Nema. Slikano u privatnom aranzmanu. Nije nista ni precisceno jos.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- vjeshalica
#28501 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- vjeshalica
#28502 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Cuj kad napravis nesto sto se okarakterise kao krivicno djelo, nema tu vise prekrsaja.drug_profi wrote: ↑10/06/2020 08:36 Jutros u Tereziji 25 na sat voze preko senzora.... pa jeeeeeb.....![]()
Doci ce do toga da se obesmisli potpuno voznja autom.
A koliko sad mogu da prelistam sjecanje, od kako je brzina u nasleju spustena sa 60 na 50 i kazne podignute, desile su se najteze nesrece u kojima su stradali pjesaci. Plus one tri djevojke u neregistrovanom, neispravnom BMW na autoputu.
A za sve te nesrece jedan od najvecih uzorka (osim debila vozaca) je izvjesnost NEkaznjavanja.
Mozes voziti krs, ali ce benzinac sa neispravnom lambdom pasti na tehnickom.
Mozes parkirati kako hoces i gdje hoces ako je dzuma, bajram ili sl.
I oduzimanje dozvole za +20 izvan naselja je nonsens. Znaci na AP vozis 131 tamo gdje su spustili na 110 i ode dozvola.![]()
Tanka je linija izmedju krivicnog i prekrsjanog kad je u pitanju pravljenje pizdarija na cesti.
Poseban krug dzehenema za dzumase koji ostavi klocno dok ode klanjat dok moras lelujat po kolovozu
Last edited by vjeshalica on 10/06/2020 08:42, edited 1 time in total.
- Bakir1
#28503 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
http://mkt.gov.ba/dokumenti/transport/s ... gTag=bs-BA
eto dokumenta.
vidim idu nam i dokumenti za vozilo u rfid tehnologiji
eto dokumenta.
vidim idu nam i dokumenti za vozilo u rfid tehnologiji
-
kakaljin
#28504 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sta sam pogresno rekao i po cemu sa pljuvac, to ako tebi ne odgovara da sam odmah pljuvac!!!!!!vjeshalica wrote: ↑10/06/2020 08:36Pa jesu li ucesnici na putu iskljucivo novija auta? Imas kategorija vozila koji imaju pravo ucestvovati na putu a ne mogu ici zbog tehnicikih karakteristika brzo i ti bi na nekoga naletio 70 jer je razumnije od 50? Besmislica,nije poenta u povecanju brzine vec u cinjenici da je infrastruktura losa i broj vozila je prevelik...kakaljin wrote: ↑10/06/2020 08:32Brzine komotno svugdje mogu dignuti za 20 km/h, ali da bude strogo kaznjavanje svako prekoracenje brzine pa ce se i ubrzati saobracaj i nece biti potrebe za tolikim preticanjem i voznjama ludjim.Naslovnica wrote: ↑10/06/2020 08:27 Samo čekam da se sjete i uvedu nultu toleranciju na prekoračenje brzine, 0% tolerancije na alkohol, da postave još nebuloznih i nepotrebnih ograničenja od 30-40-50 km/h, i da dodatno uspore ionako usporen saobraćaj, itd...
A ovo povecanje brzine mogu komotno jer ova sva novija auta bez ikakvih problema mogu voziti ovako i da se zaustave na vrijeme
Glavni si pljuvac od kako se diskusija otvorila ohani
koja infrastruktura, sta imas reci na magistralu m17 gdje se komotno moze dignuti cijelom duzinom brzina za 20 km/h bez ikakvih problema.
U gradu isto tako na glavnoj djadi komotno mogu ici 70 i da naparave tako zeleni val i da postave kamere pa ce se i saobracaj u gradu ubrzati.
Broj vozila je prevelik jer se voze i neispravna vozila i sporo se vozi i ljudi tako voze da stvaraju guzvu.
- vjeshalica
#28505 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hvala nisam znala da je uploadovano a kod mene slike nigdje vezeBakir1 wrote: ↑10/06/2020 08:42 http://mkt.gov.ba/dokumenti/transport/s ... gTag=bs-BA
eto dokumenta.
vidim idu nam i dokumenti za vozilo u rfid tehnologiji![]()
- Bakir1
#28506 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nisam ni ja znao da su opet mijenjali, hvala tebi sto si nacela tu temu, ima tu stvari koje mene zanimaju kroz posao 
- Laplace
#28507 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ono, usred razgovora "Sačekaj da dopunim 2 KM kredita pa ćemo nastaviti dogovore o poslu "teškom" 10,5 miliona KM."
- vjeshalica
#28508 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ti mislis da se u kompletnoj dionici magistrale moze bas tako dici za 20kmh iako sve dinoice nisu po prirodi u drzavi uopste iste zbog razlicitih uticaja...kakaljin wrote: ↑10/06/2020 08:42
koja infrastruktura, sta imas reci na magistralu m17 gdje se komotno moze dignuti cijelom duzinom brzina za 20 km/h bez ikakvih problema.
U gradu isto tako na glavnoj djadi komotno mogu ici 70 i da naparave tako zeleni val i da postave kamere pa ce se i saobracaj u gradu ubrzati.
Broj vozila je prevelik jer se voze i neispravna vozila i sporo se vozi i ljudi tako voze da stvaraju guzvu.
Pa moj kolega sa posla je naletio na traktor na magistrali jos je vozio oko 60,a mogao je vise...a da ne pricam o smanjenim brzinama zbog stoke i slicno....
Na gradskoj magistrali sadasnjih 60+10 je dovoljan u odnosu ba losu infrastrukturu,neuskladjenost semafora i opcenito saobracajnu nekulturu i razne opasnosti...broj vozila jeste prevelik ali infrastruktura je losa, i nemanje pojma o voznji stvara dodatni problem. Ja mogu u 12h uvece voziti sa 60kmh od carsije do dobrinje da se nigdje ne zaustavim ali u 12 popodne je druga prica
- Laplace
- vjeshalica
#28510 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Juce sam citala nesto pa reko usput.
Ocekivala sam vise detalja i bolje.
Ali sada to se svima koji ucestvuju u provodjenju salje na primjedbe,valjda ce biti jos neko ko ce na nesto ukazati. Interes je cudo.
- Laplace
#28511 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Znači, do 1300 ob/min?
- Bakir1
#28512 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@vjeshalica
kao i svaka javna konsultacija i dokumenti koji se plasiraju kroz njih fokus je na bezveznim stvarima, za neke druge stvari treba citati dublje
kao i svaka javna konsultacija i dokumenti koji se plasiraju kroz njih fokus je na bezveznim stvarima, za neke druge stvari treba citati dublje
- Bakir1
-
kakaljin
#28514 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moze se kompletnom dionicom voziti 20 km/h vise,vjeshalica wrote: ↑10/06/2020 08:49Ti mislis da se u kompletnoj dionici magistrale moze bas tako dici za 20kmh iako sve dinoice nisu po prirodi u drzavi uopste iste zbog razlicitih uticaja...kakaljin wrote: ↑10/06/2020 08:42
Pa moj kolega sa posla je naletio na traktor na magistrali jos je vozio oko 60,a mogao je vise...a da ne pricam o smanjenim brzinama zbog stoke i slicno....
Na gradskoj magistrali sadasnjih 60+10 je dovoljan u odnosu ba losu infrastrukturu,neuskladjenost semafora i opcenito saobracajnu nekulturu i razne opasnosti...broj vozila jeste prevelik ali infrastruktura je losa, i nemanje pojma o voznji stvara dodatni problem. Ja mogu u 12h uvece voziti sa 60kmh od carsije do dobrinje da se nigdje ne zaustavim ali u 12 popodne je druga prica
Taj traktor ili nebi bio tu na magistrali ili bi imao odlicnu signalizaciju da ga se na vrijeme primjeti, radi kazni koje bi dobio da nema, a ne kao sada da nekaznjeno prolaze.
I da se kaznjava spora voznja kao brza bilo bi manje stoke za volanom kja sporo vozi ispod dozvoljene.
kada je guzva onda je guzva, ali kada je normalno pa opet vozaci voze sporo i stvaraju guzvu kada bi se i to puno kaznjavalo onda bi se i ubrzao saobracaj
-
Naslovnica
#28515 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Znam da si ti uvijek na braniku policijskih snaga, ali otkud ti to da mi TOLIKO SMETA komentar?vjeshalica wrote: ↑10/06/2020 08:27Nezzz sta ti smeta toliko komentar.Naslovnica wrote: ↑10/06/2020 08:24Kak'e veze ima što je kazna 1000KM kada debil ima 85k KM kazni i i dalje vozi?vjeshalica wrote: ↑10/06/2020 08:07 U novim izmjenama ZOBSa za voznju preko 50kmh od ogranicenja je kazna 1000 marona.
Ima jos kamara izmjena ali dok svi budu saglasni ako prodje vidjecemo kako ce se siledzijama stati u kraj.
I rakijanje preko 1,5 g/kg ce isto biti kaznjivo sa 1000, kao i voznja bez polozenog VI.....ima jos sitnica
Ali opet kad saberes i oduzmes nisu neke izmjene konkretnije u odnosu na to sta bi mogli jos
Da ne spominjem okretanje glave od problema (brude u skupim autima, kolege, znaš li ti ko sam ja utjecajne osobe - selektivno kažnjavanje.
Takvi suštinski problemi se neće riješiti povećanjem kazni.
Već je bilo izmjena zakona, povećanje kazni, bla, bla, bla, i šta se promijenilo? NIŠTA.
Pobogu rasprava je.
Za te debile sto su imali po 85k kazni opet neki kantoni su nasli soluciju da oduzimaju auta.
Neka sud pocne raditi posao pa slati u zatvor za neplacene kazne. Ne salje policija u zatvor.
Zato kazem ima jos sitnica koje se nisu dotakli.
Ne smeta mi, pogotovu ne toliko koliko se tebi možda čini, samo sam prokomentarisao, raspravljamo...
Svi smo svjedoci selektivnog kažnjavanja od strane policije, ostavljanja lizala na vidljivom mjestu, žmirenja na raznorazne probleme. Čast izuzecima, takvih nije malo, ali generalno, policija je daleko od profesionalizma.
Da, zakonodavac postavlja ograničenja, visinu kazni, postupke, policiji su često vezane ruke.
Što ne sprječava policiju da svakodnevno uredno (znaš i sama) postave radar u Bulozima, često u obje trake. Jbte, prođeš pola Evrope, nigdje radara tamo gdje ne bi trebao da bude, nigdje policije, dođeš u Bosnu i Hercegovinu, svakih 5km radar, fiksni, mobilni, najčešće tamo gdje ga najmanje očekuješ, na nebuloznim mjestima i tamo gdje je apsolutno bespotreban. Jer znaju da im je zicer. Ali ga zato ispred škole nikada nisam vidio. Nema tu nikakve preventive, samo nekakva represija i uzimanje para. Isto kao i sa raznoraznim inspekcijama.
Sistem ne valja, nije do visine kazni.
Eno, u Hrvatskoj i Srbiji su povisili kazne i šta se promijenilo? NIŠTA. Ljudi i dalje brzo voze, piju, ginu. Čak i više nego inače.
Ovo sa povećanjem kazni je čisti harač i ništa više. Da se razumijemo, ja sam za svojih četvrt vijeka vozačkog staža kažnjen da se može naprojati na prste dvije ruke, ne više od 10 puta. Jednom oduzimanje prednosti pješaku (nisam bio kriv ali šta da se radi), a ostalo su minorna prekoračenja brzine i jednom parking. Meni ne smeta da kazna za prekoračenje i alkohol bude 20000KM, ali mislim da povećanje kazni nije rješenje. Povećane su prošlim izmjenama zakona i šta se desilo? Očigledno ništa. Povećanje kazni se radi ne zbog sigurnosti saobraćaja nego zbog PUNjENJA BUDŽETSKIH PRIHODA. Samo to i ništa više.
O kombinacijama tipa "znate, to vam je mjesec vozačke, 400KM kazne, šta ćemo sada..." i uzimanju mita, da ne načinjemo tu temu...tu nije kriv ni zakonodavac ni sud.
- vjeshalica
#28516 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa jos nije rijesen problem oko izvrsavanja zabrane upravljanja.
Mozes ekskivirat u nedogled a takvih vjeruj ima kamara. Msm da ima neko ko se javljao na temi i zna oko kazni ili je radio po tom referatu. Ostaje sve na tome da zabrana bude u sistemu "aktivna" ali ne i " u toku izvrsenje" ili ivrsena....
- Bakir1
#28517 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ma ja tamo poslije clana 200 i ne citam, to me ne zanima
doduse sad su ubacili jedan clan koji me pocinje zanimati
doduse sad su ubacili jedan clan koji me pocinje zanimati
- vjeshalica
#28518 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ocekivala sam ipak od tebe malo razumniji komentarNaslovnica wrote: ↑10/06/2020 08:56
Znam da si ti uvijek na braniku policijskih snaga, ali otkud ti to da mi TOLIKO SMETA komentar?
Ne smeta mi, pogotovu ne toliko koliko se tebi možda čini, samo sam prokomentarisao, raspravljamo...![]()
Svi smo svjedoci selektivnog kažnjavanja od strane policije, ostavljanja lizala na vidljivom mjestu, žmirenja na raznorazne probleme. Čast izuzecima, takvih nije malo, ali generalno, policija je daleko od profesionalizma.
Da, zakonodavac postavlja ograničenja, visinu kazni, postupke, policiji su često vezane ruke.
Što ne sprječava policiju da svakodnevno uredno (znaš i sama) postave radar u Bulozima, često u obje trake. Jbte, prođeš pola Evrope, nigdje radara tamo gdje ne bi trebao da bude, nigdje policije, dođeš u Bosnu i Hercegovinu, svakih 5km radar, fiksni, mobilni, najčešće tamo gdje ga najmanje očekuješ, na nebuloznim mjestima i tamo gdje je apsolutno bespotreban. Jer znaju da im je zicer. Ali ga zato ispred škole nikada nisam vidio. Nema tu nikakve preventive, samo nekakva represija i uzimanje para. Isto kao i sa raznoraznim inspekcijama.
Sistem ne valja, nije do visine kazni.
Eno, u Hrvatskoj i Srbiji su povisili kazne i šta se promijenilo? NIŠTA. Ljudi i dalje brzo voze, piju, ginu. Čak i više nego inače.
Ovo sa povećanjem kazni je čisti harač i ništa više. Da se razumijemo, ja sam za svojih četvrt vijeka vozačkog staža kažnjen da se može naprojati na prste dvije ruke, ne više od 10 puta. Jednom oduzimanje prednosti pješaku (nisam bio kriv ali šta da se radi), a ostalo su minorna prekoračenja brzine i jednom parking. Meni ne smeta da kazna za prekoračenje i alkohol bude 20000KM, ali mislim da povećanje kazni nije rješenje. Povećane su prošlim izmjenama zakona i šta se desilo? Očigledno ništa. Povećanje kazni se radi ne zbog sigurnosti saobraćaja nego zbog PUNjENJA BUDŽETSKIH PRIHODA. Samo to i ništa više.![]()
O kombinacijama tipa "znate, to vam je mjesec vozačke, 400KM kazne, šta ćemo sada..." i uzimanju mita, da ne načinjemo tu temu...tu nije kriv ni zakonodavac ni sud.![]()
Ne branim niikoga meni je scejedno jer we ne nalazim u okbiru onih kojima bi 234a sjebo dodatno zivot
Ja sam svoje kazne pretezno za parliranje izvan KS uredno platila i na tome je ostajalo...
Objasnila sam ranije sto postoji odredjeni problemi na koje se niko nije osvrnuo sa konkretnim rjesenjem a bitni su
- Laplace
#28519 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako sam se juče par put zeznuo, ono zamislim se pa pogledam instrument tablu kad ono - 150 na ograničenju 130. Uspori, rekoh.drug_profi wrote: ↑09/06/2020 20:10 Svako ga je jednom nacepio kad ga tek uzme da vidi kako ce povuc i dokle ce moci.
A sad realno, preko 140-150 nije pametno ici iz 100 razloga. Moja brzina na autoputu se tu negdje zakljuca tempomatom.
Inače, ne vozim preko 140 (star auto, a i autoput nije za te brzine), a kataloška max. brzina je 190 ili 195, ne sjećam se.
- Laplace
-
azdralovic
#28521 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ukinuse mi jedinu radost na autoputuNa autoputu vozač ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), preticati saobraćajnom trakom za prinudno zaustavljanje vozila, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge učesnike saobraćaju.
- vjeshalica
#28522 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne moze.kakaljin wrote: ↑10/06/2020 08:55
Moze se kompletnom dionicom voziti 20 km/h vise,
Taj traktor ili nebi bio tu na magistrali ili bi imao odlicnu signalizaciju da ga se na vrijeme primjeti, radi kazni koje bi dobio da nema, a ne kao sada da nekaznjeno prolaze.
I da se kaznjava spora voznja kao brza bilo bi manje stoke za volanom kja sporo vozi ispod dozvoljene.
Prvi razlog nalijetanja u konkretnom primjeru nije bio signalizacija vec odsustvo nepaznje sa radnjom u saobracaju.
Vozilo ispred je naglo obislo tractor,ali colega koji je vozio iza tog vozila nije drzao distancu i naravno iznenadilo ga je pojavljivanje traktora ispred nosa,tacnije haube!
Nije sve u signalizaciji...
Nema ogranicene donje brzine ispod koje se ne ide,osim na AP gdje ne smiju stupiti vozila koja ne mogu ici vise od 40kmh!
- JavierBosnia
#28523 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A sta da radim onom ispred u lijevoj? Da tapšem bogalju?
Jučer vidim auto, 2 cure se voze, slušalice u ušima kod obje i kao klimaju glavicom, đuskaju. Aj nek sam i to vidio
Jučer vidim auto, 2 cure se voze, slušalice u ušima kod obje i kao klimaju glavicom, đuskaju. Aj nek sam i to vidio
- Laplace
#28524 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Za ovo bi obavezno trebala biti četverocifrena kazna, najmanje 1.000 KM.vjeshalica wrote: ↑10/06/2020 08:22
Naravno da je bitna
Nije svejedno ako se napijes kao dosada i dobijes 400 maraka i platis 200, sad ces platiti 500.
Ako to nije bitno onda ne znam sta bi trebalo da bude.
Ocito je da iskustvom na terenu i brojem prekrsaja povecavaju ove kazne.
Ostalo se slazem, ali opet da dodam ima joa stvari koje se nisu doyakli a mogli su. Da li sto nemaju adekvatnog mentora i struku ili je interes vrijeme ce pokazat.
Ono sto mi se svidjelo ubacivanje kazne za majmunoide sto djecu drze u krilu dok voze.
Juče gledam lika, kroz grad vozi Punta a dijete između njega i volana. Malo jači udar da se zračni jastuk napuše i morao bi praviti drugo dijete. Idiot.
- sve na kvadrat
#28525 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dionica Semizovac-Olovo, ima dijelova gdje komotno ograničenje brzine može biti 90 -100km/h. Uzimam sebe za prosjek koji kada nema gužve do Kladnja spucam za 1h, nekad koja minuta manje, pa izračunajte koja je prosječna brzina bila...kakaljin wrote: ↑10/06/2020 08:32Brzine komotno svugdje mogu dignuti za 20 km/h, ali da bude strogo kaznjavanje svako prekoracenje brzine pa ce se i ubrzati saobracaj i nece biti potrebe za tolikim preticanjem i voznjama ludjim.Naslovnica wrote: ↑10/06/2020 08:27 Samo čekam da se sjete i uvedu nultu toleranciju na prekoračenje brzine, 0% tolerancije na alkohol, da postave još nebuloznih i nepotrebnih ograničenja od 30-40-50 km/h, i da dodatno uspore ionako usporen saobraćaj, itd...
A ovo povecanje brzine mogu komotno jer ova sva novija auta bez ikakvih problema mogu voziti ovako i da se zaustave na vrijeme
Što bih patio auto, ako ima snage i uslove za to...