_dci120 on 13/06/2020 00:51, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42914 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Od koga si to cuo
clio_dci120

#42915 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Pa po tvom su seljaci Koji ne zive u Sarajevu a kupe tamo stan.
Meni je sasvin logicno da Neko ulaze u nekretninu u Sa, iako tamo ne zivi, pod uslovom da je vec rijesen u gradu gdje zivi.
Druga nekretnina se I posmatra kao ulaganje, a ne rjesavanje zivotnog pitanja.
Kikibombona

#42916 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

skoronikako wrote: 11/06/2020 13:22 Konakovic je opozicija koliko i Fuad. Bio SDA, unistio Bosnu, ovaj Celik, i sad kao on opozicija?

Jadni mi sa ovakvim u opoziciji.
A kakav smo narod?

Svaki dan se uvjerim - usran.

Od 20 ljudi, 18 su smekeri, hinje, spletkarosi.

---

Ako je opozicija za mrvicu bolja od SDA, a od njih gore nema, vrijedi podrzati mrvicu bolje. Ili prihvatiti da ce SDA vladati dok nas ne spuste u grob :?:

...

Najgora je ustajalost, apatija. Moramo mijenjati, da se nesto desava, makar negativno. Pristati na SDA, uzasno je deprimirajuce.
Ci-Nick

#42917 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Kikibombona wrote: 13/06/2020 09:13
skoronikako wrote: 11/06/2020 13:22 Konakovic je opozicija koliko i Fuad. Bio SDA, unistio Bosnu, ovaj Celik, i sad kao on opozicija?

Jadni mi sa ovakvim u opoziciji.
A kakav smo narod?

Svaki dan se uvjerim - usran.

Od 20 ljudi, 18 su smekeri, hinje, spletkarosi.

---

Ako je opozicija za mrvicu bolja od SDA, a od njih gore nema, vrijedi podrzati mrvicu bolje. Ili prihvatiti da ce SDA vladati dok nas ne spuste u grob :?:

...

Najgora je ustajalost, apatija. Moramo mijenjati, da se nesto desava, makar negativno. Pristati na SDA, uzasno je deprimirajuce.
Sve i da je opozicija gora od pozicije, najduže poslije 8 godina treba ih mijenjati.
Razlog je jednostavan, osjećaj da imaš sigurnu poziciju nije poticajan, nema pritiska da se ostvare dobri rezultati, i šta se dešava,.. nerad, lopovluk, stranačko umrežavanje uzduž i poprijeko.
avenija

#42918 Re: Zeničani

Post by avenija »

:mrgreen:

Sitnica 250 k KM
Kikibombona

#42919 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

avenija wrote: 13/06/2020 11:33Sitnica 250 k KM
Za te pare, recimo, mozes napraviti kucetinu iznad bazena.

Stan ne vrijedi tih para. :roll: Jos u Zenici... Pa nije Zagreb jbt.

...

Al' kad skontas da je to samo jedan tender koji ti nastima SDA, onda ne djeluje tako skupo...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42920 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Svidjaju mi se ovi prozori od vrha do poda, dnevna je bas brutalna.

Ako ova livada preko puta ostane netaknuta i ne uvale tu zgradurinu, sto se nadam da nece, onda je sto se tice ambijenta sve za desetku.

Eh sad se postavlja pitanje ko ce ovo kupiti odnosno kome se prave ovakvi stanovi :D ako grad propada i iz njega svi bjeze...
clio_dci120

#42921 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ne kontam nikako racunicu kupovine takvog stana u Zenici, osim ako nisi siguran da ces ostati zivjeti ovdje. Svakako da imam pare da uzimam takav Stan, Zenicu ne bi ni razmatrao za dalji zivot.
clio_dci120

#42922 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Btw, meni je ovaj lift cisti seljakluk, ne znam naci onaj smajli Koji povraca.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#42923 Re: Zeničani

Post by anex »

Lift je katastrofa.
Stan solidan.
Pozicija stana extra.
Jedino balkon i one šipke kao pregrada s komšijom, malo fali privatnosti.
Law007

#42924 Re: Zeničani

Post by Law007 »

:bih: jutro hahah naspavali?
kamberovica polje

#42925 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Lift izgleda ko ulaz u neki napucani turbo folk klub, živi užas!
Ostatak stana se čini ok, samo kad imaš ovoliko svjetla u dnevnom boravku, vidi ti se svaka neravnina na parketu, a tu bome ima pokoja.
Da ne pričem da je stan okrenut prema nekom jugoistoku, što znači da će klima ljeti radit 24/7. :D
Post Reply