Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ovo_mi_je_nick

#5276 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ovo_mi_je_nick »

Možeš ti svaki dan trčati po 30 km a ako si na kraju dana u kalorijskom višku smršati nećeš. A možeš cio dan sjediti a biti u kalorijskom manjku i mršati.

70 do 80 % je kuhinja i KOLIČINA hrane.

Kaže zdravo se hranim. Pa i zdravom hranom možeš prežderat 3000 kalorija dnevno i više, naravno košta novca al et.

Šta ste opterećeni mršanjem, zar nije ljepota u duši čovjeka.
use your illusion

#5277 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by use your illusion »

Zna li neko kako izbjeći stomacne probleme nakon vjezbe. Tek sam počeo vježbati pa sam primjetio da nakon vježbi odmah moram u wc. Čitam sam da je vjerovatno dijareja ali nije toliko opasna ali nije ni bezopasna. Inače počeo sam sa vjezbama plank, sklekovi u serijama i preskakanje konopca.
Phoenix-sad

#5278 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Phoenix-sad »

use your illusion wrote: 08/05/2020 14:16 Zna li neko kako izbjeći stomacne probleme nakon vjezbe. Tek sam počeo vježbati pa sam primjetio da nakon vježbi odmah moram u wc. Čitam sam da je vjerovatno dijareja ali nije toliko opasna ali nije ni bezopasna. Inače počeo sam sa vjezbama plank, sklekovi u serijama i preskakanje konopca.
Sta jedes i da li jedes prije treninga? To isto moze uveliko uticati na stomacne probleme.
Phoenix-sad

#5279 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Phoenix-sad »

corei3 wrote: 04/05/2020 13:16 Pozdrav svima koji ovdje pišu.
Naime, naišao sam na problem sa skidanjem kilograma.
Po prvi put u životu kile ne idu dole kako su išle prije par godina. Imam 35, a iako sam u zadnja 2 mjeseca 30% promjenio ishranu nabolje i 30% smanjio količinu hrane, ubacio dosta fizičke aktivnosti, vaga pokazuje ili istu kilažu a ponekad i do 2 kg više, koje opet izgubim kroz par dana.
Fizička aktivnost mi nije strana i aktiviranjem sam uvijek mršao, reklo bi se normalno, oko 3kg/mjesec.
Međutim sad to tako ne ide. Kondicuju sam kroz 2 mjeseca nabio dosta, fizički i psihički osjećam drastično poboljšanje ali kile stoje.
Nikako mi ne ide u glavu kako mogu imati 98kg sa fizičkom aktivnošći =0, i to: 8 sati sjedim na poslu, autom dolazim i odlazim sa posla, u kući po vazdan, ako odem gdje idem autom itd.
i sad kada svaki drugi dan istrčim 5km(mijenjam tempo, distancu, juto/uveče trčim), svaki dan pješke na posao i sa posla, izbacio dosta gluposti iz prehrane i prestao se prežderavati, kućna verzija teretane.
Za dva mjeseca skinuo 0kg, pa eto barem da sam 3-4kg, ne maštam o gubitku 10kg/30dana, ali nisam ni grama.
Možda, veliko možda, da sam se utegao malo, vidim pred ogledalom, ali to je sve
Tu ima vise faktora koji mogu da uticu.
1. Kao prvo same godine, sto si stariji metabolizam je usporeniji tako da skidanje kila sa 35 ne moze biti isto kao i sa 25.

2. Druga stvar sto se tice ishrane, nije poenta u smanjenju kolicine hrane. Da slazem se treba smanjiti kalorijski unos i omjer potrosnje treba biti veci od unosa da bi se skinule kile, ali isto tako je bitno sta se jede i koliko i kad se jede. Ono sto je u tvojim godinama najbolje (ja sam tu negdje tvojih godina) je ubrzati metabolizam samom ishranom. Nacin na koji to mozes uraditi je da jedes vise obroka dnevno (znam zvuci besmisleno ali nije). Najmanje cetiri pet obroka od kojih su tri glavna i recimo dvije uzine, obroci u manjim kolicinama i da je balansirano. Dorucak unutar sat vremena od budjenja ne preskakati (na taj nacin dajes boost svom organizmu da se pokrene), vecera treba da bude laganija. Izbaciti secer (rafinirani, kao zamjena mogu zasladjivaci i vocni secer da li kroz samo konzumiranje voca ili izolovana fruktoza ali da pazis sa kolicinama), ugljikohidrate svesti na one probavljive (kroz povrce i eventualno zob i naravno ne pretjerivati), sve one preradjevine za koje znamo da su nezdrave, a povecati unos proteina, povrca (najbolje zeleno koje je puno vlakana), masti ne zanemarivati (riba, orasasti plodovi, avokado itd). Vecina ljudi misli da masnoca deblja ali to nije tacno. Kad kazem masnoca ne mislim na transmasti i sve one nezdrave varijante. Mast je gradivna tvar naseg organizma i daje mu energiju i ubrzava proces sagorijevanja masnih naslaga koje ne nastaju unosom zdravih masti nego povisenim unosom ugljikohidrata koji poremete inzulinski balans u organizmu. Insulin je transporter koji omogucava glukozi iz krvi da se pretvori u energiju. Neizmjerno je bitno u odrzavanju tjelesne mase da se inzulin drzi na optimumu.

3. Trening kao bitan faktor dolazi tek nakon ishrane. Isto tako je bitna koja fizicka aktivnost. Zabluda je da trcanje do besvijesti skida masne naslage. Da, trosimo i tako kalorije ali najbolji nacin za skidanje masnih naslaga je dobijanje na misicnoj masi tj treninzi pod opterecenjem. Mogla bih sad o toj temi satima pisati zasto i kako ali eto mozes malo i googlati.
Grbovski

#5280 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Grbovski »

Ne slazem se. To da je 5 obroka neophodno da ubrzas metabolizam i da je dorucak najvazniji obrok i da ga trebas pojesti u prvi sat nakon budjenja... to je tako zastarilo i to mogu pricati samo osobe koje nisu probale post ili intermitent fasting u kombinaciji sa keto prehranom.

Ako zelis da organizam przi masne naslage na najbrzi moguci nacin, keto prehrana u kombinaciji sa postom. Ne jedi iza 6-7h navece i ne doruckuj prije 11-12h. Recept za zivotnu energiju kakvu mnogi nisu osjetili od puberteta.

Upravo preskakanje dorucka igra veliku ulogu u prganizmu kada su u pritanju hormoni. Inzulin i kortizol su nisko, hormon rasta se luci i +2000x vise nego dok je inzulin aktivan u sistemu, testosteron kod muskarca takodjer. Dva mocna hormona zaduzena za przenjen masti i ocuvanje i rast misicne mase.
Veoma je bitan faktor ne srljati sa ovom vrstom dijete, potrebno je predhodno uppznati se sa odredjenim problemima i opasnostima koje mozemo izazvati nepravilnom prehranom. Unos minerala je od kljucnog znacaja kao i odrzavanje ph balansa. Tu ulogu igra lisnato zeleno povrce bigato kalijem, magnezijem, zeljezom, cinkom, vlaknima.. limun, sol, jabukovo sirce, b12, C... te pravilan unos makronutrijenata. Ugljikohidrate treba drzati nisko odnosno treba paziti da unos UH bude iskljucivo iz povrca upakovan u vlakna, protein umjereno a mast visoko. Mnogi prave veliku gresku pa pretjeruju sa unosom proteina sto moze da poremeti ketozu jer se visak proteina pretvara u ugljikohidrate procesom glukoneogeneza. Vecina se boji unositi masti u vecim kolicinama jer nas cijeli zivot uce kako su masti lose i nezdrave. Onaj ko proba ketozu na pravi nacin, znace kakav je to feeling. Nista se na svijetu ne moze porediti sa tim ali treba nauciti... u pocetku moze da bude dosta tesko kada ne radis sve kako treba. Praktikovao sam 3.5 godine keto dijetu a od toga zadnje dvije sam kombinovao intermittent fasting sa keto dijetom. Ne zbog toga sto sam imao skinuti masnih naslaga, nisam imao...izgledao sam fit i zadovoljan svojim izgledom. Sa keto sam krenuo prvenstveno kada sam istrazio benefite i dobrobiti za opste zdravlje a keto u kombinaciji sa postom, nista jace, bolje, zdravije sebi nemozes priustiti. To je jedno veliko ciscenje organizma i mrtvih celija, vracanje hormona u balans, vracanue u mladost. Topla preporuka svima. Dorucak nije najvazniji obrok! Djeci mozda jeste ali odraslima ne. Vazno ga je izbaciti ukoliko zelis zdravlje sebi.
nekome

#5281 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nekome »

Grbovski wrote: 31/05/2020 02:13 Ne slazem se. To da je 5 obroka neophodno da ubrzas metabolizam i da je dorucak najvazniji obrok i da ga trebas pojesti u prvi sat nakon budjenja... to je tako zastarilo i to mogu pricati samo osobe koje nisu probale post ili intermitent fasting u kombinaciji sa keto prehranom.

Ako zelis da organizam przi masne naslage na najbrzi moguci nacin, keto prehrana u kombinaciji sa postom. Ne jedi iza 6-7h navece i ne doruckuj prije 11-12h. Recept za zivotnu energiju kakvu mnogi nisu osjetili od puberteta.
:thumbup:

Ja sam izgubio 20 kg u godinu dana tako sto sam prilagio ishranu fizickim aktivnostima. Ispostavilo se da se to zove intermittent fasting.

Najteze je naviknuti mozak da se moze bez hrane jer mozak zamjeni nervozu za glad koja nije nuzno uzrokovana gladju a mi, navikom, ugusimo nervozu hranom. Stomak se navinke i zasuti unutar 30-60 min, ali najtezi je dio puta je samodisciplina da se suocis sa nervozom u glavi.
ćiribiribela

#5282 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ćiribiribela »

Balansirana ishrana i fizicka aktivnost i uspjeh 100% zagarantovan. Doduse malo sporije nego sa tim svim dijetama, ali i zdravije.

Ne mora se jesti kruh uz svaki obrok, sokovi, slatkisi, crveno meso... bez svega toga se moze. Izgledat cete bolje i osjecati se bolje.
Alles-Tamam

#5283 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Alles-Tamam »

nekome wrote: 31/05/2020 02:52
Grbovski wrote: 31/05/2020 02:13 Ne slazem se. To da je 5 obroka neophodno da ubrzas metabolizam i da je dorucak najvazniji obrok i da ga trebas pojesti u prvi sat nakon budjenja... to je tako zastarilo i to mogu pricati samo osobe koje nisu probale post ili intermitent fasting u kombinaciji sa keto prehranom.

Ja sam izgubio 20 kg u godinu dana tako sto sam prilagio ishranu fizickim aktivnostima. Ispostavilo se da se to zove intermittent fasting.

Najteze je naviknuti mozak da se moze bez hrane jer mozak zamjeni nervozu za glad koja nije nuzno uzrokovana gladju a mi, navikom, ugusimo nervozu hranom. Stomak se navinke i zasuti unutar 30-60 min, ali najtezi je dio puta je samodisciplina da se suocis sa nervozom u glavi.

Sve se slazem sa @Grbovski osim ovog vremena kada da se jede.Organizam nema sat,njemu je svejedno jel jedes u 5 ujutro u 13h ili u 23h.Sve se svodi na to da se unese dovoljan broj kalorija kvalitetnom hranom.

A sto se tice keto ishrane,ja taj vid ishrane prakitkujem sa prekidima neke 3 godine vec i zaista nemam nista lose reci o tome,osim da je na pocetku malo neobicno dok se covjek navikne.

Ali kada udjes u flow i nadjes namirnice koje ti odgovaraju onda je jednostavno da jednostavnije ne moze biti.
Recimo ja sebi dnevno napravim nekih 700 grama zaledjenog povrca
Image
uz to ribu ili piletinu i rokaj :D
pizarro

#5284 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pizarro »

da ti to nije malo previse kuhane mrkve za keto ishranu?
Alles-Tamam

#5285 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Alles-Tamam »

pizarro wrote: 31/05/2020 13:45 da ti to nije malo previse kuhane mrkve za keto ishranu?
Nije,odnosno nisam imao nikakvih problema.Kupovao sam na pocetku one keto sticks da provjerim da li je ketoza nastupila.
Kada sam nakon nekog vremena skontao kako sta frcera onda sam to radio po osjecaju,bez da vagam svaku namirnicu posebno.
Fakat sam na pocetku ko kreten brojao svaki badem i orah koji pojedem :-?

Za neku prosjecnu osobu,koja jednostavno zeli da poradi na sebi,bez da ganja neke world class rezultate ce biti sasvim dovoljno da ogranici UG na dnevno do nekih 80gr.

A tacno UG o ovoj kesi povrca ima 3.6 g na 100 gr :D
ćiribiribela

#5286 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ćiribiribela »

Svaka vama cast, ja cu radije svaki dan sat vremena kardio raditi nego brojati svaki gram hrane koju pojedem. :mrgreen:
Grbovski

#5287 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Grbovski »

Alles-Tamam wrote: 31/05/2020 13:17
nekome wrote: 31/05/2020 02:52

Sve se slazem sa @Grbovski osim ovog vremena kada da se jede.Organizam nema sat,njemu je svejedno jel jedes u 5 ujutro u 13h ili u 23h.Sve se svodi na to da se unese dovoljan broj kalorija kvalitetnom hranom.

A sto se tice keto ishrane,ja taj vid ishrane prakitkujem sa prekidima neke 3 godine vec i zaista nemam nista lose reci o tome,osim da je na pocetku malo neobicno dok se covjek navikne.

Ali kada udjes u flow i nadjes namirnice koje ti odgovaraju onda je jednostavno da jednostavnije ne moze biti.
Recimo ja sebi dnevno napravim nekih 700 grama zaledjenog povrca
Image
uz to ribu ili piletinu i rokaj :D
Hvala. Moze se reci da nema veze a ako pogledas jedan drugi aspekt, ima itekako. Jos jedan bitan segment za opste zdravlje, przenje masti, izgradnju misicne mase, neutralisanje stresa odnosno hormona stresa kortizola... je zdrav san od 7-8h u komadu.
Ja volim kada se moj zadnji obrok zavrsi ranije, do 7-8h navece (obicno legnem oko 12-1), jer se inzulin podigne uvijek kada nesto pojedemo. Znamo da hrana sa visokim glikemijskim indexom (ugljikohidrati) pravi visoke skokove inzulina ali i hrana bogata proteinima moze da pravi skokove inzulina posebno ako praktikujemo keto pa tijelo trazi nacine da organizmu dostavi hidrate, glukoneogeneza je laksi nacin da mozak dodje do glukoze nego prevaranjem masti u ketone... ali to je sada druga prica.
Zasto mislim da je bitno smiriti inzulin pred spavanje? Zato jer se hormon rasta, najmocniji hormon koji nase tijelo proizvodi oslobadja najvise u prvoj fazi sna. Poznato nam je takodjer da dok je inzulin aktivan, hipofiza nece proizvoditi hormon rasta. To je jedan od razloga zasto volim iskoristiti sve sto mi pruza ovaj nacin ishrane tj stil zivota.
Slazem se i sa ostalima koji kazu da je najbitniji balans, i sa ciribiribelom koja bira kardio umjesto brojanja kalorija. Sve sto vam odgovara i radi posao, praktikujte. Najgore je ne raditi nista, zapustiti se i traziti izgovore.
Keto i intermittent fasting, nisu dobri samo za mrsanje. Po meni, svi bi trebali u iednoj fazi zivota odraditi nekoliko mjeseci kako bi prije svega naucili o ishrani, upoznali svoje tijelo i kako bi pruzili tijelu i organizmu najveci detox ikada
dobar osjecaj

#5288 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

Grbovski wrote: 31/05/2020 02:13 Ako zelis da organizam przi masne naslage na najbrzi moguci nacin, keto prehrana u kombinaciji sa postom. Ne jedi iza 6-7h navece i ne doruckuj prije 11-12h. Recept za zivotnu energiju kakvu mnogi nisu osjetili od puberteta.
Ne doruckovati nista do 11 ili 12 sati mogu osobe koje spavaju do 10 ili ne rade apsolutno nista do tog vremena. Ljudi koji ustaju u 6 ujutro i do 11 obave bezbroj fizickih i mentalnih radnji ne mogu.
Alles-Tamam

#5289 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Alles-Tamam »

@Grbovski
I ja uvijek ljudima govorim da je najbitnije da nešto počnu.
Uopste nema potrebe da se od bilo kojeg načina ishrane, treninga ili bilo čega pravi neka kvantna fizika.
Čak i najbolji plan na svijetu ti neće pomoći ako ga ne možeš ugraditi u svoju dnevnu rutinu.
Za početak je dovoljno i da napraviš svaki dan dobru šetnju, smanjis unos kalorija preko sokova i slicno.
Ako jedes krompir nemoj još i hljeb uz to :D

Radije pojedi komad više mesa, nego krisku više hljeba.
fortaleza

#5290 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

dobar osjecaj wrote: 31/05/2020 21:34
Ne doruckovati nista do 11 ili 12 sati mogu osobe koje spavaju do 10 ili ne rade apsolutno nista do tog vremena. Ljudi koji ustaju u 6 ujutro i do 11 obave bezbroj fizickih i mentalnih radnji ne mogu.
Podcjenjuješ ljude. Znao sam biti u fazama intermmitent posta gdje jedem tek u podne i mozak mi je bio ko navijen :lol: a i fizička snaga dobra, čak dosta bolja nego kad roknem klasični ugljikohidratni balkanski doručak nakon čega bih komotno mogao zaspati i uopće nisam na istom nivou.

Prvo pokušati, odma suditi, kako bi inače moglo biti drugačije.
ćiribiribela

#5291 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ćiribiribela »

Pokusala sam ja i nije funkcionisalo. Ustajem u pola 5, smjena mi pocinje u 6, ja gladna ne funkcionisem. Ima intermittent post dosta prednosti, i poznajem par ljudi koji praktikuju, ali slazem se sa dobar osjecaj da nije za svakoga.
shmizlica

#5292 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shmizlica »

ja bez doručka ne mrdam iz kuće :mrgreen:
glockov kolac

#5293 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by glockov kolac »

Šećer (pretjerane količine) najgora je stvar za ishranu. Kako sam ga maksimalno izbacio, više energije imam, lakše se budim i funkcionišem ujutro. Promjene na koži sam također primijetio. Zbog sumnje u insulinsku rezistenciju bio sam kod endokrinologa prije par godina, kaže žena ništa ne treba jesti poslje 8, da se ne diže inzulin u ta doba.
dobar osjecaj

#5294 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

...
dzipalo

#5295 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

Grbovski wrote: 31/05/2020 02:13 Ako zelis da organizam przi masne naslage na najbrzi moguci nacin, keto prehrana u kombinaciji sa postom. Ne jedi iza 6-7h navece i ne doruckuj prije 11-12h. Recept za zivotnu energiju kakvu mnogi nisu osjetili od puberteta.
Kad moze jedan George St. Pierre odraditi MMA trening bez dorucka zato neko ne bi mogao na posao? Bitno je samo uci u taj mindset da neces crknuti bez hrane ujutro, dok god razmisljas tako kako razmisljas normalno da neces moci bez dorucka. Sta mislis kako ljudi poste u ramazanu ako se ne moze bez dorucka, pa Salah igra utakmice posteci, gradjevinci rade bez problema. Samo mindset i nema problema.
cendlerbing

#5296 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cendlerbing »

glockov kolac wrote: 01/06/2020 11:47 Šećer (pretjerane količine) najgora je stvar za ishranu. Kako sam ga maksimalno izbacio, više energije imam, lakše se budim i funkcionišem ujutro. Promjene na koži sam također primijetio. Zbog sumnje u insulinsku rezistenciju bio sam kod endokrinologa prije par godina, kaže žena ništa ne treba jesti poslje 8, da se ne diže inzulin u ta doba.
Ja sam prije jela više slatka nego sad i onda kako sam smanjila unos, primijetila sam da se u suštini nakon nekog vremena organizam navikne na manje količine i tako i ne traži previše. Zato sam za Bajram umrla kad sam pojela tri kolača u jednome danu. :-)
MarlboroGold

#5297 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MarlboroGold »

Smanjiti slatko je pod must... to prvo. Ovo govorim iz vlastitog iskustva kad sam imao viška skoro 20 kila nakon bačenih cigara. Znao sam svaki dan pojesti po 1-2 čokolade i slično, a o grickalicama i gaziranim sokovima da ne govorim. Nije mi nikako jasno kako su mi šećer i masnoća uvijek bili normalni kad sam vadio nalaze s obzirom da sam bukvalno usisavao smeće u organizam.

Skoro godinu imam samo jedan cheat day pa pojedem recimo čokoladu (obično crna), ali je 6 dana ne okusim. Do tad sam provodio dijetu, ali sam opet jeo dosta slatka (opet ne toliko dok sam imao skoro 20kg viška) i vidio da ne mogu dalje skidati kile. Doduše Bajrami i određene slave su izuzetak. Treba odbijati slatko i u gostima ako nisu neke posebne prilike, jer naš narod navaljuje svaki put. Naravno u ovo ne brojim voće a ni njega ne konzumiram toliko često, ali je fruktoza ipak nešto drugo.

Što više kuhanja, povrća i piletine bez hljeba i kile će spadati. Treba izbaciti sve što je pohovano (možda minimalno konzumirati pohovane tikvice ili patlidžan) Uz trening još brže. Jedan period sam svaki drugi dan jeo pileću salatu. Zasiti, a nema puno kalorija. Kile su baš brzo spadale, ali one zadnje najteže nisam mogao bez jakog kardio treninga.

Sve je u glavi i očima i kad se tu uvede neka vrsta samokontrole onda se vide i efekti nakon određenog vremena.
Grbovski

#5298 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Grbovski »

Ccc
Last edited by Grbovski on 10/06/2020 00:07, edited 1 time in total.
Grbovski

#5299 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Grbovski »

Post 10/06/2020 00:01

Cini ti se. Kada iz prehrane iskljucis uglhikohidrate a podignes unos masti, imaces mnogo vise energije i neces imati osnecaj gladi cak i kada preskocis poneki obrok
cendlerbing

#5300 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cendlerbing »

Kakve su to gluposti sa preskakanjem doručka?!
Cijeli život sam bila mršava, cijeli život jedem tri obroka.
Čim se probudim, gladna sam.

Dva obroka dnevno nisu loša ideja ali samo ako se podupru sa međuobrocima, inače zamišljam kako neko izgladnio dočeka jedan od ta dva obroka i nakrka se sve u strahu kako će iščekati onaj idući obrok. :lol:

Inače, kako su nam organizmi svima drugačiji, smatram da svako treba pronaći način ishrane koji njemu odgovara i da ne postoji univerzalni način na koji neko mrša ili održava kilažu na odgovarajućoj razini.
Post Reply