Brak sa državljankom Tunisa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zlo zlo

#126 Re: Brak sa državljankom Tunisa

Post by zlo zlo »

5 godina i jedan dan, mora se vadit 6 viza a ne 5 prije stalnog, kad dobiš br6. možeš isti dan tražit za stalno, ali mora biti 5 godina i jedan dan, zbog jednog dana se vadi 6 viza, to su uveli taman kad ja trebala za stalni predati, pa morala još jednom privremen. I da internacionalni vjenčani list se moraš raspitati po kojoj konvenciji treba, meni je u Bih izdat neki koji u ostatku Europe nije važio, pa morala drugi.
pinkman

#127 Re: Brak sa državljankom Tunisa

Post by pinkman »

NightComer wrote: 13/05/2020 00:29
ButFace wrote: 12/05/2020 22:50 Da li postoji bilo koja institucija u ovoj zemlji da radi pošteno i pouzdano svoj posao, jos cekam odgovor sluzbe za strance, cak sam i otisao u sluzbu danas međutim nisu mi dali ni da uđem u zgradu buduci da treba napraviti termin, a termin se pravi mailom ili telefonom, a na jedan mail cekam da mi odgovore vec 12 dan :-)

Lijepa Bosna :run:
Ne znam da li si dobio dogovor na temi, ali ovo ti je iz prve ruke. Dolje se vjencas, dodjes u BiH i u njihovoj ambasadi izvadis internacionalni vjencani list i prevedes ga na bosanski. Nakon toga ides u sluzbu za strance i oni ti daju listu dokumenata koju treba da prikupis, i to ti je za privremeni boravak po osnovu spajanja porodice. Privremeni boravak se radi do 5. godine neprestanog boravka u BiH. Nakon tih 5 godina ima pravo na stalni boravak. Kada se odobri stalni, onda, ako su ste stekli uslovi, moze se podnijeti zahtjev za drzavljanstvo.

Nema potrebe da ovdje ides pitat i gubit vrijeme jer ti je ovo 100% tacno.
Pa sto se ne bi mogli ovdje vjencati onda?

A ako ce se tamo vjencati, treba se onda tamo raspitati sta mu treba od papira. Ima ova tema: pravo-f161/vjencanja-sa-stranim-drzavlj ... 43419.html i neko pise da u Hrvatskoj strancima treba potvrda da nema prepreka za sklapanje braka stranca i domace osobe.

Recimo evo u Novom Sarajevu:
https://novosarajevo.ba/dokumenti-potre ... nje-braka/
STRANCI:

rodni list
državljanstvo
ledični list – uvjereje o slobodnom bračnom stanju
Uvjerenje da nema zakonskih smetnji za sklapanje braka sa državljaninom/državljankom BiH (Nulla ostea)
fotokopija pasoša
fotokopija kartona prijave boravka stranca

Poželjno je da dokumenta budu na internacionalnom obrascu,a ukoliko nisu moraju imati pečat “Apostille”ako zemlja podliježe istom.Takva dokumenta potrebno je prevesti i ovjeriti kod sudskog tumača.Zemlje koje nemaju pečat “Apostille” moraju izvršiti nadovjeru u Ambasadi svoje države,a zatim u MIP – u(Minist.inostr.poslova).
I kod nas treba uvjerenje. Sto onda ona ne bi tamo prikupila papire i dosla ovdje turisticki, a onda ovdje vjencala se i zatrazila.

Ovdje sam nasao sta treba za spajanje porodica:
http://sps.gov.ba/dokumenti/dokumentacija/PB-1.1.pdf

Znaci, trebati ce joj i ljekarsko uvjerenje i jos niz dokumenata. Napominjem da sam ovo nasao na Google i da ne znam da li je doslo do neke promjene podataka.

Nekako mi se cini laksim da se sklopi brak ovdje nego u Tunisu, pa onda mora traziti vjencani list na internacionalnom obrascu, a koji ce se mozda trebati i prevoditi - nemam pojma.

Druga stvar, neka obrati paznju na ovo: http://msb.gov.ba/PDF/zos2017/b/clan_49_ZOS.pdf i ovo http://msb.gov.ba/PDF/zos2017/b/clan_28 ... _6_PUB.pdf

Eto, valjda je malo pomoglo.
pustopoljina

#128 Re: Brak sa državljankom Tunisa

Post by pustopoljina »

aerodinamika wrote: 13/05/2020 00:26
Seyfo wrote: 13/05/2020 00:17 Da ne kaze mlada,kad vidi birokratiju u Bosni, "dje dodjoh,jadna mi majka. Lijepi Tunis". I onda te pocne nagovarati da bjezite za Njemacku.
preko Plješevice
Zar je tako nepojmljivo da je u bosni bolje nego u x drugih zemalja?
ButFace

#129 Re: Brak sa državljankom Tunisa

Post by ButFace »

NightComer wrote: 13/05/2020 00:29
ButFace wrote: 12/05/2020 22:50 Da li postoji bilo koja institucija u ovoj zemlji da radi pošteno i pouzdano svoj posao, jos cekam odgovor sluzbe za strance, cak sam i otisao u sluzbu danas međutim nisu mi dali ni da uđem u zgradu buduci da treba napraviti termin, a termin se pravi mailom ili telefonom, a na jedan mail cekam da mi odgovore vec 12 dan :-)

Lijepa Bosna :run:
Ne znam da li si dobio dogovor na temi, ali ovo ti je iz prve ruke. Dolje se vjencas, dodjes u BiH i u njihovoj ambasadi izvadis internacionalni vjencani list i prevedes ga na bosanski. Nakon toga ides u sluzbu za strance i oni ti daju listu dokumenata koju treba da prikupis, i to ti je za privremeni boravak po osnovu spajanja porodice. Privremeni boravak se radi do 5. godine neprestanog boravka u BiH. Nakon tih 5 godina ima pravo na stalni boravak. Kada se odobri stalni, onda, ako su ste stekli uslovi, moze se podnijeti zahtjev za drzavljanstvo.

Nema potrebe da ovdje ides pitat i gubit vrijeme jer ti je ovo 100% tacno.
Dobio sam odgovor od sluzbe za strance, ogovorili mi da sve informacije imam na njihovoj web stranici bez ikakvih dodatnih objašnjenja :lol:

Vjenčam se u Tunisu, pa moram onda u ambasadu Tunisa u Beč buduci da ona pokriva BIH, pa opet u BIH pa opet u Tunis, na sve to najbolje naci pravnika koji se bavi tim pitanjima i koji je upoznat sa svim i u najmanju ruku
Miamor

#130 Re: Brak sa državljankom Tunisa

Post by Miamor »

:-)
ButFace wrote: 12/05/2020 22:50 institucija
:-)
vjesticanametli wrote: 11/05/2020 08:26 Kako je upozna kad je drze njeni na oku :-) zar smije hodati sama ako su im ta pecinska pravila....malo ti rucnu povuci da se ne nasankas
ButFace wrote: 10/05/2020 23:06 Eh ovako narode, kao što sam naslov kaže u narednih par mjeseci planiram se oženiti državljankom Tunisa, i želim je dovesti u BIH, potrebne su mi sve moguće informacije i podaci, naravno ja sam to već gledao na netu, određene podatke prikupio, međutim želio bih cuti i misljenja forumaša, pogotovo onih stručnijih i upucenijih, također prije devet dana sam poslao mail službi za strance BIH za njihovo mišljenje i eventualna uputsva, ali i dalje cekam na njihov odgovor, vjerovatno da su usporili zbog situacije oko korone i da rade smanjenim kapacitetima, također ako na forumu postoji pravnik koji poznaje tu materiju jako dobro može me slobodno kontaktirati putem privatne poruke za profesionalnu saradnju

Što se tiče buduće supruge (nadam se), upoznali smo se prošle godine u Tunisu, razmijenili brojeve, povezali se drustvenim mrezama, i vec devet mjeseci tako odrzavamo kontakt, mlađa je od mene par godina, patrijarhalno i vjerski vaspitana, međutim to licno nije, pro zapadnjački je orijentisana, a takav stil i način života joj je nametnula porodica, zbog čega cu morati ja ponovo ici u Tunis i zvanično zatražiti njenu ruku od roditelja, buduci na njihove obicaje i kulturu nece praviti nikakve probleme, bitno im je samo da je buduci zet musliman (makar korijenjima, porodično) a nacija im nije bitna, zbog porodice i odnosa kao u vecini slicnih Arapskih prodica ona ne može napustiti Tunis tek tako, mora se prvo udati a zatim tek izvaditi pasoš jer isti ne posjeduje upravo zbog straha porodice od bijega od kuće i udaje

Moj plan bi bio da ponovo odem u Tunis za par mjeseci, upoznam njene, užu i širu porodicu, oženim je tamo, pa tamo ako treba i napravim svadbu po njihovim obicajima, sredimo papirologiju (njena dokumentacija, pasoš, međunarodni vjencani list i ostalo), te da je dovedem u BIH na turisticku vizu i onda ovdje zatražim njen privremeni boravak, za put u Tunis bih angažovao i profesionalnog prevodioca Arapsko - Bosanskog kojeg bi poveo sa sobom, cisto zbog sigurnosti, opšte komunikacije sa njenima, njihovim birokratskim službama i svega ostalog

Djevojka je oličenje Arapske ljepote, crne krupne oči, duga crna kosa (tamo je pokrivena) nema joj slicne u filmovima i Tursko Arapskim sapunicama, ništa ljepše kod nas nisam vidio, a da ne spominjem da sam i putovao ali opet nista slicno nisam sreo, bez ikakve šale, ona živi kao ptica u zlatnom kavezu, sve ima potrebno za normalan život kao kod nas, međutim slobodu, izbor da radi, odlucuje sama šta želi i šta joj je volja to nema, ono sto meni privlaci osim normalno fizickog izgleda, jeste njena otmjenost, smirenost, žensko ponašanje i opšta kultura koja je rijetkost u današnje vrijeme barem kod nas, njihove žene su vezane za porodicu, muža, te se u najvecem broju samo jednom i udaju, a tu je i njena čednost i to što je porodica bukvalno čuva, jer bi joj za sve ostalo letila glava od oca i brata, ono sto bi dodao jeste da su je njeni 2018 pokusali udati za starijeg mladoženju koji živi u Francuskoj i koji je tada bio od nje stariji 21 godinu, a razlika između nas je tek pet godina, zvanicno je bila zarucena, međutim taj mladoženja je nasao jos mlađu i njome se oženio

Zato osim ljubavi prema njoj, osjecam i ljudsku i moralnu potrebu da joj pomognem i da je izvucem iz Tunisa i normalno spreman sam za to izdvojiti i veca finansijska sredstva, pa ako bude trebalo platiti čak i neki miraz, shvatam ja da ona želi po svaku cijenu želi pobjeci iz Tunisa, međutim djevojka me zaista voli, jer po izgledu nisam ni ja za odbaciti tek tako, dakle ima nešto a tu je nasa opsta komunikacija, razumjevanje i shvatanje jednog drugog, siguran sam da je iskrena ljubav, jer da nisam nebih se usudjivao usve ovo

Otvoren sam za sve sugestije, pitanja, i upute, samo molim bez naseg standardnog drustvenog osuđivanja u maniru da ce me izaci skuplja pita nego tepsija, kao sto je rekao moj jedan drugar, jer za određene stvari se isplati boriti pogotovo ako vidiš da je to to
high_volume wrote: 10/05/2020 23:54
ButFace wrote: 10/05/2020 23:06 Eh ovako narode, ....planiram se oženiti državljankom Tunisa, i želim je dovesti u BIH, potrebne su mi sve moguće informacije i podaci, naravno ja sam to već gledao na netu, određene podatke prikupio, međutim želio bih cuti i misljenja forumaša, pogotovo onih stručnijih i upucenijih,
Šta tebe, zapravo zanima, šta ne znaš, pa si došao na forum tražiti? I šta očekuješ od foruma, kad si mu već ponudio svoju privatnost, odnosno, jesi li se konsultirao i sa Tunižankom, slaže li se i ona, zna li za ovu objavu svima :-)
🙄🙄🙄Pozdrav, u istim smo problemima, također sam u vezi s Tunižaninom voljela bih direktno s tobom popričat oko svega.. Lp
Miamor

#131 Re: Brak sa državljankom Tunisa

Post by Miamor »

ButFace

#132 Re: Brak sa državljankom Tunisa

Post by ButFace »

Miamor wrote: 10/06/2020 08:55 Javi se na [email protected]
:thumbup:
Chispas

#133 Re: Brak sa državljankom Tunisa

Post by Chispas »

Da li si uspio u svojoj namjeri?
I ako mozes da se javis pa da objasnis iskustvo u proceduri koju treba provesti.
MehmedPasaMoric

#134 Re: Brak sa državljankom Tunisa

Post by MehmedPasaMoric »

Pa vjerovatno je otkrio da na Gorici ima koliko hoces istih takvih sa krupnim crnim ocima i bakrenim tenom bla bla bla pa je odustao od Tunizanke :D
Post Reply