Fikret (srebrena malina) i respiratori

Locked
SaraFina

#6876 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

dr_Evil wrote: 11/06/2020 13:59
SIPA češlja respiratore u RS Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao je osmog aprila ugovor s kompanijom Medietik o nabavci respiratora za intenzivnu njegu.

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provjerava informacije iz medija i druge informacije koje se tiču nabavke respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srpske, potvrđeno je za BHT. Kako neslužbeno saznajemo, i u Tužiteljstvu BiH je održan sastanak, a više informacija bit će poznato sljedećih dana, navela je državna televizija. Pročitajte još # Mućka na vidiku: Firma muža Dodikove savjetnice uvezla 50 respiratora Naime, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao je osmog aprila ugovor s kompanijom Medietik o nabavci respiratora za intenzivnu njegu. U ugovoru stoji da je FZO RS naručio 50 respiratora po cijeni od 134.455 maraka po komadu. Pedeset respiratora koštalo je FZO RS 6.722.756 KM bez PDV-a, odnosno 7.865.624 KM sa PDV-om. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala je 14. svibnja suglasnost Medietiku za uvoz 50 respiratora čija je nabavna cijena bila 2.975.000 maraka. ''Drugim riječima, Medietik je samo na ovom poslu zaradio 4,9 milijuna maraka. Respiratori su isporučeni 14. svibnja kada se pandemija koronavirusa u Srpskoj bližila kraju, iako je rok za isporuku bio 24. travnja. Fond je kupio 85 prenosivih respiratora s kolicima za 4,9 milijuna KM. Potom je nabavljeno i 30 pneumatskih električnih respiratora za 2,3 milijuna KM, a na koncu i 50 respiratora za intenzivnu njegu po cijeni od 157.312 KM, odnosno za 7,9 milijuna maraka'', navodi BHRT. -
https://www.bljesak.info/vijesti/flash/ ... eva/314641

Kako se usudjuju? U prosperitetnom a manjem BH entitetu, nema nista (ne)transparentno!
dr_Evil

#6877 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by dr_Evil »

SaraFina wrote: 11/06/2020 15:59
dr_Evil wrote: 11/06/2020 13:59
SIPA češlja respiratore u RS Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao je osmog aprila ugovor s kompanijom Medietik o nabavci respiratora za intenzivnu njegu.

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provjerava informacije iz medija i druge informacije koje se tiču nabavke respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srpske, potvrđeno je za BHT. Kako neslužbeno saznajemo, i u Tužiteljstvu BiH je održan sastanak, a više informacija bit će poznato sljedećih dana, navela je državna televizija. Pročitajte još # Mućka na vidiku: Firma muža Dodikove savjetnice uvezla 50 respiratora Naime, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao je osmog aprila ugovor s kompanijom Medietik o nabavci respiratora za intenzivnu njegu. U ugovoru stoji da je FZO RS naručio 50 respiratora po cijeni od 134.455 maraka po komadu. Pedeset respiratora koštalo je FZO RS 6.722.756 KM bez PDV-a, odnosno 7.865.624 KM sa PDV-om. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala je 14. svibnja suglasnost Medietiku za uvoz 50 respiratora čija je nabavna cijena bila 2.975.000 maraka. ''Drugim riječima, Medietik je samo na ovom poslu zaradio 4,9 milijuna maraka. Respiratori su isporučeni 14. svibnja kada se pandemija koronavirusa u Srpskoj bližila kraju, iako je rok za isporuku bio 24. travnja. Fond je kupio 85 prenosivih respiratora s kolicima za 4,9 milijuna KM. Potom je nabavljeno i 30 pneumatskih električnih respiratora za 2,3 milijuna KM, a na koncu i 50 respiratora za intenzivnu njegu po cijeni od 157.312 KM, odnosno za 7,9 milijuna maraka'', navodi BHRT. -
https://www.bljesak.info/vijesti/flash/ ... eva/314641

Kako se usudjuju? U prosperitetnom a manjem BH entitetu, nema nista (ne)transparentno!

SIPA u manjem entitetu, mislim da cemo uskoro cuti izjave tipa da ne moze sipa da ulazi na teritorij istoga, i da je to drzavni udar, nemaju nadleznosti i tako to
SaraFina

#6878 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

dr_Evil wrote: 11/06/2020 16:45
SaraFina wrote: 11/06/2020 15:59

SIPA u manjem entitetu, mislim da cemo uskoro cuti izjave tipa da ne moze sipa da ulazi na teritorij istoga, i da je to drzavni udar, nemaju nadleznosti i tako to
Da naravno.. Ili opet... da sve bude transparentno i pokriveno!
MUP- RS je izuzeo dokumentaciju i pregledao.. A znamo jelte da je MUP u RS iznad SIP-e. 🤔Pa neka češlja ta SIP-a u FBiH. U RS nema nadleznosti!
artur morgan

#6879 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by artur morgan »

SIPA ne ceslja po RS-u zato sto su i oni i Tuzilastvo BiH pod politickim uticajem iz RS-a. To ne znaci da ne treba da ceslja po lopovlucima SDA. Do sada su mogli cesljati po RS-u toliko da nista drugo ne bi mogli stici raditi.
SaraFina

#6880 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

artur morgan wrote: 11/06/2020 17:49 SIPA ne ceslja po RS-u zato sto su i oni i Tuzilastvo BiH pod politickim uticajem iz RS-a. To ne znaci da ne treba da ceslja po lopovlucima SDA.
To se ne smije više ni komentirati ništa o RS, čak ni novinski članak, jer automatski braniš lopovluk SDA?
artur morgan

#6881 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by artur morgan »

SaraFina wrote: 11/06/2020 17:52
artur morgan wrote: 11/06/2020 17:49 SIPA ne ceslja po RS-u zato sto su i oni i Tuzilastvo BiH pod politickim uticajem iz RS-a. To ne znaci da ne treba da ceslja po lopovlucima SDA.
To se ne smije više ni komentirati ništa o RS, čak ni novinski članak, jer automatski braniš lopovluk SDA?
Treba to reci pa to je ocigledno da su amnestirani za sve i svasta sto rade u RS-u pa i na drzavnoj razini, direktno protiv drzave, ustava, zakona....cista samovolja, pravo su se osilili. SDA se sada sjetila da to komentarise i na te stvari ukazuje ali jasno iz kojih politickih razloga to cine. Politicki pritisak koji pravi SDA poslije privodjenja Novalica je po receptu ovih iz RS-a jer su SDA politicari optereceni raznim optuzbama i sudskim postupcima. Njima je to stvarni razloga da se zale na rad Tuzilastva i SIPA-e a ne borba protiv korupcije i kriminala.
drndalo

#6882 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by drndalo »

dr_Evil wrote: 11/06/2020 13:36 Da nije otisao da posjeti Bavrkicu neki dan, svi bi zaboravili na njega.

I da dodam, njemu kao clanu sda i velikom patriJoti nije bilo mrsko sjesti kod ratnog zlocinca i profitera dike slezaka i popiti kahvicu, hoce to
Dje je ono slikan? Ja kontao da je sjedio u Bristolu...
MorningStar

#6883 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by MorningStar »

Ne znam ali nekom mojom vjerovatno pogresnom logikom i bolje je da se sipa vise bavi federacijom - da se suzbija kriminal,lopovluk i korupcija a ako rs se opire tome tim bolje po federaciju jer ce ista imati koristi od te borbe protiv lopovluka - mozda mi je logika nevjerovatno glupa jer pobogu diraju “nase” a ne diraju “njihove” ??
SaraFina

#6884 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

artur morgan wrote: 11/06/2020 18:04
SaraFina wrote: 11/06/2020 17:52
Treba to reci pa to je ocigledno da su amnestirani za sve i svasta sto rade u RS-u pa i na drzavnoj razini, direktno protiv drzave, ustava, zakona....cista samovolja, pravo su se osilili. SDA se sada sjetila da to komentarise i na te stvari ukazuje ali jasno iz kojih politickih razloga to cine. Politicki pritisak koji pravi SDA poslije privodjenja Novalica je po receptu ovih iz RS-a jer su SDA politicari optereceni raznim optuzbama i sudskim postupcima. Njima je to stvarni razloga da se zale na rad Tuzilastva i SIPA-e a ne borba protiv korupcije i kriminala.
Ma to se slazem u potpunosti. Ne postoji ni osnova za pokušaj amnestiranja SDA. Ja bi voljela da im se odmota klupko i dalje od Novalića.
SaraFina

#6885 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

MorningStar wrote: 11/06/2020 18:38 Ne znam ali nekom mojom vjerovatno pogresnom logikom i bolje je da se sipa vise bavi federacijom - da se suzbija kriminal,lopovluk i korupcija a ako rs se opire tome tim bolje po federaciju jer ce ista imati koristi od te borbe protiv lopovluka - mozda mi je logika nevjerovatno glupa jer pobogu diraju “nase” a ne diraju “njihove” ??
Pa znaju se ovlasti SIP-e, a znaju se ovlasti MUP-a RS. Drzavna razina vs. entitet.
Problem je u tome sto ne mozes dozvoliti da SIP-i osporava nadleznost. A Dodiku je izmedju ostalog i to cilj.
MorningStar

#6886 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by MorningStar »

SaraFina wrote: 11/06/2020 18:51
MorningStar wrote: 11/06/2020 18:38 Ne znam ali nekom mojom vjerovatno pogresnom logikom i bolje je da se sipa vise bavi federacijom - da se suzbija kriminal,lopovluk i korupcija a ako rs se opire tome tim bolje po federaciju jer ce ista imati koristi od te borbe protiv lopovluka - mozda mi je logika nevjerovatno glupa jer pobogu diraju “nase” a ne diraju “njihove” ??
Pa znaju se ovlasti SIP-e, a znaju se ovlasti MUP-a RS. Drzavna razina vs. entitet.
Problem je u tome sto ne mozes dozvoliti da SIP-i osporava nadleznost. A Dodiku je izmedju ostalog i to cilj.
Nek osporava sta hoce , da se u federaciji stvari dovedu u red tj. Smece pomete lako ce biti onda pritisnuti da drzavne institucije pocnu da zavode red i po rs-u.
SaraFina

#6887 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

MorningStar wrote: 11/06/2020 18:54
SaraFina wrote: 11/06/2020 18:51
Nek osporava sta hoce , da se u federaciji stvari dovedu u red tj. Smece pomete lako ce biti onda pritisnuti da drzavne institucije pocnu da zavode red i po rs-u.
Pazi nešto, ako se ospore ovlasti SIP-i jednom, Pa drugi put.. Već treci put niko prosjecnog glasaca I uhlljeba SNSD-a, nece moci uvjeriti da ikad i imala ovlast. A tako ni ostale drzavne institucije.
Ljudi gutaju onu anketu, kao referendum i pišu po portalima da im je svetska belosvetska zavera, unistila mogucnost da postanu neovisna drzava. To je operirano od realnosti.
MorningStar

#6888 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by MorningStar »

I koga briga , neka se dave u korupciji i nekim nebulozama o razlazima dok bi se naprimjer u federaciji radilo na uspostavi dobre uprave,sudstva,tuzilastva,dobrim zakonima,iskorjenjivanjem korupcije. Ali ne krademo mi kradu i oni a ako nas krenu da hvataju onda narode upomoc diraju nas a njih ne diraju... meeEeeee napadaju nas meeeEee
SaraFina

#6889 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

MorningStar wrote: 11/06/2020 19:06 I koga briga , neka se dave u korupciji i nekim nebulozama o razlazima dok bi se naprimjer u federaciji radilo na uspostavi dobre uprave,sudstva,tuzilastva,dobrim zakonima,iskorjenjivanjem korupcije. Ali ne krademo mi kradu i oni a ako nas krenu da hvataju onda narode upomoc diraju nas a njih ne diraju... meeEeeee napadaju nas meeeEee
Po toj tvojoj logici, da preskočimo sve... Treba potpisati neovisnost RS.
Borili smo se da nadleznosti s entiteta prebacimo na drzavnu razinu, sad okreni kolo i pusti sve niz vodu. Sa Srebrenicom skupa i onim načelnikom četaljem.
Uzmimo vremeplov, vratimo se u 92‘ mozda? Ostanimo u Yugi?
MorningStar

#6890 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by MorningStar »

SaraFina wrote: 11/06/2020 19:13
MorningStar wrote: 11/06/2020 19:06 I koga briga , neka se dave u korupciji i nekim nebulozama o razlazima dok bi se naprimjer u federaciji radilo na uspostavi dobre uprave,sudstva,tuzilastva,dobrim zakonima,iskorjenjivanjem korupcije. Ali ne krademo mi kradu i oni a ako nas krenu da hvataju onda narode upomoc diraju nas a njih ne diraju... meeEeeee napadaju nas meeeEee
Borili smo se da nadleznosti s entiteta prebacimo na drzavnu razinu, sad okreni kolo i pusti sve niz vodu. Sa Srebrenicom skupa i onim načelnikom četaljem.
Vidim moc rasudjivanja i razumjevanja onog sto procitas ti je na bas zavidnom nivou. Ajde pozz :bih: :D
Last edited by MorningStar on 12/06/2020 08:33, edited 1 time in total.
SaraFina

#6891 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

:thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Edit.
detroit-mercy

#6892 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by detroit-mercy »

Sve bi to bilo drugacije da ne pricamo o ljudima istih mentalnih kapaciteta, kuluturoloski isti, po navikama isti, po korupciji isti. Ko da ovamo zive Danci ili Nijemci a tamo Sicilijanci :mrgreen:
SaraFina

#6893 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

detroit-mercy wrote: 11/06/2020 19:19
Sve bi to bilo drugacije da ne pricamo o ljudima istih mentalnih kapaciteta, kuluturoloski isti, po navikama isti, po korupciji isti. Ko da ovamo zive Danci ili Nijemci a tamo Sicilijanci :mrgreen:

Kikijeva definicija. Doduše Srbije i BiH. Ali ni RS nije daleko. Najslicnija Srbiji. Iako dio BiH. Zauvjek. Što se mene tiče.

Poznajem dosta iz CG, Hrvatske, Slovenije, Makedonije. Ovakvih budala tamo nema, ni blizu. Hrvatska scena je becko pozoriste u odnosu na srpsku ludnicu.

Jedino je BiH ozbiljna konkurencija, ali vam opet nismo ni do koljena. Kod nas su politicari hinje, lukave seljacke hinje, a kod vas psihicki bolesnici. Vasi mediji su totalno ludilo. Tu vam tek nismo ni do koljena. Prava kanalizacija.
plonker

#6894 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by plonker »

Tako je, tako treba. Zategnuti što više možemo, pa ko prvi popusti. Upropastili smo prošlost, upropaštavamo sadašnjost, pa hajmo onda upropastiti i budućnost. Hajmo barem malo ne biti sebični prema našoj djeci, nemojmo im ostavljati ovakvu situaciju, jer je očigledno da ovo može trajati u nedogled.
Tako je, samo naprijed. Treba omogućiti i našoj djeci da i oni imaju Solake, Fikre & co.
Zašto ovo ne završiti sada i učiniti djecu iz RS ljubomornom na našu djecu koja neće imati korumpiranu vlast i ove seoske varalice da im kroje sudbinu.
SaraFina

#6895 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

plonker wrote: 11/06/2020 20:56
Tako je, tako treba. Zategnuti što više možemo, pa ko prvi popusti. Upropastili smo prošlost, upropaštavamo sadašnjost, pa hajmo onda upropastiti i budućnost. Hajmo barem malo ne biti sebični prema našoj djeci, nemojmo im ostavljati ovakvu situaciju, jer je očigledno da ovo može trajati u nedogled.
Tako je, samo naprijed. Treba omogućiti i našoj djeci da i oni imaju Solake, Fikre & co.
Zašto ovo ne završiti sada i učiniti djecu iz RS ljubomornom na našu djecu koja neće imati korumpiranu vlast i ove seoske varalice da im kroje sudbinu.
Tebi je zatezanje što? Pristati prešutno da Dodik i bratija obesmišljava drzavne institucije?
Ja nijednim slovom na temi nisam pomenula, da SDA ne treba da odgovara i da se klupko odmota i dalje do Novalića..
Dakle što je zatezanje? Definitaj mi!
plonker

#6896 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by plonker »

Tebi je zatezanje što? Pristati prešutno da Dodik i bratija obesmišljava drzavne institucije?
Ja nijednim slovom na temi nisam pomenula, da SDA ne treba da odgovara i da se klupko odmota i dalje do Novalića..
Kako će se klupko odmotati kad imaju adut u rukama i to jako dobar adut. Na svaki pokušaj bilo kakvog procesuiranja odmah se poteže pitanje RS-a, Fikro dobri odmah gura Srebrenicu i tragediju koja je zadesila ljude u prvi plan (evo čak i ti spominješ Srebrenicu) , Bake gura Bošnjake i vjeru ispred ovih marifetluka i tako se klupko samo zamotava. Ovako oni mogu do kraja svijeta. Nije tačno da neko Miletu dozvoljava da obesmisli državne institucije, jer on više nema šta da obesmisli, osim ako se ne misli na ovu ljušturu koju nazivamo državnim institucijama.
Last edited by plonker on 11/06/2020 23:07, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6897 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by un1ted »

Cuj molim te, oni dodicka napadaju. Pa dodick radi ono što smo mu MI OMOGUĆILI! Pa je li SA NAMA u koaliciji? Da da, sada će priča nije sa nama, nismo mi glasali. Ko je, vanzemaljci?

Svaki put kada nastane bilo kakav problem zakačimo se za one tamo, kao da su samo oni krivi. Pa evo u sred Sarajeva kradu i varaju, hajde da prvo da njih procesuiraju, pa onda neka idu gdje hoće. Kriminal ne poznaje je li neko Bošnjak, Hrvat, ili Srbin, mene to ne zanima. Što se mene tiče neka pozatvaraju sve i jednog "našeg", pa kada nas ne bude, neka idu na ostale.
SaraFina

#6898 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

plonker wrote: 11/06/2020 21:15
Kako će se klupko odmotati kad imaju adut u rukama i to jako dobar adut. Na svaki pokušaj bilo kakvog procesuiranja odmah se poteže pitanje RS-a, Fikro dobri odmah gura Srebrenicu i tragediju koja je zadesila ljude u prvi plan (evo čak i ti spominješ Srebrenicu) , Bake gura Bošnjake i vjeru ispred ovih marifetluka i tako se klupko samo zamotava. Ovako oni mogu do kraja svijeta. Nije tačno da neko Miletu dozvoljava da obesmisli državne institucije, jer on više nema šta da obesmisli, osim ako se ne misli na ovu ljušturu koju nazivamo državnim institucijama.
Da bi se procesuirali i naši i njihovi, treba dovesti kriminalne hobotnice u sukob. SNSD, HDZ, SDA. Oni jedini mogu ako pokušaju medjusobno se uništavati (kao Karteli/zaraćene Bande)privesti taj posao kraju.
Nismo mi HR Pa da čekamo prvog bosanskog Sanadera. Nego mi naše kartele moramo pustiti da se sukobe.
Zato neka ih SIP- a rešeta i pregleda. Mozda nekom popuste zivci...
dr_Evil

#6899 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by dr_Evil »

drndalo wrote: 11/06/2020 18:37
dr_Evil wrote: 11/06/2020 13:36 Da nije otisao da posjeti Bavrkicu neki dan, svi bi zaboravili na njega.

I da dodam, njemu kao clanu sda i velikom patriJoti nije bilo mrsko sjesti kod ratnog zlocinca i profitera dike slezaka i popiti kahvicu, hoce to
Dje je ono slikan? Ja kontao da je sjedio u Bristolu...
School, na carinskom
SaraFina

#6900 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by SaraFina »

un1ted wrote: 11/06/2020 21:23 Cuj molim te, oni dodicka napadaju. Pa dodick radi ono što smo mu MI OMOGUĆILI! Pa je li SA NAMA u koaliciji? Da da, sada će priča nije sa nama, nismo mi glasali. Ko je, vanzemaljci?

Svaki put kada nastane bilo kakav problem zakačimo se za one tamo, kao da su samo oni krivi. Pa evo u sred Sarajeva kradu i varaju, hajde da prvo da njih procesuiraju, pa onda neka idu gdje hoće. Kriminal ne poznaje je li neko Bošnjak, Hrvat, ili Srbin, mene to ne zanima. Što se mene tiče neka pozatvaraju sve i jednog "našeg", pa kada nas ne bude, neka idu na ostale.
U FBiH prvo treba stvari izvesti na čitac izmedju SDA i HDZ-a. FBiH je taoc upravo njihovih politika. Nadam se da će HDZ popustiti SDA u slučaju Mostara, ili obratno. Pa da će im dio glasača (koji nisu uhljebi i ne glasaju za svoju egzistenciju) okrenuti ledja.
Ja ne vidim drugi način. Kako neutralizirati jedne ili druge s političke scene. Osim da otvoreno počine nacionalnu izdaju, i to takvih razmjera da i ljudima koji ne prate politička zbivanja bude jasno o čemu se tu radi. (Da su 🤥lažovi i varalice)
Nadam se da se SDA ljulja tlo pod nogama zarad afere respiratori, a da će Čović popustiti SDA, kad je Mostar u pitanju. Već ga i Hercegovci drže krivcem za propast AL.

Raja je radila procjene za SDA uhljebe, na svim nivoima vlasti. Ispalo je da oni u svake izbore ulaze sa lijepom prednoscu glasova. I onda se pojavi i neko ko Mirso... JOŠ. I nema tu puno mjesta za kalkuliranje ciframa.
Oni koji su glasali za Mirsu, trebali su to znati.
Locked