Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- Dinostula
#5251 Re: Mrsanje - nacini ?
Mjesec dana nisam jeo ugljikohidrate i bilo sta slatko i zijanio 5kg,samo jarane moras onda jesti 5 puta na dan i svaki obrok planirati i sam sebi spremati.Za skidanje kila covjek bas mora imati zivaca. 
-
DarkSoul
#5252 Re: Mrsanje - nacini ?
Bas niko??
Zanima me dali je uopste neko cuo u svojoj okolini da je neko to radio??
Ili mozda ima neko ko razmislja o tom koraku?
U Tuzli postoji hirurg koji se izborio da zdravstvo placa tu operaciju ali samo za pacijente koji dolaze sa Tuzlanskog kantona koliko znam.
Ja sam uradila (ne u BiH) gastricni bypass prije tacno godinu dana, do sada nisam imala ama bas nijednu komplikaciju i ne zalim ni jednog momenta sto sam se odlucila na taj korak.
Izgubila sam tacno 40kg u roku od 8 mjeseci i od tada kilaza stoji konstantno ista.
-
ana74
#5253 Re: Mrsanje - nacini ?
Mišići ''jedu'' salo a ne izgladnjivanje, ne večeranje i druge stvari.
-
vindfaker
#5254 Re: Mrsanje - nacini ?
ne treba ni ugljikohidrate izbaciti potpuno, mislim na one zdrave.. naravno, u dosta manjim količinama ali imaju i oni svoje koristi
- mufa1
#5255 Re: Mrsanje - nacini ?
Da napisem i ja svoje iskustvo. Preko 10 godina imam problem sa viškom kilograma, nista pretjerano tipa 150-160 kg, ali nekih 20+ je konstantno bilo. 188cm visok, kilaza bila uglavnom oko 110kg, u najgorem slučaju 114. Pokusavao neke dijete, koliko skines, sve i jos plus koju kilu vratiš..
Zadnjeg ljeta odlučim promijeniti način života, prvenstveno od ishrane, aktivnosti i svijesti o svom zdravlju.
Kao klasični bosnjo
hranio sam se tipicno sa puno hljeba, mesa, pite, bureci, brza hrana, sendviči, konzervirana hrana, sokovi naravno, slatkiši tu i tamo, nisam o njima nikad bio ovisan, al sam znao veliku milku s lješnjacima sam pojesti.
Prvo sto sam odlučio izbaciti svo smeće iz ishrane. Sokovi, grickalice, brza hrana, preradjeni mesni proizvodi i ono najteže, bijeli hljeb. Šećer sam sveo na minimum, jer je nemoguće skroz ga izbaciti.
Za doručak sam vecinom jeo pahuljice sa jogurtom, nabacam jos svasta tu, voca kakvog, badema, sta se nadje. Ili kad dosadi, onda jaja za dorucak na razne načine i tako u krug.
Rucak, jedan dan piletina u nekom umaku, prilog cezar povrce, i obavezno neki ugljikohidrat, a posto ne jedem rižu, uglavnom je bio kuhani krompir sa puterom. Moze i kriška crnog hljeba umjesto krompira. I doooosta salate. Drugi dan kombinujem ribu, ili juneće meso.
Za veceru, posto smo uvijek pravili malo vise, jedem isto to, samo bez ugljikohidrata. Ako mi se ne da isto jesti, onda za veceru jogurt i dvije voćke, banane i jabuka npr.
Dodje nekad red i na pitu recimo, onda se taj dan pripremim da nema nista za veceru, samo jabuka. Pozelim nekad i dobar burger, napravim ga sam kod kuce i također taj dan preskacem večeru. Znaci to dodje ko neki cheat day, da jedes ono sto ti bas nedostaje, al zato preskočiš večeru.
Takodje sam i fizičku aktivnost promijenio nakon višegodišnje apstinencije. Idem u fitness u prosjeku 3 puta sedmično. Na početku je to bilo samo brzo hodanje na traci, sad polako napredujem, trčim, vozim bicikl itd itd. Sve vise kondicije imam.
Trenutno stanje, 99kg, znaci - 14 od oktobra prošle godine. Stomak skoro ravan, kompletno tijelo se pomalo zateže, pojedini mišići dolaze do izražaja..
Na ovakav sistem ishrane sam se apsolutno navikao i sto je specifično, skoro nikad ne osjećam glad..
Zadnjeg ljeta odlučim promijeniti način života, prvenstveno od ishrane, aktivnosti i svijesti o svom zdravlju.
Kao klasični bosnjo
Prvo sto sam odlučio izbaciti svo smeće iz ishrane. Sokovi, grickalice, brza hrana, preradjeni mesni proizvodi i ono najteže, bijeli hljeb. Šećer sam sveo na minimum, jer je nemoguće skroz ga izbaciti.
Za doručak sam vecinom jeo pahuljice sa jogurtom, nabacam jos svasta tu, voca kakvog, badema, sta se nadje. Ili kad dosadi, onda jaja za dorucak na razne načine i tako u krug.
Rucak, jedan dan piletina u nekom umaku, prilog cezar povrce, i obavezno neki ugljikohidrat, a posto ne jedem rižu, uglavnom je bio kuhani krompir sa puterom. Moze i kriška crnog hljeba umjesto krompira. I doooosta salate. Drugi dan kombinujem ribu, ili juneće meso.
Za veceru, posto smo uvijek pravili malo vise, jedem isto to, samo bez ugljikohidrata. Ako mi se ne da isto jesti, onda za veceru jogurt i dvije voćke, banane i jabuka npr.
Dodje nekad red i na pitu recimo, onda se taj dan pripremim da nema nista za veceru, samo jabuka. Pozelim nekad i dobar burger, napravim ga sam kod kuce i također taj dan preskacem večeru. Znaci to dodje ko neki cheat day, da jedes ono sto ti bas nedostaje, al zato preskočiš večeru.
Takodje sam i fizičku aktivnost promijenio nakon višegodišnje apstinencije. Idem u fitness u prosjeku 3 puta sedmično. Na početku je to bilo samo brzo hodanje na traci, sad polako napredujem, trčim, vozim bicikl itd itd. Sve vise kondicije imam.
Trenutno stanje, 99kg, znaci - 14 od oktobra prošle godine. Stomak skoro ravan, kompletno tijelo se pomalo zateže, pojedini mišići dolaze do izražaja..
Na ovakav sistem ishrane sam se apsolutno navikao i sto je specifično, skoro nikad ne osjećam glad..
- Nisrin
#5256 Re: Mrsanje - nacini ?
Stomak. ovisi o genetici i gradji...imam ga i sa 63kg i sa 70 
Najucinkovitije dosad - djeta 8 sati..8h jedi umjereno bez restrikcija sta jzeis, 16h postis- moze voda, nezasladjena kafa ili limunada...tzv autofagija i ima smisla...
Moj prah koji me drzi sitom + to vrh...mada ja uvijek 4-5kg sam u +-...nije strasno ali smeta
Najucinkovitije dosad - djeta 8 sati..8h jedi umjereno bez restrikcija sta jzeis, 16h postis- moze voda, nezasladjena kafa ili limunada...tzv autofagija i ima smisla...
Moj prah koji me drzi sitom + to vrh...mada ja uvijek 4-5kg sam u +-...nije strasno ali smeta
-
vindfaker
#5257 Re: Mrsanje - nacini ?
Riža, zobena kaša, grašak,... Ne treba da gladuješ, neka ugljikohidrati zauzimaju najveći procenat u tvom obroku prije treninga. Istina je da UH prilikom dijete za gubljenje kilograma trebaju biti manje zastupljeni, ali ne i potpuno izbačeni što je velika greška. Isto tako, što veći unos povrća i salata uz svako jelo će ti pomoći pri gubitku kilograma.
- stakasa
#5258 Kenan Mandra
Ili kako mu je vec ime, eno je na fejsbuku Giovanni...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JzDcakwQEs8&t=11s[/youtube]
Zna li neko nesto vise o ovom liku i njegovim klinikama, 40 kg za dva mjeseca kaze
Zna li neko nesto vise o ovom liku i njegovim klinikama, 40 kg za dva mjeseca kaze
-
Alles-Tamam
#5259 Re: Kenan Mandra
40 kila za 2 mjeseca nije moguće u normalnim u slovima. Jedino da ti noge odrezestakasa wrote: ↑17/02/2020 12:48 Ili kako mu je vec ime, eno je na fejsbuku Giovanni...
Ako je kila masnih naslaga jednaka 7000 kalorija, i recimo furaš ishranu sa minusom od 1000 kalorija dnevno to je kila masnih naslaga sedmicno.
A furat 1000 kalorija dnevno manjka ne da je teško nego je nakon izvjesnog perioda haman pa nemoguce.
Radije nadji neki način ishrane koji tebi odgovara i ako uspiješ skinuti 3 kile masnih naslaga mjesečno odlično je.
- shape of despair
#5260 Re: Mrsanje - nacini ?
Aktivirala se tema, jeb ga, proljeće i ti fazoni, ljeto nam stiže.

- stakasa
#5261 Re: Kenan Mandra
Prije svega me je zaintrigiralo o kome se radi, vidim razgranao je posao a onako na prvu rekao bih da je sjecikesa i prevarantAlles-Tamam wrote: ↑17/02/2020 12:5640 kila za 2 mjeseca nije moguće u normalnim u slovima. Jedino da ti noge odrezestakasa wrote: ↑17/02/2020 12:48 Ili kako mu je vec ime, eno je na fejsbuku Giovanni...
Zna li neko nesto vise o ovom liku i njegovim klinikama, 40 kg za dva mjeseca kaze.
Ako je kila masnih naslaga jednaka 7000 kalorija, i recimo furaš ishranu sa minusom od 1000 kalorija dnevno to je kila masnih naslaga sedmicno.
A furat 1000 kalorija dnevno manjka ne da je teško nego je nakon izvjesnog perioda haman pa nemoguce.
Radije nadji neki način ishrane koji tebi odgovara i ako uspiješ skinuti 3 kile masnih naslaga mjesečno odlično je.
-
Alles-Tamam
#5262 Re: Kenan Mandra
Nisam ni klikno da vidim ko je ako ćeš iskreno.stakasa wrote: ↑17/02/2020 13:10Prije svega me je zaintrigiralo o kome se radi, vidim razgranao je posao a onako na prvu rekao bih da je sjecikesa i prevarantAlles-Tamam wrote: ↑17/02/2020 12:5640 kila za 2 mjeseca nije moguće u normalnim u slovima. Jedino da ti noge odrezestakasa wrote: ↑17/02/2020 12:48 Ili kako mu je vec ime, eno je na fejsbuku Giovanni...
Zna li neko nesto vise o ovom liku i njegovim klinikama, 40 kg za dva mjeseca kaze.
Jer kad sam vidio da si napisao da obećava 40 kila za 2 mjeseca.
Ono ne možeš se udebljati toliko za 2 mjeseca a ne smrsat
Ja sam recimo trenutno na ketogenoj ishrani, ne jer mislim da je najbolja ili nešto, nego jer je meni najlakse izbaciti ugljikohidrate iz ishrane.
Radije nadji nekog ko će ti reći, skinut ćeš 5 kila za mjesne nego ovo.
- stakasa
#5263 Re: Mrsanje - nacini ?
Keto dijeta djeluje kao nesto sto ima smisla ali pravo da ti kazem nisam jos uvijek spreman na tako drastican rez
-
moonca
#5264 Re: Mrsanje - nacini ?
I to ce vrijeme pokazati - koliko je dobra .
Prije svega, treba se savjetovati s dr... i zdravstveno stanje, pojedinca.
Ne jedem puno proteina- masnoca skoro -nikako..kao i slatkise ---i vitka sam. Nikada nisam bila debela, dodduse- mozda je i to razlog...
Prije svega, treba se savjetovati s dr... i zdravstveno stanje, pojedinca.
Ne jedem puno proteina- masnoca skoro -nikako..kao i slatkise ---i vitka sam. Nikada nisam bila debela, dodduse- mozda je i to razlog...
- cLo
#5266 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam dugo vremena bila na Warrior Diet (jedan obrok dnevno), ne zbog mršanja, idem od 48 do 50 kg (kada su praznici
), nego zbog detoxa, jacanja duha i organizma. Sada sam dosla do 3-dnevnog posta ( 72 sata nista, samo voda) i to radim jednom mjesečno, počela sam sa 24 sata, zatim 48, stigla do 72. Jučer sam bas zavrsila 72., danas pojela bananu i šnitu integralnog kruha sa sirom, čaj. Mislim da bih mogla i na 4. dana ići, ali ne treba mi toliko. 3 dana je dovoljno da se organizam očisti.
- Optimus09
#5267 Re: Mrsanje - nacini ?
Skoro dva hljeba dnevno i cokolada ako se nadje 
- Yenna
#5268 Re: Mrsanje - nacini ?
To mi je jako zanimljivo pa ako možeš objasni da li pratis posebne neke dane ili odaberes random koje ti odgovaraju?cLo wrote: ↑18/02/2020 21:01 Ja sam dugo vremena bila na Warrior Diet (jedan obrok dnevno), ne zbog mršanja, idem od 48 do 50 kg (kada su praznici), nego zbog detoxa, jacanja duha i organizma. Sada sam dosla do 3-dnevnog posta ( 72 sata nista, samo voda) i to radim jednom mjesečno, počela sam sa 24 sata, zatim 48, stigla do 72. Jučer sam bas zavrsila 72., danas pojela bananu i šnitu integralnog kruha sa sirom, čaj. Mislim da bih mogla i na 4. dana ići, ali ne treba mi toliko. 3 dana je dovoljno da se organizam očisti.
Kakve nuspojave imas pri počinjanju?
Glavobolja itd...?
Čestitam, jaka volja je potrebna
- lasakad
#5270 Re: Mrsanje - nacini ?
Meni je uvijek čudno kad neko kaže zaboravio jestijOFLA wrote: ↑24/02/2020 08:51Nisam postio nikad duže od 24 sata u komadu, jednostavno što nemam potrebe za dužim postom, i ne planiram. Večeras je bilo 48 sati u komadu bez hrane. Ne zato što sam planirao, nego iz druga dva razloga; pazi sad, ne lažem: prvo zaboravio jesti, a kasnije mi je bilo mrsko pripremati išta za jelo.cLo wrote: ↑18/02/2020 21:01 Ja sam dugo vremena bila na Warrior Diet (jedan obrok dnevno), ne zbog mršanja, idem od 48 do 50 kg (kada su praznici), nego zbog detoxa, jacanja duha i organizma. Sada sam dosla do 3-dnevnog posta ( 72 sata nista, samo voda) i to radim jednom mjesečno, počela sam sa 24 sata, zatim 48, stigla do 72. Jučer sam bas zavrsila 72., danas pojela bananu i šnitu integralnog kruha sa sirom, čaj. Mislim da bih mogla i na 4. dana ići, ali ne treba mi toliko. 3 dana je dovoljno da se organizam očisti.
Dešavalo mi se i prije da za kratke postove od 16 ili 19 sati, ponekad 24 zaboravim jesti jer nisam gladan, ali sad je izašlo 48. Kad se insulin skroz dole spusti, nema osjećaja gladi. Ne namjeravam ponavljati ovo, ali ako se opet spontano desi, nemam ništa protiv. Nikakve kalorije u zadnja dva dana, ali sam pio posoljenu vodu.
Bila sam ja i na keto ishrani prije nekih 15-tak godina , imala problem sa šećerom i uspjela sam regulisati .Ali meni lično za održavanje kilaže se najbolje pokazala kombinacija treningaa i redovne raznovrsne ishrane..u toku radne sedmice dosta zdravija ishrana i onda vikend opuštena varijanta
- cLo
#5272 Re: Mrsanje - nacini ?
Ma kakvi posebne, kako stima, kada je zgodno i kada osjetim potrebu. A nemam nikakve pojaveYenna wrote: ↑19/02/2020 09:12To mi je jako zanimljivo pa ako možeš objasni da li pratis posebne neke dane ili odaberes random koje ti odgovaraju?cLo wrote: ↑18/02/2020 21:01 Ja sam dugo vremena bila na Warrior Diet (jedan obrok dnevno), ne zbog mršanja, idem od 48 do 50 kg (kada su praznici), nego zbog detoxa, jacanja duha i organizma. Sada sam dosla do 3-dnevnog posta ( 72 sata nista, samo voda) i to radim jednom mjesečno, počela sam sa 24 sata, zatim 48, stigla do 72. Jučer sam bas zavrsila 72., danas pojela bananu i šnitu integralnog kruha sa sirom, čaj. Mislim da bih mogla i na 4. dana ići, ali ne treba mi toliko. 3 dana je dovoljno da se organizam očisti.
Kakve nuspojave imas pri počinjanju?
Glavobolja itd...?
Čestitam, jaka volja je potrebna![]()
-
corei3
#5273 Re: Mrsanje - nacini ?
Pozdrav svima koji ovdje pišu.
Naime, naišao sam na problem sa skidanjem kilograma.
Po prvi put u životu kile ne idu dole kako su išle prije par godina. Imam 35, a iako sam u zadnja 2 mjeseca 30% promjenio ishranu nabolje i 30% smanjio količinu hrane, ubacio dosta fizičke aktivnosti, vaga pokazuje ili istu kilažu a ponekad i do 2 kg više, koje opet izgubim kroz par dana.
Fizička aktivnost mi nije strana i aktiviranjem sam uvijek mršao, reklo bi se normalno, oko 3kg/mjesec.
Međutim sad to tako ne ide. Kondicuju sam kroz 2 mjeseca nabio dosta, fizički i psihički osjećam drastično poboljšanje ali kile stoje.
Nikako mi ne ide u glavu kako mogu imati 98kg sa fizičkom aktivnošći =0, i to: 8 sati sjedim na poslu, autom dolazim i odlazim sa posla, u kući po vazdan, ako odem gdje idem autom itd.
i sad kada svaki drugi dan istrčim 5km(mijenjam tempo, distancu, juto/uveče trčim), svaki dan pješke na posao i sa posla, izbacio dosta gluposti iz prehrane i prestao se prežderavati, kućna verzija teretane.
Za dva mjeseca skinuo 0kg, pa eto barem da sam 3-4kg, ne maštam o gubitku 10kg/30dana, ali nisam ni grama.
Možda, veliko možda, da sam se utegao malo, vidim pred ogledalom, ali to je sve
Naime, naišao sam na problem sa skidanjem kilograma.
Po prvi put u životu kile ne idu dole kako su išle prije par godina. Imam 35, a iako sam u zadnja 2 mjeseca 30% promjenio ishranu nabolje i 30% smanjio količinu hrane, ubacio dosta fizičke aktivnosti, vaga pokazuje ili istu kilažu a ponekad i do 2 kg više, koje opet izgubim kroz par dana.
Fizička aktivnost mi nije strana i aktiviranjem sam uvijek mršao, reklo bi se normalno, oko 3kg/mjesec.
Međutim sad to tako ne ide. Kondicuju sam kroz 2 mjeseca nabio dosta, fizički i psihički osjećam drastično poboljšanje ali kile stoje.
Nikako mi ne ide u glavu kako mogu imati 98kg sa fizičkom aktivnošći =0, i to: 8 sati sjedim na poslu, autom dolazim i odlazim sa posla, u kući po vazdan, ako odem gdje idem autom itd.
i sad kada svaki drugi dan istrčim 5km(mijenjam tempo, distancu, juto/uveče trčim), svaki dan pješke na posao i sa posla, izbacio dosta gluposti iz prehrane i prestao se prežderavati, kućna verzija teretane.
Za dva mjeseca skinuo 0kg, pa eto barem da sam 3-4kg, ne maštam o gubitku 10kg/30dana, ali nisam ni grama.
Možda, veliko možda, da sam se utegao malo, vidim pred ogledalom, ali to je sve
- dobar osjecaj
#5274 Re: Mrsanje - nacini ?
Uzivaj u procesu i kvalitetnijem zivotu koji sebi stvaras ako si stvarno poceo zdravije i kvalitetnije da se hranis.
Dva mjeseca su koliko dug period spram duzine perioda tokom kojeg si zivio manje kvalitetno, hranio se s vise smeca i kretao minimalno? Imas sam sve odgovore. Kvalitetnom tjelovjezbom se kazu moze graditi misicna masa. Ista tezina misica zauzima znatno manji volumen od iste tezine masnog tkiva. Promjene u tom pravcu ce se prije vidjeti u centimetrima na odjeci nego na vagi. Valjda. Kazu tako.